Hiring
$13,400-$13,900
Monthly
好窩心今年收到好友親自送我聚友煮廚「瑤柱鮑魚蘿蔔糕」、「聚友頂級XO醬」。兩款均於香港自家工場製作,真材實料,不含防腐劑,無添加,食得安心又放心,送禮自用均適宜!賀年食品必買蘿蔔糕,聚友煮廚「瑤柱鮑魚蘿蔔糕」落足料,精選優質靚蝦米同臘腸,加入新鮮清甜蘿蔔絲,仲有矜貴鮑魚粒同瑤柱!切片細火慢煎,香氣四溢,金黃色賣相勁吸引,食落啖啖鹹香味美,層次感夠哂豐富!配埋「聚友頂級XO醬」,嚴選優質瑤柱、蝦米等矜貴食材,用料精細,香濃惹味,拌蘿蔔糕一流!平時屋企簡單煮返兩味,用黎調味同樣方便快捷~瑤柱鮑魚蘿蔔糕 (700g)💰HK$118/盒買三盒再九折 💰HK$318/三盒聚友頂級XO醬 (250g)💰HK$108/樽凡購買蘿蔔糕,即可以優惠價 💰HK$88 購買聚友頂級XO醬一樽。立即訂購:6903 3098 (Whatsapp) / 27691881#聚友煮廚地址:佐敦德興街9號寶萊大厦6樓全層 @friends_club_jordan#蘿蔔糕 #xo醬#瑤柱鮑魚蘿蔔糕 #聚友頂級XO醬
好窩心今年收到好友親自送我
聚友煮廚「瑤柱鮑魚蘿蔔糕」、「聚友頂級XO醬」。

兩款均於香港自家工場製作,
真材實料,不含防腐劑,無添加,
食得安心又放心,送禮自用均適宜!

賀年食品必買蘿蔔糕,
聚友煮廚「瑤柱鮑魚蘿蔔糕」落足料,
精選優質靚蝦米同臘腸,
加入新鮮清甜蘿蔔絲,
仲有矜貴鮑魚粒同瑤柱!

切片細火慢煎,香氣四溢,金黃色賣相勁吸引,
食落啖啖鹹香味美,層次感夠哂豐富!

配埋「聚友頂級XO醬」,
嚴選優質瑤柱、蝦米等矜貴食材,
用料精細,香濃惹味,拌蘿蔔糕一流!
平時屋企簡單煮返兩味,
用黎調味同樣方便快捷~

瑤柱鮑魚蘿蔔糕 (700g)
💰HK$118/盒
買三盒再九折 💰HK$318/三盒

聚友頂級XO醬 (250g)
💰HK$108/樽

TakeAway
Type of Meal
Tea
2021-02-07 1435 views
聚友煮廚最近出左自家製蘿蔔糕同XO醬自家製而且真材實料可能因為冇太大宣傳同包裝成本價格非常優惠質素高過其他同價品牌既產品好多買黎自用就最啱啦瑤柱鮑魚蘿蔔糕蘿蔔糕表面加左矜貴既鮑魚粒同瑤柱碎😍食得出既甘香😋輕輕煎熟就食得而且臘味同蝦米比例高👍🏻蘿蔔切得粗身有口感絕對係扺食之選❤️聚友頂級XO醬由辣椒,蝦米,瑤柱等製成出其他品牌相片之下聚友既XO醬勁少油偏向乾身而不失風味感覺健康一啲辣度亦都好夠用黎配蘿蔔糕就最啱啦
聚友煮廚最近出左自家製蘿蔔糕同XO醬

而且臘味同蝦米比例高👍🏻
蘿蔔切得粗身有口感
絕對係扺食之選❤️

聚友頂級XO醬
由辣椒,蝦米,瑤柱等製成
出其他品牌相片之下
聚友既XO醬勁少油
偏向乾身而不失風味
感覺健康一啲
辣度亦都好夠
用黎配蘿蔔糕就最啱啦
2018-09-09 6003 views
每個月總有一個星期日嚟呢度同三個老友竹戰。 打麻雀是其次,最重要是吹水食好嘢。今個星期日又嚟 , 一早訂了麻雀房,地方寬敞 , 招呼周到。每次都是四餸一湯 ,今晚揀了: 蓮藕鹹肉片, 橙花骨 ,雜菌蒸雞 ,腐乳通菜蓮藕鹹肉片 - 蓮藕爽脆,鹹肉很香,非常惹味橙花骨 - 炸排骨上面 ,打了一個香橙汁, 很香口,但略嫌每件排骨太細小, 沒什麼咬口什菌蒸雞 - 雞蒸得有點老,菇菌沒什麼味道 ,但加了汁就略嫌有點鹹腐乳通菜 - 炒得很香,菜亦都很嫩,非常美味老火湯 - 章魚佛掌瓜紅蘿蔔煲豬肉, 夠火候,又甜又香十個鐘的竹戰,連晚飯都只是一百九十四個大洋,這樣就玩了一天,實在太抵了。

蓮藕鹹肉片 - 蓮藕爽脆,鹹肉很香,非常惹味
腐乳通菜 - 炒得很香,菜亦都很嫩,非常美味
老火湯 - 章魚佛掌瓜紅蘿蔔煲豬肉, 夠火候,又甜又香
一個月前, 相約一班老友飯聚, 大家都已30出頭, 霎眼由當初的小伙子變成各擁有自己家庭及小朋友! 由於我們8個大人及有4個小朋友, 菜式種類已變得唔係首要條件, 重要係可以有一個私人空間比大人高談闊論, 小朋友更可以有活動空間及放聲大笑, VIP房就是我們首選的地方. 上月碰巧看到 聚友會 一些優惠廣告, 再看看其它食家的食評, 雖然係雀會, 但亦見有一家大細來消費. 所以試建議. 最後大家亦通過決定呢晚相聚地點就係 聚友會麻雀會所. 因為只要有8-10人, 加上最低消費$1500, 就可以享用一間VIP房玩足10小時!!! 因為 聚友會 位於德興街寶來大廈, 正正上下面都有夜總會及桑拿, 所以有女性朋友或小朋友會比較尷尬!電梯門打開後, 發覺環境裝潢唔錯, 真係會所感覺! 因為有朋友早到先取房, 我跟女友就跟 "服務員" 到所屬房間. 未幾, 各老友都先後到達了! 房間分別放置一張麻雀枱及一張食飯枱, 獨立廁所(很乾淨), 提供wifi (收得很差) 及可以上網. 另外有兩部電視可以睇波, 設施齊備, 自成一角!因為時間尚早, 四個大男人先個牌局, 女士們分別暢談下湊仔經及日常大小

1908 views
因為時間尚早, 四個大男人先個牌局, 女士們分別暢談下湊仔經及日常大小事, 而小朋友亦樂在其中玩著自己的! 未食得飯, 先叫點小食, 蜜糖腸及鹵水雞翼, 都係唔錯小食!
約到9:00, 女士們亦選定了今晚的食物選單!

四人套餐 (半隻蔥油雞, 跟四個白飯及四杯飲品):
半隻蔥油雞 - 外表不太吸引, 但原來雞肉嫩滑而且入味, 好食!

自選四個小菜
梅子蒸肉排 - 梅子味唔算太重, 但有些少辣, 我鐘意, 非常好送飯!
涼瓜炒肉片 - 涼瓜靚, 炒得剛好唔會太生, 但肉片就切得有點細片, 變得口感無咁富豐.
欖菜肉鬆四季豆 - 未有品嘗, 但朋友們都覺得送飯唔錯!
家鄉蒸釀豆腐 - 豆腐滑配肉蒸, 再淋上豉油, 清清地唔錯!

另外加四個小菜點
蒜茸蝦乾蒸茄子 - 唯一唔合格的菜式, 可能吃的是最底的茄子, 盡吸油份, 而這油汁味道淡變得麻麻!
蒜茸炒椰菜/ 菠蘿生炒骨/ 蠔油西芹炒雞柳 - 中規中矩, 弄得不差的小菜!

西炒飯 & 廈門炒米 - 份量大, 西炒飯茄汁酸味夠加上足料, 另外炒米乾身, 這2效果都令我喜出望外!

加上"姐姐"送的湯及糖水, 真的非常非常滿足!

這裡的服務如果以雀會/ 酒樓鵲局來定分, 10分為滿分, 我會比9分, 很為客人設想, 亦樂意服務, 值得一讚!

說老實, 這裡主要都係一些常見的家庭式小菜, 簡簡單單, 即叫即做, 味道未至於非常出色, 但我覺得這裡係一間麻雀會所而唔係私房菜, 賣點係打麻將的地方, 所以對這裡食物要求太高真係有點不公平. 再加上我覺這裡食物已經比出面很多茶餐廳或酒樓好得多. 再加上環境舒服及夠私人空間, 我相信再一大班朋友飯聚, 這裡都會係一個"安哥"之熱點!

2013-09-28
  • 西炒飯
  • 梅子蒸肉排
  • 蔥油雞
2012-12-25 9040 views
每個星期六晚,我哋一行四人都會去"聚友會"開枱食飯,大家坐埋講下東講下西,將成個禮拜積埋嘅壓力,响麻雀枱上發洩晒出嚟,好爽!到步第一件事就更係點菜先! 踏入秋冬就當然有新套餐,新菜式啦! 睇住個餐牌,又有羊腩煲、又有烤魚窩、又有雞煲,仲有得揀麻辣定藥膳tim,最緊要係有我嘅至愛~臘味煲仔飯^^ 唉………點揀好呢?最後我哋一致決定食羊腩煲-.- 老實講我真係麻麻地,羊腩一舊起兩舊止,另外揀咗個小菜~蜜豆牛柳粒,臘味煲仔飯就一定唔少得la,大家Happy^^點完菜就更係打番四圈先,開枱喇!!!其實呢度啲service真係幾好,加茶水嘅時間控制得相當好(有時太密會覺得煩);起菜前,啲姐姐會同客人講聲,待準備好跟住就上菜. 好喇! 先嚟個 老火湯 再嚟個~ 羊腩煲 (不過賣相就真係唔多好,啲friend話味道就夠,肉質亦都ok,但可以再好啲) 跟住就上~ 蜜豆牛柳粒 (呢個樣就真係唔錯,啲size適中,又有口感,味道亦啱啱好) 我嘅至愛出場~ 油鴨脾臘味煲仔飯 (份量雖然少咗啲,但肥瘦適中,太瘦唔好食) GOOD!特別加餸~ 油鴨臘味 ve

到步第一件事就更係點菜先
! 踏入秋冬就當然有新套餐,新菜式啦!
~臘味煲仔飯^^ 唉………點揀好呢?

好喇! 先嚟個 老火湯
我嘅至愛出場
特別加餸~ 油鴨臘味 very very good!!!

好耐都無試過啲好嘢,我哋約定咗下個星期試其他菜式,到時再同大家分享^^

• 油鴨臘味
2012-11-28 4614 views
每隔兩個禮拜我就會同媽,外婆外公,太婆仲有細姨婆一家人家庭樂。可能相聚嘅時間唔多,所以都好珍惜每一刻其實之前已經嚟過呢度開生日party,因為環境都幾好唔會好嘈,最口岩就係坐埋傾下偈食下飯。今日我揀左幾樣比較特別嘅餸。。。。個樣就幾好,但味道淡左D,不過老人家就like特別推介,果然係好野,D魚肉好滑亦好夠味,正呀!韮王銀芽夠晒多,肉絲鮑魚絲都有嘅,不過就。。。。呢餐就真係唔掂,下次再係咁就byebye喇!

錦繡蝦仁
個樣就幾好,但味道淡左D,不過老人家就like
水煮魚
特別推介,果然係好野,D魚肉好滑亦好夠味,正呀!
韮王銀芽炒鮑魚絲
韮王銀芽夠晒多,肉絲鮑魚絲都有嘅,不過就。。。。

呢餐就真係唔掂,下次再係咁就byebye喇!
Other Info. : 特別推介真係好好多,其他餸就真係唔多好,希望下次會好D
水煮魚
  • 水煮魚(一定要試)
2012-11-26 2880 views
一如以往,又係時候聚一聚上次試過就一般,睇下今次有冇好D先?講真呢度環境係幾好,服務同衛生都好,係食嗰方面差少少,所以比多次機會佢1.八珍豆腐煲2.炸菜蒸牛肉3.西蘭花炒帶子

一如以往,又係時候聚一聚

上次試過就一般,睇下今次有冇好D先?

1.八珍豆腐煲
清清地,但好夠味like
2.炸菜蒸牛肉
炸菜不算多,牛肉亦唔老ok
3.西蘭花炒帶子
西蘭花大少適中,帶子數量亦唔少
Other Info. : 其實都係D普通餸菜,但今次比上次好,可以再試:D
清清地,但好夠味like
炸菜不算多,牛肉亦唔老ok
西蘭花大少適中,帶子數量亦唔少
  • 八珍豆腐煲
2012-10-28 1888 views
大約响兩個禮拜前,我媽就已經為我呢個寶貝壽星仔,準備左個特別生日派對。一到步接待員就好有禮貌咁招呼我地,帶我地入房。如果唔係有人帶,根本唔會留意到房門响邊度,因為個房門設計同牆身幾乎一樣。推開房門,嘩。。。真係好鬼大間呀!開個小型party都真係綽綽有餘!一邊就好似客廳咁,有套靚靚大梳化,前面係張長雲石枱,有大電視連卡拉OK,又有得睇收費電視同足球直播,仲有電腦同WIFI上網服務。另一邊就係飯廳,足足可以擺兩圍大枱,有個獨立廁所(好乾淨),電動麻雀枱就當然唔少得啦(媽咪至愛)!總之想點玩就點玩,無得頂呀!我地大人細路加埋差不多二十個,一圍大人一圍細路,都不知幾熱鬧!因為菜式比較多,只好介紹幾款我like同唔like嘅比大家分享一、賽螃蟹二、黃金蝦球三、百花蒸釀豆腐四、發財就手五、鮑片野菌扒時蔬六、客家鹽焗雞七、上湯浸菜心食飽飽就更係要氹下D老人家啦!卡拉OK時間到,最後大家都盡慶而歸,多謝我個好媽媽!
推開房門,嘩。。。

一、賽螃蟹
蛋白蟹肉都好滑,油亦唔會過多,good!
二、黃金蝦球
D蝦都算大隻,炸粉都適中,有口感!
三、百花蒸釀豆腐
豆腐都好滑,I like it!
四、發財就手
好多“發財”,豬手都好入味,正呀!
五、鮑片野菌扒時蔬
鮑片冬菇豆腐片菜心樣樣有,清得嚟唔會太淡,ok!
六、客家鹽焗雞
一般菜式,不值一讚
七、上湯浸菜心
十分之馬虎,我媽咪整得好好多
Other Info. : 環境服務都幾好,餸菜味道同一D五星級會所可以媲美,上菜時間可以再控制得好D就perfect!D餸個份量多番少少就好D,碟頭細就可以叫多三兩個餸,各人喜好啦!
2012-10-27
Birthday
蛋白蟹肉都好滑,油亦唔會過多,good!
D蝦都算大隻,炸粉都適中,有口感!
豆腐都好滑,I like it!
好多“發財”,豬手都好入味,正呀!
  • 賽螃蟹,百花蒸釀豆腐,發財就手
2012-10-22 1023 views
經過一星期嘅忙碌,又係時候見見我D雀友。今次D朋友帶我去到佐敦德興街一間雀會。可能太夜,條街都比較靜。之後我地將車匙交比代客泊車,跟住就搭lift上去。到左門口,有幾張大飯枱,直望走廊全是大大小小嘅房間,裝修都算幾新,環境亦都乾淨企理,感覺好舒服。到左預先訂好嘅房間,。。。好大間wo!有T.V。。飯枱。。麻雀枱。。最正就係有獨立厠所!!!而且仲有上網服務同足球直播添。好喇!係時候介紹下D主菜,呢個餸叫“麻香醬燒骨”,就更係有芝麻嘅香,但我個人認為味道就濃左D,加上太大件喇,個size細番少少就good!好香嘅XO醬,用瓜嚟做配菜,食落口味道都唔會太重,肥牛嘅質感好好,一D都唔老!呢個就係我嘅至愛,好滑好滑嘅豆腐,加少少蚧子同醬汁去整,好好味呀!返到屋企都要自己試下整先呢道菜就不過不失啦!雖然D餸嘅賣相就麻麻地,但味道同口感都幾好,值得一試好啦!。。。下星期再約埋班friend嚟試多次先!!!
經過一星期嘅忙碌,又係時候見見我D雀友。

到左預先訂好嘅房間,
而且仲有上網服務同足球直播添。

好喇!
係時候介紹下D主菜,
麻香醬燒骨
呢個餸叫“麻香醬燒骨”,就更係有芝麻嘅香,
但我個人認為味道就濃左D,加上太大件喇,
個size細番少少就good!
XO醬爆肥牛
好香嘅XO醬,用瓜嚟做配菜,食落口味道都
唔會太重,肥牛嘅質感好好,一D都唔老!
雙子扒豆腐
呢個就係我嘅至愛,好滑好滑嘅豆腐,加少
少蚧子同醬汁去整,好好味呀!返到屋企都
要自己試下整先
油鹽水菜心
呢道菜就不過不失啦!

雖然D餸嘅賣相就麻麻地,但味道同口感都幾好,值得一試

好啦!。。。下星期再約埋班friend嚟試多次先!!!

Other Info. : 呢餐飯唔算特別好,都係一般酒樓菜式,但味道夠落足料,一D都唔馬虎,可以介紹D朋友嚟試下!!!
XO醬爆肥牛
雙子扒豆腐
2012-10-17 942 views
之前個AC唔見左,而且好耐冇寫,寫得吾好,多多包含!!見到咁多食客話好味,好完再去,我都心郁郁,所以我系第一次尼.環境好正,服務員雖然忙但都好有禮貌,LIKE!廢話吾多講,上左菜先~!第一道係XO醬爆肥牛真係好好食,XO醬好帶到肥牛既鮮味,兩者配合得好好,LIKE!第二道係腰果炒蝦仁都唔錯,腰果唔霖,又甜,蝦仁食得出好新鮮,鮮美鮮甜,都要LIKE!一個人食左兩道菜,唔系好試到店舖係咪樣樣好,但目前系滿意,下次會叫多幾個朋友上去試,重點係,我想食多幾味
之前個AC唔見左,而且好耐冇寫,寫得吾好,多多包含!!
環境好正,服務員雖然忙但都好有禮貌,LIKE!

廢話吾多講,上左菜先~!

第一道係XO醬爆肥牛

第二道係腰果炒蝦仁

Other Info. : 環境同服務都好,係菜比較細碟,但新鮮材料同味道補分,目前滿意!
2012-10-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$30 (Lunch)
  • XO醬爆肥牛
  • 腰果炒蝦仁
2012-10-13 579 views
印象中好耐都無同老爸打麻雀囉!尋日帶左爸媽同仔仔一齊去“聚友會”,慶祝老爸生日同享天倫樂一入門口,感覺好好,環境一流。跟住有個好親切嘅服務員來招呼,去到房門口,老爸望兩望點點頭就入左去。因為老爸比較麻煩,又要乾淨,又要有獨立洗手間,最緊要就係唔好有煙味,但他點頭即是話好滿意,而且亦有WIFI上網。埋位打番四圈先,電動麻雀枱。。。頂呱呱。。。。。時間到,開飯喇!!! 條魚都算大條,但不夠滑 豆腐就。。。好滑好滑 份量偏少,但味道濃郁其他菜式都算OK,賣相就差少少,食埋個糖水,總括嚟講都幾滿意!其實只係個簡單嘅生日,但這是一個美好回憶。。。

一入門口,
埋位打番四圈先,電動麻雀枱。。。頂呱呱。。。。。

時間到,開飯喇!!!
梅菜蒸鯇魚
條魚都算大條,但不夠滑
雙子豆腐
豆腐就。。。好滑好滑
腊腸蒸雞
份量偏少,但味道濃郁
其他菜式都算OK,賣相就差少少,食埋個糖水
總括嚟講都幾滿意!

其實只係個簡單嘅生日,但這是一個美好回憶。。。

Other Info. : 雖然是簡單菜式,但都有一定嘅水準。Good!!!
2012-10-11
雙子豆腐
腊腸蒸雞
  • 雙子豆腐,腊腸蒸雞
2012-07-12 526 views
之前說過會為男友的生日而在這裡開P,哎,他又大一年了。因為男友喜歡吃東西,也有一定的要求,於是我也不冒險,選了這兒,有一定的保障嘛。這次是我第一次入VIP房,不是說笑,不是職員帶,我一定想不到原來那兒有VIP房,為什麼我這樣說,真的去了就知道,也太隱蔽了吧一進去,我只能說,真的好漂亮,好華麗啊!說回食物。因為太多的關係,我只說我比較欣賞的幾款,沒辦法我懶=w=水煮原條桂花魚魚肉嫩滑而且鮮甜,粉絲又極入味,好吃,只是不夠辣,事後才知道可以自選辛辣程度,浪費了>︿<鮮鮑魚炆走地雞這個真是一絕!鮮鮑魚份量非常足,沒有偷工減料,隻隻一樣新鮮一樣大只大只的,嗚啊一口咬下半隻,鮑魚汁配上走地雞的鮮味!真的想起就想再吃!!豆板乾燒大明蝦又甜又嫩的蝦肉,加上辣辣的配醬,不錯。花鵬蛋白蒸花蟹花蟹非常夠鑊氣,又夠乾身,吃得出師傅的用心,比很多大酒家好得多-V-豉椒炒花甲能保持水準,做法強調了花甲的鮮,也不腥,就是汁小了點。黃金鮮魷金黃金黃的賣相好看,咬下去脆得來也沒影響魷的原味,很好︿口︿鮑汁花膠時菜嗯,這個我覺得咸了點重手了點,有待改善~上湯浸勝瓜清清甜甜很好味,只是沒什麼特別~蛋糕(自帶的)切餅費50
之前說過會為男友的生日而在這裡開P,哎,他又大一年了。

為什麼我這樣說,真的去了就知道,也太隱蔽了吧

一進去,我只能說,真的好漂亮,好華麗啊!

水煮原條桂花魚

鮮鮑魚炆走地雞
GOOD!

豆板乾燒大明蝦
又甜又嫩的蝦肉,加上辣辣的配醬,不錯。

花鵬蛋白蒸花蟹
GOOD~

豉椒炒花甲
OK
能保持水準,做法強調了花甲的鮮,也不腥,就是汁小了點。

黃金鮮魷

鮑汁花膠時菜
還好
嗯,這個我覺得咸了點重手了點,有待改善~

上湯浸勝瓜
清清甜甜很好味,只是沒什麼特別~

蛋糕(自帶的)
切餅費50元~接受範圍之內~OK~

菜單
還幾漂亮的,24位,位位多謝350元正

這樣的價錢放到別的酒家都不知道會叫到什麼貨色,
而且可以打麻雀可以唱K,隔音也好,可以大聲玩大聲笑,
很抵~
下次會再給聚友會機會,看看會否更好
Other Info. : 是有些不足,比如賣相之類,味道是沒問題的,價格也是合理的,只是可以更好而已。
2012-07-09
GOOD!
GOOD~
  • 鮮鮑魚炆走地雞
  • 花鵬蛋白蒸花蟹
  • 水煮原條桂花魚
  • 豆板乾燒大明蝦
因為幾天沒上OPEN RICE,我完全忘了這一回事於是有積了照片在手機。這次是聚友會的...麻辣番茄稻庭烏東嗯...我叫的是小辣,香口的麻辣和酸甜的番茄肉,彈牙的烏東,很開胃。不過值得注意的是,配菜有芹菜和香草,不吃的朋友要記得叫走。我自己不太吃芹菜,可是不知道它內有芹菜,結果就...杯具了/__\不過,很飽肚又很便宜又很好吃!
因為幾天沒上OPEN RICE,我完全忘了這一回事

於是有積了照片在手機。
這次是聚友會的...
麻辣番茄稻庭烏東
不過值得注意的是,配菜有芹菜和香草,不吃的朋友要記得叫走。
不過,很飽肚又很便宜又很好吃!
Other Info. : 下次會記得走芹菜的了,我可不想再一條一條的把它們挑出來了QAQ
2012-07-01
$30 (Lunch)
2012-06-27 267 views
經過昨天澳牛後,我還是決定回來這裡。勸告各位有意上去吃的,可以先打電話訂房和訂菜。對!您沒看錯,就是訂菜!您要吃什麼,就在訂房的時侯,告訴他們您要吃什麼,他們就會在您到前就煮定,您到的時候,就不用等,立即開吃了~因為他們客人多,菜色也多,不預多點時間是不行的。還好他們有這個訂菜,解決了不小上班一族的難處。就真的,這種貼心在香港真的買小見小了。話說回來,還好我有訂菜,不然就吃不到他們為求新鮮而限量發售的紅衫魚了。新鮮的番茄,新鮮的紅衫魚,紅通通的一碟,滑嫩的魚肉點上酸甜的茄湯,唔~正!這是蝦醬豆卜蒸腩肉,蝦醬很好,腩肉不錯,但最好吃的是超吸味的豆卜~腩肉肥瘦適中,蝦醬份量不多不小,兩者一起,大概是合拍的配答咸蛋蒸肉餅一個非常普遍的菜色,聚友會也不是做得特別,肉餅的基本,肉不老不蒸過頭,咸蛋的咨到不蓋過肉餅的地步,這些他們都做到。可是就是這普遍的菜色,令我吃了兩碗飯
經過昨天澳牛後,我還是決定回來這裡。

勸告各位有意上去吃的,可以先打電話訂房和訂菜。
對!您沒看錯,就是訂菜!

您要吃什麼,就在訂房的時侯,告訴他們您要吃什麼,
他們就會在您到前就煮定,您到的時候,就不用等,立即開吃了~
因為他們客人多,菜色也多,不預多點時間是不行的。
還好他們有這個訂菜,解決了不小上班一族的難處。
就真的,這種貼心在香港真的買小見小了。

腩肉肥瘦適中,蝦醬份量不多不小,兩者一起,大概是合拍的配答

是很好,但沒有去到正=W=
咸蛋蒸肉餅
可是就是這普遍的菜色,令我吃了兩碗飯

Other Info. : 啊對了~推介一下這兒的熱檸蜜~非常蜜:D
2012-06-27
$40 (Lunch)
是很好,但沒有去到正=W=
  • 鮮茄煮魚衫魚
  • 蝦醬豆卜蒸腩肉
食飽飽在公司做什麼?當然是偷懶了因為公司剛剛完成大生意,昨天上司就說了,請我們去聚友會好好輕鬆一回,不用吃飯盒了!還沒到午飯時候,上司已經說可以去了,他說他已經訂了房。我自己本來也是會員,也會和男友啊朋友啊打打麻雀,特別鍾情這間,喜歡那有點休閒和與世隔絕的感覺。四人一房,閞上門,就像外面的吵雜和熱鬧都和我們沒有關係。不過房間裡有電腦有電視,還有WIFI,倒也不是真的與世隔絕=W=跑題了,說回剛剛,做了一年多會員,也不知道原來上司也是會員。有人請,當然去,大家快手快腳的,不用一分鐘就整裝待發了入到房,一貫的清潔整齊,我們今次只是吃飯,不打麻雀。大家忙了一個早上,肚子餓透了,結果最快上來的魚香茄子煲我還沒說話,大家就開吃了,拍不到照片= =魚香茄子煲非常香,魚的味道不淡不濃,也沒有蓋過茄子的味道。茄子也非常正點,不會過份’淋’,一切軟硬或是調味都控制得剛剛好,加上久久不散的魚香令人食指大動。豉椒花甲這個讚!真的,今天吃了這麼多我最喜歡就是這個。花甲入味,也不腥,豉椒也不是一般貨色,也不會太咸,拌飯一流!這次好好地說過我要寫食評,大家都乖乖給我先拍照再開吃=W=白灼基圍蝦這個也很好,蝦非常新
食飽飽在公司做什麼?當然是偷懶了

還沒到午飯時候,上司已經說可以去了,他說他已經訂了房。
四人一房,閞上門,就像外面的吵雜和熱鬧都和我們沒有關係。

有人請,當然去,大家快手快腳的,不用一分鐘就整裝待發了

入到房,一貫的清潔整齊,我們今次只是吃飯,不打麻雀。

魚香茄子煲
非常香,魚的味道不淡不濃,也沒有蓋過茄子的味道。

豉椒花甲
這次好好地說過我要寫食評,大家都乖乖給我先拍照再開吃=W=

白灼基圍蝦
這個也很好,蝦非常新鮮,小量的調味而帶出蝦本來的味道,吃下去滿滿的鮮蝦味,這是新鮮蝦才能做出的效果,調味的份量也顯出廚師的用心。

沙窩魚頭煲
因為花甲和蝦都很野味,令我吃了很多飯,這個我就不太吃得下了,於是我要求同事給我評語。
她除了說很好吃以外,一直都不理我埋頭苦吃,相信味道也不會差得到哪裡=V=
我就吃了小許豆腐,豆腐吸了魚的鮮甜,十分夠味,而只是一塊小豆腐也如此好吃,也顯出了這魚頭煲的分數了。

整體而言,除了好,還是好!
食物味道好,環境整潔又時尚,服務細心~會是常客=W=
Other Info. : 如果出餐能再快一點點,那就完美了=W= 他們還有多功能的房間,可以唱K睇波的,給客人開P用的。 我已經決定了男友的生日我會訂房,到時再寫評價>u<
2012-06-23
$70 (Lunch)
  • 魚香茄子煲
  • 豉椒花甲