oldnumde
美孚新店湘野開箱試食🔥
oldnumde
2025-07-20
關注
昨晚喺美孚B站新開嗰間【湘野】,試咗佢哋招牌幾款湘式餸菜,成餐飯又香又辣又抵食,三個人食到超滿足😋。🔹 沙姜走地雞煲($119)雞件分量十足,啖啖肉夠嫩滑,雞皮微脆,滲滿沙姜同蒜香~滾熱熱一上枱就聞到香氣,撈飯一流🤤!湯汁微辣微鹹,唔會太膩,仲有啲蓮藕片、蒜頭、薑片點綴,整體口感層次豐富。🔹 蒜香花甲($119)花甲新鮮,冇沙,啖啖肉!蒜蓉醬汁超惹味,帶微辣,一啖汁一啖飯真係好邪惡🤯!成碟花甲入味又夠熱辣辣,打卡又夠吸引!🔹 蒜蓉粉絲活蝦($118)蝦肉爽口,完全唔粉!蝦味鮮甜,配上底層吸晒湯汁嘅粉絲,鹹香入味。蒜蓉鋪面唔吝嗇,每啖都充滿香氣~粉絲份量唔少,三個人share都啱啱好💯。🔹 油麥菜($59)簡單炒法但好有鑊氣,蒜香十足,唔會過鹹~用嚟中和返主菜嘅重口味就啱晒~🧋 手打鴛鴦檸檬茶($28)好清爽,有香濃茶底,配上新鮮檸檬片,平衡晒成餐辣勁🥵。📍【湘野(美孚店)】💺 室內環境舒適企理,雖然唔算大,但氣氛熱鬧,有卡位坐得舒服。服務員都幾殷勤,叫嘢快手~非常適合三五知己晚餐!查看更多
+ 4
venuslovebaby123
很正的湘菜😆
venuslovebaby123
2025-07-16
關注
今次一到美孚一間食湖南菜,環境亦好有內地風風格,入到去好似置身於內地一樣菜式😆泡椒牛蛙 $129泡椒味很濃郁,而且牛蛙的肉很肥美,配上不同種類的配菜,例如雲耳,椰菜花等辣椒炒肉 $99上菜非常之香氣撲鼻,以辣椒混上蒜頭炒出嚟, 很惹味,而且辣椒食落去不是太辣,如果當配菜一樣,吸上濃濃的油香味道, 十分滋味😆😆長沙臭豆腐 $39外皮炸到脆卜卜,醬汁混得很惹味,咬落去外脆內軟小炒絲瓜 $55食了多款香辣的菜式,所以叫了比較清淡的菜,絲瓜很腍,而且很出味,斟酌絲瓜的湯水亦很濃郁,可以解油膩手打鴨屎檸檬茶 28很大杯,食辣嘢必備的檸檬茶,解渴之餘亦可解辣查看更多
+ 7
myy123
街坊湘菜份量好大份
myy123
2025-07-12
關注
朋友住曼克頓山話落樓下食飯見到這一間湘菜就試一試餸菜選擇都好多一條門口就見到好多電飯煲原來可以一煲飯咁樣叫好搞笑店員話一煲大約有三碗飯 我覺得真係好多枱邊有個位可以放電飯煲四人食飯就一人揀咗一個餸梅菜扣肉乾鍋肥腸香辣扇子骨大碗花菜梅菜扣肉肉質肥瘦均勻甜甜的豬肉油香味濃鬱香滑扇子骨大大條肉質好香口, 覺得孜然味好重 小辣唔會好辣乾鍋肥腸感覺肥腸同平時食開的豬腸有少少唔同比較爽口沒有太肥膩的感覺乾鍋底有一個小火暖住所以會越食越辣四個人食飯最開心就係可以食的款式比較多最尾大家都想食啲甜品就叫了兩樣老長沙糖油粑粑覺得係沒有餡料的湯圓, 同張沒有想像中的甜味道都好香口紅糖發糕覺得有少少不像甜品味道比較淡但係好重米香味覺得如果唔食飯直接叫這個送餸食都ok整體覺得份量都好大碟, 價錢都好大眾化查看更多
香辣扇子骨
枝角必食推介:乾鍋花菜+爆炒肥腸
cecicheung
2025-07-10
關注
喺荔枝角想食辣嘢,「湘野」絕對係隱世飯堂!兩道必點招牌菜,食過返尋味乾鍋手撕花菜鑊氣爆燈!花菜用高溫快炒,邊位微焦帶脆,咬落「索索聲」。秘製在於㷛仔持續加熱,越煮越入味。自家煉嘅豬油渣同湖南臘肉粒吊味,鹹香滲透每條菜莖。重點係「爽口唔出水」—師傅即場手撕花菜,唔用刀切,保留粗纖維吸汁力,辣中帶甜,送飯一絕!土匪爆炒肥腸大膽試呢道!冇半點異味。過油鎖住肉汁後,落孜然粉、花椒、乾辣椒大火顛炒。入口外皮酥脆似炸豬皮,咬落卻有啖啖脂香,配炸到金黃嘅蒜片同辣椒,鹹辣惹味到「吱吱聲」!怕膩?夾埋伴碟嘅酸蘿蔔片,瞬間解膩再戰!花菜揀「少辣」更能嚐到煙燻香肥腸要趁熱食!凍咗脆度減半真實食評:「以為肥腸會韌,點知似食緊脆皮燒肉!」、「花菜嘅臘肉油香,連唔食菜嘅老公都清碟!」 嗜辣老饕記得mark低~查看更多
+ 3
香港也有正宗湘菜
Alice_foodie
2025-07-08
關注
之前係深圳食過湘菜覺得重口味但好好食,原來香港都開左好多間湖南菜。價錢都好抵,而且味道都好正宗!六點半已經滿座,七點幾出面已經大排長龍~🌶️湘野辣椒炒肉 $99呢道菜係必點,甘先試得出有無真功夫。小辣都辣但好過癮,而且有個鍋熱住保持溫度。🦆鮑魚老鴨鷄 $139起碼有6隻鮑魚仔,呢個價錢好抵食。🥚蒸鮮雞蛋 $48雞蛋蒸到好滑,但鹹左D!🍋手打鴛鴦檸檬茶超級大杯,絕對夠兩個人飲。茶底好出,同出面茶飲店有得輝。⭐老長沙糖油粑粑係湯上,第一次試甘樣既食法,好味道。好有咬口。⭐紅糖發糕$39非常推薦呢個發糕!熱辣辣食超級好食,口感係軟熟。香港也有正宗湘菜之前係深圳食過湘菜覺得重口味但好好食,原來香港都開左好多間湖南菜。價錢都好抵,而且味道都好正宗!六點半已經滿座,七點幾出面已經大排長龍~🌶️湘野辣椒炒肉 $99呢道菜係必點,甘先試得出有無真功夫。小辣都辣但好過癮,而且有個鍋熱住保持溫度。🦆鮑魚老鴨鷄 $139起碼有6隻鮑魚仔,呢個價錢好抵食。🥚蒸鮮雞蛋 $48雞蛋蒸到好滑,但鹹左D!🍋手打鴛鴦檸檬茶超級大杯,絕對夠兩個人飲。茶底好出,同出面茶飲店有得輝。⭐老長沙糖油粑粑係湯上,第一次試甘樣既食法,好味道。好有咬口。⭐紅糖發糕$39非常推薦呢個發糕!熱辣辣食超級好食,口感係軟熟。查看更多
cmyip1030
地道湖南菜
cmyip1030
2025-07-08
關注
荔枝角的【湘野】主打地道湖南味,貫徹「大師掌勺、新鮮食材、現做現炒、滿意100」的四大承諾,還貼心地不收加一,讓客人吃得心滿意足。海帶苗肉丸湯:湯底清甜,海帶苗脆嫩,手打肉丸香滑彈牙,足見廚師功力。香辣小酥肉:炸得外酥內嫩,灑上孜然粉,辣勁十足,一口接一口停不下來。紅燒鱸魚:色澤誘人,香辣入味,魚肉細膩無腥,老少咸宜。小炒絲瓜:絲瓜清甜爽口,保留原汁原味,展現出炒功火喉。五常大米:粒粒分明,香氣撲鼻,果然係香米之王。老長沙糖油粑粑:外甜內糯,是完美的解辣甜點。手打鴨屎檸檬茶:茶香中帶花果香,酸甜醒胃,令人驚喜。總結,餐廳用心演繹每一道菜式,既保留湘菜的靈魂,又能夠融入港人口味,是不可錯過既湖南味道。查看更多
海帶苗肉丸湯
首嘗湘菜味道還可以
nickymilk
2025-07-07
關注
呢度嘅SET LUNCH有9款選擇,當中只有1款係唔辣嘅,價錢就由$52至$72,我們二人就一個叫咗最平的$52,就係唔辣嘅「農家一碗香」同埋最貴的$72「十八秒爆炒牛肉」。呢個就係「農家一碗香」,主要係菜同雲耳,入面有少少肉絲嘅,少少肥不過都香口好食嘅。呢個就係「十八秒爆炒牛肉」,其實嚴格黎講唔算好辣,牛肉炒得好香,不過個餐遲過個「農家一碗香」好多先出餐,唔通個「農家一碗香」煮嘅時間仲少過18秒?個SET LUNCH係無餐飲嘅,我地另外叫咗杯大檸檬茶,好似要加$28,少少貴不過真係好大杯。查看更多
+ 1
先食為敬1
食辣之選
先食為敬1
2025-06-30
關注
湘野荔枝角寶輪街9號地舖辛辣味濃 呢間湘餐館最大特色湘菜以辣椒為主要調味品,喜歡使用各種辣椒,特別是新鮮的湘野辣椒,帶來強烈的香辣味香辣魷魚須魷魚朔晒辣汁味道 同辣椒一齊炒 下面再用過小火爐保持spicy嘅熱度湘野辣椒炒肉重點在於湘野辣椒,色香味俱全肉質鮮嫩,配上辣椒的鮮香 重口味之選用嘅係豬肉 主要係瘦肉辣子雞以炸雞為主,外酥內嫩 辣味十足 配上香脆的花椒讓人感受到麻辣的滋味,特別適合搭配白米飯。蒜蓉粉絲活蝦開邊蝦大大隻 搭配蒜蓉和粉絲粉絲吸收了湯汁 蒜香無憶 老長沙糖油粑粑這道甜點 內部柔軟,口感極佳糖油的甜味不會過於膩 用嚟解辣一流查看更多
+ 5
Gracechuma
🇭🇰新鮮熱辣現炒湘菜
Gracechuma
2025-06-28
關注
放工約咗朋友去公司附近嘅湘菜小館食晚飯第一次試湘菜好興奮雖然小編唔係真係好食得辣但係又好鍾意辣嗰一種口感所以朋友就小編叫咗全部都係小辣首先嚟嘅係手打鴨屎檸檬茶一嚟到見到咁大杯眼睛都Bling Bling 了好解渴甜度又好適中真係幾好飲叫來送辣嘢食一流擂辣椒皮蛋呢個比小編想像中更好食本身一上枱辣椒同皮蛋都已經碎上砵餸會跟埋一個舂可以自行繼續舂爛啲食辣椒煮得軟腍腍配合舂碎嘅皮蛋食恰到好處呢碟好開胃好易入口五常大米飯飯嘅硬度拿捏得好好 唔會太硬亦唔會太腍粒粒米都好飽滿完整米飯香甜仲好大碗香辣小酥肉豬肉較想像中瘦外層包住脆辣粉炸得鬆脆入口唔太油膩 好香口有𡁻勁香辣魷魚鬚呢個係跟熱鍋上碟個底一路興熱住保持溫度魷魚鬚新鮮彈牙呢碟食食吓都幾辣因為碟內好多辣椒但又好味食到唔停口大碗花菜辣炒椰菜花 呢個辣度已經係咁多碟入邊最微辣菜花新鮮炒得乾爽乾鍋肥腸呢個亦都有用火興住上碟肥腸清理得好乾淨咬落去冇多餘嘅油脂配菜有筍絲同辣椒絲一齊炒熱口感同層次都昇華了而且都好入味由於我哋算早到嘅關係店員好貼心咁安排咗窗口位置嘅卡座俾我哋坐呢度好適合約埋家人同朋友一齊食因為份量都好多又坐得舒服下次再見查看更多
香辣魷魚鬚
惹味湘菜😋😋
Lmaymay
2025-06-25
關注
我地晚市8:00嚟到 餐廳有九成都坐滿餐廳環境整潔明亮 本身安排咗二人座位但係我哋有個大背囊所以佢哋安排咗我哋去四人座位 坐落舒服啲 正😍嘢食種類都算多 我哋叫咗:沙姜走地雞煲 辣椒炒肉小炒絲瓜蒜蓉粉絲活蝦香辣小酥肉另外 叫咗一碗白飯一杯手打鴨屎檸檬茶——————————————————————小酥肉炸得酥脆熱辣辣 面頭有少少辣粉,入邊係一絲絲豬肉,唔會乾柴辣椒小炒肉原來小炒肉係用黑豬肉做,有得揀辣度,我哋叫咗小辣,係本身青辣椒嘅辣味唔太辣,嚟到會用個爐加固態酒精熱住個餸唔驚凍,入邊有啲白雲耳好爽,醬汁惹味,一定要叫白飯,送飯一流😋😋粉絲蝦 蝦已經開邊,食落好方便,肉質緊致,冇過多嘅調味,只有面頭蒜蓉醬調味,食到蝦本身新鮮嘅味,啲粉絲索啲蝦嘅鮮味,總共有10隻蝦,好足料👏走地雞一上枱出晒煙,有成隻雞,有好多雞件,原來係走地雞,真係食得出有雞味,有雞油香好香口👍🏻👍🏻絲瓜炒到好軟身,好鮮甜,小小蒜味,清淡人士最啱鴨屎香檸檬茶,好大杯,冇得揀甜度,佢會幫你督埋啲檸檬,可以解膩,好飲整體野食性價比高,食到新鮮既蝦同走地雞,味道唔會太重口味,適合香港人口味既湘菜😋😋查看更多
湘野辣椒炒肉
蒜蓉粉絲活蝦
heiyi93
湘菜之選
heiyi93
2025-06-23
關注
我同朋友前排去咗荔枝角嘅湘野食飯,呢間餐廳位於長沙灣廣場,環境乾淨企理,帶D簡約中式風,暖色燈光,坐得舒服又唔失風格。佢主打地道湘菜,菜式以鮮辣同酸香為主,份量夠大,啱晒同朋友一齊share。😋紫菜肉丸湯一上枱就已經聞到陣陣紫菜香,湯底清甜,紫菜同蔥花嘅味道好突出。肉丸用手打製作,咬落去結實彈牙,帶點豬肉嘅鮮甜,唔會太鹹。飲落暖笠笠好舒服,份量都多,啱晒做開胃湯品!🥣紅燒爐魚係今次嘅主菜,魚用新鮮鱸魚,燒得外皮微焦,魚肉嫩滑無骨,入口即化。紅燒醬汁帶點甜同微辣,滲入魚肉好入味,仲有蔥段提味,味道層次豐富。魚身份量夠大,肉質新鮮,食完好滿足,係湘菜嘅經典之選!🐟鮑魚老鴨煲係另一份主菜,煲仔熱辣辣上枱,湯底濃郁,鴨肉燉得軟腍,入口無渣,帶點藥材嘅香氣。鮑魚細細隻但好鮮甜,吸滿湯汁,咬落有彈性。呢款煲仔份量足,兩三人share都夠!🦆小炒絲瓜係一道清爽嘅小菜,絲瓜炒得嫩綠,保持爽脆嘅口感,配上少少蒜蓉帶D清香。調味簡單但好突出絲瓜嘅鮮甜,唔會太油膩,食完一碟覺得好開胃。呢款菜啱晒想食啲清淡嘅朋友!🥒最後係手打檸檬茶,檸檬切片新鮮,茶底用紅茶,入口有陣陣茶香同檸檬嘅酸爽。甜度調得啱啱好,唔會太甜,飲落好清涼。食完辣菜嚟杯真係好解膩!🍋查看更多
+ 6
3個港女的媽媽
鑊氣十足、鮮香入味
3個港女的媽媽
2025-06-19
關注
湘野裝潢簡潔,燈光明亮,座位舒適,是一家正宗湖南湘菜餐廳。蒜蓉粉絲活蝦:蝦肉鮮嫩Q彈,因為選用新鮮活蝦,蒸煮後保持肉質彈性且鮮甜,粉絲吸收了蝦汁和蒜蓉的精華,口感爽滑且帶有濃郁的鮮。紅燒鱸魚味道鹹中帶甜,醬汁濃郁且香氣十足,融合了蔥、薑、蒜和辣椒的香味,魚肉鮮嫩且入味,湯汁鮮美。香辣扇子骨:扇子骨的味道以麻辣鲜香为主,肉質嫩滑且入味,帶有濃郁的香辛料香氣,配合青紅辣椒和花椒的微微辣度,刺激食欲,吃起來外脆内鮮,每塊骨頭上的肉都特别香嫩。蒸鮮雞蛋:既有蛋的滑嫩,又有肉碎的鮮香,口感細膩且入口即化,非常適合配飯。香辣小酥肉味道香辣麻辣,外酥里嫩,肉香四溢。大碗花菜炒出来保持脆嫩,香辣可口,非常下飯。查看更多
foodcritic65
街坊食堂
foodcritic65
2025-06-17
關注
最近去咗一間主打湖南菜嘅小炒餐廳,主打即叫即炒,份量大份,晚餐時間勁多街坊客辣子雞外層炸得香脆,入面啖啖肉,唔會太乾,配埋乾椒同蔥粒,一入口有香有辣,但辣度唔會太刺激,好啱配飯湘野辣椒炒肉係熱炒上枱,豬肉唔肥,炒得入味,青椒爽口,鑊氣足!蒜蓉粉絲蒸蝦蝦新鮮,大大隻開咗邊,進食唔困難,粉絲吸晒蝦汁同蒜香,底味濃,撈飯一流老長沙臭豆腐炸得乾身,唔會過油,有淡淡豆香,味道比預期溫和,唔算太臭,幾適合初試者。手打鴨屎香檸檬茶大大杯,茶味夠,唔太甜,解膩之選。環境方面乾淨明亮,枱與枱之間唔算迫,仲可以見到廚房現炒,好有街坊餐廳嘅感覺。價錢以地道湖南菜嚟講算合理查看更多
+ 6
eatwithmetogether
美孚湘野
eatwithmetogether
2025-06-13
關注
今次我同朋友嚟到美孚嘅湘野餐廳,環境舒適,充滿湘菜風情,但令我最驚喜嘅係佢嘅甜品,尤其是係佢嘅發糕同埋糍粑!⭐️紅糖發糕呢個發糕真心好有驚喜,紅棗紅糖味好出,而且更加重要嘅係佢嘅口感非常之出色,回彈力好好,口感柔軟,非常之正!⭐️老長沙糖油粑呢個並非好似平時食嘅紅糖糍粑咁,反而係有啲似湯圓,佢裏面冇任何內餡,但係佢整個口感非常之軟糯,而佢配上糖汁簡單又甜而不膩,煙煙韌韌令人好上癮!⭐️ 蒜香花甲呢道花甲蒜香味濃郁,花甲肉質鮮嫩,而且份量超級多淡淡都係蒜蓉香味!⭐️ 湘野辣椒炒肉呢道菜嘅辣味適中,肉質嫩滑,搭配新鮮辣椒,味道非常過癮,真係好開胃!⭐️ 大碗花菜花菜炒得剛好,口感清脆,調味簡單卻美味,係一個健康又美味的選擇!⭐️ 老長沙臭豆腐呢個臭豆腐外脆內軟,香氣撲鼻,搭配特製醬汁,味道出奇地好,真係一個好驚喜!🧄🧊 手打鴨屎檸檬茶呢杯檸檬茶清新可口,鴨屎香氣獨特,飲落去非常消暑,係一個完美的飲品選擇!今次嘅用餐體驗非常愉快,每一道菜都新鮮、美味,環境舒適,期待下次再來試更多湘菜!👍😋查看更多
+ 5