Fortune House

Fortune House (Closed)

盈福小館
Fortune House (Closed)
tachoi
特色中菜 性價比高
tachoi
2018-10-13
Follow
馬鞍山俗稱美食沙漠,平時都唔知去邊度開飯好,慶幸新港城中心2樓有一間中菜-盈福小館,可以收咗工之後去開飯。餐廳環境空間好大,我哋兩人就被店員安排坐四人座位。茶位都只係$12一位,一邊飲茶、一邊睇吓餐牌揀嘢食。突然好想飲湯,隨即叫咗半煲豐料老火靚湯,賣相非常特別,用一個茶壺裝住湯,自己倒落碗飲,好有特色。湯料非常多,可見呢煲湯非常足料,而且味道很鮮甜,每人可以飲到四至五碗。除咗散叫食物之外,仲有晚市超值海鮮組合,仲要價錢低至半價。老壇酸菜魚用了非常嫩滑嘅石斑做,魚塊份量都幾多,飲一啖湯酸酸辣辣好開胃,配以魚肉非常滑溜嘅質感,簡直一流。還有上湯焗龍蝦配伊麵底,廚師非常體貼預先把龍蝦切件,唔需要整污糟隻手,就咁用個口食龍蝦。龍蝦肉質爽口彈牙,味道非常新鮮。伊麵更非常入味,有好濃郁龍蝦味道。除此之外,還有醬汁蒸魚塊同埋生炸乳鴿。餐廳為每一枱客人提供一盒手套,帶着食乳鴿,唔會怕整污糟。最後埋單都只係$460左右,二人食到飽肚嘅份量,可見價錢非常合理超值。另外憑收據可以下次食嘅時候免費換領小食或者餸菜,下次會約多啲人一齊再食過。Read More
+ 8
蛇羹
初試早茶
蛇羹
Level 3
2018-10-13
Follow
前名盈福28,現名盈福小館,菜式沒多大變動。最近開設早茶,又有半價優惠,於是和太太一試。約九時半到達隨即入座,只開放三分一位置。叫了幾款點心:陳皮牛肉腸粉 - 內裡除了牛肉外,還有馬蹄、芫荽。粉皮夠滑,略嫌餡料太少和吃不出有陳皮味。雪山叉燒包 - 上枱時熱辣辣及包夠軟,但醬汁太多而叉燒則太少。晨早孖寶B:香煎蝦米腸 - 煎得夠香又夠熱,如果甜醬、麻醬另上就更加好;黑松露燒賣 - 沒有太多肥肉有咬口,不錯。總括而言尚算不錯,因有特價優惠就更加抵食。Read More
+ 1
晨早孖寶B
Deb Deb
仍要改進
Deb Deb
2018-09-30
Follow
第一次見到盈福小館個名,初時如為是茶餐廳。 在商場跟店號找到時,才發現是一間中菜點心菜館。 從外望入餐廳見到在蒸點心counter,好似幾正咁。 看見門外餐牌有多款午餐,2:30後又有下午茶。 入到去站在門口等帶位,但等了一陣也冇人理。 最後行前些走近員工,才有人帶位。 滷水豬耳(滷得入味,但略欠炆時間不足,有點硬)瓜粒海鮮湯飯(味道一般,沒有海鮮湯底應有鮮甜味)感覺個餐廳氣氛好怪,對顧客好似愛理不理咁。 坐位也舒適的,但味道及服務真的需要改善呢!Read More
stone baby
同最愛嘅屋企人食中秋節飯
stone baby
2018-09-23
Follow
第1次來急福小館食飯,因為食中秋節飯就揀咗『賞月宴』馬鞍山可以 容納到12個人又坐得軟為舒服嘅飯館真係唔好,今次就揀咗盈福小館做中秋節做節飯。地點方便阿爸阿媽,員工招呼算係咁,感覺到唔係咁夠員工,所以出菜就比較慢。個餐就有以下10碟,每樣食物味道唔錯,不過個翅都幾鹹。份量的確幾足夠。希望今後能夠改善,我哋係會再次來的冷艷四芳(幾好味)*月亮鮮蝦餅(幾好味)*松露花姿蚌*(幾好味))竹笙海皇翅(太鹹)*高湯焗龍蝦(幾好味)*清蒸大海斑(過火)*金沙脆皮雞(好味)*山珍鮮竹浸翡翠(唔得)*白雪公主炒飯(幾好)*甜品~紫米露(好味)Read More
地球上的豬
沙漠中的美食
地球上的豬
2018-09-06
Follow
新港城裝修後還是第一次過來,發現商場多了很多新餐廳,希望有助馬鞍山可以快點擺脫美食沙漠既稱呼走了一圈,我們選擇了試一下這間看上去寬敞舒適、乾淨衛生既盈褔小館!選擇幾多元化,估唔到中菜也有兒童餐!前菜$15我們點了一個孖寶套餐,龍蝦加伊麵底配客家鹹雞($298),每款份量都夠大,絕對夠兩個人吃飽!鹹雞肉質結實,口感嫩滑啖啖肉;味道鹹香入骨​​,夠入味但不會過鹹,同時保留到雞既鮮味 上湯焗波士頓龍蝦伊麵,龍蝦味道鮮美,龍蝦肉質彈牙,伊麵夾起不會碎,還滲透著上湯及龍蝦既鮮味!啖啖肉Read More
+ 5
ccrreami
超值海鮮三寶😋😋
ccrreami
2018-08-22
Follow
作為新界人,嚟馬鞍山食飯又有乜好怕喎😁自從新港城大翻新之後,食肆嘅選擇多咗,今日想推介嘅係主打精緻粵菜嘅盈福小館💁🏻‍♀️。揭揭Menu,菜式嘅選擇好多元化,包括:頭盤小食、海鮮、珍饈百味、燉品湯羹、家禽肉類、南北鄉味、青蔬豆腐,以及各式主食等😲。但我就被「晚市超值三寶」吸引左🤩以特惠價錢就食到3️⃣款海鮮👏🏻(星期一至四$298 / 星期五六日$338)。🐲上湯焗波士頓龍蝦1隻加伊麵底另加$30,估唔到咁大碟🍽龍蝦鮮美,肉質彈牙,食得出係新鮮貨色👍🏻成碟都Yummy yummy 😋 。🐟山珍碎蒸海斑海斑配菇菌類,魚肉嫩滑,不過比較多骨,要好小心食💕。🐚蒜蓉粉絲蒸元貝4隻呢碟又係大推薦😍帶子肥美新鮮,蒜蓉同粉絲嘅份量都極多,好夠味又多汁😋絕對係我食過最重量級嘅蒜蓉蒸帶子,絕無欺場💯。今日麻煩友處於極度飢餓狀態,所以佢多點左一碟「咸魚茸蒸肉餅」,結果我地食完都飽到唔識郁,可想而知每碟嘅份量都唔細,真係好抵食👍🏻Read More
+ 8
eunice2046
下雨天的小菜晚飯🥢 盈福小館
eunice2046
2018-08-19
Follow
上星期打風不成,可是雨卻是下個不停,所以就近近地在屋企附近的新港城吃晚餐,今次就來到盈福小館吃中式小菜晚飯。雖然是中菜館,不過內裡裝修注入時尚氣息,毫不老氣,而且環境廣闊,坐得寬敞舒適。晚市以中式小菜為主,選擇繁多。茶芥收 $13一位,前菜收費為$15一碟。椒鹽鮮魷 $58我每次在餐牌上見到椒鹽鮮魷都會必點,如此脆卜卜的香口炸物真是令我無法抗拒啊!調味方面比較輕手,蒜末和椒鹽粉都下得不多,所以吃完也不會感到特別口渴。外皮炸至鬆脆酥香,內裡的鮮魷肉質彈牙爽口不過韌,而且炸得夠乾身,不會過份油膩。菠蘿咕嚕肉 $78向來愛酸甜味道的我,每次吃小菜客飯,當然不會遺漏咕嚕肉 XD 酸中帶甜的醬汁,令人胃口大開。咕嚕肉表層炸到酥脆,外面粉漿不過厚,內裡肉質鬆化,豬肉亦不會有太多肥膏。而且以新鮮的菠蘿果肉入饌,不是罐頭貨色,多汁而又充滿天然酸甜的果香。西檸煎軟雞 (半隻) $88要數開胃小菜,除了咕嚕肉之外,西檸雞一定榜上有名吧!酸酸又清幽的檸檬果香,絕對能將沉睡中的味蕾喚醒過來。檸檬芡汁質感略為濃稠,煮至清新帶甜芳香,而不會過份酸澀。雞件已經去骨,每口都是啖啖肉,肉質細嫩富彈性,外層炸漿雖然較厚,但點上檸檬醬汁就可減少油膩感又份外醒胃。溫公齋煲 $72連續吃了幾道重口味的小菜,所以就選了這道清淡一點的齋煲 ,想不到原來份量頗多。裡面也有很多不同款式的蔬菜,包括白菜、茄子、菇菌、雲耳、腐竹、豆卜等,配料十分豐富,一點也不單調。拌上口感QQ的粉絲,盡吸濃郁的南乳鹹香,富有懷舊風味之餘,吃得極之飽足。Read More
+ 15
大滿足🤡盈福小館
AprilYui
2018-08-16
Follow
母親大人一向喜歡吃中菜,於是見新港城有間不錯的中菜小館,就帶她去試一試啦!裝修別緻,空間感十足,不會有太擠逼的感覺呢!放工已經好肚餓啦,要立刻點菜去!晚市還有抵食孖寶優惠呢!上湯焗波士頓龍蝦配伊麵底🦐我一向都是龍蝦愛好者,龍蝦肉質彈牙、肉厚、鮮甜,而且已經切件方便食客食用,十分抵讚!伊麵伴著龍蝦上湯汁一同吃,真的是一等的享受呀!紅炆斑頭腩🐟內有枝竹、冬菇、斑腩、燒肉及大白菜!斑腩肉嫩滑,其他材料也炆得十分入味,底層的大白菜更加吸收了魚肉及菇的精華!正呀!菜莆肉碎煎蛋🍳新鮮煎起,煎得金黃香口,很乾身!配上菜莆更有口感同咸香味,送飯一流!鐵鑊京蔥生煎包如果鍾意食香口野的必然之選!外層煎得香脆,內裡鬆軟,充滿肉汁,有著上海菜館的高質呢!陳皮白玉凍其實是桂花糕加入了陳皮在內,甜度適中!入口有淡淡的花香味伴著陳皮的果香味,很新鮮的感覺呀!花心糖不甩上枱時還是暖烘烘的!外層有不少的花生椰絲碎,糯米團很軟棉Q彈,內裡還有麻蓉,大滿足呀!媽媽表示相當滿足今晚的中菜,我的任務又成功啦!下次要試試他們的點心呢!Read More
+ 5
yiyan0403
吃得美味在👨‍👩‍👧‍👧盈福
yiyan0403
2018-08-13
Follow
朋友住馬鞍山,邀請我們到新港城中心的「盈福小館」吃晚飯。先叫一個「孖寶優惠」套餐當中包括「上湯焗波士頓龍蝦」的波士頓龍蝦,鮮甜、爽口,另加的「伊麵底」經上湯燴煮過後,入口軟硬適中,與龍蝦鮮同吃,味道很配-至於「紅炆斑頭腩」則炆得入味,斑頭腩輕炸,粉漿比較薄身,熱辣辣,香脆脆,魚味出,枝竹比例適當,口感豐富。-再來一碟「豉椒炒蟶子」;蟶子醃得入味而不會過鹹,經豉椒炒起,肉質彈牙及有嚼勁,醇濃不黏喉-白飯放上桌面,「菜甫肉碎煎蛋」即到;四塊三角型,蛋外皮煎得脆卜卜,肉碎做得嫩滑,菜甫令人食慾大增。-「撈起生菜」清爽,能調和以上食物的濃味。-「鐵鑊京蒽生煎包」煎得不燶,包身軟暖,內夾肉球,配京蒽,加上濃郁的汁,好惹味!-正餐後,我們試了三種甜品;「芒果布甸」,芒果肉腍,布甸滑-「花心糖不甩」外暖內熱,外皮軟糯,一咬下去便有花生碎爆出-「陳皮白玉凍」陳皮味濃,白玉爽口、冰涼;試上後叫我們感到盡興而回。-「盈福小館」位於馬鞍山新港城中心二樓,鄰近地鐵站,交通方便,食物水準不錯,飯前和吃完又可以逛商場,不妨光顧。Read More
+ 6
Ratings
Sunkissedcrow
馬鞍山新店
Sunkissedcrow
Level 1
2018-08-11
Follow
有自家製的數款點心,味道、賣相和點心的創作名字,都別具心思和誠意。例如:『猛虎咬豬』、『紫薯喵星人』、『脆皮啤梨』等等。連個經典的鮮竹卷都做得幾好味。中午有午餐選擇,其中一份是龍蝦伊麵,有半隻龍蝦自己拆肉,很鮮味,而伊麵索晒啲龍蝦汁,值得叫。個自製豆腐嘅鹹味啱啱好,脆得嚟又唔係炸得太犀利。我最鍾意依個。餐廳座位寬敞,坐得舒服,又冇酒樓咁嘈。要留意這餐廳是收茶錢的,每位$13。我們3個人叫了5客點心,一客麵食,埋單唔駛$300,都算合理。Read More
龍蝦伊麵
盈福迎福
Renee<3<3<3<3<3
2018-08-08
Follow
今日去左馬鞍山食晚飯,地點係一間中菜館,朋友推介依間餐廳味道幾好,於是就帶屋企人食個晚飯啦!我地叫左套餐,先來一碟清蒸海上鮮,原條鮮魚大大條,魚肉蒸得好滑溜,肉質入口非常軟腍,蒸魚豉油比屋企人用黎撈飯食!之後叫左一個上海特色小食,水晶餚肉,小朋友最鐘意食啫喱,岩哂水晶餚肉入口冰凍,豬肉果凍非常咸香得宜,好適合夏天食呀!主菜叫左小朋友最鐘意既鳳城煎藕餅,香脆年藕片夾上豬肉餅,煎得香脆香口完全唔會覺得油膩,豬肉鬆化多汁,小朋友最岩食啦!之後再叫個蔬菜煲健康下,同南乳素菜煲味道差唔多,加入茄子好特別,南乳味香濃滋味,出街食飯叫個菜感覺健康又唔會太清淡,味道好岩小朋友食架!之後叫左涼瓜炆排骨,排骨炆得鬆軟吸收哂醬汁香味,肉質彈牙香口,涼瓜又唔會太苦,的確是一個味道好好的家常小菜。Read More
cindyhk418
中式晚上
cindyhk418
2018-08-08
Follow
中餐是家人最愛,今日屋企人放假決定揸車去遠啲食飯,今晚就入左馬鞍山。中菜餐廳盈福,晚上時間人客都好多,我地六人行決定叫左個六人dinner set。先來一碟清蒸海上鮮,大大隻鮮魚,魚味清甜,蒸得剛好,魚肉非常滑溜,我好鐘意蒸魚魚汁撈飯啦!之後叫左一個水晶餚肉,好鐘意食肉凍啫喱,入口咸香鬆軟,層層分明的豬肉非常考功夫。主菜叫左鳳城煎藕餅,一個家鄉菜,藕餅煎得香脆唔會油膩,藕片清香加上豬肉煎得咸香,小朋友最鐘意食啦!素菜煲有別於一般的南乳素菜煲,加入茄子,南乳香濃唔膩,蔬菜吸收哂醬汁濃香完全唔會太清淡,感覺好健康呀!之後再點個涼瓜炆排骨,排骨炆得好鬆化好軟腍,豉汁煮得剛好唔會太咸,涼瓜唔會太苦澀,好清甜。我地六人行再加白飯食得好飽肚!Read More
Ratings
makiii.w
為水煮魚而來!!
makiii.w
Level 2
2018-07-29
Follow
上星期見到有水煮魚已經好想試,奈何經細問之下,水煮魚只能堂食,所以晚上7點前已到達,由於時間尚早,不用等候便即可入座.由於我哋只得3個人,只係ORDERED 3樣東西,如下:-四川水煮魚-菠蘿咕嚕肉-乳鴿 x2-麻辣: meun mention 辣 x3, 未有想像中辣及麻, 整體香味足夠-魚: 魚肉嫩滑, 薄身, 骨不太多, 但份量略嫌不足-粉皮: 粉皮滑口, 但不算太入味, 份量亦偏少 -配菜: 芽菜, 豆卜, 芫西, 青瓜, 枝竹(+20 可以+ 1種配菜)******唔食芽菜或者芫西嘅記得記得要走, 因為份量較多******-咕嚕肉: 酸甜味道剛好, not greasy, not oily, not dry-配菜: 菠蘿係用新鮮菠蘿 instead of canned pineapple, 青椒, 紅椒 乳鴿: 皮脆肉嫩, 香脆可口, 配啤酒1流*值得1讚是餐廳會主動提供手套給與食乳鴿的客人整體質素不錯, 員工服務態度正面及高效率, 下次會試試點心!!Read More
四川水煮魚
燒乳鴿
乳鴿
Chnraymond
懷舊點心,新派菜又抵食又好味
Chnraymond
Level 2
2018-07-07
Follow
今日中午幫襯發現佢啲食品同以前唔同左,買嘅係較為傳統嘅粵菜啊,食咗佢個滷水鴨,一蟹二魚,亂炒豆芽,老廣州縐紋腸(第一次食),小籠包,茶居素千層叫左皮旦酥同白糖糕,味道都幾好,尤其是嗰個一蟹二魚,(原來係椒鹽白飯魚,軟殼蟹及魚柳)都好得意,炒豆牙意想不到嘅好味,素千層,縐紋腸又好味又特色,小籠包女好多湯,皮旦酥有d子薑又幾清新,白糖羔就比較中規中舉,傳統中又算新派,另外原來發現佢晏晝都好多食品都好優惠,真係真係比以前進步左好多呀。Read More
Ratings
鹵水鴨,一蟹二魚,皮旦酥,倫教糕亂炒豆芽,小籠包
卥水鴨
素千層,皮旦酥,小籠包,亂炒豆芽,一蟹二魚,
Kenix1021
服務態度
Kenix1021
Level 1
2018-07-02
Follow
只此一次下次唔會試!食物一般,服務態度超差!第一次嚟唔知有咩食想問攞本menu睇,冇唔緊要,好似我哋唔啱咁左問右問,黑口黑面!點心送嚟嗰時就咁‘劈’係度!叫人嚟淨係答等陣先,轉個頭唔記得。其他客叫開茶,都係識講等陣先!埋單都衰過人Read More
好同意,之前我喺呢間嘢食到MM聲! 睇睇我之前嘅評價就知。
2018-10-20