2024-09-11 0 views
今日喺附近睇醫生,跟住行返落嚟摩理臣山游泳池,下邊就見到呢一間小店,就決定喺食飯之前食少少嘢,見到呢一間小店竟然有條人龍,就決定試吓係咪真係咁好食🙈 魚蛋燒賣,$10/8粒,再加一個撈麵$8,總數就係$28,可以揀兩種唔同嘅燒賣,我就梗係揀咗最鍾意食嘅金龍燒賣,金龍燒賣比較煙靭,而且魚味比較香,我就非常鍾意呢一個燒賣,再加埋豉油同埋辣椒油,簡直係配搭好好,魚蛋都非常彈牙,略嫌未到唔夠辣,營多撈麵$8個都係正常嘅價錢,所以整體我覺得價錢嚟講合理,味道亦都係正常!🙈🙈

2024-07-24 185 views
其實港島真係比較少有質數比較好嘅腸粉,通常想食唯有幫襯兩間大型連鎖便利店,但味道當然。。。昨天路經灣仔,專登去腸粉皇幫襯,賣10蚊腸粉有4條,外賣兜加你一蚊,即係11蚊,回家途中一直好想食😂返到屋企,9秒9開嚟食,omg….咁硬嘅?咁嚡嘅?啲醬料淡咗咁多嘅?我係咪買錯第二間?唔知係蒸唔透定轉左貨源,總之同之前好唔同🥲點解會咁🤦🏻‍♀️🤦🏻今次唔好意思,以事論事,直接負評,好多年冇食過咁嘅質素腸粉🥲

點解會咁🤦🏻‍♀️🤦🏻

TakeAway
2024-07-14 149 views
叫咗三合一。腸粉係好食嘅,加埋啲醬非常滋味。但魚蛋燒賣只係微暖。魚蛋死實無脹過,只覺係揾暖水浸過。燒賣直頭喺我面前加入蒸爐,三分鐘唔夠就夾畀我,少少脹都無,只覺剛解凍。下次只會買腸粉食,其他無第二次。
叫咗三合一。
腸粉係好食嘅,加埋啲醬非常滋味。
但魚蛋燒賣只係微暖。
魚蛋死實無脹過,只覺係揾暖水浸過。
下次只會買腸粉食,其他無第二次。
2024-07-14
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$23 (Tea)
2024-04-23 266 views
好耐冇食過腸粉皇,以前一直覺得佢啲嘢不過不失,耐唔耐食吓過吓口癮。今日再食覺得原來香港嘅腸粉同燒賣真係好好食,呢種味道喺第二度真係食唔到。燒賣皮薄,魚肉夠彈牙,腸粉夠滑,加埋豉油麻醬甜醬嘅配搭,全部都係傳統嘅味道。正!

2024-02-24 333 views
心血來潮好想食返兒時感覺嘅混醬腸粉同燒賣魚蛋決定去灣仔頗有名氣嘅腸粉皇.🛎️腸粉腸粉煙靭 有口感 我喜歡這咬口亦唔會比醬料浸到冇晒口感醬料有齊甜醬辣醬芝麻醬雖然我要小辣 的確唔會好辣但辣味仍然遮蓋了甜醬和芝麻醬的味道感覺甜醬芝麻醬都略少下次一定要多甜醬和芝麻醬 🛎️魚蛋魚蛋係小時候街邊魚蛋硬實質感如果咖喱味可更濃烈會更好畢竟這裏不是出名魚蛋🛎️燒賣燒賣正常質素 起碼不會有強烈麵粉味道總結: 這家的腸粉質素比坊間一般的好但不至於很驚艷 非吃不可而甜醬麻醬比例真的較少下次我會試試旁邊那間辣嗎?比較一下呢服務👨🏻‍🍳 正常街邊檔風格衛生🛁 店主叫店員用餐碟按壓垃圾 所以不會堂食 外賣好了環境🏡 這條街有好幾家外賣店 店門前地方尚算寛落...🛎️ 混醬腸粉 $10 / 4條🛎️ 魚蛋併燒賣 $10 /各4粒
心血來潮好想食返兒時感覺嘅混醬腸粉同燒賣魚蛋

環境🏡 這條街有好幾家外賣店 店門前地方尚算寛落

🛎️ 混醬腸粉 $10 / 4條
🛎️ 魚蛋併燒賣 $10 /各4粒
TakeAway
$20 (Lunch)
混醬腸粉燒賣魚蛋
2023-08-10 872 views
相約朋友一起食早餐,大家都覺得食腸粉、燒賣都係一個不錯嘅選擇。與一眾網民嘅心態一樣,第一時間上網搵吓有邊間嘅食評比較有人氣。。。。此時,腸粉皇就在眼前閃出✨就食評及評分都是令我們覺得應該一試。第二日早上就即刻朝聖都有一定名氣嘅腸粉店。在15分鐘內,我們就滿心期待地打開個盒,看見腸粉醬都有啲吸引,食指大動。一口咬下腸粉。。。。比想像中硬,而且表面質感粗糙(不禁自問,我食梗人氣腸粉)。燒賣還可以,畢竟是金龍貨色。至於咖哩魚蛋,沒有咖哩香味及辛辣感。魚蛋不爽又不淋。整體食後感為一盒能令你由早餐飽足到午餐嘅腸粉、燒賣及魚蛋,但不要帶有期望。
2023-08-10
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$22 (Breakfast)
2023-07-10 834 views
小時候在灣仔讀小學,所以對灣仔活道附近的美食分佈和變化都有一定的認識!原本這條街有幾檔賣腸粉,通常我都是買外賣回家吃,今次特登在街上吃,主要想感受一下小時後吃腸粉的感覺,這裏還是用碟在上面放油紙載着腸粉,不是用即用膠兜,感覺返晒嚟!😂😂👍價錢是$8 四條,加$6有豆漿飲😻😍😂突然間覺得自己係學生😂🤣🤣🤣好有回憶ar!雖然這些腸粉,我覺是交貨來的,但最緊要新鮮熱辣同埋平👍👍👍我覺得想食街頭小食一定要去灣仔呢條街👍腸粉皇 灣仔灣仔道

我覺得想食街頭小食一定要去灣仔呢條街👍
腸粉皇
灣仔灣仔道
2023-06-13 564 views
朝早返工,諗緊買咩早餐返公司食,經過呢一間見到好多人排隊就試下,一間小小嘅店舖,有3個職員,一個負責整嘢食的客人,一個負責Pack 野食,一個負責收錢,好有效率,落單俾錢去到比完野食,5分鐘都唔洗,趕時間嘅話一流,最後叫咗一個腸粉食,腸粉好滑,仲可以多醬,正
2023-05-18 450 views
腸粉只是一般貨色, 一定唔會好似深水埗合泰益或粉嶺四眼仔那麼滑, 致命傷係叫多醬都係唔夠醬, 你見咗幾間出名腸粉真係好多醬, 就算腸粉唔滑醬汁都會令到佢好滑, 魚蛋仲普通冇味道, 燒賣叫好食啲, 都係普普通通名過於實
2023-03-28 563 views
店名: 腸粉皇地址: 灣仔灣仔道177-179號保和大廈地下D舖灣仔站A3出口,行6分鐘環境: 3/5價錢:4.5/5味道: 4/5上次無試到腸粉皇,今次就試下佢哋嘅腸粉魚蛋燒賣全餐啦混醬腸粉燒賣魚蛋❤️❤️❤️$20腸粉食落比辣嗎?美食嘅更硬身,要睇大家鍾意邊個質地,我就鍾意辣嗎?美食嘅多啲了麻醬味無話好濃,唔多有味☹️辣醬食落無咩辣味,就算額外再加同樣無咩果亦有後勁😖燒賣算有魚肉味,都煙韌,2間質數差唔多魚蛋吸左好多咖哩味,而且爽口彈牙🤩3樣入樣最好食係魚蛋😂總括嚟講,想食燒賣腸粉嘅我會揀翻辣嗎?美食🙈同佢排隊嘅人潮明顯多過腸粉皇好多🤨#stitchfoodie灣仔#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港拉麵 #香港川菜 #香港台灣菜 #珍奶 #吃貨 #hkcafe #香港越南菜
店名: 腸粉皇

地址: 灣仔灣仔道177-179號保和大廈地下D舖
灣仔站A3出口,行6分鐘

環境: 3/5
價錢:4.5/5
味道: 4/5

上次無試到腸粉皇,今次就試下佢哋嘅腸粉魚蛋燒賣全餐啦

混醬腸粉燒賣魚蛋❤️❤️❤️
麻醬味無話好濃,唔多有味☹️
辣醬食落無咩辣味,就算額外再加同樣無咩果亦有後勁😖
燒賣算有魚肉味,都煙韌,2間質數差唔多
魚蛋吸左好多咖哩味,而且爽口彈牙🤩
3樣入樣最好食係魚蛋😂

#stitchfoodie灣仔

2023-03-28
請不要再把台灣一元找續俾啲客喇!(雖然台灣一元硬幣同香港一元硬幣好似,會令一般唔係點睇找續嘅人好似我咁唔會留意)。我唔知你哋或者係咪都收錯咗其他客嘅台灣一元,又咁「唔覺意地」找左俾我,但係呢個唔小心會唔會太過巧合呢?我買$34野,俾咗一張$50你,阿姐你找回一張「港幣」$10 ,兩個「港幣」兩蚊,兩個「台幣」$1 (冇錯,係兩個都係台灣一元呀! ),唔通你店內找俾人嗰啲一蚊全部都係一樣係找俾我嗰啲?一句到尾,無論啲嘢好唔好食,我只係鍾意幫襯啲良心食店。無下次了,兩個台灣硬幣都留低咗你嘅指紋,留作警惕吧!

2023-03-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$34 (Tea)
2022-11-17 555 views
腸粉魚蛋😎$14冇乜幾可嚟到灣仔😆今日要去考試😁之前喺呢頭返工☺️每次經過都會食😇腸粉多醬又抵食😆而且混醬混得唔錯👍加埋入味嘅魚蛋🙂成個套餐都係$14😄食完真係滿足晒🥰腸粉皇 (灣仔)灣仔灣仔道177-179號保和大廈地下D舖
腸粉魚蛋😎$14

而且混醬混得唔錯👍
加埋入味嘅魚蛋🙂
成個套餐都係$14😄
食完真係滿足晒🥰

腸粉皇 (灣仔)
灣仔灣仔道177-179號保和大廈地下D舖
2021-11-14 1208 views
很多時坐車都會經過這裡,覺得平平無奇,又不會突意去吃。今天原本打算在克街坐車過九龍,想吃點東西,剛巧望見有小食店,又醒起男友說内街的店比轉角位的好吃,便來一試!在我前面有兩人,都不是等太久。叫了四條腸粉 + 兩粒粉果,放在一起。因為第一次來,所以我什麼醬也要(多豉油少辣),醬汁真的很均勻,賣相都靚仔🤭🤭 不知甜醬是否自己調,又不會像坊間的過甜又太杰,所以我通常都不吃甜醬;但這個就不同了👍👍 撈在一起吃真的很滋味頗有街頭風味😂🤣 粉果都不錯,皮煙韌饀料沒有腥味,和醬汁一起吃都不覺太咸🤤🤤🤤🙆‍♀ 下次來灣仔吃小食一定首選這間「腸粉皇」🙆‍♀
很多時坐車都會經過這裡,覺得平平無奇,又不會突意去吃。

🙆‍♀ 下次來灣仔吃小食一定首選這間「腸粉皇」🙆‍♀
2021-11-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$16 (Tea)
2021-07-30 934 views
之前有試過隔壁那家腸粉,味道不錯,這次又在附近,就嘗試了一下這家名為腸粉皇的,有朋友覺得這家更好吃,不過我覺得味道區別不大,都挺好,就是只能站在街邊享用,略顯狼狽
2021-06-04 777 views
今日要返教會,教會前就黎食啲小食先出來,今日好想食這個腸粉燒賣,見好多人讚這間小食店正,所以就一試地方在灣仔,位置都方便,是地度香港小食風味,但因為疫情,所以都係在一邊慢慢品嚐(腸粉燒賣)$7腸粉加$5燒賣點了所有醬料,當然混醬是最出色的熱辣辣上碟,可選外賣或即食;腸粉好彈牙、香滑份量都唔少,好味也推薦;而燒賣都可以,但粉多了點,比較喜歡腸粉口感食完就放在店外的垃圾桶,碟也有位置擺放好,記得要有手尾呀

(腸粉燒賣)

$7腸粉加$5燒賣
點了所有醬料,當然混醬是最出色的

食完就放在店外的垃圾桶,碟也有位置擺放好,記得要有手尾呀