2022-01-25 352 views
呢間餐廳係聽同事推薦既,話味道都夠濃、夠正宗🥢。不過,由於疫情關係,小心為上,所以今次就叫左外賣㴝試下🦠餐廳主要是賣四川麻辣菜式🌶,選擇都幾豐富,只要$30以上就會外送,外賣盒需另收加$1既🥡外賣速度都好快⚡️,唔洗30分鐘就已經送到👍🏻;而且,外賣哥哥態度都好好啊,正值我離開左office一陣🙈,都唔介意多等我幾分鐘今次就叫左雞煲飯/小辣($60),因為冇乜餐廳會提供一人份既雞煲,好奇之下就點左㴝試試🙉事實上,醬汁辣味都濃烈🧂,但是仍然唔係好遮蓋到雞肉既冷藏冰鮮既味道⋯⋯而且雞肉係以骨既部分為多🦴,整體令人大失所望😢不過,聽我同事成日都推薦呢間餐廳,我會再比多次機會佢,相信佢其他菜式係good既🤔

雞煲飯

雞煲飯

2022-01-24
Waiting Time
20 Minutes (Delivery)
$63 (Lunch)
我收工突然好想食土豆絲,男朋友(顎巴Oppa)見佢樓下間老川皇有得食,即刻二話不說帶左我入去🤣坐低左先發現原來老川皇仲有串燒食,即刻落單點返串燒韮菜 燒菠蘿 燒茄子 再加樽啤酒嘆嘆佢先😋 麻辣土豆絲👍👍👍👍好好味!係我想食既味道!麻辣好麻唔會太辣,麻麻痺痺既感覺好正!越食越上癮😋土豆絲爽口,條身唔會太厚太薄,食落口感岩岩好😋👍醬汁分量配合土豆絲既份量非常好,食完唔會剩太多醬汁係底,每條土豆絲都好好味🤤🤤完全大大滿足我今日對土豆絲慾望😋👍 三絲炒米粉👍👍👍原本叫哩碟係為左填飽個肚,但係竟然有驚喜😂米粉好彈牙煙韌 蛋絲好香蛋味 蔥絲有爆香過既香味 紅蘿蔔絲唔太粗唔太幼,三絲切得好平均,易放入口唔會一大一小好難先食到,味道我覺得有小小偏咸,不過鐘意食濃味野既男朋友話好正,仲清晒成碟米粉😋 串燒系列:燒韮菜 燒薯片 燒菠蘿 燒茄子 燒羊架令我地刮目相看既竟然係燒薯片!!!薯片燒得唔太乾,食落仲有薯仔既Juicy,加上孜然粉 糊椒粉 鹽等等既配料!超。級。好。味。!!我地食完最後Ancall多次燒薯片!正正不得了!原本以為同普通薯片差唔多味,點知食到有驚喜😋😋推薦👍👍👍👍👍 燒韮菜我本身鐘意食燒

麻辣土豆絲👍👍👍👍

三絲炒米粉👍👍👍

串燒系列:燒韮菜 燒薯片 燒菠蘿 燒茄子 燒羊架

燒韮菜我本身鐘意食燒得比較乾身同埋勁多孜然粉 糊椒粉 七味粉 等等調味料!但係哩個燒韮菜食落唔太中我鐘意既point, 菜身比較多水 而且有d位置好難咬斷,所以燒韮菜普通 唔太推薦🥴

燒菠蘿係我每次食串燒必點既食物,因為我係一個菠蘿控😂但係今次哩個燒菠蘿普通,菠蘿唔太甜而且比較多渣,好難一口切斷菠蘿絲,菠蘿唔算厚切,所以燒菠蘿都屬於普通 唔太推薦🥴

原條燒茄子好好味道😋👍重口味又多蒜,岩晒用黎送啤酒🍻茄子皮同肉好容易咁分離,茄子夠晒淋,連個茄子頭都熟透晒,好容易分得開👍而且茄子夠肥美,啖啖肉 啖啖都好蒜 好爽😋😋推薦👍👍👍👍

燒羊架都唔錯!羊既脂肪燒到好甘香,肉既比例岩岩好,每啖肉都夾雜左d肥騰騰既脂肪😋簡直係入口即溶既味覺享受!不過男朋友本身鐘意食有陣羊羶味既羊,但係哩個羊架係冇乜羊羶味,所以佢覺得個羊架普通!但係我就唔鐘意陣羊羶味🤣所以我覺得好正好好味!推薦👍👍👍👍

今次晚餐大大滿足左我土豆絲既食慾😋😋下次再癮起個陣,再黎哩到大滿足啦!😋😋👍
2021-06-01 616 views
今日想揾d 重口味嘅野食, 經過間砵蘭街見佢門口咁多人等外賣, 就入黎試下。餐廳位置不大, 都等咗十五分鍾先有位。先叫個麻辣雞鍋。半隻雞嘅麻辣雞煲份量很多,賣相吸引。雞10分香滑, 麻辣的汁深深地滲入雞肉入面, 洋蔥同青椒爽得來吸收了辣汁。 雞腳都損埋, 夠入味。再叫了個蔥爆牛肉, 牛肉都好多, 配上大葱,好夠鍋氣又炒得香嫩, 很不錯。送飯一流。可以同侍應講小辣,啱返香港人口味。朋友再叫了個酸辣粉, 小辣,價錢超掋, 28 蚊大大碗, 酸辣粉個湯底夠濃, 好QQ. 疫情之下呢間餐廳都排晒隊, 可見品質有保證。

餐廳位置不大, 都等咗十五分鍾先有位。

2021-05-17 448 views
很久沒有來吃老川皇了,今天特別想食辣,所以就同友人來到。餐廳依舊還有串燒和小菜可以食!燒墨魚丸,每次食串燒都會食墨魚丸,因為口感彈牙,而且加上辣粉和孜然粉特別好吃!燒大倉魚,燒倉魚原來也不錯,倉魚大骨居多,不用怕細魚骨,魚皮燒得脆口,灑有辣粉,魚肉算嫩滑,而且食落辣辣地,幾香口!夫妻肺片,第一次食這裡的夫妻肺片,醬汁的辣度剛剛好,不會太少辣或過辣,而且牛舌牛肚爽口,食落很開胃,加上芫茜味道更惹味!干煸四季豆,四季豆看上去有很多辣椒很像很辣,但食落味道只有少少辣,而且味道很下飯!酸菜肥腸,這道菜酸酸辣辣非常開胃又惹味,用上大量酸菜跟豬腸一齊炒,少少辣,豬腸不算太肥,口感爽口彈牙,也是一道下飯的菜式!
很久沒有來吃老川皇了,今天特別想食辣,所以就同友人來到。
餐廳依舊還有串燒和小菜可以食!
2021-05-10
$150 (Dinner)
2021-03-02 742 views
今日好夜先收工,趕唔出去食飯,就唯有叫外賣,喺旺角好多間餐廳都閂咗門,究竟幾時先可以10點後都喺餐廳裏面食嘢。首先講吓個三絲炒米線,整體感覺太過鹹,同埋米粉炒得太過林唔夠爽口。另外個水煮肥腸好油膩而且得酸味唔夠辣,最後個炒牛肉感覺葱味太過重,而且啲肉乾爭爭冇咬口,整體加埋都係覺得性價比唔高,唔會想再幫襯Tong再食,唯一係收錢嘅職員態度都OK同埋地點都算就腳,已埋單二百幾蚊來講個人感覺覺得不太值得,應該不會再幫襯。
2020-11-17 803 views
天氣開始轉涼,突然好想食辣的野。知道砵蘭街有間出名食正宗四川菜的老川皇,就同朋友過來試下。等左幾個字先有位,店舖比較迫,坐位比較少,一入舖見倒好多人食緊水煮魚,勁吸引。我們當然都照跟風order。另外嗌左個蒜泥白肉和重慶酸辣粉。蒜泥白肉好多蒜好正!有別於外面比較傳統的薄肉,呢間白肉係厚切的,但原來厚切白肉+青瓜絲+蒜泥,都幾好口感,可以一試。重慶酸辣粉味道唔算濃,個人感覺可以再重手d酸d, 但薯粉質感做得幾好,$28咁大碗算抵食。重頭戲水煮魚等左幾個字先到,但好值得等,因為真係好食,嗌左小小辣的,味道剛好,唔洗驚太辣食唔倒。個湯底唔會好油,辣椒味香,咸度ok,魚片煮得剛剛夠滑,而且勁多魚片,2個人一盆真係大滿足,一定要叫個飯來撈大豆芽食。唯一覺得魚有d多骨,鍾意食魚的可以試下貴點的海鱸,相信會更好食同少d骨。最後嗌左個燒茄子,味道跟我當年去四川旅行食的相似。整體菜式味道ok,下次會再來。
  • 水煮魚
  • 燒茄子
2020-11-13 466 views
滕椒魚,我每次都只食佢,因為全個老川皇最好食就係佢,一定要試,同埋火爆腰花,但腰花經常無貨。論佢地服務,真係唔好,但為左個魚,我會接受,而且價錢一般,又唔洗加一,無服務都無所謂啦。一分錢一分貨。
2020-09-20 576 views
呢間老川皇已經食第二次,上次不錯,但今次服務同食物都好差。擺位好密令到我地坐得好逼好唔舒服。店鋪人手極不足,見到我地啲串燒已經燒好,但店員又要聽電話、收銀、落單,完全忽略我地啲嘢食,搞到凍晒。店員語氣極不耐煩。食物質素:叫了牛肉、豬頸肉、雞軟骨、雞腎等串燒,全部燒到極乾,完全唔好食。水煮魚極油,超級多骨,除紅油味外無其他味。叫了個水晶粉,煮到出黎成pat嘢咁,極油,只有油味、無其他味配菜同雞蛋完全幫唔到忙。

食物質素:
提到食川菜,依間有川菜風味辣度可以簡,款式也較多,未食過可以試下先推薦干鍋肥腸,仲意食川菜必食連鍋上枱夠晒熱另一推介是燒生蠔、串燒墨魚咀、串燒鱔片想食生蠔睇下好吾好彩,好多時晚市都賣晒😂墨魚咀好爽口,必試串燒之一鱔片有口感,燒得岩岩好另推薦水煮牛肉、水煮魚如果簡水煮牛肉份量較少,水煮魚有幾款魚可以簡,落單前服務員會問講野食其實吾差,係服務員態度一般😑如果講服務好d, 佐敦分店服務員服務比依間好好多
提到食川菜,依間有川菜風味
辣度可以簡,款式也較多,未食過可以試下

先推薦干鍋肥腸,仲意食川菜必食
連鍋上枱夠晒熱

另一推介是燒生蠔、串燒墨魚咀、串燒鱔片
想食生蠔睇下好吾好彩,好多時晚市都賣晒😂

墨魚咀好爽口,必試串燒之一
鱔片有口感,燒得岩岩好

另推薦水煮牛肉、水煮魚

講野食其實吾差,係服務員態度一般😑
如果講服務好d, 佐敦分店服務員服務比依間好好多
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 串燒鱔片
  • 串燒墨魚咀
2020-05-04 1062 views
其實之前已經幫襯過旺角呢間老川皇好多次 因為本身自己個人鍾意食辣同燒烤仲有燒魚 咁岩佢哋又收得夜 今日佢叫咗個酸辣粉外賣 本身長頭髮嗰個阿姨都好好 我話要食勁辣 佢話唔好大辣好喇 我驚我食唔到辣得滯 到我拎到個外賣返屋企先見到 原來個外賣未包好 打電話叫佢哋換過新嘅 都冇問題OK 去到同短頭髮嗰個講 我冇開過個袋俾你地睇返 當聽唔到就咁行走左 o左咀 大姐 !唔係我問題嘛 好彩我唔係做🐼外賣員啫 俾人x死都似 如果唔係怕個粉冧哂 我都唔會咁麻煩😤😤😤
TakeAway
$35 (Last Night Supper)
2019-11-07 990 views
今次係我第一次試呢間店,當初係見到有fd係fb tag咗,我先到呢間店既存在同食野!五點幾黎到,唔係食飯時間,唔洗排隊!我地嗌咗炸饅頭,炸饅頭,有三個黃色三個白色,個人覺得黃色好食啲!第二個食既係涼拌雖然唔係第一次食川菜,但呢間的確係值得推薦既!當然唔可以少咗燒物—燒茄子仲有雞翼、雞腎、雞軟骨、豬頸肉,唔係串燒店燒串燒都特別有水準!仲叫做一個清淡啲既:白菜豬肉餃然後再叫咗一碟一定要叫既酸菜魚,我地叫既係貴少少但多肉啲既桂花魚!
五點幾黎到,唔係食飯時間,唔洗排隊!

我地嗌咗炸饅頭,

炸饅頭,有三個黃色三個白色,個人覺得黃色好食啲!

第二個食既係涼拌
雖然唔係第一次食川菜,但呢間的確係值得推薦既!

當然唔可以少咗燒物—燒茄子

仲有雞翼、雞腎、雞軟骨、豬頸肉,
唔係串燒店燒串燒都特別有水準!

2019-10-25 758 views
食得老川皇就預左食辣嘢,幾次都系路經冇特登去試系旺角諗唔到食咩好終於有機會試,見到唔少食客捧場,應該味道唔錯,因相對起隔離幾間食店,最多客人就系呢間👉🏻手拍青瓜 $36青瓜夠爽身又算大份,$36都抵食,配辣油去食又辣又開胃,作為前菜唔錯👉🏻酸菜魚 $132酸菜魚有幾款,生魚片、桂花魚、海鱸魚🐟價錢會比就咁叫酸菜魚貴,經濟同想試手藝嘅關係,我地冇叫最平個款,食落酸味偏重,味道系可以,不過魚內太多細骨,食得非常小心,就算食到半手指頭魚肉size都藏上兩枝小骨,食得太辛苦👉🏻重慶酸辣粉 $28辣味足夠只差左些香味,酸辣粉夠軟身夠咬口,如果再系味道上作些改量會更好✍🏻整體來講屬中規中矩,冇話真系過份差嘅地步,只要食物稍作改量就會好好,另外因為小店,店內坐位都真系太窄,出入較難,梳化坐位有容易有沾污情況,建議如果有紙巾🧻提供會更貼心d
食得老川皇就預左食辣嘢,幾次都系路經冇特登去試

手拍青瓜

👉🏻手拍青瓜 $36
酸菜魚

👉🏻酸菜魚 $132

重慶酸辣粉

👉🏻重慶酸辣粉 $28
2019-10-16
$102 (Last Night Supper)
手拍青瓜
2019-10-17 444 views
到 #老川皇 食晚飯, 因為訂了位, 很快就可以入坐,6點多已好多人, 到老川皇就是想嘗樟茶鴨,因夠正宗,果不其然,很有肉汁,鴨腿部份, 香蘇肉嫩, 帶有樟茶香料香氣,很快就吃光了.另外點了椒鹽軟殼蟹, 超級爆脆口感, 肥美, 香脆惹味,真想叫多盆,但之前已被樟茶鴨 弄飽了,haha,整間店都比食物的香氣圍住,陪伴上店員的熱情招呼,相信再坐下去又會破費,總之是非常值得推介的,我自己會再次去多次嘗試其他招牌菜,到時再拍多些美食照,期待吧
2019-09-17
$310 (Dinner)
Dining Offer
Voucher
2019-09-28 373 views
同朋友去過幾次,自己也有去過,因為本人無辣不歡,所以可以吸引到我,但是服務態度差到極⋯⋯⋯⋯特別聽電話叫外賣服務,揀地方都可以理解,遠嘅地方當然唔送喇!但是我屋企都算近的,之前送過好多次了,今次居然唔送還講太遠唔送,咁樣嘅員工老闆你知道嗎?不管你們生意好唔好?是否可以整頓一下你們公司的員工質素,服務態度差差差⋯⋯⋯⋯我決定再也不去了,也不會再打電話叫外賣,香港又不是只有你一間老川光,以後改食『湘肴世家』這是一間湖南菜,食辣的朋友們不妨試試,味道很好👍👍,不過去試之前最好打電話訂位,因為生意太好了,這是訂位電話2986 9932最緊要係服務態度真系好。以後再也不會去老川皇食嘢了
2019-09-13 407 views
老川皇~我第二次來了,今次特登帶老公來食,我仲要係去另一間分店,睇下他們水準會唔會一樣。果然冇令我失望,老公仲大讚好味道,Yeah !😁因為我覺得食中午餐最抵,所以今日都係選擇lunch time 過來食。老公排行榜第一位~ 酸菜魚片餐 $58 《小辣》魚片超滑小骨, 個酸菜湯好好飲。老公排行榜第二位~ 水煮牛肉餐 $60 《小辣》牛肉大大舊,又夠淋又吸汁。老公排行榜第三位~ 口水雞 $50 《小辣》個醬汁好濃郁,有dd 花生在面,如果再多d 就仲正。老公排行榜第四位~水晶肘子 $50呢款夠凍,入口好滑。個水晶做得唔錯。老公排行榜最尾~ 牛腩煲餐 $58因為d 牛腩仔比較碎,所以排最尾。
老川皇~我第二次來了,
今次特登帶老公來食,我仲要係去另一間分店,
睇下他們水準會唔會一樣。果然冇令我失望,
老公仲大讚好味道,Yeah !😁

老公排行榜第一位~ 酸菜魚片餐 $58 《小辣》
魚片超滑小骨, 個酸菜湯好好飲。

老公排行榜第二位~ 水煮牛肉餐 $60 《小辣》
牛肉大大舊,又夠淋又吸汁。

老公排行榜第三位~ 口水雞 $50 《小辣》
個醬汁好濃郁,有dd 花生在面,如果再多d 就仲正。

老公排行榜第四位~水晶肘子 $50
呢款夠凍,入口好滑。個水晶做得唔錯。

老公排行榜最尾~ 牛腩煲餐 $58
因為d 牛腩仔比較碎,所以排最尾。