發達叉燒
必食蜜汁叉燒
Chloechancc
2025-09-20
Follow
位於灣仔的「發達叉燒」是一間人氣高企的地道燒味店🔥,主打招牌蜜汁叉燒😋,還供應燒鵝、油雞、豬油撈飯等。餐廳裝潢簡潔光猛,設有傳統開放式斬燒味廚房🔪,而店內座位雖然不多,但翻桌率很高,店外經常大排長龍🚶‍♂️🚶‍♀️,排隊時見到不少食客專程前來買外賣,亦有熟客報到,氣氛熱鬧💬🥰叉燒雙蘭王蛋飯叉燒雙蘭王蛋飯份量十足🍚,叉燒肥瘦相間🐷,肉質嫩滑,蜜汁味道甘香🍯,脆邊太陽蛋選用蘭王蛋🥚,蛋白煎至微焦脆邊,蛋黃保持完美流心😍,蛋香撲鼻,底下白飯吸盡叉燒醬汁,每一口都香濃惹味🤤‼️茅台醬油雞燒鵝飯茅台醬油雞燒鵝飯同樣份量十足🍱,一上桌就聞到淡淡茅台酒香🍶,茅台醬油雞嫩滑入味🐔,酒香滲透雞肉,層次豐富又不搶味✨;燒鵝🪿皮脆肉香🔥,油脂分佈均勻,入口香濃而不膩🤤。燒味配白飯絕對是王道🍚💯老火例湯今日的例湯是 青紅蘿蔔湯瘦肉湯🥕🐷🥣,湯底清澈不油膩,清甜滋潤😊。Read More
老火例湯
檸檬茶
waikuen16
必食招牌蜜汁叉燒
waikuen16
2025-09-13
2K views
Follow
發達叉燒是一家位於香港灣仔的知名燒味店,由人氣粵菜私房菜鋒膳大廚主理,主打性價比高且口味出色的叉燒、燒鵝和茅台醬油雞。店外整日都見到不少食客排隊等入座,受歡迎程度可見一斑。叉燒雙蘭王蛋飯:叉燒油脂分布均勻,肥瘦適中,燒到外層微脆,內裡嫩滑,帶有淡淡堅果香和甜味,肉質較軟嫩,不會柴。雙蘭王蛋煎得半熟,蛋黃流心豐富,蛋汁濃郁且與叉燒醬汁混合拌飯美味。飯的軟硬度適中,搭配蛋汁和醬汁十分滑順且有層次感。茅台醬油雞燒鵝飯:油雞使用三黃雞,以茅台王子酒和醬油醃製,雞肉質嫩滑,帶有茅台酒香,皮層咸度適中。燒鵝選用清遠黑棕鵝,用自家醬料醃製,明爐燒烤外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁有口感,入口爽脆而不膩。軟硬適中的飯粒與雞鵝肉汁、醬汁充分融合,增加整體口感層次。老火例湯好足料,煲足數小時夠曬火喉,湯色澄清但濃厚,香氣撲鼻,味道香甜。鵝汁時蔬:西蘭花苗被燙熟後淋上鵝汁,鵝汁和蔬菜的完美結合,帶來淡淡鹹味和香氣,蔬菜保持新鮮的甜味及爽脆口感。Read More
loveeateat
叉燒果然真係好正😊
loveeateat
2025-08-17
4K views
Follow
上網睇左好多人讚呢間餐廳嘅叉燒好食,今日終於有機會夜晚嚟試下喇,呢間餐廳就係位於灣仔嘅 - 發達叉燒。嚟到餐廳門口見到好多人排緊隊,最後等左半個鐘頭多啲就輪到我地入枱喇。睇完menu,決定order 2個飯同1碟油菜試試。叉燒雙蘭王蛋飯 ($88)呢度叉燒係選用西班牙栗子豬肉,肥瘦均勻,而且件件厚切,帶有蜜糖燒烤後的燶邊,肉質嫩滑多汁,甜鹹味道平衡恰當,層次豐富且不黏牙,配上煎至燶邊嘅流心蘭王太陽蛋,蛋香味濃郁,撈飯一流。茅台醬油雞燒鵝飯 ($80)今日真係好好彩,兩個料師傅都係斬髀位俾我,燒鵝皮脆肉嫰,咬落鵝油豐富,醬油雞醬汁因為加左茅台酒,所以食到淡淡酒香,而雞肉本身充滿彈性,雞皮爽脆,同埋雞肉已經預先去骨,所以食得好過癮。鵝汁時蔬 ($60)見到呢到油菜價錢唔算平,但都試左碟鵝汁時蔬,發現佢地係用左西蘭花最嫰嗰部份,索左濃郁鵝汁嚟食,食落真係唔係出面油菜可以媲美。最後仲想講下佢地嘅老火例湯,我地嗰晚係木瓜雪耳煲豬𦟌,成碗湯好足料,飲落勁清甜,唔似落味精,同埋所有湯料都煲到好淋。Read More
車媽媽
有質素@發達叉燒
車媽媽
2025-05-04
15K views
Follow
港式燒味絕對是港人不可或缺的美食!從小就喜歡吃尤其是叉燒更是我的Comfort Food,今次去到灣仔一間挺有名氣的燒味餐廳專門店看看能否吃得我心動。這間位於灣仔的發達叉燒來頭不少!是同區鋒膳私房菜老闆開的一間燒味專門店,聽聞非常火紅所以這天六時許便跟爸爸到來晚餐,幸運地最後兩個位給我們趕上不用排隊。開放式廚房一目了然內裏掛滿燒鵝、叉燒及豉油雞,三款也是我們喜歡的燒味一於試晒佢。坐滿人的小店真的非常親密搭檯是常識吧!我們選了兩碗燒味飯同樣會附送老火例湯一碗,這天我們得到的是粉葛湯,濃稠老火湯味道挺香甜喝得出真材實料。車爸爸選了他最愛的燒鵝髀飯$100這價錢有鵝髀又出奇地合理喎!燒鵝髀做到皮脆肉香而且不會過肥,沒有霸道的調味吃到鵝的肉香這點我喜歡。我選了最喜愛的無敵組合叉燒茅台醬油雞飯$80!我們兩碗也點了多飯但出來份量也不多!吃上幾匙羹已經將飯爬光光了,胃口大的朋友相信真的未必夠飽。首先品嚐有燶邊的叉燒肥瘦均勻吃下咬口好鮮明,味道鹹甜適中調得剛剛好,要挑剔的話我就覺得有少許黏牙否則這件叉燒真心不錯。茅台醬油雞絕對是MVP之選!爽滑不肥膩的雞皮帶著滿滿茅台及醬油香氣,雞肉嫩滑之餘富肉香是超水準的好味道。這間發達叉燒的價位不算便宜但質素不錯所以我覺得合理!服務員清檯非常勤快但也同時給我有點壓迫感,我相信外賣會吃得更加舒服。Read More
lucas277
全灣仔最高質叉燒!
lucas277
2025-09-30
Follow
星期六同朋友喺灣仔搵緊晏晝食咩好 見到呢間新派燒味舖好多人排隊就決定試吓 雖然好長龍 但係流轉率都快 大概只係等咗三個字餐廳大約有二十幾三十個位 仲可以望到師傅喺入邊斬燒味一坐低見到樣樣嘢都好吸引咁 於是同朋友分別叫咗一個叉燒雙蘭王蛋飯 同埋一個茅台醬油雞燒鵝飯叉燒雙蘭王蛋飯呢個叉燒雙蘭王蛋飯真係好正 叉燒小小肥但一啲都唔會漏 好香蜜汁味 出面仲有少少燶邊 除咗喺高級粵菜廳之外冇食過咁好食嘅叉燒食過蘭王蛋都知佢比普通蛋蛋味香濃好多 煎到少少燶邊仲keep住裏面流心 配埋吸滿叉燒醬汁同埋少少豉油嘅白飯 每一啖都超級好食!茅台醬油雞燒鵝飯而呢個茅台醬油雞燒鵝飯亦都唔遜色 估唔到個雞可以咁香酒味 同時又唔會冚過雞肉本身嘅味道 每一舊都好嫩滑 點埋蔥油又再多一個層次 另外燒鵝亦都不錯 但係叉燒同雞實在太出色 令到燒鵝有少少比下去 XD跟餐仲有個青紅蘿蔔豬骨湯 本身冇乜期望 但係估唔到例湯都咁好飲 好清甜 飲完一啲都唔會頸渴 裏面嘅豬肉都唔會太瘦 我同朋友都食晒啲湯渣另外仲叫咗兩支樽裝無糖奶茶 埋單每人$100蚊 終於知道點解咁多人排隊 因為呢個價錢食到咁好食嘅燒味真係好抵~Read More
青紅蘿蔔豬骨湯
老火例湯
or#ta66828255
加$20只有翼脾
or#ta66828255
2025-09-24
Follow
這次點了茅台豉油雞飯,$70,再加雞髀$20,以及太陽蛋$15,合共$105。打開飯盒後,見到加了$20雞髀的部分實際上是翼髀,和心目中的預期有些差距。另外,朋友點的叉燒雞飯($107,$20改脾$5改燒腩)有附送薑蓉,而這份則沒有。飯粒方面,不是粒粒分明,而是比較黏成一團。綜合價格與組合,整體感覺未算十分理想。是否覺得值得,就要視乎個人口味和取向了。Read More
witham
必食!微焦脆口叉燒😋
witham
2025-09-19
Follow
發達叉燒食評🔥今日去咗發達叉燒試佢哋嘅招牌菜,真係有驚喜!😍 👉叉燒雙蘭王蛋飯叉燒半肥瘦,燒得啱啱好,外層微焦脆口,蜜汁香甜唔會過鹹!🍖 雙蘭王蛋,蛋香濃郁,撈埋啲叉燒汁,無得頂👍 👉茅台醬油雞燒鵝飯呢個組合夠晒特別!茅台酒香淡淡哋滲入醬油雞入面,雞肉嫩滑唔柴🍗而燒鵝都皮脆肉香,好正😋 🥬 鵝汁時蔬 精華鵝汁淋喺長柄西蘭花上面,簡單但惹味🥦 🍲 老火例湯湯頭夠火候,飲落冇味精感❤️ 一定會再encore!👏 Read More
aokycj
全香港最好食嘅叉燒
aokycj
2025-09-18
Follow
叉燒雙蘭王蛋飯雙蛋大推,叉燒切得厚片,顏色紅潤帶焦邊,雙隻蘭王蛋煎得邊脆心軟,蛋黃微微流出,飯底粒粒分明。叉燒肥瘦分佈勻,入口外脆內嫩,甜咸醃味滲入肉汁,唔會太甜膩,配埋蛋香同飯粒,好平衡,份量夠一餐。🥚茅台醬油雞澆鵝飯鵝皮燒得脆脆地,顏色金黃,雞肉片薄薄鋪開,醬油淋得均勻,賣相濕潤誘人。入口鵝皮喀一聲脆,肉質juicy,雞肉滑嫩帶淡淡酒香,醬汁咸鮮適中,飯吸晒汁水變軟糯,層次分明,唔會油膩,配埋少少菜解膩啱晒。🍗鵝汁時蔬用西蘭花苗,菜心嫩綠,梗去晒外硬層,燙得脆生生,鵝汁濃郁淋上,汁色深褐帶油光。入口菜鮮甜脆口,鵝汁滲入帶獨特油香同鮮味,唔會太重,蔬菜吸汁後更滑順,簡單但風味豐富,熱氣騰騰食落去舒服。🥬老火例湯湯色澄清微濁,浮層油花薄薄地,用紅蘿蔔豬肉南北杏煲成,香氣淡淡撲鼻。入口湯暖喉,火候足夠,豬肉軟爛入味,紅蘿蔔甜脆,杏仁清香,無味精自然,份量一碗夠暖胃。🍲Read More
VanilAclouD
叉燒迷朝聖必選!排隊都值
VanilAclouD
2025-09-18
Follow
去灣仔嘅「發達叉燒」,真係名副其實,排咗大約十五分鐘隊,竟然見到外國人都專誠嚟幫襯,人氣爆燈!今日係為佢招牌叉燒飯而來,聽朋友推介一定要加錢試吓五花腩叉燒,真心好食到想拎埋返屋企!仲有,呢度真係唔好計卡路里——三隻蘭王蛋齊齊上場!例湯仲有意外驚喜:苦瓜,唔係燒味舖常見,見得到店主的用心。等咗都值得!叉燒雙蘭王蛋飯一上枱已經被三隻橙紅色蘭王蛋吸引,蛋白滑溜,蛋黃濃郁、輕輕流心,油潤唔膩。叉燒有厚切五花腩款式,燶邊微焦帶蜜香,肉質肥瘦分明,有咬口又唔實,調味鹹甜適中,蜜汁突出。底下米飯吸收晒蛋漿同叉燒油香,每一啖都滋味。青菜爽口,解油膩。五花腩叉燒係必升級,肥美足料。三隻蘭王蛋唔會令你失望,蛋香四溢。雖然唔算平,但質素配得起價錢,叉燒迷必試!Read More
Okoiki
個英文名好有趣所以試吓
Okoiki
2025-09-17
Follow
呢間餐廳喺我老公Office附近,佢話每逢晏晝都見到好多人排隊,加埋個英文名好有趣,所以一直都想試吓,但晏晝就冇咁多時間可以排隊食,所以一直都未試~ 咁啱今日佢比較早收工,見到未有人排,而我又響附近行街,六點幾佢就叫埋我過去食叉燒濃香,甜而不膩,醬汁撈埋飯好正~ 雞嘅肉質彈嫩,皮薄肉厚,的確唔錯不過就算我哋冇特別叫少飯,飯嘅份量都好少,男人嚟食絕對唔夠,就算我係女人都勉強夠飽咋,大食啲嘅人可能要request多飯會穩陣啲可能附近都係啲重視身材管理嘅OL所以唔食咁多澱粉質掛~ 值得一提嘅係兩隻煎蛋非常吸睛,見到個蛋黃咁深色都知道蛋香味一定好濃,果然都冇令我哋失望到我哋走嘅時候出面已經非常多人排隊,好彩早啲嚟咋!總括嚟講係好食嘅,如果份量大返啲就完美了Read More
Ck0929
必食叉燒飯,超級正
Ck0929
2025-09-16
Follow
發達叉燒的蘭王叉燒飯真係一流!每次來都會點呢碗,叉燒色澤紅亮,肉質軟嫩,咬下去就充滿了醬汁的香味,完全唔會乾!飯粒也好香,與叉燒的味道完美融合,真係食得令人滿足。另外,茅台雞亦係一絕!雞肉鮮嫩,醬汁帶有一點淡淡的酒香,食起來好有層次感,搭配白飯簡直無敵。這兩樣菜式無論是獨食還是與朋友分享,都好適合,保證每一口都令人驚喜。店裡的環境也相當舒適,服務員態度好好,會主動推薦他們的招牌菜。每次來都會感受到熱情,讓人覺得好放鬆。總之,發達叉燒真係一個唔可以錯過的美食地點,無論是叉燒飯還是茅台雞,都值得一試!下次再來,我一定會再點多幾樣!Read More
叉燒飯
茅台雞
april_yeung123
叉燒
april_yeung123
2025-09-10
Follow
叉燒是我最愛的燒味, 也是香港燒臘的經典代表。這裡的叉燒味道香甜可口, 比想像中好吃,  最好的是但又不過分甜膩,肉質偏瘦一點, 但吃起來仍是嫩滑的, 色澤已經很吸引。吃到燒烤的香味和風味,表面有一層美味又燒得很香口的蜜糖,吃起來別有一番滋味, 很喜歡它有不同的層次口感。所以我幾乎每隔幾天便會買叉燒加餸, 除了可以直接吃, 吃不完也不會浪費, 因為可以搭配其他菜式, 例如白飯, 也可以用來炒飯﹑炒麵﹑配即食麵都很好吃。店家很仁慈, 提供叉燒汁讓我們可以拌飯, 絕對是人間美味。所以我會推介這裡的叉燒, 當午餐或晚餐都很適合。Read More
WingPak
希望食咗會發達
WingPak
2025-09-02
Follow
發達叉燒,放工行過蘭杜街,見到好多人排緊隊,蘭杜街啲餐廳只要係工作日的中午,間間都要排隊係好正常嘅事。呢間餐廳奇在晚上收工都要排,呢個就真係就好少見。引起咗我嘅好奇心,唔通食咗真係會發達嘅🤔。新餐廳,試吓都冇壞,擇日不如撞日就今日試試佢,知道呢頭工作的人多,要排好耐隊,所以用網上平台落單,跟著就衝去拎,12:45已經開始排隊,影下條隊同招牌俾大家睇。為咗唔影響個飯嘅味道我都9秒9番到公司隊個飯,有老火湯,質素幾好,開飯盒就見到兩隻煎得好好的蘭王蛋,同一舊斬開六件嘅叉燒,份量幾足。跟一貫菜湯肉飯嘅隊法,菜心冇渣,同幾清甜,幾好食。湯足料夠味,煎蛋有燶邊香脆,流心蛋汁撈飯一流。到叉燒,叉燒甜味足夠,不過有啲頭尾位邊邊有啲硬,對叉燒的食感稍有影響。總體嚟講,如果要排隊等15-30分鐘食,我都係會買外賣,有時等嘅過程都會影響左食落去嘅感受,推介外賣落單,都會再幫襯,始終番工呢頭近嘅燒味真係要行到落灣鐵站。又或者天時凍啲會鼠去西環正街果邊到嚐鮮多。最後希望發達叉燒店家同食客都發大達Read More
swy88
🥰特別推介叉燒同醬油雞
swy88
2025-08-31
1K views
Follow
🐖相信喺灣仔返工嘅朋友對呢間舖都唔陌生,日頭定夜晚都應該見過佢大排長龍。今次終於輪到我試啦!(≧∀≦)今次我哋嗌咗兩個飯🍚同一碟菜🥦 叉燒雙蘭王蛋飯啲叉燒肉質軟嫩 表面搽上微微焦香嘅蜜汁 唔會過鹹過甜 半肥瘦比例啱啱好!!! 篤爛個蘭王蛋黃嗰刻真係視覺享受 食落去大滿足😝 另一個飯我哋嗌咗茅台醬油雞燒鵝飯 醬油雞又滑又嫩 保持到肉汁 仲帶有茅台香 食到停唔到口~~ 再拼埋燒鵝加酸梅醬 肚仔開心晒╰(*´︶`*)╯個人特別推介叉燒同醬油雞🫶🏻 碟鵝汁時蔬都唔可以錯過 啲菜索晒啲鵝汁 真係食到舔舔脷😋 餐廳仲好貼心 每人送一碗清甜老火湯添 <3Food • 叉燒雙蘭王蛋飯 $88 (5/5) • 茅台醬油雞燒鵝飯 $80 (4.5/5)• 鵝汁時蔬 $60 (4.5/5)Read More
鵝汁時蔬
Jojo1124
質素保證的叉燒
Jojo1124
2025-08-29
Follow
發達叉燒是一間主打港式燒味的新店,環境雖然簡樸,但店內氣氛熱鬧,處處瀰漫着燒味的香氣。今次點了招牌叉燒雙蛋飯,叉燒切得厚薄適中,油脂分佈均勻,入口鬆化帶點蜜糖香,肉質嫩滑不柴。上面兩隻煎蛋煎得恰到好處,蛋白略帶焦香,蛋黃流心,伴飯一流。底層配上爽口的菜心,令整體口感更有層次。飯粒偏向乾身,吸收了叉燒和蛋的醬汁後,更加惹味。店員服務親切,出餐速度亦快,適合午市快餐。整體來說,發達叉燒的出品水準穩定,叉燒絕對值得一試,是灣仔區不可錯過的地道美食。無論是上班族還是遊客,都能在這裡嚐到最正宗的港式叉燒滋味。Read More