~ 晚餐.大排檔 ~🐷 炸大腸 👉🏼 皮腍同肉韌,唔點汁唔知食咗啲咩。🦑 椒鹽鮮魷 👉🏼 炸粉唔平均同炸過頭導致太硬,完全無味,唔係新鮮貨。🐟 椒鹽九肚魚 👉🏼同鮮魷一樣奇差,點汁先叫放得落口。🦐 豉油皇中蝦 👉🏼 大小一般,無膏,似用冰鮮貨。🐚 蒜蓉粉絲扇貝 👉🏼 大隻但蒸過頭攪到肉質好韌,粉絲上碟時已吸滿豉油有啲過咸。🍗 脆皮風沙雞 👉🏼 招牌菜,皮脆肉滑,全晚最好食。🐚 豉椒炒大蜆 👉🏼 大蜆變蜆仔,可能店家對個大字有誤會,但九成都有肉唔似其他地方一半殼一半肉,味道唔錯。🍜 豉油王炒麵 👉🏼 夠乾身,正正常常。🦑🐷 墨魚餅拼豬頸肉 👉🏼 墨魚餅唔彈牙,豬頸肉本身整到點衰都好食。㊙️ 個人評價 👉🏼 可能地理位置方便,同港島無咩大排檔,所以先咁多人,如果唔係,唔明點解要去呢度,無下次。💸 埋單 👉🏼 $1160🏡 地址 👉🏼 灣仔寶靈頓道16號永德大廈地舖☕️ 一個人的餐桌 一個人的孤獨 請我飲杯咖啡 瀏覽下網誌 謝謝
~ 晚餐.大排檔 ~

🐷 炸大腸 👉🏼 皮腍同肉韌,唔點汁唔知食咗啲咩。

🐟 椒鹽九肚魚 👉🏼同鮮魷一樣奇差,點汁先叫放得落口。

🦐 豉油皇中蝦 👉🏼 大小一般,無膏,似用冰鮮貨。

🍗 脆皮風沙雞 👉🏼 招牌菜,皮脆肉滑,全晚最好食。

🍜 豉油王炒麵 👉🏼 夠乾身,正正常常。

💸 埋單 👉🏼 $1160

Type of Meal
Dinner
脆皮風沙雞
2021-06-09 951 views
海鮮唔新鮮!食都一肚氣!1)豉椒炒蜆,蜆好細,細個1蚊銀2)白灼花螺,叫一斤得半斤3)油浸筍殼還可以4)泥鯭粥無果皮….5)聖子 ,比D唔新鮮….你去食,自己諗清楚!
海鮮唔新鮮!食都一肚氣!
1)豉椒炒蜆,蜆好細,細個1蚊銀
2)白灼花螺,叫一斤得半斤
3)油浸筍殼還可以
4)泥鯭粥無果皮….
5)聖子 ,比D唔新鮮….

你去食,自己諗清楚!
2019-06-11 2931 views
一行三人諗住食潮州野,點知中晒伏,好失望,整體食物味道正常,但重點係唔新鮮,上菜果時又唔熱,呢下已經冇下次⋯唔怪之得成間野晚市時間7-9pm只得兩枱客人⋯瀨尿蝦唔新鮮:肉霉,出去水缸睇,叫佢撈上黎睇下,d蝦死咕咕唔識郁,仲好意思話黎貨果時係咁⋯辣酒煮花螺:好淡,冇乜味啫啫煲通菜:唔熱,黎到一d煙都冇,味道一般豉油王炒麵:過份乾,唔似新鮮炒,似用微波爐翻熱,又乾又淡,小食店幾蚊一碟好食過佢一千倍蠔仔粥:味道正常,食到幾粒蠔仔臭嘅**附上收據以供參考

辣酒煮花螺:好淡,冇乜味

啫啫煲通菜:唔熱,黎到一d煙都冇,味道一般

蠔仔粥:味道正常,食到幾粒蠔仔臭嘅

**附上收據以供參考
2019-06-10
2019-05-19 2052 views
有兩個朋友從法國過來香港,便帶他們試一下我們香港的地道美食。今次的選擇比較特別,之前我們都會選擇到廟街或者銅鑼灣的明記,但是今次想試試新地方便來到了這間在明記隔離的祥正。走到寶靈頓街,基本上街客都會給明記攔截了,因為祥正在街尾。正因為這個緣故,這裏是比較少人和舒適的。我們叫了很多小菜包括蝦仁炒蛋、燒乳鴿、蒜蓉蒸蝦、椒鹽鮮魷、通菜煲、豉椒炒蜆、避風塘炒蟹和炒飯等等,全部都是新鮮即製,熱騰騰的上枱。其中有幾個我想說一說:先說蝦仁炒蛋,蛋是非常滑的!但是蝦仁才是重點!每隻蝦仁的直徑有差不多四厘米,不是一般的白蝦!是有質素的海蝦!配上韮皇,香口好吃!再說燒乳鴿,可以說是極品!剛燒起的乳鴿皮脆肉嫩!還有肉汁的!骨還是很軟,證明這真的是BB鴿!我的法國朋友吃得弄油手指也在所不計!蒜蓉蒸蝦的重點在於那些粉絲!真的是好吃到不得了!在蒜蓉,熱油和豉油的陪襯下簡直令我們想叫一碟淨粉絲!另一重點菜就是椒鹽鮮魷。在外國的Calamari。所以對於我的朋友來說是完全不會陌生的。但是他們說這比起他們一向吃的Calamari簡直就是差天共地!因為他們那邊沒有我們的鑊氣,魷魚也是不靭而香軟!上枱時還是燙口的!到大排檔

到大排檔吃豉椒炒蜆是基本菜式吧!這個是豉椒蜆的蜆不是很大隻,但是都算飽滿!重點是那個豉椒汁,不知道為什麼總覺得有一種香料跟其他的不同,大片的洋蔥和燈籠椒令菜式更有咬口。

通才和炒飯都是好吃的。但是沒有什麼特別可以說。避風塘炒蟹就比較遜色,炒得太熟了!令蟹肉很黐殼。

總括而言,這餐地道香港大排檔晚餐令我的法國朋友很開心!整晚都是讚嘆不停!順帶一提是洗手間比一般大排檔的洗手間企理。都是一個貼心的地方吧。
2019-05-18
  • 豉椒炒蜆
  • 椒鹽鮮魷
  • 燒乳鴿
2019-05-06 1482 views
星期五放工有咩好做 梗系同同事去食食食食好野啦 大家一人一句 終於諗到食咩 lu 就系公司附近既大排檔 !!!! 坐低睇睇個餐牌 全部都好想先 最終一行六人豉油王鵝腸超好食 超級好味豉油好滑. 仲有雞肝腎 .其他菜式仲有 炸蝦球 鳳梨子薑炒牛肉 椒鹽魷魚 通菜煲 都好有風味 胡椒豬肚湯: 要求少放胡椒,味道非常不錯,胡椒味道過後還能品出一絲甜味,豬肚也非常軟嫩,一連喝了兩大碗。椒鹽瀨尿蝦:味道很好很入味,蒜蓉脆口,瀨尿蝦新鮮,因為門口有游水海鮮蒜蓉粉絲蒸扇貝:口味很好,扇貝夠鮮甜,蒜蓉粉絲都足料炸乳鴿:口味不錯,不沾醬也已經相當夠味,皮脆肉嫩金銀蛋浸豆苗:豆苗很嫩,湯頭重鹹旦味,總體不錯幹炒牛河:牛肉鮮嫩,炒河粉也不膩,整體感覺良好其實餐牌上仲有好多野都想試 已經決定我哋下次再黎食過

坐低睇睇個餐牌 全部都好想先 最終一行六人

豉油王鵝腸超好食 超級好味豉油好滑. 仲有雞肝腎 .

蒜蓉粉絲蒸扇貝:口味很好,扇貝夠鮮甜,蒜蓉粉絲都足料

炸乳鴿:口味不錯,不沾醬也已經相當夠味,皮脆肉嫩

金銀蛋浸豆苗:豆苗很嫩,湯頭重鹹旦味,總體不錯

幹炒牛河:牛肉鮮嫩,炒河粉也不膩,整體感覺良好

其實餐牌上仲有好多野都想試 已經決定我哋下次再黎食過
2019-04-12
2019-02-28 1205 views
蒜茸粉絲蒸蟶子 -熱辣辣的蒸蟶子,筷子一夾,面頭的粉絲好入味,炸蒜好香好夠味~燒乳鴿 ─鴿皮咬落脆口乾身~蝦醬炒通菜 ─兩個字:好食!椒鹽豆腐  ─  外型又大又細鬼五馬六,外皮係好脆囉,裡面好嫩滑,咬落熱騰騰、好出色的一味~要加餸,請大佬介紹炒蟹,但我食親蟹都整損嘴,最後我哋點咗避風塘炒蝦。避風塘炒蝦 ─辣椒炸蒜等配料勁香勁惹味,蝦肉入味,想食得更滋味,請先啜吓蝦殼,再剝蝦肉食,或者直接夾炸蒜料落蝦肉到一齊放入口,咁就有味嘞~總結,下次都會來食鑊氣小菜。
蒜茸粉絲蒸蟶子 -

燒乳鴿 ─
鴿皮咬落脆口乾身~

蝦醬炒通菜 ─
兩個字:好食!

,咬落熱騰騰、好出色的一味~

避風塘炒蝦 ─

總結,下次都會來食鑊氣小菜。
2019-02-16
2018-12-03 1477 views
今日去左Sogo Thankful血拼,又要排隊人又多又逼血拼左一輪之後真系好攰。因為Sogo Thankful基本上Sogo個邊啲人多到好難行,出返Sogo見肚餓就決定貢去鵝頸橋個邊覓食。行下行下就隨便入左一間菜館裡邊食飯,點知有驚喜……我地叫左椒鹽瀨尿蝦、鹵水拼盆、避風塘炒蟹、蒜蓉粉絲蒸蟶子、啫啫通菜煲、黃金蝦。椒鹽瀨尿蝦,蝦殼都炸到好透基本上可以連殼食,好香口所以都叫左啤酒加上行完街真系好口渴。鹵水拼盆,所有野都鹵得好夠味但又吾會耐左好,掌握得岩岩好。避風塘炒蟹,蟹鉗肉質飽滿,沾上炸蒜同食,鮮甜又惹味。蒜蓉粉絲蒸蟶子,都係好香蒜味, 但又唔會搶左海鮮原本陣味,蒸得岩岩好又好爽口。連粉絲都好入味夾蔥蒜食一流!! 啫啫通菜煲,好有鑊氣, 而且好新鮮, 通菜好爽口, 唔多油之餘又煮得岩岩好唔會太淋, 好考功夫嫁,味道帶點微辣。正!!!黃金蝦球,蝦球夠彈牙而且好鮮味好新鮮,配埋啤酒大滿足。環境整潔舒適,侍應跟進速度快,飲飽食醉之後我地走既時候漏低左野,侍應還跑出來交返我地,我覺得佢地好老實。

行下行下就隨便入左一間菜館裡邊食飯,點知有驚喜……

鹵水拼盆,所有野都鹵得好夠味但又吾會耐左好,掌握得岩岩好。

避風塘炒蟹,蟹鉗肉質飽滿,沾上炸蒜同食,鮮甜又惹味。

黃金蝦球,蝦球夠彈牙而且好鮮味好新鮮,配埋啤酒大滿足。

內地朋友落黎香港濕平,打算系銅鑼灣血拼,之後話同我慶祝生日,問我想去邊間餐廳。內地咩都有得食,想帶佢地去d內地少食嘅菜色,又要坐得舒服環境又唔失禮,search openrice見到祥正有d菜係內地唔多見,二話不說即刻打去訂位。港式野椒鹽瀨尿蝦,避風塘炒蟹,哩兩款菜d內地朋友話未食過,再豉椒炒蟶子,蒜蓉炒豆苗,時蔬豆腐海鮮湯,薑蔥魚雲煲同辣酒煮東風螺。椒鹽瀨尿蝦炸至外層脆卜卜,幾乎連殼都可以食埋,而入面嘅蝦肉亦非常 juicy,一啲都唔老,肉質鮮甜!避風塘炒蟹蟹鉗肉質厚實、口感彈牙,特別惹味。大廚非常細心,上桌前已經將蝦鉗外殼拍碎,既方客人享用又能使蝦肉沾上味道。豉椒炒蟶子十分多肉,吃下去非常惹味,完全無沙。蒜蓉炒豆苗,菜嫩仲有蒜蓉而且有啲汁濕濕地。時蔬豆腐海鮮湯,成個湯乜都有好滿足好有鮮味豆腐都好滑。薑蔥魚雲煲,恰好火喉的走油,魚皮表面焦香,軟骨香脆鬆化,魚頭的魚汁和啫喱有水盈口感,加上無過稠過濃的芡汁,精髓被魚雲吸收哂,這道薑蔥魚雲食得津津有味!辣酒煮花螺,調味既酒夠香,辣「色香味」也夠,螺裡無沙肉頗甜。天氣凍凍地叫個辣酒煮花螺,辣辣地送啤酒好夾perfect match!!其實每

豉椒炒蟶子十分多肉,吃下去非常惹味,完全無沙。

蒜蓉炒豆苗,菜嫩仲有蒜蓉而且有啲汁濕濕地。

時蔬豆腐海鮮湯,成個湯乜都有好滿足好有鮮味豆腐都好滑。

其實每款菜色都唔錯,餐飯都食得好開心。

PS:感謝內地朋友出長水遠落黎香港同我慶祝生日,謝謝,感恩。
2018-11-23
2018-10-31 667 views
老豆今個星期日生日, 加上佢好中意食海鮮, 所以帶埋屋企人同老豆去祥正食生日飯! 幫老豆點左 避風塘炒蟹, 椒鹽細尿蝦, 豉椒炒聖子, 豉油皇花竹蝦, 木桶沙薑雞, 芝士墨魚丸, 啫啫通菜煲, 豆豉鯪魚油麥菜避風塘炒蟹: 炸到金黄色既蒜粒, 再配上油炸蟹, 爆炒然後出鍋真係好香 肉質都好爽甜! 椒鹽細瀨尿蝦: 雖然係細瀨尿蝦, 但食落都OK, 好香口豉椒炒聖子: 聖子最怕炒得太老! 廚房炒得都唔錯, 有鑊氣豉油皇花竹蝦: 蝦身都大隻, 但炒得幾入味!!木桶沙薑雞: 雞好滑, 但又唔會太咸, 但太飽, 食唔曬, 打包拎走芝士墨魚丸: 個口感幾好, 但一定要熱個時食!!!啫啫通菜煲, 豆豉鯪魚油麥菜: 不過不失啦~ 祥正個性價比都OK, 同埋最緊要老豆食得開心!!!!!

椒鹽細瀨尿蝦: 雖然係細瀨尿蝦, 但食落都OK, 好香口
豉椒炒聖子: 聖子最怕炒得太老! 廚房炒得都唔錯, 有鑊氣
豉油皇花竹蝦: 蝦身都大隻, 但炒得幾入味!!
芝士墨魚丸: 個口感幾好, 但一定要熱個時食!!!
啫啫通菜煲, 豆豉鯪魚油麥菜: 不過不失啦~

祥正個性價比都OK, 同埋最緊要老豆食得開心!!!!!
2018-09-27 910 views
今個星期五屋企人懶得煮飯食,但我又唔想求其食,所以就拉左屋企人落祥正醫肚~落去祥正一定會叫我最愛既薑蔥炒蟹 同 蒜蓉粉絲蒸聖子!!呢個我爸爸最鐘意食,仲叫左幾枝冰凍既藍妹啤酒食薑蔥炒蟹,海鮮夠新鮮就一定,啲蟹仲要好多肉啲蟹肉都入哂味,啲汁都好正又夠鑊氣。蒜蓉粉絲蒸聖子,夠爽口又鮮甜!!!另外再叫左個芝士炸墨魚丸同蒜蓉炒白菜仔配飯!!祥正出名海鮮好食!其實配菜都唔差!咁樣配飯食一流!我地一家4口去食都係好平咁埋單!有時夜晚咁樣食都唔錯!
今個星期五屋企人懶得煮飯食,
但我又唔想求其食,
所以就拉左屋企人落祥正醫肚~
落去祥正一定會叫我最愛既薑蔥炒蟹 同 蒜蓉粉絲蒸聖子!!
呢個我爸爸最鐘意食,仲叫左幾枝冰凍既藍妹啤酒食薑蔥炒蟹,
海鮮夠新鮮就一定,
啲蟹仲要好多肉啲蟹肉都入哂味,啲汁都好正又夠鑊氣。
蒜蓉粉絲蒸聖子,夠爽口又鮮甜!!!
另外再叫左個芝士炸墨魚丸同蒜蓉炒白菜仔配飯!!
祥正出名海鮮好食!
其實配菜都唔差!咁樣配飯食一流!
我地一家4口去食都係好平咁埋單!
有時夜晚咁樣食都唔錯!
2018-09-24
2018-07-30 1187 views
個日接完男朋友收工, 諗住去食飯, 男朋友就帶左我去食祥正, 本身唔係幾想去但男朋友話好好食,叫我試下, 就跟左佢去, 點知食落又OK, 比想像中好食, 地方都算衛生~我地兩個叫左避風塘炒蟹, 蒜蓉開邊蝦同腐乳通菜, 咁樣兩人食都好夠D肉好新鮮同彈牙, 炒得岩岩好, 一放上枱就聞到好香~ 食得出用料新鮮, 炒得都好食, 唔會煮過頭, 男朋友係冇介紹錯~
地方都算衛生~

D肉好新鮮同彈牙, 炒得岩岩好, 一放上枱就聞到好香~
避風塘炒蟹
2018-07-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
避風塘炒蟹
2018-06-21 1508 views
我同屋企人都勁中意食海鮮, 個日同呀媽行完街, 就叫埋老豆細佬出尼一齊食飯, 諗唔到食咩, 咪諗住食個大排檔就番去, 點知依間野出奇地好食 LOL由其係個避風塘炒蟹!! 一流!! 勁好食, 仲叫左幾個小菜, 都唔錯, 我自己就覺得椒鹽鮮魷同牛仔粒真心有驚喜, 最衰4個人叫唔到太多餸, 仲有好多都想試, 下次會同朋友再去食 XP
2018-06-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 避風塘炒蟹
2018-05-18 1399 views
咁岩行完百貨公司想食大排檔就去左祥正,今日決定要食返多D野去補充體力呀!我同老公仲有2個朋友叫左幾樣野,包括避風塘蝦、白灼花螺、蒜蓉蒸扇貝、蟶子皇,仲有豉油皇炒麵,正呀! 我同老公都最中意避風塘蝦,配埋藍妹超夾! 佢地D海鮮夠新鮮,豉油皇炒麵夠鑊氣,我地都好滿意今日餐飯呀! 又食又買,今日好滿足呀!
蟶子皇
避風塘蝦
2018-05-15
蟶子皇
避風塘蝦
  • 白灼花螺
2018-04-27 1010 views
今日約左個好耐無見的朋友食飯,想話傾下計,咪叫左佢地祥正一齊啤啤佢。我地行到門口見到游水海鮮好新鮮,就叫左個炒蜆同椒鹽豆腐拼海蝦,之後再叫多左個同鹵水拼盤同芝士龍蝦,一流呀! 之後仲發現原來可以用支付寶比錢,初初我都唔識,之後我個FD就試比我睇,真係好方便,下次會再黎食!
2018-04-20
  • 芝士龍蝦
  • 鹵水拼盤
2018-03-15 1284 views
剛搬來銅鑼灣,聽聞頸橋街市附近食肆很好便選一間來試試。見祥正門外咁多圖片很吸引,即入去試試。怎知是一吐氣的開始點了豉椒炒蜆,椒鹽鮮魷,京都骨及菠菜。等了20分鐘也未有碟餸來,要追,正常炒菜都可以來。之後椒鹽鮮魷到了。不脆加是凍的,真失望。 之後又等了10分鐘又要追單。之後京都骨到了。沒有酸味,肉也很硬。我開始問為什麼那些餸全是凍,他只說已經即刻炒。講真今天是星期四冇可能係咁。都是炒蜆來到有沙的也不入味也是凍。真是越食越火滾。到最後等了20分鐘菜也沒有來,取消佢又話整緊。最後又話都係同你取消。真不明白食一碟菜要等1小時多,是什麼大排檔!買單再說自己不滿一句不好意思也沒有,他們的服務態度真好令我食了谷氣的一餐。身邊跟我食的人也起得走了。因他趕時間。我自己白白在等候一跌最後沒有來的菠菜!想起我幾條的權發,平民化但係服務態度同埋食物好好多。真係可一不可再你有時間就可以去試吓包你可以坐好耐。
。怎知是一吐氣的開始

點了豉椒炒蜆,椒鹽鮮魷,京都骨及菠菜。
等了20分鐘也未有碟餸來,要追,正常炒菜都可以來。
之後椒鹽鮮魷到了。不脆加是凍的,真失望。

都是炒蜆來到有沙的也不入味也是凍。真是越食越火滾。

想起我幾條的權發,平民化但係服務態度同埋食物好好多。

真係可一不可再你有時間就可以去試吓包你可以坐好耐。

椒鹽鮮魷
豉椒炒蜆