2025-02-19 602 views
口味偏重,但是很有特色,值得一试,即使完全相冲的口味也不会有下不去口的想法,让人有尝试的欲望,比较咸,点的套餐餐品很多,尤其是萝卜和蘑菇,汁水爆满满口鲜香,奶茶口味很有特色,和内地的奶茶完全不一样,茶味很浓,有些略苦,也是比较重的口味,地址有些偏,在熟食市场里,老板人也很好,会普通话,非常建议游客来一次探觅之旅
2025-01-21 1078 views
車仔麵關注組力推嘅海都,今日終於試咗兩個入口1. Cordis 酒店隔離小巴站扶手電梯上2. 經朗豪坊一樓天橋過舖面自助配料bar 有多青, 辣油,菜脯同炸蒜任𢳂菜式同麵款數量之多可算係全港五大酸齋自動自覺另上,夠細心$43包三餸一麵+熱飲,絕對係超值食物質素對比價錢,都算CP值高嘅但魷魚唔算好食,比起大角嘴鄰居質素好有距離酸齋有啲硬,個酸汁只留於表面,唔夠入味菜肉雲吞ok, 但唔會令你想返兜Conclusion, 呢個價錢,呢個份量絕無投訴都算食得過🤤
車仔麵關注組力推嘅海都,今日終於試咗

兩個入口

1. Cordis 酒店隔離小巴站扶手電梯上

2. 經朗豪坊一樓天橋過

舖面自助配料bar 有多青, 辣油,菜脯同炸蒜任𢳂
菜式同麵款數量之多可算係全港五大

酸齋自動自覺另上,夠細心

$43包三餸一麵+熱飲,絕對係超值

食物質素對比價錢,都算CP值高嘅

但魷魚唔算好食,比起大角嘴鄰居質素好有距離
酸齋有啲硬,個酸汁只留於表面,唔夠入味
菜肉雲吞ok, 但唔會令你想返兜

Conclusion, 呢個價錢,呢個份量絕無投訴

都算食得過🤤
2025-01-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
2025-01-18 1213 views
今日去朗豪坊睇戲,順便喺附近食午餐,無意中發現附近原來有個平靚正嘅熟食中心。我同朋友一人一碗車仔麵, 餸菜選擇相當多樣,例如有丸、有腸、有五香肉丁等,還有滷水酸齋,幾乎人人都能找到合乎自己口味的搭配。自選車仔麵首先,牛筋的口感柔韌,帶有淡淡的肉香。而咖喱魚蛋的咖喱醬汁濃郁,魚蛋彈性,係我最鍾意嘅陳皮魚蛋。魚春卷內餡鮮美,味道獨特。香茅豬扒都好出色,鮮嫩且帶有香茅的香氣。豬軟骨嫩口,再配沙嗲汁油麵,這是完美的主食搭配。自選車仔麵另一碗車仔麵嘅牛筋有嚼勁,牛腩嫩滑,加上豬大腸的豐腴口感和鮮甜的蘿蔔,成碗粗麵真係加晒分!

自選車仔麵

自選車仔麵
  • 車仔麵
2025-01-15 797 views
去朗豪坊睇戲,開場前去快食個晏先。我哋二人於是嚟咗附近個熟食市場食碗車仔麵。呢度$43有三餸麵連飲品,好抵食。我哋每人點咗6-7款餸,勁豐富,埋單都係每人70幾蚊。我哋總共叫咗13款唔同嘅餸,分別有香草雞扒、菜肉雲吞、咖喱魚蛋、魚腐、魚皮餃、酸齋、生菜、紫菜,同埋香茅豬扒、魚片頭、魚春卷、滷水蛋、通菜、咖喱魷魚、咖喱豬皮,超級多餸選擇。其中我哋最鍾意香茅豬扒,調味惹味得嚟肉質都唔錯,唔會乾硬嚡,保持到啲肉汁。咖喱魷魚都入晒味,爽脆爽脆。滷水蛋都好入味,另外酸齋仲細心分開碟上,唔使撈埋啲湯一樣味。我哋兩個都揀咗加沙嗲汁,沙嗲汁甜甜地,香得來唔會辣,呢個湯底配上粗麵食正。食完之後飲埋杯嘢飲感覺好滿足,又夠飽。

食完之後飲埋杯嘢飲感覺好滿足,又夠飽。
Type of Meal
Lunch
2024-09-11 1200 views
車仔麵位置位於旺角朗豪坊商場對面的市政大樓 然後上一樓位置,非常易搵。車仔麵款式多 午飯時間非常多人排隊 三餸麵任選加飲品 $43自選每樣加$7。秘制豬手 香草雞扒 鹵水豬皮豬手軟滑 醃得非常入味 滷水汁充斥着成個口腔香草雞扒嫩滑入味 帶點香草味道蘿蔔好林好甜 韭菜餃餡料很多😬白菜仔 牛腩汁 油麵凍檸茶🤤👀貼心的老闆已經幫你篤咗檸檬。茶膽香濃 亦都冇苦澀味 非常好飲呀!一定要試下老闆秘製嘅辣椒醬!!又香又辣有少少搶喉,但係非常過癮!除咗車仔麵,仲有其他茶餐廳即叫即炒碟頭飯餐。付款方式除咗現金支付寶,八達通等都有!推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

車仔麵位置位於旺角朗豪坊商場對面的市政大

樓 然後上一樓位置,非常易搵。

車仔麵款式多 午飯時間非常多人排隊

三餸麵任選加飲品 $43

自選每樣加$7。

秘制豬手 香草雞扒 鹵水豬皮

豬手軟滑 醃得非常入味 滷水汁充斥着成個口腔

香草雞扒嫩滑入味 帶點香草味道

蘿蔔好林好甜

韭菜餃餡料很多😬

白菜仔 牛腩汁 油麵

凍檸茶🤤

一定要試下老闆秘製嘅辣椒醬!!

又香又辣有少少搶喉,但係非常過癮!

除咗車仔麵,仲有其他茶餐廳即叫即炒碟頭飯餐。

付款方式除咗現金支付寶,八達通等都有!

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-07-18 1874 views
同朋友去開朗豪坊shopping, 佢行行下話想食車仔麵, 我記得之前睇車仔麵關注組介紹過一間叫海都車仔麵茶餐廳, 佢係上海街綜合大樓果度黎既, 環境就比較平民, 但都有冷氣的, 為左食好野, 我地都完全接受到!三餸麵就$43, 之後每樣餸+$7, 仲包野飲, 其實幾抵!如果唔想諗就可以叫小雜匯/大雜匯, 但由於我地都想自己揀, 所以我地就揀普通既車仔麵再加餸!豬手, 咖喱魷魚, 香茅豬扒, 豬大腸, 豬皮米粉豬手炆得滑爛入味,配合有嚼勁嘅筋道;咖喱魷魚浸得好入味, 香濃惹味;香茅豬扒鮮嫩多汁,帶有濃郁嘅茅香,肉質彈牙可口;豬大腸炆得鬆軟夠味, 帶少少肥膏, 好香口;而個湯底我就揀左沙嗲汁, 個汁甜甜地, 夾住米粉食幾夾咖喱魷魚, 魚旦, 鳳爪, 唐生菜, 牛腩油麵魚旦係我地細細個食開既陳皮魚旦黎, 好彈牙; 鳳爪炆得軟爛鮮香;牛腩重牛味, 一D都唔柴;而友人係揀油麵, 配上辣油, D個組合冇得輸而飲品方面, 除左免費送冷熱飲品外, 仲可以加少少錢轉大杯/特色飲品, 我就+$8轉凍檸樂, 店員仲好好人咁幫我地督埋檸檬, 真係又方便又爽!我地食完就明白點解關注組會推荐D間車仔麵, 我地覺

豬手, 咖喱魷魚, 香茅豬扒, 豬大腸, 豬皮米粉

咖喱魷魚, 魚旦, 鳳爪, 唐生菜, 牛腩油麵

我地食完就明白點解關注組會推荐D間車仔麵, 我地覺得樣樣都處理得幾得宜, 而且價錢唔貴, 下次都會想黎試下其他餸
2024-07-13
$70 (Lunch)
2024-06-18 1215 views
講到旺角返工,相信返工的朋友們都一定會知道一個慳錢食飯地方,就是就熟食中心。在旺角街市附近,經朗豪坊商場行過去一兩分鐘就到。熟食中心全層有各種飯店麵店小炒店,而早幾日我和Foo就食了車仔麵,一間可以叫車仔麵,又可以叫餸飯的餐廳小店—— 海都車仔麵茶餐廳。正常$43有三個餸加一杯飲品,之後再加餸就$7一款。今次人均消費費大概$70左右,食到飽一飽又有飲品跟,補充完能量繼續返工。點餐紙上面有着各式各樣的車仔麵餸材,金菇菜,豬軟骨,咖喱魷魚,豬紅,咖喱豬皮,蘿蔔,冬菇,唐生菜……以上大多都是我通常會叫的。海都的冬菇,超級大隻,比起屋企過逢過節會煮的冬菇還要大,入口軟身有厚度有口感,每次必叫。另外咖喱魷魚亦都非常出色,咖喱味道完美滲入魷魚,魷魚口感爽彈滋味。蘿蔔和金菇菜亦都是必要,因為湯底揀選了清湯加沙嗲汁,湯中的靈魂精髓滲透了蘿蔔和金菇菜,每一口都是夠入味。湯底鹹中帶甜,再加有沙嗲風味,試過就知好味過其他車仔麵餐廳。Foo就例牌會叫牛肚,牛柏葉,香草雞扒…這類有肉感,有咬口的餸材。跟我一樣都是叫沙嗲汁湯底,大家一試就知海都湯底的特別之處。

2024-06-05
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2024-06-07 870 views
在旺角朗豪坊附近找到了這家名為「海都車仔麵茶餐廳」的小店,試了一下這裡的車仔麵和老闆招牌奶茶。自選車仔麵的材料有非常多樣,我這次點的有咖喱魷魚、豬軟骨、香草雞扒、通菜等。其中,咖喱魷魚的咖喱香調味非常出色,能把咖喱的香味滲入魷魚中,再配上魷魚的口感,相對出色,加上加上豬軟骨的柔軟口感,真的是絕配。香草雞扒也非常好吃,雞肉經醃製後,配以香草的香味的口感,真的很美味。除了車仔麵以外,店家特製的奶茶也值得一提。奶茶的濃度正好,味道不太甜也不太涼,質感幼滑,相當適合我的品味。整體而言,這家車仔麵店真的很好吃,物美價廉,價格也非常合理。如果你是在旺角朗豪坊附近,建議你來試試!

2024-06-04 1529 views
今次我去試咗旺角一間有名嘅車仔麵茶餐廲 - 海都車仔麵茶餐廳🍜🥘先講講我點咗d乜嘢好啦:🍲大雜麵(8餸)$70真係好豐富啊!有紅腸🌭、豬皮🥓、咖哩魚蛋🍳、牛腩🥩、蘿白🥬、冬菇🍄、雞翼🍗同埋豬紅🥓🥓麵Q彈有咬勁,湯底香甜清爽,餸菜新鮮唔會太濃味🤤☕奶茶茶餐廳嘅奶茶當然唔少得!香滑順喉,絕對係陪麵嘅好拍檔👌🏻🍜另外我仲叫咗個散叫嘅車仔麵選咗我最鍾意嘅豬大腸🥓、牛栢葉🥬、魚蛋🍳等等,仲有佢哋秘製嘅辣汁🌶麵Q彈有彈性,湯底香濃惹味,辣汁提味非常之好味🔥🍵檸茶清清淡淡嘅檸茶,解解辣同鹹口非常之適合!總括嚟講,呢間車仔麵茶餐廳嘅食物新鮮正宗,價錢公道,絕對值得一試!🤩海都車仔麵茶餐廳 (旺角)旺角上海街557號綜合大樓2樓4號舖#foodie #foodporn #foodstagram #hkfoodie #hkfood #foodreview #foodblogger #delicious #yummy #instafood #foodgasm #foodpics #foodlover #foodaddict #foodphotography #foodiesofhk #foodiesofin

先講講我點咗d乜嘢好啦:

🍲大雜麵(8餸)$70
麵Q彈有咬勁,湯底香甜清爽,餸菜新鮮唔會太濃味🤤

☕奶茶
茶餐廳嘅奶茶當然唔少得!香滑順喉,絕對係陪麵嘅好拍檔👌🏻

🍜另外我仲叫咗個散叫嘅車仔麵
麵Q彈有彈性,湯底香濃惹味,辣汁提味非常之好味🔥

🍵檸茶
清清淡淡嘅檸茶,解解辣同鹹口非常之適合!

海都車仔麵茶餐廳 (旺角)
旺角上海街557號綜合大樓2樓4號舖

#foodie #foodporn #foodstagram #hkfoodie #hkfood #foodreview #foodblogger #delicious #yummy #instafood #foodgasm #foodpics #foodlover #foodaddict #foodphotography #foodiesofhk #foodiesofinstagram #foodiesoftheworld #foodiesofhongkong #foodiesofasia #foodiesoftheday
2024-06-03
$50 (Lunch)
🍜三餸麵(任選)+飲品 $43✅魷魚、蘿蔔、豬軟骨銀針粉加凍檸茶旺角熟食中心嗰度有唔少舖頭,但呢間車仔麵特別多人幫襯,晏晝keep住有唔少人流,落咗單都要等一段時間先有得食。唔係間間車仔麵都有得食銀針粉,平時比較少機會食,所以叫黎食下。個湯底揀咗秘製辣汁🌶️,食落真係好辣,唔係特別食得辣嘅朋友就真係唔好叫呢個湯底,如果唔係真係食唔到。魷魚夠入味夠彈,蘿蔔夠淋。但豬軟骨同平時食開既好唔同,啲肉唔夠淋,話軟骨但唔係軟骨,啲骨白色咬落去粉粉地,個人唔係咁鍾意呢個口感。我覺得呢間車仔麵最好嘅地方係所有餸任揀三款都係$43 ,唔會分貴價餸同平價餸,平時雞扒豬扒呢啲餸都一定要加錢,佢竟然收同一價錢,仲要包埋飲品,好抵食。
🍜三餸麵(任選)+飲品 $43
✅魷魚、蘿蔔、豬軟骨銀針粉加凍檸茶

2024-02-24 543 views
今日去旺角上堂 約咗朋友快食個晚餐佢話旺角熟食中心有又平又抵食嘅車仔麵我好似未試過 當然要去試吓睇吓個餐牌 三餸一麵仲有飲品先係$43 仲要包凍飲 選擇好多 仲有d 係出面比較少食到既 好似煎釀三寶 豬心 豬粉腸 銀針粉 意大利麵唔想煩既 仲有幫你揀好嘅大雜麵餐同細雜麵餐 我揀左銀針粉 酸齋 秘汁鳳爪 豬心 豬粉腸 滷水豆腐 紫菜 芝士魚棒 秘製辣汁 同 沙嗲汁 秘汁鳳爪 滷水豆腐 好入味 湯底好濃郁 偏甜 好好味 同d 送好夾朋友揀左粗麵 咖喱齋 牛腩 豬腩肉 豬大腸 咖哩魚旦 酸菜 滷水雞腎 腩肉同牛腩都大大件 魚旦用左陳皮個隻 雞腎都幾淋同入味 最後飲品揀左凍檸水 要讚店員好貼心咁已經篤埋檸檬 好似手打檸檬茶咁 正呀 呢間車仔麵即將會
今日去旺角上堂 約咗朋友快食個晚餐

要讚店員好貼心咁已經篤埋檸檬
好似手打檸檬茶咁 正呀

呢間車仔麵即將會
2023-12-12 858 views
今天同朋友旺角行街,午餐我們去了吃打邊爐,因價錢相對晚上便宜,我們吃了很多東西同吃到好飽,繼續行街,行到差不多晚餐時間,我們在朗豪坊位,週圍看下去那間吃,行下行下,見到有條路仔,原來係去熟食市埸,就行了入去,看下餐廳,見有車仔麵,因大家不是太肚餓,就選了這間,看了一會餐牌叫了三餸麵 (任選)  +  飲品,另加餸  蟹柳/芝士魚棒/煙鴨胸/豬軟骨/鹵水魚蛋/雪菜肉絲/咸寧七大碗,自己麵底選銀針粉,沙嗲汁,細細條,好爽滑彈牙,沙嗲汁微微辣,蟹柳同芝士魚棒都長身,好香蟹味,魚棒,芝士味同魚味鮮香,煙鴨胸同豬軟骨,滑身軟霖,鴨胸重煙香鴨味,濃豬軟骨香味,魚蛋彈牙,好香鹵水味,雪菜同肉絲絲滑幼身,濃香雪菜味同肉絲味,咸度同七喜味剛剛好三餸麵 (任選)  +  飲品,另加餸  菜肉雲吞/咖哩魚蛋/牛筋/豬大腸/豬紅/檸樂麵底油麵,麵身爽口嫩滑,牛腩汁,好香腩牛味,雲吞好鮮菜肉香味,魚蛋細細粒,保留彈牙身,香濃咖哩味,牛筋,粗身軟滑,鮮香牛味,豬大腸同豬紅,厚脆滑身,豬香味濃郁,平均檸檬同可樂甜味
三餸麵 (任選)  +  飲品,另加餸

蟹柳/芝士魚棒/煙鴨胸/豬軟骨/鹵水魚蛋/
雪菜肉絲/咸寧七
三餸麵 (任選) + 飲品,另加餸 蟹柳/芝士魚棒/煙鴨胸/豬軟骨/鹵水魚蛋/ 雪菜肉絲/咸寧七
三餸麵 (任選)  +  飲品,另加餸

菜肉雲吞/咖哩魚蛋/牛筋/豬大腸/豬紅/
檸樂
三餸麵 (任選) + 飲品,另加餸 菜肉雲吞/咖哩魚蛋/牛筋/豬大腸/豬紅/ 檸樂
2023-11-11
$70 (Dinner)
2023-12-07 538 views
今天去旺角買點東西順便和在附近工作的朋友一起吃lunch,佢帶我來到旺角熟食中心,這裡人均消費$30-$50,包飲品!由於座位是所有餐廳共享的,一到午餐時間人流非常多,建議提早過來用餐。我喜歡吃港式車仔麵,可以自由配搭喜歡的食物,三餸車仔麵連飲品$41!我選擇了咖喱魷魚、酸齋、煎釀三寶和豬軟骨四款餸。個人喜歡咖喱魷魚微辣惹味,豬軟骨也不錯,而米粉份量多,整體價錢便宜又大份,吃完非常滿足!朋友叫了大雜麵,有8樣餸,包括紅腸、豬皮、咖喱魚蛋、牛腩、蘿白、冬菇、雞翼和豬紅!蘿白冬菇豬皮入味出眾,推介!湯底可以自由選擇,朋友就揀了牛腩汁,我就喜歡秘制辣汁!熟食中心鄰近地鐵站,在朗豪坊商場走一分鐘就到,非常方便。

湯底可以自由選擇,朋友就揀了牛腩汁,我就喜歡秘制辣汁!

熟食中心鄰近地鐵站,在朗豪坊商場走一分鐘就到,非常方便。
今天上班,剛好和Foo一樣返早班,所以放午飯時,一起到附近的旺角熟食中心叫車仔麵食。海都是不二之選,因為已經食慣了,哈哈,一取點餸紙就✔️✔️✔️,隨心畫選自己今日想食的餸,即叫即面前煮,熱騰騰,暖暖胃。$41有三個餸,再加餸就每款$7,有送一杯飲品。Foo 直接叫大雜麵 $68,入邊有八個餸,有紅腸、豬皮、咖喱魚蛋、牛雜、蘿蔔、冬菇、雞翼、豬紅。湯底可以自己揀沙嗲汁,牛腩汁,清湯或者咖喱汁等等。湯底微甜的,所以易入口,而且開胃。冬菇蘿蔔豬皮都好入味。再加杯凍檸茶少冰少甜,凍飲不用加錢。我的車仔麵是沙爹汁湯底,微甜又惹味。蘿蔔金菇咖喱魷魚,都覺得好好味,每次食都例牌一定叫,因為蘿蔔浸透湯汁,夠入味,又清甜。金菇沒草青味,口感好。咖喱魷魚,煙韌可口,調味一流。紫菜豬耳等都覺得好好食。整個車仔麵靈魂是湯底和沙爹、咖哩等特調醬汁,令整碗麵都好好食,簡單的食材遇上美味湯底加醬汁,就是好味的精髓。

2023-11-16
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$68 (Lunch)
2023-11-01 379 views
今日同朋友到旺角食飯,餐廳位於旺角熟食中心,坐位是共用的,所以要等一會才有空位 。餐廳除了車仔麵外還有飯,而我們就叫了兩碗車仔麵。車仔麵有很多配料可以選擇,而且麵身都有很多可以選擇 。我們都叫了車仔麵,第一碗是幼麵再配咖哩魚蛋、豬大腸、咖喱豬皮、蘿蔔 。第二碗是粗麵配上貢丸、牛丸、牛肚、牛筋、香草雞翼、紅腸、鹵水豬皮和蘿蔔 。另外再叫了兩杯飲品,檸檬茶和好立克 。湯底清甜而且味道不會過濃過重,麵身爽滑又不會有鹼水味 。蘿蔔入味又多汁 。牛筋不會硬 。豬皮彈牙鹵水味香而不會太鹹 。牛丸、貢丸彈牙而且有牛味同香菇味 。整體而言,性價比一流,味道又不錯 。

整體而言,性價比一流,味道又不錯 。
2023-10-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$75 (Dinner)