盈館
星期日嘅幸福時光:同男友屋企人喺盈館慶生日
KatieKKie
2025-09-16
Follow
一踏入旺角盈館,就俾佢哋嘅復古花紋地磚同暖黃吊燈吸引住!星期日下午人流唔算多,枱與枱之間夠闊落,最啱我哋一家大細傾偈。侍應姨姨仲好貼心,聽到我哋慶生日,主動送咗碗「壽桃仔糖水」🥣,搞到男友阿媽笑到見牙唔見眼。冷氣夠凍又唔會吹頭頂,啱晒怕熱嘅我~💨🦞 龍蝦湯鮮竹卷 ($58)飲啖湯即刻醒神!龍蝦殼熬出嘅濃香帶微微奶滑,鮮竹卷索晒湯汁又keep到腐皮韌勁,咬落仲有粒粒蝦肉彈出嚟🦐。阿爸話:「呢個抵過飲龍蝦湯拉麵!」(4.5/5🌟)⚡雷沙煎堆仔 ($42)熱辣辣上枱仲識冒煙!芝麻脆皮薄過薯片,咬開係流心花生餡🥜,甜度剛好唔黐喉。男友細佬食到成嘴芝麻仲要encore,話似食緊「會爆漿嘅麻糬波波」🤤(4/5🌟)🖤 黑金流沙包 ($48)墨魚汁竹炭包皮夠戲劇性!輕輕一撕,鹹蛋黃流沙多到要用匙羹兜住🍳。阿媽勁驚喜:「以為得個樣,點知流心仲多過舊年中秋啲月餅!」(4.8/5🌟🐉)🐟 甫魚乾蒸燒賣 ($52)呢個傳統得嚟有驚喜!豬肉混咗馬蹄粒同蝦米,面頭塊風乾魚片鹹香提鮮🐟。最正係個size,唔會大粒到食滯,阿爸食完仲打包多籠話送啤酒🍺(4.3/5🌟)🥟 真功夫潮州粉果 ($45)透薄水晶皮睇到晒入面嘅沙葛粒同花生!秘製辣油係靈魂🌶️,蘸少少即刻由清淡變惹味。男友話似「阿嫲手作版」,但餡料多咗冬菇同蝦乾,夠哂誠意(4/5🌟)埋單$600有找,人均$150食到捧住個肚走,仲有阿媽最like嘅懷舊馬蹄糕贈送!🎁 比起酒店飲茶平三成,但點心質素拍得住名店。最抵讚係佢哋肯花心思搞新派fusion,又保留傳統手藝,老人家後生仔都食得開心~👵👦 下次家庭gathering實再encore!💯Read More
+ 1
test
Elainebabee
抵過自己煮
Elainebabee
2025-09-14
Follow
平時成日喺屋企食飯,煮嚟煮去都係嗰幾味,煮得多唔止悶,材料、時間加埋都唔平久唔久出街同屋企人食餐好嘅,換個環境輕鬆啲,仲可以試啲屋企煮唔到嘅滋味😋最近去咗盈館,價錢親民,菜式有心思又足料,真係抵過自己喺屋企煮👍🏻冰鎮咕嚕肉 $138 (必食)咕嚕肉冰鎮處理,令外皮保持酥脆,酸甜醬汁冷食更見層次😋肉質鮮嫩,入口先涼後香,有驚喜,夏天食特別醒胃👍🏻清蒸龍躉斑仔 (約一斤) $58 (必食)清蒸保留魚肉原味,斑仔肉質細嫩,油脂分佈均勻,蒸得恰到好處👍🏻👍🏻配上簡單蔥油,鮮味突出,價錢非常親民,性價比極高,好過自己煮🤣火焰鹽燒雞 $198 (必食)上枱時火焰四射🤩視覺效果一流☺️雞皮微焦香脆,肉質多汁👍🏻外脆內嫩,香氣撲鼻,正橡果炭燒叉燒 $88.8 (必食)呢個超級有驚喜,肉質香甜嫩,炭燒令叉燒帶有微微焦香,蜜汁不過甜,肉味濃郁而不膩,真心好食豐料養生燉湯 $48 (必食)湯底清澈但味道濃郁,材料豐富鮑魚、雞腳、瘦肉齊齊落場,滋味層次豐富👍🏻飲落暖胃又補身,係一碗誠意十足嘅滋補靚湯金瑤扒西蘭花 $118西蘭花爽脆,瑤柱鮮香,瑤柱汁濃郁但不搶味👍🏻健康之餘亦不失豪華感,係素食者都會愛上嘅一款而家晚市仲有推介🤩點火焰鹽焗雞即可參加乒乓波抽獎,抽獎機會按入座人數計算1️⃣大獎:火焰鹽焗雞免費🆓2️⃣中獎:火焰鹽焗雞半價3️⃣小獎:火焰鹽焗雞八折
(每張單只能兌換一次火焰鹽焗雞抽獎獎品)(折扣結果以抽到最大優惠為準)(折扣須即時使用)下次再食過😋Read More
helenccw5348
傳統的美味
helenccw5348
2025-09-12
Follow
位於旺角心臟地帶的「盈館」,是間主打高質粵菜的餐廳。廚師團隊經驗豐富,堅持採用新鮮食材,匠心烹調傳統與創新並蓄的佳餚。從經典點心到巧手小菜,味道正宗,環境舒適,是鬧市中品味粵式風味的理想之選。【上湯焗澳洲龍蝦伊麵】 龍蝦鮮甜彈牙,上湯濃郁醇厚,伊麵吸盡精華,口感豐盈,每一口都是滿足。 【橡果炭燒叉燒】 叉燒外層微焦,肉質軟嫩多汁,炭香交織橡果甜香,滋味層次豐富,令人回味。 【清蒸龍躉斑仔/約1斤】 魚肉細膩滑嫩,清蒸手法保留原味,豉油提鮮恰到好處,鮮美而不膩,盡顯功夫。 【老壇酸菜深海龍躉斑球】 酸菜爽脆開胃,龍躉斑球厚實鮮甜,酸香湯底襯托魚鮮,風味獨特,酸辣過癮。Read More
風趣大食之家
班導榮休宴🎉蝦餃小龍包爆燈!
風趣大食之家
2025-09-11
Follow
上週日同班中學死黨夾錢請班導飲茶,揀咗旺角新開嘅「盈館」。推開木雕屏風,冷氣同茶香撲面嚟~樓底高掛住復古雀籠燈,卡位闊落到班導可以攤喺度嘆普洱✨。隔籬枱阿婆仲猛讚個孫乖,搞到班導眼濕濕話「教咗三十幾年書都係為呢啲溫馨場面」🥲。呢度環境懷舊得嚟有活力,啱曬我哋班百厭星邊食邊講返當年走堂瘀事!晶瑩鮮蝦餃 🥟飲茶點可以冇蝦餃先?呢度嘅蝦餃大大粒,個皮睇落真係幾透薄,夾起嚟冇穿冇爛,合格!一啖咬落去,入面起碼有兩三隻蝦,幾爽口彈牙,鮮味都夠。不過不失啦,穩陣之選。味道口感:皮薄蝦爽,鮮味足。評價:基本功紮實,食得出係新鮮嘢。評分:🌕🌕🌕🌕🌗龍蝦湯鮮竹卷 🦞呢個名聽落幾勁!上枱時熱辣辣,個湯底真係聞到淡淡龍蝦香喎。鮮竹卷索晒啲湯汁,好juicy!入面啲餡料都豐富,唔係得舊腐皮就算。個龍蝦湯底唔算超濃,但鮮甜味係有嘅,幾特別。味道口感:湯汁鮮甜,腐皮軟滑吸湯。評價:有心思,味道唔錯,值得一試。評分:🌕🌕🌕🌕一口鮑魚燒賣 👑呢個擺明係呃like呃相機食先嘅點心啦!粒燒賣上面真係有隻迷你鮑魚仔,賣相幾矜貴。鮑魚仔本身煮得算腍滑,唔會韌。下面粒燒賣都幾足料,豬肉加蝦肉,都幾彈牙。成粒食落去,口感層次豐富咗。味道口感:鮑魚仔軟滑,燒賣彈牙肉香。評價:賣相加分,味道都OK,試下無妨。評分:🌕🌕🌕🌗金珠小雞鹹水角 🐥嘩!呢個一上枱,成班同學仔(雖然已經唔細)都「嘩」咗聲!個樣真係整到成隻雞仔咁,超級得意,相機食咗好耐📸!炸到個皮外層脆卜卜,入面嗰層糯米煙煙韌韌,個餡係傳統鹹水角嘅味道,鹹鹹甜甜。好食又好玩!味道口感:外脆內軟糯,餡料惹味。評價:造型滿分!味道係水準之上,呃like必點!評分:🌕🌕🌕🌕豉汁蒸鳳爪 🦶飲茶嘅comfort food!呢度啲鳳爪蒸得夠晒火候,啲皮入口即化,一啜就甩骨,啱晒我呢啲懶人。豉汁味好濃郁,完全滲晒入啲鳳爪度,花生都夠腍。冇得輸!味道口感:極度軟腍,豉汁味濃惹味。評價:水準穩定,送茶一流。評分:🌕🌕🌕🌕雪花墨西哥叉燒餐包 🇲🇽🍞呢個名好fusion!個包面頭有一層脆脆地、甜甜地嘅「雪花」,似墨西哥包嗰種皮。個包身幾鬆軟,唔係實的的嗰啲。入面嘅叉燒餡份量足,甜度適中,半肥瘦叉燒,幾香口。成個配搭幾得意,又幾好食喎!味道口感:面脆內軟,叉燒餡香甜。評價:有創意又好食,口感豐富。評分:🌕🌕🌕🌕🌗鮮蝦蒜香脆春卷 🍤春卷炸得金黃香脆,呢點做得好好,而且食落唔會成口油。入面除咗有蝦肉,仲有啲蒜香味,幾香口。不過整體嚟講就正正常常,冇話特別驚艷,不過不失嘅一款。味道口感:香脆唔油膩,有蒜香蝦味。評價:不過不失,合格嘅炸點。評分:🌕🌕🌕金湯小龍包 🥟呢個小籠包個名有個「金湯」,上枱時個湯汁隱約見到有啲金黃色。個皮都算薄,夾起嚟要小心啲。一咬開,啲湯汁真係幾鮮甜,唔係死鹹嗰種。肉餡都幾滑。不過不失啦,唔算係食過最正嘅小籠包,但都OK嘅。味道口感:皮薄湯鮮,肉餡滑。評價:湯汁係亮點,味道唔錯。評分:🌕🌕🌕🌗總括嚟講,盈館嘅食物質素高,味道出色,價錢方面大概每位$300-$400左右,對於呢種級數嘅點心宴其實算劃算。選擇呢間餐廳主要因為佢地口碑好,而且旺角交通方便🚇,適合成班同學集合。班導師話呢餐令佢感動又開心,真係完美送別禮🎁!Read More
+ 2
heyfoodie852
🤩抵過自己買餸煮?!旺角$58食到沙巴龍躉🐟CP值爆燈😎
heyfoodie852
2025-09-10
Follow
晚市四大皇牌真係吸引到我!最平$38有小菜,唔洗返屋企買餸煮都慳返手續費🤪同屋企人一齊試,質素居然超出預期~食完仲送碗綠豆沙食😋🐔 火焰鹽焗雞 $198
侍應親自點火打卡必影🔥鹽焗香氣十足!🍲 海王白玉冬瓜盅 $188
夏天必飲~冬瓜湯消暑又足料💦🦐 白灼海生蝦 $38
$38食到新鮮大隻蝦,真心抵!🐟 清蒸沙巴龍躉斑仔 $58
價錢震撼🫨龍躉滑嫩,豉油配得好惹味!🥬 瑤柱蝦乾浸菜苗 $98
清爽唔油膩,配料夠足🐷 私房蜜椒豬肋骨 $148
醬汁超惹味,豬肋骨肥瘦適中,唔會膩Read More
+ 5
美食字典
中菜的頂流
美食字典
2025-09-10
Follow
🌟🍴 【旺角 •盈館 】 🍴🌟 📍 盈館 (旺角)旺角彌敦道601號創興廣場7樓🍖🥟🍟🥚🍰🍲🍇 • 🥪🍓🍤🍪🍜🍡🍹 冰鎮咕嚕肉 🍍🐷❄️咕嚕肉外脆內嫩,菠蘿酸甜開胃,冰鎮後更清爽!😍 醬汁惹味,建議配白飯吸汁!🌟豐料養生燉湯 🥣🌿湯底清甜,藥材同食材燉得入味,養生又暖胃!😊 料多豐富,建議慢飲細味,健康之選!🥄瑤柱海皇豆腐煲 🦪🥮豆腐滑嫩,瑤柱海皇鮮香濃郁!😍 煲仔熱騰騰,建議加蔥花,提鮮更惹味!🌿清蒸龍躉斑仔(約1斤) 🐟🍲龍躉肉質細嫩,清蒸保留鮮甜!😋 薑蔥調味簡單,建議配醬油,入口即化!🌟第三口孖寶 🍗🍤孖寶組合驚喜,肉嫩多汁,小食香脆!😍 建議配辣醬或酸梅醬,開胃又過癮!🥢盈館金牌吊燒雞(半隻) 🐔🔥燒雞皮脆肉嫩,汁水鎖得住好juicy!😋 燒香撲鼻,建議配蒜蓉醬,美味加倍!🌟薑蔥焗桶蠔 🦪🧅桶蠔肥美多汁,薑蔥香氣濃郁,焗得軟滑!😍 建議配黑椒,鮮味更突出!🥄🍙🥤 餐廳評分🥤🍙 🔥 餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥 ⛄ 服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄ 🍾 食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾 🎟️ 性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️ 💰 消費:HKD 880✨🥢🍣🍕🍜🍴🍰✨ #旺角美食 #web3旺角 #盈館Read More
Ashley Hui 0629
抵食點心🤩新派好味✨
Ashley Hui 0629
2025-09-09
Follow
平時我都鐘意揀平價又好食嘅點心,但絕對唔能夠輸晒創新同獨特口味。唔單止價格合理,每樣菜品都帶有店家特有嘅巧思,我一試就明白佢哋真係有心思同誠意。從濃郁香滑嘅炒飯到口感層次豐富嘅小籠包,每份點心都俾我帶嚟唔同驚喜。低調中帶出一絲創意,好多菜色改良自傳統,又添上現代既口味平衡,令人食落回味無窮😋。加上呢度環境舒適、笑容滿面嘅服務員,實在令人倍感溫馨。價格方面,每道菜品嘅分量都足夠,平民價錢又能享受高質素嘅美食,真係性價比爆表!有友聚會或者係一個人輕鬆落嚟慢慢享受,呢度都係唔錯嘅選擇👍!以下係各式點心嘅具體食評:────────────────────────────食品名:欖菜鮮肉碎蛋白炒飯食品味道:鹹香適中,有欖菜嘅獨特風味食品做法:火候掌握得宜,蛋炒得細膩食品口感:粒粒分明,肉質嫩滑食品評價:一盤既經典又創新,意外發現嘅佳餚────────────────────────────食品名:一口鮑魚燒賣食品味道:鮑魚鮮香,蘸上特製醬汁更勁食品做法:小巧精緻,內餡均勻豐滿食品口感:彈牙鮮嫩,令人齒頰留香食品評價:高級食材平價享受,性價比之王  ────────────────────────────食品名:金珠小雞鹹水角食品味道:鹹香撲鼻,雞肉鮮味十足食品做法:經典蒸製手法,保留原汁原味食品口感:外皮微脆,內餡滑嫩柔和食品評價:傳統小點新做法,令人回味無窮  ────────────────────────────食品名:鮮蝦蒜香脆春卷食品味道:蒜香濃郁配上蝦味鮮美食品做法:炸制金黃酥脆,撲滿正統風味食品口感:外酥內嫩層次分明食品評價:一口咬下即係濃濃海味與香脆誘惑────────────────────────────食品名:金湯小龍包食品味道:湯汁鮮美,味道濃而不膩食品做法:包製精緻,用心控制火候食品口感:薄皮撐起豐富湯汁,滑嫩入口食品評價:傳統點心嘅極致再現,令人久久難忘  ────────────────────────────食品名:晶瑩鮮蝦餃食品味道:蝦味十足,清甜不膩食品做法:用心包製,皮薄餡多食品口感:爽脆彈牙,香氣四溢食品評價:每咬一口都彷彿融化,令人戀戀不忘────────────────────────────食品名:龍蝦湯鮮竹卷食品味道:湯底鮮甜,龍蝦餡料更添鮮美食品做法:材質豐富,用料實在又講究食品口感:絲滑湯汁同爽脆竹卷完美結合食品評價:一碗暖身又提神嘅精緻點心────────────────────────────食品名:雪花墨西哥叉燒餐包食品味道:叉燒甜鹹平衡,墨西哥風味意外融合食品做法:獨特發酵工藝配合烤制食品口感:外層微脆,內餡濕潤香甜食品評價:創意十足,令人話咁快又再嚟多一個呢次試食體驗真係幾滿意!佢哋成功做到「多選擇、平價、好吃、創新」呢幾點。Read More
TinyKatherine
點心控必試!🌟
TinyKatherine
2025-09-06
Follow
一踏入旺角盈館,就被佢嘅裝修風格吸引住啦!✨燈光柔和但唔至於太暗,牆身係啲簡約嘅木紋設計,配埋啲傳統中式花窗,整體感覺既現代又帶住濃濃嘅港式風情。🎶環境非常舒適,枱凳擺放得宜,完全唔會迫,仲有啲輕音樂響緊,令人食飯時特別放鬆😌。最鍾意佢哋每張枱入面都有一支細心準備嘅鮮花,令人心情大好🌼。黑金流沙包第一口就畀我驚喜!🤩呢款流沙包外表用咗竹炭粉染成黑色,睇落幾型格😎,切開之後,金黃色嘅鹹蛋黃流沙漿即刻湧出嚟,超誘惑🤤。內餡唔單止夠鹹香,仲有一陣淡淡嘅奶香味,甜中帶鹹,口感綿滑到飛起!🌟皮薄軟糯,咬落去彈牙有層次感,真係創意同美味兼備!豉汁蒸鳳爪鳳爪蒸得剛剛好,骨頭鬆軟到可以用舌頭輕輕一啜就脫骨~😋醬汁調味十分出色,豉汁香濃帶少許辣味🌶️,滲入鳳爪每一寸肉裡面,啖啖都係滋味!而且鳳爪本身膠質豐富,入口黏糯又唔膩,簡直一流!馬拉糕睇落去平平無奇嘅啡色糕點,但食落有驚喜喎!呢度嘅馬拉糕做得好鬆軟,氣孔分佈得好靚,食落真係feel到嗰種空氣感☁️,唔會好似有啲地方咁實的的。甜度亦都啱啱好,唔會太甜膩,食到淡淡嘅蛋香同蔗糖嘅焦香,有種好懷舊嘅古早風味。簡簡單單,但做得出色!蜜汁叉燒腸腸粉皮滑溜溜,包住厚切叉燒,再淋上特製蜜汁🍯,賣相已經加分!叉燒肉質嫩滑多汁,帶住微微煙熏香,搭配腸粉嘅清爽米香,層次分明💯。不過個人覺得蜜汁可以再少少,以免搶走叉燒本身嘅焦香味道。但整體而言仍然非常出色!星級乾炒安格斯牛河這碟牛河真係讓我刮目相看🤩!牛肉用料十足,安格斯牛柳片嫩滑無渣,河粉炒得乾身又煙韌,完全吸收咗醬油同鑊氣嘅香氣🔥。配料方面亦唔手軟,豆芽、蔥段同韭黃份量充足,整體平衡得好正!唯一美中不足係稍微偏鹹,但依舊值得一讚!呢餐晏喺盈館食得好滿足!🥰 啲點心款式多,有傳統又有創新,味道普遍都好唔錯,睇得出係有心機做。最重要嘅係,埋單嗰陣真係有驚喜!以旺角呢個地段,食咗咁多樣嘢,質素咁好,兩個人食到捧住個肚走,個價錢真係非常合理,絕對稱得上「平靚正」!Read More
最愛波棒糖
叉燒包脆皮咬落多汁!
最愛波棒糖
2025-09-05
Follow
上週六中午,同老公一齊去咗旺角盈館飲茶食午餐。一入到去,環境幾舒服,燈光柔和,唔會太刺眼,坐位都幾闊落,唔會逼夾。🍽️ 餐廳嘅裝修帶啲中式古典風,牆上掛咗啲水墨畫,感覺幾雅致。當日雖然係週末,但人流唔算太多,等咗大約10分鐘就有位,算係幾順利。👫 坐低之後,侍應好快就遞上茶壺同餐牌,服務態度都幾好,令人覺得好放鬆。雪花墨西哥叉燒餐包呢個餐包真係有驚喜!外皮鬆軟,上面灑咗啲糖粉,好似雪花咁,好靚。🍞 叉燒餡料夠多,味道甜甜哋,帶啲蜜汁香,食落好滿足。個包嘅口感外脆內軟,一啖咬落去,叉燒嘅香味即刻爆出嚟,真係好正!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️椒鹽魷魚鬚魷魚鬚炸得金黃酥脆,外皮好薄,咬落去好脆口,完全唔會覺得油膩。🦑 椒鹽嘅味道調得啱啱好,唔會太鹹,帶啲微辣,好開胃。魷魚本身都好新鮮,彈牙有嚼勁,食完一碟都唔夠喉!⭐️⭐️⭐️⭐️甫魚乾蒸燒賣燒賣嘅皮薄餡多,入面嘅豬肉同蝦肉比例啱啱好,食落好鮮甜。🍤 甫魚乾嘅香味滲入燒賣入面,帶出啲鹹香,令整體味道更加豐富。蒸得啱啱好,唔會太乾,口感好滑溜,真係好食到停唔到口!⭐️⭐️⭐️⭐️真功夫潮州粉果粉果皮薄餡靚,入面有啲花生、蝦米、豬肉同埋啲菜,味道好豐富。🥟 皮嘅口感好煙韌,咬落去好有嚼勁,餡料嘅味道調得啱啱好,唔會太鹹,帶啲微甜,食落好滿足。呢個粉果真係好有潮州風味,值得一試!⭐️⭐️⭐️⭐️盈館桂花糕最後食咗個桂花糕,清清哋,好適合飯後食。🌸 桂花糕嘅口感好滑,帶啲淡淡嘅桂花香,甜度啱啱好,唔會太膩。食完之後,口腔留低一陣清香,令人覺得好舒服。⭐️⭐️⭐️⭐️整體嚟講,盈館嘅食物質素好高,每樣嘢都做得好好,價錢都算合理,兩個人食咗咁多嘢,埋單都係$300左右,真係好抵食!💸 環境同服務都令人滿意,絕對係一個好嘅飲茶選擇。下次一定會再嚟!Read More
sui_des_con
旺角午市抵食茶樓☕️
sui_des_con
2025-09-05
Follow
同屋企人食飯去飲茶就最啱啦因為點心款式多,大人小朋友都岩食😋今次我哋去左創興廣場呢間茶樓環境闊落舒服,服務又親切多款精選超值點心只需$8.8起~✨午市必食推介✨🐷橡果炭燒叉燒叉燒香甜帶炭香,肥瘦比例啱啱好原價要 $168,午市只需$38.8!真心抵食👍😋一口鮑魚燒賣加左粒鮑魚成件事即刻高級左😂鮑魚鮮味同燒賣嘅肉香配合得幾好🐥金珠小雞鹹水角小雞造型好可愛鹹水角炸得外脆內軟,餡料仲好香口🍞黑金流沙包啖啖奶黃香,味道濃郁,甜而不膩🥯馬拉糕點心大拼盤馬拉糕蒸得鬆軟細緻,入口綿密,甜度啱啱好點心份量好多,價錢親民,真係抵食之選!哩度點心款式多,價錢親民係家庭飲茶聚會嘅好選擇~📍盈館旺角彌敦道601號創興廣場7樓Read More
+ 6
stilleating
⭐️ 經濟抵食中菜|晚市抽獎有著數
stilleating
2025-09-03
Follow
盈館環境光猛企理,服務主動周到,會主動換碟。食物質素唔錯,尤其係$188 片皮鴨呢個價錢真係好抵食😋 $488二人套餐款式包羅萬有,份量足夠,3個人食都得👍🏻 加上盈館呢次晚市推出咗火焰鹽焗雞抽獎活動,只要點呢道菜就可以按入座人數參加乒乓波抽獎,有機會免費、半價或八折食雞!幾有噱頭🔥✨ 晚飯優惠二人套餐 $488 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻套餐包羅萬有,性價比高🥣燉湯:足料滋潤,飲完成個胃好舒服🐟清蒸龍躉斑:魚肉鮮甜嫩滑,豉油汁吊鮮恰到好處🍍鮮菠蘿咕嚕肉:炸漿薄脆,酸甜平衡,菠蘿新鮮解膩🐓客家鹽燒雞(半隻):鹽香透骨,雞肉保持嫩滑唔柴🍝上湯蝦球燴伊麵:蝦球爽彈,伊麵吸汁能力不錯🍮精美甜品:喳喳,清潤收尾✨ 北京片皮鴨 $188 👍🏻👍🏻👍🏻片皮鴨價格親民,鴨皮脆口,青瓜蔥絲甜麵醬份量足夠,包住食相當滿足😋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)Read More
我係食神邱邱
冰火二重奏❄️🔥
我係食神邱邱
2025-09-02
Follow
同男友收工喺旺角兜兜轉轉,竟然撞入「盈館」呢個霓虹迷宮🏮!門口吊住啲懷舊燈籠,入到去發現係新派復古mix——水泥牆掛住水墨畫,卡位仲有啲暗紅色絲絨梳化,啱晒情侶挨埋講悄悄話👫。燈光調到暗暗哋,但每枱都有盞小射燈照住碟餸,啲食物即刻變身舞台主角🍽️!隔籬枱阿叔飲住普洱吹水,我哋就叫壺桂花烏龍,清香中和咗陣陣鑊氣香,呢種反差正啊~🍖冰鎮咕嚕肉平時食咕嚕肉最怕黐埋一嚿嚿,呢度竟然玩「冰火二重奏」❄️🔥!琥珀色嘅酸甜汁掛滿炸到脆卜卜嘅豬頸肉,下面鋪滿碎冰保持溫度。咬落外皮冷脆似冰糖葫蘆,裡面肉汁仲係熱辣辣!仲加咗鮮菠蘿粒同車厘茄,酸咪咪中和油膩感。扣分位係冰溶得快,要趁凍食先過癮~ 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🍆紫茄肉碎煎炒銀魚仔以為係普通魚香茄子?錯!銀魚仔炸到金黃色好似迷你薯片🐟,紫茄用鐵板煎出虎皮紋,夾埋肉碎同秘製醬油爆炒。最正係食到三種脆度——銀魚嘅咔嚓、茄子皮嘅焦香、仲有肉碎嘅鬆化,送飯無得頂!不過略嫌油多咗少少,健康控要三思~ 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🌶️川情麻辣雞煲估唔到茶樓玩fusion玩到咁激!紅油面浮滿花椒八角,但辣度溫柔過廣東妹🌶️。雞件用咗慢煮再燜,連雞胸都滑溜過豆腐花!最驚喜係底墊咗炸枝竹,索晒麻辣汁仲keep到脆口。男友話要加多份即炸響鈴,點知阿姐話:「我哋嘅辣係會上癮㗎,留肚食甜品啦!」 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🥬櫻花蝦野菌炒芥蘭食完濃味嘢要靠呢碟回魂!日本櫻花蝦仔脆到似食緊海味薯片🌸,野菌用牛油煎過帶nutty香,芥蘭專揀嫩莖部位,咬落爽甜無渣。師傅仲灑咗啲檸檬皮碎,成碟菜即刻fresh晒!唯一缺點係櫻花蝦唔夠多,我同男友差點為最後一隻蝦仔猜包剪揼~ 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻物質素同環境都幾出色✨果你喺旺角想搵間舒服又唔太貴嘅餐廳,盈館飲茶絕對係一個好選擇。Read More
purin.eatallday
旺角抵食中菜🍽️盈館
purin.eatallday
2025-08-30
Follow
之前有朋友介紹旺角盈館質素高又抵食某日想食中菜就決定去試下有套餐亦可以單點酒家仲有各式唔同優惠真係幾抵食😉盈館係創興廣場 位置方便環境舒服 裝修帶中式韻味服務親切 店員會介紹啱口味嘅菜式/優惠我地最後單點左幾樣食 😝份量好足又大碟🐚 蒜蓉粉絲蒸元貝做緊優惠 $58有4隻 勁抵自己煮都唔係呢個價蒜香撲鼻 元貝厚身鮮甜粉絲吸晒精華汁 正😆❄️ 冰鎮咕嚕肉呢個真係有驚喜平時咕嚕肉都係熱辣辣佢用冰鎮方式上枱外層微脆 內裡仍然Juicy酸甜比例啱啱好☺️🥬 瑤柱蝦乾浸菜苗瑤柱同蝦乾嘅鮮香滲晒入菜苗唔會太鹹 好有鮮味🔥 明爐叉燒皇叉燒控必試 肥瘦比例完美 外層焦香 內裡嫩滑 蜜味唔會太重 食完唔會膩而且用明爐座熱 唔怕凍😋🐟 老壇酸菜龍躉球湯底酸香開胃 酸菜夠香唔會好辣龍躉球厚肉彈牙 入面仲有D薯粉唔駛叫飯食呢個都夠呀🥰🍮 千層薑汁糕最後點左個甜品薑味濃香 層層分明 口感煙韌😉Read More
or#tm66614186
份量較少但可以坐好耐
or#tm66614186
Level 1
2025-08-30
Follow
食物:份量偏小 質素一般 唔會用好食黎形容 除非細食 如果唔係要叫多幾個餸先夠飽 環境:星期五晚飯時段,可以由6點坐到10點 服務:不錯 仲會送糖水整體:性價比一般 純粹有個地方可以一路食一路傾計Read More
+ 4
godorochi
🔥必試滋味 味蕾大滿足
godorochi
2025-08-28
Follow
同家人去咗旺角盈館,環境舒服又有特色,啱晒同家人食飯慶生🎉🔥火焰鹽燒雞 198 火焰即燒,味道香濃帶炭燒感,畫面好有驚喜。 🐟深海龍躉兩味 328 味道鮮甜,兩種做法帶出魚嘅層次感,炒夠惹味,蒜蓉蒸加埋粉絲夠甜!食得好開心。 🦆北京片皮鴨 188 勁平!外皮香脆油亮,加埋京蒽青瓜同餅皮,真係好正。 🥣濃湯手打魚腐浸勝瓜 128 湯底夠濃郁,勝瓜清甜,魚肉彈牙,暖胃佳品。 🦐白灼海生蝦 38/份 新鮮彈牙,簡單清爽,$38超高性價比!🍺HOEGAARDEN 42 啤酒清涼解渴,完美配搭美食。🌙晚市推介 點火焰鹽焗雞即可參加乒乓波抽獎,抽獎機會按入座人數計算。大獎:火焰鹽焗雞免費中獎:火焰鹽焗雞半價小獎:火焰鹽焗雞八折嚟盈館晚市試下火焰鹽燒雞,優惠又可以有機會贏獎,抵食又抵玩!Read More