2012-05-26 611 views
這天紅磡收工後,又係坐低抖抖食食野既時候,於是去了寶其利街既福元食下我至愛既湯丸。 其鋪面不大起眼,內裡卻打理得十分潔淨舒服,還有涼凉的冷氣!從餐牌上點了個糖薑水黑芝麻湯圓,看著店主較着約8至10分鐘的計時器,即整,very good! 堂食的湯圓竟然也用發泡膠碗,很不環保;先喝一口糖薑水,薑味十足、不太甜,唔錯。 湯圓總共有5粒,皮薄煙韌而滑,比起超市買到厚皮的高幾班;黑芝麻餡勁多又香濃,相信自家制,好味,一咬湧出來,正!唯獨服務一般,笑容欠奉;不過下次有機會黎開還會再幫襯的。
Menu
糖薑水黑芝麻湯圓

唯獨服務一般,笑容欠奉;不過下次有機會黎開還會再幫襯的。
2012-05-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$17 (Tea)
Menu
糖薑水黑芝麻湯圓
2012-03-13 287 views
每逄是年宵或中秋,總會吃湯丸,自是越來越咀刁起,每次也吃此品牌的湯丸,北角的分店就吃過多次了,是年剛巧唔太順路,由她買了回家跟家人一起煮來吃,不知紅磡的湯丸,跟北角的又有什麼分別。買回家煮湯丸,其實也不是什麼一件難事,所以店家堂食跟外賣生湯丸的價錢,其實只是差大概數元,不足百份之十的差距,看來店家對自家的湯丸是非常之有信心,因為這個價錢,是要比在超市買各大品牌的湯丸要貴得多了。煮好當然就是開動,不知道是否因為臨近元宵趕工的關係,其湯圓皮是有點厚薄不一,不過其皮都總算黏糯香軟,用上豬油來搓的皮,真的是特別滑溜香糯。只要你一咬開其皮,那芝麻餡就真的奪皮而出,如岩漿般湧出來,細味真的又香又滑,芝麻餡相信也是以豬油所開,芝麻味豐富,甜度不誇張,跟上湯圓皮一起吃,美味也。這一份廿八元十粒外賣的湯丸,就是令人吃極也不厭,真的很美味,貴一點也是值得!
堂食跟外賣生湯丸的價錢,其實只是差大概數元
用上豬油來搓的皮,真的是特別滑溜香糯
芝麻餡又香又滑,芝麻味豐富

2012-02-07
TakeAway
$6 (Last Night Supper)
用上豬油來搓的皮,真的是特別滑溜香糯
芝麻餡又香又滑,芝麻味豐富
  • 芝麻湯圓
2012-02-18 156 views
身住黃埔,早已食過福元不下廿次 無可否應呢到既湯圓真係超好食(不過做得到如此'流沙' 一定落左好多豬油)已經有無數食友介紹過湯圓做得如何美輪美奐 所以一直冇打算多加一篇同樣既食評是晚突然'豆癮'發作 好想食傳統糖水 所以行多幾步路 又去探福元叫左一碗 凍喳喳 原本唔抱太大期望 第一未食過 第二唔係呢到主打 只係想止住心癮約等左一兩分鐘就黎到 外觀竟意想不到地對板喎! 夠大碗之餘 面層落左好多好多椰汁 望落就想食內裡用料同樣不欺場 固然有唔少眉豆,紅豆,芋頭呢幾種例牌材料 同時亦落左好多西米 食落唔會太稀太水 我最怕食到啲喳喳水滴滴的,好似煲唔透咁 呢到既火喉拿得唔錯 加上我凍食 所以糖水雪過後 理應更香濃更入味結論係 估唔到福元除生招牌湯圓外 其他傳統糖水都做得相當有水準 呢碗喳喳絕對係番吃之選 我諗下次黎會試下其他種類既糖水 可能又會發現新大陸
身住黃埔,早已食過福元不下廿次
約等左一兩分鐘就黎到
食落唔會太稀太水 我最怕食到啲喳喳水滴滴的,好似煲唔透咁
呢到既火喉拿得唔錯
加上我凍食 所以糖水雪過後 理應更香濃更入味
內外都對板!
2012-01-02
$13 (Last Night Supper)
內外都對板!
  • 凍喳喳
2012-02-15 240 views
《福元湯圓》很早就已經被我卯上了~ 只是一直都沒有機會去嘗試 看了下Openrice上的評論也層次不齊,不過大多數人還是大贊他們的湯圓昨晚lecturer又拖堂了~ 搞得我本來從8點多就開始咕咕叫的肚子已經餓得快沒有知覺了 一下課第一時間衝出學校以極快的速度往天橋走去 一路上趕超不少捧著玫瑰漫步的情侶 O(∩_∩)O哈哈~終於到達《福元》門口 未料到夜宵時段生意如此興隆 店內高堂滿座,門口站著幾個等外賣的顧客,我算幸運 是第一個排隊的人= =又是一個人的關係 所以基本很快就能進去~ 可惜做的是加座 稍有點狹小另外老闆也真是忙不過來了 招呼了他好久 又不停給他使眼色 他還是絲毫不理會我 ~幸好最後一遍的“老”情侶結帳走人了 我可以迅速換位到一個舒服的位置~ 叫的《糖薑水鴛鴦湯圓》也跟著上桌了~ 速度還算不慢比想像中的快多了別看照片拍的挺大碗!其實是很小很小的一個泡沫碗而已~ 配上一個很小很小的塑料一次性調羹。。。不過5粒湯丸倒是都很大個!晶瑩剔透的 基本撐滿整個小碗了~糖薑水的顏色不是很深~ 也就意味著薑味不會很濃 也同樣不是很甜~ 對於我來說這樣的薑味已經足够了 很適合冬日來一份湯丸是
終於到達《福元》門口 未料到夜宵時段生意如此興隆
糖薑水鴛鴦湯圓
不過5粒湯丸倒是都很大個!晶瑩剔透的 基本撐滿整個小碗了~
湯丸是現點現煮的 所以整份糖水還冒著熱氣!燙手~~《福元》其實除了做招牌湯圓之外還有其他多種種類的糖水甜品 傳統的有各種糊類 甜湯 燉奶 等等
另外牆上還貼了很多涼粉的照片也都很誘人 配上各種各樣的新鮮水果 很是好看~
不過還是喜歡他們的湯圓 (還看到酒釀圓子了餓!)
湯丸也品種繁多 除了傳統的芝麻和花生餡 還有芋頭等等。。。 糖水的話除了糖薑水也可以配合芝麻糊 核桃糊 或是其他的各種傳統甜水~
花生湯丸
鴛鴦湯丸的話有兩粒花生三粒芝麻
第一口嘗的是花生湯圓,比起芝麻的花生湯圓從外裱上也都很容易辨認!因為花生餡的湯丸的外層糯米做的要稍後一些 所以從外表看基本看不出裏面的顏色 整個湯丸也顯得比較厚實 不像芝麻的感覺快要撐破了~
咬開后,裏面的花生餡真心很多很豐富,不過還沒多到能流出來的程度
花生碎粒很多 這點很贊!不像一般的花生餡 基本是肯不到實體花生的!花生香氣外加齒間花生碎粒的口感 超甜 很好吃
芝麻湯丸
接下來就是芝麻湯圓了 先前已經做過比較 芝麻湯圓基本上是一眼就能認出!
外層包著的糯米已經煮到基本透明的感覺 看得到裏面深黑色的芝麻餡
整個芝麻湯圓的體積要比花生的稍大一圈 不過不是因為做大的關係 而是已經煮到很熟的程度 完全漲開了
用調羹撈湯丸的時候明顯感覺的到芝麻湯丸的“脆弱”
咬開一下口 裏面“滾燙”(誇張了點 不過確實很熱)的芝麻餡流出來
皮相當薄 且不粘牙(但不是很Q)
芝麻餡烏黑 磨得均勻細緻 加足了油分的餡很輕易就從芝麻團里跑出來
口感上倒是沒有什麽特別 普通的芝麻湯圓而已
這樣一份《糖薑水鴛鴦湯圓》17元 還是很值的!就沖著這個芝麻餡了~

一不小心就會破掉喲~
2012-02-14
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$17 (Last Night Supper)
糖薑水鴛鴦湯圓
花生湯丸
芝麻湯丸
  • 芝麻湯圓,花生湯圓
2012-01-25 90 views
糖水舖宵夜時段好生意,我明但唔明點解要等15分鐘先有湯圓食第一下印象已變差了叫了碗薑糖水芝麻湯圓回家回到家,湯圓仍是熱辣辣的唯有等沖完涼再食先試糖水無薑味再咬一口湯圓異想不到的湯圓內的芝麻蓉像火山溶岩不斷湧出來(所以大家謹記要放涼才吃!)湯圓皮軟糯芝麻蓉有甜度適中味道唔錯可是,再慢慢細嚼芝麻蓉充滿油香相信唔係花生油就係豬油!!太可怕耶!!火山溶岩的效果就不是用”油”的化學作用嗎??每吃一粒湯圓就最少吃了一湯匙的油落肚??我諗都只係幫襯呢間舖只此一次多吃壞肚皮啊!!!
糖水舖宵夜時段好生意,我明
但唔明點解要等15分鐘先有湯圓食
第一下印象已變差了

叫了碗薑糖水芝麻湯圓回家
回到家,湯圓仍是熱辣辣的
唯有等沖完涼再食

先試糖水
無薑味

再咬一口湯圓
異想不到的
湯圓內的芝麻蓉像火山溶岩不斷湧出來
(所以大家謹記要放涼才吃!)
湯圓皮軟糯
芝麻蓉有甜度適中
味道唔錯

可是,再慢慢細嚼
芝麻蓉充滿油香
相信唔係花生油就係豬油!!

太可怕耶!!

火山溶岩的效果
就不是用”油”的化學作用嗎??
每吃一粒湯圓
就最少吃了一湯匙的油落肚??

我諗都只係幫襯呢間舖只此一次
多吃壞肚皮啊!!!
2012-01-21
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
2011-12-08 25 views
今天要跟大家分享一段關於「破誓」的飲食小經歷:沒錯,主人翁是我。曾經發誓有生之年不會光顧此店 。原因?事過境遷,做人厚道些,不提也罷。破誓是──補習學生嘴饞,得知我在店子附近午膳,便拜託我外帶來上課。電話裡不好跟她說「不」,我那「原因」,她大概不以為然 (我猜 )。孩子的思維邏輯往往跟大人相反:她認為重要的,你一屑不顧;而她覺得微不足道的,你又耿耿於懷。只好硬著頭皮,答應了。或,說穿了,是我的肺容量連小孩子也不如 ?反正不是總店,反正沒說過「違誓」後果會怎樣,不就是一碗湯圓嘛,幹麼記恨?一路上我為自己的小心眼兒深刻「反省」著。進店,坐下,點了一碗熱的生磨棗香合桃酪 + 湯圓 ($25)。(註:學生要糖薑水 + 生磨黑芝蔴湯圓 ($16))合桃糊是中式甜湯裡我的最愛之一。「酪」是北方稱呼,跟「糊」的意義一樣。面前的稠度可以,口感亦算細滑,當然再稠一點點更合我心意 。名曰「棗香」,但我喝至最後一匙依然領受不到半分棗子香氣 (紅棗?南棗?),是我口拙?還是……合桃味夠是夠的,憑良心說距離「濃郁」二字尚有一段距離,只打及格分數──我區附近的綠林,水準比它高,賣得可比它便宜啊!從來好吃的蔴茸少不
店面
款式滿多的
今天要跟大家分享一段關於「破誓」的飲食小經歷:

沒錯,主人翁是我。曾經發誓有生之年不會光顧此店
。原因?事過境遷,做人厚道些,不提也罷。

破誓是──補習學生嘴饞,得知我在店子附近午膳,便拜託我外帶來上課。電話裡不好跟她說「」,我那「原因」,她大概不以為然 (我猜

或,說穿了,是我的肺容量連小孩子也不如

生磨棗香合桃酪 + 湯圓
合桃酪還可以
合桃糊是中式甜湯裡我的最愛之一。「」是北方稱呼,跟「」的意義一樣。面前的稠度可以,口感亦算細滑,當然再稠一點點更合我心意
。名曰「棗香」,但我喝至最後一匙依然領受不到半分棗子香氣 (紅棗南棗?),是我口拙?還是……合桃味夠是夠的,憑良心說距離「濃郁」二字尚有一段距離,只打及格分數──我區附近的綠林,水準比它高,賣得可比它便宜啊!
湯圓,咬前
咬後,來不及拍湯圓便塌了~
從來好吃的蔴茸少不了豬油,現代人「健康」至上,淪為「古早」風味,買少見少
。撈起一顆湯圓 (一客三顆),比齊了牙齒撕,蔴茸黑壓壓石油似地,半秒間一瀉滿匙,瞧流動之質感是太稀了,我不喜歡
!皮子軟糯,餡兒甜度適中,入口猶帶少許芝蔴渣子,確實忠於「傳統」,滲了豬油:起初覺得可口,細味下卻嘗到很輕很輕的油哈味
,敢問原因?雖然淡似若無,足以令蔴茸本身味道不再純粹,大打折扣!歸結一句,個人並不欣賞。

小妹,老師認為綠林的湯圓更美味。且讓我下回外帶生的來親自下廚,你一吃便知分曉……
Other Info. : 不好意思,又來一篇「[b]hea[/b]」評!因為沒有意欲再光顧,只吃一碗合桃酪也動筆了,多多包涵多多包涵啊!
2011-12-03
$25 (Tea)
店面
款式滿多的
生磨棗香合桃酪 + 湯圓
  • 沒有
2011-10-10 33 views
湯圓是的最愛之一,見這間有甚多的好評,便專程的來試湯丸。2個人叫了2碗芝麻湯圓和1個糖不甩。先來糖不甩,它的粉團不是圓形而是日式那種"金錢形"(我相信大家應該明掛),然後給你一包粉自已撈。這間的糖不甩可以說是我食過最難食的一間,首先粉團不"煙 UN",那個花生粉唔花生,味道給椰絲搶了,可以用冇乜味來形容。算,我是為湯丸而來。到湯丸出場,第一粒覺得好味,因為芝麻餡很"流",完全完全是湧出來,那感覺很好。雖然薑水既不薑又不甜,但遇上甜甜的湯丸時它已經不重要。本來好好的,但當友人說了1句後我便發覺問題所在,他說他吃到"葷"的味道。聽罷當然是吃第2粒試試,果然是吃到"葷"的味道,而且覺得很"漏"很油。到第3粒,已經不想再吃了。當然要流心豬油是少不免,但量似乎也太多了吧。在味濃的芝麻下仍然食得到"葷"味相信已不是一般的量了。
湯圓是的最愛之一,見這間有甚多的好評,便專程的來試湯丸。

2011-10-08
$23 (Tea)
2011-02-23 16 views
天氣凍, 最想食d暖笠笠既野~ 想食炮台山個間福元湯圓好耐, 不過唔就腳, 就去食紅磡分店先la!地方唔太, 得5張枱到~ 下午去食無咩人~ 即刻叫個鴛鴦湯圓先! 等左10分鐘到先有得食~ 一碗有5粒, 3粒芝麻2粒花生~ 飲左啖薑糠水先, 幾好飲, 唔會太辣~ 跟住食芝麻湯圓, 一咬落去d流沙就出哂黎, 好澎湃呢, 芝麻好香! 唔知佢地既芝麻糊係咪都會甘好食呢?花生湯圓都好好食呀, 不過我鍾意芝麻多d! 兩款湯圓都好足料!我見佢餐牌上仲有好多唔同既甜品, 西式都有, 但我諗黎呢度都係食湯圓穩陣d

2011-02-18 17 views
今日元宵,諗住買湯圓食,近近地去左呢間鋪買左兩碗湯圓返屋企食,一咬就知中蕉。首先食左粒芝麻湯圓,一陣燒蕉味,再加油益味,即刻食唔落去…再食粒花生湯圓,勉勉強強啦,不過碗糖水就完全唔得喇,冇佢應有嘅味道喇最後睇吓碗湯圓,十足撞左隻油船,成碗都係油污,唔想再食!!

首先食左粒芝麻湯圓,一陣燒蕉味,再加油益味,即刻食唔落去…

最後睇吓碗湯圓,十足撞左隻油船,成碗都係油污,唔想再食!!
2011-02-18
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2011-02-02 42 views
下午行過紅磡舊區見過呢間店, 好似有好評印象, 寒冷的冬天吃湯圓也好啊入去自己坐低.聽到鋪頭d人講福建話,冇其他客, 但竟然冇人招呼亦冇人問食咩, 要自己搵人叫野=.=牆上貼了彩色湯圓, 叫一碗試下吧湯圓皮好似浸左好耐咁..望落食落都唔滑! 黑芝麻filling好似山泥傾斜咁...一見好驚喜!! 可惜毫冇芝麻味..只有黑黑的油味, 覺得好似食緊石油咁=.= 酒釀丸子有3隻味...問可唔可以兩溝...一般都會俾,最多加錢, 但呢度竟然當聽唔到,叫我揀一隻-.-同彩色一樣, 個皮又係冇味...冇filling的..唔係我食過最難食的酒釀丸子..但d酒釀竟然仲痴埋一舊, 有相為證..煮散d酒釀係基本要求, 太冇誠意夜晚o黎會唔會好食d呢? 有機會是吧...但我唔會再take risk, 深覺超市湯圓一點也沒有比它差

入去自己坐低.聽到鋪頭d人講福建話,

牆上貼了彩色湯圓, 叫一碗試下吧
彩色湯圓
湯圓皮好似浸左好耐咁..望落食落都唔滑!
芋頭酒釀丸子
同彩色一樣, 個皮又係冇味...冇filling的..

2011-01-17
i have been there quite often. this inn is really good ad it is not expensive although i am not paying for it. i have eaten the 綠豆沙, it is diferent because it is 隔渣的, 好滑又好香綠豆味. it is also really clean, not even messy. i absolutely will go there again and again.
2010-12-14 32 views
飯後一碗糖水已是例行公事。人身在紅磡,腳步自不然很容易便向寶其利街內的"福元"邁進...這裡芝蔴湯圓之出色人盡皆知。但小弟之best kept secret,卻便是她的蕃薯糖水....糖水夠薑;蕃薯有入口即溶之感;進口一點渣也沒有;甜度也很適中;最重要是夠熱,在嚴寒天氣底下吃一口,登時暖笠笠,混身舒泰之極....吃了一口太太叫的芝蔴糊,甜得有點"漏",而且吃不出生磨之起沙質感,令人失望....自顧在享受自己那碗蕃薯糖水,正想着太座搯一粒湯圓給小弟,怎知她已將之完全消滅殆盡。不會好吃得那樣誇張吧 ? ....之前看到食友Yan對這裡湯圓的負面評價,本想藉此來求證一下,現在惟有留待下次機會了....

。不會好吃得那樣誇張吧 ?
....

2010-11-14 18 views
由黃埔船行番黎呢頭買湯丸。外賣了一個薑汁湯丸同芝麻糊湯丸。個哥哥仔好有禮貌,會講番兩隻湯丸會有少少唔同,一隻滑d,一隻香d,又講定要等10分鐘。真係差唔多等咗10 mins先有,兩碗野都幾重手吓。一番到屋企就即刻開餐。經過半小時之久才回到家,當然熱度減弱了。薑湯甜甜又不會太重薑味,不至於會辣。湯丸好流心啊!皮薄煙韌,個芝麻餡勁多又香濃,一咬即流晒出黎。芝麻糊都好食,第一夠滑、第二夠香、第三唔會太甜。雖然地點上有點不就腳,但都會繼續幫襯!
由黃埔船行番黎呢頭買湯丸。
外賣了一個薑汁湯丸同芝麻糊湯丸。
真係差唔多等咗10 mins先有,兩碗野都幾重手吓。
一番到屋企就即刻開餐。
經過半小時之久才回到家,當然熱度減弱了。
薑湯甜甜又不會太重薑味,不至於會辣。
芝麻糊都好食,第一夠滑、第二夠香、第三唔會太甜。
雖然地點上有點不就腳,但都會繼續幫襯!
薑汁湯丸
芝麻糊湯丸
TakeAway
薑汁湯丸
芝麻糊湯丸
  • 芝麻湯圓
2010-11-10 21 views
食完飯~個日又凍凍地~想去食糖水~見到呢間有TV又好好評~就試下啦~可能係6點多既時間~無咩人~一入到去找個好位(睇 到TV)望左一陣MEUN又想食合桃糊又想食湯圓~就合併叫啦~ORDER個時佢同我地講要等下~因為要整返熱OK~有時間不過佢係用微波整熱返佢LAW~黎到~見到個合桃糊好滑身咁~以為好野~唔....點知食落~佢個糊好似「火羅」咁既味~而且入口回酸~食個糊又唔香又唔夠甜~唔好食~強制食都只可食丁一半~=.=而最好食既湯圓~好薄皮~芝麻料足又香滑~如果下次黎食都只會食湯圓啦~人地招牌貨BOR
食完飯~個日又凍凍地~想去食糖水~

見到呢間有TV又好好評~就試下啦~

可能係6點多既時間~
無咩人~

一入到去找個好位(睇 到TV)

望左一陣MEUN

又想食合桃糊又想食湯圓~就合併叫啦~

ORDER個時佢同我地講要等下~因為要整返熱

OK~有時間

不過佢係用微波整熱返佢LAW~

黎到~

見到個合桃糊好滑身咁~以為好野~

而最好食既湯圓~好薄皮~芝麻料足又香滑~

如果下次黎食都只會食湯圓啦~人地招牌貨BOR
2010-11-05
  • 湯圓
2010-10-21 24 views
尋晚去完喬家柵食小籠包好失望之後就過黎食湯丸,其實未黎過不過又係見咁多人話好就試下。入去一個客都無,得個女人睇舖。叫左個鴛鴦湯丸同酒釀丸子(原味+芒果味)。我個湯丸皮薄唔錯,尤其係花生,好香好濃,芝麻都唔錯,不過係碗薑糖水唔多夠薑味。老婆話碗酒釀丸子都唔錯,係芒果味淡左d,唔多食得出。

2010-10-20
  • 花生湯丸