2018-12-28 150 views
入到鋪頭入邊裝修好靚亦都好有中國嘅特色。

麻辣卜卜蜆煲

頂級安格斯牛頸脊

手包餃子

平時食果D就食得多啦,今次呢個佢魚肉好新鮮好好味好味嫁。

2018-12-24 160 views
上星期五見到promotion已經訂咗位9:20pm 坐落,剛剛9:30pm 落單,準備叫:1. 話9:30pm後先有嘅$68/位海鮮拼盤2. 豬紅3. 羊肉4. 牛肉拼盤5. 墨魚滑6. 雜菜- 侍應同我地講由於walk-in太多嘅關係,$68/位海鮮拼盤已經賣晒 (唔係九點半後先有嘅優惠?)- 過咗一陣又走來話豬紅又賣晒- $88羊肉有8小塊- 雜菜,分量同我平時去任食叫嘅嗰啲膠盆份量差唔多,甚至更少- 墨魚滑正常冇驚喜- 牛肉拼盤催咗3or4次,先過嚟同我地講其中一樣冇,所以俾唔我哋大家自己衡量啦
上星期五見到promotion已經訂咗位

大家自己衡量啦
2018-12-24
Type of Meal
Last Night Supper
朋友推介呢間卜卜蜆,於是嚟咗試下,順便慶祝生日🤣🍰由於呢間餐廳一定要訂位先,唔係嘅walk in基本上唔會有位準時到達餐廳,佢地提醒一定要兩個鐘交枱因為朋友未到,侍應再次提醒要早啲叫嘢食,因為兩個鐘要交枱啦🙉到齊人後就開始叫嘢食,咁梗係要試下卜卜蜆啦😂仲叫咗安格斯牛、鯇魚片、炸魷魚、豬肉片、涼拌木耳同雜菜🥗卜卜蜆幾好食,味濃新鮮,但間唔中都係食到有沙🥘安格斯牛最高質,牛肉香一拎起就聞到,唔係普通貨色但個木耳嚟錯咗生個款而唔係涼拌,食落口發覺無味道,問一問先知佢嚟錯,仲俾侍應話我唔講清楚😩鯇魚片、魷魚、雜菜個啲就一般,同平時食到嘅基本上無分別,無咩驚喜🍤食到一半嘅時候,侍應又表示記得一個鐘後要要交枱啦🙄🙉🙉🙉食到趕頭趕命食一餐飯佢催咗四、五次交枱,本身食物質素係唔錯,但體驗就差啲😂
朋友推介呢間卜卜蜆,於是嚟咗試下,順便慶祝生日🤣🍰

準時到達餐廳,佢地提醒一定要兩個鐘交枱

卜卜蜆幾好食,味濃新鮮,但間唔中都係食到有沙🥘

安格斯牛最高質,牛肉香一拎起就聞到,唔係普通貨色

卜卜蜆
安格斯牛、豬肉、雜菜、炸魷魚、鯇魚片
2018-12-17
$150 (Dinner)
Celebration
Birthday
卜卜蜆
  • 安格斯牛肉片
2018-12-12 172 views
火鍋真係越黎越流行!又係放工同朋友去試下呢一間既火鍋裝潢簡約舒適,最緊要價錢唔貴姐黃金系列既小食好香口,最鍾意黃金炸魚皮,就咁食都好好食香辣蜆肉火鍋,味道都幾濃架,而且仲有好多辣椒,我都即刻要拎起d先敢食佢既蜆肉都有好多,當然要食盡佢啦!份量真係多,食落都好滿足!吸哂d湯真係好入味食物都幾新鮮,牛肉好有肉味,就咁放入湯一陣就食得最後一定要食D菜消化一下呢個餐仲包一杯飲品!我就要左芝士奶蓋靜崗抹茶飲品相對失色,抹茶味唔濃,而且奶蓋都唔多不過以呢個價錢又係銅鑼灣都抵食既!

火鍋真係越黎越流行!又係放工同朋友去試下呢一間既火鍋

食物都幾新鮮,牛肉好有肉味,就咁放入湯一陣就食得

最後一定要食D菜消化一下

呢個餐仲包一杯飲品!我就要左芝士奶蓋靜崗抹茶
飲品相對失色,抹茶味唔濃,而且奶蓋都唔多

不過以呢個價錢又係銅鑼灣都抵食既!
2018-12-10 169 views
"快樂就是分享" 好喜歡朋友這句口號,也正正是今晚良朋共聚的最佳寫照。處身銅鑼灣餐廳,有講有笑、寒冷天氣悶氣全消!          先來點菜啦老友 這裡不但環境充滿玩味,連菜式也充滿川味,這個湯底名為麻辣卜卜蜆煲,是餐廳原創味道,蜆肉份量十分多,辣度適中,而且不減鮮味,值得一試牛肉拼盤:幾款牛肉豐腴細緻,個人最愛牛頸脊,灼兩灼就食得,口感一流,油花分佈均匀,厚切得來灼完都不失嫩滑;還有安格斯牛牛味濃極、筋位多、好彈牙。 節瓜和花菇也是十分新鮮,放進火鍋吸收湯味十分好吃價錢不算貴,今晚老友們都十分高興

先來點菜啦老友

節瓜和花菇也是十分新鮮,放進火鍋吸收湯味十分好吃

價錢不算貴,今晚老友們都十分高興
2018-12-09 117 views
朋友K超鐘意打邊爐差唔多次次食飯都係約打邊爐😂火鍋達人K帶路約左我同兩個舊同事來呢度dinner來到我地個個都好大鄉里咁哇哇聲雙眼發光呢度環境真係好靚好高級d位好闊落坐得好舒服點左個鍋叫東蔭公卜卜蜆煲,呢個湯底係東蔭公味酸酸辣辣,幾開胃估唔到打邊爐可以咁有得食又有得玩牛肉同個湯底都幾夾,牛頸脊同安格斯肥牛各有不同,安格斯肥牛比較有油脂感,牛頸脊肉質鮮嫩,入口也是不錯黃金炸魚皮口感超脆,賣相也是不錯,放入湯內和不放是2種不同的風味面層有鹹蛋黃,食落帶鹹香海鮮拼盤也是十分好吃,其中貴妃蚌是最新鮮的,也很大很肥美,造型相當精緻食落相當美味呢度野食野飲都好高質!環境同服務都一流食完真係大開眼界呢度真令人大感驚喜
朋友K超鐘意打邊爐

雙眼發光

呢度環境真係好靚好高級

d位好闊落
坐得好舒服

點左個鍋叫東蔭公卜卜蜆煲,呢個湯底係東蔭公味

酸酸辣辣,幾開胃

估唔到打邊爐可以咁

有得食又有得玩

面層有鹹蛋黃,食落帶鹹香

食落相當美味

呢度野食野飲都好高質!
環境同服務都一流

食完真係大開眼界
呢度真令人大感驚喜
打邊爐係香港人最愛,無論幾熱都仍然有唔少捧場客。最近有唔少麻辣火鍋湧入港,但成日食濃味野始終唔好😣。既想打邊爐,又想健康清淡D,今次就揀左呢間位於銅鑼灣既卜卜蜆火鍋🤤。餐廳限時2小時,其中首半小時只要食完鍋中蜆仔,就可以任添,而且價錢都只需$98🤤,感覺非常抵!! 細食既朋友仔,食左幾次蜆同小食之後,更表示飽肚入座前職員已經放低佐料,包括炸蒜、生蒜、蔥、辣椒、豉油,但偏偏無同海鮮好夾既芫茜,有點失望…😔我地一行9人,可以點兩個鍋,分別點左招牌蒜味同胡椒雞湯味,兩款味道都唔錯,不過個人覺得蒜味比胡椒味更佳、同蜆仔更夾。蜆仔SIZE比澳門既細、無咁飽滿,不過無沙、無怪味、有D蜆都幾鮮甜。頭一鍋蜆大概都有四十幾隻蜆,但之後每次加蜆都只有大概廿零隻,我地四至五個人分享一個鍋,老實講真係唔夠食😂,仲要等滾、換GAS,半個鐘好快就完。最後每鍋加左三次,每次都有3-5隻死蜆,呢個價錢抵唔抵食就真係見人見志。🤔餐廳提供左唔少黃金系列既小食,而且每款都係即叫即炸,包你食到辣咀又上火,令人又愛又恨~🤣黃金炸魚皮 $58呢個係全場最好味,亦係我食過既黃金炸魚皮中最正既魚皮!! 魚皮厚度岩岩好,新鮮熱辣炸起,

佐料

黃金炸魚皮 $58
黃金炸魚皮
呢個係全場最好味,亦係我食過既黃金炸魚皮中最正既魚皮!!
魚皮厚度岩岩好,新鮮熱辣炸起,炸到非常酥脆,重點係整塊魚皮都沾上蛋黃醬,所以入口鹹蛋味好出又甘香!!

黃金雞軟骨 $58
黃金雞軟骨
呢個相比魚皮就有點遜色,雖然仍然聞到好香既蛋黃味,但入口卻無魚皮咁香濃

黃金炸響鈴 $78
黃金炸響鈴
呢個亦係即炸,上枱果陣又熱又脆,而且仲滴梗油,食一件油膩感已經爆標!! 可惜,食過魚皮之後,覺得呢款蛋黃味唔夠濃,而且只有表面先有蛋黃。

新鮮牛頸脊(小) $228
手切牛頸脊
油花算靚,肉質都嫩,不過牛味好淡😔。

安格斯肥牛(大) $308
手切安格斯肥牛
個人比較中意食手切肥牛,因為較有口感,不過呢度既肥牛同牛頸脊都有同一個問題,牛味好淡☹️。

手打四寶丸 $88
手打四寶丸
由於無豬肉丸既關係,所以換成牛肉丸;牛肉丸口感煙韌而非彈牙;墨丸內含唔少大大粒既墨魚肉,添加口感😋;蝦丸味道正常、彈牙。

芝士蝦丸 $88
芝士蝦丸
鮮蝦肉包著片裝車打芝士,芝士味濃,不過拉絲力弱。

另外仲點左D疏菜平衡下,油麥菜、皇帝菜、萵荀、海帶,每款都乾淨、新鮮。整體食物價格係港島區黎講算合理,不過味道就不似預期,令人有D失望。
2018-12-03
$200 (Dinner)
黃金炸魚皮
今日收工之後約咗朋友去咗銅鑼灣一間叫為食仔嘅火鍋店,入到去服務員已經好熱情咁招呼我哋!入到鋪頭入邊裝修好靚亦都好有中國嘅特色。麻辣卜卜蜆煲當店員放低左湯底之後煮左一陣佢就開火,湯底都好濃同埋好入味!麻辣湯底係我同朋友覺得最正嘅!卜卜蜆都好新鮮,值得一讚頂級安格斯牛頸脊呢個牛肉我覺得好新鮮咁樣擺亦都好特別!食落好有油脂感,味道好豐富,是特別靚牛肉手包餃子正呀呢個!佢一拎埋你嗰浸餃子味根本上係掩蓋唔到,我已經唔想放落去湯度就自己即刻食咗一舊!平時食果D就食得多啦,今次呢個佢魚肉好新鮮好好味好味嫁。總括來講我覺得呢間火鍋店,我一定會再去食,因為湯底好特別,下次我再試埋其他湯底!因為真係好吸引同埋環境坐得好舒服,服務員亦都好好好禮貌!配料仲勁多添!可以撈到唔同嘅味道,特別係個蜆煲真係超級好食呀
入到鋪頭入邊裝修好靚亦都好有中國嘅特色。

麻辣卜卜蜆煲

卜卜蜆都好新鮮,值得一讚
頂級安格斯牛頸脊

手包餃子

平時食果D就食得多啦,今次呢個佢魚肉好新鮮好好味好味嫁。

2018-12-04 97 views
為食仔裝修非常古式古香,餐桌用具都十分別緻,,忍不住影幾張相。先上左一個餐前飲料,竟然係充滿日本風情既清酒沙冰,打邊爐咁熱氣飲啖沙冰立刻下火,透心涼!火鍋終於到啦,我地呢個火鍋係咪好靚呢,因為係我地一手一腳畫上去架!呢個鍋叫爆醬龍蝦鍋,龍蝦係面,下面係海鮮湯。火鍋配料都幾豐富,仲要個顏值好高,最吸睛既一定係中間龍蝦,好大隻,咁得意點捨得淥死佢。食落有層次味道複雜後面掠緊衫既就係安格斯牛頸脊,造型好特別,岩哂相機食先。安格斯牛肉質素都高,塊塊厚身有牛味,油脂分布平均,只不過下面啲冰溶左會漏哂水。手打墨丸好彈牙,放落湯度滾耐小小就好夠味,食落味道唔錯魚肉好新鮮,吸湯力強,入口好滑溜,估唔到咁好食價錢唔貴,下次都會再黎

手打墨丸好彈牙,放落湯度滾耐小小就好夠味,食落味道唔錯

魚肉好新鮮,吸湯力強,入口好滑溜,估唔到咁好食

價錢唔貴,下次都會再黎
最近很喜歡吃蜆,原來吃卜卜蜆的地方不多,今天決定來試試!我們7時入座,幸好不算太多人,不用等位見到這個價錢很吸引!原味卜卜蜆煲我們點了原味!湯底很清甜,而且蜆的份量很多!我們二話不說不停吃!雖然蜆肉不太大,但勝在可以在首半小時任吃!蜆肉令湯底越來越鮮甜!本地新鮮牛頸脊賣相吸引,但口感卻令人失望😞肉質很韌、比較難咀嚼,牛味不算太重,感覺是雪了很久的芝士蝦丸、手打墨魚滑喜歡他們的芝士蝦丸,很爽口彈牙!而且內裏有流心芝士!而手打墨魚滑也不錯!油麥菜、金菇蔬菜新鮮,再配上鮮甜的蜆湯底,令人一吃再吃!貴妃蚌貴妃蚌也十分新鮮,輕輕煮了幾分鐘便可,十分爽口!最後我們添加了兩次卜卜蜆!整體來說蜆肉不錯,但其他配料略貴,埋單也要每人三百多元
最近很喜歡吃蜆,原來吃卜卜蜆的地方不多,今天決定來試試!

我們7時入座,幸好不算太多人,不用等位

見到這個價錢很吸引!

本地新鮮牛頸脊

本地新鮮牛頸脊

油麥菜、金菇

蔬菜新鮮,再配上鮮甜的蜆湯底,令人一吃再吃!

貴妃蚌

貴妃蚌也十分新鮮,輕輕煮了幾分鐘便可,十分爽口!

2018-11-25
$320 (Dinner)
2018-11-28 177 views
先講食物,叫左個卜卜蜆鍋胡椒湯底,蜆全部都係沙,沙多到一個點,食十隻十隻都係沙,味道差,蜆肉仲有腥味,鍋料只有蜆同胡椒,冇其他野,湯底胡椒味重又咸用黎遮蜆D腥味,成鍋野好難食。飲料方面,有一半飲品都話冇提供,局住飲貴野。服務態度極差,先唔講個男店員態度唔好,仲不停送錯食物,個女店員見你影相爭住幫你,之後可以整跌部手機落地,最鬼嬲係連道歉都冇聲,側側膊就行開左。咩野服務質素呀?雖然價錢平,但唔代表可以賣垃圾比我食!!
先講食物,
叫左個卜卜蜆鍋胡椒湯底,
蜆全部都係沙,
湯底胡椒味重又咸
用黎遮蜆D腥味,
成鍋野好難食。

飲料方面,
有一半飲品都話冇提供,
局住飲貴野。

服務態度極差,
先唔講個男店員態度唔好,
仲不停送錯食物,
個女店員見你影相爭住幫你,
之後可以整跌部手機落地,
最鬼嬲係連道歉都冇聲,

側側膊就行開左。
咩野服務質素呀?

雖然價錢平,但唔代表可以賣垃圾比我食!!
2018-11-26
$150 (Dinner)
2018-11-27 152 views
朋友上星期帶我去了一間很有特色的火鍋店,他說他吃過這間火鍋覺得很有特色,味道也不錯,所以想帶我試一試。這裏有各種不同的調味料可以自己選擇。我們叫一個火鍋及一些小食。我們叫了一個原味卜卜蜆煲的火鍋,這是一個原味湯底的火鍋,我們可以試試湯底的味道我們就可以選擇自己喜歡的來吃了,各有特色。味道很清甜,蜆肉也很新鮮,整體味道不錯黃金雞翼煎得很香口,入口香脆而肥美手打黑松露丸口感煙韌,入口也是不曾,這個比我想像中還要好吃,但是非常之開胃。還有叫一個烏冬,吃完後真的飽了,烏冬吸收了不同的湯底,更加好味

這裏有各種不同的調味料可以自己選擇。

我們叫一個火鍋及一些小食。

黃金雞翼煎得很香口,入口香脆而肥美

2018-11-12 360 views
夜媽媽,約左朋友聚會醒起銅鑼灣有好多好野食,太耐無去,係時候去重温下啲好野喇!朋友話黎為食仔,宵夜時段仲有特價,我地食既波波蜆窩成窩都係蜆,都只係98蚊!超抵!除左個窩我地仲叫左手切牛,佢既牛肉好岀色,除左九龍城利得火鍋之外,呢度既牛肉係我食完會不斷想再食既!其餘就係牛脷托,牛骨髓,粟米,油麥菜,墨魚滑,脆骨腩等等都唔錯黃金魚片味道都唔差,好香脆,就咁食已經好好食雲呑皮好有口感,個涵唔錯,如果個皮薄D可能仲好食湯底好鮮甜,4個人埋單800幾真係好平,唔錯,下次都可以再黎!
夜媽媽,約左朋友聚會
醒起銅鑼灣有好多好野食,太耐無去,係時候去重温下啲好野喇!

黃金魚片味道都唔差,好香脆,就咁食已經好好食

雲呑皮好有口感,個涵唔錯,如果個皮薄D可能仲好食
2018-11-11 236 views
銅鑼灣真的好多棟大樓,都完全的是美食餐廳,因此,當然是非常的競爭,常常有時不留意曾經覺得好吃的餐廳,但過了些日子可能想與朋友在前往用餐,有時,就發現已結業了,所以,碰到好吃的餐廳,一定要好好的紀錄下美食的照片,讓更多人知道,這樣美味的餐廳才不會被昂貴的租金成本下消失。今天原本想要吃的就是原本京都廣場已結業的餐廳,因為意外發現關門後,發現了這家卜卜ㄥ蜆打邊爐的餐廳,其實我是個卜卜蜆,真的好愛吃海鮮麵上有滿滿的卜卜蜆,因此,得知有卜卜蜆火鍋,當然要來嚐嚐,這裡的火鍋亦有分成不同口味的鍋底,今天食的是胡椒雞湯鍋底,整鍋滿滿的卜卜蜆且十分飽滿新鮮,配上胡椒香氣,以及非常貼心的吃完卜卜蜆後,還可以再加一盤,真的是讓卜卜蜆控非常的滿足,另外再加點了雜菜盤、午餐肉、粟米、與萵苣,整個吃起來非常飽足又鮮的舒服😌
2018-11-08
$200 (Dinner)
2018-11-08 218 views
經facebook 訂檯,餐廳好快回覆確認!當日仲會有 提示!讚!本人超食得辣所以揀左東蔭公蜆煲!個湯底好夠味,等左6分鐘左右蜆開始一隻一隻打開!一埋蜆有大有細!雖然係東蔭公味湯,但配蜆一齊食都夠味道!建議先食蜆後點火鍋配料我們只有2人所以食左一煲蜆,之後點左手切牛頸脊,響鈴,手打蝦丸,響鈴食物新鮮好味,飲品不錯,店內空氣流通,冷氣充足,吃的時候不會感到熱,值得一讚不會一邊食一邊流汗!最愛喝他們的茶,十分夠茶味,解膩一流

建議先食蜆後點火鍋配料

不會一邊食一邊流汗!

最愛喝他們的茶,十分夠茶味,解膩一流