Thai Thai Cuisine

Thai Thai Cuisine (Closed)

泰泰國美食
Thai Thai Cuisine (Closed)
maleolhc
抵食之選
maleolhc
Level 3
2014-11-11
Follow
午飯時間隨意揀地方落腳醫肚,幾個人行入呢間新開嘅泰國餐廳,叫左午市套餐黎食,一客飯,配紫菜肉碎湯同一杯飲品,合共40蚊,又唔使加一,都抵食。我地叫左泰式黃咖哩,泰式肉碎炒飯同泰式豬頸肉芥蘭飯,香味十足! 黃咖哩好有椰香味,肉碎加蝦醬,辣椒一齊炒飯,好野味,泰式豬頸肉爽滑,食完係好滿足Read More
Like
hoihoi0611
泰國家庭菜
hoihoi0611
Level 4
2014-09-08
Follow
有一個星期日飲完茶經過發現開左間新泰國餐廳喎! 中意食泰國既三母女就決定一定要搵晚黎試下! 今晚咁岩大家都無街去又過左辛勞既一天, 一於外出食飯啦!  呢間泰國菜自然成為首選啦~其實餐廳既門面不大, 行過幾乎留意唔到, 不過就有2個細既泰國人像係門口, 所以都知道係食泰國野既~呢度既餐牌2面就睇晒, 大路既泰國野都有, 價錢大約係$40-60, 唔算好貴~呀妹最中意食生蝦刺身, $78有7隻蝦, 食落都幾新鮮, 不過個醬有點辣...之後叫左個肉碎生菜包, 我本人幾中意食呢樣! 都有成9塊菜葉, 而且肉碎炒得又香又辣, 包埋一齊食口感豐富! 係可能有少少過油...馬拉盞炒通菜都係炒得不錯, 比較欣賞味道唔太喊, 香香地送飯一流!最尾就係試左phad thai! 係泰國菜中有名的菜式! 略嫌甜左d同較濕, 不過有蝦肉有花生, 都係抵食!椰汁冰一開始好重椰奶味(飲唔慣可以有點假添...), 甜甜地, 不過放耐左冰溶左就無咁好味, 太淡了...有一點非常可惜既係呢度無甜品... 泰國菜無甜品有D美中不足...一路食就一路聽到電視播泰文歌, 雖然聽唔明, 不過泰國mv真係幾搞笑 而且都幾好聽架!Read More
+ 4
howingman
深水埗新開的泰國美食
howingman
Level 4
2014-08-31
Follow
兩口子專程來這新店午膳,去到門口,搭有棚架,門面仍未裝修好,只在門外貼有店鋪名稱及特式食品:鋪子面積細,只有大約二十個座位,我坐的位置可看電視。餐牌貼在玻璃牆上店內小裝飾供應多款泰國汽水,及有即叫燒烤:點了一份午市套餐(泰式菠蘿雞粒炒飯,包汽水及例湯),再加兩款小食:青檸味汽水,味道跟雪碧差不多!例湯是紫菜肉碎湯,味道濃郁,不錯!泰式菠蘿雞粒炒飯飯炒得香,份量多,足料;附有肉鬆,菠蘿及雜菜粒,令整碟飯的口感更鮮甜!雞肉份量也不少,肉質鮮嫩。泰式牛油雞中翼椰菜絲伴碟,加了牛油,吃起來口感又香又滑!泰式拼盤(細)蝦餅,魚餅,春卷,雞翼各兩件,蝦餅夠厚身大件,點醬吃更佳;魚餅味道ok,春卷夠香脆,配蔬菜餡料,好吃;雞翼無什麼特別,就像剛吃完的牛油雞中翼,只是沒加牛油;整個拼盤都是炸類食物,難得的是,油分並不太多。Read More
+ 7
泰式菠蘿雞粒炒飯