Tai Lei Loi Kei

Tai Lei Loi Kei (Moved)

New Location
澳門大利來記豬扒包
Tai Lei Loi Kei (Moved)
benny-leung
越來越難吃的大利來
benny-leung
2013-05-15
2K views
Follow
大利來,以前系澳門做豬扒包最味既一間,但系依家可以話系最難吃最貴戈間,昨日得閒無也做,就去左官也街戈度行下,經常經過大利來加埋的朋友以前話好正,但依家變左味,抱住唔試唔心死既諗法買左一個,但一試即刻死心個只,哇,三十蚊一個,竟然吃到一個無咩味道,好似吃個乾包既感覺,戈個豬扒有三份一系骨,而且又系凍既添。哎,問心戈句,真系一點都唔抵,連我系包鋪吃個D都比唔上,之前食評都話唔好吃,本來唔系好信,但原來系真咖。Read More
大三巴那個的豬扒包的皮超硬
tracy_ccs
2013-05-14
1K views
Follow
在澳門半島已經食飽了,臨回酒店取回行李之前到官也街買手信到澳門大概必吃的一定是豬扒包,因為打算外賣邊行邊吃,所以選了大利來走到大利來才從友人口中知道擺放外面的桌椅被下令收回少了昔日熱鬧的大排檔風味令店子失色不少味道亦大大不如前,雖然以前也不見得非常好吃不見得獨特之餘價錢卻特別貴:(外賣了3塊淨豬扒+1個豬扒包+1份咖哩魷魚,盛惠$156大元,物非所值淨豬扒:鬆肉粉實在過多,鬆得有點"梅"的感覺,而且鹹得很:(豬扒包:跟淨豬扒的豬扒好像不是一樣,友人說不太鹹,味道一般咖哩魷魚:咖哩汁並非與魷魚同煮,而是淋上魷魚上,頗惹味頗辣Read More
食食食八仔
失望的豬扒包
食食食八仔
2013-04-02
Follow
第一次寫食評,想不到就寫澳門的餐廳食評...還要我給:(臉話說這間大利來豬扒包很出名,但之前聽朋友及看了open rice的食評後,也知道是:(本來不想試,但過份飢餓下+看見也不用等的情況下,我買了一個來吃.....人們說,在極飢餓的情況下,基本上吃什麼也覺好吃...但這間大利來很厲害,即使我這麼飢餓吃,也不覺好吃,加越食越覺自己的胃在受罪....先說包,不是脆豬仔包...是普通的餐包...這點很失望...不是我預期的...豬扒,很油...加了很多鬆肉粉來令肉鬆軟...價錢也貴得很....索價三十個大洋....下次即使多餓,我也不會買這家店的豬扒包吃=_=Read More
ks99113
果然是正宗的豬扒包是的( ̄(●●) ̄)
ks99113
2013-02-08
Follow
終於終於找到了正宗豬扒包的店了( ̄(●●) ̄) (感動~ (之前沒做功課的人,當然找不到位置啦(*..*)雖然看到別的食評什麼的,說這店的豬扒包原來的味道已經變了 (可惜我之前沒吃過T^T但也會來試豬扒醃得夠入味,吃落味道很香,包子夠脆雖然人家說味道已改變了,但對於首次吃這個的味道,感覺很棒很好味哦(*˘︶˘*).。.:*♡魷魚本身是沒有味,要配上咖哩醬吃,但咖哩醬是很辣的那種~Σ(゚д゚lll") (我不好辣的多說一點:{友人是吃得辣之人,但都覺得很辣! ((友人是愛吃魷魚的))Read More
豬扒包
four_month
澳門遊(六)﹕變了樣的豬扒包
four_month
2013-01-17
Follow
一年前來的時候,門外人山人海的墟冚場面,仍然歷歷在目。那時候,要找個位坐都很難,現在卻變了樣。外面的大排檔沒有了,只有店內幾張枱,要站著吃。不單環境走了樣,味道也走了樣。記憶中的豬扒包,是即叫即製熱辣辣又香脆的。現在的豬扒包,不夠熱不夠脆,盛惠$26。喝著維他奶,望著店內大利來記咖啡室的招牌,感覺無限唏噓。Read More
ettie
已經唔係以前既" 大利來記豬扒包"
ettie
2012-12-31
Follow
記得對上一次來食應該係一年前既事。果陣時的大利來記豬扒包係好好味的。食落有陣碳燒香味。今日,星期日,2:30pm特登遠水路來到大利來記食豬扒包。不過所有野都唔同以前。去到已經見到出邊有人食緊豬扒包。唔洗排隊,即買即有。豬扒已經唔再係碳燒,似煎豬扒。豬扒好似唔係好新鮮,有小小臭豬味。個飽唔脆,冧bat bat。仲有要注意既係,咖啡室出邊既摺檯摺凳已經無晒。如果想堂食既就要企享店入面食或者坐享公園長凳食。所以如果食粉麵既話就真係幾麻煩。兩個人,一人一隻豬扒包 @ $26 ea.樽裝熱維他奶 $12 ea.真係好失望。唔會再有下次。香港都有啦! Read More
karen101388
豬扒包
karen101388
2012-10-22
Follow
人頭湧湧,應該都是看了旅遊書的介紹而聞名而來的,因為我們也是不過叫了豬扒包來吃,感覺不是介紹的那樣,豬扒不鬆脆,麵包也沒烘一下,就菠蘿包夾上豬扒就上碟了。沒有誠意的餐飲。最好就是那杯豆漿啦!!其次還叫午餐肉蛋米粉也很一般,比自己在家做的還不好吃!!!可能人太多的緣故導致食物質素的下降? 還是我們去得不合時宜?希望下次有機會再嘗試的話,會有不一樣的感覺啦!!!Read More
Like
豬扒鹹,菠蘿包沒烘;價格比一般貴
2012-12-20
helen^^
澳門氹仔"大利來"的豬扒麵, 真令人失望
helen^^
2012-10-05
Follow
到了澳門, 由於想慳錢唔搭的士, 所以一攞房便在酒店樓下找巴士搭去氹仔等咗好耐都無車, 半個鐘終於有車了, 但原來我等錯方向 (*往碼頭), 浪費了半小時, 所以最後決定搭的十, 又截咗15分鐘終於上到車了, 但當時已16:55了, 所以去到"大利來"已17:20了....... 一早就知道豬扒包係15:00開售, 而家成5點鐘, 我預咗咩都賣晒啦, 但一場來到, 點都要去試一試, 豬扒包就無了, 已有菠蘿豬扒包, 但我唔鐘意食菠蘿豬扒配搭,所以叫咗豬扒公仔麵......... 但這個豬扒公仔麵真的真的好咸耶, 湯底及豬扒都勁咸, 但肉質及麵質尚可, 食完這個麵後, 真的有點失望, 唔通除咗個豬仔包整得好食, 但無其他招牌菜咩??????Read More
+ 1
山區麵包王
錯點鴛鴦豬扒包
山區麵包王
2012-02-10
Follow
上次行色匆匆,晏晝嚟到大利來記見超長人龍,就無試,因為仲要要手信兼趕船。今次住得咁近(Hard Rock),當然要嚟會一會佢啦,其實睇食評都知到佢劣評如潮,但唔試過又唔心息,就等小弟犯賤下啦!差唔多11:00am嚟到,唔算多人,同當日嘅超長人龍不可同日而語。瞄瞄餐牌,就晌推介嗰張餐牌度揀晒。因為招牌硬豬仔包要晏晝3:00pm先有,所以就點咗豬扒菠蘿包、豬扒甜餐包、一份咖喱魚蛋、一杯凍啡同一杯青檸柑桔蜜,一共MOP95,感覺有啲貴,都未試過晌大牌檔食成舊水早餐。豬扒菠蘿包 MOP20、豬扒甜餐包 MOP20豬扒菠蘿包同豬扒甜餐包係佢哋嘅新推介,有個疑問,究竟佢哋有無試過依個配搭呢?其實,個包都幾大個,豬扒肉質鬆軟又醃得入味,煎得都幾香,單講塊豬扒,確係幾好食:),但係一夾埋個包一齊食,無論係菠蘿包,抑或甜餐包,包嘅甜味同豬扒嘅鹹香,係絕對唔襯囉,感覺完全係一個錯配:(,亂點鴛鴦!加上依兩款包係軟身包,一「扲」就會扁晒,唔曉得彈番起,尤其菠蘿包更甚,好影響口感,因為件豬扒都要用少少力咬,結果就一咬包身扁埋變咗糰粉!仲有,豬扒係用有骨豬扒,個人覺得以無骨好啲,話晒夾住個包嚟食,唔為意者一口咬落去,撞正門牙差少少嘅人,可能牙都崩呀:(!咖喱魚蛋 MOP22一客有8粒魚蛋,個人覺得好普通咋喎,魚蛋唔算話好差,只係無咩亮點,無話好彈牙,又無話好有魚味,總之就係普通啦!咖喱,講到係秘製,散買仲收到MOP80樽,小弟只係覺得有咖喱味,但無層次嘅香啫。凍啡 MOP13、金皇蜂青檸柑桔蜜 MOP20睇人寫佢無禮貌都略知一二,今次招呼就無乜嘢。相反,杯青檸柑桔蜜收到成MOP20,勁俾足料呀,老婆話第一口飲落,真係甜到爆,飲幾啖再叫人加番啲水溝溝先易入口。俾個喊佢,無他嘅,咁嘅價位,產品應該有一定水準,既然包又唔好食,魚蛋又一般,都難以俾個OK啦。Read More
+ 6
Ratings
唔算多人,都易搵到位!
大利來記嘅「名物」餐牌?
最新推介??
廿田大
重遊澳門風味豬扒包
廿田大
2011-12-07
Follow
雖然唔係好耐無去澳門,但係好耐無黎食依個豬扒包今次順路由銀河出黎一於再次探訪一睇個MEUN貴左好多不過遊客區,無辦法哥哥仔企係兩張台中間幫緊隔離台落單之餘亦幫我地落左邊一句右邊一句我正懷疑佢知唔知我地要咩時已經落左單~V.V最神奇係我叫豬扒飽時佢問我要餐包定菠蘿包咁得意梗係揀菠蘿包LA~點知放低既係-----餐包既豬扒包 V.V原來菠蘿包岩岩賣晒WO~ 豬扒包好味....豬扒夠"林"不過如果餐包可以熱D就好了男朋友叫左豬扒麵唔知好唔好食...但應該同我個豬扒包差唔多我的牛腩米好好味,不過都係覺得貴左DD成餐HKD$100唔係好抵食....澳門咁多野食下次可能會留番個quota了~Read More
藍夢
盛名所累
藍夢
2011-11-16
Follow
我係香港人,但估唔到第一篇食評係比澳門食肆。話說七、八年前我同老婆去已經薄有名氣既大利來食豬扒包。當時我地覺得真係相當好食(雖然有好多當地人都話唔會去食),而之後個一、兩年每次去澳門都會食一次。但最近五、六年都無再去過。事隔幾年,上星期同老婆係威尼斯人起身後去氹仔舊區諗住食早餐但無收鑊,於是係大利來食豬扒面當早餐。當時因時間尚早故好少人,但一坐低就有個男人丟張餐單比我地,好,算。叫左兩個豬扒面同熱啡,來左後叫亞姐拜託比一隻碟裝豬扒,得來係好晦氣既:無呀!個人開始有d燥。塊豬扒又梅又多味粉去醃,真係好差。個啡完全無啡味,真係求其係澳門一間茶記叫上述兩樣野都好過佢地(因本人會去澳門工幹所以常常食澳門d茶記)。埋單時叫極都無人理你,之後收錢時態度亦好差,每碗面仲要收25蚊。其實出來玩一百幾十食一餐真係無所謂,但條氣真係好唔順。一無禮貌二無水準三收費貴,呢間野我保證十個去試十個都會媽住走。不過呢間野名夠響,大把大陸人掛隊等比佢昆,但我真係覺得呢間野真係變晒,又係一間比盛名所累既食肆,唉Read More
食呢間野真係火都黎, 質素其差, 真係唔知舖頭入面d人用咩心態係serve客人, 或者佢地根本無當過我地係人.
2011-12-21
小連
有咩理由如此不堪@大利來豬扒包
小連
2011-10-04
Follow
大利來在大三巴開了分店,未見新鋪資料,放了在舊鋪同大家分享一下先﹗話說國慶o個日我地一行六人去左澳門,做左件傻事,要同大家分享一o下﹗第一件傻事係行左去大三巴,九千幾人在迫,比彌敦道有過之而無不及﹗再一件傻事就係我地見到有個哥哥拎住個牌寫住大利來記豬扒包﹗一場來到澳門點都要整番個豬扒包吧,於是跟佢指示上大三巴﹗殺上大三巴牌坊,人潮於鯽,行上去仲難過Sogo過馬路﹗你推我擠的衝上去,上到去好似打完仗咁成身濕哂﹗嗱嗱嗱,就在大三巴牌坊前的,大利來記豬扒包﹗大利來在澳門有幾出名唔洗講吧,每天氹仔那邊的露天茶檔都濟滿了排隊等吃的遊客,我要強調是「遊客」因為本本旅遊書也有介紹﹗本地人或已吃過的十之八九都不會再去,因為真的不外如是,記得兩三年前同食家試過次後已沒有再去了﹗友人話試試,就一人買一個啦﹗$22一個,佢真係好好賺﹗食家點了辣魚包﹗佢話到明係即叫即做,等左三分鐘左右就有得食喇﹗包完全不熱的,拿上手已唔多對路,焗都無焗過﹗一啖咬落去,一行六人都打左個突,包唔熱唔在講,仲要係又硬又韌的,完全不鬆化,很明顯出爐已放置很久,唔係隔夜架嘛?﹗豬扒方面,大小唔同佢計,塊豬扒一味死鹹雪藏貨,好老實我去街市買個燒烤包入面件豬扒都一定比佢好食﹗咁既貨仔加包陽光檸檬茶夠膽死收人$30,真係xxxxxx﹗有冇搞x錯﹗食家的辣魚包,包又係同豬扒包一樣唔熱,辣魚加入左洋蔥及咖哩,反而有o的咖哩味,但係由於個包真係太失色,食家一路吃一路鬧﹗最後食左半個掉了﹗聽聞這店已開進威尼斯人,仲要天天自由行遊客排哂隊等半小時先有得食﹗真係god bless u!!上OR網見人人在鬧,我暗罵自己都係笨人一個,上當多一次,我想這必會是人生的最後一次﹗Read More
+ 4
呢個飽外面硬「gud gud」,入面乾「曾曾」,麫粉都未熟,肯定是平價貨。
2011-10-04
氹仔呢間執咗啦!
2011-12-25
國慶人潮如長江水
Ezzbayer
澳門人一定不去食的豬扒包
Ezzbayer
2011-08-17
Follow
包硬都食唔到,豬扒"那"到梅哂, 重要一D都唔熱,食左一啖掉了,幫襯重要丐食咁,俾人閘, 重要係威利斯人開分店,斬人$45一個包, 但又真係好多大陸同香港遊客排大隊去食,真奇怪Read More
doudouhere
千祈唔好专登去食
doudouhere
2011-08-10
Follow
又是一家美名渐变恶名的店子。行前并未决定要去,只是当天游玩走走停停,下午五点腹中响鼓时刚巧在大利来那里,无论好坏只此一次而已。。五时刚过,店中有七成左右客人。其时猪仔包售完,说只有菠萝和甜餐包两种,既然来了就试试先。上来件包,扒是热的,大大片,肉汁丰富,虽嫌薄了些但还算有口感,中规中矩。菠萝和甜餐是凉的,连翻烘一下的诚意都没有吗?且软烂,刚刚拎起就碎掉奶茶的奶味及茶味都很淡,却是极甜,甜到漏,无法饮。直至所有冰块化尽,方可入口,于是整杯奶茶便如无奶无茶的“色水”一般。再试多一碗猪扒米,扒是新整的,热热的多汁香口,但米粉就似刚出凉水般是硬的,筷子捞起是两头并不下垂,硬颈地撑着,真是让人开眼界。边吃边摇头,回想起网路上关于大利来的种种溢美之詞,头顶烈日大排长龙的游人,看着脚下的烂纸巾,水湿湿油腻腻的桌面,不由得安慰自己,无论好坏只此一次而已。。店里态度热情,上包速度及算帐速度极快,算是加分点。Read More
Him~~
越食越難食
Him~~
2011-08-09
Follow
其實exactly幾時食我唔記得左, 大約係今年5-6月之間岩岩考完試, 而一位外國返黎ge visiting同學又差唔多走, 諗住去一轉澳門玩下啦咁例牌都係去大利來記搵食ga喇一去到搵位, 問阿姐, 又例牌比佢串幾句啦, 廢鬼事理佢自己搵位, 1-2分鐘就搵到每人叫左豬扒包, 飲品都無叫, 成十九幾蚊叫凍冷飲我先唔會咁傻(同枱有個後生仔自己一個人食, 一個包+一杯凍奶茶已經成40蚊落樓, 真係難為佢)呢度呢就無咩衛生可言ga喇, 去過ge朋友都知咩事, 樓下都有講過咁2010年果時都同女朋友去食過一次, 感覺mama地, 不過第一次食澳門大利來記ge豬扒包呢個感覺加左佢唔少分今次再食, 感覺得好唔同, 唔再係第一次ge感覺, 而係有最後一次嚮大利來記食豬扒包ge感覺個包黎到, 無咩香味, 放到去個鼻隔離先有d炭燒味, 無錯係幾香ge不過一咬落去, 嘩, 咩黎ga?? 咁硬ge!?個包凍凍地不故止, 仲要死咬難咬先分得開, 之後仲要死趙難趙先吞到至於塊豬扒.....算吧啦, 同個包鬥乾總結就係呢d點睇都唔係叫咬口, 係叫咬極都放唔到入口其實一個豬扒包, 我唔要求你整到識飛, 但最起碼唔會食到人地牙較痛先.我同d同學都食到無晒聲氣, 最後我本著唔浪費食物ge態度好辛苦咁ko左佢難食唔係罪, 但難食得黎仲要出名、仲要收人咁貴就罪無可恕雖然我相信大利來記呢個金漆招牌嚮短期來ge吸引力唔會有明顯下降, 但係作為一間對食客負責任ge食店, 希望佢地可以改善對客人ge態度同食物ge質素, 客人係一個都唔可以得失, 食物質素更加無再差落去ge餘地.最後最後, 我岩岩嚮一個剛去完澳門ge朋友fb度見到一句說話:原來真係求其食一間都好食過大利好多對於未食過其他舖頭ge豬扒包ge我黎講, 呢句說話已經有70%係真.Read More
無咩