糖百府

糖百府 (Closed)

糖百府 (Closed)
ilovedisneyland
令人氣結
ilovedisneyland
Level 4
2011-07-23
Follow
糖百府嘅鋪位前身是滿記, 同樣是甜品鋪同樣辦得很糟:(雖然話新開張就僅係預食材預得緊些, 但如果開鋪前有做過research, 實知道新都會嘅假日及夜晚是多人到爆(尤其是而家係暑假)小O好懷念以前喺舊居住時,常常去糖百府食雪花冰, 當佢見到新都會嘅分店開咗, 爸爸就醒目地帶我地入去幫襯, 晚上九時半已經坐無虛席, 幸好剛剛有人買單, 我們比別人快一步佔上。到點菜時, 我們點了小O喜愛的好立克秋香, 不過所有牛奶冰底都賣哂:( 想叫基本糖水嘅合桃糊、杏仁糊, 無喎 糖不甩, 無 特別d嘅麻甩, 又無那就求其叫芒果西米露, 幸好終於有好立克秋香, 配料有西瓜及魔豆。 雪花冰應該要刨得像長長的鉛筆削碎蓋在一起去堆出一個雪山般, 可是這個型態是由一條條碎碎冰去堆雪山, 感覺好像溶得很快。 西瓜改成哈蜜瓜, 不過好立克味道很厚很濃。千呼萬喚始出來的芒果西米露(催咗幾次先送到)無諗過咁好味, 芒果底好濃, 芒果粒甜甜再配酸酸的柚子肉, 西米晶瑩剔透又彈牙, 我覺得點解咁似楊枝甘露便問問店主, 佢答係芒果西米露。 見到後面枱有得食麻甩, 便問問店主乜唔係話無咩!? 佢答話啱啱有, 係即叫即煮, 咁就叫一份試吓:)等咗一陣就送上來麻甩就即係芝蔴糖不甩, 應該用咗好濃嘅糖水煮熟湯丸, 所以上枱粒粒亮晶晶, 好引人不過食落口苦苦地, 湯丸無餡, 一d都唔甜:( 後來諗諗下唔對路, 揭開menu睇睇......原來落漏咗黑芝蔴糖碎, 最初店主都唔信, 我揭開menu俾佢睇, 佢先話幫我落番。 我見佢拎我碟麻甩去水吧, 揭開menu指俾別人睇, 水吧先生就拎包黑芝蔴糖碎俾店主, 店主就畢羹落我碟麻甩度。 有黑芝蔴糖碎嘅糖不甩雖然不是太甜, 但食落有好香嘅果仁味。不論店主定店員都唔夠經驗, 三番四次見到佢地拎住碗甜品枱枱問有無叫過還是過多兩個月再幫襯才是上策:)Read More
+ 5
Ratings