2024-03-13 109 views
上星期同朋友食飯,朋友話想食雞煲😆我哋就去左竹園雞煲😍今次係我第二次食!!!今次再食,水準依然keep到🤤我哋叫左半隻大腸雞煲,小辣食落去真係好香,好有鑊氣大腸份量都多,d 雞好入味tim😍越食越惹味😋太正啦第二樣我哋叫左酸菜魚酸菜魚又係好好味入面有芽菜,豆卜,仲有好好食既酸菜佢哋隻酸菜唔會酸~魚肉又好滑食哂d野仲可以叫d打邊爐野食仲有樣必點,雞軟骨😋超級有鑊氣😍😍 唔係講笑,係香港食過最好食雞煲
上星期同朋友食飯,朋友話想食雞煲😆
我哋就去左竹園雞煲😍
今次係我第二次食!!!
今次再食,水準依然keep到🤤
我哋叫左半隻大腸雞煲,小辣
食落去真係好香,好有鑊氣
大腸份量都多,d 雞好入味tim😍
越食越惹味😋太正啦
第二樣我哋叫左酸菜魚
酸菜魚又係好好味
入面有芽菜,豆卜,仲有好好食既酸菜
佢哋隻酸菜唔會酸~魚肉又好滑
食哂d野仲可以叫d打邊爐野食
仲有樣必點,雞軟骨😋
超級有鑊氣😍😍
唔係講笑,係香港食過最好食雞煲
啱啱去咗間食堂嘅麻辣煲呀,攞筷子一夾,首先係胡椒豬肚,唔得了!個味夠晒香,豬肚爽口得嚟咬落去又有咬勁,真係完美融合咗鹹香同辣味。再講下麻辣(少辣)嗰個,啖啖肉嘅雞肉,就算係少辣都足夠刺激哂個舌頭,鮮美得嚟唔辣過火。試過嘅中辣版本,辣得啱啱好,又幾夠kick,適合想挑戰啲辣度嘅朋友。邊食邊又搞咗啲小吃來加加分,炸嘅鈴鐺真係太正喇🔔,外皮金黃香脆,入面嘅魚腩嘟嘟噜噜,鮮甜又爽滑,可以一試!另外,個手打墨魚滑韌度正,彈牙彈牙嘅手切肥牛更加豐富咗整個食味體驗🤤。講到小食部分,夫妻肺片同麻辣蓮藕都淋咗厚厚嘅醬汁,香辣惹味,脆口嘅皮蛋豆腐混合曼妙口感,吃貨我嘅心都飛咗起,食指大動!真係慶祝感覺,港式美食,辣得嚟又唔會辣得飛起,人人都啱食!💯🥢🔥
2024-01-10 239 views
每次到北角,都必定會想到渣華道街市吃這個胡椒豬肚雞鍋 。 湯底味道濃鬱, 胡椒味很出,雞也充滿胡椒味,非常惹味。其他打邊爐配料也很好。 特別推介魚滑蝦滑及一口牛。 打邊爐時配他們用碗裝的asaka啤酒別有一番味道
2023-08-17 650 views
突然想食竹園雞煲🤤打電話去book位先知道因市政裝修,暫時搬咗去柴灣漁灣邨街市,去到樓面冇變味道冇變一樣咁好味😋,最鐘意佢嘅麻辣霸王惹味雞煲➕大腸(唔會太鹹辣度啱啱好)、椰子雞煲(個湯好清甜建議食到一半之後飲湯😋),仲有其他小菜值得推介椒鹽雞軟骨、尖椒皮蛋、麻辣魚皮…….好好味👍,原來柴灣果邊仲有其他名菜,有澳門冬陰功乳豬煲、台灣菜,另外柴灣街市嗰間仲有港式小菜同泰國菜,下次一定要去試吓😋
惹味雞煲+大腸
惹味雞煲+大腸
2023-04-23 774 views
今日同朋友食雞煲,叫子椰子湯底,湯底好甜,成個椰青水整成雞煲湯底,配上配料,十分野味,加上椰子肉,格外鮮甜,湯底仲有其他選擇,下次好想試下冬陰功同胡椒豬肚湯底,都好似好好食咁🤤
2023-03-20 694 views
朋友極力推介這間竹園重慶雞煲,今日終於約齊三五知己來嚐嚐味道。朋友預先訂枱,6:30pm準時入座,員店亦都很有禮貌地招待我們枱號及位置,非常感謝🙏貼身的服務先點了兩件小食:尖椒皮蛋、麻辣鴨血、冰鎮八爪魚🐙BB八爪魚呀,爽口大大隻主角出場點了一隻重慶雞煲,還有一碗雞汁另上。雞肉嫩滑,可惜略嫌細件,但味道十分之野味,食完一口再一口,總括來說味道質數令我回味無論,一定會再來吃。

先點了兩件小食:尖椒皮蛋、麻辣鴨血、冰鎮八爪魚🐙BB
八爪魚呀,爽口大大隻

,總括來說味道質數令我回味無論,一定會再來吃。
2023-03-19
2022-11-25 984 views
昨天吃了一餐不理常晚餐!當時去到只有三至四檯客!(當時只有一檯客未有食物,其他已有食物)叫一個雞煲和配料,但入去坐半小時仍冇雞煲和配料,問對方追就話要炒所以耐!但當時比我遲來已有雞煲和配料,服務人員還問他們有沒有問題!另外比我遲來的一檯客又遲追單的,也比我們快有雞煲和配料,足足15分鐘再問!對方答睇睇先已追,另外隔離一個職員同個話我嘈喧巴閉,我都覺得你未清楚就講!我同他講已由頭到尾足足等一小時雞煲未到!十分鐘左右才拿雞煲來,但配料欠奉!直到雞煲差不多吃完再追配料,才出一碟,再等配料煮熟吃!才來多兩個配料,跟住食了7成配料後才來另一個完全冰封有冰配料!之後就冇再有其他由一開始配料!明顯服務員再照顧其他熟客!優先處理其食物!其他生客是攪事者,不用即時處理!不介意等食物久和服務質數仍可以幫襯!
不介意等食物久和服務質數仍可以幫襯!
2022-11-24
2022-10-29 805 views
一個字:亂訂位唔見左order, 落單又唔見單, 追幾次至話賣晒, 落單上菜要成廿至三十分鐘,仲要係追幾次至有。總結:可以唔去,唔去一啲損友都無,如果真係要去,記得打左底先,如果唔係等到血糖低暈左都未有得食。
一個字:亂
2022-08-10 1035 views
太好味喇😆😆😆多謝朋友帶路食到咁好味既雞煲❤❤出左北角A1出口左手邊斜對面就係。街市大排檔咁設計好有人情味👍兩個人點左半隻雞煲、麻辣魚皮、燒菠蘿、炸蕃薯、炸脘魚腩,每一份都好新鮮好惹味!兩個人都係食左四百幾蚊,好實惠!值得放工之後聚埋一齊傾計熱鬧下既好地方~
2020-10-07 3114 views
我好鍾意食雞 所以雞煲都係我最愛之一 🤣 呢間雞煲都係我哋嘅私藏之一 成日都去食🐔🐔.雞煲有幾款 我地食開四川麻辣雞煲系列 - 麻辣霸王惹味雞煲聽個名都知唔小野 可以揀大/中/小辣 佢個調味真係超級豐富 麻而不辣 唔同嘅香料撈埋一齊勁惹味!!唔同其他食店食完雞煲就加清湯/水 呢度會比一大碗雞煲湯底你 一邊打邊爐 一邊繼續食雞 個湯都好正架.配料好多款 推薦水魷魚鬚 麻辣台灣鴨血.仲有啲冷盤/熟食 最近我食試左尖椒皮蛋 鍾意食辣一定要點 尖椒嘅辣會辣到上頭頂 食完一定會上癮🔥
我好鍾意食雞 所以雞煲都係我最愛之一 [特別係麻辣]🤣 呢間雞煲都係我哋嘅私藏之一 成日都去食🐔🐔
雞煲有幾款 我地食開四川麻辣雞煲系列 - 麻辣霸王惹味雞煲[HK$238一隻雞/HK$158半隻雞]
聽個名都知唔小野 可以揀大/中/小辣 佢個調味真係超級豐富 麻而不[太]辣 唔同嘅香料撈埋一齊勁惹味!!唔同其他食店食完雞煲就加清湯/水 呢度會比一大碗雞煲湯底你 一邊打邊爐 一邊繼續食雞 個湯都好正架
配料好多款 推薦水魷魚鬚[HK$48 好新鮮!!] 麻辣台灣鴨血[HK$58]
仲有啲冷盤/熟食 最近我食試左尖椒皮蛋[HK$47] 鍾意食辣一定要點 尖椒嘅辣會辣到上頭頂 食完一定會上癮🔥

2020-09-08 1721 views
食咗十次以上嘅雞煲不過水準唔係次次都得~ D雞煲味道真係一半好得一半差D (5夠味)以前吃牛筋煲,但試過三次煲得5冧之後就5敢再試好味起上黎係好正,因為索哂味有時D雞斬得太大塊,5太入味就再慢慢熬下等佢入味再吃~本人不太吃豬大腸, 但因為E個煲D味會蓋左D豬味, 所以覺得好味, 索哂D汁先係精華即制嚮玲真係好好味一放入嗰鍋,芝芝揸揸聲~真係新鮮制自制韮菜餃都好味試過胡椒豬肚雞煲, 不過D味就好虛...5多啱口味夜晚禁堂食之後, 都試過外賣肚煲番屋企食....實在因為有時太掛住佢喇~
食咗十次以上嘅雞煲
不過水準唔係次次都得~
 D雞煲味道真係一半好得一半差D (5夠味)
以前吃牛筋煲,但試過三次煲得5冧之後就5敢再試
好味起上黎係好正,因為索哂味
有時D雞斬得太大塊,5太入味就再慢慢熬下等佢入味再吃~
即制嚮玲真係好好味
一放入嗰鍋,芝芝揸揸聲~真係新鮮制
自制韮菜餃都好味
試過胡椒豬肚雞煲, 不過D味就好虛...5多啱口味
2020-08-28
2020-07-09 1282 views
一向都知北角市政大廈多嘢食,雞煲更加係出晒名,以前有遊客嘅時候,間間起碼排半個鐘先至搵到位,早排見人少少😄,即刻同老公去試吓先!先黎店家推介食兩款冰涼小食,❤️皮蛋豆腐❤️泰國冰鎮秋葵~整得夠凍😍新鮮,明顯係即叫即整,用呢兩款做前菜,然後先至食雞煲,令人胃口大開✨❤️檳城喇沙香濃鮮蝦雞煲~性價比非常高,約二百蚊就有大大煲,一煲有六隻大蝦,啖啖蝦肉,😍成隻雞,喇沙湯底,椰汁和香茅味襯托底下,雞件嫩滑,配料豐富,有秀珍菇、洋蔥、芫荽、豆卜,好新鮮✨淨係個鍋底,二人食都飽飽地😄❤️手打墨魚滑~用料充足,啖啖都食到墨魚粒,口感十足,必食推介✨❤️香辣川味鴨下巴~見到個名就覺得好特別,😂喺出邊都未見過,真係鴨下巴嘅部份,原來呢個位啲肉好滑,基本上食落冇筋,先將肉炸熟,再加上麻辣調味去炒,乾身香口✨

先黎店家推介食兩款冰涼小食,

❤️皮蛋豆腐❤️泰國冰鎮秋葵~

❤️檳城喇沙香濃鮮蝦雞煲
✨淨係個鍋底,二人食都飽飽地😄

點解咁好食......因為夠霸氣😍😛———————————————-呢到既雞煲真係出曬名正👍👍👍👍👍有多款雞煲,全部真材實料,今日同朋友收工之後係健身室做完運動,就係附近呢到出哂名既竹園雞煲醫肚仔🤣🤣——————————我今日就食呢個麻辣霸王大腸雞煲:🔷麻辣霸王大腸雞煲——-超正,雞煲食得多,用埋大腸一齊做既雞煲你又有無試過?通常大腸都離不開車仔面,但今次呢個霸王大腸雞煲真係認真夠曬霸氣,秘制醬汁超惹味,大腸入味夠腍之餘但又有咬口,做到入味而又不會過腍,又可以吃落有口感而吃得真正大腸的質感,而且雞又做得出色,吃到嫩滑的雞肉,味道的出色又入面,而又不會影響雞肉的肉質,配料洋蔥🧅、芫茜、香芹、及其他秘制配料.......等等,濃郁有霸氣的味道確實是大腸和雞都是這個煲的主角👍👍👍👍👍👍👍👍👍———————————🔶孜然豬仔骨——-完全係可以食到一番風味的孜然昧道,做法亦不影響肉的質感,再加上洋蔥🧅芫茜的芬芳,更是令人不能抗拒食的誘惑⋯⋯😋😋😋😋😋——————————-🔷炸蕃薯——甘香又甜又嫩的蕃薯🍠金黃色的香甜,就像吃著童年的街頭小吃炸蕃薯🍠,吃出童年的回憶⋯⋯👍👍👍👍👍——————————
點解咁好食......因為夠霸氣😍😛

———————————————-
呢到既雞煲真係出曬名正👍👍👍👍👍

——————————
我今日就食呢個麻辣霸王大腸雞煲

———————————

——————————-

——————————
🔶鮮魚皮——-炸魚皮經常吃,鮮魚皮就不是什麼地方都可以吃到,魚🐟如果不夠新鮮就不能做到鮮魚皮....昵到就唔同,新鮮的魚🐟皮滑溜鮮甜,就是這𥚃的特式⋯⋯😋👍

———————————-
🔷炸噹噹(炸響鈴)———-炸得皮香又脆,點埋雞煲汁食,完全又係吃不停的滋味⋯⋯

———————————
都係嗰句:
點解咁好食......因為夠霸氣😛😛
💕🌹😘😘😋

2020-06-24 971 views
想在北角區吃個港式雞煲加打邊爐,於是去了渣華道街市找到了這間叫竹園既雞煲。我們2人點了到個香辣豬大腸拼雞煲,一碟美國肥牛,一個豆腐,一個菜心,一個雞髀菇,一共$520落樓。人均$260。其實算貴,這樣的環境,這種食物。一路食,旁邊既人一路嘈,可能街市熟食市場關係人流複雜,飲醉既又有,大聲叫囂,小朋友哭泣聲又有,人地既媽媽又不理,食到噪。味道方面過辣,花招八角太多,最後吃到肚子痛,拉了幾次。可能地方污糟,垃圾多,老鼠甴曱應常出沒。

雞煲
美國肥牛

2020-06-20
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 雞煲
2020-05-23 438 views
今日同爸爸去食雞煲,爸爸話好耐冇去過呢啲大排檔,所以就同爸爸一齊去咗食啦!佢哋嘅啤酒係用碗裝嘅,而且個碗係雪過黎,好貼心!之後我哋嗌左兩個前菜,因為爸爸好鍾意食秋葵,所以特登嗌左個冰鎮秋葵俾佢食!個秋葵特登俾咗豉油同Wasabi去食,個味道都幾match!呢個喇沙椰汁鮮蝦雞煲真係第一次食!就算唔食得辣嘅人呢種辣,都可以接受,而且個味道好濃郁!唔好以為入邊啲料好少點知原來啲大頭蝦都成六七隻咁多,每一隻仲要好大隻!入邊啲雞都好嫩滑,食極都食唔完!呢個響鈴真係要值得講吓,因為佢上菜嘅時候係熱辣辣嘅,係新鮮即炸!配埋個湯真係超級好味!最後我哋仲嗌多咗兩串雞軟骨,價錢好合理,而且個味道唔會好鹹!