Restaurant: 澳門咖喱王清湯腩
Info:

2020-08-07 1820 views
唔多講,味道真係麻麻地‼️可能自己係屋企整都好食過佢😪價錢唔係貴,而係唔值🙁🔹澳門炒飯$40 :勁hea🥱得d火腿同菜食唔出咩味😓同事話似蝦醬但一d蝦醬咸味都無😑🔹芙蓉煎蛋飯$41 :賣相加返少少分😂但味道一般,唔算特別好食又唔係好足料🙄雞蛋多過料好多🔹番茄鮑片通$33 :呢個味道最正常😑如果連水吧野都唔正常.....咁佢就真係gg不過食完都有少少口渴😞應該都加左唔少味精味道:1/5環境:3/5服務:2/5抵食:1/5

🔹澳門炒飯$40 :
勁hea🥱得d火腿同菜
食唔出咩味😓同事話似蝦醬
但一d蝦醬咸味都無😑

🔹芙蓉煎蛋飯$41 :
賣相加返少少分😂
但味道一般,唔算特別好食
又唔係好足料🙄雞蛋多過料好多

味道:1/5
環境:3/5
服務:2/5
抵食:1/5

#肥doi牛頭角.呢間既牛腩都算得上出名,之前係youtube都見到有人提過,但估唔到原來係黃店黎,自此觀塘又多一個飯堂選擇!-《皇牌印度咖喱牛腩飯》$59第一次食味道太甘有啲唔似食緊咖喱。第二次再食香料味道終於唔太搶,牛腩份量好足,size大約一隻麻雀咁上下,肥瘦都算適中唔太痴牙又唔會散收收。.《香煎酒糟肉餅飯》$55大大塊煎肉餅入面夾住啲酒糟同埋碎洋蔥,加埋醬汁味道酸酸地幾開胃,肉餅兩邊都煎到金黃少少燶,厚度適中,岩哂肉餅痴食.《招牌清湯腩河》$49湯底有啲咸好似有少少味精。蘿蔔都煮得入味咬落無起渣。,河粉唔算碎都算夾到。主角牛腩有啲偏瘦但幾有牛味,大家想食肥啲既話不妨落單果陣同店員講。整體黎講清腸腩河唔夠咖喱同肉餅飯好食!-👅味道:7/10🍱賣相:7/10 .🏠環境:6.5/10普通茶記格局有卡位有圓枱,擺位有啲逼夾。店入面係隱性既黃,目測除左店內中間條柱&收銀張枱之外就見唔到有文宣既蹤跡。不過收銀機旁放左有《荃扣里》既損款箱,抵讚!.⭐️總評分:7/10其實朋友仲推介左其他招牌菜,例如川醬乾炒牛河同麻辣牛腩飯,不過短時間內食唔哂,大家都可以一試!
#肥doi牛頭角

《皇牌印度咖喱牛腩飯》$59
第一次食味道太甘有啲唔似食緊咖喱。
《香煎酒糟肉餅飯》$55
《招牌清湯腩河》$49
湯底有啲咸好似有少少味精。
蘿蔔都煮得入味咬落無起渣。,河粉唔算碎都算夾到。
整體黎講清腸腩河唔夠咖喱同肉餅飯好食!

👅味道:7/10
🍱賣相:7/10
🏠環境:6.5/10
普通茶記格局有卡位有圓枱,擺位有啲逼夾。
⭐️總評分:7/10
2020-06-24 970 views
雖然出名在咖喱牛腩,但估唔到佢個煎酒糟肉餅咁好食,好香酒味,啲肉又唔會梅,個肉餅入邊仲有肉汁,外面又煎好香。仲叫咗麻辣牛筋、同新疆雞扒都好有特色,值得再去。仲有其他特色野想試。我唔知點解佢叫澳門咖喱牛腩,同澳門有咩關係。不過佢嗰啲麻辣、新疆風味,嗰啲嘢都做得幾好。啲餸好似都比較偏北方嘅做法。食飽見隔離食個黑椒牛柳粒好香。搞到自己都好想再食。服務方面茶餐廳來講其實都真係算幾好。我哋冇叫嘢飲佢主動幫我哋加水
仲叫咗麻辣牛筋、同新疆雞扒都好有特色,值得再去。

仲有其他特色野想試。

食飽見隔離食個黑椒牛柳粒好香。搞到自己都好想再食。

煎酒糟肉餅
煎酒糟肉餅
2020-05-03 1297 views
冇下次之選❗️本身座位都好逼下,枱面又有漬,叫左幾次先有人黎抹。諗住試下個清湯腩點知到落單又話冇,又廢事走人就叫碗米線。然後食食下見到有隻原隻曱甴屍體真心難頂,廚房入面既情況一定更惡劣。雖說餐廳廚房多數都污糟但寧比人知莫比人見啦,你成隻曱甴送出去比客人食......呢間餐廳唔推薦❌冇下次之選❗️本身座位都好逼下,枱面又有漬,叫左幾次先有人黎抹。諗住試下個清湯腩點知到落單又話冇,又廢事走人就叫碗米線。然後食食下見到有隻原隻曱甴屍體真心難頂,廚房入面既情況一定更惡劣。雖說餐廳廚房多數都污糟但寧比人知莫比人見啦,你成隻曱甴送出去比客人食......呢間餐廳唔推薦❌
冇下次之選❗️
本身座位都好逼下,枱面又有漬,叫左幾次先有人黎抹。
冇下次之選❗️
本身座位都好逼下,枱面又有漬,叫左幾次先有人黎抹。
2020-04-25
2020-04-29 1079 views
本人甚少寫食評 但真係從來無食過一間餐廳態度可以差到激發到我寫食評既地步!頭先12:40am 同男朋友一齊去食,一開始有個侍應話佢地已經關啦,但個男老闆見到我地入黎就即刻同個侍應打眼色意思係做埋我地生意先,當時個侍應都有提我地1點會關門,我話無問題。我地坐底就即刻爭取時間睇menu,但menu都有6、7頁,睇唔夠半分鐘,個老闆娘就問我地食咩,咁我男朋友一心想食常餐,就好快叫得,咁我立眼見到個荷葉飯就叫呢個,佢話蒸野無,禁唔緊要我再睇睇,但我再睇左幾秒都無,佢就:快少少叫啦廚房關啦 (我心諗連睇menu既時間都比唔到個客既話就一早關門唔好叫個客坐底啦),我話我要d時間睇,佢就話: 你想食咩姐? (我已經開始嬲 禁既態度都有?仲要老闆娘!)叫完之後,佢就即刻埋單,我就同佢講其實可以比少少時間個客 佢就話:我無唔比你 你可以慢慢坐 坐到1點我都唔趕你走。我話:禁你頭先不停吹我食咩?連睇既時間都無 一係你一早唔好做我生意 佢就一句神回覆:唔好意思wor! 其實唔想道歉可以唔道 個wor字真係想趕客走! 仲要我一食完就秒速汁台,飲品都未飲完就抹台!食野仲要受氣 無下次!

仲要我一食完就秒速汁台,飲品都未飲完就抹台!

食野仲要受氣 無下次!
2020-01-03 1203 views
午市搵野食,路過店員阿姐出晒力sell,決定一試 (冇睇食評就入就中伏了...)見佢標榜牛腩做招牌菜,於是叫左個$63既”招牌牛腩泡飯”,不得了得4件細牛腩都算,仲要極濃味精湯,加上牛腩非常韌,食左幾啖填飽就算了以後不了

以後不了

2020-01-03
2019-12-04 874 views
雞煲火鍋放題,諗住都唔差得去邊,點知啲雞白烚😡,肥牛只有一碟不可再叫,火鍋配料得三張紙,飲品只係得一杯嘢飲,如叫可樂要加21蚊一罐😔,最重要我想食嘅炸魚皮同響鈴都冇🔥🔥😡,每人仲要$138一位,一定唔會再有下次
2019-11-15 881 views
又到一周一次放監去搵食時間。今次陳仔帶左我地去牛頭角嘅茶餐廳食lunch.牛頭角觀塘呢日晏晝立立亂。可以用兵荒馬亂黎形容。不過無阻幾個小鬼出去搵食。反左咁耐牛頭角都只係響海濱活動多,好少去馬蹄徑呢頭。原來呢邊都好多民生小店舖。茶記車仔檔都唔少。今日見有時間可以晏番,所以陳仔帶我哋去遠啲食,就試下呢間茶餐廳。好似出名牛腩,咖哩飯。聽個名都知又咖哩又清湯腩。牛一定好食😋v仔試左個清湯牛腩飯。腩有啲肥,不過都夠淋都係正常水準。清香腩飯唔錯。咖哩腩就偏藥味,v仔慢慢地不過都算濃郁嘅。陳仔可能覺腩肉有啲肥叫左豬扒咖哩。下次再過呢頭搵食。
又到一周一次放監去搵食時間。
今次陳仔帶左我地去牛頭角嘅茶餐廳食lunch.
下次再過呢頭搵食。
2019-10-26 562 views
餓餓地嗌咗個下午茶餐川醬乾炒牛河 無乜期望 點知竟然好好食牛河有辣度選擇 我揀咗小辣 都有辣味河粉有濃濃嘅牛汁 而且炒到一條條 唔會一大pat咁黐埋一舊 色水都好均勻牛肉亦濃厚 河粉拌以蔥 九黃芽菜 非常有口感
餓餓地嗌咗個下午茶餐
川醬乾炒牛河 無乜期望 點知竟然好好食
牛河有辣度選擇 我揀咗小辣 都有辣味
牛肉亦濃厚 河粉拌以蔥 九黃芽菜 非常有口感
2019-09-27 707 views
朋友介紹話呢度嘅招牌牛腩好好食咁我當然嚟試下啦。門口和店內同一般茶記無咩分別不過乾淨。我第一次見茶記會比碗熱水你洗餐具,通常都只會用佢地比嘅茶或水洗,所以覺得佢地好細心。晚餐小菜都好多選擇(我只影左我有點野個兩版),搞到我選擇困難症發作好彩老闆好熱心,好好笑容咁比意見我地,唔會崔我地落單,亦唔會不停咁遊說我地叫好多野。招牌特級清湯牛腩啲牛腩好好吃,好滑。佢好大碗,雖然底部全都係白蘿蔔,不過佢份量都好多。啲白蘿蔔非常入味,我地後尾係要爭蘿蔔食啲湯果然名符其實清湯,一啲都唔油,仲有好濃烈嘅牛肉味,我最後倒左啲湯落碗飯度,變湯飯腐乳通菜佢啲腐乳同通菜係分開嘅,其實咁都幾好,你想食幾多腐乳都可以自己選擇豆鼓蒸刀貝條魚蒸得岩岩好,佢地個醬汁好似特別處理過,幾特別

招牌特級清湯牛腩

腐乳通菜

豆鼓蒸刀貝
條魚蒸得岩岩好,佢地個醬汁好似特別處理過,幾特別
Type of Meal
Dinner
  • 招牌特級清湯牛腩
2019-09-08 438 views
晚上同老婆一齊行街行下呢到牛頭角發現有非常香的牛腩味, 於是就走進了這間餐廳食牛腩, 看了餐牌很耐, 除了牛腩之外我們都沒有什麼意見。 突然之間店員走黎, 問我們有冇什麼頭緒 於是他就介紹了他們招牌的牛腩, 以及秘製的 牛腩 , 牛腩嚟到之後我們嘗試了一口,看上去只是平平無奇的牛腩但食落之後非常清甜, 肉質鬆化, 實在同其他地方食到的牛腩非常不同,店員解釋這不是一般的牛而是醃牛 , 魚方面 的醬汁 是 秘製 的非常有特色不會太鹹不會太甜剛剛好。 其實這裏還有火鍋招牌的咖哩牛腩飯咖哩雞等等, 因為我們只是得兩個人食不要那麼多但我們還會再來。
2019-09-08 310 views
雞煲潮流由早幾年前冒起,依家都變咗一種火鍋選擇,估唔到喺呢間茶餐廳都有得食!先講餸底,除咗雞煲仲有牛腩煲、酸菜魚等等,真係好多嘢揀,仲可以揀2個食鴛鴦鍋!每一煲都會送肥牛,所以唔怕冇肉食!**個人推薦食「酸菜魚」,一黎酸菜唔會太酸整到個煲唔好食,二黎啲魚爽口又滑(當然要小心細骨)

2019-07-24 449 views
餐廳内部環境略為擠迫,冷氣則足夠。廚師推介套餐有12款,價格介乎39元至59元之間,選了粟米班塊飯配熱奶茶45元,粟米班塊飯份量足夠,班塊亦不少,外層粉槳略厚,內層肉質一般,粟米汁多,少少甜少少咸,白飯略硬但沾了粟米汁吃就可接受。熱奶茶的茶味香濃,少少苦澀味。總結:簡簡單單一餐,味道可接受,價格合理。
餐廳内部環境略為擠迫,冷氣則足夠。
熱奶茶的茶味香濃,少少苦澀味。
總結:簡簡單單一餐,味道可接受,價格合理。
粟米班塊飯
熱奶茶
2019-07-20
2019-07-17 296 views
食左兩啖埋單走人  真係好難食醉雞完全無酒味 食緊凍嘅白切雞咁湯飯一啲都唔好食 淨係得個咸字蕃茄湯全部都係油垃圾餐廳 成餐飯無一樣野係好食等野食等左半個鐘都有 餓死都未有得食
食左兩啖埋單走人  真係好難食
醉雞完全無酒味 食緊凍嘅白切雞咁
湯飯一啲都唔好食 淨係得個咸字
蕃茄湯全部都係油
垃圾餐廳 成餐飯無一樣野係好食
等野食等左半個鐘都有 餓死都未有得食
2019-07-17
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
2019-04-11 553 views
今日十一點約了去觀塘整牙 , 因為整牙後要等兩個鐘才可以吃東西, 所以 光顧附近一間餐廳,看見仍有早餐就坐下試試, 我叫了一個腩碎紅腸米粉+脆豬+ 熱杏霜套餐 ,米粉來了,賣相雖然一般,想不到食落口, 湯底很鮮味, 令這碗米粉加分不少,不過牛腩碎就真係十分碎了,但味道都不錯,清清地又唔肥,紅腸也很好食,脆豬都幾脆,而熱杏霜就比較淡了一點, $30一個早餐,,整體而言都ok啦, 不過這間餐廳 十一點幾已經坐滿了八成人, 原來都幾受歡迎,埋單的時候還見到一些明星相,想不到咁細小的餐廳,都會有明星食客啊! 餐牌也有很多 不同的菜式任君選擇, 下次有機會經過都可以再次光顧的。