hana-musubi (Admiralty Centre)

華御結 (海富中心)
sukilove
飯團首選
sukilove
Level 2
2017-02-21
关注
又到午飯時間,我最常選既外賣就係華御結,飯團既飯粒粒分明,口感軟硬適中,再配合佢每日精選既湯,好有滿足感。本人推薦豆乳雞湯及粟米湯,味道濃郁,口感香滑,而且裡面有小量湯料,食落唔會太單調。另外佢仲有不少小食供大家配搭。價錢相對一頓普通午餐係貴了少少,豐儉由人,佢有幾個套餐供選擇,大家可隨意搭配!本人通常買2個三文魚飯團+豆乳雞湯套餐價$46查看更多
yoyofriday
包裝漂亮的日式飯糰
yoyofriday
2016-12-05
关注
每逢想吃個輕食加快速午餐的話, 便會到這間店買飯糰。以上這個是我十分喜歡十分推薦的明太子沙律飯糰。這個飯團做得和我在日本7-11吃到的味道幾乎一樣~而且價錢不貴大概十多塊面有一個美味飯團。他的飯糰和午餐有卡路里控制,很欣賞受生活節食的你查看更多
enjoywifme
[午餐系列-飯糰]
enjoywifme
2016-04-11
关注
被排得整整齊齊嘅飯糰櫃吸引住本來靜係想睇下有咩味道嘅飯糰睇睇下就唔小心揀左一個排得整齊嘅飯糰每一款口味都有詳細嘅說明最重要當然就係好清楚寫明每個飯糰嘅卡路里本諗住揀一個靜番最少嘅口味實冇死但職員就係我準備揀好一個嘅時候 佢就拎一個滿滿號飯糰籃出黎refill所以如果真係無哂想食嘅口味 可以問下職員重有冇 當然係等佢地得閒先啦最後選擇係吞拿魚沙律 日本食物嘅設計總係好貼心只要指住哂指示做 就可以將紫菜同飯糰包好 又唔會整污糟手採用百分百日本米可以令到每粒飯都粒粒分明帶有少少酸味嘅吞拿魚沙律餡料配合埋爽脆嘅紫菜 華御結嘅飯糰絕對係不二之選只要買滿25元就可以儲一個印花儲滿20個就可以換套餐C經常食嘅應該可以好快儲滿星期一至五 六點後飯糰等重有8折值得一讚女職員好耐心咁解釋同對每位客人都好禮貌同用心咁講多謝查看更多
zeroni
味道還好 略嫌不夠醬餸
zeroni
2016-03-21
关注
每次食晏 這家華御結都要排長龍 但由於全部都是預先準備好的食物 排的時間還算可以這裡所有的食物都標榜了該食物的卡路里 很適合注重健康的人例牌點了骨膠原雞湯和吞拿魚沙拉飯糰 骨膠原湯材料豐富 包括腐竹、菇類、紅蘿蔔、雞肉等 常常點這湯是因為它聲稱有骨膠原之餘也很好喝 吞拿魚沙拉飯糰醬汁十分美味 飯也煮的剛好 與沙拉加在一起吃也不會太濕 但醬汁與飯糰的比例不對 未能做到啖啖有醬汁的效果另外也叫了高級三文魚飯糰 筆者不太喜歡三文魚 但三文魚也是健康的食物 便拿了 但有營養 往往很難好吃 這個也不例外 三文魚太乾 份量也太少 味道也太淡 除了健康外 基本上是沒有redeeming quality 這個套餐$42 加$7 可以把湯加大 加$12 可以多有一個飯糰雖然價錢不是十分便宜 但絕對是健康之選 期望他們會增加醬汁或材料查看更多
骨膠原雞湯
吞拿魚沙拉
吞拿魚沙拉飯糰
吞拿魚沙拉fan tuan
milotata
一個人的外賣午餐~
milotata
2014-12-23
关注
輕輕鬆鬆的一餐!!! 去完銀行買個外賣回來~~~今期是季節限定是秋癸魚丸湯~~其實個湯好清, 蔬菜味重, 不過魚丸我覺得淋左少少, 可能浸在湯中久了, 如果硬及彈一點會較好!!!因為不想吃太多飯, 所以只揀了蒲燒鰻魚飯團, 都係一樣咁好味!!! 另外揀了特製豚肉薯餅, 好脆好鬆化, 薯同豚肉MIX埋的感覺蠻像肉餅, 而且更加飽肚, 所以吃完這一餐外賣, 飽了一個下午, 很想睡啊, 哈哈!!查看更多
蒲燒鰻魚飯團
辣帶子海鮮飯團
山區麵包王
偶然一御
山區麵包王
2014-08-30
关注
一向甚少為午飯而傷腦筋,因為公司有叫福食,即喺包伙食,坐定定等人送飯上嚟。不過,有時都有例外,有同事放大假我哋就會取消一次半次,改買外賣食。食嚟食去都喺飯盒,轉轉口味,所以就建議不如試一試食飯糰,嚟一次飯糰偶遇,更趁出開街早啲去買,唔使跟人排長龍 。其實華御結唔喺第一次食,之前已經試過,款式包括:和風蕃茄豚肉咖喱御結、駿河灣特產櫻花蝦御結、海鮮XO醬御結、紀州特產酸梅御結、香辣迷你帶子冬菇御結及香蔥吞拿魚蓉手卷,所以,今次自然試啲未試過架啦!11:30am-3:00pm提供嘅午市套餐選擇有3款: Set A($39)任選2款御結 + 細碗裝自家熱湯(12安士); Set B($52)任選1款御結 + 細碗裝自家熱湯(12安士) + 任何和風單品料理(大)/ 沙律1份; Set C($62)任選2款御結 + 細碗裝自家熱湯(12安士) +任何和風單品料理(大)/ 沙律1份;仲可以追加,+$10任選1款御結 /任何和風單品料理(細),而+$7細湯轉為中湯(15安士) 。雖無慢慢研究,但御結(飯糰)大概都有多達廿款選擇,價錢由$10-$16不等,分白米飯系列、調味飯系列。睇佢啲單張,店方標明採用百份百日本新潟越光米。另外,所有產品均由營養師細心計算過所含熱量,啱晒要健美嘅女生們,或要控制體重嘅人士 :) ! 法式薯仔肉腸清湯 $18 / S、$25 / M、$32 / L :) 個湯味道唔錯喎,幾香洋蔥同薯仔味,不過湯料就似乎少咗啲,得一舊西蘭花及半條黑椒肉腸 :( 。份量上,12安士其實都好夠飲。飯糰包裝底部印有食用方法3步曲,按部就班,應該都唔會點失手,況且,小弟話晒都已經喺有經驗人士。 金平炒牛蒡御結 $13 :) 平時食得肉多,都想平衡少少,先揀個素飯糰試吓先。除炒牛蒡絲,仲有紅蘿蔔絲,有少少調味,味道唔會好濃,爽脆清甜,而飯粒渾圓,黏糯有咬口,紫菜又夠晒脆身,整體唔錯,只喺嫌佢好少牛蒡絲同紅蘿蔔絲。 三文魚醬油燒御結 $15 :) :) 例牌專燈揭開影相,嘩!三文魚醬油燒御結比起炒牛蒡多好多料喎,埋滿成個面,三文魚混有醬油(可惜部份唔較勻「巡」),又加有好多白芝麻,寧舍有味道,同樣飯粒煙韌,紫菜爆脆,比起炒牛蒡好食啲。以上價錢都喺食物嘅單價,夾埋要俾$46,依家套餐價只喺$39,平15%左右,唔算好多,至少較食麥記、快餐店健康啲啦 查看更多
+ 9
supersupergirl
Musubi's for lunch
supersupergirl
2014-01-27
关注
Had a coupon to redeem a musubi set which includes two musubis and a side dish.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Beef musubi:The beef musubi was very satisfying because the beef was nice and meaty giving the rice plenty of flavour.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Sakura shrimp musubi:The taste of this was lighter than the beef but it was nice because there were lots of delicate dried shrimps in it.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Beef:This had to be heated up and the potatoes beneath it absorbed the beef sauce so it had a rich beef taste.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★查看更多
vcwong
日本珍珠米很美味!
vcwong
2013-12-25
关注
平安夜的下午光顧了這間在金鐘新開業的華御結。因為那天我可以提早下班,但朋友的下班時間比我晚,我要想方法打發時間。便想起稍後吃一個長長的下午茶。於是,午餐便不用吃那麼多了。我買了一個套餐,$49。有三個御結,即飯糰,和一碗餐湯。其中一個御結可轉為小食。我將之換成自家製薯仔沙律。任何味道的御結也可以選擇。這套餐不是我一個人吃的,是與同事分享。每人一個御結。三款餐湯也有肉的成份,所以同事要餐湯,我要小食。我選了金平炒牛蒡御結。日本珍珠米又軟又有嚼勁,很美味啊!牛蒡和紅蘿蔔絲爽脆清甜。自家製薯仔沙律其實是薯茸。內有青瓜片、粟米粒和紅蘿蔔片。但有少許洋葱。不錯的味道。旁邊那一片生菜也很鮮嫩!證明此店使用的材料不錯。查看更多
金平炒牛蒡御結
自家製薯仔沙律
elaine20326
新店試探@華御結
elaine20326
2013-10-30
关注
華御結在日本旅行時早餐除了麵包,最愛就是便利店中的飯團,一個100yen左右花款又多,趕時間時一小個方便攜在路上邊吃。上星期見到新開了,吸引了上班族,人頭湧湧的。先在工廠製作包裝好再運往鎖售點,不設堂食。set 就抵食,$49 已包了湯、任選兩個飯團再加一個沙律,點個貴一點的飯團都可以呀。湯品有三款,注意到美肌的訴求,雞肉骨膠原 250ml (小),奶白色味道飲似白麵豉湯,骨膠原有多少就無從蹊考。附有一粒手打雞肉x,加有大量香菇使湯頭更甜。海草小青瓜片八爪魚沙律,日式食物都是健康清淡的,ol 吃就最好啦。八爪魚生片灑了芝麻在面,有預先調過味了少少鹹。淋上和風薑蓉醋汁,小青瓜及海草片在牙縫間卡習響,低卡好味。100%日本米,沒有添加防腐劑及色素,包裝袋上印上食用保存期,放上兩三天都沒問題。地雞味噌燒 188kcal醋米飯中包了一塊已去皮雞肉,米身短的日本米不怕散,吃前才包上紫菜。這種勞作我不靈巧,總是把紫菜摺爛。5分鐘內要吃完免紫菜變軟。香辣迷你帶子冬菇 171 kcal  查看更多
<IVY>
華御結第10分店進駐金鐘
<IVY>
Level 6
2013-10-11
关注
最近,在返工途中,<華御結> 有位店員派傳單給我,不妨拿來看看!原來是 <華御結> 進駐金鐘海富中心商場!在10月7日 (星期一) 試業,10月15日 (星期二) 正式開幕, 實在是金鐘上班一族的喜訊! 短短 3 年期間,華御結已有10 間分店,可算是成功例子!  恰巧!今天中午之前為公事走到金鐘,順道走來一趟! :) 由於我不熟悉金鐘海富中心商場,我先問一問客戶服務部,走到海富中心商場1 樓,canteen 的轉角位,或沿扶手電梯上一層,見到中國銀行舖位的轉角位,一間粉紅色招牌的小屋正是<華御結>!  由於舖位所限,這是一間外賣店,售賣御結,食客先拿取食物,然後到收銀處付款;如果,要跟餐或要湯的話,付款時跟店員說明便可。店員清一色全女班!   當我一走到店前,有位女店員主動招呼我! :) 紀州特產酸梅御結 $12紅當當的酸梅酸度高!頗為開胃!  最適合無胃口的日子,密封包裝的紫菜依然保持脆身! 雜菇御結 $15混合新鮮冬菇及金菇,爽口清怡!加入紫菜碎添上清香,鹹度適中! :) 查看更多
+ 3
检举
我上次在灣仔稅務大樓買了兩個御結都跟妳的一樣喔!
2013-10-12
原來妳同我口味一樣架?!
2013-10-12
雜菇御結