真漢子大年初二嚟到荃灣出名嘅素食車仔麵「素悅軒」朝聖,老闆話因為比人捉到要罰 $6000 所以而家冇得坐巷仔,坐返入細鋪仔所以搭枱係在所難免。新春期間每碗麵多收 $10(營業時間唔記得睇添,sor 😅)。第一次食但由於餸嘅選擇唔多,所以都冇選擇困難嘅問題。餸清晰哋分開為純素定蛋奶素,炸薯片個個都話要食,梗係要叫啦。另外叫咗平時車仔麵較少食到嘅素叉燒同牛蒡扒。湯底揀咗肉骨茶,麵底就食河粉。☺️真漢子並冇食過正宗嘅肉骨茶,呢度嘅肉骨茶冇想像中咁咸,但有濃濃嘅藥材味道,可以直接飲,配埋索湯嘅河粉食非常好味。不過河粉就煮得超淋,未必人人鍾意。🙃叉燒就唔算好驚艷,口感亦較淋唔似叉燒,但味道都 okay 嘅。牛蒡扒應該煎過所以好香口,食落亦好彈牙,非常推介。👍🏻嗱到戲肉就係大家都讚嘅炸薯片喇,爽口嘅薯片即叫即炸,薄薄嘅外層脆卜卜,可謂外脆內爽。加咗啲椒鹽响面,初初食覺得好惹味,但後尾覺得似乎冇咗啲鹽冇咁咸,更食到薯味。😋唔知有冇人食到想 encore 呢?問咗老闆另外叫多份都係 $15,麥當勞散嗌一塊薯餅都係差唔多喎,但呢度有三塊,好抵食呀。😛當然仲要提吓佢哋好有善心,會定期派飯盒比有需要嘅人士。店

炸薯片

當然仲要提吓佢哋好有善心,會定期派飯盒比有需要嘅人士。店內亦貼滿咗有份捐款善長嘅名字,所以如果有能力都可以幫手捐助吓㗎。❤️🙏🏻
2024-02-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 牛蒡扒
2024-02-02 311 views
探險荃灣,會心一笑,搵到間素悅軒。內裏風氣熱鬧哄哄,幾盞燈照得温馨又舒服。麵條選擇好多,我揀咗沙嗲湯底幼生麵同三樣配料,重未夠喉,叫埋份新鮮炸薯片。嘗過嗰粉嫩色泽嘅南瓜湯,真係滋味,係咁滑咁甜,完全無得輸。沙嗲湯底微辣,正中下懷,椰香四溢,重點料足,豆卜、素菇,食落咬落嘴感覺鬆軟得嚟又有少少彈性,勁。要讚嘅係嗰薯片,香脆得黎熱辣辣嘅口感😍,加咗點椒鹽,薄脆到喺呢度都聽到聲音,諗起啲薯片,口水直流。坐外邊大排檔咁,吹住自然風,味道似乎更加提升,對面嘅街坊笑嘻嘻咁同我哋打招呼——呢度真正係有香港嘅社區味道🌆。總結,素悅軒得閑去食,實在係梗係好抵食之選,以平民嘅眼光,呢度絕對值得再黎棧落。下次想試下佢哋素蘿蔔糕,睇落都好吸引!🤤🌿🥢

2024-01-13 308 views
第一次食素車仔麵,麵底和湯底都好多款揀,配料有純素&蛋奶素店面小小,不過都幾快坐滿,證明受歡迎喇沙湯底 (小辣)叉燒都幾似,平時我唔中意素食加工食品都覺得唔錯必點炸薯片,即叫即炸,熱辣辣第一次食車仔麵有薯片,幾厚身喇沙湯底 (微辣)素鴨吸曬湯汁正,蘿蔔香菇都好入味整體都好好食,不過朋友食開話覺得份量少左,我地女仔食都覺得唔太夠飽唯有去附近食多個糖水><
第一次食素車仔麵,麵底和湯底都好多款揀,配料有純素&蛋奶素
店面小小,不過都幾快坐滿,證明受歡迎

喇沙湯底 (小辣)
叉燒都幾似,平時我唔中意素食加工食品都覺得唔錯
必點炸薯片,即叫即炸,熱辣辣
第一次食車仔麵有薯片,幾厚身
喇沙湯底 (微辣)
素鴨吸曬湯汁正,蘿蔔香菇都好入味

唯有去附近食多個糖水><
2023-12-04 273 views
個肉骨茶好掂, 味道香濃, 飲完之後成身滾曬,一碗三餸米粉已經夠飽,因為飲晒碗湯。環境如果收拾得整潔D會好好多。服務員有礼,食飽飽走嘅時候,佢會同你講‘’阿彌陀佛‘’
環境如果收拾得整潔D會好好多。
服務員有礼,食飽飽走嘅時候,佢會同你講‘’阿彌陀佛‘’
2023-11-21 291 views
我在西方寺禮佛完,往上圓玄學院小巴總站搭下來,81號小巴往荃灣去返終站落車,就會見到。今次叫的三餸素車仔麵是:公仔麵比出面茶餐廳好吃 ,素牛腩像真度很高,素牛丸爽口彈牙,菜都非常嫩口,用了素牛腩汁,湯很好味,加上熱檸檬茶很有茶味,整體總結很美味,服務態度親切,平民化價錢比酒樓更高質的服務質素。聽伙記說最馳名的其中一樣餸是薯片,可惜是我吃完後才聽到,唯有下次再光顧時再點。仲有派飯給老人家,非常善心,值得一讚!
三餸素食車仔麵加熱檸檬茶
2023-11-19
2023-09-03 397 views
勁耐冇去荃灣食嘢luuu,聽講荃灣有間素食車仔麵,亦是💛,就嚟試下(>^ω^<)✨米線配鹵水蛋、魚蛋、牛蒡扒✨每碗都會有多幾條菜,餐湯原來有得任裝😋講返碗米線先!鹵水蛋嘅鹵水味偏淡😂😂而素魚蛋方面,當然冇真魚蛋嗰種味,都幾香 唔係彈牙嘅口感,我幾鍾意素魚蛋嘅🫶🏻而牛蒡扒係特別嘅,咬落去好有素肉嗰種質感,食落都有牛蒡絲( ´▽`)勁短嘅食評😂~總括而言,如果以$50三餸一麵都還可以接受嘅。記得之前食過幾次麻辣同喇沙湯底都係偏鹹 今次就叫清湯,清湯米線都唔錯👍🏻餸方面不過不失啦(o^^o)

✨米線配鹵水蛋、魚蛋、牛蒡扒✨

2023-03-08 876 views
真係估佢唔到咁好食,特別係出邊搵唔到嘅姜油撈飯,好食到震,我本身諗住見到佢地有素食車仔面,但係去到現場個個都叫三餸飯,可能lunch time, 所以試下,我平時覺得素食好寡淡好難送到飯,但係佢地個味道,咸甜,鑊氣一切都剛剛好,你系feel到每一啖餸都好有心機去煮,而且椒鹽茄子係即炸,超香超惹味,個例湯係蕃茄薯仔湯,完全冇味精,好輕盈。係唔似得一般茶餐廳嗰種例湯飲落去好重負擔,我覺得呢一餐真係好健康,絕對推介
2023-03-08
  • 薑油撈飯
在香港想食素車仔麵,首選荃灣這間巷仔小店,麵底和湯底都好多款揀,配料有純素也有蛋奶素,必定要吃的是炸薯片。唔想食麵亦有三餸飯,只要你唔介意坐後巷就OK。小店距荃灣地鐵站不遠,過天橋再所幾步就到,不過位處巷弄裡,一不小心都容易錯過。食車仔麵可以自己畫紙仔,選擇都幾多甚麼都想試一下。室內座位不多,食飯時間通常都要坐出面,三餸飯的菜式就寫在餐牌上。我選了時菜、冬菇和牛腩撈生麵,另外附了一碗好鹹的湯是要倒落去自己撈下的。今次吃腩汁撈麵我覺得一般,上次來吃湯麵更正。這牛腩吃起來比較像羊腩,雖然都係素肉鍾意叫咩都得。一定要食的炸薯片,即叫即炸要等一陣先有得食,非常香口脆卜卜,中間薯仔片薄得來還有一點厚度,不會只吃到脆漿,上面灑的椒鹽更有提升作用。來這間記得一定要食呀!
食車仔麵可以自己畫紙仔,選擇都幾多甚麼都想試一下。
這牛腩吃起來比較像羊腩,雖然都係素肉鍾意叫咩都得。
來這間記得一定要食呀!
2023-02-15
4K
2022-09-20 1037 views
噚日(19-9-2022 Mon)我放假,自己送完可回收嘅塑膠後食晏,由於熱氣同唔想食肉,於是走嚟呢喥(上次食評係2021年10月23日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/yeah-%E7%B5%82%E6%96%BC%E9%A3%9F%E8%BF%94%E9%BD%8B-e3934352),嚟到時,可能係平日,所以唔full,我坐低後睇車仔麵menu,決定要$60.00嘅三餸撈麵,要鹵水大腸,牛丸,紫菜米粉,沙爹汁.一如以往,坐低後會自動送上素湯,今日係紅蘿蔔菜乾湯,正,可以解熱.不過由於太熱,所以我唔飲住.而撈米好快到嚟,紫菜係跟湯分開另上,食吓牛丸先,質感同口感同真嘅牛肉好似,而味道係充滿豆味.鹵水大腸外形唔似唔緊要,口感可以就得.米粉好熱,口感都係爽,米味濃.紫菜份量亦夠,唔錯.而沙爹汁對我嚟講有啲辣,下次都係唔揀沙爹汁lu.4.2分 好喇,食完至飲湯,菜乾味好濃,但個湯唔會好鹹,啱啱好,之後我都添多一碗.4.5分環境:本身迫夾冇問題,但我坐嗰個位係冇冷氣,而因為個撈米係熱,到我飲第二碗湯都已經大汗疊細汗,男伙記

一如以往,坐低後會自動送上素湯,今日係紅蘿蔔菜乾湯,
紅蘿蔔菜乾湯
正,可以解熱.不過由於太熱,所以我唔飲住.

而撈米好快到嚟,紫菜係跟湯分開另上,
沙爹汁鹵水大腸,牛丸,紫菜撈米粉
食吓牛丸先,質感同口感同真嘅牛肉好似,
素牛丸
4.2分

4.5分

環境:
本身迫夾冇問題,但我坐嗰個位係冇冷氣,而因為個撈米係熱,到我飲第二碗湯都已經大汗疊細汗,男伙記發現後,就轉開另一部新啲嘅冷氣,我至開始Feel到啲冷氣,但我都食完嘢開始走人啦.
1.5分

我諗我下次都係秋天至嚟.

抵食係2.5分
2022-09-19
$60 (Lunch)
2022-05-06 1108 views
入左素食青年搵食,好多人都推素悅軒,等我又試下揀食車仔麵。鋪頭唔算難搵,環境未必係最好但相信出品係好既。七點幾去到,老細話做埋我地就收工,因為食材已經賣曬喇。我地真係lucky!其實都好多選擇素鴨紫菜大腸米線,肉骨茶湯底肉骨茶淡左小小,素鴨吸曬湯汁正,大腸一般叉燒蘿蔔炸薯片粗麵,麻辣湯底叉燒惹味,蘿蔔甜炸薯片真係幾好食,即叫即炸。鋪頭好善心,定期都會有派飯盒俾需要人士值得支持。

其實都好多選擇

素鴨紫菜大腸米線,肉骨茶湯底
肉骨茶淡左小小,素鴨吸曬湯汁正,大腸一般

叉燒蘿蔔炸薯片粗麵,麻辣湯底
叉燒惹味,蘿蔔甜

炸薯片真係幾好食,即叫即炸。

鋪頭好善心,定期都會有派飯盒俾需要人士
值得支持。
2022-05-01
另一間想寫下嘅車仔麵係素悅軒,佢喺荃灣去圓玄學院既小巴站附近,其中一條橫街窄巷,要細心搵先見到~車仔麵配喇沙湯底,超正:炸薯片,即叫即炸,好好味:有機會出開荃灣再食~

車仔麵配喇沙湯底,超正:

炸薯片,即叫即炸,好好味:

有機會出開荃灣再食~
2020-04-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 炸薯片
自從葵涌邨疫情爆發後,路過葵青區係死城🥲住喺隔條德士古道就到嘅荃灣區亦出現爆發無一倖免🥺荃灣/荃灣西站附近每間商場商店及餐廳都拍晒烏蠅😪作為街坊可做嘅,就係多幫襯呢區嘅素黃店,希望佢地捱過結業潮,保住自己可揀嘅選擇💛素悅軒,素食車仔麵界算是舉足輕重嘅代表,亦是版主熱愛二人世界嘅地點🥴後巷坐街邊撐枱腳,冇野嘛?呢度食嘅係人情味同良心,除左佢夠黃、免費例湯夠足料,呢度仲會免費派飯盒俾有需要嘅基層,值得支持💛配料一半純素一半蛋奶素,素友可以根據自己需要自由配搭。無論係咩素食流派都唔怕冇材料可揀。麵底例如幼麵粗麵都含有蛋,喇沙湯底就有奶⋯order之前記得小心啲揀😀麻辣湯三餸車仔麵 坊間麻辣米線9成9都係肉湯底💩香港素食米線除左三哥都冇乜,喺素食青年好多人最多人推薦呢間就當然試下😆麻辣湯夠味偏鹹,就算叫小辣都好夠辣,以麻辣湯佢算唔多油,健康人士都唔驚,唯獨唔夠香料香味,只有辣味略嫌單調。叉燒夠香賣相亦唔錯,冇螢光色👍🏻麵筋質感幾腍滑有輕微肉感,只係唔夠燶邊🤣冬菇唔會太韌,但偏細粒又有啲菇腳冇剪就減分🥴用素蠔油炆煮,味道同普通蠔油冇太大分別,味道唔差如果用返大隻啲嘅花菇就更好。至於私心想試多啲原

麻辣湯三餸車仔麵 [全素湯底]
🌱叉燒[全素]⭐️
🌱蠔油冬菇[全素]
🥚鹵水蛋[蛋奶素]

叉燒

叉燒夠香賣相亦唔錯,冇螢光色👍🏻麵筋質感幾腍滑有輕微肉感,只係唔夠燶邊🤣冬菇唔會太韌,但偏細粒又有啲菇腳冇剪就減分🥴用素蠔油炆煮,味道同普通蠔油冇太大分別,味道唔差如果用返大隻啲嘅花菇就更好。至於私心想試多啲原型食物就叫左隻鹵水蛋,偏淺色但質感好老,鹵水味不過不失,唔需要特登試,鹵味舖10粒3隻鹵蛋抵食啲😂

肉骨茶三餸車仔麵[全素湯底]
🌱蘿蔔[全素]⭐️
🥚牛蒡扒[蛋奶素]
🥚沙嗲牛肉[蛋奶素]

肉骨茶車仔麵

純素肉骨茶車仔麵坊間罕見🤤對比其他湯底,呢個係最高性價比!聽店員講係特登喺馬來西亞訂貨返嚟自製湯底,除咗明顯食到八角、茴香等香料,亦偏重五香粉,偏重口味食完要飲水💦

呢碗試左牛蒡扒同沙嗲牛肉。兩種配料都好明顯素肉質感,牛蒡扒有少少牛蒡絲,其餘都係大豆纖維同模仿肉味嘅調味劑,對於唔鍾意素肉嘅人就唔推薦,不過佢冇新餐肉咁鹹到腎虧,加上煎過幾香口,試一次還好🤷🏻‍♀️但沙嗲牛肉就真心唔似😂賣相偏乾冇咩沙嗲醬,雖然有味,不過素牛肉偏韌有渣,咬落偏粗糙好明顯豆乾,覺得中伏🥴蘿蔔大大件清甜冇渣,份量好多,車仔麵常客無誤。

蘿蔔牛蒡扒沙嗲牛肉肉骨茶湯米粉

車仔麵

欣賞你無論叫咩配料,佢會自動搭幾條菜俾你,所以精明自製四餸麵就係叫餸唔好叫時菜🤣

整體素湯底性價比高,配料就睇你叫咩取決,個人建議可以試叉燒、蘿蔔,以及出名嘅炸薯片👍🏻素魚蛋素鴨素牛肉素扒等可以解決下口感嘅空虛,不過味道唔算特別。或者你地下次可以試多啲新配料,話我知有冇更好食嘅配搭🙃
2022-01-23
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$48 (Lunch)
肉骨茶車仔麵
蘿蔔牛蒡扒沙嗲牛肉肉骨茶湯米粉
車仔麵
非常高質素嘅素車仔麵,麻辣湯底好正,炸薯片超好食,樣樣餸都好好食又抵食,仲有湯可以任飲,健康又好味,仲會定時定候派飯俾公公婆婆,真係好好心,好值得支持嘅小店!!
  • 炸薯片
2021-12-04 361 views
今日係初一又見Openrice好多好評,同2個朋友黎試吓素食。鋪頭細細,裡面有2張4人檯,外面巷仔有4張檯。我同朋友坐裡面,突然有陌生人坐落黎,我話疫情關係唔想同人搭檯,但侍應話「呢張係4人檯坐4個人」。但啱啱走果堆人有大有細最少6個。搭檯搭到隔板都無塊,隔離張檯坐左3堆人,要同陌生人面對面咁食嘢,好難會有下次。不過我由2:30等位到食完離開,佢都好多人幫襯,好受歡迎。食物係正常素食,但可以做到車仔麵係少有。
鋪頭細細,裡面有2張4人檯,外面巷仔有4張檯。

,隔離張檯坐左3堆人
,要同陌生人面對面咁食嘢,好難會有下次
食物係正常素食,但可以做到車仔麵係少有。
2021-12-04
$50 (Tea)
4K
2021-10-23 580 views
今日(23-10-2021 Sat)晏晝,同老公食個晏先,由於我想清吓腸胃,於是嚟食素車仔麵,我哋嚟到啱啱重有位,同樣,坐低後會即刻俾一人一碗湯,今次係南瓜湯, 我哋揀完車仔麵後就飲.好好味,清得嚟又唔會太淡,而且都有粟米, 飲完後我都添多碗.今次我哋要咗鹵水大腸,雲耳,蘿蔔肉骨茶油麵,同響鈴,金菇,牛腩,牛腩汁油麵.鹵水大腸,雲耳,蘿蔔肉骨茶油麵一上枱就嗅到好濃嘅肉骨茶油味;鹵水大腸口感幾似;雲耳正常冇問題;大大舊蘿蔔甜同冇渣.響鈴,金菇,牛腩,牛腩汁油麵呢,頭兩樣都正常冇問題,牛腩嘅質感亦似,而佢其實都係豆類製品嚟.味道係4.7分環境:呢日天氣涼涼地,我哋坐入面,但好似冇開冷氣,唔緊要,但門口係有塊膠片,所以享受唔到清涼嘅天氣,有少少焗.服務:好好,好親切.其他:呢喥逢星期一,三至五都免費派120個飯盒.上次食評係2021年2月15日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/yeah-%E7%B5%82%E6%96%BC%E9%A3%9F%E8%BF%94%E9%BD%8B-e3934352
南瓜湯
我哋揀完車仔麵後就飲.

好好味,清得嚟又唔會太淡,而且都有粟米,
南瓜湯
飲完後我都添多碗.

今次我哋要咗鹵水大腸,雲耳,蘿蔔肉骨茶油麵,
鹵水大腸,雲耳,蘿蔔肉骨茶油麵
同響鈴,金菇,牛腩,牛腩汁油麵.
響鈴,金菇,牛腩,牛腩汁油麵

響鈴,金菇,牛腩,牛腩汁油麵呢,頭兩樣都正常冇問題,牛腩
牛腩
嘅質感亦似
食o緊嘅牛腩
,而佢其實都係豆類製品嚟.

味道係4.7分

環境:

服務:
好好,好親切.

其他:
呢喥逢星期一,三至五都免費派120個飯盒.

2021-10-23
$48 (Lunch)