2009-05-07 19 views
很久以前已聽聞元朗被不少台灣地道食品入侵其中一款聞名以久的就是台灣人的思樂冰 - 綿綿冰 單看外貌已教人心花怒放, 對吧?!?!綿綿冰的配搭是"口味冰" + "醬汁" + "三款配料" 經資料搜集以後, 我決定來個煉奶冰(我最愛煉奶!! ) + 煉奶 + 乳酸魔豆/海藻珠/愛玉凍OH MY GOD~ ~ 跟雪糕有八成相似的綿綿冰, 味道、口感奇佳, 加上那三款特別的配料, 真不枉我長途拔涉找你啊!!(特別是那乳酸魔豆, 質感大小就像三文魚籽, 咬破後便流出點點乳酸, yummy~ )
很久以前已聽聞元朗被不少台灣地道食品入侵

其中一款聞名以久的就是台灣人的思樂冰 - 綿綿冰

單看外貌已教人心花怒放, 對吧?!?!

綿綿冰的配搭是"口味冰" + "醬汁" + "三款配料"

OH MY GOD~ ~

2009-02-21
$30 (Tea)
  • 乳酸魔豆煉奶冰
2009-05-03 11 views
去到綿綿冰,即order了綿綿冰來吃,點了一個芒果味,一個西瓜味 , 個人應為芒果味較佳,西瓜味其實都好好味,綿綿冰的質感,介乎雪糕與冰之間, 又有d似沙冰,口感不錯,再加芒果汁真係好好味一有口感, 因為個人不喜歡食泡冰, 但綿綿冰的冰底就唔同啦, 有果汁味, 口感又好, 真係直得去試.
2009-04-18
在尖咀食完一餐美味既上海mix台灣菜後....返屋企時....特意落元朗食糖水....之後都黎過幾次 同朋友黎...每次都試 芒果綿綿冰(士多啤梨醬)今次特來試其他款式的東東....因此有了一個不錯的回憶^^今次 我同妹妹點了 哈蜜瓜綿綿冰 $28( 根據 openrice食評所得- -根本是蜜瓜,才點的)配芒果醬...(但心感...士多啤梨醬才是王道-.-"....芒果醬的顏色..不起眼..拍照出來不太吸引-.-"而且味道 稍比士多啤梨醬甜)而配料則是:仙草凍- 跟涼粉的味道沒兩樣-.-"....應點愛玉凍好一點吧-.-" 乳酸魔豆-曾嘗了朱古力魔豆,梅子魔豆,但認為最好的是乳酸魔豆....(下次要嘗一嘗百花果)芒果星星Q果-點的原因- -是愛它的形狀而已.........妹妹愛吃芒果,但個人前數次的食後感認為波羅的味道較好另外,媽媽想吃涼粉,於是點了什果茉莉花茶涼粉$23茉莉花茶涼粉-包含了色香味, 外型晶瑩剔透,香香的茶味,吃的時候,每一口都是美味的茉莉花香, 連湯水,亦沾了茶香,十分清香,不膩什果則有西瓜,火龍果,蜜瓜,哈蜜瓜.....後來,再點了 金不換 $26 原來金不換是
在尖咀食完一餐美味既上海mix台灣菜後....

返屋企時....特意落元朗食糖水....

今次特來試其他款式的東東....因此有了一個不錯的回憶^^

今次 我同妹妹點了
而配料則是:

另外,媽媽想吃涼粉,於是點了什果茉莉花茶涼粉$23
什果則有西瓜,火龍果,蜜瓜,哈蜜瓜.....

後來,再點了 金不換 $26
原來金不換是一些青檸味道的長條果凍 再配以 芒果汁 和什果,因沒有糖水,所以有點黏口,下次再點時,會先吃這個,再食涼粉,以沖走那芒果汁的黏糊糊的感覺,不過- -其實...也沒什麼特別,應該粗再點了-0-"

- -不過晚上...很多很多人-.-"叫外賣的多...當食也多...所以等了很久很久- -"
什果茉莉花茶涼粉
"哈蜜瓜"綿綿冰
金不換
2009-05-02
$25.6
什果茉莉花茶涼粉
2009-04-27 8 views
這是自己第一篇食評, 估唔到就要俾喊臉! 之前去過旺角的糖百府, 聽講元朗的更好味, 所以專程一試. 我們分別點了芒果綿綿冰同埋哈密瓜綿綿冰. 芒果很令人失望, d 味好假, 一 d 都唔係新鮮芒果味, 似雀巢芒果雪糕多 d. 食落口都會食到一粒粒冰, 完全唔係入口即溶的感覺.哈密瓜味稍為好 d, d 冰冰都可以話入口即溶.整體而言, 唔會再食!
這是自己第一篇食評, 估唔到就要俾喊臉!

哈密瓜味稍為好 d, d 冰冰都可以話入口即溶.

整體而言, 唔會再食!
2009-04-26
久仰綿綿冰大名今日終於一試我點了香芋+煉奶+愛玉凍+黑煻寒天+菠蘿綿綿冰外表頗吸引, 第一口也很甜美 但再吃下去便沒有感覺了的確是很似雪糕奶味很淡草苺味好雀巢 朱古力味又係好雀巢那黑糖寒天味道似王老吉愛玉凍則無味菠蘿很不搭綿綿冰朋友又話朱古力魔豆好難食.食完好吾舒服, 好似飲咗半罐煉奶咁.點解要食綿綿冰阿咁?食雀巢好過啦!
久仰綿綿冰大名
今日終於一試

我點了香芋+煉奶+愛玉凍+黑煻寒天+菠蘿
綿綿冰外表頗吸引, 第一口也很甜美
但再吃下去便沒有感覺了
的確是很似雪糕

奶味很淡
草苺味好雀巢
朱古力味又係好雀巢

那黑糖寒天味道似王老吉
愛玉凍則無味
菠蘿很不搭綿綿冰
朋友又話朱古力魔豆好難食.

食完好吾舒服, 好似飲咗半罐煉奶咁.

點解要食綿綿冰阿咁?食雀巢好過啦!
香芋綿綿冰
$28 (Tea)
2009-04-11 9 views
waiter態度勁差, 落單都好似唔想落咁, 比錢仲要受氣 綿綿冰味道無想像中咁好, $28一杯唔算太平.叫左個辣雞翼, 竟然係涷的, 超難食...唔會再食下次law!
waiter態度勁差, 落單都好似唔想落咁, 比錢仲要受氣

綿綿冰味道無想像中咁好, $28一杯唔算太平.
叫左個辣雞翼, 竟然係涷的, 超難食...
唔會再食下次law!
2009-04-10
$34 (Last Night Supper)
  • NO
食完好到底, 一心想去到綿綿冰, 但行咗好耐都搵吾到, 心想放棄去食b仔時, 竟然就係b仔附近, 個種心情, 真令我無法形容...好開心呢, 去到都好好彩, 吾洗等位..yeah!!!二人叫了士多啤梨味綿綿冰+綠豆圓+葡萄糖漿+椰果+瑞士雞翼食落去都係入口即融, 好得意...但可能我們叫錯味道, 士多啤梨食後好似吹波膠味道, 雖然如此, 但在今日炎炎夏日, 食綿綿冰真係感覺透心涼...如果有下次一定會試試香芋味, 因為見到好多人都叫, 而瑞士雞翼只是一般而言, 連試了兩間綿綿冰, 我想mk會比較好

二人叫了

士多啤梨味綿綿冰+綠豆圓+葡萄糖漿+椰果+瑞士雞翼

(Non-member)
2009-04-02 6 views
除左綿綿冰之外,仲嗌左個台灣鹽酥雞食,都好好味呀,好惹味好正 ~不過呢,28蚊一個綿綿冰就貴左d lor,始終唔係真係好大件。

芒果味好香呀,好清甜,正 !
加左煉奶既朱古力綿綿冰好香奶味好好味 !!
2009-04-01
芒果味好香呀,好清甜,正 !
加左煉奶既朱古力綿綿冰好香奶味好好味 !!
2009-03-05 380 views
由於少入元朗,朋友多次介紹都無緣一嘗。終於有機會了。之前晚飯已吃得很飽。眾人還是情願散個大步落落格,都要去試綿綿冰!5人大慨10:30PM到步。坐在外面,環境當然一般。反正不是去食場地。常客朋友寫好ORDER後直接交給阿姐照抄~ 方便快捷。叫了三個綿綿冰五個人分。幾分鐘便陸續來了。就寫我還記得的配料吧:1) 奶味綿綿冰 + 鳯梨糖漿 + 咖啡魔豆2) 哈蜜瓜綿綿冰 + 葡萄糖漿3) 朱古力綿綿冰 + 青蘋果糖漿 + 梅子魔豆, 愛玉凍大鄉里也要寫一寫。當晚才知道這是台式小食。朋友還教路話,綿綿冰不要"撈",否則跟食普通雪糕無分別。的確。"界"出一份後立即入口,確有綿綿鬆化的感覺。接下來已停不了口。各種綿綿冰甜味適中。配上的糖漿和配了都分別食得出味道。尤其哈蜜瓜綿綿冰很香哈蜜瓜味。魔豆第一次食。爆出來味也夠濃。如果有薄荷或芝痳味綿綿冰,對我來說就完美了。還有很多其他配搭,下次一定要試。
由於少入元朗,朋友多次介紹都無緣一嘗。終於有機會了。

就寫我還記得的配料吧:
1) 奶味綿綿冰 + 鳯梨糖漿 + 咖啡魔豆
2) 哈蜜瓜綿綿冰 + 葡萄糖漿
3) 朱古力綿綿冰 + 青蘋果糖漿 + 梅子魔豆, 愛玉凍

還有很多其他配搭,下次一定要試。
正 - 朱古力綿綿冰
正 - 哈蜜瓜綿綿冰
正 - 奶味綿綿冰
2009-03-01
$16 (Last Night Supper)
正 - 朱古力綿綿冰
正 - 哈蜜瓜綿綿冰
正 - 奶味綿綿冰
2009-02-25 3 views
與太太兩人大約半夜12:30殺到,兩人均點了奶味刨冰+煉奶,雖然可以再選三款配料,但可惜的是該店真正的台式配料實在少得可憐,什麼粉圓、QQ圓、百香果、布丁之類的一概欠奉,逼不得已之下選了愛玉、珍珠及丸子,太太就點了紅豆及珍珠。約三分鐘賣相不俗的綿綿冰送到,綿綿冰的確夠綿,與港式及日式刨冰完全不同,奶味冰加了煉奶味道更濃郁,值得推薦。可惜配料實在叫人失望,愛玉味道太淡,紅豆原粒上未煮爛,靠似咬花生,幸好配料的不足未有影響主角的味道,下次會再光顧。題外話:可能是該店已經略有名氣生意不絕,為我們落單的阿姐態度已開始有點高傲,問她珍珠跟丸子有什麼分別,阿姐答案是:「珍珠咪珍珠,丸子咪丸子囉。」衛生方面亦一般,洗碗阿姐會捧著未乾的碗一邊行一邊滴水滴到成地濕晒。

$28 (Last Night Supper)
2009-02-24 23 views
在家吃過晚飯後口痕,與女朋友本想駕車到旺角吃綿綿冰,但發覺十二點前已經關舖。失望之際記得在元朗還有一間吃綿綿冰很有名的,於是飛車入元朗。若果一直生活在元朗屯門區的朋友會比較容易找到店舖的所在位置,因為整條街都是甜品屋和通宵食肆。第一次去的朋友則注意要在油站前轉入建業街,因為路口其實不是太起眼。好了,將車亂放在路邊便入內嘗嘗有58個yummy的綿冰。地方比旺角一樣不算大,但勝在有擴充性(ie.可以隨意加檯櫈在路邊)。我們叫了兩個綿冰和瑞士雞翼:1. 草莓+ (咖啡水晶+白丸子+椰果) + 煉奶2. 牛奶 + (綠茶水晶+梅子魔豆+三色Q果) + 煉奶先說製作速度,若要跟旺角的那間來比,這裡快四倍,只消五分鐘就有得食。但所謂欲速則不達,你可以看到在綿冰上還會結霜,很明顯就是一批批早就做好而放進冰格,侍有order時就將什麼的丸子Q果加上去,再淋上煉奶而己。難怪可以在五分鐘內上檯。外觀口感方面,奶味綿冰的賣相還可,但草莓綿冰粉紅得像把整桶人造色素倒進去似的。整個綿冰的外觀也被那些霜完全破壞,而且食起來黏口似吃雪糕多過吃冰,沒有那種一放進口便融、吃「風」的感覺。再說那些toppings,份量跟

1. 草莓+ (咖啡水晶+白丸子+椰果) + 煉奶
2. 牛奶 + (綠茶水晶+梅子魔豆+三色Q果) + 煉奶

再說那些toppings,份量跟旺角的相若。所謂的水晶亦即是某連鎖茶室的"點子"。最差勁的可算是白丸子,正如下面食家所講,遇冰即硬、沒有口感是最大的致命傷,根本不可能用作配料
。唯一稱讚的是梅子魔豆,咬落像三文魚子一樣爆開,不是咸而是梅子的酸味,很有趣。

瑞士雞翼亦不見得出色,五隻發育不良的雞翼配上鹵水汁就以為是瑞士雞翼,未免太低估食客的味覺。

在元朗區而言,綿冰價錢跟在旺角區吃的差不多,是偏高了。而且我寧願等二十分鐘製作時間也要堅持吃新鮮製造的綿冰是有原因的,口感的確有別於那些預先製作再放進冰箱的綿冰。

我雖然住在屯門區,但短期內再也不會到這甜品屋吃綿冰,除非其他食客看到有改善為止。
厲害的人造色素
所謂瑞士雞翼,混入了鹵水汁
可接受的價錢
$40 (Last Night Supper)
(Non-member)
2009-02-19 10 views
其實早在一年前開始我都間唔使去食,但發覺食物水準都無乜大改進,來來去去都係個幾味,不過無所為啦,佢勝在有幾款甜出面少有。早前某一個星期六晚上,我同男友睇完戲番到去元朗去左綿綿冰食番個糖水,搵左個UNCLE侍應落單,個過程對話如下: 男友:要個波蘿雪芭同埋一個蘆薈花茶涼粉 UNCLE:......唔............唔好意思,要一個波蘿雪芭同埋一個咩話? 男友:蘆薈花茶涼粉 UNCLE:......唔...........啊,幾錢話?(自顧自寫單同埋揭餐牌,同埋你係侍應,唔係應該了解哂個menu咩???男友幫手指俾佢睇向咩位置同指埋俾佢睇幾錢。) UNCLE:一個波蘿雪芭同埋一個.....蘆薈花茶啊呵?我當時開始火黎,心諗,同一樣野你要問我兩次,仲要我指埋你睇係乜,仲要再錯?係路唔係路?OK算,我當你新黎。 我:(大大聲)係蘆薈花茶涼粉 UNCLE:多謝哂兩位(但張單寫左分幾鐘)轉個頭UNCLE同一個抹緊枱的肥阿姐話要波蘿雪芭同埋一個茉利花茶涼粉,我唔知係個姐的聽覺有問題定係個UNCLE的表達能力有問題,個肥阿姐又問 肥阿姐:要凍定熱?由於個晚都比較凍,有得選擇當然要熱食啦,其實我

男友:要個波蘿雪芭同埋一個蘆薈花茶涼粉
 男友:蘆薈花茶涼粉
 UNCLE:一個波蘿雪芭同埋一個.....蘆薈花茶啊呵?
 我:(大大聲)係蘆薈花茶涼粉
 UNCLE:多謝哂兩位(但張單寫左分幾鐘)
 肥阿姐:要凍定熱?
由於個晚都比較凍,有得選擇當然要熱食啦,其實我都覺得好新奇,乜涼粉有熱食咩?咁特別就即管試下。
 我:有熱咩?咁要熱啊唔該!
先黎一個波蘿雪芭,無耐黎左一杯熱野,我搵暈哂都唔見有涼粉。
 我:唔好意思,我係要花茶涼粉喎,呢杯好似係花茶。
 UNCLE:唔好意思你叫咩架?
 我:我叫的係蘆薈花茶涼粉,而家你來左個花茶俾我
 UNCLE:(又自顧自check單同Menu)......15蚊啊....唔好意思請你等等,我換過俾你
 肥阿姐:(好慌張咁走過來大大聲咁問) 先頭問你要凍定熱,你又話要熱?
 男友:阿姐,你無野啊,係你自己先頭問我地要凍定熱,你問得我,有得選擇緊係要熱啦。
 肥阿姐:(支支JUM支支JUM + 妙咀妙舌)
 男友:(終於忍唔住) 阿姐,家下係你地聽錯野問錯野,係咪你自己有問題呢?我地斷唔會為左欺騙你個杯十五蚊的飲品而叫一個二十蚊的涼粉掛?

論食物質素同款式,尚算可以啦,但論服務質素就差到貼地lar,劉華話頭 "今時今日咁GE服務點得架?",咁樣大大聲話個客?咁樣Serve客邊得架?出錯食品就要改番單,而唔係質疑個客係咪叫錯野,講真要我投一票俾佢,我實在投唔落手。
$30 (Last Night Supper)
2009-02-18 12 views
好友來元朗特意來吃朱古力味綿綿冰, 只可惜昨天整日我們都沒有食神, 連平日水準穩定的綿綿冰, 我們竟然會遇到朱古力冰雪得太硬, 弄不出綿綿冰來, 老闆娘有弄一個給我們看, 但賣相其醜, 好友不想第一次吃便給此成品破壞了在她心中完美的形象, 所以退回改吃其他口味, 最後她選擇了芒果味加煉奶, 配朱古力魔豆, 三色Q果和愛玉凍, 我亦改吃香芋加煉奶, 配乳酸魔豆, 綠丸子和青蘋果椰果。如果不是今次有這樣的經歷, 真不知道原來她們出品的其他味道是那麼難吃, 味道人工化得不得了, 而且還看見綿綿冰上結霜, 口感一點也不綿也不像雪榚, 真的很想問是否最近少人吃了, 冰放過久之故?而且我點配料的其中一款綠丸子, 沒有味道沒有咬口, 及後與冰接觸久了, 竟然變硬, 口感其差!!! 店方真的要測試一下並考慮此種丸子是否還適合作綿綿冰的配料? 以免影響日後品質。經此一役, 否會再來幫襯是未知之數, 但我們現在只知道下星期會相約去旺角一試新開亦是吃同類形綿綿冰的店子囉!!!

差 bad
差 bad
2009-02-06 11 views
本身並不是第一次食綿綿冰, 上次忘了在那裡吃的…但印象中感覺不錯~所以是晚在飯局後就和食友去吃個飯後甜品…去到綿綿冰屋當然是要試試綿綿冰…因為本身有點飽肚的關係~所以和食友分享…而生果又會比朱古力或奶類綿綿冰感覺上沒那麼飽~所以我們就點選了哈蜜瓜綿綿冰加青蘋果糖漿…另外還有西瓜, 菠蘿和三色Q果做配料…..一上檯, 即時懷疑…哈蜜瓜為什麼是綠色的?難道我記錯…..蜜瓜才是橙色?結果…它的味道當然是蜜瓜了….又難道我一直都誤會了我最愛的頭盤 - 巴馬火腿哈蜜瓜, 當中的哈蜜瓜味其實是蜜瓜味?第一口…味道很假…而且令我立即想起在日本吃的刨冰…大大杯的刨冰上面加上色素的糖漿…我覺得味道差不多~只是糖漿均勻點…同時冰就綿綿軟軟的….每一口都吃到蜜瓜味…其實不單只是我們那個…其他食友的綿綿冰都是很人工的味道…大概是下了色素糖漿去做綿綿冰吧…不過在四款的口味中…大部分人都認為芒果味比較好…我不能肯定到底台灣正宗的綿綿冰是否都只是用色素糖漿的…但如果是如此的人工味的話…我想我不太喜歡了…我記得上次在元朗另一間由新鮮生果製成的炒冰好像更貼近生果原味….感覺比較好~

$26 (Last Night Supper)
2009-02-01 11 views
今日再入元朗食嘢, 首先去食綿綿冰, 三點三入到去, 但全院滿座, 唯有行去嘉麗園食碗墨圓河先, 四點鐘行返轉頭, 都係滿座, 但阿姐好好, 開張檯俾我地响門口坐. 三個人坐低叫咗一個芒果綿綿冰, 一個朱古力綿綿冰, 一個凍奶茶, 一碟瑞士雞翼.綿綿冰好正, 真係只此一家, 旺角有間學佢做, 都只不過係東施效顰. 最頂隱係佢地 d 佩料魔豆, 有爆漿的感覺, 正.杯奶茶都好掂, 好有茶味, 又唔太甜. 瑞士雞翼 15 蚊有5 隻, 味道唔錯兼抵食.一句話晒 : " 讚呀 " !
一句話晒 : " 讚呀 " !