2024-09-10 0 views
10多年老粉了,真的好吃,很對我和朋友的胃口,時不時都要去吃一下,服務員換新的不懂也很正常,老闆還是挺好的呢!而且我們是沖著那好吃的味道來的,我最愛吃的就是水煮魚,土豆絲,孜然羊肉YYDS,夫妻肺片也很好吃😋每次都是必點的菜,我和好朋友在這裡喝酒吃辣,很接地氣的感覺。也常常看到很多外國人來嘗試啊!僅此一家老四川,佔據了我和好朋友許多的美好回憶,我們一見面,基本上都是來這裡,感覺非常好👍🏻愛吃
2024-02-04 231 views
粉蒸肉第一次看见湿的,店里的服务员要要说一直是这样?四川的朋友吃过湿的粉蒸肉吗?可以来这里见识一下店开业还是一家小店的时候帮称这么多年,只是最近一年没来,店员也换完了,服务员态度简直了以后也不会再来垃圾服务
以后也不会再来
垃圾服务
粉蒸肉
2023-10-30 353 views
落單落錯晒,要個大水煮魚加一個例牌辣子雞,嚟到變左例牌水煮水,7個人完全唔夠食,再嗌個鹽水蜆變左辣炒蜆,我自己本身食唔到辣特登嗌鹽水,最後乜都冇落過肚,同佢個侍應講就話係我地落錯,實係7對耳聽都岩得你一個錯啦😂😂最後嗌個冰粉,媽媽食食下話咬落脆既,lur出嚟一睇,嘩!差d成餐飯嘔出嚟,同職員講話俾個折比我地,我地接受左,點知埋單又反口唔比,真心痴線呢間野🤢🤢🤢最後屋企人食完返到去屙到7彩,想清腸胃就去食啦大家👍🏻
2023-10-28
Type of Meal
Dinner
  • 四川曱甴冰粉
2023-02-09 855 views
試左水煮魚(桂花)同辣子雞。辣子雞好食,我鐘意食辣但唔太食得辣。e樣菜對我嚟講唔辣,好香好適合送飯。水煮魚可能我地揀左桂花魚,唔多骨,好滑好好食。下面有芽菜同寬粉,但都有d過份地鹹,冇食幾多。麻同辣方面,都算麻,係越食越麻果種。辣度比辣子雞辣。可能因為我食唔到太辣叫佢地做小d辣就好,叫既e兩樣野都唔算太辣。服務方面,因為12.開門,我地未12.就係門口等佢開舖,當時都有3.4批人12.就去食,服務唔算熱情但都正正常常,當時食辣子雞食到七七八八都未上水煮魚,我地冇出聲,但果個員工定唔知老闆上水煮魚時都有同我地解釋翻因為條魚係現斬,所以會耐少少。總結:會回顧下次都可能會再叫辣子雞,間唔中想食辣都會再去幫襯。
試左水煮魚(桂花)同辣子雞。

水煮魚

可能我地揀左桂花魚,唔多骨,好滑好好食。
下面有芽菜同寬粉,但都有d過份地鹹
,冇食幾多。

麻同辣方面,都算麻,係越食越麻果種
。辣度比辣子雞辣。

,服務唔算熱情但都正正常常
,當時食辣子雞食到七七八八都未上水煮魚,我地冇出聲

總結:會回顧

下次都可能會再叫辣子雞,間唔中想食辣都會再去幫襯。

2023-02-05
$230 (Lunch)
2022-12-02 674 views
佐敦係一個好多美食嘅地方,不過吸引到我哋食完又食嘅就唔多,呢間川菜館係其中之一,基本上每個月都要去食一次先至安樂,尤其是放工之後幾個同事去食飯,食下辣嘢,飲杯啤酒,天南地北亂吹一餐,真係爽!眨下眼已經幫襯咗好幾年,值得推介!通常有幾名我哋一定會食嘅,其中一個就係酸菜桂花魚($298),好滑好鮮味食到上癮,另外一味經常食嘅就係泡椒田雞($168)其實佢有好幾款田雞嘅不過好多都係炸過嘅,唔夠鮮味,呢個泡椒田雞係冇炸過嘅,特別好味!除咗辣嘢之外,當然要叫返一味唔辣嘅沖淡下, 通常我哋都會叫番薯苗又或者清炒萵筍絲 ,再叫杯啤酒或者加多寶好正!
2022-11-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2022-11-17 396 views
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥📍老四川水煮魚莊🤍醬爆牛肉十分夠獲氣,每塊牛肉都充滿好香嘅辛辣味,但都無遮擋牛肉嘅味道,肉質唔會好韌,配白飯一流!🤍萵筍炒臘肉個人好喜愛用碳燒嘅臘肉~自從有次係朋友家食過就回味無窮,終於搵到間餐廳都有呢款臘肉🤤🤤好香煙燻味肉又夠薄身,食落口唔會感到油膩,食完口腔都是肉的煙燻味好正!萵筍脆口鎖汁,食完一啖接一啖會停唔到口🙈🤍涼拌豆乾豆乾口感係偏向硬豆腐嘅口感,吸收完啲辣汁,好惹味🔥切得細細條都好夠份量~
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥
📍老四川水煮魚莊

🤍醬爆牛肉

🤍萵筍炒臘肉

🤍涼拌豆乾
2022-10-19 367 views
呢間真係正阿!!我試咗個滕椒魚~~~中辣味道就OK嘅…魚反而有驚喜有鮮味!大家都知啦,出去食嘢食到魚有魚味雞有雞味係幾難得嘅事🤣🤣毛血旺我就一般…因為我唔鍾意食豬腸…朋友就幾鍾意食
呢間真係正阿!!
我試咗個滕椒魚~~~中辣
味道就OK嘅…魚反而有驚喜
有鮮味!
大家都知啦,出去食嘢食到魚有魚味雞有雞味係幾難得嘅事🤣🤣
毛血旺我就一般…因為我唔鍾意食豬腸…
朋友就幾鍾意食
滕椒魚
毛血旺
滕椒魚
毛血旺
2022-08-05 589 views
老四川水煮魚莊🐟🐟📍 佐敦吳松街119-121號地舖❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎平時鐘意食重口味既野, 可以試下呢間位於佐敦既四川水煮魚莊, 就岩晒你啦😌, 雖然裝修唔算係好靚, 但坐得都算幾舒適🙈。🌟 酸菜桂花魚 $298呢個都算唔錯, 都好大盆😚, 而桂花魚都好滑, 好好食😋🤟🏻。🌟 干煸四季豆 $75同一般出面食既四季豆差唔多, 都好食既。🌟紅糖米糍 $48/6條呢個抵食🙈✌🏻,另外都整得好好味😋。整體推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎
老四川水煮魚莊🐟🐟

📍 佐敦吳松街119-121號地舖

🌟 酸菜桂花魚 $298

🌟 干煸四季豆 $75
同一般出面食既四季豆差唔多, 都好食既。

🌟紅糖米糍 $48/6條
呢個抵食🙈✌🏻,另外都整得好好味😋。

整體推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍

2022-07-04 398 views
香港食肆服務態度參差不齊,早有體會,但是從沒遇到過比這家更差的!!!我們剛進門,還沒落座,就沒一個女服務員罵,只因為問她坐那裡。。。她甚至直接口出惡語,“愛吃吃,不吃滾蛋。。。”如果不是看了網上的推薦,我們也不會專門從港島過來,食物好不好吃,我們是無福消受了,但是這樣的服務態度,真的讓人接受不了!以上所有文字,皆是真實發生,請各位有心嘗試的食客,遠離這家!

2022-05-19 436 views
又在佐敦了, 這次嚐嚐老四川菜式, 這次有午市套餐,選擇也多的, 有水煮魚、水煮田雞飯、水煮大腸、水寫牛等。 以前午市套餐$4X 左右, 現在加價了要$52 。 這間是老店, 所以各方面不用抱高要求去試即可, 睇價錢食飯!
2022-04-25
2022-04-23 307 views
麻婆豆腐裡所加的碎肉醬非常麻,豆腐嫩滑,辣味適中。推薦俾喜麻之人。水煮牛肉:肉份量夠足,內有海帶、寬粉、豆芽。辣味適中,不過比較咸,同米飯一齊食比較好。爆炒腰花:腰花腥味被辣味遮蓋,口感完好。萵筍比較進味,好食。
麻婆豆腐

麻婆豆腐裡所加的碎肉醬非常麻,豆腐嫩滑,辣味適中。

推薦俾喜麻之人。

水煮牛肉

爆炒腰花

Type of Meal
Tea
麻婆豆腐
爆炒腰花
2022-02-06 364 views
首先想食中午饭 已经好肚饿 入去后卡位坐满晒 求其稳个位坐低落左单先 落完单后15分钟野食未到见到有卡位起左 就同个员工讲:“唔该,我地想转卡位”然后就转左去卡位 个员工全程黑口黑面之余仲细细声闹人 虽然距好细声 但比我听到晒 我男朋友就无听到 距闹完之后我都无出声 忍左 过左一阵野食都未到 等左20几分钟 就快饿到晕 我就催左一下距d野食 同距讲外卖果个酸辣粉比我地后入黎都出左 我地都未有 距就态度好恶劣话人地提前叫定先的 明明我见住听住果个人入黎先叫酸辣粉的 好明显就系将我地果碗给左人地先 我又赶时间我就叫距帮我打包 她就好大声兼态度差甘讲:“整好啦 出左黎啦 靓女” 之后距就走左入厨房 再另外一个高高肥肥个员工就大大声对住厨房里面讲 全部打包啊 距唔系度食啦 最后又大声甘讲左句臭嘿 我先爆粗 我话:我忍你个同事好耐了 刚刚已经细细声闹我 以为我无听到? 之后我男朋友就拉住我走了 唔食了 咩垃圾员工 以前都经常帮衬 今次真系大开眼界
2021-12-26 296 views
【佐敦】老四川水煮魚莊本身對川菜無乜研究,亦都唔係好食得辣,對於川菜嘅印象就係一個字「辣」!一位鍾意食川味小炒嘅朋友介紹我到佐敦嘅老四川,令我呢個唔食辣嘅人都會愛上川菜。✨孜然羊肉 $108呢碟羊肉係我飛佛,每次嚟都會嗌。羊肉唔會羶,孜然好香,亦無蓋過羊肉味。✨大盤花菜 85簡單嚟講就係好惹味嘅炒椰菜花,送飯一流!✨酸辣土豆絲68酸辣開胃,薯仔絲切得好幼細,唔覺唔覺咁就食曬一碟。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🐱整體評分:✨✨✨✨✨✨(7/10)💰人均消費:100📍地址:佐敦吳松街119-121號地舖⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
【佐敦】老四川水煮魚莊

✨孜然羊肉 $108
孜然羊肉

✨大盤花菜 85
簡單嚟講就係好惹味嘅炒椰菜花,送飯一流!
大盤花菜

✨酸辣土豆絲68
酸辣開胃,薯仔絲切得好幼細,唔覺唔覺咁就食曬一碟。
酸辣土豆絲

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
🐱整體評分:✨✨✨✨✨✨(7/10)
💰人均消費:100
📍地址:佐敦吳松街119-121號地舖
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
孜然羊肉
大盤花菜
酸辣土豆絲
2021-11-17 412 views
今年既公司聚餐 ,同事們都話想食辣野,就揀左黎食烤魚 地方唔迫 都算係好坐麻辣中辣 比想像中唔算好辣 ,但好夠麻 惹味,但食到中途加完水 無哂辣,我地要求加辣 都一樣好食最愛既毛血旺 價錢亦唔貴 ,多料 ,好濃味 我地清哂😂😂好大一盆辣子雞 都好香脆反而炒蜆就認真麻麻地 ,失色左,太少 ,又細碟烤魚 火鍋料 都ok ,鴨血好好食冰粉最愛 好食一碗唔太夠喉糍巴就麻麻地 唔推薦多謝收睇
今年既公司聚餐 ,同事們都話想食辣野,就揀左黎食烤魚

地方唔迫 都算係好坐

最愛既毛血旺 價錢亦唔貴 ,多料 ,好濃味 我地清哂😂😂

好大一盆

辣子雞 都好香脆

反而炒蜆就認真麻麻地 ,失色左,太少 ,又細碟

烤魚 火鍋料 都ok ,鴨血好好食

冰粉最愛 好食一碗唔太夠喉

糍巴就麻麻地 唔推薦

多謝收睇
2021-10-13 344 views
純粹行過經過入嚟試下~酸菜魚好大份,可以自選三款配料我哋揀左金菇,薯粉,炸枝竹索哂啲味,酸酸辣辣好開胃魚都幾滑嫩另外仲叫咗個小菜炒豬肚食落都有啲辣辣地,辣過酸菜魚添
純粹行過經過入嚟試下~

酸菜魚好大份,可以自選三款配料
我哋揀左金菇,薯粉,炸枝竹
索哂啲味,酸酸辣辣好開胃
魚都幾滑嫩

另外仲叫咗個小菜炒豬肚
食落都有啲辣辣地,辣過酸菜魚添