浦東蒲西

浦東蒲西 (Under Renovation)

浦東蒲西 (Under Renovation)
4K
E.A.T. Stealthily
銅鑼灣樓上上海菜
E.A.T. Stealthily
2024-11-19
Follow
浦東蒲西 銅鑼灣樓上上海菜最近我去咗銅鑼灣一間專做上海菜嘅餐廳,真係俾我驚喜!今次我特別推介佢哋嘅「蔥香鴉片魚頭」,呢道菜名就已經好有吸引力,因為食完之後真係會令人上癮!!蔥香鴉片魚頭 $388魚頭嘅肉質鮮嫩,配合蔥香味,食落去非常入味。湯底清澈而鮮美,令人每一口都想再來一口,真係好好味!無錫脆鱔$128 脆鱔外脆內嫩,醬汁更是香濃,食落去好有層次感,亦都係一個唔錯嘅選擇。酸辣湯 每位$58湯底酸辣適中,蝦仁新鮮,海參口感滑溜,非常開胃,絕對係開餐前嘅好選擇。蟹肉羹 每位$68豆腐滑順,蟹肉鮮甜,整碗羹食落去好有滿足感,暖心又暖胃。手工樟茶鴨(半份)$200鴨肉味道濃郁,肉質嫩滑,搭配樟茶香氣,食落去令人陶醉,真係唔可以錯過!雞油豆苗$188豆苗鮮嫩,雞油嘅香味令整道菜更加提升,清爽又有滋味。😋靜靜雞指數 🐥🐥🐥🐣🥚🔂再偷食指數 ✅✅✅✅☑️💲減荷包指數 💸💵💵💵💵——————————————————店舖資料📍 銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓#eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig #foodporn #discoverhongkong #foodlover #hkrestaurant #asianfood #hkig #hkfoodieRead More
+ 4
chkr46666
必食豬手
chkr46666
2024-11-15
Follow
👭👭一人四行去到銅鑼灣食精緻滬菜, 裝修幾光猛,坐位好高貴優雅🧚‍♀️🐠招牌菜蔥香鴉片魚頭 原來係以油爆大量蔥條配以嫩滑既魚頭,香氣逼人,上菜既時候都覺得驚為天人😳😋🐷紅燒元蹄仲誇張,一大隻碟以大量醬汁配以炆左幾個鐘超腍既元蹄 🐖🐖肉腍酥香,盡吸醬汁既精華,肥瘦適中,側邊仲有D白菜😙 隻髀真係好多肉,真係食唔哂呀…🥟黎到上海野又點可以唔叫招牌小籠包、生煎鍋貼,鍋貼底部依然焦香,入面就好多汁好juicy😗😗🐡韭黃炒鱔糊一上枱就聞到熱辣辣香噴噴嘅味道,連帶韭黃嘅香氣都特別出🥘🥦奶油津白好creamy,食完D煎炸野食番碟菜就舒服哂!跟住嗌左兩個面類 🍝醬炒年糕 & 蔥油開洋拌麵Read More
Clareylee
環境舒適的高質上海菜
Clareylee
2024-11-15
Follow
雖然經常喺銅鑼灣食飯唔係朋友帶我嚟都唔知Cubus隱藏著高質上海菜 位置旺中帶靜店內環境充滿著新派嘅中式裝潢我地揀咗個二人套餐無諗過 份量咁豐富冷盤.點心.小菜.麵.湯✨杭州醬鴨醬鴨味道香濃.非常入味較有得色嘅前菜✨糖醋金薯咕嚕肉呢度嘅咕嚕肉與別不同同樣係酸酸甜甜.但肉質是豬頸肉般爽彈配上新鮮菠蘿.香甜嘅蕃薯味道好夾✨雙蔥爆牛肉兩款香蔥爆炒牛肉惹味有鑊氣✨招牌小籠包大大隻嘅小籠包裡面湯汁豐富又清甜✨嫩雞煨麵麵質軟滑.配上濃郁嘅湯底食起來仲有粒粒嫩滑雞肉✨蟹肉薺菜豆腐湯豆腐湯加入薺菜同新鮮蟹肉足料熱辣辣菜式味道有水準.有服務.性價比高Read More
+ 7
Eatlife balanceeee
銅鑼灣高貴典雅上海菜
Eatlife balanceeee
2024-11-14
3K views
Follow
今日家人生日,選了這間位於銅鑼灣新開的上海菜。餐廳環境優雅高貴,座位闊落舒適,適合和朋友和家人聚會。餐牌嘅選擇非常多,有各式各樣特色的上海菜式。最後我們四日叫了食物。1.蔥香鴉片魚頭($388)這道菜非常具有特色,魚頭上鋪滿了滿滿的炸香蔥香。食落好似像吃薯片一樣,鹹鹹香香,魚頭炸得非常香脆,這油脂非常豐富。佐飯一流。2.手工樟茶鴨(半隻) ($200 )第一次吃樟茶鴨,外酥內嫩,帶點木香和茶葉的香味。他們還配上夾包,夾包煙煙韌韌。可以加點鹽,提升層次豐富口感。這一道菜是我最愛的菜式。3. 賽螃蟹($148)用上嫩滑的蛋白製成的賽螃蟹,食落雖然沒有蟹嘅肉質,但感覺加了點蟹嘅醋汁,又像吃蟹一般的感覺。4.招牌小籠包( $68 )小籠包皮薄餡靚,內裏非常多汁,非常好吃。5.砂鍋雲吞雞(半份)( $260 )砂鍋雲吞雞半份夠我們四人進食,每人有足夠的兩碗,內裏有用上冬菇木耳嘅雲吞,和嫩滑的半隻雞肉,還有大量新鮮爽口的蔬菜。6.上海粗炒( $148 )爸爸最愛吃的上海粗炒,帶點肉絲,菇菌,炒得非常惹味。7.經典上海生煎 ( $72 )生煎包的的底部煎得隨口,配上伊姨韌韌的麵包,和內裏多汁的肉汁和餡料。是Mama最愛的菜色之一。8.高力豆沙($88 )食完滿足的一餐當然不能錯過甜品,上海菜必叫高力豆沙,豆沙餡料非常軟綿綿,且帶點陳皮香氣,配上滿滿的砂糖,滿足的一餐。Read More
+ 25
bunniebeenie
夠正宗
bunniebeenie
2024-11-04
Follow
今日晚餐約咗屋企人嚟呢度食晚餐,一上到嚟已經覺得有一種樓上去風格,布嘅歌好有品味,裝修亦都好典雅,我哋就叫咗雪糕,雖然要加錢,但係真係好值得,比一般花香濃好多。呢度嘅泡菜亦都條配得剛剛好,令到人胃口大開,另外一樣就係上海菜好出名嘅苔菜花生。食物方面亦都好好食,我哋叫咗店員大推嘅鴉片魚頭。呢度菜幾特別,先係炸咗條魚,再加炸香咗嘅蔥,食上口好香口,但係魚肉就保持得超級嫩滑,呢個口感同味道超有衝擊,當然啦,炒完衝嘅油係特別香嘅。另外叫埋個津白肉絲炒年糕同蕃茄鹹肉燴面。蕃茄鹹肉燴面完全地有驚喜,雖然湯底唔係紅卜卜,但係味道絕對係夠濃郁,加埋金華火腿,變成一道簡單又美味嘅精品。津白肉絲炒年糕嘅口感,亦都相當正,唔會太鹹。Read More
lovebb1126
再訪感受上海風味
lovebb1126
2024-11-04
Follow
呢間餐廳可談上不吃厭,主要環境和食材也是令我和🐷十分滿意,當中的二人餐,選擇也是十分多醉豬手:味道濃郁,豬手燉得軟滑入味,酒香撲鼻,帶有一絲微微的甜味,滿滿的骨膠原。賽磅蟹賽磅蟹肉質鮮嫩,味道鮮美,口感滑溜,再配醋汁,令鮮甜度提升糖醋金薯咕嚕肉糖醋金薯咕嚕肉酸甜適中,咕嚕肉外脆內嫩,金薯香甜,完全沒有肥膩的感覺 小龍包小龍包皮薄餡多,湯汁鮮美,咬開熱湯流出,餡料香滑,不配醋也很有味嫩雞煨麵雞肉鮮嫩,麵條吸收了湯汁的精華,味道醇厚,湯底香濃海參酸辣湯海參酸辣湯酸辣開胃,海參滑嫩,湯底清爽,辣味適中Read More
princessyumi
銅鑼灣高雅上海菜晚餐
princessyumi
2024-11-01
Follow
蔥香鴉片魚頭 $388呢個係必食,唔係周圍都有幾特別!上邊有好多炸咗嘅蔥,好香口,魚頭擊打入面都有好多肉幾嫩滑,同埋好多骨都炸到好脆,可以食埋添賽螃蟹$148蛋白炒嘅菜螃蟹,加咗啲蘿蔔同蔬菜,幾搶眼雞油豆苗$188呢個豆苗係超級鮮甜,佢用咗雞油去煮,但係一啲都不油淋淋,幾清又有雞香醬炒年糕$118呢個年糕嘅份量係超級多,食到好飽,仲有啲蔬菜同醬油一齊炒,味道幾濃蝦仁海參酸辣湯(例)$188呢個例牌酸辣湯好抵喎,可以分到四個碗,佢飲落好多料,少少辣辣地嘅,幾惹嘢味番茄鹹肉煨麵$88食落清清地,有啲蕃茄味同埋有肉香招牌小籠包(4隻)$68呢個小籠包好有肉汁 ,同埋都夠大粒,熱辣辣經典上海生煎(4隻)$72生煎包外皮煎到好香脆,皮有會過厚,啱啱好豆沙鍋餅$78一件有六片,甜到啱啱好,啱晒食完飯食,唔會太膩🍱浦東蒲西 (銅鑼灣)📍💖銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓Read More
Jasmine587
銅鑼灣🐡正宗雅致老上海菜🥢
Jasmine587
2024-10-25
Follow
蔥香鴉片魚頭(388hkd) 呢道菜外面好少見,好考廚師功夫,特色在於香脆的炸蔥和嫩滑的魚頭,炸蔥金黃酥脆,口感似紫菜,增添層次感,魚頭的肉質鮮嫩,有海水味,火候掌握得非常到位,第一次食好驚喜💖雙蔥爆牛肉(148hkd) 濃郁的醬香,好有鑊氣,新鮮的牛肉與青蔥、洋蔥一齊爆炒,洋蔥🧅鮮甜和牛肉鮮嫩,配飯的最佳選擇!經典上海生煎(72hkd)超新鮮,熱辣辣,入面juicy多肉汁,底部煎至微微焦脆,好有食慾,上枱即清光🥢招牌小籠包(68hkd) 一咬就爆湯汁,小籠包皮有少少厚度,內餡的肉質緊實,幾有肉香,是新鮮豬肉🐷#foodiblum中式Read More
sandradradra
午市2人套餐😝
sandradradra
2024-10-18
Follow
店名: 浦東蒲西地址: 銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓銅鑼灣站F1出口,行5分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 4/5一直聽聞浦東蒲西嘅大名,佢地主打精緻上海菜,裝修環境十分舒適☺️今次就同朋友黎試下佢哋嘅午市二人餐🤩二人餐$268五香牛展❤️❤️❤️❤️❤️雖然係前菜,但份量依然好足,牛展薄切,夠哂入味又有咬口🥰糖醋金薯咕嚕肉❤️❤️❤️❤️第一次見以蕃薯整咕嚕肉,整體餸菜呈金黃色,蕃薯🍠十分香甜,加上菠蘿🍍等,酸酸甜甜,整體好開胃🥳雙葱爆牛肉❤️❤️❤️❤️❤️京葱絲超香口,加上肉味濃郁,份量滿滿嘅牛肉,炒至鑊氣十足,不論配麵定飯食都一流🥰招牌小籠包2隻❤️❤️❤️❤️小籠包新鮮蒸好,入口超熱,咬落去肉汁超豐富,爆汁勁juicy,真正皮薄餡靚😆嫩雞煨麵❤️❤️❤️❤️煨麵麵身嫩滑,加上菜粒同雞粒,湯底清甜,配合惹味嘅餸菜一齊食,一流😋蟹肉齊菜豆腐湯❤️❤️❤️❤️❤️豆腐湯十分有驚喜,上枱熱辣辣🔥 蟹肉鮮甜,加入齊菜同豆腐粒,更有口感,入口順滑味美😚茶芥❤️❤️❤️❤️$20/位Read More
delideli
上海風情,午市二人餐超值之選!
delideli
Level 3
2024-10-17
Follow
今次我哋去咗銅鑼灣嘅蒲東蒲西試佢哋嘅午市二人餐,環境真係一流!一入到去就感受到濃濃嘅上海風情,裝修典雅又帶點復古味,感覺舒適又高級😌。午市二人餐嘅性價比超高,CP值爆表!🤩 絕對係抵食之選!我哋叫咗嘅菜式包括:* **醉豬手 (冷盤):** 豬手炆得非常入味,酒香撲鼻,肉質軟糯,入口即溶,肥而不膩,一上枱已經好吸引!🤤 絕對係個好開胃嘅開始!* **賽螃蟹 (小菜):** 賣相精緻,味道鮮美,蟹肉鮮甜,口感細膩,令人回味無窮!🦀 完全唔覺係用蛋白整㗎!師傅功力一流!* **干煸四季豆 (小菜):** 四季豆爽脆鮮嫩,干煸嘅做法令四季豆更添一份香氣,蒜蓉嘅香味恰到好處,簡單卻美味!💚 完全唔會油膩!* **經典上海生煎 (點心,2隻):** 底脆肉 juicy,湯汁鮮美,咬落去湯汁在口中爆開,真係人間美味!🤤🤤🤤 雖然得兩隻,但係每隻都咁大個,好滿足!* **嫩雞燴面 (主食):** 雞肉嫩滑,湯底鮮甜,麵條爽彈,份量十足,好飽肚!🐔🍜 暖胃又舒服!* **海參酸辣湯 (湯):** 酸辣適中,湯底鮮美,料足味濃,海參爽口彈牙,暖胃又開胃!暖笠笠嘅感覺,正呀!♨️ 飲完成個人都暖晒!服務方面,侍應態度親切有禮,上菜速度適中,整體服務令人滿意😊!總括而言,蒲東蒲西嘅午市二人餐性價比超高,環境優雅,食物質素高,絕對係一個物超所值嘅選擇!强烈推薦俾大家去試吓!👍 下次我哋仲想試埋佢哋嘅其他菜式!🥳Read More
+ 5
BonBon01
Level 2
2024-10-14
Follow
屋企人建議食呢間餐廳,起初都無乜期望,但無諗過咁好味,薰蛋、醉乳鴿、海蜇頭、水煮魚、燉津白湯、薰河鰻、雞油豆苗、拆骨魚頭,樣樣都好好味👍🏻好有水準!喜出望外🥰Read More
薰河鰻
mrjack.c
高級川滬菜用餐體驗🍴
mrjack.c
2024-09-22
Follow
主打高級川滬菜🎖️以獨特的風格保留了川滬菜的老口味特色😋為顧客帶來精緻懷舊的用餐體驗🍴顧名思義,蒲西代表老上海的傳統口味🥢浦東則代表上海充滿活力的新發展區🏬啟發了新派上海菜式的靈感😃先來三道前菜:醉乳鴿選用BB鴿🐦浸泡在上等花雕酒滲透入味🍷淡淡酒香,肉質嫩滑,豐富口感有層次⬆️花雕味剛剛好,味道恰到好😁海蜇頭也是常見前菜🪼肉質厚身,含豐富營養價值😙再將洋葱、香菜與配料、調料混合拌匀🧂酸辣开胃,非常爽脆🤤脆鱔份量也不少,很香的醬油味💦咬一口,香酥可口,甜脆鬆化,味濃汁酸🤗厚厚的咸蛋黃,包著炸得金黃的蝦球🦐十分香脆,入口香濃咸蛋黃味🍳蝦球大大隻,啖啖肉,彈牙鮮甜🤩再來招牌「蔥香鴉片魚頭」放上枱已聞到香蔥的香氣撲鼻🌱油爆香蔥鋪在魚頭上,魚頭外脆肉嫩滑🥹「鴉片」原來是上海人稱的竹蓆魚頭來自俄羅斯黑海🌊蔥油香味慢慢滲透入肥美嘅魚頭🐟魚油香與蔥油香的完美混合🔄是我最喜歡的一道菜😍樟茶鴨是由多種香料慢煮而成🥘味道豐富而不失鴨本身的味道🦆鴨肉細嫩有咬口,皮脆肉腍🍗花椒的麻和紹酒的香味🍶令鴨肉的味道變得更加有層次感😊椰汁糕帶有精緻雲石紋🍰賣晒吸引,淡淡椰香🥥口感相當煙韌Q軟,味道清甜怡人☺️酒釀丸子是家傳戶曉的甜品🍲還加上我喜歡的桂花糖🌺吃起來很煙韌,甜而不膩,清香帶有酒味🤓花雕酒酒性柔和,酒色橙黃清亮🍾酒香馥郁芬芳,酒味甘香醇厚🥃Read More
醉乳鴿
luvu4ever0712
Level 1
2024-08-24
Follow
見好評好似好多所以帶著好大期望 , 點知食完好失望,小籠包個皮太厚,厚到咬開之後會見到有d位仲未蒸透,味道非常普通 ,以食上海野黎講呢個真係唔合格 ,本身諗住叫埋其他生煎包/餃餃子,但試左小籠包之後都覺得唔洗試 雞絲煨面個味亦唔好食, 喺出面食好似唔係咁? 點解同自己煮差唔多 ???🥹 個年糕個味都係唔係特別討好 ,無咩味成餐最正常係雞絲粉皮呢個價錢食呢個質素都好伏下🥲希望店家重視食物質素,如果唔係喺呢個經濟環境下都幾難生存到 ,因為而家呢個質素食完一次真係唔會返轉頭 Read More
diadelicacies
🌃🩶✨高級雅緻滬菜 · 細味似水流年📸🎞️🩵
diadelicacies
2024-06-15
Follow
來到這家上海菜餐廳,無疑是一場舊時光與現代品味的交響曲。回顧往事,猶如夢囈;細味滄桑,不禁嘆息:「半城煙沙,錯落了幾許逝水年華;一曲離殤,顛躓了多少斑駁往事。」 🌉🎆🩶 回鍋肉炒年糕 $168 ✨肥而不膩的五花肉與軟糯的年糕交織,溫暖醇厚,唯有親身品嘗方能體會它蘊藏的故事。 🩶 菜肉雲吞(6粒) $52✨🩶 經典上海生煎包(4隻) $72✨🩶 招牌小籠包(4隻) $68✨這幾道經典菜餚的味道既保留了傳統,又融入現代手法,令人回味無窮。🩶 蔥油餅(2件) $48✨蔥油餅香脆酥軟,別有風味。🩶 柑桂欖茸露(位)$48 ✨柑桂欖茸露清新爽口,點綴全席。這些精心設計的菜品,無不訴說著上海滄桎磨勵的歷史,彷彿一幕幕往事浮現眼前。細細品味,一切恍如夢境,不禁感慨萬千。Read More
+ 7
Veron8997
高質中菜
Veron8997
2024-06-13
Follow
發掘到銅鑼灣食上海菜嘅好地方高質優雅 環境十分舒適好岩一家大細 老人家都會喜歡雙蔥爆羊肉上枱時香味撲鼻肉質香嫩不羶 蔥甜味濃京蔥的味道中和了羊肉的腥膻再加入香料 拌炒大大提升味道層次很香很好吃 特別下飯椒椒相見酸菜魚金湯酸香十足魚片 鮮嫩軟滑而且份量超級多真材實料兩個人都食唔曬除左魚片仲有芽菜 萵筍絲 薯粉薯粉 煙煙靭靭 吸收哂湯嘅精華辣度可以自由選擇整體來說環境滿分 食物多選擇即叫即煮 十分高質下次一定會再黎試埋其他菜式Read More
+ 3