今日森仔去到九龍城尋覓好東西吃🤣最終搵到一間隱世火鍋店:燚火鍋專門店❤️佢真係一間用心同不錯👍🏻嘅火鍋專門店!點解森仔咁快咁講?因為單單係火鍋🍲湯底,佢已經有近30款,供客人仼君選擇。而且湯底各有特色,款款足料。近期餐廳🍴仲做緊推廣,全部湯底半價,仲有部份做緊免費🆓😏😏森仔第一次試,用左個免費嘅沙嗲火鍋湯底🍲湯頭夠晒惹味,重沙嗲香味👍🏻👍🏻餐廳🍴嘅火鍋配料亦十分優質。森仔特別欣賞以下嘅配料:🥇金牌手切牛肉(例)$298佢個牛肉真係美味到不得了,不愧為金牌😏👍🏻牛味特濃,同時油脂分佈得恰好,從紋理上已見到其係靚牛🤭涮熟後,食入口,入口即溶,在口中化出陣陣牛香味👍🏻👍🏻真心必點!而例牌份量都好足夠,有近20塊。不過,早知咁好味,我就叫大份🥺🥺🥈野生竹笙$48此個竹笙很新鮮,亦清洗得很乾淨。浸在濃濃的沙嗲湯中,更加係包含了湯嘅精華!食入口,惹味爆汁,同時也食到竹笙嘅爽爽口感👍🏻🥉椒鹽豆腐 (唔記得幾錢)新鮮熱辣炸起上枱,豆腐炸到外脆內軟🤭而椒鹽味道更加點綴左炸豆袋嘅香酥口感👍🏻一流!此外,餐廳🍴仲有亦做緊即開生蠔🦪優惠,$12一隻。愛蠔嘅森仔緊係叫左四隻黎試下,同女朋友一人兩隻❤️生蠔🦪雖然細細

今日森仔去到九龍城尋覓好東西吃🤣
最終搵到一間隱世火鍋店:燚火鍋專門店❤️
佢真係一間用心同不錯👍🏻嘅火鍋專門店!
點解森仔咁快咁講?
因為單單係火鍋🍲湯底,佢已經有近30款,供客人仼君選擇。
而且湯底各有特色,款款足料。
近期餐廳🍴仲做緊推廣,全部湯底半價,仲有部份做緊免費🆓😏😏

餐廳🍴嘅火鍋配料亦十分優質。

森仔特別欣賞以下嘅配料:
🥇金牌手切牛肉(例)$298
佢個牛肉真係美味到不得了,不愧為金牌😏👍🏻
牛味特濃,同時油脂分佈得恰好,從紋理上已見到其係靚牛🤭
涮熟後,食入口,入口即溶,在口中化出陣陣牛香味👍🏻👍🏻
真心必點!而例牌份量都好足夠,有近20塊。
不過,早知咁好味,我就叫大份🥺🥺

🥈野生竹笙$48
此個竹笙很新鮮,亦清洗得很乾淨。
浸在濃濃的沙嗲湯中,更加係包含了湯嘅精華!
食入口,惹味爆汁,同時也食到竹笙嘅爽爽口感👍🏻

🥉椒鹽豆腐 (唔記得幾錢)
新鮮熱辣炸起上枱,豆腐炸到外脆內軟🤭
而椒鹽味道更加點綴左炸豆袋嘅香酥口感👍🏻一流!

此外,餐廳🍴仲有亦做緊即開生蠔🦪優惠,$12一隻。
愛蠔嘅森仔緊係叫左四隻黎試下,同女朋友一人兩隻❤️
生蠔🦪雖然細細隻,但味道鮮甜,口感亦結實,淡淡海水🌊味👌🏻👌🏻

整體而言,燚火鍋專門店絕對係一間必試嘅火鍋店😊特別係鍋底之多,可以encore 好多次黎試晒佢👍🏻👍🏻
  • 金牌手切牛肉
九龍城一向美食雲集,現在還有地鐵可以到真的十分方便!今次朋友約了我去食海鮮火鍋,由宋王臺站B3出口走2分鐘必到!有地鐵真的很方便!門口已經見到有很多生猛海鮮在魚缸裏面🦀 海鮮處理需時,所以我們先點了時令海鮮拼盤,之後再慢慢選湯底,湯底有很多款,最後我們選了椰子雞鍋(半隻),店家每星期都有不同優惠,今期是湯底有優惠~超抵的✨下單後店家送上調味醬料以及日式四格開胃前菜👍🏻🥥椰子雞鍋(半隻)我們是點了半隻,但份量真的太大了😂 不過正因這麼大的份量,才令到湯底很快有濃厚的雞味✨🦀時令海鮮拼盤🦐放上枱後蟹和鮑魚還一直在動🦀🦀🦀超級新鮮的‼️海鮮新鮮所以完全不會有腥臭味,我很喜歡🥰這個海鮮拼盤是人頭收費,這個是二人份量已經有5款海鮮而且量也很多呢!難怪朋友一定要選這一家吃海鮮火鍋😏🐂頂級手切牛肉(例)牛肉紋理平均,肉味香濃,牛肉有咬口,最重要的也是大大份,很滿足✨🦑自製墨魚滑墨魚味很濃,而且手打魚滑真的很滑,很好吃👍🏻這裏的手打丸和滑可以另加$10有黑松露/白松露,不過我第一次想試原味,下次要加松露試試~🥬娃娃菜菜類也很新鮮,看得出店家很有心~🍲稻庭烏冬彈牙幼滑,吸收火鍋湯底後很好吃😋🌼自家製菊花茶
下單後店家送上調味醬料以及日式四格開胃前菜👍🏻

🥥椰子雞鍋(半隻)

🦀時令海鮮拼盤🦐

🐂頂級手切牛肉(例)

🦑自製墨魚滑

🥬娃娃菜
菜類也很新鮮,看得出店家很有心~

🍲稻庭烏冬
彈牙幼滑,吸收火鍋湯底後很好吃😋

🌼自家製菊花茶(酌)
清熱解渴,配火鍋一流🌟
  • 時令海鮮拼盤
  • 椰子雞鍋
  • 頂級手切牛肉
2023-05-07 137 views
#出走廚房 👩🏻‍🍳 九龍城高質火鍋店九龍城餐廳選擇很多,今次不吃泰菜,嘆住冷氣打邊爐 @hotpot52223360 🍲🤣所有海鮮、食材新鮮、質素不錯,如果未能排隊吃到另一間知名火鍋店,這間也是個不錯的選擇🙈而且每個星期都有唔同優惠添!👷🏻‍♀️非專業foodie,純粹個人主觀分享🙏🏻————————————————————————🍴燚火鍋專門店 (九龍城)📍九龍城南角道44號地舖————————————————————————💁🏻‍♀️主觀記錄1️⃣ 前菜四小格拼盤 🥢 免費👉🏻 一坐下就先上免費前菜,螺肉同海蜇幾入味,螢光魷魚很開胃🦑2️⃣ 沙嗲湯底 🍲 五月免費 🆓 原價 $78👉🏻 好濃郁的沙嗲味,落足料去製作,會忍不住喝完一啖又一啖3️⃣ 時令海鮮拼盤 🦀 $128/位👉🏻 海鮮款式多,有鮑魚、蟹、蝦、生蠔、蟶子,鮑魚還會動😍生蠔好大粒🦪食完好滿足😋所有海鮮都非常新鮮,淥完之後都保留到鮮味👍🏻4️⃣ 金牌手切鮮牛 (例) 🐮$298👉🏻 牛肉味重,脂肪平均,入口不韌5️⃣ 醬爆瀨尿牛丸🐮 $78👉🏻 咬開少少已經有好多汁流出嚟,有點蔥爆牛肉的味道🤣6️⃣ 芝心小籠包🧀 $48👉🏻 外觀是小籠包的芝心丸
#出走廚房 👩🏻‍🍳 九龍城高質火鍋

👷🏻‍♀️非專業foodie,純粹個人主觀分享🙏🏻
————————————————————————
🍴燚火鍋專門店 (九龍城)
📍九龍城南角道44號地舖
————————————————————————
💁🏻‍♀️主觀記錄
1️⃣ 前菜四小格拼盤 🥢 免費

2️⃣ 沙嗲湯底 🍲 五月免費 🆓 原價 $78
👉🏻 好濃郁的沙嗲味,落足料去製作,會忍不住喝完一啖又一啖

3️⃣ 時令海鮮拼盤 🦀 $128/位

4️⃣ 金牌手切鮮牛 (例) 🐮$298
👉🏻 牛肉味重,脂肪平均,入口不韌

5️⃣ 醬爆瀨尿牛丸🐮 $78
👉🏻 咬開少少已經有好多汁流出嚟,有點蔥爆牛肉的味道🤣

6️⃣ 芝心小籠包🧀 $48
👉🏻 外觀是小籠包的芝心丸,一咬開就即刻爆曬芝士出來🤣

7️⃣ 雜菜盤🥬 $58
👉🏻 蔬菜種類豐富,份量多,粟米好甜🌽

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodieblogger #hkfoodporn #hkfoodies #hkfoodshare #hkfoodig #香港 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #九龍城美食 #燚火鍋專門店
2023-05-07 163 views
碌過社交平台見到九龍城有火鍋店做緊5月鍋底免費優惠,即刻走去試吓。「燚火鍋專門店」主打靚牛同海鮮火鍋,仲有惹味小食。店舖以深色木系裝修,配紅色梳化,黑色椅套繡上紅色「燚」字,十分搶眼,店長解說「燚」讀音係「一」,係形容火焰嘅樣貌,襯晒火鍋店。店面唔算好大,但坐得舒適,店員親切有禮。►前菜火鍋店送四款開胃前菜:✤螢光魷魚,鮮甜又有海水味,口感爽脆。✤三文魚粒芝麻醬沙律,粒粒三文魚都厚肉,配上芝麻醬沙律菜,好開胃。✤日式味付螺肉✤日式海蜇►鍋底而家做緊免費鍋底優惠,仲有成七款俾客人選擇:四川麻辣、藥膳養生、香茜皮蛋、鮮茄薯仔、馬來沙嗲、豆腐雞湯、四把火柱皇,另外仲有十二款招牌鍋底半價,好抵食。✤藥膳養生鍋我哋揀咗免費鍋底藥膳養生鍋,有藥材,紅棗、淮山、杞子,打邊爐之前可以飲返碗湯。► 燚口價 $688✤金牌手切牛肉 (大)手切牛肉新鮮,油花比例平均,色澤紅潤,唔好淥太耐,涮一涮就最好味,入口軟嫩有油香,牛肉味濃郁。✤四式刺身拼盤師傅會揀當日時令刺身,所以未必每次都一樣,三文魚腩肥美,仲有帶子、希靈魚、藍蝦。#燚火鍋專門店地址:九龍城南角道44號地舖

螢光魷魚、三文魚粒芝麻醬沙律、日式味付螺肉、日式海蜇

►前菜
火鍋店送四款開胃前菜:
✤螢光魷魚,鮮甜又有海水味,口感爽脆。
✤日式味付螺肉
✤日式海蜇

►鍋底
藥膳養生鍋

✤藥膳養生鍋
金牌手切牛肉 (大)

► 燚口價 $688
✤金牌手切牛肉 (大)
四式刺身拼盤

✤四式刺身拼盤
#燚火鍋專門店
地址:九龍城南角道44號地舖
2023-05-03
金牌手切牛肉 (大)
2023-05-06 85 views
📍燚火鍋專門店 (九龍城)👩🏻過下邊爐癮,試試公司附近嘅火鍋店。我哋見五月有7款湯底免費,就揀咗款免費嘅鮮茄薯仔鍋。🍅鮮茄薯仔鍋 原價$78酸酸哋幾開胃,味道唔霸道,配咩食材都啱。🦀時令海鮮拼盤 $128/位2人份量:活蟹x1 蠔x4 鮑魚x2 蟶子x2活蟹多膏,肉唔算好多但好清甜。蠔肉淥完都係飽滿唔縮水。鮑魚大隻彈牙。蟶子都好鮮甜。🐮金牌牛筋丸 $58味道濃郁,口感彈牙又多汁。🦑自製墨魚滑 $98墨魚膠嘅比例比較高,但都有夾雜墨魚肉。🐟鮮味炸魚蛋 $38高質素嘅潮州粉麵店魚蛋。魚味濃郁又彈牙。🥟炸雲吞 $78本身以為係酒樓春卷皮雲吞,估唔到會係粉麵雲吞。餡料半蝦半豬肉,鮮甜又多汁。🌼自家製菊花茶 $32📍燚火鍋專門店 (九龍城)九龍城南角道44號地舖
📍燚火鍋專門店 (九龍城)

🍅鮮茄薯仔鍋 原價$78
酸酸哋幾開胃,味道唔霸道,配咩食材都啱。

🦀時令海鮮拼盤 $128/位
2人份量:
活蟹x1 蠔x4 鮑魚x2 蟶子x2

🐮金牌牛筋丸 $58
味道濃郁,口感彈牙又多汁。

🦑自製墨魚滑 $98
墨魚膠嘅比例比較高,但都有夾雜墨魚肉。

🐟鮮味炸魚蛋 $38
高質素嘅潮州粉麵店魚蛋。魚味濃郁又彈牙。

🥟炸雲吞 $78

🌼自家製菊花茶 $32

📍燚火鍋專門店 (九龍城)
九龍城南角道44號地舖
見到餐廳fb最近出左優惠招牌鍋底半價 有部分仲要免費咁著數 梗係唔好錯過啦前菜四小格拼盤呢度嘅前菜都幾有心思 同平時火鍋店好唔同螺肉同海蜇都好爽口 仲要免費真係好正胡椒豬肚雞鍋最近天氣比較潮濕 食啲胡椒野少少辣都幾爽本身煲入面已經有好多豬肚 夠晒軟腍入味半隻黃油雞好大隻 肉質都幾嫩仲有好多白蘿蔔冬瓜吸湯 清甜得嚟又惹味金牌手切鮮牛叫左例牌都幾大碟 頸脊位肉味夠脂肪平均白鱔片好新鮮好肥美 打邊爐嚟講算厚切口感比較爽口 鱔皮位愈咬愈香手打四寶丸呢度嘅丸可以加錢加芝士黑松露等等我地就揀左原味 食得出真材實料 粒粒都好彈牙仲叫左竹笙 蔬菜籃同手打烏冬 吸晒啲湯勁好味
見到餐廳fb最近出左優惠

呢度嘅丸可以加錢加芝士黑松露等等
我地就揀左原味 食得出真材實料 粒粒都好彈牙

仲叫左竹笙 蔬菜籃同手打烏冬 吸晒啲湯勁好味
2023-04-30 135 views
今天來到九龍城燚火鍋店專門店吃晚餐,這家餐廳位於九龍城區,提供豐富多樣的火鍋和小炒,是許多食客的最愛,我們就點了火鍋料理。首先送上了送的四碟前菜,特色冷盤,包括螢光魷魚、三文魚粒沙律,海蜇及螺肉。螢光魷魚味道鹹鹹的,口感爽脆,是一種非常有趣的。三文魚粒沙律則是清新爽口,帶有淡淡的酸味,非常開胃。海蜇及螺肉的口感脆嫩,味道鮮美。這些前菜都很好吃,讓我們很快就開始期待接下來的菜品。接下來,我們點了豬骨煲和招牌肥牛作為主菜。豬骨煲非常豐富,豬骨很多,裡面的豬骨髓也很多,口感非常鮮美,湯底濃郁,吃起來很有層次感。招牌肥牛是這家餐廳的招牌菜之一。最喜愛的萵筍煮得恰到好處,鮮嫩可口。淮山和墨魚滑也都很好吃,墨魚滑的口感滑爽,淮山的香味和口感很特別。店內地方比較小,氣氛溫馨。每個星期都有不同優惠今天的有$12隻食蠔啲 及 時令海鮮拼盤$128/位,我下次會再來嚐嚐的。今晚2人晚餐吃了共$820,價錢適中的。

接下來,我們點了豬骨煲和招牌肥牛作為主菜。

招牌肥牛是這家餐廳的招牌菜之一。
最喜愛的萵筍煮得恰到好處,鮮嫩可口。
淮山和墨魚滑也都很好吃,
墨魚滑的口感滑爽,淮山的香味和口感很特別。

店內地方比較小,氣氛溫馨。
每個星期都有不同優惠今天的有$12隻食蠔啲 及
時令海鮮拼盤$128/位,我下次會再來嚐嚐的。
今晚2人晚餐吃了共$820,價錢適中的。
2023-04-24
開左屯馬線後好喜歡去九龍城搵野食皆因九龍城其實蘊藏好多高質食店今次就黎左呢間中國風火鍋店店內環境乾淨,座位闊落有私房菜感覺配料湯底款式都好多選擇,醬料自由調配震撼價既$128/位五款時令海鮮生猛又新鮮一坐底即送一客擺盤精美既四道小食前菜食物質素有保證之餘,出品亦相當有誠意·胡椒豬肚雞鍋湯底 湯底好貼心,有得簡嗌半隻/一隻兩個人黎都唔洗迫住食一隻雞咁多平時叫雞鍋湯底都係d雞已經係鍋入面呢度係真係成碟雞俾你食既時候先落鍋湯底既胡椒味好入味,飲落又香又清甜·時令海鮮拼盤 (圖中為兩人份)餐牌上照片會見到拼盤內有龍蝦但店家係會因應當日時令決定海鮮拼盤內容而當日我地就有聖子,鮑魚,蟹,蝦,蠔全部海鮮都好新鮮,隻蟹落鍋時仲識郁鮑魚唔會韌,聖子好大條,整體好超值!·頂級手切牛肉手切牛肉相對肥牛唔會太薄身我鐘意佢食落有咬感D雪花紋清晰可見,油脂分布都好平均帶有輕輕牛肉香味,推薦嗌牛可以叫呢款·手打四寶丸四款手打丸包括墨魚、鮮蟹、牛、豬肉粒粒都好Q彈爽口,手打丸大小平均餡料亦相當新鮮打得好均混

開左屯馬線後好喜歡去九龍城搵野食
皆因九龍城其實蘊藏好多高質食店
今次就黎左呢間中國風火鍋
店內環境乾淨,座位闊落有私房菜感覺
配料湯底款式都好多選擇,醬料自由調配
震撼價既$128/位五款時令海鮮生猛又新鮮
一坐底即送一客擺盤精美既四道小食前菜
食物質素有保證之餘,出品亦相當有誠意

·胡椒豬肚雞鍋湯底
湯底好貼心,有得簡嗌半隻/一隻
兩個人黎都唔洗迫住食一隻雞咁多
平時叫雞鍋湯底都係d雞已經係鍋入面
呢度係真係成碟雞俾你食既時候先落鍋
湯底既胡椒味好入味,飲落又香又清甜

·時令海鮮拼盤 (圖中為兩人份)
餐牌上照片會見到拼盤內有龍蝦
但店家係會因應當日時令決定海鮮拼盤內容
而當日我地就有聖子,鮑魚,蟹,蝦,蠔
全部海鮮都好新鮮,隻蟹落鍋時仲識郁
鮑魚唔會韌,聖子好大條,整體好超值!

·頂級手切牛肉
手切牛肉相對肥牛唔會太薄身
我鐘意佢食落有咬感
D雪花紋清晰可見,油脂分布都好平均
帶有輕輕牛肉香味,推薦嗌牛可以叫呢款

·手打四寶丸
四款手打丸包括墨魚、鮮蟹、牛、豬肉
粒粒都好Q彈爽口,手打丸大小平均
餡料亦相當新鮮打得好均混
2023-04-30 25 views
今日同老公出咗去九龍城燚火鍋專門店打邊爐。一坐低,職員送上四款前菜,今次試佢哋嘅胡椒豬肚雞鍋,湯底很不錯,飲左碗湯,再試下雞件,夠滑又啖啖肉前菜海蜇 螺肉 魷魚 三文魚沙律 味道吾錯仲可以一邊食一邊揀火鍋配料 好貼心胡椒豬肚雞鍋(半隻) $168一開始飲左碗胡椒豬肚湯 飲得出真材實料 並沒有太多味精頂級手切肥牛(例) $238好有牛味又唔韌珊瑚蚌 $138夠新鮮又爽口自製墨魚滑(黑松露 ) $98好香嘅黑松露配黑魚滑 夠彈牙菜心苗 $38菜芯苗夠新鮮野生竹笙 $48竹笙索晒啲湯底 好味又爽口自家製菊花茶(酌) $32打邊爐最啱飲菊花茶整體來說,營業時間夠夜,可以慢慢坐慢慢食,食材夠新鮮,食材份量,好不錯的選擇

前菜

竹笙索晒啲湯底 好味又爽口

自家製菊花茶(酌) $32
打邊爐最啱飲菊花茶

2023-04-26
$400 (Last Night Supper)
2023-04-29 27 views
九龍城除咗泰國菜之外,仲有好多好野食今日就同朋友去咗燚火鍋專門店打邊爐一坐低, 餐廳就上左4格前菜俾我地, 有三文魚沙律, 海蜇, 螺肉同魷魚仔可以一路食一路等上菜👍我哋就揀咗藥膳養生鍋, 湯底比較清甜, 入面有仲有好多藥材另外都叫咗時令海鮮拼盤, 上面有多款海鮮, 仲有原隻蟹🤣, D鮑魚同蟹, 上到枱嘅時候都仲識郁, 超級鮮味🤣我仲叫咗頂級手切牛肉, 牛肉脂肪比例平均, 食落牛味香濃 🐮 仲有芝心小籠包, 外觀真係似一口小籠包, 咬開幼滑既芝士即刻爆曬出嚟🤣再加埋三文魚腩刺身, 三文魚幾新鮮, 非常厚切, 超級肥美😋
九龍城除咗泰國菜之外,仲有好多好野食
今日就同朋友去咗燚火鍋專門店打邊爐
一坐低, 餐廳就上左4格前菜俾我地,
有三文魚沙律, 海蜇, 螺肉同魷魚仔
可以一路食一路等上菜👍

我哋就揀咗藥膳養生鍋, 湯底比較清甜, 入面有仲有好多藥材

2023-04-28 18 views
前菜有三文魚芝麻沙律🥗 魷魚🦑海蜇同埋螺頭🐚我哋揀一個佢哋新出嘅湯底 - 酸菜魚湯底個湯底都幾特別,而且係幾好飲配菜我哋揀咗金牌手切鮮牛 (大) 💰$358牛肉都幾重牛味 肉質都幾嫩滑 彈牙 油脂分佈平均😋😋芝心小籠包都幾香芝士味 仲拉到絲(◐‿◑) 醬爆瀨尿牛丸呢個都係佢哋嘅推薦菜 都好好食!牛丸入面勁juicy 食嗰陣真係要小心啲 會爆汁😂😂 另外仲有啲豬皮 薯仔 油麥菜 炸魚皮同響鈴另外小菜我哋要咗椒鹽豆腐 💰$58炸得幾香口 椒鹽味都好岀

前菜有三文魚芝麻沙律🥗 魷魚🦑
海蜇同埋螺頭🐚

我哋揀一個佢哋新出嘅湯底 - 酸菜魚湯底
個湯底都幾特別,而且係幾好飲

配菜我哋揀咗

金牌手切鮮牛 (大) 💰$358

牛肉都幾重牛味 肉質都幾嫩滑 彈牙
油脂分佈平均😋😋

芝心小籠包

都幾香芝士味 仲拉到絲(◐‿◑)

醬爆瀨尿牛丸

呢個都係佢哋嘅推薦菜 都好好食!
牛丸入面勁juicy 食嗰陣真係要小心啲 會爆汁😂😂

另外仲有啲豬皮 薯仔 油麥菜 炸魚皮同響鈴

另外小菜我哋要咗

椒鹽豆腐 💰$58

炸得幾香口 椒鹽味都好岀
$525.8 (Dinner)
2023-04-27 18 views
燚火鍋專門店 (九龍城).九龍城除左泰國野,其實火鍋都好有保證,特別今日我地食呢間! 之前已經行過去地鐵站比佢個名吸引左,夠特別呀嘛! 之前感冒好耐無打過邊爐,今日食到仲要呢間性價比超高,啤酒四月做緊買一送一之餘,野食都勁大份又好食送嘅前菜.▪️羅宋鮮蟹湯▪️.🥹好正呀,羅宋蕃茄做底,愈煲愈濃郁個蟹仲要勁大隻,肉爽甜,又非常之多膏本身入面都有啲椰菜同芹菜,$198非常抵叫.▪️響鈴·羊肉片·脆皖腩▪️.呢個咁濃郁又索味嘅湯,必叫響鈴;羊肉片都好香唔會勁羶🤭 脆腩真係勁新鮮,一人有三舊,仲要每件都新鮮脆卜卜.▪️蟶子·娃娃菜·台灣貢丸▪️.蟶子$38@就叫兩隻,都好大隻! 娃娃菜就唔多介紹,台灣貢丸一客六粒,又係好正,少少爆汁夠juicy又有咬口菇香!.▪️黑松露墨魚餅▪️.我倆成日都喜歡叫墨魚餅,呢個又係驚喜之選,好重黑松露味之餘夠彈牙.📌 燚火鍋專門店 (九龍城)九龍城南角道44號地舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
火鍋專門店 (九龍城)
啤酒四月做緊買一送一之餘,野食都勁大份又好食
送嘅前菜.

▪️羅宋鮮蟹湯▪️
🥹好正呀,羅宋蕃茄做底,愈煲愈濃郁
個蟹仲要勁大隻,肉爽甜,又非常之多膏
本身入面都有啲椰菜同芹菜,$198非常抵叫

▪️響鈴·羊肉片·脆皖腩▪️

▪️蟶子·娃娃菜·台灣貢丸▪️

▪️黑松露墨魚餅▪️
📌 燚火鍋專門店 (九龍城)
九龍城南角道44號地舖
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
每次去九龍城都只係食泰國菜,朋友話九龍城其實仲有好多好野食🙈今日就帶左我嚟九龍城打邊爐🍲•ᴗ• 三文魚沙律、海蜇、螺肉、墨魚仔(送的🙈)•ᴗ• 麻辣湯底、豆腐雞湯湯底 $68(+$30雙拼)•ᴗ• 走地雞件(半隻)$68•ᴗ• 蜂巢豆腐 $38老闆好熱情🙈啱啱坐低單都未落就話送個冷盤俾我哋試下,有三文魚凱撒沙律🥗海蜇、螺肉、墨魚仔🦑好醒胃😋可以一路等上菜一路食。同朋友一個食辣一個唔食辣,嗌咗個鴛鴦湯底,咁就可以一人食一邊🤓嗌咗半隻雞,上菜時以為係成隻雞🤣勁大份!雞肉好嫩滑🐥啖啖肉,加左落豆腐雞湯到煮,煮完個湯勁好飲,好鮮甜🤪加埋蜂巢豆腐索晒啲湯🤤好幸福•ᴗ• 日本和牛(例)$308日本和牛賣相好好,油脂分布好均勻,食落牛味濃,咬落軟綿綿,慢慢化係口🥺口感好好•ᴗ• 黑松露餃 $68/6粒•ᴗ• 自製墨魚滑 $98(+$10黑松露)•ᴗ• 油麥菜 $38•ᴗ• 稻庭烏冬 $38墨魚滑好足料好彈牙🦑好似加左啲馬蹄,好爽口,令個口感層次提昇左,最驚喜係!無諗過會加咁多黑松露!好香🤤同墨魚滑好夾,真係好好食!鍾意黑松露嘅朋友一定要試!🌟黑松露餃都係,豬肉餡配上黑松露🤤🤤好好味😋好滿足🥰最後打邊

•ᴗ• 三文魚沙律、海蜇、螺肉、墨魚仔(送的🙈)
•ᴗ• 麻辣湯底、豆腐雞湯湯底 $68(+$30雙拼)
•ᴗ• 走地雞件(半隻)$68
•ᴗ• 蜂巢豆腐 $38

•ᴗ• 日本和牛(例)$308

•ᴗ• 黑松露餃 $68/6粒
•ᴗ• 自製墨魚滑 $98(+$10黑松露)
•ᴗ• 油麥菜 $38
•ᴗ• 稻庭烏冬 $38

墨魚滑好足料好彈牙🦑好似加左啲馬蹄,好爽口,令個口感層次提昇左,最驚喜係!無諗過會加咁多黑松露!好香🤤同墨魚滑好夾,真係好好食!鍾意黑松露嘅朋友一定要試!🌟黑松露餃都係,豬肉餡配上黑松露🤤🤤好好味😋好滿足🥰最後打邊爐點少得烏冬,彈牙好掛湯,俾佢索晒d湯嘅精華🤤🤤油麥菜都好新鮮🥬

•ᴗ• 自家製菊花茶 $32

菊花茶好清爽🌼可以解辣🌶️🙈仲要唔甜的,飲多幾杯都唔怕肥

要讚一讚呢到啲店員好好人超級好服務👍🏻聽講原來呢到每個星期都會做唔同優惠,今日就見到做緊$12/隻生蠔🦪好抵食,可惜我呢排唔食得生冷野🥺仲有+$98 可以任飲3.5小時Stella😂下次約一大班fd 打邊爐+happy hour都唔錯😁

2023-04-18 29 views
同朋友約左係九龍城食飯,因為朋友唔太好泰國菜,所以我地就揀左打邊爐❤️🔎前菜($0)前菜四小格:螺頭、海蜇、魷魚同三文魚芝麻醬沙律🥗味道都唔錯~🔎 椰子雞鍋($168/半隻)椰子雞鍋好清甜,好重椰子味,未打邊爐之前已經飲左幾碗湯🤭雞肉食落嫩滑~🔎 時令海鮮拼盤($128/位)時令海鮮拼盤兩位起,每人限叫一次~海鮮拼盤有蟹(仲有蟹膏呀🤤)、蝦🦐、蟶子、鮑魚同蠔🦪全部海鮮都好新鮮。🔎 口金牌手切牛肉(例)($298)手切牛肉食落軟硬適中,而且好有牛味❤️🔎 什菜籃($58)什菜籃有娃娃菜、菜心、生菜🥬同粟米🌽,全部都好鮮甜。🔎 小麥草蘆葦汁(酌) ($32)比較少地方有小麥草蘆葦汁飲,小麥草蘆葦汁飲落清爽,同火鍋係絕配❤️

🔎前菜($0)

🔎 椰子雞鍋($168/半隻)
椰子雞鍋好清甜,好重椰子味,
未打邊爐之前已經飲左幾碗湯🤭
雞肉食落嫩滑~

🔎 時令海鮮拼盤($128/位)
時令海鮮拼盤兩位起,每人限叫一次~
海鮮拼盤有蟹(仲有蟹膏呀🤤)、蝦🦐、蟶子、鮑魚同蠔🦪
全部海鮮都好新鮮。

🔎 口金牌手切牛肉(例)($298)
手切牛肉食落軟硬適中,而且好有牛味❤️

🔎 什菜籃($58)
什菜籃有娃娃菜、菜心、生菜🥬同粟米🌽,全部都好鮮甜。

🔎 小麥草蘆葦汁(酌) ($32)
比較少地方有小麥草蘆葦汁飲,
小麥草蘆葦汁飲落清爽,同火鍋係絕配❤️

Type of Meal
Dinner
九龍城除咗食泰國菜之外,打邊爐其實都係一流頂呱呱,今次放工同朋友去打邊爐,鍋底就好重要,今次湯底叫咗胡椒豬肚豬骨煲,湯底好濃郁,好大浸胡椒味,裏面充滿豬肚,粟米,白蘿蔔,豬骨,仲有雞腳添,未打邊爐之前已經忍唔住飲返碗,粟米同白蘿蔔煲耐左之後超入味😉,我哋幾乎食晒咁滯另外仲有個小食拼盤可以比大家未打邊爐之前享用,裏面有螢光魷魚啦,螺頭,帶子裙邊同沙律配芝麻醬,小編推介佢哋嘅螢光魷魚,超正!打邊爐又點少得牛肉,今次小編就叫咗豬肉同牛肉拼盤,牛肉嘅質素超高,花紋亦都好靚,油脂分布好平均,好厚身嗰啲,只於豬肉都好唔錯另外仲叫咗個黑松露餃,黑松露味好濃郁,而且超新鮮,感覺到係即叫即包,另外桂花蚌&珊瑚蚌拼盤,分量十足,而且都好新鮮,整體感覺都唔錯最後打邊爐又點少得叫嘢飲呢,我哋就叫咗個小麥草蘆薈汁,清熱氣🤭