2025-08-24
家庭式經營嘅禤師傅私房菜係不少食家嘅口袋名單,由禤師傅親自操刀下廚,擁有逾 50 年中菜及酒店行政總廚經驗,功力相當深厚,而禤太負責每日採購同樓面,原店於上年結業,早前宣佈另擇新址重開,新店還未有機會到訪,來回顧一下舊店的出品!店內以游水海鮮作招徠,需預先訂位,但舊舖環境仲地踎過熟食中心啲大排檔,一路食一路好多飛飛,相信新店衞生情況會有所改善。
⋄ 豉汁蒸蟶子皇
蟶子皇粗到手指公咁 🤯 豉香十足又唔死鹹,火候蒸得剛好超彈牙,最後留返啲蔥撈飯吸晒豉汁精華,Jap 爆!!!!好 L 正 😍⋄ 椒鹽瀨尿蝦
⋄ 鹽焗奄仔蟹
隻隻爆膏但焗得有啲過火,肉質偏乾,鹽焗嘅香料入到味 🦀 整體 not my style,下次都係食返肉蟹/ 膏蟹開心啲~⋄ 椒鹽九肚魚比平時食到嘅細件,九肚魚非常嫩滑,份量有點少⋄ 黑椒牛仔骨煲
水分太多,牛仔骨無焦香感但都夠腍,黑椒味唔夠濃,爭少少鑊氣⋄ 金銀蛋上湯
⋄ 椒鹽瀨尿蝦 每檯必點,手臂咁大隻嘅新鮮瀨尿蝦,有咩理由唔好食 ⁉️ 原隻拆出嚟鮮甜得嚟啖啖肉好爽,炸蒜鹹香惹味 🤤 不過價錢有啲肉赤,成 $300 一隻都幾奢侈,但嚟到又無理由唔食招牌,呢啲糾結位我明,我真係明 🤷🏽♀️
⋄ 鹽焗奄仔蟹 隻隻爆膏但焗得有啲過火,肉質偏乾,鹽焗嘅香料入到味 🦀 整體 not my style,下次都係食返肉蟹/ 膏蟹開心啲~
⋄ 椒鹽九肚魚
比平時食到嘅細件,九肚魚非常嫩滑,份量有點少
⋄ 金銀蛋上湯豆苗 湯汁濃郁,豆苗嫩綠無渣,正常發揮啦
菜品水準不錯,點菜時建議問吓當日有咩靚嘢,揀返師傅拿手嘅菜式;海鮮高質但價錢偏高,時價記得問清楚價錢先落單,普遍定價係貴過西貢同布袋澳,三個女仔食咗成 $2700 都幾誇張,呢個價位大把選擇,咁嘅環境嚟講我哋覺得唔值,一大班人嚟可能會好啲(?)而且店內只收現金,食之前記得撳定錢 🤣
📍 𧝁師傅私房菜
大角咀中匯街 57-69號 中星樓 地下5號舖