6K
Foodieblingbling
2025-04-16
2K 瀏覽
關注
Blingbling美食推介✨📍紅磡🥟滿堂樂滬京風味✨好有溫度既上海菜館☺️💠💠💠💠💠💠💠💠今晚黎到係紅磡既滿堂樂滬京風味,細細間舖頭,但好多野食!而且價錢都好划算,食物質素又高,怪唔知9點都仲滿曬人!而且好有溫度,店員會記得熟客食開咩,仲會主動同客人傾計☺️覺得好溫暖啊~💠淨上湯鴛鴦餃(白菜餃&韭菜餃)$44餃子好大隻,好足料!上湯都好濃,飲完一d都唔口渴!☺️💠燻魚 $35用先炸後燻,外皮脆,肉質嫩🥰💠擔擔麵 $45每條麵都掛湯,而且仲可以自選麵既軟硬度,鍾意食爽d又得,淋d又得~🧡💠醉豬手 $60超級大份!!黎到既時候比佢嚇一跳啊!💠熱豆漿 $6💠凍豆漿(支装)$12豆漿係低糖~ 唔會好甜☺️餐廳環境:💎💎💎💎💎/5服務質素:🌸🌸🌸🌸🌸/5食物味道:😋😋😋😋😋/5性價比:💰💰💰💰💰/5查看更多
JK_JessieKim
傳統滬式小店對食物的堅守
JK_JessieKim
2025-09-28
關注
這間連續三年獲得米芝蓮小食推薦的上海小店,始終保持著親民價格與樸實風味。從舊鋪開始經營至今,我都一直有支持~ 滬式燻魚麵 $50燻魚製作工序講究,先炸後滷的作法讓魚肉外層帶脆,內裡保持紮實口感。滷汁甘甜而不膩,恰當地襯托出魚肉鮮香。以這個價位能品嚐到米芝蓮推薦的麵食,確實難得。雲吞豬扒麵 $52炸豬扒的麵衣極薄,炸至金黃酥鬆,肉質保持juicy。雲吞皮薄餡足,鮮肉內餡飽滿多汁。麵條可選上海中麵或幼麵,後者口感較為細滑,更能吸附湯汁。醉豬手(半份)$35豬手處理得宜,口感爽彈不膩。酒香醇厚卻不過嗆,膠質豐富而無油膩感,作為開胃小菜十分適合。這間小店雖無華麗裝潢,但憑藉真材實料與用心製作,在競爭激烈的飲食界中贏得口碑。建議避開午市高峰時段,方能悠閒享受這份傳統滋味。查看更多
+ 1
tasty_foodie_babe
馬路邊滬菜小店
tasty_foodie_babe
2025-09-15
關注
第一次食滬菜,估唔到有驚喜,今次食early dinner ,入面都有好多人食緊野。冇食晏所以同朋友點左好多野食:醉雞(一份)好重花雕酒味,好香濃而且一份份量都算大份,隻雞又凍又滑即做粢飯 (開半)可以要求原個上或者開半,建議一定要襯熱食,點左個鹹味係用肉鬆做,好特別,如果一個人食一個都會飽肚津白餃雞扒米線水餃好新鮮而且鮮甜,如果可以食多幾隻就好🤣 個雞扒好surprised ,夠晒熱而入味,黑椒味重雞皮都好脆雲吞豬扒上海中麵豬扒係酥炸,咬落去成口都係酥,好惹味查看更多
+ 2
Peanuts Foodie
米芝蓮上海小店
Peanuts Foodie
Level 2
2025-09-09
關注
​近排好想食咸豆漿,但而家要喺香港搵到咸豆漿真係好難,咁啱朋友講起呢間店有兼且係米芝蓮必比登推介,一於就會一會佢啦!🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹咸豆漿|⭐⭐⭐|$16豆漿好濃,豆味重又唔會有豆腥味,油炸鬼及蝦米🦐份量又多,但無落醋令到豆漿結成絮狀,又無落醬油落去提鮮,榨菜都略嫌唔夠多,所以如果好似我咁想食傳統味道嘅朋友就會有種失落感,但作為一種新派改良健康版咸豆漿,佢係成功嘅。粢飯|⭐⭐⭐⭐⭐|$30店員應該見到我地兩個人叫一個粢飯,好細心咁問我地要唔要開二。個粢飯一上檯,我同朋友都俾佢個大細震撼咗眼球,對半切完嘅粢飯有成個拳頭👊🏻咁大,D餡真頭爆餡,D肉鬆一邊食一邊跌😆,油炸鬼咬落仲好脆添! 一人食完半個粢飯都已經飽左一半。五香牛展|⭐⭐⭐⭐⭐|$62牛展切得幾厚身,咬落啖啖肉,炆得好入味,店家揀左筋位多嘅部份,口感淋滑又充滿膠質。秘制醉雞 (半隻)|⭐⭐⭐⭐|$140醉雞一上檯,店員即刻主動俾多兩隻碗仔我地裝骨。醉雞食落口好香花雕味,隻雞夠肥,食落啖啖肉又滑捋捋,不過略嫌多D碎骨,如果呢方面可以改善埋就完美啦。🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹整體感覺:食物味道無得彈💯,食材選料上乘👍🏻,價錢公道,性價比高,店員服務幾周到。查看更多
+ 1
五香牛展
秘制醉雞 (半隻)
eatwise_hker
有質素嘅上海嘢
eatwise_hker
2025-09-07
關注
呢間係何文田站附近新樓盤地下嘅小店,原來係米芝蓮2024年推介😍但價錢一啲都唔離地,食物分量好多,性價比勁高!👏🏻👏🏻 - 即做粢飯:$30佢嘅粢飯真係好犀利!入面有爆多肉鬆餡!重點係!入面條油炸鬼都仲係好脆好脆!🤤難得可以做到餡多過飯,而且啲餡又做到好食,真係抵佢拎咗米芝蓮推介!👍🏻 - 酸辣水餃:$44- 淨上湯雲吞拼水餃 (津白餃):$44水餃同樣都係好多餡,而且個皮做到好chewy嘅口感👍🏻👍🏻湯底仲可以揀清湯/酸辣湯酸辣湯夠晒酸同辣,有好多豆腐絲同荀絲除左水餃,仲有菜肉雲吞,都係一樣爆多餡😍 - 燻魚:$35燻魚係嚟到上海菜館必食,呢度竟然都有賣👏🏻整嚟好入味,仲有好多醬,甜甜地,好食👍🏻 - 熱豆漿:$8呢度熱豆漿仲係用碗裝,好有味道🤭而且豆味勁濃,唔洗落糖仲飲得出豆香☺️ 味道:🤤🤤🤤🤤🤤/5性價比:🤤🤤🤤🤤🤤/5查看更多
淨上湯雲吞拼水餃
米芝蓮滬京味道
tsang hin ho
2025-09-04
關注
今晚同朋友喺紅磡啲酒吧飲完嘢,見好肚餓,望到Lee間舖頭好多人就入去試下,真係冇失望!1.Lee碗擔擔麵好正宗,麻香直沖鼻腔,食完成個人都醒神!2.豬扒炸得夠鬆脆,上海麵吸滿湯味,簡直係味蕾嘅小驚喜!3.五香牛展夠曬香,鹵香好入味,切薄片嚼落仲有肉汁,正!4.燻魚炸得夠透,再浸醬超入味,肉嫩汁香,一啖落肚超惹味!5.鹹豆漿夠滑溜,入口鹹鮮,鹹淡啱啱好,飲返碗好暖胃!6.醉豬手入味不膩,皮腍肉滑,酒香回甘,食完仲想添!查看更多
+ 5
ronzdesiree
米芝連2024年推介的性價比高的隱世上海菜
ronzdesiree
2025-08-28
關注
呢間上海菜真是一個寶藏,尤其係我同老公最愛嘅平日放工飯堂!喺附近商場選擇唔多嘅情況下,呢度真是一個好去處,夠方便又好食!😋 我哋係常客,每次嚟都一定要叫熱豆漿加半熟蛋,嗰種滑溜溜嘅口感,每次飲都好滿足!🥛前排同一個友人嚟食飯吹水,發現佢哋menu多咗好多新菜同麵食,比我幾個月前嚟仲豐富!真係好難唔叫碗麵就走人😂 我同友人各有各愛,佢揀咗豬扒麵,我點咗雞翼麵(涵水汁),甜甜地好入味!雲吞都好正,本身已經好好食,但我有加醋嘅習慣,點知加咗醋之後,雲吞餡嘅香味更出,帶嚟一個意外驚喜!更唔少得就係我地兩個女仔都大愛既醉雞, 半隻夠我地食架喇, 個味比起我去上海菜既酒樓相對上清少少, 所以入口既一刻都唔會俾D 花雕酒搶左雞既原味總結- 又多一間隱世小店係米芝連推介, 價錢商宜簡直夠晒性慣比高!查看更多
+ 4
tiffsuet
《紅磡低調的米芝蓮小店🥟》
tiffsuet
2025-08-24
關注
˃ ᵕ ˂ 凍豆漿 $12枝豆漿可選枝裝或杯裝杯裝會更便宜一點點豆漿的甜度剛好很讚入口順滑亦帶有豆香ᯅ̈The soy milk is available in bottled or cup form, with the cup being slightly cheaper🤣 It has just the right sweetness, offering a smooth texture and a delightful bean aroma🥛˃ ᵕ ˂ 招牌鹹粢飯 $30即叫即包確保最新鮮熱辣辣的糯米飯包著肉鬆榨菜油條等餡料滿滿的一大份很飽肚味道也有層次感不錯(˶´ ˘ `˶)It has been awarded the Michelin Guide’s Bib Gourmand from 2022 to 2024 and is renowned for its Shanghai-style ‘Cifan,’ featuring meat floss, pickles, and deep-fried dough, prepared à la minute for maximum freshness🤍˃ ᵕ ˂ 淨上湯津白餃 $44津白與豬肉確實很配入口餃子很清甜多汁肉餡比例高十分鮮香ฅ'ω'ฅThe dumplings are of exceptional quality for the price, with thin wrappers packed with flavourful meat filling🥟————————————————————————————滿堂樂滬京風味 (紅磡)紅磡機利士南路38號必嘉坊地下G713及G715號舖𓍼 #foodietiffhk 𓍼 #foodietiff推介𓍼 #foodietiff紅磡查看更多
+ 2
街坊價高質滬菜
rosie1118
2025-08-18
關注
我同朋友都好鐘意食上海野,知道呢間係連續三年得到必比登推介,由佢未搬鋪之前已經想食! 今日去開紅磡,就去食!鎮江排骨配上海中面湯底我自己幾鐘意,有肉味! 鎮江排骨用左平時豬軟骨既位置,整體味道酸甜可口,仲帶有濃郁既醋香,排骨肉質軟嫩。上海中面有咬口,而且掛汁。雲吞豬扒面雲吞餡好多,好足料! 豬扒煎炸後好香口,好惹味! 呢個就砲配左上海幼面,同樣好食!咸豆漿係必點! 今次係我第一次食! 獨特既鹹甜交織,有種微微既豆花口感,配料有蝦米仔,油炸鬼同蔥粒,咸香惹味! 炸雲吞外皮酥脆,肉餡鮮味,越食越開胃。查看更多
yoyopie
好抵食之米芝蓮上海菜
yoyopie
2025-08-09
關注
我同屋企人叫左幾個款式都好好食🩷🩷🩷🩷🩷 平靚正之選👍🏻我叫左兩個酸辣津白水餃配上海幼麵,佢個水餃分量都幾多又大粒,好足料啲餡料同埋佢湯啲材料。而且佢酸酸辣辣既湯底配埋麵食,真係好開胃。仲有鹵水雞翼都好正,醃得好夠味,而且又嫩滑啲肉。同埋佢有個燻魚好特別,個味道好似糖醋汁咁,第一次食呢個醬汁煮魚都幾好食,出奇地好夾。佢個豆漿都好好飲,豆味夠濃又唔會太甜。五個心心為最高分滿堂樂滬京風味 (紅磡)紅磡機利士南路38號必嘉坊地下G713及G715號舖查看更多
+ 4
JoeyZz
抵食米芝蓮推介
JoeyZz
2025-08-01
關注
今次試呢間米芝蓮推介嘅滬式小館,真係有驚喜。🍖 炸豬扒($20)抵食到癲,炸得酥香唔油膩,唔厚切但醃得入味,食得出唔係求其炸出嚟。🌶️ 酸辣雲吞($44)湯底酸辣有層次,佢嘅酸同平時食嘅有啲唔同,加咗蕃茄,幾特別。雲吞皮薄餡靚,內餡調味做得唔錯得。🥟 生煎韮菜餃($30|五隻)煎得香脆,入面韮菜香味滿滿,啖啖多汁。🐷 醉豬手($35|半份)豬手Q彈夠味,膠質豐富但唔膩。🍜 燻魚麵 + 上海中麵($50)燻魚夠香唔死鹹,配埋甜甜地嘅汁,心諗如果有碗飯就好啦🙈上海麵煙韌有咬口,麵上仲會有雪菜同埋蔥👍🏽👍🏽🥤 凍豆漿($8–12)滑同香,唔會生澀,杯裝支裝任你揀。💬 總結一餐$199,食得好飽又滿足。好抵食!查看更多
or#tm66622114
待應拆單小心睇單
or#tm66622114
Level 1
2025-07-27
關注
叫餐牌上面明明有兩款面,待應自行轉額外加冬菇,咁就加咗$10,問返佢就話唔小心,到賣單都係收我每碗加咗$10。40幾蚊晚餐就變50幾蚊。收銀話唔係佢負責落單所以張單係咁就咁喎,對唔住都無。查看更多
ballb06
必食粢飯
ballb06
2025-07-17
關注
呢間餐廳出名食粢飯,有甜同咸選擇,我地叫左一個咸食,呢度既粢飯好大個同足料,入面既涵料仲可以跟據個人喜好去加涵料或者減涵料,加涵料都只係加多幾蚊,我地叫左一個涵料真係好豐富,仲幫我切開左方便易食,入面有勁多肉鬆,榨菜同埋油炸鬼等涵料。餃子叫左雲吞拼餃子,韮菜餃自家制入面好多韮菜涵,雲吞都幾大粒。煎餃比較香脆,小編比較鐘意食煎餃既口感,鐘意飲湯既就揀湯餃比較好。份量都大碗嫁。豆漿枝裝方便飲,豆味幾濃查看更多
+ 3
ImZeroHo
當一個粢飯賣HKD30
ImZeroHo
2025-07-13
關注
心血來潮突然很想吃粢飯,就到附近滿堂樂點了一個外賣,付完錢才想起為什麼自己很久沒來。30元一個粢飯,M記都可以吃到一個餐了,而坊間的粢飯往往才12-18元。多支付了50%, 那麼好吃本身就是應份的。只是香港人太有錢了,對低價餐飲的價格敏感度很低,往往只要100元以下,質素好一點,拿到Michelin, 香港人就很容易趋之若鹜,覺得很划算,忘記了食物本身的價值。對餐廳而言,只要卡好50元上下的街頭小食,100元的心理關口,或者400元3-course的必比登推介,把10元的粢飯堆砌到30元,把50元的車仔面堆砌到100元,那就離大排長龍不遠了。查看更多
Savannapoon
懷舊
Savannapoon
2025-07-10
關注
話說阿媽同我講以前食過鹹豆漿!唔知呢家邊一度有得食呢?最終俾我搵到一間有得食鹹豆漿鋪仲要係2024年米芝蓮得獎🏅👀鹹豆漿$16 好多油炸鬼同蝦米!健康之餘好足料生煎韮菜餃(五隻)$30🥟好味煎得好香!仲食咗兩碟添😋燻魚$35呢個熏魚酸酸甜甜好開胃!👍🏻酸辣湯$32呢個真係讚👍🏻好多料,口感豐富,酸酸甜甜辣辣🧡 多重口感 擔擔麵$45 呢個比起一般出邊唔同ge佢係可以俾我選擇粉絲或者米線 👍🏻👏🏻!味道唔會太鹹!多肉碎榨菜🫶🏻辣椒油、芝麻醬、碎花生! 好味😋而我選擇咗粉絲 變了另一番風味🙂查看更多
+ 5