Shirokiya

Shirokiya (Closed)

白木屋
Shirokiya (Closed)
定食都好好味喎
2014-10-07
關注
開完部門會議,今次選擇了食日本菜, 今次食定食,三文魚刺身,飯,雞扒,魚,豆腐,洋蔥牛肉,咩都有D,好滿足的啊. 同事多數食定食或雜錦魚生飯.飲品飯巨峰提子乳酸,有同事飲可樂,佢那杯可樂那些冰係多到上杯面咁滯,好誇張啊. 我的定食三文魚夠肥美,有三件的,燒鯖魚一件,好味,煎到金黃色,一碗洋蔥牛肉,這個麻麻地,唔係好夠味,照燒雞扒3件,甜甜地好開胃,雞肉都好香,豆腐OK夠滑的. 碗飯上面有些黑芝麻. 同事的雜錦魚生飯個賣相都好吸引,佢地都話夠新鮮,好味.查看更多
room510
什錦魚生午餐
room510
2014-10-01
關注
今日放假,沒有特別事做,响九龍灣Megabox 過左陣,之後想食日本嘢。行行下見到間「白木屋」。見到剛開始午市,不是太多人,所以入去試試。可能剛剛午市關係,店內都不是很熱鬧。看看餐版,和主流的日本食店的東西差不多。價錢也算是合理。點了一個什錦魚生飯(月),即係「細」的魚生飯。包一碗湯和一杯飲品。可能未到繁忙時間,等了不久就有得食。魚生都算多,食落也覺新鮮,而且珍珠飯口感好好,很爽口。食到一半,突然有位侍應埋來,問白飯是否足夠,這裡的白飯是任意添加。這個「白飯任載」的服務,真的很特別。整體來說,食物質素不差,而且環境也很舒服。只是收加一服務費,感覺上比較貴了一點。查看更多
什錦魚生飯
RISRISMAN
唔錯鍋……
RISRISMAN
2014-09-24
關注
突發既午餐,諗完一大輪,最後決定白木屋,唔好再諗啦,book啦。1230準時達陣!上次黎冇爐,今次黎一定要鍋物。泡菜豚肉鍋,一人量算多喇。豚肉有5,6片,lunch黎講岩岩好,加上泡菜雜菌同豆腐,湯濃又“野”味,好食過樓上某食家。有會員卡所以免加一,以68蚊黎講都算唔錯,有下次!查看更多
冰燄火人
地獄屋
冰燄火人
2014-09-18
關注
店面裝修不錯, 維修不良所以感覺很舊而且多塵多跡, 這不太好. 服務一般吧.首先講敗北的重點, 飯太差. 無論在飯種, 洗米方法, 烹調方法, 後期處理全部都不合格, 所以得到這劣等的飯.另外, 如果要節省成本, 麻煩做得體面一點. 點一個魚生飯, 私捨般的得幾舊蝦毛魚碎, 你當這是狗食還是豬哨? 第三, 食材全部都是經過風乾處理的嗎? 刺身可以用壓的都沒有水出, 這是半魚乾成品嗎? 蝦乾帶子乾食到口乾.壽司類, 上面已經提過, 各位應該想像到個飯配個魚生的綜合味道. 尤其吞拿魚是不能入口的腥. 三蚊魚多筋.牛肉鍋, 個鍋好快煲乾水, 肉少菜也不見得多, 味道一般. 牛肉感覺似煲湯後的剩肉.廣島風燒餅, 上碟唔夠熱, 餅底成半吋厚粉漿, 少餡幾乎無料, 味道很差. 烏冬類很黏稠, 不值得給錢食.牛油帶子, 唔係我想像中的正路帶子, 冰水味道, 無香蒜味, 淡牛油味, 雪藏貨的這個體積不如改名鈕扣帶子吧.查看更多
食得公評
黑馬餐廳
食得公評
2014-08-02
關注
白木屋都食過幾次,平時都唔係咁多人食,可能星期五大家都捨棄叮飯出晒黎食輕鬆下。食過豚肉邊爐,冷拉麵,魚生飯。豚肉泡菜鍋係雖要多小小空間去食,首先會有前菜,白飯,一個爐+鍋。個前菜並無特別都係一般生菜,玉米粒。食完口腔感覺新鮮咗個泡菜鍋係微辣,豚肉最好"攘"散佢先,otherwise 會難啲熟,因為鍋少料多。豚肉好腍,而大家唔好浸到啲豚肉太熟,要撈起佢先。平時飯量唔多嘅我,搭配住啲豚肉黎食堂唔覺唔覺就食咗好多飯,所以各節食朋友要小心另一次食冷拉麵,我等咗接近成半個鐘,好在我公司對於時間比較寛鬆。個拉麵好食,我好怕啲拉麵好腍易斷,但依個拉麵好在就滑同彈牙。而食魚生飯嗰次就唔推介大家,一,魚生少,四五片。二,飯好乾------------------------------回頭率:7/10 為鍋物回來查看更多
泡菜豚肉鍋
原來係有得訂枱的呀
2014-07-30
關注
一直以為白木屋係冇得訂枱的,點知同事話如果晏D去食最好訂位,我先知道原來係有得訂枱架, 好似發現左新大陸咁,哈哈.四個人我們每人叫一個SET LUNCH,分別係三文魚子意粉,和牛滑蛋飯,泡菜牛肉烏冬,飲菠蘿乳酸及巨峰提子乳酸.同事話那個三文魚子意粉好好味喎. 我的和牛滑蛋飯都幾GOOD呀,滑蛋好香好滑,和牛都OK,雖然唔係我想像中咁淋身,但都好滿足呀.另外的泡菜牛肉烏冬,唔會好辣,好味呀,有隻窩蛋添呀.飲品都好好味,係甜左少少呀.查看更多
franktschan
franktschan
2014-07-23
關注
進到這餐廳後發現它對自己的標題是No. 1 Japanese Casual Restaurant,第一是不可以隨便說的,而它加上casual這個字又是甚麼意思呢?真是有點不明白的。室內環境算是正常的日式餐廳,以木作為主調,配上紅色的牆,溫暖中帶點熱情,不錯。而這裡的茶杯設計也頗特別,除了有看己的品牌名字外,也加了一點圖案,頗有和風味的。今次點選的食物是雜錦魚生飯外型及用料都算是可以,但最意想不到的是白飯竟然最不合格,很硬、很乾,雖然魚生飯應該是凍的,但也應該是鬆軟,而不應像是放在一旁不受重視的那種冷飯,真的有點失望。這與所謂的No. 1有點不配合吧。查看更多
chinamartsandytang
食物質素偏差,職員質素偏差,環境裝修好,職員態度需再培訓
chinamartsandytang
Level 1
2014-06-30
關注
食物質素偏差:-142辛辣海鮮湯麵,基本拉麵的麵質亦做不到,粉口沒彈性,加上偏涼的湯溫,不辛不辣的味道,海鮮不新鮮.-141辛辣牛肉湯麵,基本拉麵的麵質亦做不到,粉口沒彈性,加上偏涼的湯溫,不辛不辣的味道,劣品牛肉,配劣等湯底.-2日本芥辣鱆魚.不新鮮,碎頭碎尾,外觀口感亦不可.-94雞蛋細卷, 3元壽司店的好味很多.百佳超市亦勝一籌,基本買相都做不好,紫菜散口,食品不鮮,冷飯太硬.-95蟹柳細卷,都是像隔夜的.-81特製日式餃子,味道尚可,只是偏冷-79辣辣薯條,改錯名,應改特式薯條,那麼便不會誤導客人,不辣,濃口,細碎,唯一可取是熱烘烘的.-67廣島風薄餅-感覺新鮮,味道尚可.查看更多
週圍食女士
炸物大讚 魚生較遜色
週圍食女士
2014-05-28
關注
白木屋在 Leon 商場入面 似 food count 店滿訂位 7:45pm 去到就有位天婦羅 正 皮脆 虾爽 買相靚牛肉煱 配 烏冬 & 旦 牛肉滑 湯底太油海膽 三文魚腩 唔鮮 唔推介:(蚧子壽司 紫菜脆 蚧子鮮 :)薄餅 細塊 太厚 粉多 菜木魚碎少 油膩 Mega Box 多同類食店選擇多 此間較遜色價錢~ 有“優惠劵”就底食查看更多
+ 4
westlee
散水飯 :)
westlee
2013-11-01
關注
因為有同事離職 , 最後一天相約其他同事出去食午餐因為真係無咩可以選擇 , 就選左白木屋:)每個人都好肚餓 , 所以好快選左食物上餐速度都好快~~生菜新鮮 , 加埋無敵的麻醬 , 無可能唔好食LA~~~可能全部都係生野關係 , 10 MINS就到了 (10個人叫餐 , 我最快~)牛肉有5片 , 肉質幾好~~~豆腐夠滑 , 有豆香:)大白菜就普通貨色了~湯底係甜的, 不過甜度岩岩好 , 比和民的好味多了湯就快滾的時間 , 我落了生蛋 (我無打蛋花)咁就做出完美的糖心蛋好好味~~~~~~~~~~~結尾: 白木屋都算係我地公司的食堂不過我都係第1次食牛肉鍋 (之前見隔離台好多人叫, 心引起)果然咁多人食佢係有道理的~~~~雖然係散水飯 , 但都帶希望同事前程錦繡:)報告完畢~~~查看更多
跟餐沙律
牛肉鍋定食
自製糖心蛋
cindyank
暴走小強出沒, 注意!!![驚]
cindyank
Level 2
2013-10-28
關注
為左補祝台灣朋友尼可嘅生日, 佢鐘意食日本野, 又見有75折COUPON, 於是揀左尼間白木屋幾日前BOOK左枱, 所以一去到就入得, 不過之後發現其實都唔洗BOOK, 因為都坐唔滿服務員招呼周到, 有求必應, 態度十分友善, 而且你一舉手就即刻有人回應, 唔會當見你唔到 :) 餐牌琳瑯滿目, 製作精美, 同和民嘅設計差唔多, 有飲品, 甜點, 火鍋, 壽司, 刺身炸物等等我地兩個女仔, 點左4樣野, portion唔太大, 所以啱啱好 食物質素確實不錯, 原本想好評這家食肆的, 直至暴走小強嘅出現, 令我地放棄左再幫襯嘅念頭 :( 食食下突然發現左有隻超級生猛嘅暴走小強, 竟事無忌憚咁响我地張枱遊走, 眨下眼已經爬左上牆 頓時咩胃口都冇哂, 唯有希望食完唔會唔舒服, 好彩冇事, 不過都已經被隻野嚇餐飽, 從此被列入可一不可再之列!! :(查看更多
三文魚魚腩
吉列炸生蠔
鰻魚釜飯
Frizzle
都算唔錯呀
Frizzle
2013-10-06
關注
蕃薯南瓜天婦羅,香炸廣島生蠔,其實也算不錯鹽燒魚鮫,好香幾好味牛油帶子,份量多亦OK一堆串燒,不過不失蟹肉帶子PIZZA,唔錯都好呀黑芝麻奶昔,綠茶荳奶就麻麻地查看更多
+ 2
Da媽
比想像中差
Da媽
2013-07-18
關注
係Mega Box行完街去左白木屋食晚飯見到Meun寫住壽司盤半價就order左個二人壽司盤,味道一般啦但紫菜就完全唔脆囉:(特製醬汁炒西蘭花,味道特別但就好咸而且又貴又細碟囉     查看更多
愛高妹
鮮美的日本餐
愛高妹
2013-05-14
關注
因為下午茶時段有八折, 所以來了.第一次來, 因為很少人所以環境很舒服, 餐廳很整潔企理.叫了一個三文魚親子飯餐, 套餐包麵湯和很多種類的飲品, 例如乳酸果汁, 汽水, 茶咖啡等.三文魚親子飯的三文魚很少, 得五片但品質很好, 脂肪豐富甘甜多油脂, 魚子反而勁多, 放滿成個飯, 而且微鹹很鮮美, 好食.咖啡是UCC的微苦香味重, 很好喝. 整體來講這一餐食得很舒服.查看更多
+ 1
Anny Wong
沒有優惠卷的話,大概都不會光顧
Anny Wong
Level 1
2013-02-08
關注
正當小記在公司培養放工情緒之際,家中大廚才告之今日休市。要在三十分鐘內搜尋食店而且要就近本宅,只好搜尋九龍灣的食店,要近又要價錢合理又要有優惠卷...就只有這店。不用等位,直接入坐是全晚最滿意的地方在小記掀過menu後,決定不吃其他食評所推薦的牛油帶子,改為點次熱門的小菜:牛脷、青葉蟹粥、日式炒麵、三文魚腩刺身、燒鯖魚一心以為刺身會先上場,但上的反而是青葉蟹粥有如在大x樂或大x活的火鍋,打開蓋板用湯匙一撈再撈...蟹肉是有的...但似乎是蟹柳多一點服務員指示水燒開後可以將蛋放入唉...第一道菜是未有(耐)得食再等,牛脷到了!鐵板上的鹽燒牛脷~食一口...淡淡的味道小記自認並不是一個重口味的人,但寫明是鹽燒的...說好的鹽味呢?夾上芽菜連牛脷才有口感和味道再嘆氣...隨後到的燒鯖魚賣相不俗,味道不俗,顏色都不俗是體型上小了一點,但二人食是足夠的沒有燒至乾身,保留住魚汁和醬油的味道就算不沾上附上的醬油,仍叫得上是滿意的之後的日式炒面是比悲傷更悲傷的一道菜賣相不在話下,一食之下的感想是:除了是油、還是油、仍然是油、最後都是油另加一點番茄味...雖然未食過正宗的日式炒面...但只有油一個字的,小記相信不是一個正常的日式炒面會擁有的味道在滿口是油之際,青葉蟹粥已經熟了將蛋加入後蓋上板再等幾分鐘,好味的蛋粥完成!沒有看錯,青葉蟹粥已經轉變成為給病人食的蛋粥,是病人的話或許會欣賞淡而清的粥但小記 在下並不是病人...說好的蟹粥呢?再嘆氣...最後的前菜,三文魚腩刺身是另一感到滿意的菜入口即溶大概是不需調味,不需烹調,只看刀功和凍櫃夠不夠凍的一碟吧沒有優惠卷的話,小記再也不敢恭維查看更多
+ 1