2019-10-24 932 views
收工同男朋友喺尖沙咀,佢話好掛住之前食過嘅吉列牛扒,但之前食嘅係喺港島區,今日喺尖沙咀,於是上網搵下有冇啦,俾我搵到呢間叫琥酌嘅咁多讚,緊係試下佢啦!上到嚟環境靜靜地,燒光暗暗地,幾岩情侶朋友上嚟談心。講返正題先,佢呢度出名食吉列牛扒,用料都比較高檔次啲,所以我地揀左個特選牛就好了。佢俾你爐你自己決定要幾多成熟,最緊要係佢煎完唔會好油,而且牛肉好軟腍,就算你煎都全熟,都唔會變橡筋,真係好好食。之後我地就嗌左個「清甜味料理」。主食係鮮茄豚肉槄庭烏冬,咁佢個湯其實真係超杰,滿滿酸酸甜甜嘅茄膏,加埋超彈牙烏冬,簡直係蕃茄愛好者嘅天堂。個餐仲有煎餃子,佢個餃子好飽滿,肉多皮薄。然後就係我最喜歡嘅脆肉瓜串,脆肉瓜面加左滿滿芝士粉,估唔到係咁夾。另外我地嗌左個火龍卷,佢個賣相真係無得頂。上面嘅係三文魚腩,中間嘅係炸蝦天婦羅,真係十分豐富,加埋佢個新鮮磨嘅wasabi,正。小食我地仲嗌左個燒多春魚,多春魚唔太腥,幾大條,食左唔知人地幾多代魚。最好食嘅係呢個燒茄子,佢同中式舖滿蒜蓉嘅唔一樣,佢乜都唔落,只在面頭舖上木魚,完全只食茄 子本身清甜嘅味道,呢個係你睇外表唔會估到咁好食。

上到嚟環境靜靜地,燒光暗暗地,幾岩情侶朋友上嚟談心。

之後我地就嗌左個「清甜味料理」。

個餐仲有煎餃子,佢個餃子好飽滿,肉多皮薄。

2019-10-23
2019-10-07 1138 views
香港地而家都興起樓上食店,原因好簡單,樓上租金一定平一點,食物質素就唔需要因為太貴租而賣得太貴。搭𨋢每一層都係食店,隨意揀咗間個名都差啲唔識讀嘅餐廳,門一打開,感覺好舒服,好寧靜,靠窗位置放了一些酒瓶做裝飾。先來沙律前菜~ 新鮮蔬菜爽脆開胃。頂級安格斯牛吉列御膳~ 這是鎮店之寶,推介要食。這是燒牛肉的石煎板,下面是火蠟,可以輕輕燒灼石版上的牛肉。牛肉本身已經是半熟吉列,但絕對不建議生食,這是鐵板燒厚切牛肉,並不是西餐 西冷,大家要注意。只需輕輕每面煎五秒,要快,兩邊煎一煎便ok,這樣才會鎖住牛肉的肉汁,煎得太耐就會韌;記住,每次煎一塊,待煎板夠熱才放新一塊。醬料可以選擇蜜糖芥末、海鹽或柚子鹽。角切魚生飯~ 魚生新鮮,喜歡食壽司飯嘅我欣賞飯的酸甜度,剛好。琥酌吉列盛合~ 包括我喜愛嘅吉列薯餅,仲有吉列炸蝦及炸蠔,新鮮熱辣辣炸起,非常香口。吉列炸蠔的炸粉略嫌厚咗少少,蠔是鮮味的。不時會推出一些廚師精選。同朋友 一邊傾一邊飲,絕對係一個吹水好地。

先來沙律前菜~ 新鮮蔬菜爽脆開胃。

頂級安格斯牛吉列御膳~ 這是鎮店之寶,推介要食。

這是燒牛肉的石煎板,下面是火蠟,可以輕輕燒灼石版上的牛肉。

記住,每次煎一塊,待煎板夠熱才放新一塊。

醬料可以選擇蜜糖芥末、海鹽或柚子鹽。

吉列炸蠔的炸粉略嫌厚咗少少,蠔是鮮味的。

不時會推出一些廚師精選。

同朋友 一邊傾一邊飲,絕對係一個吹水好地。

2019-09-30
Dinner
2019-09-27 778 views
2019年9月25日 星期三過咗一個星期嘅一半,身心都已經好勞累,所以收咗工之後決定同女朋友出街食返餐好嘅,最後去到尖沙咀樓上既一間日本餐廳上到去見到好似日本既居酒屋咁,裝修得好有特色,我哋坐咗喺靠窗邊嘅位置可能黎到嘅時候客人仲未算好多,所以店員好細心同我地講解餐廳有咩招牌食物,最後當然要左吉列牛!!等左幾分鐘就有前菜送到,有中華沙律同芝麻八爪魚,仲有醬汁撈生菜,都幾開胃跟住店員拎左過爐過嚟話係用嚟燒吉列牛用嘅,仲有三款唔同嘅醬,有鹽燒汁、岩鹽同芥末醬,可以用黎點吉列牛一齊食過咗一陣吉列牛就送到,賣相好靚,店員話放上爐上面燒大約10至15秒就可以之後我哋急不及待咁放上去燒,燒嘅時候已經好香,首先我哋唔點任何醬料,試吓吉列牛嘅原汁原味,外皮好脆,裡面腍得黎充滿牛肉味。醬汁當中最鐘意係配岩鹽,因為可以帶出牛肉的鮮味之後有角切魚生飯,有好多款唔同嘅刺身,切成一粒粒,一啖可以有唔同嘅味道,層次好豐富。刺身好新鮮,就算唔點豉油都已經好夠味最後有吉列盛合,有幾款唔同既炸物,脆漿好薄,炸得岩岩好,仲有醬汁可以點添埋單每人$300左右,但係可以食到置身於日本嘅感覺
2019年9月25日 星期三

角切魚生飯

吉列盛合

埋單每人$300左右,但係可以食到置身於日本嘅感覺
2019-09-25
角切魚生飯
吉列盛合
食吉烈牛的地方愈來愈多,這間就是其中一間,地點在海防道中十分方便。店舖環境不算大,裝修日本風中又帶點中國風。食物除了主打的吉烈牛,還有刺身,鍋物,井飯,燒物,揚物及一品料理等。這裡的吉烈牛幾乎是每枱必點的,餐廳的吉烈牛是選用鹿兒島或宮崎的A5和牛,以及美國頂級安格斯牛肉。我們選的是美國頂級安格斯的吉烈牛,油花分佈均勻,每件厚切大約1cm,並披著一層薄薄而香脆金黃的外皮,但內裡仍處於半生熟狀態,食客可因應自己喜好再放於小鐵板上燒到合適既程度,個人覺得燒到7 成熟就最好,肉質嫩滑無筋,充滿油脂香,配上海鹽,柚子胡椒及芥末醬汁。另外點了一客吉烈盛合,有2隻吉烈廣島蠔,2隻大蝦及1件和牛薯餅,炸得金黃香脆,不太油膩,廣島蠔炸完不會太過縮水。黑豚肉泡菜相撲鍋,有點蕃茄味的泡菜湯底好開胃,黑豚肉肥瘦均衡,有豆腐,冬菇及大量蔬菜作配料。主食點了蒲燒鰻魚井,有大/小之分,大的份量有半條鰻魚,燒得焦香肉嫩,淋上帶甜的燒汁,配上幼細的紫菜,蛋絲及減膩的黃瓜。
食吉烈牛的地方愈來愈多,這間[琥酌]就是其中一間,地點在海防道中十分方便。店舖環境不算大,裝修日本風中又帶點中國風。

安格斯的吉烈牛

琥酌吉烈盛合
黑豚肉泡菜相撲鍋
蒲燒鰻魚井
2019-09-03 852 views
位於尖沙咀的琥酌,是一間主打吉列牛的日本料理餐廳。多年前,香港興起吃吉列牛的潮流,吸引不少餐廳增設吉列牛這道菜式,雖然現在熱潮減退,但依然有不少客人訂坐光顧哦。餐廳裝潢走日式居酒屋風格,以深木色為主調,貼上大量日本海報,放上大量日本酒樽,播著日本懷舊歌曲,打造日本居酒屋氣氛。餐廳主打吉列牛,但也有提供居酒屋的必備小吃和菜式。吉列安格牛 $368客人品嚐吉列牛,服務員會呈上一個小火爐,一碟吉列牛和三種調味醬。安格斯牛扒預先切件,外層已裏上吉列炸漿炸至香脆。客人只需放上爐上燒至理想熟度。聽到吱吱聲的燒牛肉聲音,令人興奮呀。牛肉味道不算太濃,嚼勁度足,建議不要燒太熟,會較好吃哦。琥酌吉列盛合 $108吉列盛合包括: 吉列蠔,吉列蝦和吉列牛肉薯餅。餐廳的吉列系食物做得不錯,香脆的外層,放涼後也不會軟掉。三者之中,我最喜歡吃牛肉薯餅,外層脆香,內裡幼軟,沾上沙律醬更好吃。明太子玉子燒 $48明太子和玉子燒,向來是天作之合。這裡供應的玉子燒,屬偏向扎實的口感。蛋皮偏熟,蛋汁較少,鹹香得宜哦。
位於尖沙咀的琥酌,是一間主打吉列牛的日本料理餐廳。

餐廳主打吉列牛,但也有提供居酒屋的必備小吃和菜式。

吉列安格牛 $368

琥酌吉列盛合 $108

明太子玉子燒 $48

2019-09-01
2019-12-06 0 views
同男朋友想食依間好耐,之前去過太子分店,點知咁岩無開,所以今次突登係放工之後同男朋友去尖沙咀分店,滿足番之前未食到既空虛。我同男朋感覺都係牛魔王,一見到牛類既野食,就會忍吾住叫。男朋友好鐘意食吉列牛,所以我地就叫咗安格斯牛吉列御膳。餐廳準備咗三種調味料比我地,包括粉紅色鹽、清新而酸酸地既汁同埋沙律醬。吉列牛嚟到既時候,店員仲好仔細咁話比我地知,每邊要煎25-30秒。我地都真係有計住,因為要食一舊好食既牛,除咗舊牛本身既質素之後,都要睇翻煎煮舊牛既技巧同時間。好彩男朋友都好有耐性咁計住,所以我地都好滿意牛既質感。我地叫咗個黑牛安格斯壽喜燒配吉列組合。壽喜燒有好多材料,包括溫泉蛋、娃娃菜、豆腐、蘿蔔同金茹等。啲牛嚟既時候仲係紅色,放多陣就岩岩好,好滑。吉列蠔同蝦跟餐甜品係慕絲奶凍最後,我仲叫咗個牛魔王串燒,依個真係好好食,平時食既串燒,啲牛通常都會overcook,但依串就算舊牛好大都好,個肉質都好正。

吉列蠔同蝦

跟餐甜品係慕絲奶凍

2019-12-05 0 views
突然想食吉列牛,同事即刻介紹我去呢間琥酌~位於尖沙咀海防道中達大廈11樓,非常方便~7點幾去到,未開始多人~侍應安排咗我哋坐4人位~旁邊放着酒樽做裝飾,增添居酒屋氣氛~今次嚟嘅目的係食吉列牛~當然係揀咗安格斯牛吉列啦~侍應首先放置咗所需用具,見到呢個爐令人特別想食嘢😛等咗無耐,吉列牛首先出場~賣相吸引~好想即刻放入口😝侍應教我哋每邊煎大約25至30秒就可以~個人覺得25秒就得~一啖一塊食晒~分別可以點岩鹽、醬汁同蛋黃醬~各有特色~好好食啊😋好滿足嘅感覺~果然必食推介~朋友就揀咗安格斯牛肉壽喜燒定食~呢個定食好食之餘仲超級抵食~有一鍋牛肉仲有吉列蠔、蝦、沙律、飯同甜品~安格斯牛軟林林好好味,仲有蘿蔔、菇、菜....一個人就咁食呢個鍋應該會好飽~吉列蝦炸粉唔厚,蠔唔腥而且好好味~$168食到咁多嘢,真係抵到無朋友😂再叫咗個炫炸牛肉串~味道十分出色,朋友讚不絕口~牛肉啱啱好,連同三色椒一齊食更加好味~整體嚟講係幾好味,價錢都好抵~同事果然無介紹錯~下次會再帶朋友去食埋佢嘅其他款式😋
突然想食吉列牛,同事即刻介紹我去呢間琥酌~
位於尖沙咀海防道中達大廈11樓,非常方便~

7點幾去到,未開始多人~

侍應安排咗我哋坐4人位~

旁邊放着酒樽做裝飾,增添居酒屋氣氛~

今次嚟嘅目的係食吉列牛~當然係揀咗安格斯牛吉列啦~

侍應首先放置咗所需用具,見到呢個爐令人特別想食嘢😛
等咗無耐,吉列牛首先出場~

賣相吸引~好想即刻放入口😝

侍應教我哋每邊煎大約25至30秒就可以~
個人覺得25秒就得~一啖一塊食晒~

分別可以點岩鹽、醬汁同蛋黃醬~各有特色~
好好食啊😋好滿足嘅感覺~果然必食推介~

朋友就揀咗安格斯牛肉壽喜燒定食~

呢個定食好食之餘仲超級抵食~
有一鍋牛肉仲有吉列蠔、蝦、沙律、飯同甜品

安格斯牛軟林林好好味,仲有蘿蔔、菇、菜....
一個人就咁食呢個鍋應該會好飽~

吉列蝦炸粉唔厚,蠔唔腥而且好好味~
$168食到咁多嘢,真係抵到無朋友😂

再叫咗個炫炸牛肉串~

味道十分出色,朋友讚不絕口~
牛肉啱啱好,連同三色椒一齊食更加好味~

整體嚟講係幾好味,價錢都好抵~
同事果然無介紹錯~
下次會再帶朋友去食埋佢嘅其他款式😋
  • 安格斯牛吉列
  • 安格斯牛肉壽喜燒定食
  • 炫炸牛肉串
2019-12-04 0 views
近排日日都唔開心,去左尖沙咀依間大受好評的日式餐廳食下好西,令自己開心d。一入到去,見到裝潢好日式居酒屋,有避下世的感覺。我叫左大家都推介的吉烈牛,三文魚大板燒同一個魚生飯。 店員首先會比個火爐我地,唔洗五分鐘,一碟岩岩炸過的吉烈牛就上枱了。 我地要每邊燒三十秒,再點芥末或者醬油。但我就乜都冇點,想食下佢真正的牛味。一擺入口,好大陣牛味完全融入口中,一d唔油膩,好正!三文魚大板燒都好足料,佢好多三文魚po係面,加埋d醬,仲正!完全同出面食的大阪燒唔同,好有日本風味!之後仲有魚生飯,每種魚生都有兩片,好夠食!三文魚同油甘魚特別新鮮!要讚下!簡直可以再encore! 其他刺身都鮮甜,配埋飯,沙律同湯,好夠食!

無見一排,已經有d掛住我既好鄰座🍗今日即興約佢食dinner🍻 我地揀咗間樓上嘅日本餐廳,佢裝修幾雅致,以深啡色為主調,好似去咗日本嘅居酒屋。食物嘅選擇唔算太多,吉列牛同鰻魚應該係幾出名嘅,所以我哋一人一個定食!⭐️頂級安格斯牛吉列御膳店員好快就幫我地set左個小鐵板👍🏻 牛扒上枱時,佢仲好溫馨咁提示我哋,牛扒每面最好煎20-30秒✌🏻我哋輪流試下燒,發現最難控制嘅竟然係個木夾🙊🙊🙊如果設計可以更user-friendly就好了哈哈講返塊吉列牛,肉質唔算好腍,但外皮香脆,好有牛肉味😛 起初我哋唔記得計時,燒得耐左d🤭 但好彩都冇影響到口感😀 之後我哋仲越燒越好食🤓🤓⭐️原條錦鰻御膳我地無諗過原來份量咁多😮 原條鰻魚長得有點誇張!佢肉質肥厚,鰻魚汁唔算好鹹,配埋飯食啱啱好!我地最欣賞係個沙律😻 差d想問下可唔可以encore🤣食完主食,店員仲送上小甜品,感覺好完滿😌 當然最開心嘅係聽到個good news🎉 期待你下次嘅分享!!✨
無見一排,已經有d掛住我既好鄰座🍗

⭐️頂級安格斯牛吉列御膳

⭐️原條錦鰻御膳

2019-12-03 0 views
我同女朋友都中意食牛肉,之前睇日本電視節目介紹吉列牛流哂口水一直好想試,所以決定上網搵到呢間評價不錯食吉列牛既餐廳-琥酌!可能位於商業大廈,食客不多,但係餐廳坐位都坐得幾舒服,非常適合慢慢一路食一路傾下計!而餐牌都有好多唔同類型既食物選擇,隨左吉列牛,仲有吉列蝦同蠔,同埋仲有幾款好有特色既創意卷物。急不及待就點左主角安格斯牛吉列!調味有包括鹽共三款提供,每一塊牛吉烈切既厚度都差不多,放上店員提供既日式小火爐,而店員都比左個建議,就係每邊燒30秒就可以食! 果然入口牛肉好腍,再帶點juice , 佢外面脆脆地而入面腍好特別!跟住我地再試下燒耐d , 牛肉味會更加濃郁,超正!跟住再點左個魚生丼定食雜錦既魚生丼,幾款既刺身都好新鮮,配上有三文魚肉既蟹籽沙律,另外成個定食會有埋個高麗菜湯,都幾好味😋差不多7成飽,意猶未盡仲想食牛,所以再點都一個炫炸牛肉串呢個牛肉串調味得好入味,甜甜地好開胃,重點係完全唔韌,肉質夠嫩!相當不錯!

急不及待就點左主角安格斯牛吉列!
跟住再點左個魚生丼定食

雜錦既魚生丼,幾款既刺身都好新鮮,
差不多7成飽,意猶未盡仲想食牛,所以再點都一個炫炸牛肉串

朋友好想食吉列牛,我就同佢黎左呢間琥酌,有九龍塘同尖沙咀分店,尖沙咀比較就腳我地就選擇呢度。<頂級安格斯牛吉列御膳>($368)首先侍應點起個熱石,跟住放吉列牛係上面燒大約半分鐘就食得,雖然如果想食medium rare都可以早少少攞起。一放落去就開始沙沙聲,好吸引哦。呢度用既牛比其他吉列牛店更高質,所以價錢亦比較高。食落果然好有牛味,肉汁滿滿。<原條錦鰻御膳>($218)鰻魚勁大條,有我地兩隻手掌咁長!食落軟腍,蒲燒醬汁亦夠濃郁,配飯一流。唔怪得知下面有咁多飯哈哈,應該有兩大碗!呢個跟餐豚肉湯既豚肉超嫩滑,因為係西冷部位,脂肪比例好,配合高麗菜做湯真係正!<火龍卷> ($98)呢個賣相真係成條龍咁,打卡一流!上面係厚切三文魚刺身,中間卷左我最愛既忌廉芝士,仲有青瓜同吉列炸蝦。口感超級豐富啊,由三文魚既軟腍到吉列蝦既酥脆,再到青瓜既爽脆,仲有忌廉芝士既creamy,簡直口腔既大滿足!

<頂級安格斯牛吉列御膳>($368)
一放落去就開始沙沙聲,好吸引哦。

<原條錦鰻御膳>($218)

<火龍卷> ($98)

2019-11-26
同朋友講起好想去日本食吉列牛,朋友就提醒我其實留係香港都可以食到,唔洗飛到日本都可以!呢間餐廳係尖沙咀同太子都有,我地就去咗尖沙咀個間,係海防道嘅樓上舖嚟,離地鐵站都好近。首先就叫咗個前菜($10)先。食日本嘢又點可以無酒先得嫁?我地一人叫咗一小杯飲,朋友叫咗柚子酒,我就叫咗白桃酒,自己就鐘意朋友嘅柚子酒多,味道濃烈啲。主菜 - 安格斯吉列牛($368)嚟了!店員俾咗個爐同啲醬料我地先,過咗一陣就送牛上嚟,我地都好期待。店員有教我地每邊燒30秒,食落去有入口即熔嘅感覺,真係好正!跟住再叫咗個小食 - 琥酌吉列盛合 ($108),有幾款唔同嘅吉列小食,有炸蝦、炸蠔同薯餅,對我嚟講都唔算炸得太油,幾好食最後再叫多個角切魚生飯(大盛) ($118)嚟填飽個肚,魚生都幾多,飯分量我地兩個人分啱啱好,不錯不錯!
首先就叫咗個前菜($10)先。

琥酌吉列盛合

角切魚生飯(大盛)
琥酌吉列盛合
角切魚生飯(大盛)