2017-01-16 481 views
既然這間餐廳以刀削麵命名我便叫了一碗刀削麵作為晚餐配料是美味手撕雞而我很久沒有吃過刀削麵刀削麵不算太厚但是麵身較硬不過挺有口感其他麵很難給我這個感覺加上份量與平時的麵差唔多因此未食完麵已經開始出現飽肚的感覺美味手撕雞尚算易咬不過浸湯後肉變得太散不容易夾不浸湯則較凍味道不算好麵中有芫茜和洋蔥絲調味增加了麵的香味亦有3-4條生菜味道不差由於飲品要額外加錢所以我沒有加飲品結帳時付35元吃完幾乎10成飽這個價錢頗為抵食
既然這間餐廳以刀削麵命名

這個價錢頗為抵食
美味手撕雞刀削麵
2017-01-16
2016-10-10 340 views
天水圍天瑞邨係屋企來既,屬領展的。本身想食另一間,但人太多所以去呢間。酸辣紅暑粉加炸鳳爪。而家一路食一路打食評。由於湯底多油,所以食左好耐仲好熱,紅薯粉好多,多到應該可以一個大人一個細路食一碗,一個人食唔曬。幾酸,但唔香,因為唔係酸菜既酸味,係白醋既酸味,大家想像一下自己煮碗粉再倒白醋同辣油係咩味,放芽菜,花生,芫西就可以自己煮到。個湯已經夠曬hea, 炸鳳爪係咩味都無,仲要係實既。點解元朗既店唔係咁既?係味同公司來架,連個坐位都咁既(圖)?紅色短髮one lane頭既侍應女人又拍下同事,又講下時鐘酒店無夜晚時鐘租,又係廚房話咩幾點收工,一半國語一半廣東話,仲要好大聲串廚房女人,搞到個廚房女人打d 廚房用具, 真精彩! 精彩!對來食野既我來講,只係想食個唔難食既安樂茶飯!但無囉,俾佢地嘈到我都燥埋。難食,嘈嘈閉,破裂坐位,我好難唔俾全一星
酸辣紅暑粉加炸鳳爪。
而家一路食一路打食評。
真精彩! 精彩!
難食,嘈嘈閉,破裂坐位,我好難唔俾全一星
2016-10-10
Type of Meal
Lunch
2015-10-04 790 views
從來都覺得,湯麵係最美味嘅主要食糧。台灣牛肉麵、雲南麻辣米線、廣東雲吞麵、水餃麵、牛腩牛雜麵、上海担担麵、日本拉麵、桂林過橋米線、港式車仔麵…無論係天寒地凍食到口吐煙霧,定係食到大汗淋漓邊啜冰飲,一樣食得過癮!下午4點,到天瑞生記食牛肉麵。店面唔算細,可能時間關係只得幾位客人,反而舒服,悠悠閒慢慢嘆。店內以中式吊燈作裝飾,新開張時應該唔錯,而家就略顯殘舊,牆紙污漬斑斑,卡座坐位大部份都佈滿裂痕。雖然餐牌上有刀削麵下午茶套餐,但配餸似早餐…雪菜肉絲、沙嗲牛肉、火腿蛋…上次食過覺得普通,今次點正價蘭州牛肉刀削麵,同樣送餐飲,只比下午茶貴十蚊,大大碗好美味!蘭州牛肉麵配料較多,有芫荽、咸酸菜、芽菜同半隻蛋,加上中度麻辣好惹味!牛肉相信係用牛腩部位,牛味重,切得細細碎碎,但份量適中都唔會太少;湯底有牛肉鮮甜味之外,仲有花辣八角等香料,再加上配料嘅甜酸、麻、香、辣,味度十分濃郁!刀削麵上桌時熱辣辣, 口感煙煙韌韌,可能我食嘢太慢,食到最後有點淋。同台灣牛肉麵好唔同,後者無配菜,湯底有中藥材味,感覺好滋補;牛肉多數用牛,一碗三、四件,厚身軟滑,滋味無窮。兩者皆我所愛!餐飲方面不值一提,普通茶餐廳

,可能我食嘢太慢,食到最後有點淋。
蘭州牛肉刀削麵

餐飲方面不值一提,普通茶餐廳水準。我點熱鴛鴦,奶茶味還可以,奶夠多,咖啡部份微酸,唔係我杯啡!

2015-09-21
$42 (Lunch)
2015-08-31 446 views
嚟到呢一度就梗係試吓佢嘅招牌刀削麵啦。入到去好大間冇乜人,感覺上有啲冷清。咁今次呢我就叫咗個刀削面配雞扒。份量都幾足夠,賣相亦都唔錯。麵條睇落都夠闊,不過啲面食落感覺上有啲厚,口感食落去比較硬身。另外雞扒食落去感覺上有啲冰鮮味,麻麻地
生記之前去過元朗分店覺得幾好吃,有次無意中發現天水圍有分店 ,我上網看下食評 ,似乎評價麻麻,前天有事去天瑞,我做完自己私人事之後在天瑞揾下有咩食,順便幫屋企人買外賣,屋企人話要吃生記,我決定試下天水圍店,生記天水圍店位於天瑞商場1樓,自從搬到天水圍之後,主要在這區揾下有咩好吃食,集中在新北江,天瑞真是少來,生記天水圍店第一次來,我入座之後有店員走來寫野,我点了福州餃,飲品要了奶茶,另外再幫屋企人買五香牛展,因為不是我吃,我冇影相,亦唔知好唔好吃,我覺得這間分店比想像中一般,我所叫福州餃刀削麵,刀削麵係幾好吃,福州餃就麻麻地 ,我覺得好似唔夠熟,看上去有些小偏偏紅,我一向不吃麻辣野,湯底揀了不辣,湯底不算太咸,我覺得都OK,奶茶就一般,服務就一般,環境又OK,地方尚算舒適,我估不是屋企人話要吃這間 ,未必入來光顧,我覺得元朗店好吃好多,這裡未必再來食物水準福州餃刀削麵,我覺得刀削麵好吃,刀削麵口感較粗,福州餃反而麻麻,我吃下去時候唔夠熟,福州餃看上去偏紅,湯底就一般奶茶,我覺得奶茶夠滑,茶味唔夠,因為買了外賣個陣,亦是點了奶茶外賣給屋企人,我買回屋企之後屋企人話好難飲服務我覺得這裡服務

食物水準

我覺得這裡服務一般

地方適中,座位尚算舒適

價錢
埋單79元 ,平均40元

番吃
未必再來
2015-03-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2014-12-21 416 views
今日又試新餐廳!自己喜歡吃麵!買刀削麵嘅麵店唔多,可能因為刀削麵功夫多,淥麵時間又比一般麵長!但又唔可以事先淥好!因為會漿埋一團!所以唔多麵店做!天水圍居然有一間,所以今日就去試下!店面幾大!座位多,卡位已滿,我們坐中間圓枱,中式裝修,都坐得舒服!剛到下午茶時段,有刀削麵但唔係傳統!難得來梗係試正宗煮法!蘭州牛肉刀削麵:我叫了少少辣(唔太食到麻辣好嗆喉)等了10分鐘,上枱賣相好靚,湯汁好香濃,牛肉份量多!先試啖湯,好香濃牛味!重香料!微辣可接受!刀削麵不規則形狀,好煙韌,牛肉粒炆得入味,淋身唔嚡!配埋芽菜芫茜!好好味!熱華田:好多奶,唔夠濃,味道正常!店員都是阿姐級,唔算nice但勤快爽手!落單都會覆單!正常!在快餐店叢林裡面,搵到間有點特色嘅食店!Happy

熱華田:好多奶,唔夠濃,味道正常!

在快餐店叢林裡面,搵到間有點特色嘅食店!Happy
熱華國
餐牌
下午茶餐牌
門面
2014-12-21
$38 (Lunch)
Celebration
Christmas
2014-10-04 381 views
元朗有呢間, 但天水圍有分店, 試下先豬排薯粉配凍飲39蚊個價錢都合理丫鹽酥豬排份量好少, 大約4口便吃完而且不是什麼鹽酥豬排, 一睇就知係煎豬排, 頂多話佢成塊豬排浸過油而粉有好多, 根本食飽都只係食得一半, 夠一個小朋友加一個大人既份量湯味唔算濃, 但好油油不是在湯的面, 而是混合了, 因為湯比水杰, 想飲多口都唔得同時,因為油多, 所以20分鐘後仍然好熱, 呢D唔係酸菜係甜菜整體上只是合格而以
元朗有呢間, 但天水圍有分店, 試下先
豬排薯粉配凍飲39蚊
個價錢都合理丫
鹽酥豬排份量好少, 大約4口便吃完
湯味唔算濃, 但好油
整體上只是合格而以

2014-10-04
2014-05-11 540 views
今次有為工事而到了天水圍走一趟,事實上一直較少到天水圍,商場內又大多是快餐連鎖店。與其吃快餐,倒不如一試店名頗有特色的生記山西刀削麵。事實上,整頓飯後是有點兒失望。失望是在於,以麵立於店名作為招徠,叫了一客米線,卻令人失望。份量方面,不論配料過是面底都明顯不足,女友已經以細食見稱,但吃完仍有餓感。味道方面,毫無雲南米線的風味,充其量,只可稱其為一清湯米線。本人則叫了一份蝦醬牛肉炒飯,出奇地,味道很不錯,有鑊氣,牛肉與飯粒間揚溢蝦醬香氣,看來此店主打應改為炒粉麵飯。此用餐叫了一米線,一炒飯,兩飲品,埋單80有找.

2014-05-10
2013-09-13 186 views
星期六的晚上,全家出外用膳,當然是於區內覓食,又是一間想『朝聖』很久的食店,對於酸辣粉同區的新北江商場﹝現名:新天地﹞有好幾間都是大排長龍,而這間則遠離食店集中地,在天瑞邨商場內,同場當然沒有太多同類食店競爭。由於六人之多,於是坐在電視機前的圓卓,相中見的半開放式廚房,令我想起上年到澳門新口岸的松花湖水餃 ,兩間食店的燈籠都是中國風。例牌口水雞上次在雲貴軒吃的口水雞,令我兩淡止口,今次這個雞肉很嫩喔!今次方知道什麼叫做麻辣,它會令我舌頭麻痺,因為少辣關係,我差不多吃了半碟。麻辣牛展唯一的涼菜,香濃的麻辣醬汁散上白芝麻作點綴,牛展薄身才可均勻沾上醬汁呢!牛展底下是生菜,吃完牛展把生菜絲伴起來,頓時可以成為別具中國色彩的沙律。蘭洲牛肉刀削麵之前曾經在阿信屋買過一種台南刀削麵,長相是差不多的,在家煮沒有一種好湯底,所以怎樣煮味道也是一般的平平無奇,對於這碗刀削麵而言,湯底是這個麵的精華,充滿牛肉味的湯底,連麵條也吸收了牛肉湯的味道,整件事是十分滿足!小妹曾經在深圳吃過一碗類似的麵,內地口味偏重,這碗就絕不失色,只是牛肉方面覺得有點碎。手絲雞刀削麵小妹個人對手絲雞的看法停留在冷食的位置,感覺熟
手絲雞刀削麵
手絲雞刀削麵
小妹個人對手絲雞的看法停留在冷食的位置,感覺熟食的手絲雞跟吃白烚雞柳差不多,就只有雞味,然後湯底不及牛肉湯底的香濃,相對來說這個比較清了一些。
六人同行,四碗麵,一個小吃,一碟例牌雞,連飲品,到最後結帳二百多元,以特式菜來說是合理,相比於同區的知名茶餐廳六人用膳一定超出這價位。
2013-09-13
2013-06-06 70 views
酸辣刀削麵加福州魚丸和燕餃,再加杯凍O水!湯底内有芽菜和炸菜! 但味道就只是一般! 湯味較淡! 所以令碗麵失色不少!刀削麵是即叫即煮的,夠新鮮和彈牙! 不差!福州魚丸只是一般街買的貨式!不特別!我加多一個餸,就是燕餃!但要三蚊一隻!我以為是自己製的,所以咁貴,但原來也是街買的! 不好吃,硬硬的又有雪味!三蚊一隻,實在是太過分了! 最後要五十幾蚊埋單,真不值!
酸辣刀削麵加福州魚丸和燕餃,再加杯凍O水!

刀削麵是即叫即煮的,夠新鮮和彈牙! 不差!

福州魚丸只是一般街買的貨式!不特別!

最後要五十幾蚊埋單,真不值!
2013-05-29
2013-05-20 71 views
是晚來到生記山西刀削麵食飯,當然要食刀削麵!點了福州燕餃刀削麵,加酸辣加HKD1。燕餃皮好似紙片般薄,半透明狀的,以豬肉作餡料,豬肉的調味剛好,不太鹹又不太淡,好食。而麵身亦很煙韌,配以小辣的酸辣湯底,讚其實小妹忘了影一張店內的相,因為感覺上那店是頗清潔整齊的,大兩部大PLASMA,廚房是開放式,客人可看到師傅的工序,雖然幫助不大,但心理上至少覺得比較安心…
2012-07-22 60 views
新開二日既餐廳,估唔到可以咁dirty一㴝到個碗咁既沙嗲牛面,個碗邊仲有d乾左既旦係度面硬唔在講,餐肉同腸仔又硬又乾個塊咁既面包已經係烘底,都仲係凍既係得個凍奶茶似樣成三十蚊食個咁既早餐,揾鬼食
新開二日既餐廳,估唔到可以咁dirty
一㴝到個碗咁既沙嗲牛面,個碗邊仲有d乾左既旦係度
面硬唔在講,餐肉同腸仔又硬又乾
個塊咁既面包已經係烘底,都仲係凍既

係得個凍奶茶似樣

成三十蚊食個咁既早餐,揾鬼食:huffy:
2012-07-22
$35 (Breakfast)