2024-01-28 425 views
天寒地凍~頸緊膊痛~又要出嚟太子搵按摩!!附近大把嘢食,今日決定試一間路過好多次都冇試過嘅麵店,估唔到驚喜無限!!絕對可以翻兜!!本來餐牌嘅價目已經唔貴,佢仲有個超值二人餐~$138/兩位,包一個:花膠香菇麵食、一個自選飯、一個炸物(仲可以雙拼)、油菜同埋兩杯嘢飲~真係咁嘅價錢,邊度搵?!最重要嘅係,食物質素都有保證~先嚟個飯:瑞士汁雞脾拼墨魚餅飯,食物正常表現,雞髀好淋好入味,墨魚餅夠鬆化彈牙,視乎你鍾意咩口感!佢個鮑汁冬菇花膠絕無欺場~花膠大大件,炆得好入味,又彈牙~唔會淋到爛曬~香菇先緊要🍄大隻到不得了!好有口感!佢個鮑汁唔係嗰啲杰撻撻芡汁~配竹升面一流(本來想叫撈麵,點知老細嗌錯咗湯麵,一樣照食曬!😂😅😁)麵身都幾但牙爽口~估唔到佢個湯底就係我鍾意嘅大地魚湯底,仲有韮王,製作認真!!炸物我哋要韮菜餃拼鯪魚球,大大件不特止,仲配我至愛嘅蜆介~實在十分滿足!!🥰👍🏻叫多個腐乳通菜同埋兩杯朱古力,飽飽!!佢見隔離枱食蔥油百搭飯~有兩隻孖蛋,隻色靚到呢😍🤩~~呢間真係~行過、路過、都唔好錯過嘅寶藏小店!!I'll be back!🥳

叫多個腐乳通菜同埋兩杯朱古力,飽飽!!

2024-01-28
Type of Meal
Lunch
2024-05-13 36 views
兩人共吃了166元叫咗一個和牛蛋飯 同埋花膠冬菇麵加韭菜餃呢個蛋飯呢 個蛋可以揀煎蛋生蛋都可以我哋叫生蛋 係因為佢用日本蛋可以生食,所以我哋先叫撈埋啲飯真係好夾 值得一試 同埋仲有日本豉油,真係Perfect match呢個麵 佢係搵個煲慶住 佢仲會俾個碗仔你吃份量都算多我哋仲加咗$10 兩粒韭菜餃 其實我係問店員有咩推薦 佢話韭菜餃 我哋就跟住叫佢呢個韭菜餃,簡直係必點啊真係好多汁同埋皮好薄 下次再去會想試吓炸韭菜餃個菇炆得好腍 花膠都好腍 個湯底好甜 連埋啲面一齊食 唔覺唔覺就食晒我哋仲叫咗兩支涼茶 可以揀低糖或者無糖價錢都相宜,不妨一試
兩人共吃了166元

叫咗一個和牛蛋飯 同埋花膠冬菇麵加韭菜餃

呢個蛋飯呢 個蛋可以揀煎蛋生蛋都可以
我哋叫生蛋 係因為佢用日本蛋可以生食,所以我哋先叫

撈埋啲飯真係好夾 值得一試
同埋仲有日本豉油,真係Perfect match

呢個麵 佢係搵個煲慶住 佢仲會俾個碗仔你吃

份量都算多
佢呢個韭菜餃,簡直係必點啊
真係好多汁同埋皮好薄
下次再去會想試吓炸韭菜餃

我哋仲叫咗兩支涼茶 可以揀低糖或者無糖

價錢都相宜,不妨一試

2024-05-13
喜歡吃炸蜆蚧鯪魚球的朋友仔,⼀定不能錯過 🇭🇰 竹面譜啦😍! 這間平民小店,由新蒲江走到太子,以傳統滋味和不添加味噌做主打,吸引到好多街坊客呀~加上使用我最愛的夢王蛋🩷,蛋香十足,蛋黄滑嫩,好吸引呀!!!☆ 鹿兒島直送•頂級𝐀𝟓和牛飯🥩$𝟔𝟖日本直送的和牛,脂肪分佈均勻,脂肪豐富,入口油香四溢,超好吃~☆ 香茅豬扒太陽蛋飯🍚$𝟑𝟗香茅豬扒入味又大大片,肉質鬆軟,夢王煎蛋,蛋香豐富,把蛋液拌飯,好美味。☆ 炸蜆蚧鯪魚球🐟$𝟒𝟐店家的招牌炸鯪魚球,非常彈牙,魚香突出,不錯耶~

☆ 鹿兒島直送•頂級𝐀𝟓和牛飯🥩$𝟔𝟖

☆ 香茅豬扒太陽蛋飯🍚$𝟑𝟗

☆ 炸蜆蚧鯪魚球🐟$𝟒𝟐

店家的招牌炸鯪魚球,非常彈牙,魚香突出,不錯耶~
2024-04-29 49 views
68蚊食鮑汁冬菇花膠麵香港既傳統麵店已經越黎越少🍜要食到高品質,價錢合理,製作用心既麵食必推太子竹面譜 🐟鮑汁冬菇花膠麵餐廳必吃!幾十蚊就食到軟嫩花膠份量超多,花膠好厚身價錢平,養顏,質素高,好味!冬菇大大隻好厚肉揼本之作🐣香矛炸雞翼係經典既生炸雞翼製作有誠意,調味甚佳外脆入面爆肉汁🧆炸蜆蚧鯪魚球又係經典作品鯪魚球完全冇骨碎口感彈牙,真材實料係童年既味道🥟炸韭菜雲吞係食過韭菜味最濃既雲吞仲要超嫩口唔痴牙雲吞皮炸到超脆好欣賞餐廳將傳統既小食保留得咁好❤️‍🔥清心火餐廳自家製㗎既有涼茶既清熱功效味道清甜,完全唔苦啱曬怕苦既人另外佢地既鹿兒島A5和牛肉配夢王蛋飯68蚊就食到!真係平得令人意外😍😍
68蚊食鮑汁冬菇花膠麵

香港既傳統麵店已經越黎越少🍜
要食到高品質,價錢合理,製作用心既麵食
必推太子竹面譜

🐟鮑汁冬菇花膠麵
餐廳必吃!幾十蚊就食到軟嫩花膠
份量超多,花膠好厚身
價錢平,養顏,質素高,好味!
冬菇大大隻好厚肉
揼本之作

🐣香矛炸雞
係經典既生炸雞
製作有誠意,調味甚佳
外脆入面爆肉汁

餐廳自家製㗎
既有涼茶既清熱功效
味道清甜,完全唔苦
啱曬怕苦既人

另外佢地既鹿兒島A5和牛肉配夢王蛋飯68蚊就食到!
真係平得令人意外😍😍
2024-03-10 96 views
偶爾經過見到呢間店諗住入去試下點知發掘到咁好食嘅雲吞河🤤湯底好味好鮮 又唔會好鹹雲吞超正 餡料豐富 比足材料❤️下午茶超值❤️連埋凍檸茶都唔洗40蚊🤣餐廳好近太子站行幾分鐘就到環境安靜 好啱假日去休息下食碗麵店員仲話鋪頭仲有早餐賣值得一試👍🏻
偶爾經過見到呢間店
環境安靜 好啱假日去休息下食碗麵
店員仲話鋪頭仲有早餐賣
值得一試👍🏻
2024-03-09 60 views
炸九菜餃,炸到燶,又苦,再做一份,都係炸到燶,苦到食唔落,質素下降⋯⋯店員服務一般,份量少,記得剛開業服務好,食品質素高,可惜不能保持,實在可惜,試完今次應該不會再光顧
2024-03-09
$75 (Lunch)
2024-02-02 91 views
原本今天不打算寫食評因上次已寫了,但因試了其他食物而又好食,忍不住不寫,加上實在替此店感到不值,應有更多生意。以咁平價錢有這種質數,很好!今天用贈券(食滿$100有抽獎)享用豬手湯河,沒想到免費竟也有正常份量,豬手很淋好多肉好味。咖喱蘿蔔牛腩飯也好味。腩汁娃娃菜腩汁很香。每碟餸都夠熱,連碟菜也熱!價廉物美外,竟仲有得玩 (幸運輪) 兼攞埋獎...直頭俾碟餸你!故我是衷心讚賞此店。最後,建議炸蜆芥鯪魚球相片貼於玻璃門,因無論賣相或質數都不輸蝕於名牌老店。
2024-02-02
2024-01-15 77 views
家姐最近吃過此太子分店讚好,故今天特來試。二人餐我選了北菇花膠粗麵,清湯腩飯,蜆芥鲮魚球併香芧炸雞冀,清湯蘿蔔, 還有兩杯飲品,埋單接近$160。所有食物都有質數,尤其清湯腩,蜆芥鲮魚球很好味,白飯夠熱似住家飯好味!感驚訝餐飲竟不用加錢就有2大支涼茶,最後竟仲有幸運輪抽獎,直頭送碟食物俾你,好厲害,超值!超值過很多連鎖快餐店和茶餐廳,職員服務也很好。本人覺得竹面譜个名不太吸引,可能影响生意。原本因太忙不想寫食評,但實在替此店感到不值,此店用心的經營應有更多生意!
2024-01-15
2023-11-27 134 views
早餐好抵,食,又有涼茶飲,我叫咗個香茅豬扒加香茅雞扒港式雙拼麵餐…塊豬扒入晒味,雞扒就爭少少未夠火喉,牛油多士唔夠熱….但係整體成個面都幾好食…我加錢叫咗支熱金銀菊花薏米好驚喜😍
😍

2023-10-15 184 views
睇開「飲食奇X]youtuber, 見佢講到呢間新開舖頭好似好得咁,今日去開太子,特登去會-會。結論係以後呢個YouTuber介紹嘅野可以唔使信。佢介紹的舖頭亦唔需要去。因為又係收錢的。收錢係正常的,但起碼要講返啲中肯嘅嘢。佢介紹鮑汁花膠花菇,於是我哋就嗌咗呢個招牌鮑汁花菇花膠撈粗麵,$56,花膠係最cheap嘅嗰種花膠,不過明白嘅,只係賣$56 ,所以合乎期望的,但嗰鮑汁就真係冇乜味,個冬菇同個汁係唔同味嘅,所以好明顯個花菇係分開處理,花菇可以,夠厚,但個汁唔得,非常之淡味,而花膠又冇味,只能話佢唔硬,唔似其他舖頭嘅花膠煮得好硬。食完只能夠話係非常之一般嘅冬菇花膠,唔會黎第二次。另外亦都叫咗個雲吞麵試吓,竟然同一粥麵嘅雲吞麵係一樣,完全唔得。個面係好一般嘅面,如果佢係以麵作為佢嘅招牌,咁呢間可以唔需要再幫襯。雲吞就係一粥麵之類嘅雲吞。只係鋪面夠乾淨企理,未食過嘅人,都會被新開張吸引入嚟,但應該通常冇下次。另外叫咗個油菜,腩汁菜心,如果老人家嚟食應該好開心,因為個菜係林到入口即溶,完全冇咬口。總之叫了三樣嘢食,冇一件係會令我返轉頭再食。但佢有gimmick , 就係只要每張枱食滿$10

但佢有gimmick , 就係只要每張枱食滿$100 ,就可以去抽幸運輪,我哋抽中招牌雲吞麵,好在佢話唔需要任何收費拎住張券都可以嚟食,決定捐出去。無謂浪費咗自己嘅quota。
2023-09-27 225 views
花膠二人餐🤤🤤今次叫左鮑汁冬菇花膠配白飯,再叫咗豬軟骨白飯,仲可以雙拼小食,鯪魚球加炸雲吞,菜就叫咗腐乳生菜,飲品就叫咗佢個自家製涼茶,仲可以揀無糖😍😍真係岩哂我🤩🤩食飽飽之後,如果過100元,就可以參加幸運轉盤🤣🤣機會都好大有中😍😍😍大家快啲黎食下,一定要試花膠同涼茶🩷🩷
花膠二人餐🤤🤤
大家快啲黎食下,一定要試花膠同涼茶🩷🩷
2023-09-26 159 views
太子新開張一間竹面譜,自少便喜歡食面,就入去一試。平時食得肉多,晚上就想食清淡D。點咗豬雜面非常好食,D豬雜好有嚼勁,加上薑蔥和清湯底,一流。另外之前都食過清湯腩,兩舊大蘿白用料足,好味道。推薦!點面配餐,點咗份油菜,加佢D自制涼茶,三款不同口味涼茶各有功能,清心火、金銀菊花薏米和去濕茶。有微甜或無糖口味。食野多個選擇,唔使成日獨枯一味凍檸茶咁悶。尼度既服務員都好nice,會問清楚你既口味和需要。讚!

另外之前都食過清湯腩,兩舊大蘿白用料足,好味道。推薦!

食野多個選擇,唔使成日獨枯一味凍檸茶咁悶。

尼度既服務員都好nice,會問清楚你既口味和需要。讚!

• 薑蔥豬雜面
  • 清湯腩
係太子放工經過見到開左間新餐廳,見幾光猛幾多人就等下 員工們都好體貼叫我地入去坐住黎等~然後好快就轉到張3人枱比我地成餐都好有驚喜!嗌左個二人餐已經好足料 麵底爽冇鹼水味牛腩夠淋蘿蔔入味又冇渣香茅炸雞翼油咗啲但好Juice有驚喜唯獨韮菜餃鹹咗啲同埋都幾油膩,不過炸嘅預左啦食夠$100仲有得抽獎 post上社交平台可以再抽一次,所以前後抽咗三次我抽到雲吞麵,清湯腩麵同埋郊外油菜,真係好似額外多咗個免費嘅餐 抵到爛呀!

成餐都好有驚喜!
嗌左個二人餐已經好足料 麵底爽冇鹼水味

牛腩夠淋蘿蔔入味又冇渣

香茅炸雞翼油咗啲但好Juice有驚喜

唯獨韮菜餃鹹咗啲同埋都幾油膩,不過炸嘅預左啦

食夠$100仲有得抽獎
post上社交平台可以再抽一次,所以前後抽咗三次

2023-09-13 118 views
Lunch time 同事好介紹,二人套餐都好豐富,兩份主食➕一份小食➕一份郊外油菜➕兩支飲品,自由搭配👍花膠東姑超正👍服務態度都超好,熱情❤️‍🔥溫柔❤️‍🔥推薦✅
花膠東姑超正👍
服務態度都超好,熱情❤️‍🔥溫柔❤️‍🔥
推薦✅

花膠冬菇二人餐
花膠冬菇二人餐
2023-08-18 155 views
響太子有間竹麵譜,佢主要係食麵嘅,都有其他小食,有炸鯪魚球、炸豬扒、炸雞翼嘅小食都有,佢有自家嘅飲品,樽裝可以攞走,叫咗豬軟骨麵同炸鯪魚球,個豬軟骨好夠林好夠味,仲有9折,值得去試吓!