2020-06-10 5607 views
今日入咗元朗,經朋友極力推介一間麵店話好食,咁就即管試一下啦!搵到麵店只睇到係一間外賣店,一問之下,原來門口喺對面,非常隱蔽; 餐牌原來要喺門口出面睇,真係認真特別。我點選咗招牌菜之一嘅醉雞半隻,酒味香濃雞肉嫩皮滑好好味。配搭咗牛丸米丶魚片米及豬扒麵,各有特式,味道唔錯,而且仲大大碗。佢哋嘅自製菊花茶,好香菊花味,清甜解渴。値得一試。
醉雞
牛丸米
魚片米
豬扒麵
自製菊花茶
2020-06-09
$80 (Lunch)
醉雞
牛丸米
魚片米
豬扒麵
自製菊花茶
2020-05-31 1993 views
我個朋友特登入嚟元朗探我, 佢話一直好想是爽爽呢一間餐廳, 今次我哋終於食到, 不過我哋係叫外賣返上屋企食, 我叫咗個豬扒 幼麵 ,佢叫咗個醉雞米, 如果你哋鍾意食雞嘅話, 可以選擇新鮮雞或者冰鮮雞, 新鮮雞大概五十幾蚊, 冰鮮雞就平啲, 大概平十幾蚊。 首先我想講嘅係雞入面有雞腎, 好好食好爽, 另外啲雞都好夠味啲醉雞好好食, 我特別欣賞個 幼麵, 變得非常爽口彈牙而且條條分明, 唔會攬埋一住, 所以個麵我食得非常開心。 最後我想講下啲豬扒個 厚度 都幾好, 而且佢係半肥瘦, 咬落去有少少肥肉嗰啲位甘香肉軟。
2020-05-29 1281 views
朋友話食呢間,重話呢間唔可以唔識,作為鍾意食雞的我,就試吓佢係咪真係咁好食喇叫咗個醉雞河粉,我選的是冰鮮雞。一上呢,我就食咗個河粉先,河粉嘅火候好,冇話一夾就斷晒👍🏻河粉上邊有少少蔥花,味道就唔會話太寡了再試吓個醉雞先,真係好食呀。就算係冰鮮雞,都食唔到話有雪味,而且仲好滑,雞皮唔係太多脂肪,但又可以增添雞肉嘅滑。每件雞食落都唔會有酒嘅苦澀味,而係有陣陣酒香。建議可以用啲汁黎送河粉食。雞下邊會有啲雞腎,非常爽口,正無意中發現呢個辣椒油原來都幾特別,佢比一般嘅粉面店嘅辣椒油係有啲唔同,食落去係香好多,唔係偏咸嗰種,落咗少少喺個河粉到,好吃

2020-05-25
Type of Meal
Lunch
2020-05-24 934 views
今日去元朗南生圍遊覽,坐船過南生圍小橋,拍照景色優美怡人,兩旁大樹好像列隊歡迎我們,這些景色怎可能不打卡呢,還有一個大草地,有人在野餐,也有人在玩遙控飛機, 跟著沿路也有好多人踩單車,再經過紅樹林,有好多雀鳥在覓食,這個自然生態有好多蟹仔和魚, 小朋友看見一大堆小蟹仔好開心,還有好多彈彈魚,今天真是大開眼界,最後出到元朗站,就想起去食醉雞豬扒河粉, 今天真係好彩沒有很多人排隊,很快就有枱,我們一共六人,叫了三碗醉雞豬扒河粉,兩碗醉雞麵,一個醉雞撈麵,可是醉雞撈麵有點咸 店員話因為醉雞撈麵有蠔油,下次應該叫志蠔油,最後用湯沖走蠔油加番醉雞汁都好好味,值得一讚是醉雞豬扒好好味。
2020-05-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2020-05-22 605 views
Today, I lived to dig the clams in Bai Nai, and came to Yuen Long. The drunk chicken I had eaten many years ago was nearby. I really want to relive it, but it ’s not as good as before, so I tried it out. It's still delicious. The drunken chicken is very tasty and has a chicken flavor, making it hard to resist.
2020-04-07 572 views
上星期平日終於再去食呢間咁出名既醉雞麵諗住一個人去食會諗住疫情關係加埋平日會冇咁多人啦但都係等左好耐 等左20分鐘以上終於入得以為間店會對而家病毒傳播咁勁會敏感d會安排人坐得疏d但原來係冇既d阿姐安排坐一個好逼既位之餘係同隔離個人貼得好近 其實都有少少驚諗住算啦等左咁耐 快d食完就走叫左豬扒加冰鮮醉雞米之後黎左野食 準備抹好d餐具就食點知最恐怖既係我隔離既人打左個大哈痴佢只係saysorry同用手係咁以遮住個口 但你唔會知佢既口水飛左去幾遠 都驚啦 坐得咁近我d野食仲攤左響檯度 條友個fd俾左張紙巾俾佢當冇野我唔係歧視人 但一黎度口罩都唔帶仲要打個大哈痴 係咪要咁冇公德心呢其實想講間店都有責任 d位係近到隔離個人食完既骨都就黎掂到人地碗野 仲要嗰個人食到d湯嗰啲係會彈出黎唉 即刻冇胃口食唔晒就走人講返個豬扒冰鮮醉雞米先感覺豬扒冇以前咁好食之餘醉雞一樣 雞好鞋 以前好多腎食 今次得一舊不過個汁仲係咁好味既但如果咁既時勢都係唔會再去啦因為真係坐得太逼了
上星期平日終於再去食呢間咁出名既醉雞麵

不過個汁仲係咁好味既
但如果咁既時勢都係唔會再去啦
因為真係坐得太逼了
2020-03-01 637 views
唔知把刀咩事,已經唔係第一次,成抽野咁。定係手撕雞,要自己撕開去。大大話話食左2年幾,水準好飄忽。拎外賣仲要俾人串。好心講我叫左咩野食,姓咩。佢勁串叫我唔好講咁多野,講姓乜就得。緣盡拜。

緣盡拜。
TakeAway
2019-09-01 1412 views
爽爽醉雞E個名對元朗人黎講一定唔會陌生,真係食左幾廿年,佢個炸豬扒醉雞米真係一食就停唔到囗,有得要新鮮雞或急凍雞,又可以要🐔胸或比真係冇得頂,但係對我黎講都係以前舊鋪好食D起碼唔係用外買碗
2019-08-28 781 views
新鮮醉雞麵爽爽醉雞有分新鮮同冰鮮,個人會鐘意食新鮮多d當然新鮮雞價錢會貴小小個人鐘意食幼麵仲有米粉河粉粗麵我通常食麵既時候會一啖醉雞汁加麵所以可以同佢講多汁係唔洗加錢醉雞份量多有埋雞腎記得要叫埋自家菊花茶可以揀一杯或者一支我通常都揀一支因為一杯唔夠喉要去食爽爽醉雞麵記得預早小小去排隊因為每次都好多人等位啊
新鮮醉雞麵

爽爽醉雞有分新鮮同冰鮮,個人會鐘意食新鮮多d
當然新鮮雞價錢會貴小小

因為一杯唔夠喉

要去食爽爽醉雞麵記得預早小小去排隊

因為每次都好多人等位啊
2019-08-25 556 views
元朗多野食就唔再講,今次黎到元朗食爽爽,以醉雞同豬扒而聞名,醉雞都可以選擇食冰鮮或新鮮雞,價格都只係差十蚊左右,可以話係超值!豬扒就未食過,唔評論。講番醉雞先,呢次就叫左冰鮮雞,部位都有得簡,我個人就鐘意雞背,雖然小肉但勝在嫩口,肉滑味濃,加上醃製雞件,及醬汁,味道非常濃郁!配上淡淡既河粉,剛好
2019-07-31 537 views
#中意嘅請分享請點讚🍻----------😋冰鮮醉雞河 $35😋新鮮醉雞河 $50食落唔係好分到冰鮮同新鮮雞嘅分別。小編今次就食冰鮮雞,價錢比較平。肉眼睇新鮮雞比較白,冰鮮雞比較暗。一碗大約有7件雞,浸住好香嘅紹興酒,每件都好入味,醇而唔苦,呢個係佢勁嘅位。雖然係冰鮮雞,但雞好滑好嫩,冇乜雪味,所以食冰鮮雞已經好夠好正。仲可以將雞湯倒入河粉,正呀。每份都會有3舊雞腎,勁爽口。可以揀米粉/河粉/麵。加底只係$2,可以食到飽先走。好多客人都食米粉,可以吸哂雞湯嘅精華。不過呢度全部都係用即棄膠兜,唔係太環保。----------🔎爽爽麵店🚩元朗鳳攸北街5-7號順豐大廈地下18號舖
#中意嘅請分享請點讚🍻

----------
😋冰鮮醉雞河 $35

😋新鮮醉雞河 $50

----------
🔎爽爽麵店
🚩元朗鳳攸北街5-7號順豐大廈地下18號舖
2019-07-11 482 views
這間麵店是我其中一間喜愛的鋪頭,這間店舖的座位並不多,而且要經常等位,店內空間有限,今天來到當然是食他的醉雞上髀肥豬扒米粉,另外加多一杯菊花茶,醉雞送到我的面前,他的花雕酒汁倒落米粉一齊食,非常香,食一口醉雞肉嫩,雞肉也帶花雕酒香,而且雞皮很爽,真不錯,而肥豬扒有口感,肉嫩爽口,肥豬扒本身很厚,食一口連他的肥膏一齊食,絕配但食完會有口渴的感覺菊花茶是他們煲的,很清新,這麼炎熱的天氣飲一杯,冇得彈非常消暑
,肥豬扒本身很厚,食一口連他的肥膏一齊食,絕配
但食完會有口渴的感覺
2019-07-02 432 views
呢間係我一個月食幾次嘅餐廳之一,原因好簡單,就係好食+抵食囉!我通常都會叫雙併,但今日唔太餓,所以就叫咗單併醉雞米粉,冰鮮雞嚟嘅,$35一碗!朋友就叫咗醉雞豬扒米粉,都係冰鮮雞,豬扒一定要揀肥豬扒先好食,瘦豬扒太柴好鞋口唔好食的!朋友嗰碗就$51! 呢到可以指定醉雞嘅部位,要脾位嗰啲都唔使加錢,不過我個人就鐘意食雞胸,啖啖肉吖嘛!朋友揀咗雞下脾,餐廳係浸熟啲雞嘅,所以望落可能有少少生,有啲血水滲出嚟咁,但應該都食得,我都係鐘意雞胸嘅口感多啲!另外,每碗都有幾塊雞腎,可以過下口癮,散叫一份雞腎好似係$20,menu冇寫的!熟客先知有得咁叫架!

2019-06-01 478 views
唔好以為堂食用膠器皿盛食物就是頹食 (雖然一開始見倒都有啲O嘴😂)呢間係住喺元朗嘅朋友帶路泥 遠道而來 隊有多長 天氣有多熱 肚鼓打得有幾響 都要等!!我personally超愛食醉doot醉doot嘅菜式 所以呢度主打醉雞is super吸引貪心的me 當然要雙拼naabtw有鮮雞and冰鮮雞揀 咁我就揀鮮雞na ofc 價錢只係15蚊之差米粉and the湯其實冇乜味 我keep住夾完一ju米粉落隻匙度再but啲醉雞汁 哇~ 兩碼尺嘅事! 拜託一定要咁樣食!雞是嫩的入味的 只不過肉就太un太少啦仲要份量少到cry我覺得有3/4嘅money都擺咗落個醉雞汁度LOL味道:7/10爽爽醉雞 (鮮雞)+豬扒 米粉 $62📍元朗
貪心的me 當然要雙拼naa

爽爽

醉雞 (鮮雞)+豬扒 米粉 $62

📍元朗
2019-05-10 434 views
如果講到醉雞,我一定推薦元朗嘅爽爽!無誇張,真正百吃不厭!至從中學發現左呢間麵店,我就不斷推介比朋友😹以前爽爽係路邊鋪,而家搬入左一間,但依然係咁多人食,每次去都等差唔多30分鐘!🙀🐔新鮮醉雞+河粉✨爽爽嘅醉雞有分新鮮同冰鮮,新鮮當然好味啲,但價錢亦都貴啲,我自己就一定係叫新鮮!味道同口感的確係有分別!👅✨有指定想食嘅部位都可以同阿姐講,例如我就指定要雞胸。😺✨醉雞下面仲有幾塊雞腎✨河粉好受歡迎,好快就會賣晒架喇!✨推介食法:用羹拎少少雞汁,溝少少湯,再連埋河粉一齊食,味道啱啱好!👍🏾👍🏾-順帶一提,佢地嘅自製菊花茶都好好飲架!-小鋪係就係坐得無咁舒服架喇,不過食左咁多年都無人介意,因為真係好味有實力!所以先儲落咁多fans!😽

🐔新鮮醉雞+河粉
✨有指定想食嘅部位都可以同阿姐講,例如我就指定要雞胸。😺
✨醉雞下面仲有幾塊雞腎

✨河粉好受歡迎,好快就會賣晒架喇!
順帶一提,佢地嘅自製菊花茶都好好飲架!
2019-05-04
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch