Thai Kok

Thai Kok (Closed)

泰角海南雞
Thai Kok (Closed)
1K
GluttonCat
純回憶分享 - 金仔
GluttonCat
Level 2
2022-08-14
Follow
行入女人街揾嘢食,有時真係花多眼亂,當時由登打士街開始行入女人街,行行下比張金仔貓貓海報吸引住,再望真d原來係食泰國嘢。當時嘢食叫咗個泰國船麵,湯底好濃又好味;嘢飲叫咗杯泰式奶茶。Read More
泰式船麵
DemiChow
抵食的泰國餐廳
DemiChow
Level 2
2021-03-10
Follow
晚飯時段係旺角,咁啱醒起之前睇食評save低左呢間餐廳,於是就走左去試。 蒜蓉包朋友嗌左碟蒜蓉包,食落香脆暖暖地,不過加得牛油同蒜蓉就一定唔會差得去邊啦~  泰角豬頸肉最中意食外表焦脆既嘢,豬頸肉厚度適中,再配上泰國酸酸甜甜嘅醬料,好味 泰角招牌海南雞飯配老火靚湯見到多人推介佢地嘅招牌海南雞飯,當然要試下啦! 不過就比較失望喇,味道好淡嘅湯飲左啖就冇再飲落去了。海南雞飯方面,飯都入味嘅,雞方面真係比較遜色。表面望落幾滑,但食落好厚好韌冇咩雞味,點左醬料略為好少少。 泰角椰汁芒果糯米飯上到黎個糯米飯仲係暖粒粒,芒果好甜果肉實咬落汁水嗌出黎好好食! :)龍眼冰 & 泰式奶茶飲品方面,嗌左龍眼冰同泰式奶茶。龍眼冰正正常常,唔會太甜,但冇食到果肉。泰式奶茶就非常正宗喇,因為同泰國飲既一樣,都係超級之甜嫁不過又講,咁嘅價錢仲要求D咩吖,真係好抵!! Read More
+ 1
Like
平時係旺角食海南鷄時都係去皇冠冰室 今日突然想試下其他 上網Search见到有间泰国水門話幾好 行咗好耐但係搵唔到。見到呢間嘢門口寫住39。入去買咗個海南雞飯同凍檸茶。啲雞唔點醬汁根本冇味。埋單收我81文。呢間嘢冇下次。
2021-03-15
抵食泰菜快餐
jason11021987
2020-12-21
Follow
早前同朋友旺角見面,想食簡單d,簡左呢間泰角Menu見到都幾抵食朋友叫個船麵,佢話okay wor~~~~睇個樣都幾企理😌😌😌😌😌😌😌😌我就叫 泰式魚餅撈麵魚餅都幾好食~~~個麵就正正常常咁啦😌😌因為好平,上菜快,味道唔錯係同人傾計好地方不過我見成晚反枱率都幾低下,疫情下好多食肆都經營困難,小店更是水深火熱對於d抵食嘅好食店我一直好支持希望疫情快快過去大家都有好日子過🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏Read More
泰式船麵
Clione16
去泰角吃泰國餐
Clione16
2020-12-12
Follow
前陣子朋友說這字泰角很好吃這陣于因為六點後禁堂食在下的上班時間被調整了下班後可以出來吃東西而今天就選上了朋友推薦的這間他們開了孖店 就在隔離不過右邊間沒開也沒關係啦本是一家坐下後打算點個海南雞和泰式香葉肉碎雙拼因為朋友就是對這道菜讚不絕口的可惜啊不知道什麼原因他們現在沒再做雙拼了那在下就只好點海南雞油飯看來是原隻雞脾位呢雞脾主骨還在厚厚的皮充滿著油脂結實的肉令在下相信這必定是隻走地雞而結實同時有個好處就是更飽肚因為會比滑溜的肉用更多的時間和力量去嚼磨啊人體真有趣還沒有被完全攪拌均勻的油飯在上枱時散了看起來有白有淡黃有深黃讓普通的油飯加添了不少層次感兩片幼嫩的菜託底 還是那束淡麗清雅的草然後$39 還有一碗有雞味的湯裡面的白蘿蔔和勤菜在下甚是喜歡最後點了粒椰青$30吃飽飽了可惜的是在下今天大概4肢無力 椰青肉都沒有挖出來吃嗯。。挖了個蓋已經覺得疲倦了老人家還是早點回家休息好了Read More
wsy32100
Party with 泰角
wsy32100
2020-11-29
Follow
突然好想食海南雞飯 行過就入左依間到食因為好肚餓既關係 一坐低就叫左二人餐等餐既時候見到啲人 個個都係叫一碟飯食就算就算情侶都係咁個時就之瀨野了上餐速度好快手正正常常 仲有少少軟骨係入面 有咬口汁冇咩特別 冬陰公湯勁咸 食材唔新鮮成個湯得咸同辣 其他味唔特出通菜正正常常 只係冇鑊氣個汁有少少奇怪 但都食得曬咸檸樂 同青檸蘇打好正常 冇問題海南雞 唔係海南雞 似白切雞雞味冇 咸味油味都冇唔好食豬頸肉唔似燒 唔夠香油飯唔夠油。睇相就知 有啲好似日飯咁油香得好少 同食白飯冇咩分別不知所謂最後個音樂好似disco咁入去食到走都唔知聽緊咩野仲要音樂唔只一種廚房入面佢哋又自己播自己啲歌仲要勁大聲入去食等於join左兩個disco唔會再去食Read More
+ 5
小食拼盤夠哂份量
lawwing910
2020-10-30
Follow
自從去完一轉泰國,就迷上左食泰國野🤤睇Fb 介紹呢間正宗泰國菜餐廳,就一於去試下。出名海南雞飯就唔使多講啦,特別推薦佢嘅泰式小食拼盤夠哂份量,性價比很不錯👍 怕天氣熱無胃口?佢嘅木瓜沙拉就夠哂清爽,酸酸辣辣咁夠哂開胃😋 特飲都好正架!Read More
Samforfood
CP值高嘅泰菜二人餐
Samforfood
2020-10-28
Follow
旺角真係好多嘢食,有時多選擇反而唔知道食咩。行經女人街,當然已經無哂遊客,啲檔口都好冷清。以前多人行時根本係唔會見到條街兩邊有咩餐廳,要穿過啲檔口上番去行人路先到,而家走響馬路上已經可以見哂啲餐廳。以往兩旁有好多餐廳,不過今次行過,見到最少有兩成已經關門⋯⋯一路經過啲餐廳一路都未提起勁入去食,最終去到街尾(油麻地方向),見到泰國餐廳「泰角」。餐廳唔係好大(不過好似隔離個舖位都係佢),限聚令下只係放到4張4人枱,2張面壁二人枱。佢有散叫,但好似好鼓勵客人叫套餐,而佢啲套餐,的確係將最受歡迎嘅泰國菜式抽哂出黎。揀左泰角至尊二人餐 ($288)另叫啤酒。哩個套餐選擇都好容易揀。另外因為叫套餐關係, 仲可以以$6一隻嘅價錢叫生蝦(六隻起),我地叫左12隻!冬蔭功 – 有個酒精火熱住,辣度剛好,因為佢熱住嘅關係,飲到最尾嗰啲辣勁都仲響度,哩個細微位做得唔錯。泰角木瓜沙律(小辣)- 一黎到望落去好紅,仲以為會好辣,望真啲其實係紅色蝦米仔黎,少少辣,但係木瓜好清爽醒胃。飛天炒通菜 – 有少少甜味, 同埋唔係好夠鑊氣咁樣。小食拼盤 – 有雞串、春卷及咖喱角,老實講後兩者都係啲普通嘢,叫貨都有得叫,至於雞肉串肉地都算嫩嘅,加埋個串燒汁都幾惹味。 海南雞 – 味道唔錯,係一般海南雞嘅味道,不過有啲部分係偏 “鞋”。生蝦沙律 – 頗爽口,口感幾新鮮,一次過食12隻好滿足。 黃薑飯 (無影相)– 幾好喎唔會太油。雖然大部分嘅食物嘅味道都係無咩驚喜,不過起碼係預期嘅受港人歡迎嘅泰國美食嘅味道,所以總括而言印象唔錯,最驚喜嘅其實係分量,話就話係二人餐,兩個一樣咁大食嘅人就咁望都仲驚佢唔夠,點知食到最後係飽到捧住個肚出門口,以質量而言佢 CP值都幾高。Read More
+ 5
miffy.hui
Thai Food
miffy.hui
2020-06-09
Follow
近排好鍾意食泰國嘢🇹🇭之前以為通菜街嘅鋪頭多數都係伏 但呢間都幾好食又抵食😋 $208就有可以食到二人set🤪 可以揀木瓜沙律/泰式鳳爪🥗個餐有通菜同小食拼盤(串燒四串、春卷同咖喱角)🍢仲有兩款主食(有泰式海南雞/香葉肉醉飯/香脆雞扒/泰式蝦餅飯或撈麵等等)跟餐+$28 仲可以加配芒果椰汁糯米飯,可惜我去嗰日已經賣晒😭由前菜到主菜全部都大大碟,兩個人冇可能食得曬😂 整體都唔錯,特別推介蝦餅同海南雞😆 Read More
ashxamy
<旺角> 小食比主食更優勝🤔
ashxamy
2020-05-29
Follow
#灰到旺角 #灰到食泰國菜又是去旺角吃飯的一個晚上~-🔻泰角豬頸肉飯 $65沒有預期的東南亞的調味,更像港式口味,而且飯和豬頸肉完全不熱,大概是提早煮好😳▪🔻泰角炸蝦餅 $32吃過豬頸肉飯後有點失望,這款有驚喜🤣蝦餅是新鮮炸起,炸皮較薄,蝦肉味重~▪🔻泰式奶茶 $16入口順滑又不會太甜,這杯可以試~😋-👅食後感:我會建議大家來吃午餐(好似$2x一碟飯),性價比較高🤭-👀個人喜愛度:6/10-🚩泰角-#美食#香港美食#hkfood#food#hk#hkfoodie#foodieRead More
餵食豬姐姐
第一次叫外賣送漏單😨
餵食豬姐姐
2020-04-18
Follow
抗疫期間唔係好想落街食飯所以多數自己煮或者叫外賣今日決定食泰國餐上網上外賣平台 揾左呢間,後悔冇聽老公話堅持食泰國菜因為我突然好想食泰式肉碎飯......點知送上嚟得我個餐😨😨😨老公個海南雞餐呢😨😨😨😨即刻打電話俾佢地不過接電話嘅待應好好禮貌亦跟進得好好然後就安排再送過嚟雖然係有D不悅,不過因為接缐員太好禮貌,所以算啦🙈只係點解送漏餐都會發生係我身上🥴究竟係間餐廳嘅問題定係個Apps問題真係唔知🤷🏻‍♀️不過佢地嘅食物係可以,我個肉碎飯唔太油膩,又唔算辣,只係啲豆可能係因為外賣嘅關係扁哂,但飯嘅軟硬都係我喜愛嘅老公個海南雞都真係幾好食,雞肉嫩👍🏻醬汁佳,我諗堂食應該會仲好食嗰碟加$12油菜,非常唔錯雖然油油地😅總括係可以encore嘅Read More
海南雞飯
jadeanm
感覺不好的一餐
jadeanm
2020-04-04
Follow
行行下就去醫肚,隨便就進一間餐廳吃晚餐,感覺環境乾淨,人流比較多,所以期望值好高。首先就點了兩杯椰汁珍多冰(HKD19),一模上手是暖的,再飲的時候就覺得不太對勁,味道較酸,還是在懷疑當中時,侍應才說是放了好久的,兩杯需要更換,天啊!!!太恐怖了,幸好當晚沒有肚痛,真的有點不開心,更換後也沒有覺得特別好飲,而且味道很淡,因為我們也趕時間,只想快快吃完就走,現在回想起真的要跟他們提出問題。我就點泰角招牌海南雞飯配老火靚湯(HKD65),賣相是不錯的醬料可以不用點,直接食雞配飯,味道普通老火湯好淡,基本沒有什麼味道,我飲左一啖就停了。友人點的是泰角黃咖喱雞飯(HKD65),點這個菜,出菜時間等左半小時,真想不要了,侍應說「快到了,人多,等等吧」真的很火大,不過只能說整餐飯最好味是它,不過咖喱雞份量不多飯反而多,愈吃愈惹味,拉到少少分。整體感覺不好,包括食物和侍應,雖然泰角黃咖喱雞飯可以加一點點分,但我應該不會再光顧。Read More
+ 2
foodagramhk
❤勁抵食泰國野🦐❤
foodagramhk
2020-03-29
Follow
餐牌有二人餐、四人餐亦可散叫 食物種類選擇都幾多🤩泰角招牌二人餐($208)已經包左一份沙律,小食/菜加兩份主食同兩杯野飲😎兩個人食係飽到傻左🤰🏻==============================🌟抵食之選🌟生蝦🦐(promotion 每隻$5)8/10出面食生蝦好貴 呢度真係好抵食👻------------------------------小食拼盤🍡份量十足有齊串燒🍢春卷同咖哩角-飛天炒通菜🥬🌶炒通菜鑊氣十足🤩夠哂惹味😍但食得多有d鹹-泰角招牌海南雞飯🐔雞肉已經去左骨😆肉質好嫩滑🤪最鍾意佢配埋既黑醬油同水門雞醬👍🏻👍🏻👍🏻-泰式香葉肉碎飯🍛正正常常 有d似生菜包d肉碎🥬-鳳爪沙律鳳爪去左骨 酸酸辣辣好開胃🤓-生菜包($55)次次食泰國野都一定叫🥰正常水準啦☺但係難得地d生菜夠包曬所有肉碎黎食------------------------------套餐(+$6)可轉泰式飲品🥤泰式奶茶入口幾綿滑 甜度岩岩好😆-龍眼冰唔推介大家飲因為太甜啦🤯============================出面食泰國野都幾貴😌呢間整體上cp值勁高✨仲有宵夜時段同午餐時段🤣再平d😘Read More
小芳b
抵食既泰Tea
小芳b
2020-02-06
Follow
呢間泰國野係巷仔入面吾太起眼,不過見價錢吾貴所以就試下啦。下午茶餐牌炸蝦餅:價錢吾貴,即點即炸!好多蝦肉好彈牙!食入口炸粉吾會好多,又吾覺得吉口好食!豬肉丸金邊粉:好中意食金邊粉,因為好滑好qq既口感!豬肉丸都好食既,佢個湯底甜甜地,而且好濃味,勁正!龍眼冰好多龍眼肉,不過偏甜,龍眼味不足,只得個甜字!呢度tea幾平,人流不算太多,食物都幾好食😋Read More
+ 2
candykai
愛也是場硬仗
candykai
2020-01-08
Follow
繼油麻地雞扒撈麵後,又一重口味傑作👏旺角泰廚主理泰菜,餐廳有泰皇像,播泰國歌🎶😋每次辣不死你辣不死你…點了至尊二人餐$268,菜名很fancy🎆簡言之有冬蔭功湯、無骨鳳瓜、飛天炒通菜、炭燒豬頸肉、海南雞半隻和油飯,甜品芒果糯米飯上鏡靚仔,可惜無貨😔🐔無骨鳳瓜雖然是冷盤,但是辣中之最🎤誰亦靠啜泣x3去通眼口耳鼻冬蔭功湯小鐵鍋連火爐仔🍲明火上枱,大有吉野家打邊爐風味😅酸辣鹹三分天下,多料👍有四五粒攣弓蝦仔🍤和秀珍菇👼飛天炒通菜罕有加入面豉,中和辣味,鹹味開始抬頭🚀炭燒豬頸肉大大塊,看上去似臘肉,食下去肥膏燒得油香而不膩,少少脆、多多鹹🐽這個劑量 這個劑量 去壓驚(太過輕)🎵🐔海南雞半隻和油飯,不過不失,勝在醬料有甜有辣,任君選擇👉除了甜豉油,還有兩款風味截然不同的辣醬💟🐒搵食鹹記: 飲品咸檸七,半隻黑檸檬在杯底,我有腎病 我會醫病 我會攞諾貝爾獎(快拍掌)Read More
NicoleLht
見你咁多食肆獎就試下你先
NicoleLht
2020-01-08
Follow
Thaikok 泰國菜泰式木瓜沙律:酸味十足,木瓜爽口,十分之開胃雜錦拼盤:一碟有哂各種小食,啱哂細食既女仔,有串燒,咖哩角,春卷仔,蝦餅,炸得啱啱好皮薄脆口冬陰公湯:材料爆棚,我簡左小辣,椰子味比較重芒果糯米飯:糯米暖粒粒,配合甜甜既芒果,正海南雞飯:係用新鮮雞做,必食#網上外賣平台#Thaikok#泰國#海南雞#旺角#泰角#串燒#船麵#inspiration #motivation #money #marketing #dedication #buildyourempire #keepgoing #ambition #lifequotes #leadership #network #snypechat #selfmade #motivationalquotes #motivated #mindset #startuplife #dreambig #learn #alwayslearning #travelRead More