2023-09-12 671 views
🐮蛇王如🐮荃灣今日推介蛇羹因為極之喜歡這家想推介俾大家希望佢繼續生意興隆🐮#hkbeeflover_蛇羹🐮#hkbeeflover_荃灣• • • 🐮🐮評價🐮🐮大蛇羹 $90 總有啲時候係突然好想食蛇羹每次第一時間都係諗起呢一間亦係經常都會同家人去食由細細個到而家都食🤣非常多蛇肉好足料味道濃郁 食完好暖☺️最鐘意加好多檸檬絲同埋胡椒粉🤣我自己對薄脆一般通常都唔加🐮滿分為5個emoji🐮評分也以性價比作衡量多肉:🤎🤎🤎🤎🤎味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻• • •🐮女友總評分 🤎🤎🤎🤎🤎
🐮蛇王如🐮荃灣

🐮女友總評分
🤎🤎🤎🤎🤎
大蛇羹
2021-11-13 1416 views
買左一碗大蛇羹$90 (外賣)再送1碗蛤蚧湯 ,2碗外賣盒一樣size, 感覺買1送1咁,好抵。蛇羹都算幾足料,味道就一般啦~唔特別出色。第一次飲蛤蚧湯,藥材味同胡椒味重,都好飲嘅,下次可以試埋碗蛇湯。
買左一碗大蛇羹$90 (外賣)

TakeAway
2021-01-22 1238 views
對上一次去呢間 #蛇王如 食蛇羹應該已經超過10年,但似乎十幾年嚟舗面都無咩改變。雖然蛇羹係寒冬恩物,但係蛇店其實都係長年開舗,偶爾亦都見到有唔少街坊排隊。💚 太史五蛇羹蛇羹濃稠程度適中,蛇湯底味道唔會好搶,蛇肉好厚切同十分足料👍🏻 配料雞肉、木耳、冬菇等等都切得好均等,配埋切碎檸檬葉同浙醋一流,蛇肉亦完全無腥味。可惜係原來泊脆已經好耐無提供俾食客,牆上面都大大隻字寫住「冇泊脆」😢💚 太史五蛇湯蛇湯藥材味好夠,飲落立即暖胃,大碗滿足夠裝到5隻細碗,如果兩人份唔會怕食唔飽!💡要提醒嘅係因為店舗地方比較淺窄嘅關係,加上防疫措施,如果係兩人以上食嘅話可能會唔夠位,所以呢間蛇店食客主要都係外賣為主~味道: 🌕🌕🌕🌗🌑服務: 🌕🌕🌕🌗🌑環境: 🌕🌕🌕🌑🌑價錢: 🌕🌕🌕🌗🌑------------📍蛇王如蛇店荃灣鱟地坊16號------------#tiufufoodie在荃灣 #hkfoodie #hkfoodlover #hkig #foodiehk #foodreview #foodreviewhk #hkfood #foodporn #foodlover #香港美食 #傳統美食 #蛇羹 #

💚 太史五蛇羹

------------
📍蛇王如蛇店
荃灣鱟地坊16號
------------

#tiufufoodie在荃灣 #hkfoodie #hkfoodlover #hkig #foodiehk #foodreview #foodreviewhk #hkfood #foodporn #foodlover #香港美食 #傳統美食 #蛇羹 #蛇店 #荃灣美食 #食好西 #食評 #香港食評 #美食攝影好味 #老店
2019-01-14 1749 views
好耐無食蛇羹, 今曰經過荃灣就突然想食返碗, 幾年無食哩間, 但記憶中係好味的一坐低, 竟然睇到 "無泊脆" 三個字我自己食蛇羮唔多唔少就係為左泊脆呀🙈果刻真係好想起身走😂 但坐低左就算啦,,講返碗蛇羮, 真心覺得味道無以前咁好味多蛇肉的, 但成碗野都無乜味細嘅40蚊碗, 食完有種都係食返碗仔翅嘅感覺😂

一坐低, 竟然睇到 "無泊脆" 三個字
我自己食蛇羮唔多唔少就係為左泊脆呀🙈
果刻真係好想起身走😂 但坐低左就算啦,,

講返碗蛇羮, 真心覺得味道無以前咁好味
多蛇肉的, 但成碗野都無乜味

細嘅40蚊碗, 食完有種都係食返碗仔翅嘅感覺😂
2017-07-13 2645 views
荃灣區僅有的蛇羮店蛇王如,位於鱟地坊,已開業多年。每條蛇肉較其他店的粗大,而且味道可口,似乎應該用了靚蛇酒和十足藥材。冬天要排長龍,尤其放工時間,夏天卻有餘座。羮的味道沒有因季節而有大分別,水準不受季節影響。
Other Info. : 值得提一,大蛇羮送細蛤蚧湯,除藥材味還有薄荷葉味,如不合用,可轉細蛇湯。老闆指卜卜脆由內地進口,來源不明,不敢入貨,所以沒有提供。有趣的是蛇湯、蛇羮、蛤蚧湯,三款同價(以前不是),大的70,細的40(以前還有中的,現在只有大和細)。注意,不能二人堂食一碗大羮,否則加14元,即84元。店稱一點半營業,兩點後去會到較穩妥。
2017-07-07
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
  • 蛇羮
2015-12-09 2399 views
天氣真的很冷,衣服穿了很多好像也不夠, 她是想起吃一碗熱辣辣的蛇羹,還記得舊年也有吃過,味道非常不錯,但今次真的很失望,無論是味道,又或者是蛇肉的分量, 也比往年差很多, 蛇羹的味道像碗仔翅,而雞肉份量比起蛇肉多很多,感覺好像被騙一樣, 就像吃了一碗碗仔翅,完全感覺不到熱血沸騰。
TakeAway
2014-07-01 2034 views
天氣咁熱都好想食蛇羹,朋友介紹嚟咗荃灣呢間鋪仔,喺門口見到無冷氣,但都照入去食。大碗70蚊,細碗40蚊,我同朋友叫咗兩碗大蛇羹,因為大碗有蛤蚧湯送。熱辣辣嘅蛇羹送到,好足料,仲有好多蛇肉,啲蛇肉仲大大條,蛇羹味道仲好掂,加埋啲醋真係無得彈但碗蛤蚧湯就比較咸咗啲,但都可以嘅。間鋪個老闆仲好有性格,唔多講嘢,十問九唔應,牆身仲有標語寫明“無泊(薄)脆”,另外一張又寫住“兩人共食一碗大蛇羹,收費84元”仲寫住唔比影相,我都係偷拍㗎咋
但碗蛤蚧湯就比較咸咗啲,但都可以嘅。

2012-01-18 1416 views
荃灣川龍街一帶,還保留著一些鐵皮屋小販。這裡賣的東西都很便宜,荃灣街坊大多知道這個地方。這個地方還有另一名字,叫鱟(音候)地坊。在鱟地坊,華潤超市旁,有著一間不起眼的蛇店。我記得小時候,爸爸也是在這裡買蛇羮給我吃的。有一天,太太問我荃灣那裡有蛇吃,我的答案是:「沒有」。之後姐姐說鱟地坊不就有蛇吃了?我才如夢初醒,重拾記憶。這一天重回舊地,為的,是那一碗蛇羮。其實之前已經來過,但不幸地店子關了門,怪不得,我沒甚印象,因為店子有些時間是不開門的。店子寫著不准拍照,我問了一下老闆,為自己的一碗蛇羮拍個照可不可以,老闆面有難色,我也不強人所難,尊重店子,沒拍照。這篇也是我少數沒照片而寫食評的例子。店子只賣三寶,蛇羮、蛇湯、蛤蚧湯,都分大($55)和小($30),價錢十分易計算。我要了一個大蛇羮,還送一碗小蛇湯,只需$55,還真超值,怪不得坐著坐著,不斷有街坊堂食外賣,客似雲來。這裡的蛇羮比較稠身,不會像水的感覺。吃一口,很重藥材的味道,可能還加了點蛇酒,因為喉頭傳來一陣涼快的感覺。蛇肉很多也很粗很長,非常足料。要說這裡有性格,除了獨沽三味和不准拍照外,就是只得檸檬葉一種配套,牆上標明沒有薄脆,

要說這裡有性格,除了獨沽三味和不准拍照外,就是只得檸檬葉一種配套,牆上標明沒有薄脆,也沒有菊花,可能有朋友喜歡這些,但於我來說,只要原汁原味是好的,我可以甚麼也不下。

這個時候留意到牆上貼著幾根蛇骨,用意是警告食客,蛇羮可能有骨,真是有性格的表達方式。

蛇湯也很有藥材的味道,味道濃淡適中。吃過蛇羮和蛇湯,整個人都暖和起來。

在秋冬,就是忘不了那一碗蛇羮和蛇湯。
2012-01-17
$55 (Lunch)
2010-01-02 755 views
入冬後,每遙想起蛇羹,我都會行過來,看下有無排長龍,少人先入去,多人我就走,位太少,頂盡坐到八個人(瘦喎)。此店都落重料,一匙舀起蛇羹,即時可聞到濃濃的甜香,再輕輕啜一口,木耳、雞絲、陳皮絲隨住滑溜溜的湯汁流入嘴內,正…
2009-12-30 470 views
十二月上旬由大窩口走到大坑渠,竟然連多一間蛇耿店都沒有,實是老區奇聞。寒夜冰冷,有意無意間遇上這間不起眼的蛇店,開午市卻收得很夜,不問什麼,要了碗蛇羹及蛇湯,坐在吧頭吃蛇羹也是港式文化。老闆不喜歡人影相,客氣的說自己不是衛生幫,不是影相查牌,亦不會影到客人,他堅持不能影,深表遺憾,但你有你說,偶還是要影下去,跟大家分享每天所嚐過的點滴味道,反正是吃過的,好與不好都會寫。蛇羹湯底下了很重粉,粉的作用是令味道收緊,然而稠而粉的湯底,只嚐到濃厚的藥材味道,是暖身的,吃畢,印象最深是豐富的雞絲與蛇肉,與元朗同名店相比,欠鮮醇的味道,如是姐妹店的話,功力就差上幾班。而蛇湯,做得有水準的不是這裡,而是鮮醇甜美的蛇王善,埋單約$50左右,一般蛇王店的收費,味道很一般,但獨市經營下,是沒選擇下的最佳選擇了。
十二月上旬

蛇羹一般,而配套亦很麻麻,檸檬葉乾乾的,亦沒有菊花添香。
(Non-member)
2009-11-24 303 views
之前在這找個這間鋪資料所以有想吃蛇便去試試..我買了兩碗中$38一蜿..蛇王如的蛇用酒醃過藥材味都比較重..蛇肉也好多!! 那天我去有張紙說沒卜卜脆只有草但那些草對我來說就有點硬..鋪有點細只可坐6個人到!!和他的位置是在華潤超市隔離

鋪有點細只可坐6個人到!!
和他的位置是在華潤超市隔離
2009-11-22