Green River Restaurant

Green River Restaurant (Closed)

翠河餐廳
VincentYung9404
外賣抗疫餐
VincentYung9404
2022-07-06
關注
我今日返工完全諗唔到食咩,而我又唔想留低喺餐廳裏面食飯。所以我就行咗去翠河睇到中午抗疫餐(外賣)市價$38包熱飲。我覺得幾值得所以就去試一下,我叫咗個咖喱雞扒飯。然後當我拎到返公司食,咖喱汁都係正常嘅,但係雞扒雖然被咖喱汁既味掩蓋,但係好明顯食得出本身應該係黑椒雞扒嘅味道,令到味道10分古怪,應該係本身雞扒已經用黑椒醃好,之後再用咖喱汁林在表面上,試圖蓋過黑椒嘅味道,不過好可惜味道依然要無法完全覆蓋。比我一種感覺係好似賣唔出嘅雞扒,用其他方法重新整出嚟一樣。查看更多
Stephenwone
垃圾中之極品
Stephenwone
2021-11-28
關注
午餐叫左個胡椒豬肚泡飯,竟然成碗湯飯和胡椒粒混在一起,唔識煮飯都知有問題喇,點食呀!星州炒米材料少不在講,連咖喱汁都未熔,濕炒米粉一樣,絕對稱得上是荃灣最醜惡茶餐廳之首,貼錢比我都不會再來,垃圾中之極品查看更多
翠河每一間分店都係咁難食, 已經將呢間野blacklist左好耐
2022-05-25
Cheuk Fan Tsang
食物不知所謂
Cheuk Fan Tsang
2021-10-27
關注
今日去到叫咗個牛肉炒米粉,等咗20分鐘未有,跟著我問待應佢話廚房妙緊,出到黎一睇嗰d牛肉炒到好似塊面咁黑,d牛肉完全食唔落口,又乾又喊,d米粉有冇味,重有杯凍啡竟然冇落花奶查看更多
WanlungNg
食慣食熟的飯堂
WanlungNg
2021-10-06
關注
每個週未或假日,總會同囡囡去呢頭D屋企學琴。回程坐巴士,D巴士站係正餐廳門口。所以係度食嘢又望住D九巴app,見有就埋站,先至埋單就最好。除左地點外,囡囡好中意食佢地D楊州炒飯。飯粒炒得十分乾身。D餸料同飯比例剛剛好。即炒所以上枱時很香口,好味道。我今次就要左梅菜扣肉。呢樣係心機菜,要用多功夫去整。先講D梅菜,之前處理得十分好,泡過,吾會死咸或死甜,入口甘甜。D豬肉亦處理得十分好,D味好入。應該之前一晚已準備。蒸到D豬肥肉入口即溶,肥而不膩。例湯亦足料。整體感覺良好。大熱天時坐係冷氣等車,爽爆!查看更多
為食橙餅
好味嘅銀芽肉絲炒麵
為食橙餅
2021-04-22
關注
好耐無寫過食評,加上轉咗嚟新公司半年有多,今日專程去office後面間翠河試吓。坐低之後,要試吓師傅功架,莫過於叫個即炒(唔係set lunch)嘅肉絲炒麵。炒麵一上㭘,香氣十足。火喉絕對嬴哂。食第一啖麵,口感一流👍。鬆脆程度啱啱好,完全無over cook嗰種燶味。麵身沒有過多油脂,做足隔油。豬肉絲ok啦,沒有肥豬肉👍食完一碟都無飽飽滯滯嘅感覺。😋總括嚟講: 讚👍惟獨有兩點可以改進:1. 加多少少冬菇絲,成碟麵會更香😊;2. 個芡汁生粉略嫌多咗d,凍咗後個芡會凝固一舊舊。查看更多
你不誠實
肉絲炒麵
GilTam
由天黑🌙食到天光🌞嘅早餐🥣
GilTam
2020-12-19
關注
放工返到屋企已經凌晨三四點,又咁啱知道🤴🏻剛剛起身,就相約六點去🤴🏻公司附近嘅翠河餐廳食早餐🥣!夜麻麻、凍凍地就想食返啲熱野暖暖身子🍲茶餐廳早餐例牌~~~沙嗲牛通粉+火腿煎蛋+蒜香多士(半份)~~~沙嗲牛肉細細舊好有牛味🤗🤗,湯底正常,通粉細細粒但唔夠入味!😶😶煎蛋🍳係流心蛋,煎到蛋邊唔燶但又可以整到好脆口!高招高招👍🏻👍🏻不過賣相就差咗少少😑😑茶餐廳熱奶茶就係要配返個港式厚邊杯黎飲先至夠貼地☕️,茶香濃郁🥰🥰🤴🏻就叫左~~~腸仔+五香肉丁+豬柳漢堡米線🍜~~~米線太‘淋’,湯底亦好淡,好彩豬柳漢堡煎得夠香,味道亦好濃,幫助返個湯底唔少!😋😋腸仔就正常煎得幾靚靚仔仔🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♂️五香肉丁嘅特色就係‘柴口’同鹹,呢碗就做到,所以都唔知係讚定彈!如果食過好味嘅五香肉丁唔該介紹吓🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️叫左杯熱阿華田,味道唔會太甜容易入口😁😁加$5配個奶油豬(半件)全餐最好味呢個😂😂,先塗上金黃色牛油再加多層煉奶,配埋熱辣辣又脆口嘅麵包底,好味到呢!😍😍服務方面一定要讚,門口寫明6:30開始營業🈺️,但我哋6:00去到都俾我哋先入去坐住等,唔使喺街邊食風💨💨!6:10已經幫我哋落單6:20就有得食啦,落單、上菜、收碟都一定會講早晨!唔該!非常有禮貌🤩🤩天空開始慢慢光啦,嘆完個靚早餐,🤴🏻就去返工,我就回家瞓覺啦🤣🤣查看更多
+ 4
柳記波神
say goodbye
柳記波神
Level 3
2019-08-03
1K 瀏覽
關注
由boy friend變成EX-boy friend係一個歷史性一刻,就喺呢個畫時代又富歷史性嘅一刻,就在我兩眼昏黑之前,say goodbye前幾多個鐘, 我就係一個人,喺呢間翠河餐廳食呢一個飯。喺呢間餐廳叫grand menu嘅飯係送湯嘅, 今日嘅呢個湯就係"木瓜豬肉湯",呢個湯好鹹,好多油,成層油喺湯上面,我唔係咁喜歡呢個口感。涼瓜斑腩飯,話喺斑腩,但食得出梗係唔係斑腩,個芡汁打得好杰,個芡汁仲好大陣油味 ; 涼瓜得嗰幾片而且切得好薄,涼瓜冇涼瓜味 ; 魚肉好細嚿,而且好大陣雪藏味,食起上嚟硬掘掘,呢碟涼瓜斑腩飯係唔好食。 大丈夫何患無妻呢, goodbye就goodbye啦,我都唔會留戀妳。查看更多
danny3800
一個普通午餐,竟然40分鐘還未上餐。
danny3800
2019-07-08
關注
荃灣綠悠居翠河我叫了一個普通的飯茄汁雞扒漢堡扒飯,等了三十分鐘還未上餐,餐飲涷奶茶就在10分鐘內到左,而飯就未上餐,本人在十五分鐘後向翠河員工第一追追,他們好似不想做野一樣,他回覆我你的飯整緊,再等一等,三十分鐘後追第二次,我向著黑色背心的經理追,他有向廚房追,但過了四十分鐘還未見我的午餐到,最後夠鐘食唔到,俾了飲品錢就走了,下次唔好攪,我食的是午餐時間,食飯時間一小時,俾他攪彎曬,我提議大家在中午不要去此處午餐。查看更多
mcpig2003
食得好嬲嘅一餐😡
mcpig2003
2019-06-30
關注
今晚去左翠河食晚飯,貪佢唔使排隊鹹魚雞絲炒飯:雞絲無味,鹹魚粒細到食唔到鹹味,成碟飯好似唔記得落鹽咁,無味嫁干炒牛河:同炒飯一樣無咩味,而且好多油明明是日舖頭唔多客,但叫極都無人理我、同我落order。由於我坐得比較近廚房出菜位,我見到我啲食物做好左都唔上菜,反而由出菜位拎左去佢地嘅工作枱放左一陣先上比我,舖頭冷氣好大,搞到我嘅野食凍晒,變成微暖,唔係熱辣辣今次食得好嬲,服務同味道都欠奉,以后應該唔會再幫襯查看更多
你頭一定生幾只角,先會無人理你。
fanchoi2015
獨自食雞飯
fanchoi2015
2019-06-18
關注
其實平時一個人食飯嘅話,我多數會選擇去食茶餐廳就算,起碼多啲同路人,一個人冇咁尷尬吖嘛!今日又係冇人陪嘅一日😊,去咗翠河食孤獨lunch🙂~~~~~~第一次食呢間嘅沙薑雞飯,其實質素都OK,$44 一個飯都接受到,起碼佢做到最基本嘅雞肉要嫩滑,沙薑要入味,咁先夠惹味!所以都相當送飯~~ 但啲配菜就麻麻哋,就咁白烚就算😂😂😂😂 同埋如果個飯係油飯,類似係海南雞嗰種,應該會仲吸引!🤤🤤🤤 查看更多
city9435
抵食早餐
city9435
2019-05-06
關注
過來探朋友,出門口趕時間未食早餐。呢到有時間,就揀佢啦屋企樓下翠河餐廳食早餐。餐牌選擇多,最後點左一個$29的三餸麵餐,有沙嗲牛肉,漢堡扒,煎蛋公仔麵加熱奶茶。沙嗲牛肉做得好入味,成個麵的湯底都好香,另外份量也不少,$29的早餐真的超值。查看更多
katylaaaa
豐富既早餐
katylaaaa
Level 3
2019-05-02
關注
同同事相約食早餐,因為公司附近可以食早餐的地方不多,所以就同同事試一試這間餐廳。原本以為會好貴,因為他的裝修也挺雅緻。但也不算太貴,也算合理的價格。我叫了一個吉列魚柳沙律,當中包括了魚柳﹑雜果沙律﹑牛乳炒滑蛋﹑及牛油多士。魚柳是脆脆的,是新鮮炸起,咬開仍然會出煙,原本以為炸的東西會等很久才來,或者很快就上,但已經是放涼了的。但仍然熱熱脆脆的,真令我感到驚喜! 而雜果沙律,沙津醬的份量剛剛好,不會太多太膩,亦不會太少以致沒有味道。同事則叫了蕃茄通粉,味道也是濃濃的,帶給他一個好開始呢!查看更多
kumakira
難食 服務差
kumakira
2019-02-24
關注
門口同餐牌冇寫新年加一,落單又冇講要加一 。埋單先話要加一,同經理講點解門口冇寫要加一,餐牌亦冇寫要加一,經理態度差話貼左係門口。我叫員工出去門口指比我睇,員工搵唔到,經理即刻叫員工入番店內無視我,經理既解釋係貼左張野,張野比風吹走左,咁on_既藉口都講得出。我同經理話門口冇寫要加一,餐牌冇寫要加一,埋單要加一,可以告佢,佢話唔怕我告,有50間分店叫我慢慢告。D野食好難食,員工態度好差,又會落錯單。查看更多
騙人餐廳
lady_blue
普通不過既茶記。
lady_blue
2018-12-31
關注
求求其其食個lunch,就近既翠河餐廳去到放飯時間通常都幾多人下。—豉椒排骨炒河有冇人同藍妹一樣,習慣分開哂啲餸同料先食😂排骨份量尚可接受,幾林既,炒河油水充足,都夠汁,味道唔會淡。🙂查看更多
leechunmartin
一間以自己為本嘅垃圾餐廳
leechunmartin
2018-10-28
關注
今晚9點半一個人落去填肚。照計仲有成個鐘至收工,幾個女企堂、侍應已經拖緊地扮睇你唔到。好彩仲有個盡責小個子男企堂應我,落單叫咗咖喱雞飯。差不多十分鐘,咖哩雞飯來了,勁肚餓先在咖哩中拮咗舊薯仔食,跟住𢳂咗正中一小舊雞同咖哩汁落碟白飯。但開始感覺唔對路,喺碗咖哩汁中翻一翻,剩下的是五、六舊薯仔。叫個狀似女經理的高大師奶過嚟返映後,她回來說不如俾塊豬扒你啦(之前根本想矇混過骨),我答是但啦(無謂嘈啦)。我食咗嗰丁屎咁大舊雞就等豬扒補上....但15分鐘後都未有動靜,咖哩計都涷晒。谷鬼氣走,只見狀似女經理的高大師奶在收銀處執手袋,仲係收我原價$46!查看更多
你一定80年先攞身份證。人種問題。