2025-06-04 1023 views
「點心水準以上,環境舒服」呢間位於元朗yoho mix嘅中式酒家,都係最近先留意到,假日人流不斷,難得有位,梗係要試吓。分別試咗佢啲蒸點、小炒同埋炸物,覺得最好味係炸物😋無花果鹹水角 (中點)HKD36.8外皮香脆軟糯,甜鹹夾雜,內裏餡料豐富,有無花果、芋頭,配搭新穎芝麻芋絲脆軟夾 (大點) HKD40.8外皮炸得香脆,外面沾滿芝麻更添口感。所選用芋頭都鬆軟綿密,唔錯黑松露流汁叉燒包 (大點) HKD40.8顏控必點,好少見叉燒包係雲石面。又真係好大陣黑松露味,叉燒汁勁多黑金流沙包 (大點) HKD40.8熱辣辣奶黃流心餡,必點呀鮮蝦炸雲吞 (大點) HKD40.8好難搵到炸得好味嘅炸雲吞,呢間又真係幾唔錯蔥花炸兩腸粉 (大點) HKD40.8炸兩腸粉精髓在於炸兩仲係脆口;腸粉皮軟熟,加埋蔥花豉油一流醬汁金錢肚 (大點) HKD40.8金錢肚入味,蒸得啱啱好總結/ 大西北又多一個有質素嘅飲茶地點啦,親友聚會可到🥰
「點心水準以上,環境舒服」

分別試咗佢啲蒸點、小炒同埋炸物,覺得最好味係炸物😋

無花果鹹水角 (中點)HKD36.8

芝麻芋絲脆軟夾 (大點) HKD40.8

黑松露流汁叉燒包 (大點) HKD40.8

黑金流沙包 (大點) HKD40.8
熱辣辣奶黃流心餡,必點呀

鮮蝦炸雲吞 (大點) HKD40.8
好難搵到炸得好味嘅炸雲吞,呢間又真係幾唔錯

蔥花炸兩腸粉 (大點) HKD40.8
炸兩腸粉精髓在於炸兩仲係脆口;腸粉皮軟熟,加埋蔥花豉油一流

醬汁金錢肚 (大點) HKD40.8
金錢肚入味,蒸得啱啱好

總結/
大西北又多一個有質素嘅飲茶地點啦,親友聚會可到🥰
醬汁金錢肚 (大點)
黑金流沙包 (大點)
鮮蝦炸雲吞 (大點)
無花果鹹水角 (中點)
芝麻芋絲脆軟夾 (大點)
蔥花炸兩腸粉 (大點)
黑松露流汁叉燒包 (大點)
醬汁金錢肚 (大點)
黑金流沙包 (大點)
鮮蝦炸雲吞 (大點)
無花果鹹水角 (中點)
芝麻芋絲脆軟夾 (大點)
黑松露流汁叉燒包 (大點)
3K
2025-04-26 1118 views
復活節長假香港人少,到左平時一位難求的華宴試下,佢位於YOHO MIX,可能因為連住西鐵站,成日都勁多人等位,今日下午茶經過見唔使等咪試下囉。店員態度生硬,又互相指駡,作為食客聽住都覺得不自在,坐落左就照落單飲下啦,叫做試一次先。⭐蔥花炸兩腸油炸鬼勁硬好似咬餅乾咁😂太脆啦唔啱口味。⭐黑金流沙包呢個幾好食,個包軟綿綿又多餡,好流心🤤⭐蟲草花濃湯鮮竹卷個湯係幾鮮味,鮮竹卷飽滿,腐皮包著鮮肉同蔬菜絲等。⭐芝麻芋絲脆軟夾因為好奇所以叫嘅,有啲似芋絲糕但上下包左芝麻,煎得脆口,芝麻好香,好食嘅但好膩,一人一件已經滯左😂水唔夠滾所以啲茶唔熱,店舖細樓底矮好嘈,勝在地點好商場內易搵,但短時間內應該不去飲茶了。

⭐蔥花炸兩腸
油炸鬼勁硬好似咬餅乾咁😂太脆啦唔啱口味。

⭐黑金流沙包
呢個幾好食,個包軟綿綿又多餡,好流心🤤

⭐蟲草花濃湯鮮竹卷
個湯係幾鮮味,鮮竹卷飽滿,腐皮包著鮮肉同蔬菜絲等。

⭐芝麻芋絲脆軟夾

2025-04-20
$68 (Tea)
2025-02-08 1859 views
食物係有質素嘅,但既然1至4人都是坐四人枱,為何取飛是1至3人//4至6人😒,結果我3人,竟被取4人飛即到的客人快過我😡又好明顯,個叫飛嬸嬸無理會客人取飛時間😡😡😡建議應該set1至4人飛為同一group
又好明顯,個叫飛嬸嬸無理會客人取飛時間😡😡😡
建議應該set1至4人飛為同一group
2025-02-08
2025-01-15 2789 views
講重點 叫咗六樣嘢1:脆蝦球2:烤羊排3:清蒸蘇鼠斑(都幾貴)4:羊肚菇豆苗5:咕嚕肉6:紅珊瑚海蜇食評1:炸麵皮超簿,即使上面有醬汁一樣脆,蝦肉大粒新鮮,份量多(有8粒),水果無搶味。2:超!級!騷!油脂偏多,肉質還可以3:同其他斑其實無太大分別,肉質滑同彈牙。4:夠熱!廣東人就係要食熱辣辣嘅野。菜新鮮,木耳羊肚菇都爽開,份量多。5:同脆蝦球一樣,做得非常好。要考廚師實力,除左魚同雞,另一樣野就係咕嚕肉。係少左少少汁,但整碟都高質,有汁都仲皮脆內嫩,肉仲Juicy。6:前菜,中規中矩,幾開胃。結論呢間嘢可以再食。亦都值得比五星佢。希望可以繼續保持水準。
講重點 叫咗六樣嘢

5:咕嚕肉
6:紅珊瑚海蜇

食評
2:超!級!騷!油脂偏多,肉質還可以
3:同其他斑其實無太大分別,肉質滑同彈牙。
6:前菜,中規中矩,幾開胃。

結論
呢間嘢可以再食。亦都值得比五星佢。
希望可以繼續保持水準。
2025-01-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
  • 咕嚕肉
2024-12-21 3015 views
這間酒樓嘅環境相當舒適,不但有圓桌還有卡座。我哋今日試咗幾個點心仲有炒飯。黃金鮮味蝦餃王蝦餃大大粒肥美飽滿,蝦肉相當新鮮,加上少少金色,非常之有貴氣。蟲草湯鮮竹卷呢個星鮮竹卷放湯,用料比較清淡,蔬菜為主,味道淡淡,健康風味。黑松露叉燒包呢個叉燒包嘅包子皮相當鬆軟,而且肉餡濕潤,但有蠔皇風味,又有黑松露嘅味道,呢個配搭幾新鮮。鮑魚叉燒酥試過龍景軒嘅鮑魚撻,覺得真係驚為天人,呢個鮑魚撻亦都相當唔錯,撻皮相當鬆脆,鮑魚唔會好韌,有汁柔軟,整體味道唔錯。窩燒鮑魚雞粒炒飯炒飯充滿鑊氣,熱乎乎,唔會太鹹或者太油。杏仁茶杏仁茶份量真係好少,係一杯嘅份量,口感又滑,但杏仁味唔算好濃,淡淡的味道,輕甜。Crème brûlée 焦糖皮香脆,燉蛋整得幾香滑creamy,味道唔會太甜。

黃金鮮味蝦餃王

蟲草湯鮮竹卷

黑松露叉燒包

鮑魚叉燒酥

窩燒鮑魚雞粒炒飯

炒飯充滿鑊氣,熱乎乎,唔會太鹹或者太油。

杏仁茶

Crème brûlée

焦糖皮香脆,燉蛋整得幾香滑creamy,味道唔會太甜。
2024-12-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Lunch
2024-12-14 2155 views
部份食物幾好食。上菜時都好熱,但係小籠包真係好難食,唔講以為啲雪藏點心喺微波爐叮完拎出嚟,一滴湯都冇非常乾。鳳爪同埋鹹水角幾好食。啲茶都幾好飲,推薦秀眉。美好的一天。
2024-11-30 1725 views
首先一入門口,個人認為個通道加上其他人坐喺到等,感覺比較雜亂,第二,一坐低本身覺得啲碗碟都有自己特色,但我發現大部分碗碟都有崩咗嘅情況,而且如果叫人換過套杯碟,工序好似有啲大,所以最後只係換左隻匙羹,因為驚割損個嘴唇,呢點我係會比極度差評。至於啲點心,第一樣想講係佢個杏仁茶,基本上個大細係同飲茶個杯一模一樣,只係杯身唔同顏色,不過一式一樣嘅係個杯都係崩嘅,大家要小心飲用,我就轉去飲唔崩果個位,但味道黎講係幾有質感同唔錯,可能因為佢落左啲豆米落去有野咬下,之後就係佢個無花果鹹水角,算幾特別嘅菜式,個皮係紫芋色,有少少甜甜地,另外佢個紅米腸都外軟內脆,keep到香港茶樓一般水準,其他都冇乜特別,最後係佢個無骨鳳爪,本身第一啖咬落唔辣,甜味較重,有啲似糖果味,之後呑落肚辣到要不停飲水,大家可以參考下。員工溝通混亂,甜品講成蝦餃,依家上定後上都亂哂籠,呢啲就見仁見智係咪大問題囉。
2024-11-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-10-13 1885 views
炸雲吞真係一口咬落去,外脆內嫩,裡面包住香滑的餡料,簡直係一口幸福!流沙包就更不得了,咬開時那股流心的鹹蛋黃醬,濃郁得令人想再來一個!至於鮑魚燒賣,鮑魚的鮮味配上Q彈的皮,口感層次豐富,真係好享受!金箔蝦餃就像藝術品,金箔閃閃發光,蝦肉鮮甜,好好味
員工管理差無端端飲茶時段,廚房員工雙腳放在卡位上面閉目休息,明白員工都需要休息,但係喺飲茶時段,當着其他客人面前,又定位係高級嘅裝修嘅地方,確實有啲古怪同降低檔次
員工管理差

2024-09-22 2615 views
華宴食府 (元朗)元朗朗樂路1號元點1樓B137號舖有日朋友話 我地去飲茶 🙈我話咁有興致🙈佢話呢間真係要去一去🙈🙈咩都可以唔食但黑松露流汁叉燒包($38.8)唔可以唔叫下次試下淨係叫呢個外賣🙈睇下得唔得先🙈真心出色食過2次都係咁高質 佢嘅 叉燒多 又多汁 黑松露味又濃👍🏻👍🏻以下係我係佢地酒樓叫過嘅點心🙈🙈👇🏻👇🏻華宴鮑魚燒賣皇 $48.8黑松露流汁叉燒包 $38.8香煎臘味蘿蔔糕 $38.8鮮鯪魚肉煎釀尖椒 $38.8韭黃鮮蝦腸粉 $43.8四寶花膠滑雞扎 $43.8水晶帶子菜苗棵 $38.8黃金鮮味蝦餃皇 $43.8出爐叉燒滑腸粉 $啦除左黑松露流汁叉燒包 大推之外 其實佢個蝦餃都唔差 1粒 3隻大蝦👍🏻 其他野食黎講就中規中矩 唔算話好突出🙈
華宴食府 (元朗)

元朗朗樂路1號元點1樓B137號舖

出爐叉燒滑腸粉 $
啦除左黑松露流汁叉燒包 大推之外 其實佢個蝦餃都唔差
1粒 3隻大蝦👍🏻 其他野食黎講就中規中矩 唔算話好突出🙈
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2024-09-10 2381 views
近日元朗加點新開,中午同家人去飲茶。環境精緻,具落地大玻璃。當日坐近窗位,太陽太猛,冷氣唔夠,整個環境好熱。午市點心款式很足夠,上菜時間亦合理。食物精緻,味道未有驚喜。

2024-08-31 1768 views
希望改善冷氣吹風位,定係佢唔想人坐咁耐,風口對正你張枱呢?以咁嘅價錢,店應該讓人坐得舒服D。希望管理層改善,同佢哋講,就話中央冷氣,冇得調較,凍到震。食物方便,滿意的。

2024-08-18 1843 views
混亂的系統,惡劣的客戶服務態度,會勸喻身邊的人不要再去,自己永不再去!!!1:40pm 取票, 2pm剛叫到, 說不是1:45pm取票, 所以要飲正價, 不能飲下午茶, what!!!如果有呢個policy, 請清楚係取票system 指出。仲有成個運作非常混亂, 員工態度非常惡劣, 好似擋我唔係人!!

2024-08-17 2187 views
手機攞飛好正常 我13:15攞飛 將飛到嗰陣剛好14:05 門口個啊姐勁冇禮貌同我講 要13:45後攞飛先有效 要重新攞飛 啲客點知要幾點鐘攞飛 我冇諗住食下午茶時段 只不過兩點前未有位 啲客點會知要幾點鐘攞飛 未食都咁趕客 一定唔會再去
2024-08-17
Lunch
2024-07-28 2698 views
如果大家去飲個早茶想全日心情俾佢搞差唒,就去啦!門口帶位個阿姐根本係同佢老細倒米,人地老人家黎飲茶唔識㩒飛攞位,就串人地部機咁簡單都唔識用。人多要客搭枱唔係求人,反而逼人好地地坐緊要轉去另一個唔鍾意嘅位仲要鬧人唔配合,啲嘴臉衰到,我喺側邊都睇唔過眼,問多兩句就鬧返人,啲態度好到…… 奉勸老細唔想一開張就執笠就快啲俾啲特別培訓佢。嘢食唔差,但冇特別,唔係早茶呢個價錢,根本完全唔會有意慾去幫襯,食過兩次,兩次都見到門口阿姐啲「好服務」,唔會再有第三次。反而送點心職級低啲的員工仲好服務,好有禮貌。奉勸唔想受氣者,切勿幫襯!!!
如果大家去飲個早茶想全日心情俾佢搞差唒,就去啦!

2024-07-18
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Breakfast