今日同好朋友一齊想食🐮🐮去左油麻地一間有20幾年歷史既粉麵鋪最正既係用新鮮騸牯牛朋友叫左套餐F招牌清湯米線配豬紅拼蘿白&生菜腩汁 $98肥腩真為好肥但超香牛味濃,好正。豬紅微辣惹味,蘿白無渣。生菜大碟~腩汁有埋牛腩粒好抵食~米線滑有咬口。我要左招牌清湯腩米粉 $63 加$8轉牛坑腩崩沙腩賣晒~所以揀坑腩係牛味最濃而且腍中帶爽好鍾意呢間既米粉,滑身唔係鞋果隻,另外辣椒油好香加兩匙一流。飲品:兩個都揀原味樽裝奶茶$22/支超有誠意好大支,茶香奶滑~兩個都飲唔晒要拎走。小食:鯪魚肉釀尖椒$38最鍾意呢款,好似開盲盒咁,食左一條超辣,兩條辣,兩條唔辣,朋友唔食得辣但揀中左條愈食愈辣😂既然咁辣叫埋甜品啦$16/3件混合糕朋友想要椰汁馬豆糕+杞子桂花糕+雪耳桂花糕外賣我就即刻試左椰汁馬豆糕+雪耳桂花糕+椰汁紅豆糕雪耳桂花糕好特別,雪耳爽有咬口,桂花好香椰汁紅豆糕幾滑唔錯,椰汁馬豆糕都唔錯。兩條友食左差不多$300超飽,明日早餐都慳番。店員們好有禮貌,7點9左右走超多人差不多滿座~下次會再嚟試蕃茄湯底,同埋今日食唔到既崩沙腩🩵🩷
今日同好朋友一齊想食🐮🐮
去左油麻地一間有20幾年歷史既粉麵鋪
最正既係用新鮮騸牯牛

朋友叫左套餐
F招牌清湯米線配豬紅拼蘿白&生菜腩汁 $98
肥腩真為好肥但超香牛味濃,好正。

豬紅微辣惹味,蘿白無渣。

生菜大碟~腩汁有埋牛腩粒好抵食~米線滑有咬口。

我要左招牌清湯腩米粉 $63 加$8轉牛坑腩
崩沙腩賣晒~所以揀坑腩係牛味最濃而且腍中帶爽

飲品:兩個都揀原味樽裝奶茶$22/支
超有誠意好大支,茶香奶滑~兩個都飲唔晒要拎走。

小食:鯪魚肉釀尖椒$38

既然咁辣叫埋甜品啦$16/3件混合糕
朋友想要椰汁馬豆糕+杞子桂花糕+雪耳桂花糕外賣
我就即刻試左椰汁馬豆糕+雪耳桂花糕+椰汁紅豆糕
雪耳桂花糕好特別,雪耳爽有咬口,桂花好香
椰汁紅豆糕幾滑唔錯,椰汁馬豆糕都唔錯。

2024-04-24
Type of Meal
Dinner
  • 雪耳桂花糕
  • 牛坑腩米粉
2024-05-06 8 views
睇完介紹,特登黎試試呢間20幾年歷史既清湯腩,餐廳採用新鮮騸牯牛,特別甘香味濃!可惜太晏去到,招牌清湯腩,無論牛坑腩~爽腩定崩砂腩都已經賣晒,會下次早d再去試!!❤️咖喱清湯腩飯 自家調配~獨家秘製既香濃惹味咖喱,食落唔會太辣,牛腩好軟腩,咖喱牛腩飯呢個組合真係食極唔厭🧡金錢肚米線 金錢肚好爽口,湯底係清湯腩既味道好香好清又好甜~💛鯪魚肉釀尖椒 好新鮮既鯪魚肉釀係尖椒裡面,一啖咬落去,又有彈牙鯪魚肉既口感,又有尖椒既甜味💚1000ml/Double冰檸茶 超大杯既凍檸茶,夠凍夠爽又有檸味,推介2個人一齊飲!💙龍鳳可樂 港式茶記必點既特色龍鳳可樂,咸香+檸味,又夠汽,爽!!

2024-04-25 12 views
今日工作時,經過見到山龍清湯腩突然心血來潮想入去試一試入到去款式非常之多揀咗一排先揀到想食嘅叫咗個咖喱清湯腩飯腩炆得非常之腍咖喱亦加咗好多不同嘅香料非常之香令到牛腩同埋薯仔都非常之入味,平時唔鍾意食白飯嘅我都忍唔住啪咗勁多店員仲問我如果唔夠飽的話可以再加飯加埋凍飲,我叫咗凍檸水走甜加$6埋單$90性價比我評為中間建議大家都可以一試
2024-04-19 33 views
油麻地砵蘭街開了一間有20多年歷史的「生龍清湯腩,主打當然是與店名相同的清湯牛腩。除此之外,餐廳更提供多款港式料理和小吃。招牌新鮮清湯牛腩鍋 $168(小)當然要試一下主打清湯牛腩鍋,騸牯級牛腩,入口特別甘香,而且肉味非常濃,油脂味香溢,半肥半瘦👍🏻👍🏻👍🏻配上清湯更能吃到牛腩原汁原味,很不錯。配料更有蘿蔔,蘿蔔清甜。蕃茄新鮮清湯腩河 $69餐廳主張用100%鮮牛肉,選用新鮮蕃茄烹煮而成。雖然番茄湯的味道不太濃,但勝在是用番茄烹煮而非用醬料。牛腩口感軟綿,牛味濃。咖啡牛肉薄餅 $43牛肉份量不算多,配有1-2舊薯仔,值得一讚的是濃郁香辣的咖喱,沾上薄餅一起吃簡直是絕配。配2塊薄餅,口感酥脆。腐乳生菜

招牌新鮮清湯牛腩鍋 $168(小)

蕃茄新鮮清湯腩河 $69

咖啡牛肉薄餅 $43

腐乳生菜
2024-04-17 36 views
喺香港我最鍾意食嘅就係港式粉麵店,因為佢哋嘅粉面又抵又好食,而且用料又高質。今次我就去咗一個有20年歷史嘅餐廳,佢哋嘅用料真係好好,佢哋係佢哋嘅牛肉係用新鮮騸牯牛,所以比一般嘅店會更加好食。所以我就叫咗個蕃茄沙崩腩河,真係好好食,肉質柔軟,又好重嘅牛腩味,食落好正。我朋友仲叫咗一個蝦籽拼牛腩撈麵,依份牛腩就好似額外烤過,食落有啲似叉燒。另外仲叫咗佢嘅麻辣白肉同埋咖喱魷魚,兩個都好好食,白肉好厚實,底下仲會有蘿蔔。而咖喱就鹹鹹甜甜,非常之唔錯。當然唔少得嘅梗係要叫佢嘅冰檸茶做餐飲,因為佢冰檸茶有一升,勁大杯,而且仲用啤酒杯裝住,真係好有格調!

招牌新鮮騸牯牛✨生龍清湯腩ʕ๑'ㅅ'๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡生龍清湯腩係間有20年歷史嘅老字號主打清湯腩同咖喱 啱啱搬咗油麻地新鋪~行過見到就諗住入去簡簡單單食餐飯✨🤎招牌新鮮清湯腩飯💲7️⃣8️⃣清湯腩質素真係唔錯 佢哋係用新鮮騸牯牛!所以牛味特別濃郁 肉質鬆軟🐮而湯底清澈得嚟仲有啖啖牛香 仲有勁大碗飯🩵泰汁豬頸肉💲3️⃣8️⃣豬頸肉賣相好靚仔 燒到啱啱好 肉質鮮嫩爽彈🐷點少少泰式醬汁更好味 性價比幾高✨❤️新鮮豬潤米💲4️⃣2️⃣豬潤份量勁多 湯底唔會好濁 清清地~佢另外有個番茄湯底好似都幾唔錯 下次會想試下🧡鮮蝦淨雲吞💲4️⃣4️⃣雲吞皮薄 鮮蝦彈牙鮮甜🦐雲吞都幾大粒!💛自家製甜品 (杞子桂花糕、雪耳桂花糕、椰汁馬豆糕) 💲1️⃣2️⃣一盒有齊三款 用嚟做飯後甜品岩哂✨價錢又平!💚湯浸娃娃菜💲1️⃣8️⃣平平地叫碟娃娃菜食下 幾清甜~💜蘿白豬紅💲2️⃣5️⃣蘿蔔豬紅份量都幾多 蘿蔔味都幾重冇渣食緊飯嗰陣隔籬枱食嘢嘅叔叔仲推薦我哋下次可以叫呢間餐廳嘅咖喱同埋薄餅 佢話真係好好食我哋望到佢個碟嘅賣相都唔錯✨不過佢話幾辣!⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•
招牌新鮮騸牯牛✨生龍清湯腩
生龍清湯腩係間有20年歷史嘅老字號
主打清湯腩同咖喱 啱啱搬咗油麻地新鋪~
行過見到就諗住入去簡簡單單食餐飯✨

🤎招牌新鮮清湯腩飯💲7️⃣8️⃣
清湯腩質素真係唔錯 佢哋係用新鮮騸牯牛!
所以牛味特別濃郁 肉質鬆軟🐮
而湯底清澈得嚟仲有啖啖牛香 仲有勁大碗飯

🩵泰汁豬頸肉💲3️⃣8️⃣
豬頸肉賣相好靚仔 燒到啱啱好 肉質鮮嫩爽彈🐷
點少少泰式醬汁更好味 性價比幾高✨

❤️新鮮豬潤米💲4️⃣2️⃣
豬潤份量勁多 湯底唔會好濁 清清地~
佢另外有個番茄湯底好似都幾唔錯 下次會想試下

🧡鮮蝦淨雲吞💲4️⃣4️⃣
雲吞皮薄 鮮蝦彈牙鮮甜🦐雲吞都幾大粒!

一盒有齊三款 用嚟做飯後甜品岩哂✨價錢又平!

💚湯浸娃娃菜💲1️⃣8️⃣
平平地叫碟娃娃菜食下 幾清甜~

💜蘿白豬紅💲2️⃣5️⃣
蘿蔔豬紅份量都幾多 蘿蔔味都幾重冇渣

食緊飯嗰陣隔籬枱食嘢嘅叔叔仲推薦我哋
下次可以叫呢間餐廳嘅咖喱同埋薄餅 佢話真係好好食
我哋望到佢個碟嘅賣相都唔錯✨不過佢話幾辣!

⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚
📍 生龍清湯腩 (油麻地)
油麻地砵蘭街37號地舖
2024-04-13 23 views
講起清湯腩,不得不提起生龍!餐廳已經有20多年歷史‼️終於開到黎油麻地,位置好方便♥ 招牌清湯腩河 $98套餐揀左黑白胡椒煨牛尾煨牛尾都好大兜!黑白胡椒一齊燴令到個味好出,辣辣地連蘿蔔好淋夠甜都入曬味!而且仲有腐乳生菜🥬消消油膩感♥ 清湯牛坑腩 $63+ $8老闆堅持選用全港每日只有十五隻新鮮供應嘅🔺騸牯級牛腩‼️牛嘅脂肪藏於肉內,所以入口食落特別甘香肉味更濃,真係10分矜貴😍牛坑腩要 +$8肥膏較重油脂味香溢,岩哂鍾意半肥瘦口感嘅人🥳 我就最鍾意加埋辣椒醬一齊食麵,咁就更香啦最可惜當日崩沙腩未有,唯有下次再去食😆檸檬茶都只係加$3♥ 鯪魚肉釀尖椒 $38上枱好靚仔,尖椒釀滿鯪魚肉,火喉岩岩好青椒入口口感爽脆,加少少豉油食已經好夠味♥ 自家制墨魚餅 $45墨魚餅好香,粉感唔重!咬到啖啖墨魚肉

♥ 招牌清湯腩河 $98
套餐揀左黑白胡椒煨牛尾
而且仲有腐乳生菜🥬消消油膩感

♥ 清湯牛坑腩 $63+ $8

最可惜當日崩沙腩未有,唯有下次再去食😆

檸檬茶都只係加$3

♥ 鯪魚肉釀尖椒 $38

♥ 自家制墨魚餅 $45
墨魚餅好香,粉感唔重!咬到啖啖墨魚肉
✨ 招脾清湯腩河 + 鯪魚肉釀尖椒+油菜 $98 ✨ 招脾清湯腩河 + 咖喱凍魷魚 +飲品熱柚子蜜$98 嚟到一定要試吓清湯腩!用新鮮騸牯牛,牛味濃,湯底望落清得黎有飲落好有牛肉嘅鮮味。同埋分量都好足~ 有好多舊牛腩😍🔅鯪魚肉釀尖椒有5塊,份量足夠,😋🔅避風塘雞中翼炸嘅時間亦啱啱好,入邊仲好有肉汁,好惹味!送酒一流😝🔅咖喱凍魷魚係凍食,懷舊港式小食,好開胃! 餐廳已有20多年歷史,經典老店,位置方便,可以一試!
✨ 招脾清湯腩河 + 鯪魚肉釀尖椒+油菜 $98

✨ 招脾清湯腩河 + 咖喱凍魷魚 +飲品熱柚子蜜$98

🔅鯪魚肉釀尖椒有5塊,份量足夠,😋

🔅咖喱凍魷魚係凍食,懷舊港式小食,好開胃!

餐廳已有20多年歷史,經典老店,位置方便,可以一試!
2024-04-09
2024-04-11 7 views
招牌新鮮清湯牛腩鍋 (小) 🥩$168呢一款細嘅招牌新鮮清湯牛腩鍋份量已經唔少,裏面嘅牛腩煮得好腍,仲有少少新鮮蔬菜,連埋自家製嘅健康湯底一齊飲同埋撈飯食,真係好飽肚咖喱牛肉飯 🥘 $64餐廳出名嘅咖喱牛肉飯可以揀辣嘅程度,今次揀咗大部份人都比較容易接受嘅小辣, 咖喱味相當濃郁,牛肉嘅口感又唔會太煙靭,相當高質,值得推介呀👍🏻蘿蔔豬紅 $25健康嘅蘿蔔豬紅性價比好高,蘿蔔煮得好腍心同埋入味🥕,豬紅嘅口感都唔錯,而且仲好補血薄餅 $26 即叫即煎嘅薄餅牛油味10分濃郁🧈,而且口感香酥,係一個適合同朋友share嘅小食

招牌新鮮清湯牛腩鍋 (小) 🥩$168

咖喱牛肉飯 🥘 $64

蘿蔔豬紅 $25

薄餅 $26
2024-04-09 26 views
終於試到在港有20多年歷史的粉麵店😍 裝潢呈中式風格,環境寬敞舒適,人流多 好熱鬧,氣氛很好☺️ 食物方面提供多款招牌牛腩麵飯、咖哩等等,選擇豐富,價格合理,質素高 好有驚喜,絕對值得一試! 二人消費:$263 不設加一服務費今次叫咗兩碗麵、三款小食及兩杯飲品,好飽肚 質素高😍招牌新鮮清湯崩砂腩河粉🐮 $63+$8崩沙腩咖喱牛坑腩河粉 小辣🐮 $69+$8牛坑腩必食,餐廳採用騸牯一級牛腩,質素高,牛肉特別甘香味濃!無論配清甜爽口嘅清湯定濃郁香辣的咖喱都好正😆 牛腩肉質鮮嫩,個人比較鍾意牛坑腩,肥瘦適中😚👍🏻 腩汁生菜🥬 $18以清脆新鮮的生菜加上濃郁的腩汁,營造出一種爽口又美味的口感泰汁豬頸肉🐷 $38以香辣的泰式調味料醃製,肉質鮮嫩多汁,帶有微微的辣味,非常開胃自家制墨魚餅🦑 $45以新鮮墨魚製作而成,口感彈牙,味道鮮美。Double冰檸茶(1000ml)🍋 +$11超大杯凍檸茶😆 啱晒夏天飲~熱韓國柚子茶🍊 +$3香濃柚子香氣,清甜解渴

二人消費:$263 不設加一服務費

今次叫咗兩碗麵、三款小食及兩杯飲品,好飽肚 質素高😍

招牌新鮮清湯崩砂腩河粉🐮 $63+$8崩沙腩
咖喱牛坑腩河粉 小辣🐮 $69+$8牛坑腩

腩汁生菜🥬 $18
以清脆新鮮的生菜加上濃郁的腩汁,營造出一種爽口又美味的口感

泰汁豬頸肉🐷 $38

自家制墨魚餅🦑 $45
以新鮮墨魚製作而成,口感彈牙,味道鮮美。

Double冰檸茶(1000ml)🍋 +$11
超大杯凍檸茶😆 啱晒夏天飲~

熱韓國柚子茶🍊 +$3
香濃柚子香氣,清甜解渴
2024-04-08 16 views
周末時分,去油麻地果欄買生果,見到附近有一新開食店,招牌標榜清湯腩同咖喱。當然要幫襯試試。餐牌選擇琳琅滿目,除了潮式粉麵,亦有各式小食,小菜同咖喱。選擇多之餘價格亦十分相宜。新店開張不久,傢俬都新簇簇的,店面照明充足,座位很寬敞。先來客小食泰汁豬頸肉 $38,價格相宜,皮脆肉嫩,抵食夾大件。鯪魚肉釀尖椒 $38;尖椒不會很辣,魚肉彈牙。蝦籽雲吞撈麵 $54 雲吞跟湯上,餡料新鮮,味道調得不錯。蝦籽麵的蝦籽分量夠多,味道十足。麵條彈牙,進食時加點上湯,口感更好。招牌推介:咖喱清湯腩飯 $84,轉崩砂腩加 $8咖喱汁味道濃烈,中辣已經夠勁。崩沙牛腩相對鬆化軟腍,好好食。腐乳生菜 $18湯浸西洋菜 $18自家制甜品糕混合(3件)$16,有椰汁紅豆糕、雪耳桂花糕、杞子桂花糕。味道不會太甜,感覺較清新。

新店開張不久,傢俬都新簇簇的,店面照明充足,座位很寬敞。

鯪魚肉釀尖椒 $38;尖椒不會很辣,魚肉彈牙。

蝦籽雲吞撈麵 $54
雲吞跟湯上,餡料新鮮,味道調得不錯。

招牌推介:咖喱清湯腩飯 $84,轉崩砂腩加 $8

腐乳生菜 $18

湯浸西洋菜 $18

是日去果欄買完生果,一袋二袋,唔想走遠,晚餐又唔想食得咁heavy,所以黎左生龍食清湯腩!招牌粉麵餐,主食六選一加小食八選一,另加飲品。清湯腩當然是首選,小食則揀了麻辣牛脷。牛腩肥瘦適中,食落有咬口亦有牛味。雖然是清湯,但湯底飲得出牛骨的鮮甜。小食更正中我下懷,因為份量大不特止,牛脷亦十分爽口。麻辣更添惹味。椰汁紅豆冰這個紅豆冰很出色,椰汁很濃,紅豆煲得好腍,唔似出面飲到的如水一般稀,飲落成杯都好香椰汁味,雖未有細問,但覺得應該用上了真椰水所以咁好飲!樽仔奶茶香濃幼滑,茶奶比例平均,幾好飲!咖喱筋肚飯咖喱也是這裏的招牌,金牌巴基斯坦咖喱的筋肚煮得很入味,筋肚彈牙但易咬,好入味,薯仔都好粉!樣子的確不太討好,但係內涵十足,配上一口白飯,是港人喜愛的美味!黑白胡椒煨牛尾胡椒味道很突出,牛尾很嫩腍,食落帶少少辣,又帶胡椒香。尤其那蘿蔔炆得好腍好好味!再來一碟腐乳菜心,簡簡單單又一餐!雖然主打食清湯腩和咖喱,但餐牌的選擇遠比想像中多,價錢實惠、選擇豐富,由早餐至晚餐都有,味道亦保持質素,難怪這個連鎖這麼多捧場客!
招牌粉麵餐,主食六選一加小食八選一,另加飲品。
椰汁紅豆冰
樽仔奶茶香濃幼滑,茶奶比例平均,幾好飲!
咖喱筋肚飯
黑白胡椒煨牛尾
2024-03-30
Type of Meal
Dinner
2024-04-08 9 views
最近油麻地開咗間新店,唔講唔知原來已經有20多年歷史,採用新鮮騸牯牛,主打清湯牛腩,除此之外亦提供多款港式料理同小食,值得一提嘅係呢度嘅店員服務態度超級friendly,而且價錢都幾親民化,經過值得到訪支持!毫不猶豫叫咗碗招牌嘅清湯腩河,湯底清甜滋味,肉質嫩滑可口,河粉軟硬度適中而且夠掛汁!鮮蝦雲吞麵同樣出色,以清水蝦籽、泰國蝦米、大地魚、新鮮豬骨羅漢果慢火熬煮,雲吞餡料飽滿,一口一粒,麵條彈牙,鮮甜。估唔到呢度仲有巴基斯坦咖喱,由本店創辦人集合40多年烹調經驗獨家研製,可以選擇大中小辣,香濃惹味,搭配薯仔同牛肉都幾match,點埋薄脆又唔油膩嘅薄餅,性價比高☺️瑤柱娃娃菜牛腩以鍋上,熱辣辣唔怕放涼影響味道,配料吸滿湯汁,超級入味,配飯一流、黑白胡椒煨牛尾份量比想像中多,胡椒調味令到整體味道昇華咗,蘿蔔夠淋又夠甜,西洋菜都幾新鮮。最後食埋甜品,唔甜,正,呢餐好滿足呀!
最近油麻地開咗間新店,唔講唔知原來已經有20

2024-04-07 4 views
好耐都冇食過好食嘅崩沙腩系列,話說復活節老港消費去開旺角喺砵蘭街,搵到一間都幾好食嘅崩沙腩,價錢唔係好貴,大大碗崩沙腩食完都唔使食飯招牌清湯崩沙腩飯$86個湯底清清地更加顯出崩沙腩嘅清甜肉質非常之鮮嫩,用新鮮騸牛真係唔同啲,牛每一舊都係厚切起沙好有嚼勁雲吞花枝丸麵$59$12可以雙拼麵,雲吞係用新鮮蝦手打花枝丸亦都係真材實料,有細細粒嘅花枝湯浸西洋菜$18好少茶餐廳有西洋菜叫,所以叫咗個湯浸嚟試吓泰汁豬頸肉$38價錢平,但係份量多豬頸肉幾爽口,記得要點泰式辣醬食

好耐都冇食過好食嘅崩沙腩系列,話說復活節老港消費
招牌清湯崩沙腩飯$86
個湯底清清地更加顯出崩沙腩嘅清甜

雲吞花枝丸麵$59
$12可以雙拼麵,雲吞係用新鮮蝦手打
花枝丸亦都係真材實料,有細細粒嘅花枝

湯浸西洋菜$18
好少茶餐廳有西洋菜叫,所以叫咗個湯浸嚟試吓

泰汁豬頸肉$38
價錢平,但係份量多
豬頸肉幾爽口,記得要點泰式辣醬食

2024-04-05 3 views
✨招牌新鮮清湯牛腩鍋店家標榜選用全香港每日只供應十五隻嘅新鮮騸牯牛牛腩 用料上乘點左細size 但牛腩份量都好足有牛腩牛筋同白蘿蔔 足料豐富牛腩方面 今次加錢轉左要牛坑腩 湯底清澈唔油膩 味道清香唔會過濃牛坑腩肥瘦適中 肉質鮮嫩鬆化帶滿滿油脂甘香 味道清香入味牛筋呈啫喱狀 軟彈腍滑 膠質滿滿白蘿蔔 入味夠腍 味道清甜冇渣一份兩三人分享都足夠✨香噴噴牛脷麵牛脷份量多 用左牛舌芯 有啲厚度口感爽口軟彈 帶淡淡獨特羶香麵 加左錢轉伊麵 麵質爽滑配菜仲有兩件清甜白蘿蔔✨凍檸茶點粉麵可加錢加配凍飲檸檬清香 茶底濃郁 透心涼總結:餐廳已有二十多年歷史牛腩新鮮 食物足料 味道可以環境服務唔錯 價錢合理
✨招牌新鮮清湯牛腩鍋
店家標榜選用全香港每日只供應