2025-04-20 143 views
在元朗有不少小店,間中也會去覓食一番。這次去到大橋街市後面的安寧路,整條街也是食肆。我們去了家吃川菜的,有酸菜魚和小炒吃,晚市剛開始去人流不太太。簡約的環境裝修,座位不會感到擠迫挺舒適的。食物選擇算是多的,還可選擇不同辣度,不用怕太辣吃不下🤣。-酸菜魚 這個是例牌份量,看到份量算是多的。金湯賣相吸引,酸酸辣辣的味道挺開胃,在這個悶熱天氣吃是個不錯的選擇😎。魚肉大片肉質鮮嫰無骨,骨頭不算多的。另有多款配料在裡面,吸收湯汁味道可以欵。-泡椒田雞 爆炒方式做菜鑊氣很可以😌,這款味道會辣一點,用泡椒做菜別有一番風味。田雞做得入味挺香的,肉質鮮嫰質感不會太韌。泡椒會有愈吃愈辣的感覺,拌飯吃很可欵。-糖醋排骨 開胃又吸引的一道菜,顏色賣相教吸引,排骨肉質軟腍,帶點肥肉味道挺香。醬汁濃稠惹味,酸中帶甜味道可以的。裡有三色椒和洋蔥,所以口感較豐富。-飲品吃辣的食物來杯飲品,熱辣辣天氣生津解辣點了蜂蜜柚子茶 ($22) 和凍檸檬茶 ($20),也是口味清新的飲品。蜂蜜柚子茶香甜開胃,感覺挺滋潤的。檸檬茶味道較香濃,茶味甘香不苦澀。-

酸菜魚

另有多款配料在裡面,吸收湯汁味道可以欵。

泡椒田雞

泡椒會有愈吃愈辣的感覺,拌飯吃很可欵。

糖醋排骨

裡有三色椒和洋蔥,所以口感較豐富。

飲品
吃辣的食物來杯飲品,熱辣辣天氣生津解辣
2025-04-17
5 day(s) ago 0 views
❇️今日同老婆去咗元朗安寧路呢間「百姓人家」撐枱腳,街坊價錢食到正宗川味真心驚喜!餐廳就喺裕豐洋樓地下,裝修簡樸但乾淨企理,重點係✨免加一✨全單實收,抵讚!🔥麻辣肝腰合炒 $158豬肝+豬腰雙拼夠晒刁鑽!麻辣汁嗆香十足,腰花爽脆無騷味,師傅火候控制得剛好,撈埋啲炸花生一齊食,送啤酒一流!🌶️麻辣爆炒生角片 $188鱔片厚切啖啖肉,泡椒同花椒嘅比例啱啱好,麻而不燥。最驚喜係底墊嘅芽菜索晒麻辣精華,食到停唔到口~🍚楊州炒飯 $78鑊氣十足!蝦仁同叉燒粒多到瀉,飯粒分明夠乾身,辣餸配淡飯perfect match!🍧桂花冰粉 $28食完辣嘢必點!冰粉滑嘟嘟,桂花蜜清香唔死甜,仲有粒粒酒糟吊味,$28蚊抵到笑!總評:街坊價錢(人均$200有找)食到酒樓級川味,麻辣控必試!建議早少少去,晚市好易滿座~ #元朗美食 #香港川菜 #平民美食 #免加一 #麻辣控

🔥麻辣肝腰合炒 $158

🌶️麻辣爆炒生角片 $188

🍚楊州炒飯 $78

🍧桂花冰粉 $28

#元朗美食 #香港川菜 #平民美食 #免加一 #麻辣控
2025-07-30 0 views
如果講川菜元朗呢間百姓人家真係好正宗,廚師係四川人,唔怪得呢度晚晚都咁多人食爆曬場$白切鮮毛肚毛肚十分有口感、爽口,配咗秘製嘅醬汁、同埋芽菜一齊食口感超級豐富👍🏻👍🏻農家小炒肉這道小炒肉的肉質脆口,搭配脆口的青椒和蒜片,炒得火候剛剛好,火辣惹咪、香氣四溢土豆片回鍋肉肉片炒得金黃酥脆,土豆片吸收了肉汁,口感軟滑,食完一啖又一啖😋大盆花菜大盆菜,色澤鮮豔、菜花新鮮炒得清脆可口,調味都好夠,辣味和香料都係正宗川味,很好吃😋桂花冰粉桂花冰粉清爽可口,帶著淡淡的桂花香氣,甜而不膩,如果想食要早啲叫,成日都好快賣哂!百姓人家 (元朗)元朗元朗安寧路59號裕豐洋樓地下A號舖

桂花冰粉

百姓人家 (元朗)
元朗元朗安寧路59號裕豐洋樓地下A號舖

2025-05-15 167 views
今次跟大家分享百姓人家,真係一間正宗川菜嘅小店,唔單止食材新鮮,味道亦十分地道,真係好岩一大家人吃晚飯,喺香港都有好幾間分店,呢間係元朗安寧路🫶🏻🥞豬腰合炒豬腰合炒一上枱,引到隔籬枱個個望住👀 想食咪叫囉🤭呢個係新菜嚟、豬腰炒得剛好,入味、鮮味、惹味,呢份菜好大份!鍾意食豬腰嘅朋友我推薦你,好正👍🏻🥞鐵板魷魚鬚熱辣辣上枱,魷魚新鮮,配咗好多辣椒洋蔥大蒜去炒,有香辣味道、食唔停口一啖又一啖,入口後感受到辣味同香料嘅結合,根本停唔到口!🥞大盆菜花大盆菜,份量真係夠大!菜花新鮮炒得爽口,咬落索索聲,調味都好夠,係正宗川味,很好吃😋🥞炸饅頭炸饅頭外脆內軟,超級大粒成個拳頭👊🏻熱辣辣既饅頭一口咬落去,酥脆得來又帶有淡淡嘅麵香,再加埋煉奶,放肆卻很上頭🤭🥞桂花冰粉最後,再來碗桂花冰粉,呢個冰粉好靚,女仔就係鍾意食甜品😌仲有清甜提子乾,清新解膩,桂花香味撲鼻,冰涼嘅口感帶來一份清爽,食埋個甜品先夠完整。

🥞豬腰合炒

鐵板魷魚鬚💗💗💗💗💗💗
大盤菜花💗💗💗💗💗
桂花冰粉💗💗💗💗💗
2025-05-15 120 views
節日揀咗同家人一齊去食川菜。見到啲菜,四川菜為主,亦都有中菜。有辣有唔辣,點咗糖醋排骨,味道酸甜可口,啱晒唔食辣既親友。大盤花菜真係好好味,花菜保持到脆口感,主要係調味好好,味道剛好農家小炒肉都夠鑊氣,幾香!呢度仲有啲特色菜,我覺得喺其他地方比較少見。爆炒黄喉,辣味都好夠既,口感都幾獨特白切鲜毛肚,好爽口,感覺清新,啱晒鍾意食毛肚既人爆炒生鱼片,魚肉夠嫩,而且係冇骨,好好食!環境方面都好闊落,坐得舒適,聚餐都幾適合,而且菜式選擇好多,味道唔錯!

農家小炒肉都夠鑊氣,幾香!

呢度仲有啲特色菜,我覺得喺其他地方比較少見。
爆炒黄喉,辣味都好夠既,口感都幾獨特
白切鲜毛肚,好爽口,感覺清新,啱晒鍾意食毛肚既人
爆炒生鱼片,魚肉夠嫩,而且係冇骨,好好食!

2025-05-05 113 views
百姓人家主打抵食高質嘅地道正宗川菜,性價比極高,而且辣度可以選擇,適合喜歡食川菜嘅朋友⭐酸菜魚酸菜魚係招牌之一,魚片鮮嫩,入口即化,酸菜酸爽開胃,形成獨特風味,仲配上紅薯粉,盡吸湯汁精華,非常惹味⭐干鍋帶皮牛肉帶皮牛肉肥瘦相間,牛皮軟糯可口,充滿骨膠原,牛肉肉質嫩滑,經過醃製後在幹鍋中翻炒,同香料共同煮熟,相當滋味⭐四川涼粉口感清爽,風味獨特,冰粉晶瑩剔透,口感滑順,香辣調料帶微微麻味,加入蒜泥、醋和辣椒油後,令醬汁變得十分惹味⭐涼拌土雞爪特別選用咗烏雞雞爪,膠質感十足,彈牙而不油膩,酸辣醬汁好開胃,越食越想食⭐手撕包菜新鮮包菜手撕成片,菜葉脆嫩,炒至微微變色,既保留包菜原汁原味,又增添香氣,而且仲好有鑊氣呢

⭐酸菜魚

⭐干鍋帶皮牛肉

⭐四川涼粉

⭐涼拌土雞爪

⭐手撕包菜

2025-05-04 135 views
最近發現了一間茶餐廳幾好味,在元朗叫百姓人家。餐廳的午餐及晚餐非常抵食,而且有麥茶飲,好正👍🏻爽口魚皮絲作為前菜,非常合適,涼涼的感覺,將夏天嘅悶熱感清空。香辣嘅味道更令人胃口大開,魚皮爽口彈牙,質量非常之高🤩酸菜魚勁大碟,魚肉多到兩個人都食唔晒,魚肉切得好薄,啖啖肉,重好鮮味。上湯味道香濃,將魚肉嘅鮮味提升更多。農家小炒肉香辣惹味,配飯一流。肉片都切得好薄,一啲都唔韌。配菜有芹菜,將肉嘅油膩感一掃而空,好味道🥰糖醋排骨酸酸甜甜,越食越開胃。醬汁做得十分濃,令每一件肉粒都沾滿酸酸甜甜的醬汁。茶餐廳嚟講,質素真係算高,可以再去食過😊

爽口魚皮絲

酸菜魚

糖醋排骨

茶餐廳嚟講,質素真係算高,可以再去食過😊

2025-05-04
Dinner
环境简约 服务态度也不错菜品没有踩雷很合口味😋粤菜和川菜的融合 鲜和辣兼得👍🌶️水煮魚满满的辣椒和花椒 适合偏重口的香得很,口水都流出來了,而且份量巨大兩個人都吃不完這家的鱼质鲜嫩,很下飯🍚手拍黃瓜🥒吃著香辣的美味,也需要夹點黄瓜解腻~黃瓜🥒新鮮爽脆,瀑布般的蒜頭泥整體非常清新可口🥩咕噜肉排骨的个头很大 菠萝酸甜可口很开胃甜是小朋友的最愛😍想不到川菜館也有不辣的菜品🧊桂花冰粉饭后小甜品 解辣又解腻為這頓飯畫上完美句號
环境简约 服务态度也不错
菜品没有踩雷很合口味😋
粤菜和川菜的融合 鲜和辣兼得👍
🌶️水煮魚
满满的辣椒和花椒 适合偏重口的
香得很,口水都流出來了,而且份量巨大
兩個人都吃不完
這家的鱼质鲜嫩,很下飯🍚
手拍黃瓜🥒
吃著香辣的美味,也需要夹點黄瓜解腻~
黃瓜🥒新鮮爽脆,瀑布般的蒜頭泥
整體非常清新可口
🥩咕噜肉
排骨的个头很大 菠萝酸甜可口很开胃
甜是小朋友的最愛😍想不到川菜館也有不辣的菜品
🧊桂花冰粉
饭后小甜品 解辣又解腻
為這頓飯畫上完美句號
放工約左朋友係元朗食飯,離西鐵站大概6分鐘路程左右就見到呢間主打食川菜百姓人家平日晚上時間眼見慢慢是全場爆滿,相信應該不是元朗街坊的飯堂,除左水煮魚、酸菜魚係招牌外,亦有多款涼菜及小炒,價格亦不貴!酸菜魚$198 2人就點了小份,但份量相當足料~ 調味就係平時食到酸菜魚風味,酸辣過癮唔會嗆鮮嫩無骨魚片係食極都仲有勁多,另有萵荀同比坊間較厚身寬粉口感QQ有嚼勁麻婆豆腐 $78望落比平時茶記食到顏色有點不同,豆腐粒大少少,食落麻辣味幾突出~值得一讚選用豆腐係嫩滑得黎有豆香味小炒牛肉 $98牛肉大片厚實,唔會過度鬆肉處理,調味惹味好送飯手撕包菜$68 川菜必點的一道菜式,椰菜經川味調味爆炒過吸滿精華,掛汁勁惹味凍檸茶 $20大大杯可選走甜白飯 $12 個食惹味川菜款款都好下飯,唔洗諗一口氣就點左2個

酸菜魚$198

2人就點了小份,但份量相當足料~

調味就係平時食到酸菜魚風味,酸辣過癮唔會嗆
鮮嫩無骨魚片係食極都仲有勁多,另有萵荀同比坊間較厚身寬粉

口感QQ有嚼勁

麻婆豆腐 $78

小炒牛肉 $98

牛肉大片厚實,唔會過度鬆肉處理,調味惹味好送飯

手撕包菜$68

凍檸茶 $20
大大杯可選走甜

白飯 $12 個
食惹味川菜款款都好下飯,唔洗諗一口氣就點左2個
2025-04-22
$250 (Dinner)
  • 手撕包菜
  • 酸菜魚
2025-04-10 172 views
今晚來到了元朗尋找美食,這間餐廳以川菜、烤魚和小炒為主打。最吸引我的是價格合理,且不收加一服務費。餐廳的環境簡樸而舒適,也適合與家人或朋友聚餐。服務員友善且細心❤️酸菜魚 $198生魚片的份量充足,沒有少刺,微辣的味道襯托出酸菜與苘筍的豐富口感,還有口感煙韌的寬粉啤酒鴨 $128來一道鍋物暖暖,用了啤酒加上配料來燉製,讓這道啤酒鴨更濃更純,非常暖胃拍青瓜 $38份量十足,青瓜爽口,可以消除口中油膩的感覺四川涼粉 $38滑口爽Q的四川涼粉一入口先是本身的冰涼,再來微微辣度🎈百姓人家🎈元朗安寧路59號裕豐洋樓地下A號舖

酸菜魚 $198

啤酒鴨 $128

拍青瓜 $38
份量十足,青瓜爽口,可以消除口中油膩的感覺

四川涼粉 $38
滑口爽Q的四川涼粉一入口先是本身的冰涼,再來微微辣度

🎈百姓人家🎈
元朗安寧路59號裕豐洋樓地下A號舖

2025-03-30 205 views
【🇭🇰元朗川菜探店|百姓人家🌶️性價比高!必試酸菜魚】 今日同囡囡去咗元朗安寧路呢間「百姓人家」食川菜,餐廳裝修幾有家常feel,座位闊落,啱晒一家大細開餐! ✨鐵板魷魚鬚 $128 一上枱「滋滋聲」超治癒!魷魚鬚彈牙得嚟又夠鑊氣,辣度可以自選(我揀咗小辣),仲有洋蔥同青椒提香,送飯一流~ 🌶️酸菜魚 $198(必點!) 份量大到嚇親!魚片嫩滑冇骨,酸菜夠正宗,湯底酸辣平衡,仲有粉絲索晒湯汁!囡囡食到「嘶嘶聲」又停唔到口,抵讚! 🥬大盆花菜 $78 鑊氣十足!花菜炒得爽脆,加咗少少五花肉片吊味,簡單但好食,素食朋友可以走肉~ 🍚楊州炒飯 $78 炒得粒粒分明,料都幾足(有蝦仁、叉燒粒),不過略嫌油咗少少,下次可能會試白飯配餸。 💬總結:人均$200左右,性價比高!特別推薦酸菜魚同鐵板系列,服務態度OK,會encore!建議weekday去唔使等位~
【🇭🇰元朗川菜探店|百姓人家🌶️性價比高!必試酸菜魚】

✨鐵板魷魚鬚 $128

🌶️酸菜魚 $198(必點!)

🥬大盆花菜 $78

🍚楊州炒飯 $78

今日黎左元朗一間正宗食川菜!價錢又好實惠既餐廳 , 每道菜既辣度都係自己選擇,我地都食到辣🌶️🌶️餸菜揀中辣👍🏻糖醋排骨 $98 排骨煮得非常入味,酸酸甜甜好開胃架,外層酥脆,內裡軟嫩,啖啖肉香!小炒牛肉$98小炒牛肉一上黎就聞到一陣肉香,勁多芫荽菜炒牛肉、好惹味超級香口👍🏻牛肉炒得嫩滑,蔬菜味道清新,好吃!土豆回鍋肉$88真係唔可以錯過佢哋的招牌菜!一睇餐牌 第一眼就想試試呢個土豆回鍋肉,果然冇令我失望!回鍋肉10分香口😋鐵板水晶粉 $78粉絲係我至愛,每次有呢款菜式既餐廳我都會嗌呢一碟,粉絲夠彈牙,粉絲好吸味👍🏻好正架!麻婆豆腐$78爸爸話想試下麻婆豆腐,豆腐滑嫩醬汁香辣,軟綿白滑,呢個係白飯既絕配!炸小酥肉$48呢個真係好抵食,新鮮出爐小酥肉炸得金黃咬落脆口,份量非常多,再點埋香料,好惹味。每道菜都即叫即整,炒野火喉足夠,餸菜入味、川味重,菜式好味,鐘意食辣既話係唔錯既選擇!如果想要平、靚、正,午市仲更抵食添呀,如果你去到1700可以當食個早飯😆也不錯#百姓人家 #元朗川菜 #香港川菜  #正宗四川菜 #元朗美食 #爱吃的娜娜 #香港川菜#元朗吃什么 #元朗好去处 #川菜 #我的美食
糖醋排骨 $98

炸小酥肉$48

#百姓人家 #元朗川菜 #香港川菜  #正宗四川菜 #元朗美食 #爱吃的娜娜 #香港川菜#元朗吃什么 #元朗好去处 #川菜 #我的美食电子亲人 #吃顿冬日漂亮饭 #元朗#香港探店 #香港美食 #美食日常 #香港生活#香港生活
糖醋排骨 $98
2025-02-25 243 views
今日同媽咪係元朗行完街想食啲辣野,行經呢個位見到有間食川菜既好似好吸引,即刻入去試試先。🟥酸菜魚份量十足,啲魚肉質鮮嫩,辣度方面,佢地話預設係中辣,食得辣既人記得叫大辣或以上喔!🟦干煸四季豆好惹味, 四季豆加埋肉碎同辣椒一齊炒,辣味唔算太濃,好岩送飯,不知不覺清左一碟!🟧泡椒田雞賣相不俗,口感爽口,田雞係碎上,份量好多,夠香+辣,醬汁特別惹味,點埋啲醬一流。🟩炸饅頭超大個,一黎到都呆左🤣🤣好抵食,外表炸到好金黃香脆,點埋煉奶無得輸。

🟥酸菜魚

🟦干煸四季豆

🟧泡椒田雞

🟩炸饅頭
2025-02-08 288 views
又嚟到元朗國搵食,其實朗屏站附近都有好多好野食㗎!今次就到呢間百姓人家,餐廳主打正宗川菜、烤魚同埋小炒等等!價錢合理,仲要唔收加一添啊~特色水煮魚💰HK$198水煮魚叫咗細份都大大兜!魚片嫩滑,而且冇碎骨!底下仲有芽菜、椰菜同埋寬粉,整體感覺油而不膩~小炒牛肉💰HK$98牛肉肉質柔軟,仲吸收咗辣椒嘅麻辣同埋鮮香味,真係令人越食越過癮~乾拌口水雞💰HK$78雞肉鮮嫩多汁,配搭埋味道與別不同嘅口水汁,麻辣惹味~麻婆豆腐💰HK$78豆腐口感極嫩滑,除咗辣味之外,仲多咗一種豬肉碎嘅鮮甜味,用來撈飯一流~白飯💰HK$12食川菜點可以唔叫返碗口感鬆軟嘅白飯~凍蜂蜜柚子茶💰HK$22味道酸酸甜甜,比人一種好清爽嘅感覺~

特色水煮魚💰HK$198

小炒牛肉💰HK$98

乾拌口水雞💰HK$78
雞肉鮮嫩多汁,配搭埋味道與別不同嘅口水汁,麻辣惹味~
乾拌口水雞

麻婆豆腐💰HK$78

白飯💰HK$12
食川菜點可以唔叫返碗口感鬆軟嘅白飯~
白飯

凍蜂蜜柚子茶💰HK$22
味道酸酸甜甜,比人一種好清爽嘅感覺~
凍蜂蜜柚子茶

乾拌口水雞
白飯
凍蜂蜜柚子茶
這餐廳跟招牌一樣不論食物或價錢方面都十分貼地完全是符合到百姓人家的牌匾,其大部分菜式都是貼地家鄉菜。雖然餐廳主打冒菜,川菜但菜式全都可以選擇辣度的👍🏻。另外值得一讚的是餐廳下午時段11:00-17:00午市套餐都係$60或以下已經可以有交易,仲可以無限添飯🍚。以下是跟友人點選的食物:🐷四川扣肉飯(走辣)層次分明的扣肉底部再放滿梅菜面層加上蔥花只睇賣相已經流哂口水😋。扣肉肉質冇想像中肥膩反而有少少‘’鞋“”口味道適中唔太咸,反而梅菜較咸但如果配白飯的話會覺得剛剛好,仲會另到您胃口大開食哂整碗飯都不足為其。🐮水煮牛飯 (小辣)紅油滿佈的水煮牛正是菜式靈魂所在,因為小辣程度的關係紅油邪惡程度唔高😂。但惹味程度是相當夠的配白飯真是一流,小煮牛碗內除了大量牛肉外還拌除了芽菜及娃娃菜兩款也是吸湯的菜,如果鐘意食麻辣的朋友真係唔好錯過。牛肉方面肉質偏林身唔會韌但牛味唔太濃。🐟水煮魚飯(BB辣)唔食麻辣的朋友仔建議可以試下BB辣因為這有助提昇魚的鮮味辟走魚的腥味,魚片的份量相當足起碼有十片或以上仲要塊塊都好厚身😀碗內還拌除了芽菜,娃娃菜和寬粉其吸湯指數極高再碗白飯一齊食真係好難抗拒。

以下是跟友人點選的食物:

🐷四川扣肉飯(走辣)

🐮水煮牛飯 (小辣)

🐟水煮魚飯(BB辣)