2025-08-20
夜晚喺啟德附近搵嘢食,呢個food court好多嘢食,今次睇中咗呢間花甲粉專門店。除咗花甲之外,佢仲有其他海鮮或者肉類嘅配搭,我哋今次叫咗蟶子花甲粉,加咗一個酸辣土豆絲,花椒乳鴿,兩隻焗蠔,同埋蒜蓉娃娃菜。花甲粉好大兜,用錫紙包住幾有特色,花甲同蟶子嘅份量都唔少,好有鮮味,入面仲有金菇,兩個人食呢兜粉都有啲飽。另外叫咗蒜蓉娃娃菜,兩個湯底應該係差唔多嘅湯底,不過比較之下花甲粉嘅味道就比較淡味啲,下次可以試吓加少少辣,可能會好味啲。酸辣土豆絲, 廿幾蚊,份量適中,好酸辣,作為開胃小菜,好好味,而且好爽口, 10分推薦。花椒炸乳鴿,有驚喜,炸得好脆,而且真係食到有少少花椒味,幾有特色,啲肉質都幾嫩口,不過可惜嘅係佢冇提供配乳鴿嘅准鹽同埋喼汁,如果有嘅就更加好。最後仲有兩隻焗蠔,佢個蒜蓉都好好味,蠔都好大隻,燒得幾出色,可以encore。