2009-05-30 22 views
長期客仔, 上至星期日早上飲茶, 夜至晚市邊爐, 都係我同老婆必選既聚腳地.我老婆最欣賞佢個椰皇燉雪蛤, $20+ 一個, 無論咩時間,一坐底一定先落單. 因為手快有手慢無架.以呢個價, 真係低食. 打開個椰皇, 上面一層全部都係雪蛤, d燉奶又香又滑, 食一個已經好滿足~ 海皇其他野食唔多講, 呢個椰皇燉雪蛤真係非叫不可~ 大力推薦
  • 椰皇燉雪蛤
2009-02-16 44 views
2009-02-04。一 大 班 同 事 本 來 去 海 港,因 為 book 唔 到 位 就 改 去 海 皇 魚 港。第 一 次 黎,第 一 個 感 覺:又 係 黑 沉 沉 咁 既。地 方 佢 有 空 間 感,應 該 話 有 立 體 感,能 可 因 有 平 台 關 係,我 諗。有 好 多 卡 位,檯 與 檯 之 間 都 好 闊 落,又 有 我 鍾 意 有 窗 口 睇 街 景,重 成 排 添。八 個 同 事 都 叫 做 迫 埋 一 個 大 卡 位,個 卡 位 係 半 圓 設 計,五 個 坐 入 面,三 個 坐 出 面。唔 知 原 本 設 計 坐 幾 多 個 呢?出 面 坐 唔 坐 人 都 唔 知,重 之 都 好 迫,入 面 果 個 去 廁 所 都 唔 係 好 方 便,所 以 我 冇 去 個,我 自 己 得 覺 得 好 犀 利,第 一 次 全 程 乖 乖 咁 坐 係 度。我 地 一 共 叫 左 20 個 點 心,一 碟 燒 鵝 和 一 個 唔 知 焗 乜 乜 大 蝦 伊 麵。最 好 係 焗 伊 麵,其 他 都 不 過 不 失,好 大 路。最 弱 係 最 貴 碟 燒 鵝,好 唔 滿 意。皮
我 地 一 共 叫 左 20 個 點 心,一 碟 燒 鵝 和 一 個 唔 知 焗 乜 乜 大 蝦 伊 麵。最 好 係 焗 伊 麵,其 他 都 不 過 不 失,好 大 路。最 弱 係 最 貴 碟 燒 鵝,好 唔 滿 意。皮 還 皮,肉 還 肉,皮 下 重 有 好 多 肥 膏,又 “淋” 兼 唔 熱,頂 竉 只 有 37 至 40 度,比 晒 佢 都 係 50 度(有 冇 咁 準 呀?)。
另 外 我 頗 鍾 意 既 蘿 蔔 千 絲 酥 都 係 唔 得,我 指 係 買 相。題 外 話;我 到 酒 樓 可 以 既 話 有 兩 種 食 物 一 定 叫,其 中 就 係 呢 個,因 為 呢 個 點 心 係 同 事 介 紹,第 一 次 係 大 埔 海 港 試 個 之 後 就 鍾 意 左 佢,真 係 一 流,賣 相 同 味 道 正 到 冇 輪。至 此 之 後 去 到 邊 度 都 要 叫 黎 比 一 比。
下 面 就 係 我 地 叫 既 食 物。
潮 洲 蒸 粉 果
焗 乜 乜 大 蝦 伊 麵
燒 鵝
各 式 點 心 #1
各 式 點 心 情 #2
$70 (Lunch)
焗 乜 乜 大 蝦 伊 麵
2008-02-24 20 views
尋晚約左朋友敘一敘,為左方便有細蚊仔朋友,所以揀馬鞍山食飯,一早訂定檯,六點鐘,其實六點半開始已經full勒,所以訂定位穩陣啲!呢晚分開左兩輪叫,因為第一輪啲餸份量太少,6大1細叫左乳豬拼海蜇(乳豬好脆口,但海蜇就頗碎)芋頭南瓜煲(好creamy,送飯幾好)咕嚕黑豚肉(所謂黑豚肉,真係唔識分,大家認為傳統咕嚕肉好味啲)腐竹煮時蔬(清清地,唔錯)西蘭花帶子(好味,但帶子都幾細粒)一碟糯米飯(好大碟,唔夠乾身,太濕)食完第一輪,未飽,再order半隻燒鵝(都幾好,係招牌菜,但隻鵝略肥,雖然係半隻,但都唔多)椒鹽九肚魚(好好味,好脆)服務態度都算唔錯,但可能到尾聲時,八點到多人,成日嚟收野,想叫人埋單!價錢都抵食,埋單$640
呢晚分開左兩輪叫,因為第一輪啲餸份量太少,6大1細叫左
乳豬拼海蜇(乳豬好脆口,但海蜇就頗碎)
芋頭南瓜煲(好creamy,送飯幾好)
腐竹煮時蔬(清清地,唔錯)
西蘭花帶子(好味,但帶子都幾細粒)
一碟糯米飯(好大碟,唔夠乾身,太濕)
食完第一輪,未飽,再order
椒鹽九肚魚(好好味,好脆)
價錢都抵食,埋單$640

2007-12-16 34 views
酒樓食品只是一般, 只不過家人喜歡它方便和近屋企. 不過, 我不大喜歡到這間酒樓食野, 因為一進入此酒樓你便嗅覺到臭味, 那是地毯污濁很久沒有清潔的味道而已. 你要坐得耐, 才能習慣此味道. 但每一次進入並坐下食時, 感覺很難受.更甚的是, 本人於十二月十六日, 今早十一時埋單, 賬目錢碼是86.50. 本人便給500元貨幣, 找回的只是403.5. 本人一手便拿走所有找回的錢, 那個找換錢夾並沒有單據或收條. 而那個職員(可能很忙)便很快速地離開我而去. 根本不能再檢討找錢的問題. 我只能無奈地接受她找小10元正. 10元並不是多錢, 但那總操守我並不能接受. (因為我已發覺不只一次, 上個月我已發現了, 不過係懷疑自己不小心)提議找錢錢要小心, 可能會找小錢而換來一肚氣.

提議找錢錢要小心, 可能會找小錢而換來一肚氣.
2007-12-01 38 views
兩公婆今日一齊遲收工!就去海皇等九點半食平嘢.差勁的態度由攞飛開始,有得坐底叫晚飯都成九點九!叫左個燒鵝38蚊一個什菜煲38蚊一碟白雲鳳爪18蚊兩個人一碗白飯都食唔晒.真係好抵食,不過抵食唔通要捱差勁的態度?
叫左個燒鵝38蚊
一個什菜煲38蚊
一碟白雲鳳爪18蚊
兩個人一碗白飯都食唔晒.
真係好抵食,不過抵食唔通要捱差勁的態度?
2007-07-20 42 views
我地一行13個人一齊去海皇漁港打邊爐,拎等位紙仔o個時..個知客已經好唔好禮貌!問佢要等幾多個,真係可以好惡咁答你囉!都算喇!係度等叫number啦,佢自己叫錯左number,就勁唔好態度咁叫我「喂!你地呀!」我同佢講,你叫錯左number啊。佢就一手搶左我張紙仔話「咪岩囉」跟住都算啦,我再忍!完全冇人帶位!我問個「知客」張桌係邊,係度亂咁指謂「咪o個度囉!」坐好喇..叫人加水,可以離譜到,d熱水淋左落我隻腳度就咁冷冷既一聲「唔好意思」走左去!依d咩service黎架!真係怕左個「知客」姐姐囉!

都算喇!係度等叫number啦,
佢自己叫錯左number,
就勁唔好態度咁叫我「喂!你地呀!」
我同佢講,你叫錯左number啊。
佢就一手搶左我張紙仔話「咪岩囉」

跟住都算啦,我再忍!
完全冇人帶位!我問個「知客」張桌係邊,
係度亂咁指謂「咪o個度囉!」

依d咩service黎架!
真係怕左個「知客」姐姐囉!
2007-07-06 29 views
朋友飯局,主持人跟這食肆的話事人頗有交情,訂檯時只道出菜式想較為心思及精巧一點,而菜單就由食肆話事人發辦,眾朋友只是按時出席。來到跟話事人寒喧時得悉,幾道新菜是手功、時間及心思堆砌的,若效果理想將日後推出市場,故亦驚亦喜及全無心理準備下,這頓飯局變得另類了!是晚以八道菜式為主,當中著有半數為小有宴客菜式,當中幾道可分享一下;法式鮮菌焗龍蝦,中菜西烹,芝士龍蝦加上大量鮮菌,鋪在伊麵上面,原碟焗爐焗制,比起芝士焗龍蝦乾身得多,大量鮮菌去掉芝士味濃及膩的口感,因焗爐焗制,碟底的伊麵亦都夠乾身及爽口,好一個變奏芝士焗龍蝦。千絲香芒蟹柳卷,是沙津海鮮卷的心思版,內涵的芒果蟹柳生果在盛夏帶來清新口感,外面上了一層脆漿,而考手功的地方是由外頭的千絲而來,師傅利用拉龍鬚糖的方法將麵粉拉成絲狀,拉油炸制,千絲雖是裝飾用途,但外觀賞心悅目,不可多得。淮陽玉液浸大青班,自覺是全晚最好、最心思及最考師傅膽量的菜式;利用魚湯,將原條大青班起肉棄骨,和以勝瓜、雲耳、粉絲灼熟,本身魚湯的鮮味不用懷疑,配上剛熟的鮮味大青班片,合時勝瓜的甜美,雲耳的爽口,鮮清味甜,而當中的陳皮及些少炸菜粒真的錦上添花,最後的粉絲已經是

淮陽玉液浸大青班,自覺是全晚最好、最心思及最考師傅膽量的菜式;利用魚湯,將原條大青班起肉棄骨,和以勝瓜、雲耳、粉絲灼熟,本身魚湯的鮮味不用懷疑,配上剛熟的鮮味大青班片,合時勝瓜的甜美,雲耳的爽口,鮮清味甜,而當中的陳皮及些少炸菜粒真的錦上添花,最後的粉絲已經是吸盡魚湯精華,精彩。
烹調這菜時,師傅經驗、膽量缺一不可,首先掌握魚肉剛熟的拿捏要準繩;二來魚肉沒有經調味,純是魚湯及本身的鮮甜味,掌握不到將會淡而無味,過鹹亦不可;三來原條兩斤多的大青班這樣多工序烹制,弄得不好怎能收科,比起清蒸後者來得穩陣。

金華碧綠扇影蔬,是為這炎炎夏日帶來的單尾菜式,清爽不膩,心機盡顯。

其他菜式如乳豬全體、花枝珊瑚蚌、海皇翅、醬燒雞都是不錯的菜式,但比起上面四道,怎說都已經比下去。

包廂飯局,服務當然可以;埋單是友情價錢,個別過來絕無此價。
當晚飯局大家真的相當愜意,尤其這個老饕,每當一道未層見過的新菜式,如小孩見玩具一樣,愛不惜手,推敲烹調方法,以至用料,調味,火候…,接觸到飯局的另一樂趣。
最後,這裡雖然是街坊酒樓,真的估不到有種臥虎藏龍的感覺;當中亦可看到,只要師傅、管理人能多花點心思,那怕你是市井食肆,亦能單挑老號!
2007-04-28 38 views
好少機會黎這酒家,某種原因去了,心情幾差的,一圍13人聚在一起,有點odd,有的心情飄飄然、有的強作風趣、有的無奈、有的沉重、有的事不關己已不勞心,心情差極,勇氣指數達至新低點。食物來了,包括燒賣、蘿白絲酥餅、鳳爪、三文魚炒飯。。。等等,緊的面容,因為食物好味道而暫時放鬆,由心裡微笑了起來。因此,這酒家的評價不低。

因此,這酒家的評價不低。
2007-02-02 23 views
今日同家人去咗e間度食下午茶, 同一般酒樓一樣...等位~~! 入到去d裝修都幾好&舒適, 不過dirty咗d, 嘢食都ok既, 個蝦餃&xo醬炒蘿蔔榚至好味, 服務呢~~~唔掂~!
2007-01-16 27 views
過期食評,還有一大堆未寫,請見諒...所以趁有時間,補番一d食評...腦海的記憶續漸淡忘了,盡量記得幾多,寫幾多...又黎到海皇漁港,又係同親戚飲茶...平時下午茶時間,等位的人都算多,不過都好快有位...入到去,坐低,睇下張點心紙,特價點心唔多,所以叫得唔算多野食...水晶飽:甜度適中,個皮煙"un",同埋均勻,幾好食...藥膳鳳爪:鳳爪ok入味,但個湯又係味精重左d,同埋比上次油...XO醬蘿蔔糕:蘿蔔糕入味,有d辣...灌湯餃:一般,個餃都算足料,但個湯味精重左d...帶子腸:夠滑的腸粉,入面的帶子都幾大粒...蘿蔔千絲酥:好多時去海港都會叫,皮夠脆,入面有好多蘿蔔絲,鹹甜,都唔錯...雜錦米線x2:雜錦有連骨叉燒+油雞+菜心,同米線分開上...叉燒夠入味,油雞都唔錯...米線唔係腍腍的,比較硬身有咬口...價錢忘記了...午市的特價點心比下午茶多,似乎都係午市抵食d...

水晶飽:甜度適中,個皮煙"un",同埋均勻,幾好食...
XO醬蘿蔔糕:蘿蔔糕入味,有d辣...
灌湯餃:一般,個餃都算足料,但個湯味精重左d...
帶子腸:夠滑的腸粉,入面的帶子都幾大粒...

(Non-member)
2006-12-14 46 views
次次去親呢間到打邊爐都係咁之前就無o個樣野食就唔出聲講左幾次都無改善點知今日去食佢d知客真係好過份我o係到等緊位,佢竟然唔記得左將個位俾左個剛剛到既人之後仲要唔同我講,當我唔知件事咁我唔問佢,佢都唔道歉你話呢d係咩態度呀
次次去親呢間到打邊爐都係咁

之前就無o個樣野食就唔出聲

講左幾次都無改善

點知今日去食

佢d知客真係好過份

我o係到等緊位,佢竟然唔記得左

將個位俾左個剛剛到既人

之後仲要唔同我講,當我唔知件事咁

我唔問佢,佢都唔道歉

你話呢d係咩態度呀

2006-11-26 27 views
星期五唔使返學,得閑就同親戚飲茶...呢間都算係馬鞍山多人飲茶的酒樓之一,今次因為係平時,所以唔使等位,但大部分的檯都有人坐...如果係假期就要等位,有時都要等幾耐...呢度裝修都唔錯,有兩邊...一邊燈光較暗,有卡位,一邊較光猛...我鍾意燈光較暗果邊,但今次卻去左光猛果邊...中午時段,正價點心唔算平,所以就寫左d特價點心同粉麵飯...白灼菜心:幾脆口,冇渣藥膳鳳爪:鳳爪唔夠入味,杞子,蔘幾好食,蔘苦中帶甜,個湯ok...xo醬蘿蔔糕:蘿蔔糕唔夠入味,但都幾好食...三文魚炒飯飯炒得粒粒分明,唔會黏住哂一舊舊咁,三文魚唔會好咸,加埋d雜菜粒,幾好食...鮑魚撈麵:鮑片大塊,又入味,粗麵夠爽口,吸收左d汁的味,冬菇都夠淋,入味,豬肉,菜心都ok...紫米露:都幾大碗,甜度適中,入面幾多紫米,唔會太-...其實仲叫左粉果,不過我冇食...食完好飽...6個人,埋單一百五十幾,幾抵下...服務都唔錯,d傳菜呀姐有笑容,好禮貌...下次我要坐卡位...

白灼菜心:幾脆口,冇渣
xo醬蘿蔔糕:蘿蔔糕唔夠入味,但都幾好食...
三文魚炒飯
紫米露:都幾大碗,甜度適中,入面幾多紫米,唔會太-...
其實仲叫左粉果,不過我冇食...

2006-06-26 40 views
上次食評是評早茶,今次評晚市,理應幾中幸吧!預早一天慶祝父親節,屋企人為了遷就小朋友就選了馬鞍山。而選擇這裡除郤裝修及坐位舒服外,其服務及食味都不俗,故應該都幾穩陣。原先打算點龍蝦,但到魚池一看,不是太小的斤多點就是大得過份的三斤多,我們人數不多而又想多點其他菜式故唯有作罷,但總有些戚戚然,及後經理告知大時大節通常中號的龍蝦會較少人貨,故才有此情況。這樣使退而求其次,點了清蒸大青班、老豆鍾情的馳名燒鵝半隻、海鮮卷、日式雜菜煲及蘭花帶了。穩陣的菜肴,大部份可以,大青班不熟需要翻蒸,但速度很快及沒有影響食味,燒鵝一貫的美味;而份量亦是相當的足,不俗的一頓飯。
上次食評是評早茶,今次評晚市,理應幾中幸吧!
2006-06-04 43 views
其實她跟馬鞍山附近的海港酒樓是同一集團的食肆,點心的品質及模式都相同,但可能師傅班底始終有異,這裡的點心稍微差一點點,但裝修、環境這裡是相當不錯,亦是另一賣點。臨飛前與媽咪妹妹來飲早茶,筆者比較喜歡盅頭飯,這裡亦都不俗,而粥品亦可,但其他點心只能說是太路貨色,但勝在新鮮熱辣。而這集團用的普洱茶葉較好,固通常這杯茶筆者較為放心。早茶特價點心相當多,價錢經濟;而冷氣很足,身體較弱的記緊多帶外套,地方乾淨,更沒有其他酒樓的擠迫感覺!
2006-05-30 27 views
呢間野係對面海港燒鵝0既分店點知呢邊越做越得, 仲多人過原本0個間由於平, 所以經常都幫襯午晚市食物亦都頗為滿意, 大碟之餘又好味, 最難得係好普通0既菜都有返咁上下燒味飯雖然冇食過, 但係有時晚飯都叫少少燒味, 覺得相當唔錯當然, 燒鵝係招牌菜, 梗係唔會比奇他燒味差不過我偏偏少食燒鵝, 所以問我其他燒味0既味道我會更清楚好抵食, 10幾蚊盒不過服務係差少少, 同原本0個間一樣, 始終都係未改善, 請埋d 冇來醒目0既人返來以下係下午茶價錢
呢間野係對面海港燒鵝0既分店
點知呢邊越做越得, 仲多人過原本0個間

由於平, 所以經常都幫襯午晚市

當然, 燒鵝係招牌菜, 梗係唔會比奇他燒味差
不過我偏偏少食燒鵝, 所以問我其他燒味0既味道我會更清楚
好抵食, 10幾蚊盒