TeaWood Taiwanese Cafe & Restaurant (Closed)

茶木‧台式休閒餐廳
Kristin_lkl
茶木
Kristin_lkl
2018-07-16
Follow
唔講唔知九龍灣竟然有三間茶木 但一直都無食過德福果間條龍鬼死咁長 結果男朋友帶咗我去淘大果間 好隱蔽 係以前戲院隔離嘅唔洗排隊就入得 仲要好多吉位 應該係因為淘大多嘢食啲🤔大家唔洗愁食咩好 肯定有位😂我地最後叫咗一個套餐 一份豬扒肉燥飯套餐係士多啤梨加菠蘿加火龍果撈咕咾肉 哎佢個名好靚㗎 不過唔記得咗 套餐跟飲品、飯、沙拉或者甜品 視甜品如命的我點可以錯過 揀咗紅桑子開心果凍餅咕咾肉味道okay 酸酸甜甜 啲水果都多反而個豬扒麻麻 粉又厚 肉都無幾多 另外啲肉燥 一個字 肥啊好彩唔係我食中間綠色嘅應該係開心果 呢個甜品係加分之處唔會太甜又滑身下次再來都係唔好叫豬扒之類嘅嘢啦Read More
山中閒人
茶木中伏記(淘大)
山中閒人
2018-06-18
Follow
最差的等侯一座落位就聽到隔離檯的客人追侍應珍珠奶茶好耐未到, 侍應知道但無回應,其後她勞氣再追其他侍應才端上珍珠奶茶。其間已點三個午餐及特色飲品.午餐在合理時間端上,但飲品於用餐完累後未能端上, 其間曾追問經理(最後先知她是經理), 我未出聲經理已答飲品未到,只有耐心等候,落後30分鐘才回覆其一杯飲品(愛爾蘭冰咖啡)沒有, 為有另行再叫。等為有再等,再追,再追,部長知道亦查看檯單數次, 沒有任可交侍。另隔離檯新到所點的午餐及飲品亦早早送達。再等18分鍾(落單後48分鍾)第一杯飲品到(等色飲品是等別在要等), 3分鍾後等二杯上。第三杯接近落單後60分鍾, 要我起身同部長大聲講離普要等咁耐才到。Black ListRead More
不推介
Charlottekwok89
休閒的下午茶
Charlottekwok89
2018-06-01
Follow
難得放假訓到好晏出到去已經係下午茶時間又就來食夜飯,所以食少少野醫下肚就算入到去都算多人要搭一搭檯個松露野菌奶油培根手作麵好驚喜因為我本人就唔食松露野,但個FD話叫我咪食下又覺得唔錯寶島三小碟好開胃,個青瓜辣度岩岩好飲品都好好飲有水準Read More
松露野菌奶油培根手作麵
優秀的台式餐廳
puikkii
2018-04-20
Follow
茶木好多年前已經食過,當時食物既選擇唔多,最出名就係蜜糖磚塊而依家既茶木已經多左好多食物選擇,所以就同男親黎試下我點左一個松露野菌奶油培根手作麵。個麵一黎到已經聞到超香既松露味,而每一條麵都掛上滿滿既松露,加埋好Creamy既汁,非常好味而佢既麵條係粗身,食落好有口感。非常推薦!*松露野菌奶油培根手作麵 $74*而我男親就點左香煎沙朗肉燥飯。首先個肉燥份量充足,岩岩好撈曬成個飯。肉燥飯好香又不油膩,會令人忍唔住食完一啖又一啖。可惜佢既沙朗肉雖然嫩滑,但就有啲韌*香煎沙朗肉燥飯 $70*整體黎講,茶木既食物素質唔錯,而且選擇多,環境又舒適,係CP值幾高既一間餐廳Read More
Wing Chan2017
無特別
Wing Chan2017
2018-03-26
Follow
同完啊仔上完play group就搵飯食,去左九龍灣間茶木,點左個set lunch,炒雞肉配牛肉麵,d雞無咩驚喜,同埋份量都算少,面質比較偏硬,碗面幾啖就食完,好彩佢地有我鐘意嘅青瓜做配菜,下次黎只會選擇佢地甜品Read More
LolitaVan
假日休閒下午茶必選
LolitaVan
2018-03-16
Follow
星期六,日想食平, 靚, 正嘅下午茶真係有D難度!!今日同男朋友去左淘大茶木歎下午茶!!入内望望!!地方很寬敞!!夠晒開揚!!最重要嘅係可能係茶木餐廳中唯一一間假日都有下午茶嘅餐廳!!只要加$3仲可以轉特色特飲!!本身單叫一杯都要幾十蚊!!依家下午茶有主食加特色飲品都係幾十蚊, 抵到難以致信!!仲要係假日添!!我叫左個酥炸鷄排麵!!鷄排都算炸得香脆!!寬麵煙靱彈牙!!湯底濃郁!!特飲係蝶戀花草苺蘆薈!!酸甜味適中!!好fresh 呀!!我男朋友叫左個台灣香腸肉燥飯!!香腸比較干身!!麻麻哋好食!!肉燥都幾好味!!而特飲叫左朱古力特飲!!配料十足有士多啤梨, 雪糕, 餅乾同脆朱古力條!!交足功課!!我哋最後仲加左叫溏心蛋!!超溏心!!超滑嫩!!無呃like喎 !! 大家有時間一定要嚟試試!!Read More
+ 2
Giegie94
1麵1菜夠哂數 - 2人滿足 ;)
Giegie94
2018-02-28
Follow
食左好多次茶木都覺得茶木環境好舒服,好岩慢慢坐同朋友傾下計。 今次得我地2個女仔食,叫左1個麵1個菜都夠我地食其實我最愛佢既蜜糖磚多士,蜜糖+雪糕+多士一齊食Jeng,今次忍口無叫到,下次一定要食番先得沙茶牛柳炒手作麵 : 似扁身版既烏冬,都似刀削麵,我幾中意,好香沙茶味,牛柳唔會韌。肉燥蓋上翡翠苗: 好多肉燥真係多到蓋左D菜,份量足料,加左肉燥食唔洗太清食菜 Read More
ininincredible
服務太差
ininincredible
2018-02-16
Follow
年初一要開工,員工唔開心我係明白嘅。我8點50分入座,佢話早收,9點30分要離座我都會諒解。但我得兩個人,佢有2人4人枱唔俾我坐,要我企喺旁邊等佢執好張8至10人卡位大枱,仲要一路抹枱,一路推啲食物碎落座椅,最後抹到一天一地都係,枱邊卡位座椅全都是飯粒食物碎。以為佢未清潔完,點知佢跟住就叫我坐落去,就真係太過分。結果我未食就(嬲)飽左。即刻轉場去對面靠得住。人地服務好到不得了,阿姐又好交帶會跟單。十個likeRead More
忘憂午餐
2018-02-06
Follow
今日 office 很忙很忙啦! 差點兒連吃飯也忘記呢! 好彩有飯腳同事捉我走去午飯呢! 逃離囚禁辦公室。餐廳擺放食物方法, 看得出廚子對食物的執着與尊重。 太好呢! 好好享受一下這份忘憂午餐。Read More
+ 2
台式甜品@茶木
pppandaaa
2017-12-03
Follow
今次晚上9點多黎到茶木 陪友人晚餐 自己叫了甜品~黑糖香蕉芋圓仙草 -> 材料有香蕉, 3色(黃/紫/白)芋圓, 大大粒紅豆, 意米, 蘆薈, 仙草材料比想像中多, 好足料, 黑糖水好香, 唔會太凍, 岩岩好, 但愈食到尾愈凍, 原來係有冰係個底未溶 haha桂圓紅棗茶 -> 唔知沖既配方係咪轉左, 個味好淡, 多左好多"琵琶花", 食埋桂圓肉, 好甜:-) 如果叫琵琶桂圓茶就岩D~炸雞排肉燥飯 (冇影相) - 友人係茶木既必叫之選~Read More
黑糖香蕉芋圓仙草
gigichan54
食物一般,坐得舒服
gigichan54
2017-11-08
Follow
熱帶水果茶,主要係八香果味,唔係特別好飲。個甜味都唔自然,應該落左唔少白砂糖。.已經食過幾次呢個黑松露野菌奶油培根手作麵,覺得啲菇、煙肉同奶油幾夾,但個醬好稀🙈洋蔥煮得唔夠軟。.媽媽嗌左牛肉肉燥飯,肉好軟😋但覺得牛肉味唔濃🤔個蛋唔好味😢又凍。肉燥好甜,我唔鐘意呢種調味,覺得好啲怪🙈呢間茶木食物質素一般~但地方寬敞幾好坐,大部份都有梳化。另外之前去其他分店,見食物價錢有唔同~例如朗豪坊分店貴啲。Read More
飽滿足甜品
2017-11-01
Follow
來過這餐廳連鎖店很多次, 一直未有機會品嘗此店的甜品。 為何吸引!? 因為菜單上照片得吸睛囉!好像太多份量, 終於一嘗心願。 為朋友慶生, 壽星公想食甜品, 我立即和議啦! 果然滋味難忘。 甜食名稱也無敵呢! "黑糖紅豆綠茶冰淇淋層層疊" 是否得很很長的名字, 無錯, 正正道出此甜品材料是也。餐廳在同區分佈很多連鎖店, 但喜歡這裡午市套餐跟付飲品,如紅豆薏米水。 不是每間連鎖店有餐飲。Read More
黑糖紅豆綠茶冰淇淋層層疊
咖喱郭
水準下降
咖喱郭
2017-10-24
Follow
仲記得茶木一開始興起時我都幾鍾意去食,但隨住佢分店越開越多,淨係九龍灣已經有兩間,我就覺得佢啲質素開始下降。以前大排長龍,而家已經少左好多人食,呢日我地去到都唔洗等位就入得。餐牌上啲野好似十年如一日咁,冇咩新鮮感,不過都有幾樣係每次去食都例牌要嗌既。蠔餅同蠔仔泡飯就係其中兩樣,個泡飯尚可,係個湯較稀唔夠濃味,蠔仔亦唔算多。蠔餅就一般,煎得太乾又太油,蠔都一樣係唔夠多。咕嚕肉就唔錯,鍾意佢有幾種水果,配搭新鮮。個蝦就尚可,蝦肉可再彈牙一點。仲有個牛肉麵就退步哂,啲麵好硬唔入味,鹽酥雞好乾又咸。芒果特飲不錯,但果茶較酸。Read More
+ 1
MiuMiuMiuChanan
簡單又滋味晚餐
MiuMiuMiuChanan
2017-10-16
Follow
難得假期,在附近看看戲行行街,餓了見茶木又開新店就進去晚餐吧每次都必點奶蓋,今次叫了烏龍茶,茶的味道很清澈,喝得出無加太多糖too fresh please平日都是要香芋,原來烏龍茶香也不錯啊而且感覺上無那麼肥菠蘿咕嚕肉做法也挺特別,原半隻菠蘿上檯,令我想起那個泰式菠蘿飯,送飯一流啊,而且菠蘿和士多啤梨也夠新鮮,咕嚕肉上的粉也適中不厚粉這個湯飯份量絕對夠2人食材料實在太豐富,啖啖都是滿口蠔仔,飲得出這個湯是零味精的,因為飯後完全沒有口乾感套餐會配上一件甜點蛋糕,或者生意太好了許多蛋糕都大賣了,最後只剩下3款可供選擇,本人一直不愛甜所以只淺嚐一口Read More
ilovehkitty
午餐和下午茶較抵~
ilovehkitty
2017-09-23
Follow
鳯梨糖醋肌里的肉是半肥瘦的,没有骨,淋上汁後仍有些少脆口,不是完全諗哂,很可惜的是糖醋汁很一般,没有配飯吃的話會很膩。紅姉子浸魚湯不錯,湯有魚的鮮甜,配上甜甜酸酸的番茄很夾!娃娃菜可以多些就更好了~芋頭新竹米粉的湯底較鹹,没什麼特別,不值得一試~ 還是手作麵較好吃~附送的餅乾很好吃,很脆,玫瑰咖啡聞起來有淡淡的玫瑰香,但味道很淡,咖啡味亦很淡,没有另加啡糖已很甜,似普通的即沖咖啡~跟餐轉飲加$5, 原價$34(另加一),雖有玫瑰香,但以這樣的咖啡質素,而且唔夠熱,單點的話真係超級唔抵~總結:一個午市套餐加一後要價七十多元,雖然轉特色飲品只需加幾蚊,但整體食物質素未至令人覺得好抵,午市和下午茶套餐和飲品款式都幾多,都可以試多幾次~Read More
Ratings
蕃茄魚湯浸時蔬~