Thai Thai Cuisine

Thai Thai Cuisine (Closed)

泰泰國美食
Thai Thai Cuisine (Closed)
HK Foodie Life
失望 海南雞飯
HK Foodie Life
2017-07-23
Follow
小編對呢個海南雞飯除咗失望兩個字之外真係諗唔到其他字。雖然佢個黃薑飯真係好夠味超級難得,不過佢啲飯同時都超級黏口。另外佢啲雞都唔係話好好食,因為啲雞除咗冇味之外仲要超級油。不過又唔可以話一面倒唔好食,佢啲雞起碼都算幾滑下,唔知係咪因為佢比雞髀嘅緣故呢?再者佢店舖裏面其實啲位都幾迫下要背貼枱咁食,真係坐得超級唔舒服。Read More
stephenkwan
唔敢講最好食
stephenkwan
2017-04-27
Follow
幫襯呢間野最少20次外賣。今日同太太得閑去鋪頭堂食。我敢講係正宗泰國風味。價錢合理又大碟,免+1。上菜快。好細間鋪頭,鼎龍坐10幾個人。服務質素非常好,冷氣夠凍食辣野都唔怕流汗。menu好長,最少六70個items!Read More
David G
不過不失的炒金邊粉
David G
2017-03-21
Follow
去開深水埗唔想去成日食那幾間 ,發現有間泰國嘢價錢又不太貴就決定入去。入去其實唔係好大,接近八點都唔係好多人, 決定叫我最鍾意嘅泰式炒金邊粉 唔使五分鐘 就已經有,外表 可以接受 食藥落亦都不是太差,但個人鍾意酸味重少少,所以感覺唔夠味 ,見到有其他comment唔錯, 下次可能是午餐會低少少,$60係深水埗不是平,要做得再出色先可以生存到Read More
meow0522
足料泰家常金邊粉
meow0522
2017-02-16
Follow
Li排經常出深水埗買瑣碎野, 身邊有個好為食嘅小姐自然唔俾我次次食同一問野啦, 就喺個幢海峯隔離一幢樓嘅角落有間昏暗feel嘅泰國菜.Lunch menu好抵食, Pad Thai係我至愛, 之前去Bangkok上過Cooking class知道Pad Thai喺泰國係一款樣平民嘅粉, 但係d香料材料一d都唔簡單. 泰式金邊粉炒得勁香, 好大碟嘅金邊粉食起上來像有點甜甜地, d粉軟硬度剛剛好, 條條分明, 亦沾滿哂d配料, 肥美豬頸肉, 長條厚切豆腐乾, 肥大芽菜, 炒蛋, 蝦米粒, 閃令令地上桌. 份量十足, 最緊要係夠新鮮! 即叫即炒, 有如置身泰國嘅風味. 仲包埋一罐野飲, 無得輸嘩乜原來Pad Thai咁受歡迎架....Read More
泰式金邊粉
Monkey Sum
泰style即叫即製滋味午餐-泰泰國美食@深水埗
Monkey Sum
2017-02-16
Follow
在香港如果品嚐泰國菜真味, 我一向都會到九龍城, 吃的都是有如置身Bangkok的水準而且價錢非常合理, 今日在深水埗碰巧看到一間有兩個"泰"字的小店, 知道快要到lunch hour, 趕快進內order! 泰式菠蘿雞粒炒飯午餐menu總是較實惠, 不太光猛的店, 但姨姨很nice, 不用多想已經選定了泰式菠蘿粒炒飯, 我們是第一枱, 等了一會便炒起. Typical的半圓型炒飯上碟style. 香味直撲出來, 每粒飯都炒得均勻有色水, 很多大大粒菠蘿(吃了不似罐頭菠蘿), 雞粒穿梭在其中, 但完全不乾, 又有我喜歡的提子乾, 整個感覺不油膩, 反而很fresh! 還有肉鬆, 提味up! 甜甜醎醎的, 份量不小惹, 製作一點不馬虎.Lunch價錢還包括一罐飲品, 說得出來的soft drink都在大雪櫃內看到, 吃熱辣辣的泰菜怎少得一罐凍冰冰的飲品啊. 下次再來^^Read More
泰式菠蘿雞粒炒飯
siuting430
泰國小店的金邊粉
siuting430
2017-02-04
Follow
幸得深水埗地膽帶路,這次來到位於橫街裏主打泰國菜的小店。說得是小店店舖的面積當然不大,大約能容納十多人。遇正下午繁忙時段,便有機會要在店外稍等一會才能進場吃飯。同行友人點了海南雞飯及青咖哩牛肉飯,而我就選了金邊粉。橙紅色的金邊粉色水吸引而且份量多,粉炒得比較乾身而且不油膩。金邊粉味道濃淡適中,吃的時候配上旁邊的花生碎口感富層次,三扒兩撥已經吃了大半碟。相比起金邊粉,當中的雞肉就較為失色,調味不夠重而且肉質過實。如果愛吃辣的話可問老闆娘拿辣椒粉或辣油。整體來說,以午餐價格43元就能吃到泰式金邊粉連飲品,質素及價錢算為合理。Read More
Ts_Z
不過不失
Ts_Z
2017-01-03
Follow
路經深水埗,於OpenRice搜尋一下泰國菜,看到這家的食評不俗,便慕名試試,可惜有點失望。點了 蒜蓉包、海南雞飯、馬拉盞通菜、冬陰功蝦湯、黃咖喱牛腩。蒜蓉包不過不失,脆口但不會太燶如果蒜蓉味再濃一點會更好。海南雞飯有點失望,飯太濕,吃起來黏糊糊的,雞油味亦不夠香。至於雞肉,還可以吧,但始終被飯的缺點遮蓋了,難以好評。馬拉盞通菜和冬陰功蝦湯都還好,但非那種發現隱世小店的好,都是正常馬拉盞通菜和冬陰功蝦湯應有的味道。重申,絶對不是不好吃,只是沒有特別好吃的地方去著墨。黃咖喱牛腩,轉牛腩要加$15,不過還不錯的,黃咖喱甜甜的那種微辣,和牛腩挺配合,牛腩腍度合適,份量亦足夠,值得推薦。整體來說,是還可以的,但起碼對得起價錢吧;不過食物整體偏咸,用餐後口渴了一整病。環境方面,本身是一家小店,所以坐位挺擠的,如果只是快快吃一餐的話,則沒太大影響。Read More
Ice915hk
必食海南雞
Ice915hk
2016-10-13
Follow
閒遊深水埗 突然好想食泰國菜 行行下就見到呢間。 門口寫住米芝蓮推介。無諗過有咁好食海南雞飯。 雞非常好食 又滑又香。回味無窮!!!! 冬陰公湯金邊粉 比較辣左D! 但就非常野味!Read More
海南雞飯
tRACY_
高質小店,食過翻尋味~
tRACY_
2016-08-18
1K views
Follow
第一次到這間泰國菜,是因為首選那間沒開,便在附近找一間頂上。殊不知這樣一頂,我就把原本首選那間拋誅腦後了閒話不多說,食評嘛,食物才是主角呢,去啦~~ 先來泰式鳳爪,無骨是必需的,易吃一點,配上大量的茜芹、洋葱和車厘茄,立即變得fresh fresh酸酸辣辣的味道,忍不住吃完一口又一口~海鮮冬蔭公湯,為免太嗆喉,我們點了小辣,配料種類也算多,有蝦、魷魚、青口、蜆等等,泰菜菜式多以酸辣為主,因為泰國比較熱,酸酸辣辣便人胃口可開一點,但我自己比較喜歡清淡一點,之前試過的紫菜肉碎湯也不錯的。肉碎生菜包我們也是點了小辣,這道肯定是這裡必食,由第一次來到嚐到這一道後,每次來到必點,即使試其他菜式,也必定不可缺少生菜包;肉香,帶點香辣,最喜歡她是用籃子裝著生菜,而不是把生菜放在肉碎旁邊,這樣生菜便保持爽口,時間放得長一點,都不會被肉汁浸淋,非常好吃~~ 吃不得太辣的,記得要點小辣啊~泰式金邊粉配蝦,之前吃過一次是配雞肉的,當時認為雞肉沒什麼味道,可能是煲湯雞的關係,所以今次點了配蝦,但不知何故,這次的味道好像不及上一次出色,可能是天氣太熱影響胃口吧飲品點了龍眼冰,清甜好喝,也很解渴,讚~~順帶一提,要試這間泰國或者先打個電話去看看有沒有營業,因為試過幾次路過,她都沒開,要留意啊~Read More
貪食大頭妹
小小店泰美食
貪食大頭妹
2016-07-07
Follow
Lunch找地方食飯,同事話有好介紹,帶左我黎呢間小小店泰國菜,感覺還不錯,地方雖小,不過幾乾淨我地每人叫了一個餐,兩份食,一個海南雞飯,一個炒金邊粉,餐附送湯同汽水。 先來一碗湯,外表雖然清清地,不過都幾有味,帶有紫菜味,有少許肉碎,有咬口,最重要係有香蔥同香蒜,令湯更加香帶點脆海南雞飯 黃薑飯,好乾身,一點都唔油,雞點了自家醬,好嘢味雞皮不會太油。 到炒金粉 帶點酸酸地,又不會太甜,好岩我口味 唔會太重味,不過雞肉就有點鞋。整體還可以的。 Read More
Xavier.M
又一間高質素小店
Xavier.M
2016-05-22
Follow
比起開係旺區嘅泰國菜或者連鎖式嘅泰國菜都有過之而無不及.雖然舖頭細細坐落係迫迫地,但係味道勝過一切.用心煮,再細嘅舖都做到你傻.炒金邊粉唔油,彈牙,香甜,足料. 唔洗多講.猪頸肉柚子沙律猪頸肉燒得啱啱好,外香内嫩. 柚子沙律加左小小椰汁,特別得黎又幾清新.蝦冬蔭公湯好正宗,辣度就你自己揀喇.多蝦多配菜,good!泰式明爐烏頭酸甜,香料之外有小小猪肉碎,魚肉重好滑.佢跟多一碗湯比你加落條魚度,個湯本身都幾鮮甜.最後忍唔住都叫左沙爹佢燒野有一手,猪牛雞都香得黎多汁.個沙爹醬係重點,花生味出曬黎呀.👍🏼👍🏼👍🏼順帶一提,佢啲蝦好新鮮,一啲啲雪味同霉都冇呀.Read More
+ 3
rila95
泰泰國
rila95
2015-09-13
Follow
在香港想食泰國菜一點也不難,而深水埗除了泰潮也有好些選擇。今次就選擇一間泰國小店去試試。店鋪面積不大,堂食只有數張檯。店鋪雖小,但光顧時間人流不算多感覺還可以。快速地點了午餐紅咖哩雞飯連例湯及汽水-$40。例湯尚可,主打咖哩雞飯不錯吃,只是嫌為甜一點。而份量是對得起價錢。今次只能品嚐一碟飯,希望下次能試試其他菜式。Read More
紅咖哩雞飯
Carmenlam1314
深水埗街坊泰國菜~Thai Cuisine
Carmenlam1314
2015-07-27
Follow
是日好姊妹幫忙執屋,幫手整理房間後,兩人都非常肚餓,於是在家附近找了一家店舖小小的家族式泰國餐廳進食晚餐。大概有6張枱,環境比較逼夾,平日晚飯時間都需要排隊入座,今天我們很幸運,無需等位就能入座。這是餐廳的餐牌,雖然設計不算華麗,但餸菜款式還是頗多選擇的。2人晚餐由於太餓的關係叫了5道菜式,包括椰汁雞湯、馬拉盞抄椰菜苗、泰式海南雞半隻、泰式鳳爪沙律、泰式鐵板柯仔煎及龍眼冰一杯。食物味道(5⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️為最高)椰汁雞湯 $45(細)⭐️⭐️⭐️⭐️味道酸辣適中,雞肉嫩滑,十分好味。馬拉盞抄椰菜苗 $40⭐️⭐️⭐️馬拉盞味道略鹹,椰菜苗部份也不夠嫩,整體還可以。泰式海南雞 $75(半隻)⭐️⭐️⭐️⭐️雞肉鮮嫩,份量也足料,十分好味。泰式鳳爪 $40⭐️⭐️不夠入味,鳳爪的份量較少,但蔬菜新鮮,還是可以接受的。泰式鐵板蠔仔蛋 $78 ⭐️⭐️⭐️味道同溫度合宜,份量足料,可惜柯仔有點腥,個人不是十分喜歡。泰式龍眼冰 $18⭐️⭐️⭐️⭐️龍眼冰甜味適中,份量夠多,冰不會過量,很喜歡喝。免加一服務費,總數$296整體來說,環境較為逼夾,可以不太適合一大伙人聚會及聊天的餐廳。但食物味道及份量都還可以,而且價錢合理。Read More
椰汁雞湯
泰式海南雞
泰式龍眼冰
joyjoyyyyyy
方便又就腳
joyjoyyyyyy
2015-07-21
Follow
一行四人, 放工後想食泰國野但又唔想入九龍城, 朋友介紹了泰泰國, 所以就trytry都係比較普通, 沒有太特別的泰國菜, 但食飯時間不用等位都算是優點。正常價格, 質素都正常, 沒有太大驚喜~ 食物偏辣~Read More
泰國生蝦
又一新發現
KathLamps
2015-04-28
Follow
餐廳面積唔大,之前經過好幾次都見滿座,琴晚突然想食泰菜又唔想行太遠,諗起呢間所以決定早少少去睇下!八點左右去到剛好有位,入面真係幾細,坐十幾人就 full 晒😅服務態度幾好,好有禮貌!我地兩個人叫咗五款食物,生蝦比想像中新鮮,大隻😋 生菜肉碎包都好正,店員有提示肉碎會幾辣,於是我地叫咗小辣試下... well,下次會試正常辣囉!😅雞翼同兩款炒粉都可以,但唔算好特別,正常泰國菜啦!Anyways,想食泰國菜嘅時候都會再去呢間!😉Read More
+ 2
泰式干炒牛河