燒金窩

燒金窩 (Closed)

燒金窩 (Closed)
ri_nette
😍油麻地熱食推介! 天氣漸涼
ri_nette
2022-12-08
Follow
正!燒金窩油麻地咸美頓街5A號地舖今日去咗油麻地行街,行到咸美頓街經過呢間叫燒金窩的小店,入面坐咗唔少顧客,又見到裝修唔錯,於是便和朋友入去試試!😄餐廳主打串燒類,再睇清楚果餐牌,竟然仲有羊腩煲和雞煲!😉 我地主要係黎食串燒類!我地叫咗豬軟骨豬頸肉豬仔髀- 推介! 啖啖肉! 雞翼牛肉雞肉日式鮑汁鳳爪- 估唔到黎依度都有鮑汁鳳爪食🤪🤪 菠蘿- 超甜好味😋粟米🌽- 甜粟米🌽健康有益當然唔少得飲品啦!潤喉金羅漢果- 好潤好味😋美白檸檬薏米水- 略嫌少少過淡,不過可能因為我朋友食開濃味野🤪Read More
Ratings
ningchoijw
地道小店。串燒
ningchoijw
2022-12-06
Follow
今日和朋友到油麻地行逛,經過這間傳銷店,決定入去一試!很欣賞他們的裝修,簡單但有心思,適合打卡,而且環境乾淨衛生,無串燒店個種油益味。店員到服務態度友善,問一問會唔會怕凍再安排坐入啲座位。因為我哋唔係好肚餓,只係點咗小食+好幾款串燒👉🏼小食:泰式無骨鳳爪凍盤,隻隻都夠酸夠惹味,而且份量多!韓式燴牛脷就煮得好入味,唔會太韌。👉🏼雞:我哋試咗雞軟骨,雞中翼同埋雞柳串,每一樣肉都燒得剛剛好,唔會太乾柴。👉🏼牛:店主一啲都唔孤寒,兩串都係大大粒牛柳粒,食得出新鮮牛肉味。👉🏼豬:食豬頸肉最怕一陣豬酥味,或者太硬太韌,但呢家店燒得剛剛好又夠入味,讚!蜜汁豬扒份量好夠,熱辣辣上枱,正。👉🏼海鮮:識食一定會點咖哩魷魚串燒,兩塊都大大塊,大過我手板!其實呢間店舖仲有做雞煲,羊腩煲,下次可以試吓!Read More
WongWilson5460
不錯的串燒燒烤小店🍢🍢
WongWilson5460
2022-12-06
Follow
今日凍凍地,又唔想打邊爐,行到油麻地,見到一間新開嘅串燒店,門面好光猛,一於入去試吓😄餐廳裝修簡潔,店員非常有禮貌,餐牌串燒種類繁多,有肉類,有丸類,連蔬菜都有,真係要慢慢揀吓😳燴牛舌,粒狀、夠厚,炆得夠淋夠入味,好好食😋牛柳粒,唔韌又冇揸,充滿牛香😊雞中翼,自細我都鍾意食,燒得啱啱好,雞皮脆,入面又唔乾👍燒魷魚,一啲都唔韌,仲好有彈性,有咬口🦑配埋支啤酒,一路食一路飲,真係冇得頂🍻最後還叫了一個炒米粉,呢一餐真係好滿足☺️Read More
+ 5
summernight09
性價比極高串燒小店😋😋
summernight09
2022-12-04
Follow
最近先發現信和行過兩條街就有好多又抵食又有特色既小店餐廳。餐廳裝修都幾型格,主打食串燒/羊腩煲/雞煲等等類菜色。見到個menu 驚訝咗,6點前一盤串燒連主食飲品都係$68,不過普通單點串燒都係$18串。 串燒(豬頸肉、雞肉串、一口牛、雞軟骨、雞中翼) 串燒串串都大大串,啖啖肉,食得夠開心。串燒食材新鮮,加上燒汁、孜然粉等調味,好惹味!五花腩 個人推介五花腩,就咁燒五花腩本身就香口,加上韓式醬同孜然粉後,韓式醬帶微辣,味道豐富滋味十足。鮮菠蘿每次食串燒都必叫既燒菠蘿,燒完既菠蘿多汁又甜,好好食。豬仔髀豬仔脾燒完後都保持到肉汁。美白檸檬薏米水 潤喉金羅漢果有自家製飲品值得一讚,夠晒健康仲可以解膩。Read More
+ 5
yuchiro
嘆杯啤食串燒
yuchiro
2022-12-04
Follow
放工同朋友黎吹下水,到左一間燒金窩嘅串燒店。大約七點半鐘左右黎到,店內只淨門口一張枱,好旺場呢。坐低後先點酒水,再隨意點了啲串燒,傾下偈吐下苦水先。🍺藍妹&雪碧店員好快趣就拎左野飲過黎,仲示意話今晚客人較多燒物需時較耐,明嘅啲野食著樣燒吖嘛,正好可以同朋友吹耐啲水啦。🐂醬燴牛脷意外地係一盤碎上,個醬幾好味,牛脷軟腍吸飽醬汁幾正。🐖豬仔髀香口又啖啖肉,正喎🤤🐖蜜汁豬柳散發著濃郁嘅香草調味料味,好香口。🐓雞中翼大大隻嘅燒雞翼,雞肉嫩滑😆🦑咖哩魷魚魷魚燒得香口,不過咖哩味唔夠重手。🐖豬頸肉又係啖啖肉,爽口彈牙,正👍🌾七彩炒米粉叫返樣飽肚野,米粉炒得乾身好味,餸仲多過粉咁離譜嘅🤪🍍鮮菠蘿菠蘿好甜呀!仲無渣添,讚!!🥣糖水最後仲送左碗腐竹糖水,食左咁多燒物潤下個喉啱晒。慢慢食飲下野傾下偈,人均消費都係百零蚊,寫意🥰Read More
chak1026
非常出色嘅燒烤店👍👍👍
chak1026
Level 3
2022-12-03
Follow
最近天氣轉涼,朋友出來食飯都係去打邊爐居多。今日途經油麻地買嘢,見到一間叫燒金窩嘅舖頭,初時俾佢五光十色嘅霓虹光管吸引住,之後在門外看見燒烤嘅照片非常吸引,於是膽粗粗入去試一試,結果喜出望外😊店內裝修非常簡約,內有五六張枱,坐滿到唔會感覺擠迫。我點了一下店舖重點推介嘅豬仔髀,果然冇令我失望,豬仔髀笑得甘香可口,肉質鮮嫩而且好Juice👍👍👍另外點了豬頸肉串同埋咖喱魷魚🦑前者燒得恰到好處,仲有少少焦香,真係食到停唔到口。至於咖喱魷魚亦笑得好香口,而且份量十足。最後點了一客我嘅至愛燒菠蘿😋菠蘿燒得剛剛好,而且非常清甜,應該選用了靚貨。整體非常滿意,我已經諗定下次叫多幾個人試吓佢哋個招牌魔鬼麻辣雞鍋😃Read More
+ 4
JeffLam1914
想食燒烤野原來係油尖旺都好正
JeffLam1914
Level 3
2022-12-03
Follow
今次同另外幾個friend s係油麻地發現到呢一間串燒,係油尖旺你想食下燒烤食物又經濟實惠,其實都幾難🤣係呢間就滿足到呢個需要,大杯酒大塊肉,又唔洗食炸雞豬手,食番下啲可以叫做港式燒烤既feel~-豬仔髀堪稱一絕!大大嚿豬髀肉,一大啖咬落去,軟綿線又帶蜜糖甜~燒烤物最忌燒到外韌裏乾,但喺老闆功力十足,咬落去肉汁依然又保留小小彈牙感,同食雞脾好不一樣~呢個真心必食!!!!!-醬燴牛脷牛味獨厚,查實幾想攞嚟餸飯🤣題外話:個碗好吸睛,更有大碗酒飯局相邀伴兄友既Feel-五花腩最緊要,唔會成口油,否則食得好辛苦老闆燒得好平均,肉質唔會燒到部分過韌或者部分過乾食左咁多塊,水準一致👍🏻-豬頸肉肉連肉之間有小量油脂位,所以食落去除成粒肉既感覺,仲帶本身既油脂香~-沙嗲一口牛沙嗲味剛好,唔會喧賓奪主,令牛味蕩然無存,如果沙嗲醃得太濃又容易過咸老闆醃功真係好出色👍🏻牛亦都燒得剛好,唔會好似出面一啲過哂龍,變左食擦紙膠咁。-蜜汁豬柳我竟然一開頭諗,係咪早餐果啲豬柳🤣心諗如果係都幾搵笨呢間堅真材實料!豬柳唔會榎,因為燒或煎得太耐就變榎口,呢個薄薄一塊亦容易入口-雞中翼完全係,你同一大班friend 去燒嘢食,緊有特別一個半個燒雞翼係非常掂!雖然可能要慢慢燒但係做到雞翼飽滿而咬落外些微脆而內裡滿滿肉汁夾雜油脂一齊,果種雞肉既嫩………………真係咁,老闆完全做到呢個效果,真係好滿足~-七彩炒米粉雖然係串燒舖,但有呢類澱粉質食物餸下其實幾好,更加滿足炒米粉最鐘意就係個椰菜,炒得爽脆係會好好食~出面亦都多“油沾米粉”,姐係用太多油令米粉吸收哂,變相食落好滯,老闆炒得幾清爽~-咖哩魷魚港式燒物點小得佢🥺同樣燒得軟熟先係正,當然有部分人會鍾意燒到偏魷魚乾咁,兩種食法罷了,呢種餸酒亦唔失色-香草羊架點少得呢!?最鍾意羊羶味呢間果啲比我想像大嚿好多彈牙,夠腍,油脂充足………餐餐食都制-燒菠蘿好甜🤯多汁燒到暖暖地反而更顯出菠蘿既香味。老闆最尾仲醒左自家制腐竹糖水,冬天凍凍地真係暖番哂🥹老闆醃功真係一流,自己成聽得多大尾督邊個好掂,呢個老闆個人認為功力更好~唔會輸比大尾督XX王,加上好多時呢啲醃肉可能少不免會落嘢乸肉質,不過呢間我完成食唔到呢個問題,老闆真係好用心去燒,可能係要啲時間等,之不過同朋友吹水,等下飲下,都係一個享受~期待下次試羊腩煲🤤🤤🤤Read More
+ 14
新開有質素串燒😍😍
kermitfatfatfat
2022-12-02
Follow
📍燒金窩(油麻地)旺角咸美頓街5A地下成條街都係食肆,串燒店更多不勝數,經過呢間串燒店,我比佢個設計吸引咗入去,店舖唔算大,一眼望哂,廚房同座位分隔開,食完都唔覺有油煙味,抽風做都幾好,最怕食完成身陣陣油煙味。店舖中間擺放咗部大電視,每個位都清楚睇到,一路睇電視一路食野,有種家的感覺。👉一口醬燴牛脷💰 $48😋😋😋😋.3/5份量一啲都唔小食,食極都有。我好小食牛脷係用呢個煮法,燴得好入味,一粒一粒咁,好有口感。食完啲牛脷仲有汁剩,好想撈個白飯食埋佢👉日式鮑汁鳳爪💰 $48😋😋😋😋/5鐘意損腳趾嘅我,當然會叫呢個小食。有雞腳之餘,仲有花生,兩樣都好入味,雞腳炆到好冧,但又唔會煮到爛哂,每一啖咬落啲腳趾到仲好有膠質👉燒烤串燒💰 $18/串😋😋😋😋.5/5豬頸肉、一口牛、雞肉,都有別於平時食嘅串燒,每一串,每一口咬落去都係大大啖肉。肉燒到剛剛好,有肉汁,唔會靭,仲有燒汁係面層,每啖都食得出師傅花時間同心機咁燒,抵食👉燒甜粟米 💰$18😋😋😋😋.5/5店舖揀選咗又大隻又甜嘅粟米做燒烤,選材新鮮對食客對好緊要,食得出個種鮮甜粟米味道,無落任何調味料,原汁原味👉蜜汁豬扒/五花腩💰 $18/款😋😋😋😋/5切件上,方便食。燒到好juice,蜜汁唔太甜,五花腩又唔多肥,啱哂我胃口,好味好味。 👉潤喉金羅漢果/美白檸檬薏仁水 💰$38/1L自家製潤喉養顏飲品,微微甜味,清新滋潤,食熱氣嘢最啱飲呢啲回頭: yesYesyes!!! 餐廳食物好食之餘,好坐,又有人情味,☺️☺️☺️絕對會再嚟🫶🏾#kermit食在旺角 Read More
Ms.Ng
🫰🏻人情味🫶🏼超抵食串燒店🍢🍡
Ms.Ng
2022-12-01
Follow
新開串燒舖 位於 #咸美頓街 仲有時令 #羊腩煲 #魚煲 同 #雞煲老闆娘同店員都好好傾 真係唔經唔覺就同老闆娘吹水吹咗兩三個鐘 仲好樂意聽食物意見👍🏻#小食 全部$48 @#泰式無骨鳳爪 微辣 酸得嚟帶點甜 鳳爪隻隻都咁肥美而且仲好多隻#甘梅地瓜條 炸得好脆 梅子粉夠哂足 配🍺一流#鮮脆全蝦角 咖喱角大家食得多 但係咖喱角嘅外表配上春卷嘅餡仲要搭多隻大蝦俾你🦐 正👍🏻#燒烤串串 一律 $18雞中翼 大大隻 控制得剛剛好 咬落去仲好juicy 沙嗲一口牛 牛粒大大粒 不過個沙嗲味再重啲就好啦雞肉串大大串 又嫩 又juicy 豬頸肉 好嫩口 味道唔錯雞軟骨好咬口 可惜差杯🍻豬仔脾果然係 #重點推介 首先$18一隻 CLS 會唔會太抵啖啖肉 仲要咁厚肉燒得夠熟 但仲好juicy咬落去果啲肉汁🤤翠玉瓜問過師傳 佢話冇加水燒🤔 究竟點解佢可以燒完都仲咁爽口軟身 一啲都唔乾土豆片🥔好惹味 係大陸果啲串燒土豆嘅味道👍🏻甜粟米 🌽好甜 又重牛油味😋 食串燒 點可以冇粟米燒菠蘿🍍出色👍🏻 用新菠蘿 #即叫即燒 超juicy #必食推介#燒烤好串 款款都係$48 錫紙牛油金菇好香牛油味 而且佢地用炸蒜 所以有蒜味得嚟冇咗陣辣味#自家製清潤飲品 $38 /1000ml $12/杯有四款俾你揀 💁🏻‍♀️ (圖為杯size 其實係細枝裝🤭 #超抵飲)潤喉金羅漢果 美白檸檬薏米水 助消化鮮檸檬蜜 香滑凍奶茶果然自家煲 所以唔係好甜 而且有媽媽的感覺 原來係老闆娘自己煲 佢仲話「冇落糖架!」#必試推介Read More
泰式無骨鳳爪
岀色串燒🍢🍗
sandra107
2022-11-28
Follow
今日去完離島玩,夜晚想食啲暖粒粒嘅嘢,旺角經過呢間新開嘅雞煲串燒店,裝修好精緻,就入去試吓環境坐得好舒服,仲有部高清大電視一路食一路睇世界盃餐牌一目了然睇晒有咩嘢食 ,串燒好吸引!魔鬼麻辣雞窩叫咗半隻份量,因為我哋唔係好食得辣,叫咗少少辣,有就返我哋口味,有香辣感又帶出雞嘅鮮味,佢係即叫即整,所以雞肉炒出嚟都好鮮嫩額外加咗三色椒落去炒,令到個雞煲有另一種風味,又有香辣味又帶出鮮甜,口感豐富燒豬仔髀店員推介,果然冇推介錯,已經香氣撲鼻,而且好大隻,燒到皮脆肉嫩調味都調得好好,唔會話太鹹口,而且本身都有醃過,內面肉有咸香,外層嘅調味粉令到口感昇華燒菠蘿原條菠蘿燒!時間掌握得啱啱好,外邊有一層焦香,令到菠蘿本身嘅糖分充分釋出,口感酸甜 燒香蒜原條茄子必叫嘅串燒之一,大大條茄子原條燒,上面放咗滿滿嘅蒜蓉,茄子好幼嫩,一夾就有拉絲效果,入口有滿滿嘅蒜蓉香氣,又有茄子嘅鮮甜錫紙鹽燒娃娃菜用錫紙包裹住,令到娃娃菜軟硬度適中,加咗牛油同蒜蓉喺入邊,牛油香氣十足,撈勻咗之後更加食到娃娃菜嘅清甜咖喱魷魚鍾意食魷魚嘅朋友一定唔可以錯過,手板咁大隻嘅魷魚仲要係好厚身,但係咬落去好爽口彈牙,仲有少少嘅醬汁留咗出嚟,表層睇落燒得好乾身,但係仍然鎖住左肉汁係魷魚入邊美白檸檬薏米水自家製薏米水,加咗檸檬之後酸酸甜甜,冇落到過多嘅糖,健康十足Read More
燒豬仔髀
超有氣氛 串燒小店 仲有雞煲羊腩煲🤩
Colour7592
2022-11-27
Follow
星期一至星期七當然最relax係Sat night😬🤣,同老公朗豪坊睇完戲 附近搵嘢食 無意間見到 咸美頓街這間新開 燒金窝店舖唔算大 算是小店吧 !新開 環境當然乾淨企理 !睇得出店主花咗心機 天花板滿天星 感覺好relax好Chill🥳🥳除咗串燒主打之外 仲有 雞煲、羊腩煲 咁可以一次過滿足曬幾個願望喎🤣🤣天氣凍凍地 揀咗羊腩煲(小)啱曬兩個人食 再送埋生菜添串燒選擇好多,除咗豬牛雞羊之外 仲有丸類、蔬菜、海鮮🦞雞軟骨大大串 加上燒得焦香,脆卜卜👍👍燒豬頸肉 最惹味 肥瘦適中,非常爽口,睇得出食材挑選過嘅😌😌燒雞翼雞肉嫩滑,好有心機小食選擇都好多,仲可以拼盤㖭,不過兩個人就揀咗 甘梅地瓜條 酥酥脆脆,熱辣辣🤤🤤羊腩煲唔比酒樓差,非常入味 完全唔騷 部位好靚 肥瘦適中 羊皮煙煙韌韌最後加埋生菜 perfect😬😬最衰揸咗車 配啤酒🍻優一流,不過佢哋嘅自家製飲料都唔錯喎!最鍾意檸檬薏米水 👍👍清清甜甜帶檸檬清新 酸酸地特別鍾意幫襯小店!時常會有驚喜 亦都感受到店家嘅心思💕💕支持支持🥢🥢Read More
羊腩煲
燒豬頸肉