今晚小熊要去藍天買野,我未去過藍田食野加,之前係深水埗食過呢間,覺得都唔錯。餐廳係茶餐廳格局,除了麵類之外,也有很多小炒可選。我兩都有d肚餓,選擇左一個二人套餐。有一個牛腩(清湯/咖喱),兩個自選小菜,飯/薄餅兩客,甜品。先188,認真抵食。最值得稱讚的是,在我們要求之下,牛腩可以轉牛筋,餐牌上的茄子鯧魚也可轉為豉汁鯧魚。這種靈活性真讓人印象深刻,要知道其實對於店家來說並沒有什麼損失,但給客人帶來一種體貼的感受。不似其他有d鋪頭,郁d都要加錢。
咖喱牛筋(可選辣度,我地系中辣)好大份啊,有幾舊薯仔,其他全是牛筋,令我這個牛筋控非常過癮。因為知道小熊中意食辣,所以點左中辣。中辣雖然係令我流鼻水嘅程度,但都可以接受,而且辣得好過癮啊。咖喱汁好濃,好authentic,有誠意,不會好似有d茶餐廳咁覺得假假地,好似食緊咖喱香精。我用咖喱汁來點薄餅,好滋味啊,咖喱汁同薄餅才是絕配。
金銀蛋時菜之芥蘭擺盤超級靚啊,好似芥蘭係度浸溫泉,露出頭尾,中間堆了好多金銀蛋,肉粒等。中間個金銀蛋topping好足料,好惹味。可惜我們選錯了芥蘭,芥蘭上湯的話會比較硬,結果變成牙力大比拼。
豉汁蒸鯧魚太多油了。我們用了很久撈d油出來。豆豉很香,魚也很大條和新鮮,混合豆豉來吃,鹹淡正好。對於一條魚,這就夠好了!
桑寄生蓮子茶淡淡的甜味正好,可惜是蓮子不夠鬆化。但對於一間茶餐廳,這質素夠好了。食完我地都飽到抱住肚離開,見其他人都係3個人share呢個套餐,後悔點多了。下次要點另一個套餐。總之下次一定會再來!…Read More
Like