又新鮮,又大份,又好味,正啊!比食評D食物同環境吸引,睇中哩間好長時間,前一日打過電話來問下午茶同餐牌其他食物早餐有無的得食,又幾好,早餐都有餐牌其他時間食物9點幾去到,裡面不大,只有大概10張4人台,佈置係想懷舊,但係吾特別,系有部分標語寫得幾吸睛。服務OK,坐低有水,亦馬上問你要乜,但因為我地慢慢睇;野食大概要等5到15分鐘,因為要現做,上枱時候係可以感覺到吾係整定。因為要試野,所以三個人叫4樣野。所以最後要打包,連膠袋都好似紅白籃,好有心思。鮑魚絲火腿麵餐要爽(HK$29)5分- 通常其他餐廳叫哩個餐都會食吾飽,因為只有一兩條好幼的鮑魚火腿絲,哩度真系比較其他餐廳多一倍份量同粗幼,麵底食到最後都吾會太林;仲有個湯吾系普通的清湯,味道一流。香酥雞排米線餐(HK$33)5分- 雞排表面的酥皮好薄同埋係真系酥,吾系只係脆,.米線超滑,湯底同鮑魚絲火腿麵吾同,真系有心。黑松露炒蛋厚多士餐(Hk$32)4分-其他餐廳早餐好難有哩個餐,系厚士,但做得吾夠香,雞蛋是厚厚滑蛋,上面叫左好多黑松露醬,好香。蝦多士(HK$38)3分-好多人推介,連早餐都可以食到,難得。差不多係塔門食的兩倍大,但
又新鮮,又大份,又好味,正啊!

服務OK,坐低有水,亦馬上問你要乜,但因為我地慢慢睇;

鮑魚絲火腿麵餐要爽(HK$29)5分

香酥雞排米線餐(HK$33)5分
鮑魚絲火腿麵吾同,真系有心。

黑松露炒蛋厚多士餐(Hk$32)4分

蝦多士(HK$38)3分
-好多人推介,連早餐都可以食到,難得。差不多係塔門食的兩倍大,但吾同做法,塔門系一只蝦放係一角多士什麼,哩度系好似蝦膠,一層厚厚的和麵包一起炸,但如果真系咁厚蝦膠都吾乜蝦味係有D奇怪。
鮑魚絲火腿麵餐要爽
香酥雞排米線餐
黑松露炒蛋厚多士餐
2019-10-18
$45 (Breakfast)
鮑魚絲火腿麵餐要爽
香酥雞排米線餐
黑松露炒蛋厚多士餐
  • 香酥雞排米線
  • 鮑魚火腿絲麵
  • 黑松露炒蛋多士
2020-03-10 168 views
係一間裝修好有香港特色嘅懷舊冰室😜 食物質素幾好之餘仲要唔貴 值得encore😎-🔸芝士豬頸肉撈丁 $48🔸芝士好多又濃郁 絕對唔會唔夠味 豬頸肉都好香👌🏻 呢個定價十分合理-🔸蝦多士 $38🔸多士即叫即炸 皮炸得好脆 配上千島醬幾match!-🔸BBQ雞翼 $38🔸身為雞翼愛好者 個雞翼係好食嘅 個醬亦都好惹味🙆🏻‍♀️下次會試下第二款-🔸飛仔華田 +$14🔸賣相好吸精 但飲落去其實只係普通華田🤣🤣-🔸波波奶茶 +$14🔸用奶茶整成嘅冰 咁就算啲冰溶左都唔會溝淡奶茶味 主要係gimmik為主🙈

🔸芝士豬頸肉撈丁 $48🔸

🔸蝦多士 $38🔸
多士即叫即炸 皮炸得好脆 配上千島醬幾match!

🔸BBQ雞翼 $38🔸
BBQ雞翼

🔸飛仔華田 +$14🔸
賣相好吸精 但飲落去其實只係普通華田🤣🤣

🔸波波奶茶 +$14🔸
波波奶茶
BBQ雞翼
熊小編呢期去開深水埗玩具街買聖誕裝飾🎅🏼☃️❄️ 就梗係不忘試下個邊既好野食啦(人總要食飯的😀✌🏻).🐷🧀芝士豬頸肉撈丁配牛油多士$48店員推介十大必食之一🎅🏼首先 我係食唔出邊隻芝士既 畢竟朕都係凡人一個🤫佢同其他市面上既芝士撈丁一樣都係會食食下漏既🙊但係佢呢隻等你feel到漏既時候其實已經準備食完份量預計得岩岩好😉豬頸肉都叫做OK🐷但就應該冇作特別口味處理所以唔會有特別既味道但整體黎講分數唔錯 去開可以一試.🍫飛仔華田 +$14另外加左$16轉特飲係佢最出名兼最多人打卡既飛仔華田店員特別強調上面塊啤牌係食得既應該係好多人問過太煩🤣🤣 塊餅上印有店鋪名 誠意滿分但實際上呢杯飲品相信係凍華田忌廉加蜜糖星星,可可球同啤牌塊餅而塊餅既味道有待大家自行發掘啦✌🏻☃️.總括黎講打卡指數係非常高既😍😍環境佈局係一流 花左好多心意係細節位抵讚 連牙籤筒都一樣唔放過Overall野食都係算OK好味既而性價比就一般般啦~~試下都無壞既✅
🐷🧀芝士豬頸肉撈丁配牛油多士$48
抵讚 連牙籤筒都一樣唔放過
Overall野食都係算OK好味既
而性價比就一般般啦~~試下都無壞既✅
2020-03-06 184 views
話說去開深水埗,一直想試某間人氣素食黃店,誰不知輪候時間需要一小時,我和朋友太肚餓所以放棄了,繼續搜尋其他良心店舖,但太多人在外等候。所以朋友介紹了一間暫時沒有顏色既店舖。朋友之前試過覺得可以再試,路過便可隨意入座。如果大家不推薦入座可以留言,讓大家留意一下。而它最有特色的就是奶茶波波冰。冰凍奶茶配上奶茶味既冰,的確是保持原味,但可能不是夏天飲既關係,冰未能溶化,朋友和我喝了一口已經沒有了,只剩下冰。朋友點了茄牛芝士通粉,而我點了芝士豬頸肉撈丁,真心肥🙈🙈🙈 但茶記就係要點罪惡感既美食吧!朋友既芝士通心粉,芝士極少,但湯底正常。而豬頸肉撈丁係正路野,不過不失。兩個都是套餐,但要加錢轉配奶茶波波冰。其實都是啅頭,奶茶味道其實一般,可能熱飲更佳。

2020-02-10 365 views
好耐冇翻來深水埗,自從搬咗屋之後就好少翻來啦,今次同家姐一齊重返故地,來到我哋之前經常來幫襯嘅良記餐廳-老鳳冰室,都喺似以前咁點一杯飛仔華田加份黑松露炒蛋多士。多士仲係咁好味,烘得好脆,炒蛋又香,黑松露味好足。阿華田上邊加咗好多cream,都喺好飲。
2020-02-06 478 views
一直也很喜歡香港的冰室因為不單是設計特別,而且食物的味道也充令人充滿回憶最近跟朋友去到深水埗的老鳳冰室(良記餐廳)吃晚飯店面已經很搶眼在內街也很容易找得到進去後眼前一亮果真設計充滿懷舊味道,店內牆上掛了很多相片及招牌食物及飲品的名稱霓虹燈餐牌也是舊時的信封設計封面,簡單排列清晰容易點菜當然放糖的容器也是很懷舊的,是很少見的一粒粒正方型糖點餐後,很快飲品和食物都到了, 很有效率 首先是這杯懷舊雪糕紅豆冰上面是餐廳親自設計的啤牌裝飾(可食用的,脆脆的像威化餅)配上雪糕糯米糍,紅豆的份量也很多,超值另點了BBQ雞中翼, 味道偏辣但很惹味肉質很嫩滑也很大隻, 很適合雞翼愛好者的我還點了安格斯牛腩保齡球不辣超合適我, 同樣牛腩份量很多,加上自製的保齡球包很滿足芝士份量超多的芝士豬頸肉撈一丁麵條軟硬度適中,配起來一流整體來說餐廳餐廳環境設計特別及舒服,食物質素也高😎超滿足而且味道及份量也很抵食及大份下次會再來吃
一直也很喜歡香港的冰室
因為不單是設計特別,而且食物的味道也充令人充滿回憶

最近跟朋友去到深水埗的老鳳冰室(良記餐廳)吃晚飯
店面已經很搶眼
在內街也很容易找得到

進去後眼前一亮

餐牌也是舊時的信封設計封面,簡單排列清晰容易點菜

當然放糖的容器也是很懷舊的,是很少見的一粒粒正方型糖

點餐後,很快飲品和食物都到了, 很有效率

首先是這杯懷舊雪糕紅豆冰
上面是餐廳親自設計的啤牌裝飾(

另點了BBQ雞中翼, 味道偏辣但很惹味
肉質很嫩滑

也很大隻, 很適合雞翼愛好者的我

還點了安格斯牛腩保齡球
不辣超合適我, 同樣牛腩份量很多,加上自製的保齡球包很滿足

芝士份量超多的芝士豬頸肉撈一丁
麵條軟硬度適中,配起來一流

下次會再來吃

• 芝士豬頸肉撈丁
  • 懷舊雪糕紅豆冰
2020-01-04 629 views
👣老鳳冰室深水埗基隆街216號 晨早流流到深水埗返工,唔食好d對唔住自己,呢間冰室講中我心中個句:星期六返工,老鳳架嘛?!!!歐陸早餐 $48 🤩超級推介🤩🔸黑松露炒蛋一上枱已經好香黑松露味,佢完全唔吝嗇,勁足黑松露醬,每一啖食落口都好香好正!炒蛋又勁滑!超高水準!👍🔸咸蛋牛油多士普普通通一塊多士,揸左咸蛋牛油香勁多!佢同普通牛油唔多,佢多左一份超香咸香味!👍🔸早餐腸我好怕早餐食超咸腸,呢到佢用台灣腸,咸咸甜甜,好鍾意佢就算係條腸都真係有設計過👍🔸肉醬焗薯泥薯泥打得好蓉,配埋肉醬好夾,不錯吃👍呢到裝修都好有特色,有舊香港既味道,入到黎你會覺得去左呢一個時空,略嫌呢到座位較窄,不過都可能係配合舊香港既感覺😂食物好味道:9/10環境舒適度:7/10整體值回頭率:9/10好想下次黎試下佢個中菜,唔知係咪都同樣好食呢😋

👣老鳳冰室
深水埗基隆街216號

歐陸早餐 $48 🤩超級推介🤩
🔸黑松露炒蛋

🔸咸蛋牛油多士

🔸早餐腸

🔸肉醬焗薯泥
薯泥打得好蓉,配埋肉醬好夾,不錯吃👍

食物好味道:9/10
環境舒適度:7/10
整體值回頭率:9/10
好想下次黎試下佢個中菜,唔知係咪都同樣好食呢😋
2020-01-01 455 views
來到深水埗,約了影友聚會,影友在良記(老鳳)餐廳。走了進去,原以為只是普通的茶餐廳,誰知裝修很有本地特色。四周的裝修以老香港為主,有著六七十年代的舊信箱,六七十年代的廣告標貼,就連餐牌都是六七十年代的信封作封面。仍然有當晚的晚餐,張貼出來,並註明價錢。因並不太餓,要了當晚的A餐:北寄貝碎蛋沙律厚多士伴板燒雞腿($48),並轉飲此茶餐廳之一的波波奶茶(+$12)。店員先送上一碗熱熱的例湯,影友說不論要什麼套餐也會送贈。例湯飲過後,店員剛好送上晚餐及飲品。這份北寄貝碎蛋沙律厚多士伴板燒雞腿晚餐,原以為份量很少,誰知卻很豐富。厚厚的多士,底部塗滿牛油,上面滿滿的是碎蛋沙律,中間是北寄貝及蟹子,還有份量十足的雞腿肉兩塊。牛油令多士很香口,碎蛋沙律及北寄貝很有口感,味道如此之配合,想不到三種味道是如此配合,真是越簡單,越是難做。板燒雞腿入口很香,味道很濃卻並不鹹,板燒汁越食越覺濃,很配合啖啖都是肉的雞腿。吃過這份晚餐,再品嚐波波奶茶。波波奶茶是以奶茶本身一個球形的冰,吃過晚餐已隔了一段時間,可是卻熔了不多,假使熔化了也不影響奶茶本身的味道,波波冰本身也可以當沙冰咬,此波波冰真是一絶。想不到在茶餐

來到深水埗,約了影友聚會,影友在良記(老鳳)餐廳。

走了進去,原以為只是普通的茶餐廳,誰知裝修很有本地特色。

店員先送上一碗熱熱的例湯,影友說不論要什麼套餐也會送贈。

例湯飲過後,店員剛好送上晚餐及飲品。

想不到在茶餐廳之內,有著如此簡單的美味,一邊吃著,一邊與影友暢談,真是一件樂事。

2019-12-26 326 views
今日又同女朋友黎到深水埗原本諗住食對面個間由於太多人啦又唔想等位所以食咗呢間老鳳冰室特色餐牌一個$48+$48+8所以我地係叫咗兩個主食加一杯嘢飲芝士豬頸肉撈丁 $48賣相有啲差味道上就ok嘅佢仲有個多士跟嘅芝士味一般撈丁份量唔多 價錢上麻麻地芝士焗海鮮飯 $48一個焗飯味道一般般啦材料上都唔多嘅一個比較普通嘅焗飯冇咩特出之處$48黎講都可以接受嘅飛埋黎嘅凍奶茶味道麻麻茶味一般最後就係一間裝修幾有特色 餐牌幾得意嘅普通茶餐廳一間嘢食上就一般啦
今日又同女朋友黎到深水埗

最後就係一間裝修幾有特色
餐牌幾得意嘅普通茶餐廳一間
嘢食上就一般啦
2019-12-08
$52 (Lunch)
2019-12-22 169 views
聽人推薦黎試下入面裝潢都幾懷舊但人實在太多啲位又好逼我係平日既中午黎都好多人,都幾多人嗌左個雞脾肉燥飯真係好大份!佢個餐都有餐湯一個人真係食唔哂味道方面反而有點失望普普通通反而飲品比較有驚喜杯野飲又係勁大杯我覺得正係飲杯野已經飽好香濃但都好邪惡🤣
聽人推薦黎試下

好香濃
但都好邪惡🤣

2019-11-17
2019-12-17 149 views
今日下晝同朋友去完玩具街買野,買完專登走黎呢度食個tea!一入到去就覺得好似返左去半個世紀之前既香港咁,裝修好懷舊。放menu個袋同menu就好似舊信箱同信咁,真係未見過!之後叫左份芝士雞扒撈一丁,好快到!雖然賣相唔算太靚,但係D芝士真係好邪惡!同埋個多士好鬆脆,燒得啱啱好,牛油又好足料!一定會再返去試其他野!
今日下晝同朋友去完玩具街買野,買完專登走黎呢度食個tea!

芝士雞排撈一丁
$48 (Tea)
芝士雞排撈一丁
星期六經開深水埗,諗住深水埗多美食,特登上黎搜尋下,見呢間賣相唔錯,最後特登去搵間黎試下。當日一點左右去到見門口有幾個人等緊,都照拎飛等,等左10分鐘左右就有位,咁啱前面果枱同我一樣都係3個人,首先入到去見到有張四人枱,前面果枱走左埋去,個侍應阿姐叫佢地唔好坐果張,坐入面張卡位,咁我地咪自然走去坐張四人枱,點知一坐低阿姐又話叫我地坐返入面張卡位,因為前面果枱話唔坐⋯當時我已經覺得間野安排坐位好差,人地唔坐就比我地坐呢句真係好難聽,仲要一句唔好意思都無算啦,反正都無得揀,咁我地就入左最入近廚房隔離張「卡位」,一見到個位就明點解上一枱唔坐,果個根本唔算卡位,有一張卡位嘅凳但係兩個人坐會勁迫,對面就係坐圓凳(因為對面係走廊),一埋去阿姐呼喝就話「兩個坐入面一個坐出面」,因為我另外兩個係男性朋友,佢地自然讓我坐卡位果邊,但如果坐多一個男人入黎又會好迫,所以佢地兩個想坐走廊果邊,但係凳又得一張。跟住我就燥底問阿姐一句「你想我地點坐呀?」,果度啲阿姐真係「唔話得」,即刻中氣十足應我,「得啦得啦!比隔離張卡位你地呀!」我真係未去過一間餐廳到我發火出聲佢都依然「未驚過」咁嘅態度回應我最後坐左隔離張真正

最後坐左隔離張真正嘅卡位,我地叫左兩個午餐,一個芝士豬頸肉撈丁,飲品果度又落錯,同佢講又唔認衰,悔悔氣氣就換返杯啱嘅俾我哋

先黎嘅係我嘅芝士豬頸肉撈丁,芝士味濃,賣相都唔差,連一塊厚多士$48,不包飲品。當我食到一半,發現朋友果兩個午餐仲未到,連啲侍應阿姐都望下我地張單,我朋友就好聲好氣問阿姐「個午餐仲要等幾耐?我地唔夠時間食喇,一係求其轉一個飯比我地啦」
個阿姐就嗌入廚房問兩個午餐F得未?個廚房佬好大聲嗌出嚟特登講比我地聽「燒春雞要燒架,同人地講至少要等15分鐘」,個阿姐又再語氣唔友善同我地講「我地係即叫即燒架,所以要等」我即刻大聲同我朋友講「嗱!一陣試下係咪即燒喇」點知個廚房佬仲繼續駁「燒春雞梗係要等耐啲架啦!唔係點叫燒呀?」我朋友聽完即刻著火,大叫取消果兩個午餐,淨計飲品,或者照計兩個午餐價錢,錢我地照比,不過兩個餐唔洗黎!啲阿姐聽完都一啲歉意都無,真係幫我地改返兩杯飲品價錢

我真係未去過一間茶餐廳啲態度差到連廚房果個都會出聲話啲客,相信連「澳牛」都做唔到!
碌openrice睇下有咩好野食 見到老鳳好多好評 我就知道係你啦 入到去 環境唔夠光 暗暗地 裝修主打懷舊 牆紙有啲霓虹燈廣告牌的圖案 餐牌封面係邊邊有紅藍斜紋的信封 有個60年代feel的信箱裝住餐牌 連糖罐都係青花瓷pattern 仲要係方糖粒粒 feel唔feel到陣懷舊味 餐牌選擇有好多 實有一樣啱你食芝士牛肉濃茄湯通粉 跟牛乳炒蛋 肉醬焗薯泥 $48蕃茄湯 純蕃茄味 有蕃茄粒粒 牛肉 有六七厚片 不過冇咩牛味 而且好韌 通粉好大碗 芝士昇華左個湯 同蕃茄好夾炒蛋嫩滑 薯泥有薯仔粒粒 肉醬好多肉碎 好食不過$48唔包野飲 要加$8 呢個位就有少少孤寒 因為唔係好餓 所以冇加野飲喇整體來說 其實野食好好好普通 唯一特別的係裝修環境 ps源源不絕有人流 證明老鳳好受街坊歡迎
芝士牛肉濃茄湯通粉 跟牛乳炒蛋 肉醬焗薯泥 $48
炒蛋嫩滑 薯泥有薯仔粒粒 肉醬好多肉碎 好食
整體來說 其實野食好好好普通 唯一特別的係裝修環境
ps源源不絕有人流 證明老鳳好受街坊歡迎
芝士牛肉濃茄湯通粉
2019-12-09
$45 (Lunch)
2019-12-05 184 views
蝦多士吾係間間茶餐廳都有,尼間吾只有賣,仲做得好出色👍🏼👍🏼∡奶油豬($15) 💗必食推介💗尼個一定擺上枱即食,如果吾係啲奶油會整林左個包🥺奶油配豬仔包真係好夾🤤豬仔包邊好脆,放一陣都仲好脆👍🏼∡飛仔華田(跟餐+$14)塊啤牌係食得嘅威化餅,但浸住啲cream度整淋左吾好食🤭最正係有好濃郁嘅華田,岩哂鐘意飲華田嘅人加埋可可脆同蜜糖星星好有口感∡叉燒滑蛋飯($58)半肥瘦叉燒,不過飯落啲豉油汁會更加好食∡蝦多士($38)💗必食推介💗入面1/3 係麵包,2/3係蝦膠,比例岩岩好。蝦膠冇味精味,淨係點附加嘅千島醬已經好好味😋

∡奶油豬($15) 💗必食推介💗
尼個一定擺上枱即食,如果吾係啲奶油會整林左個包🥺
奶油配豬仔包真係好夾🤤
豬仔包邊好脆,放一陣都仲好脆👍🏼

∡飛仔華田(跟餐+$14)
塊啤牌係食得嘅威化餅,但浸住啲cream度整淋左吾好食🤭
最正係有好濃郁嘅華田,岩哂鐘意飲華田嘅人
加埋可可脆同蜜糖星星好有口感

∡叉燒滑蛋飯($58)
半肥瘦叉燒,不過飯落啲豉油汁會更加好食

∡蝦多士($38)💗必食推介💗
  • 飛仔華田
  • 奶油豬
2019-12-05 158 views
餐廳裝修很有民初時代的感覺每種菜式也很有心意和個主題食物質素也不錯餐廳推薦特飲飛仔華田味道很濃郁再加上胚芽提升口感 裝飾的啤牌也可以吃還有朱古力味的野菌蜆肉炒意粉雖然係每日晚餐但也得馬夫味道不錯配料十足
餐廳裝修很有民初時代的感覺
每種菜式也很有心意和個主題