Red Ant Restaurant

Red Ant Restaurant (Closed)

紅螞蟻
Red Ant Restaurant (Closed)
萬紫千紅
2011-10-24
Follow
下午茶時間,到這裡原本想吃它的朱古力布甸而已,但竟發現它的特飲,於是便嘗試一下。選擇了的是「萬紫千紅」,很美的名字,也是很美的外型。其實是荔枝及提子,甜甜的,有一種很美滿的感覺,真的不錯,值得再試。Read More
walkie talkie
~~~好不濟的晚餐~~~
walkie talkie
2011-09-30
Follow
同朋友2人去apm行街.由於foodcourt太多人,而朋友極度肚餓.就去左同層的紅螞蟻.貴d但不用等位.服務:我地點左citibank優惠2人套餐,好似係$208,未加一.套餐當然有前菜,小食,主菜咁.成個menu,好多野食,但要你揀個d冇mark number/字母,即係你要order只可以成個名up俾waiter聽.以下係對話內容:朋友指住個menu :"唔該,要一個長通粉,要多白汁" (成個主菜,得1個係長通粉)waitress:"咩長通粉?"朋友: "白汁長通粉,要多汁ge"waitress:"乜野要多汁"即係咁,我覺得waitress佢唔明就算,雖然我唔明點解佢可以唔明.但佢都可以望一望menu,我地係一直指住俾佢睇,但佢只係望住我朋友,加上可能多人,佢仲要用有d好趕ge語氣.好喇,我朋友可能餓,有d燥,有d大聲咁指住menu:"係呢一個白汁長通粉,要多汁"waitress望一望,就話:"由前菜叫起丫"好,我同朋友個下真係冇野好講,講左一大輪點知要嗌前菜先.即係d服務唔係話差,只係真係好有改善空間.之後到第2個waiter落野飲+甜品,d語氣,"語言能力"好好多,大家叫做溝通到丫食物:食物簡直係一個災難.前菜,小食都ok -- 油浸娃娃菜,魷魚穌,3文魚沙律 <--但用燒汁點沙律好似怪怪的,不過味道係ok.到主菜,我朋友當然係龍利柳白汁長通粉,我唔肚餓,點左咩巴拿馬豬柳配薯菜龍利柳白汁長通粉--> 係多汁,不過冇咩味, 但係都好過我ge豬柳豬柳係極度難食,凍!!!!!!!!!!!!!!!有d腥!!!!!!!!!!!!!!!!!!我俾一舊我朋友食.我朋友即刻吐出黎,話:"點解有d腥?" 我都唔明點解可以咁.我完全食左1,2舊,已經食唔落,走去食哂d薯菜佢.我唔會再食呢間野!!!!!Read More
healun
忠實粉絲的失望 :(
healun
2011-09-17
Follow
朋友同我補祝生日飯,問我有咩想食~咁上個禮拜先食完,應該穩陣就去紅螞蟻,但就響觀塘呢間食~首先我地坐左響高左一級,最貼商場走廊既位置.但由於太貼走廊,又無窗,睇睇下個drink menu,就成張飛左落走廊.我地根本執唔到囉...咁個waitress都好服務叫另一位響門口既帶位員執番~我地嗌左3樣野:1) 三文魚火龍果沙律 + 醋汁呢個係全餐最好食果樣架喇...- 朋友認為d菜唔夠多...又真係少過我上次響荃灣4個人食咁喎2) 椰香海鮮濃湯髮絲麵 + 三拼餸 (香芧豬扒, 豬頸肉, 雞翼)- 之前下午茶我都有食過, 覺得好好食架...- 碗野黎到...朋友認為唔夠湯...waitress都好樂意俾多一碗湯我地~ 但其實呢碗野都四十幾蚊...除左個湯...都唔係幾好食...- d 餸全部硬過柴皮...好乾唔掂...3) 皇牌芝士汁牛脷焗飯嘩呢個簡直係我同朋友列入黑名單既一個飯...- 朋友食一啖個飯, 就話唔掂, 好難食, 叫我試下... 一食, d 飯煮得太"林", 成pat 野咁...唔好食囉...- 個皇牌牛脷...完全唔係想象中咁...無味不特止, 同埋好薄...唔想食落去...我地仲食淨好多囉- 簡直有毀壞皇牌之稱!!總括黎講...好失望...因為我係fans黎架...睇我之前響荃灣個食評就知...雖然服務好好...但食物唔ok呢...唔會再響呢度食囉...Read More
+ 1
唯一好味既沙律
ktchan
餓死都未有得食~~~~
ktchan
2011-08-19
Follow
一行6人去食lunch,去到已經1:40pm,咁等咗10分鐘先有位,當時安排座位果位小姐叫我地order 定食物,ok啦我地6個齊order (5個焗飯 及 1個意粉),數分鐘後有位座啦。個意粉好快就到咗,焗飯耐d我地明白,咁我地一路傾一路等啦,等..等..等..2:15pm都未有,再追d waitress話整緊,再繼續等..等..等.............最終2:25pm 先有得食,我地各人用咗5分鐘要食飽及飲埋杯餐飲。:(仲要入座好耐,連杯水都冇,要問先有,下次都唔好預我再光顧。Read More
Lilianfafab
觀塘<紅螞蟻>平日甜品buffet
Lilianfafab
2011-08-14
Follow
行行下見到有呢個甜品buffet,仲唔即刻撲過去!?個價錢,真係好吸引。$68可以試到14款甜品不過要等到9:30pm先可以開始食,我地6點幾已經拎定位:)9:30pm準時去到,等左2分鐘就安排入座。個個侍應都好好,好有禮貌好nice,仲會提點你咩位小心滑同有梯級:)因為d 侍應我對呢間食店好+ve店裡的環境不錯呀一開始就有杯唔知咩野飲,甜甜地,有d strawberry味...但又唔係話好好飲但都唔係唔好飲,總之ok啦個侍應建議我地2個人係6款6款咁叫來食好啦,而家就睇下有咩好食野啦左邊的是牛乳布丁:分別有原味、芝士味同朱古力味原味同芝士味都係平時食開咁好味既但我絕對唔介紹朱古力味因為可以用難食怪味來形容:(右邊則是香芒千層酥:層酥就做得好好,好脆、好鬆:)不過d芒果唔知係唔係唔靚啦,無咩芒果味而且又唔甜:(左上是即焗軟心朱古力布甸:朱古力味好濃,好香,但佢係一個唔流心既軟心朱古力布甸哦!右上是凍香芒梳乎厘:質感幾得意,不過好淡味,好似食水咁既味:(,仲有唔明點解呢個同食開既梳乎厘唔同~左下是濃情朱古力餅:唔錯的朱古力味,都okay!右下是咖啡黑莓奶凍:下層咖啡味幾可口,但上層的黑莓唔甜又唔香,所以當咖啡加黑莓既味道就係得苦左上是松露開心果慕絲:首先唔覺得有松露香味,然後唔知開心果去左邊,成個甜品只有無味的難吃:(右上是冧酒提子乾杏仁脆糖芭菲:唔錯,幾好味。滑滑的,酒味都算出,幾香,試試無妨:)左下是法式燉蛋芝士餅:好味呀,濃濃的芝士味,軟軟的餅心,好香好滋味右下是綠茶焦糖燉蛋:如果說是燉蛋,不如說是綠茶味牛乳布丁,好吃的但與名稱不太相乎這是很好吃的芝士蛋糕呀! 紐約芝士餅佢做得真係唔錯架,芝士濃味適中,味道perfect,令人食完一啖有衝動再食,好似上隱既感覺***總結:很划算的一餐,可以用唔使一百蚊既價錢食到精緻好味既甜品,好環境好服務Read More
+ 3
Like
系唔系平時都有個甜品buffet?
2012-08-18
好似平時先見到有呢個牌, 同埋呢個要早少少拎飛, 因為每日都限人數架=]
2012-08-19
薄餅幾好味~~
Ahpie
2011-08-12
Follow
突然接到朋友T來電說,另一友人Y約飲茶,已經12:15pm,今日剛巧有事要去觀塘,時間有些關湊,建譏唔好飲茶,同朋友T先到Apm,兩人毫無頭緒地隋便找食店,來到這店門口,看看餐牌後都幾多選擇,決定這家免得浪費時間.紅螞蟻雜錦麵~~選擇了鬆絲麵,雞骨清湯,配料方面都好豐富,有自家製魚丸,鴨肉匈,紫菜魚卷,豬大腸,冬菇.鬆絲麵質感有些似廈門麵線,不過是粗身好多,我覺得普通,鴨匈肉好淋身,其他配料不過不失,唯一是個湯底令人失望,選擇雞湯想取其清淡,但個湯好咸而且沒有雞味,如果不是個湯出事,我覺得這碗麵整體都幾好焗京式烤鴨肉蔥油薄餅~~朋友T點叫的小食,個名看落是中式食品,見到實物原來似Pizza,不過兩種元素都有,用鴨肉京蔥配芝士,餅底像是平常食的油酥餅,配以上材料再烤焗,原來味道出奇地美味,香>酥>.脆:)但個餅底就濃過頭Read More
羊肉意粉
2011-08-08
Follow
三五知己用膳,最好都是找一個可以好好坐下來談話的地方,這個餐廳總算環境不錯,而且食物也可以,所以便挑選了它。今次的食物是芝士羊肉天使麵。大體上味道是可以的,羊肉不會很羶,只是芝士是多了少許,有點太膩的感覺。Read More
(^^,)
墨西哥牛肉飯
(^^,)
2011-08-03
Follow
今日多嘢做, 去到APM成點半鐘, 見呢間餐廳仲有位, 唔理咁多即係飛撲入去.個午市餐牌都幾吸引, 老公話好攰, 個俾腦要休息下, 叫我幫佢楂主意 (即係唔好食就"為你是問"的意思 )見餐牌有樣墨西哥牛肉飯($48), 開正佢嗰辮, 今次冇可能失手啦, 叫佢過下目, 點知個英文餐牌係BEEF STEWED RICE, 只係牛肉燴飯, 同墨西哥冇咗關係添!佢話照點(反正唔好食就食我嗰啲), 結果又幾對路喎, 有紅腰豆有紅椒有盛, 幾有墨西哥風味.飯量都好大㗎, 連大飯桶都食唔哂.係杯跟餐的西瓜汁太甜, 落咗太多糖水啩?掛住佢碟飯, 我自己點的酸辣豬頸肉拉麵($37)都唔記得影相.拉麵不是日式, 是屬於全蛋手工拉麵, 有粗有幼咁, 淥得剛剛好, 差在太少了, 我唔大食都覺得唔夠喉, 男人可能要食兩碗第亠次幫襯, 唔知跟餐的凍啡原來已經加糖加奶, 早知就叫少甜啦.Read More
amyin
紅螞蟻的$68甜品
amyin
2011-08-02
Follow
在part one的時候已經很想去食,但是都沒有去到,到了現在part two,決定去吧由於是要在六時的時候去拿籌,而且每日只有三十位有機會,因此姊妹們便在五時多便在門外等候,拿到了03籌,哈哈。但是它是要要到十時才開始呢因此先吃了半飽晚飯才再回來。終於到了十時,入到去,他們把所有都是食該bf的安排在一起,都真的有一點迫。但算吧。槕上一早便有一杯飲品,一坐下就急不及待叫甜品了。今晚決心要吃足14款,但遺憾只能有13。<紐約芝士餅> 很濃的芝士味:),吃了一半已經有濟的感覺。<冧酒提子乾杏仁脆糖芭菲> 有酒香,而且口感像雪糕,如果入面的杏仁脆糖多些更好。 但提子乾真的少得不擦覺。<花生榛子雪芭>越吃便越甜<焗芝士蜜桃布甸>:(原本叫了個熱的,但一吃才知拿來的是凍的但沒有影響它的味道,是那樣難吃。 除了表面層芝士ok之外,其他的......入面有些似蛋糕的再加上蜜桃,真不知是誰想出 來的組合。<咖啡黑苺奶凍>:)一點咖啡味也沒有,而且黑苺和下層的好像沒什麼的闢係,但都ok。<法式燉蛋芝士餅>:)正,但是若是果不是太硬會更好。 可能是吃到最後,所以特別覺得它濟,最終沒吃完~下次應該要早一些吃。<脆炸芝麻湯圓伴朱古力汁>:)湯圓十分in 韌,表皮口感如平日食豆沙燒餅,但可能再加上朱古力汁,所以略微甜了。綠茶焦糖燉蛋沒有試,因為最後太飽+甜。一個小提示,叫多一杯熱茶及水,那才可吃下那麼多甜,否則超濟。Read More
+ 4
Ratings
這就是今日要試的甜單,一共有14款。
免費果汁一杯,但就試不出是什麼果汁。
第一款就試我至愛--軟心朱古力布甸,正。熱熱地。但如果可以再流d會更好。
凍香芒梳乎里。有牛奶的香甜,但芒果味不足,只是表面少少而且呢個口感就像吃冰。
<濃情朱古力餅>雖然是朱古力,但是並非純朱古力,中間有些芝士餅,味道出奇地配合。
<北海道牛乳布甸~芝士味>十萬個好味。很滑幼。很後侮冇試其他兩種味><
<香芒千層酥>good,但由於小女子一向不僅如何吃,所以都有些手忙腳亂。
<松露開心果幕絲>友人覺得這個味道有些奇怪。好像是有點薄荷???
軟心朱古力布甸;北海道牛乳布甸;香芒千層酥;紐約芝士餅;冧酒提子乾杏仁脆糖芭菲;法式燉蛋芝士餅
rice1o0
香港式西餐
rice1o0
2011-07-13
Follow
(已忘了food的名字, 印象只有唔好食) 蝦炒意粉太濕, 蝦不鮮味, lime juice太酸, 焗田螺, 其實係焗薯蓉, 田螺又細又無味留下的, 只有服務態度十分好, 食品就真的不太岩我吃了, 太港式Read More
Janelo
一定要吃的軟心朱古力布甸
Janelo
2011-06-19
Follow
於觀塘創紀之城五期(apm) 找膳食之制,途經過紅螞蟻餐廳,另我想起以前吃過心大軟,那就被這個甜品吸引我再一次進去。雅緻潔靜的環境,輕柔細播的歌曲,令人有休閒舒服的感覺。沒有要太大份量食物就是因為預留空間給這個甜品,只要了一份招牌雜錦麵,(因為喜歡清淡而要了清雞湯底,髮絲幼麵雖然沒有特別吸引的味道,但吃得出是靚麵粉,有厚厚而味香既冬姑2隻,有鯪魚味而不會有太假的彈口感自家制魚蛋2粒,炸過而有魚香味的魚塊2件,還有我至愛的鴨胸2件,鴨胸軟淋度適中有鮮味,讚!)頗甜的軟心朱古力布甸,外層少脆內層流質,朱古力味香濃,配幾件帶酸的芒果,是一種合適的配搭。讚!共 $75Read More
焗軟心朱古力布甸
janice99009
Really bad service
janice99009
2011-06-07
Follow
The food was ok but the serivce was really bad. 一行2人,安排左細抬。Order左野食之後, 佢地比左碟salad 我地, 但係無碟同餐具.. 之後佢地直接上main course, 我叫佢地上左小食先, 因為張抬超細. 上唔晒咁多野。。 個waitress 話- 小食會耐d bor.. 咁而家即係上唔上?食完小食+碟炒飯後, 我地仲有碟長通粉未上.. 我地叫左個waitress埋黎提佢.. 捉捉提左3次.. 仲有, 隔離抬有位先生話佢個位無糖, 個waitress 行左埋黎我個位, 問都無問就拎走左我地抬既糖.. 最後我地食食下甜品, 個waitress行埋黎話幫我地收收野.. 點知佢收埋我地碟未食完既甜品真係好差呀,, 唔會再去!Read More
diasteel
lunch ok抵=]
diasteel
2011-05-22
Follow
同朋友兩個人食lunch我地試左 香淡咖哩忌廉汁日本鮮魷魚雜菜煮直通粉+西瓜汁紅咖哩汁田螺肉焗龍利柳飯 (辣辣地...唔係好食到)lunch set都ok=]+環境幾抵食地點就腳幾個朋友傾下計都ok ar^^Read More
個名好長 香淡咖哩忌廉汁日本鮮魷魚雜菜煮直通粉+西瓜汁
紅咖哩汁田螺肉焗龍利柳飯 辣辣地>w< 唔係好食到
香淡咖哩忌廉汁日本鮮魷魚雜菜煮直通粉+西瓜汁
菲比熊
::: 多元化焗之專門店 :::
菲比熊
2011-05-14
Follow
3月11日, 嚟到apm搵食, 周圍都好多人… 各大餐廳同壽司店都大排長龍, 結果去咗都好多人但入座時間相對快d嘅紅螞蟻開餐~ 我地叫咗個$198嘅二人餐, 可以揀2款小食、2款主菜同埋2杯飲品~ 都算抵食!!::: 清酒凍番茄 :::呢個清酒凍茄用上原個去皮厚肉番茄, 以帶甜味嘅清酒浸泡, 質地重實, 咬落豐富多汁, 清酒味重, 味道有d似酒釀丸子~ 都幾得意!::: 茄汁煙豬肉芝士腸 :::本來以為佢係普通芝士腸, 應該都無乜特別~ 但嚟到見到佢似係吹脹版嘅芝士腸, 味道比普通芝士腸多添一份豬肉香, 加埋酸酸甜甜嘅茄汁, 開胃得嚟都幾飽肚架!::: 西班牙汁焗牛脷飯 :::唔知係咪因為呢個飯係跟set, 份量比以前食嘅細咗! 西班牙汁其實都唔太知係乜, 係有d酸酸甜甜茄汁味, 仲有d青椒、番茄同洋蔥咁. 牛脷切成一條條, 唔韌但亦無乜肉味. d飯呢焗出嚟色水都幾好, 香氣都夠~ 飯雖然夠乾身, 但又有d淋… 一般般啦~::: 焗京式烤鴨肉蔥油薄餅 :::無論餡料同餅底都比較創新嘅薄餅! 唔係用傳統嘅麵粉薄餅底, 改用焗得鬆脆有多層酥皮嘅蔥油餅, 以傳統嘅北京填鴨甜醬取代茄汁~ 鴨肉份量不少, 而且都頗入味~ 再加上芝士大蔥, 味道出奇地配搭! 平時食普通pizza食到悶, 而家佢地搞搞新意思不失為一個好嘗試! 只是蔥油餅同芝士都比較油, 雖然佢細細件但食落都幾漏…::: 餐飲 :::凍咖啡飲落有少少酸, 整體味道略甜, 只屬一般~凍檸茶嘅檸檬夠鮮, 好夠檸味~ 不過茶味略淡, 太過冰凍會似凍水多d…要讚嘅係佢有極之多元化嘅食物~ 西日泰越嘅小食、焗飯、意粉、湯麵、咖哩、定食、甜品乜都有~ 可以迎合到唔同人士嘅口味! 不過食物水準唔算太高, d侍應服務態度亦比較散慢… 如果可以改善下的話應該可以做得更好!Read More
+ 2
清酒凍番茄
abCeci
$68 甜品buffet 中伏!!
abCeci
2011-04-16
Follow
第一次寫就要踩 我都唔想 但真係好難食平野冇好野 係堅的千萬唔好去丫 想喊的 忍唔住一定要寫T^T梳乎梨 竟然係雪糕芭菲 竟然係mousse心太軟 味最正常 但個樣衰到震new york cheese cake 係想熔咁 似係之前幾日賣剩Read More
熱茶