2015-11-02 515 views
天氣有點轉涼, 秋天要來了啊~ 和友人要去血拼換季. 來到了尖沙咀, 記得之前吃過的泰園! 就上去食個快lunch才有力血併~誰知這個根本不是快Lunch, 而是變了能比美buffet的泰式brunch! 見$239一位, 就和友人試試~ menu上有頭盤, 湯, 刺身, 主菜, 飯, 粉, 甜品! 頭盤 (頭盤任食, 每次落單可選3款)- 泰式燒牛肉沙律- 泰式扎肉沙律- 泰式柚子蝦沙律- 泰式青芒絲沙律- 泰式炸蝦丸皮蛋- 泰式炸魚餅- 蒜蓉牛油雞翼- 泰式生菜包刺身四點生蠔, 生蝦, 三文魚, 帶子湯冬蔭功海鮮湯粉, 飯 (四選一)- 蠔仔炒米粉- 泰式火車頭炒飯- 豬頸肉清湯河- 泰式雜丸清湯河甜品拼盤 (拼盤有以下四款甜品)- 芒果黑糯米飯- 芒果白糯米飯- 千層糕- 榴槤綿綿冰我和友人因為心想快D去shopping, 所以就一次過揀哂D野等佢上, 點知, D食物黎到既時候, 真係眼都突埋, 唔知以為我地幾日冇食野~哈哈~ 其實真係幾震撼~ 成枱都係野食~ 頭盤 - 我特別中意炸蝦丸皮蛋同炸魚餅, KAKA本身中意食煎炸野, 呢間D野炸得真係好香口, 而且都不會太油太乾~ 最

頭盤 (頭盤任食, 每次落單可選3款)

- 泰式燒牛肉沙律
- 泰式炸魚餅
- 蒜蓉牛油雞翼
- 泰式生菜包

刺身四點

生蠔, 生蝦, 三文魚, 帶子

冬蔭功海鮮湯

粉, 飯 (四選一)

- 蠔仔炒米粉
- 泰式火車頭炒飯
- 豬頸肉清湯河
- 泰式雜丸清湯河

甜品拼盤 (拼盤有以下四款甜品)

- 芒果黑糯米飯
- 芒果白糯米飯
- 千層糕
- 榴槤綿綿冰

頭盤 - 我特別中意炸蝦丸皮蛋同炸魚餅, KAKA本身中意食煎炸野, 呢間D野炸得真係好香口, 而且都不會太油太乾~ 最怕那些炸到硬掘掘的~

刺身- 我不吃蠔的~ 友人吞了2隻, 佢話都OK大隻, 但唔太鮮. 生蝦配以特製醬汁, 生蝦爽口, 汁醬酸辣剛好~ 三文魚同帶子都很肥美新鮮~

湯 - 都幾好飲~ 唔太辣~ 而且料很足啊~

飯 - 泰式火車頭炒飯, KAKA最中意食飯, 唔食過飯類就唔夠飽~ 泰式炒飯亦係我最愛之一, 平時食開香葉肉碎炒飯, 不過呢個set冇, 唯有揀呢個~ 都OK, 唔辣的~ 不過唔夠乾身~

甜品 - 芒果糯米飯 可以話係食泰國野必叫甜品~ 糯米飯配以厚厚椰汁真係正~ 呢度個甜品都算做得不錯~

2015-11-02 388 views
靚女約食飯 當然義不容辭 話有間餐廳新推出咗個 thai brunch OK咪走去試下lor 坐落睇睇menu 兩舊幾一個人 再睇睇內容 OK唔貴 好啟動… First round 先嚟個頭盤 叫咗牛肉沙律 柚子蝦沙律同時魚餅 柚子蝦沙律尤其特出 蝦仁又大又新鮮 柚子肉多同埋汁甜 正之後上咗個剌身 有蠔有蝦有帶子 重有三文魚tim 新鮮所以又正 跟住嚟咗冬蔭功海鮮湯 味道正宗 料都幾多吓Second round 再叫多個牛油雞亦 生菜包同埋扎肉沙律 個牛油雞亦好味好味好好味主菜花叫咗個海南雞同豬手 豬手整得好入味又夠冧 皮重有咬口 肉質鬆化 海南雞都唔錯 雞肉算嫩 最後叫咗個蠔仔炒米粉同靚女兩份 正Ending 係甜品拼盤 至吸引係個榴櫣冰 味道夠濃 奶嘅比例配合得宜 最正係頂個督榴櫣肉 真係好味 正
2015-10-31 387 views
這晚約了班為食友去食海鮮餐但不是去西貢或者流浮山食中式海鮮餐而是去了尖沙咀食泰式的海鮮餐先嚟 ... 魚生拼盤 ... 好豐富喔 !!!有厚切三文魚、大大粒的帶子、爽口彈呀的生蝦 ...話明泰式海鮮餐 ...點魚生不是平時食的日式芥辣醬油 ... 而是泰式醬汁喇 !!!分別有紅色和綠色泰式醬汁兩款綠色點貝類海鮮,其它就點紅色醬汁酸酸辣辣的泰式醬汁與魚生又幾配喎 泰式生醃瀨尿蝦 ... 第一次食生的瀨尿蝦食瀨尿蝦最怕就是剝殼,預先剝開了中間的蝦殼,食起來好方便泰式醬汁不太辣,無蓋過瀨尿蝦的鮮甜 之前試過生醃的韓式醬油蟹,當然要試埋 泰式生醃仔蟹蟹膏滿滿的 ... 啱哂我 ... 我至鍾意食蟹膏呢 !!!加入了蒜、辣椒、青檸和香料醃製,別具泰式風味除了食到香滑的蟹膏,鮮軟滑的蟹肉食的時候還有蒜香、微酸和辛辣味 ... 好豐富的味覺享受幾位蟹后系度,一碟生醃奄仔蟹又點夠喉,仲有 泰式生醃膏蝦生醃膏蟹較奄仔蟹大隻,食上去的質感也不同的,膏蟹較結實彈牙和鮮甜的泰式生醃蟹附送一碟糯米飯,將糯米飯放在蟹蓋入面,撈埋汁和蟹膏一起食泰式古魚柚子沙律 ... 上菜時以為是柚子沙律,原來條魚收埋在柚子沙律
這晚約了班為食友去食海鮮餐

但不是去西貢或者流浮山食中式海鮮餐

而是去了尖沙咀食泰式的海鮮餐
先嚟 ... 魚生拼盤 ... 好豐富喔 !!!

有厚切三文魚、大大粒的帶子、爽口彈呀的生蝦 ...

分別有紅色和綠色泰式醬汁兩款

綠色點貝類海鮮,其它就點紅色醬汁

酸酸辣辣的泰式醬汁與魚生又幾配喎

泰式生醃瀨尿蝦 ... 第一次食生的瀨尿蝦

食瀨尿蝦最怕就是剝殼,預先剝開了中間的蝦殼,食起來好方便

泰式醬汁不太辣,無蓋過瀨尿蝦的鮮甜

之前試過生醃的韓式醬油蟹,當然要試埋 泰式生醃仔蟹
加入了蒜、辣椒、青檸和香料醃製,別具泰式風味

除了食到香滑的蟹膏,鮮軟滑的蟹肉

食的時候還有蒜香、微酸和辛辣味 ... 好豐富的味覺享受
幾位蟹后系度,一碟生醃奄仔蟹又點夠喉,仲有 泰式生醃膏蝦

泰式古魚柚子沙律 ... 上菜時以為是柚子沙律,原來條魚收埋在柚子沙律下面

煎到脆卜卜的魚與酸甜微辣的柚子沙律一起食,少了油膩感,還很開胃
泰式芝士焗大頭蝦 ... 面層鋪了一層滿滿的金黃色的芝士 ... 好好味呢 !!!
食完濃郁的芝士大頭蝦,飲碗清爽舒服的 椰汁雞湯

很鍾意這個湯少少酸、少少辣,又帶著很濃的椰奶和香料味道
牛油雞翼 ... 鋪滿炸到脆卜卜的蒜粒,帶著濃濃的牛油味,香口又不油膩
還有嫩滑的泰式海南雞
食泰菜至鍾意飲酸甜醒胃的青檸梳打
最後,亦是我們期待的甜品 ... 榴槤綿綿冰

迷你西瓜裝滿榴槤綿綿冰,旁邊拌以西瓜波波 ... 西瓜盎形式的賣相很吸引

如果不食榴槤可以揀其它口味的,豆腐、芒果或益力多味

但是我們一枱都是榴槤怪,一客仲兼不夠呢 !!!

講番我們這客榴槤綿綿冰 ...

一上枱已經聞到濃郁的榴槤香味,入口冰凍綿綿化開 ...

這一餐以令人回味的甜品作結 ... 好滿足呢 !!!
** 以上是以我的口味、喜好和情況作出分享,一試 / 合用與否請自行決定

2015-10-13
Type of Meal
Dinner
  • 生醃瀨尿蝦
  • 生醃膏蝦
  • 牛油雞翼
  • 榴槤綿綿冰
由於太喜歡吃泰園既生醃蟹既關係~~早排又同一班朋友仔再去 Encore 一次啦!!!先來泰園的新菜式:泰式古魚柚子沙律 (HK$218)柚子沙律配炸得脆卜卜的魚作為前菜;酸酸辣辣的沙律很開胃, 而魚外皮炸得很香脆, 內裡肉質嫩滑!!!每次都必點的泰園海鮮冷盤 (HK$458)分別有:象拔蚌、聖子、帶子、生蝦、三文魚、立魚樣樣都好新鮮, 配合泰園特製的醬汁, 令刺身都變得有泰式風味!!!而且每樣刺身既份量都不少, 真係好抵食架~~還有我最期待的生醃奄仔蟹 (HK$238)它是用魚露, 蒜粒, 泰國香料及泰國醬油來新鮮醃製;一碟有兩隻奄仔蟹, 今次蟹膏都有好多!!!最喜歡它食落去有滑滑的口感, 而且鮮味十足~~鹹鹹地辣辣地好惹味~~~今次仲試埋生醃膏蟹 (HK$388)同樣地用上魚露, 蒜粒, 泰國香料及泰國醬油來新鮮醃製!!! 膏蟹好大隻, 但唔算好多膏!!!其肉質就少少唔同, 比較爽口, 而且膏係有少少硬身''*食佢要用 D 咬口先得, 同樣係辣辣地, 食完都仲想再食啊!!!食完 D 生野就飲返個湯暖一暖胃先!!!這個白色既湯係椰汁雞湯 (HK$158)有雞肉及泰式的配料來煮成~~味道
由於太喜歡吃泰園既生醃蟹既關係~~
早排又同一班朋友仔再去 Encore 一次啦!!!
泰式古魚柚子沙律
先來泰園的新菜式:泰式古魚柚子沙律 (HK$218)
柚子沙律配炸得脆卜卜的魚作為前菜;
泰園海鮮冷盤
每次都必點的泰園海鮮冷盤 (HK$458)
分別有:象拔蚌、聖子、帶子、生蝦、三文魚、立魚

而且每樣刺身既份量都不少, 真係好抵食架~~
生醃奄仔蟹
還有我最期待的生醃奄仔蟹 (HK$238)
它是用魚露, 蒜粒, 泰國香料及泰國醬油來新鮮醃製;

一碟有兩隻奄仔蟹, 今次蟹膏都有好多!!!
最喜歡它食落去有滑滑的口感, 而且鮮味十足~~
鹹鹹地辣辣地好惹味~~~
生醃膏蟹
今次仲試埋生醃膏蟹 (HK$388)
膏蟹好大隻, 但唔算好多膏!!!
其肉質就少少唔同, 比較爽口, 而且膏係有少少硬身''*
椰汁雞湯
食完 D 生野就飲返個湯暖一暖胃先!!!
這個白色既湯係椰汁雞湯 (HK$158)
有雞肉及泰式的配料來煮成~~
味道唔重椰汁味, 帶有酸酸辣辣的味道, 很滋補呢''*
泰式海南雞
❤ 泰式海南雞 (HK$98)
這裡的海南雞我特別喜歡, 雞肉非常嫩滑;
配埋特製的泰式醬, 少少辣又很惹味, 但不會搶走本身的雞味!!!
泰園豆腐煲
又是新的菜式:泰園豆腐煲 (HK$128)
食咁多生野又食肉, 當然要食返D 蔬菜~~
呢個豆腐煲有粟米什豆, 肉碎, 洋蔥及豆腐, 少少辣都幾惹味!!!
用黎送飯一流''*
豆腐棉棉冰
最後梗係要食返個豆腐棉棉冰 (HK$88)
迷你西瓜裡裝著棉棉冰, 而外層剛粒粒西瓜波!!!!
特別消暑及透心涼~~

2015-10-13
泰園海鮮冷盤
生醃奄仔蟹
生醃膏蟹
泰式海南雞
2015-10-26 388 views
話說尋日個friend話係上網買左件衫, 要去尖沙咀拎, 拎完就梗係去食Lunch, 行過金馬倫道見到有泰國野就上左去睇睇~ 一入到去, 店員介紹新推出既brunch set, 心諗, 泰國野都有bruch咁攪鬼~ 咪試下~ 見到佢個menu, $239一位, 鬼咁多野食~ 又有前菜, 又有sashimi, 湯, 主菜, 粉, 飯, 甜品, 野飲~ 前菜好似有6-8款, 可以任叫~ 其實食完個前菜同sashimi都好鬼飽了~sashimi有帶子, 3文魚, 蠔, 生蝦, 配以泰式醬汁~ 非常新鮮, 而且蠔和3文魚好鬼肥美~前菜叫左牛油蒜容雞翼同埋魚餅, 魚餅好味~ 但雞翼就普普通通~唔太OK~個冬陰功勁正, 見到好多料, 仲有龍蝦仔~ 好好飲啊~ 酸辣度剛好~之後叫左個火車頭炒飯~ 唔辣~ 岩哂我~ 味道OK, 不過再乾身D會好D~我地基本上仲有好多野冇試, 因為實在太飽, 如果多人一齊去可能會可以試多幾款~ 不過呢個價錢真係底到冇朋友~

2015-10-11
泰園的泰brunch。環境舒適。好味又抵食「泰園」餐廳推出新的泰式brunch ,之前已經嚟過呢度食嘢讚不絕口,今次新推出嘅泰式brunch .價錢相宜,$239加一,已經食厭左西式brunch 嘅我,上星期抽左時間特登過嚟食,呢度嘅brunch, 唔係全自助式,主要係頭盤任食, 另跟刺身、湯,主菜、粉麵、甜品拼盤同飲品。上次同朋友嚟食晚飯每一個餸都好出色,而且呢個brunch 勁抵,冇理由唔試姐。鍾意泰園嘅環境好舒服,樓底夠高座位夠大,近地鐵站有易揾,Brunch 是由12:00pm至3:00pm,先叫野飲,我同媽咪叫咗菠蘿冰同埋龍眼冰,透心涼啊?任食前菜大概有八款我哋就試咗三種其中一個係柚子沙律另外一個係蒜蓉牛油雞翼最後一個就係蝦丸皮蛋,泰式柚子蝦沙律的柚子肉清甜好味,柚子肉好多,多汁,又甜唔會苦,肯定用左靚靚泰國柚甜入心,少少魚露配蝦乾仲有大大隻彈牙大蝦球,鹹鹹甜甜正到爆,完美演繹一個泰式柚子蝦沙律。蒜蓉牛油雞翼牛油味唔重但係雞翼外脆內嫩,炸的夠乾身,唔會太油。正蝦丸皮蛋都係另外一個好推薦嘅小食,蝦丸包住糖心皮蛋,蝦丸彈牙,糖心皮蛋當然係有水準啦!熱辣辣上枱超正!因為媽咪唔食辣嘅
泰園的泰brunch。環境舒適。好味又抵食
鍾意泰園嘅環境好舒服,樓底夠高座位夠大,近地鐵站有易揾,
蒜蓉牛油雞翼
牛油味唔重但係雞翼外脆內嫩,炸的夠乾身,唔會太油。正
因為媽咪唔食辣嘅關係所以我冇叫到湯。
刺身四點有三文魚、帶子、生蠔及生蝦,
生蠔好肥美新鮮,係比較creamy 嘅質感,配上泰醬都好惹味,帶子刺身肉厚鮮嫩,三文魚厚切必點泰醬,泰式生蝦當然係無得輸的好食,呢度嘅生蝦大隻又夠爽同彈牙,配辣椒粒、生蒜同蘸上泰式酸辣汁,辣味提升,必吃啊!
主菜食左泰式咖喱蝦配薄餅,一上枱已經覺得好正,好大隻大頭蝦呀,
大頭蝦已經分半,蝦肉連珠好多膏,單單呢隻下都已經有幾兩重,絕對真材實料,荷槍實彈。唔辣嘅咖喱,媽咪啱晒配上青椒紅椒洋蔥等等,如果有白飯,肯定食到成碗,
配上薄餅得好出色,薄餅熱辣辣上枱唔會太油而且好脆!

仲叫咗個蠔仔炒米粉,蠔仔夠大隻生熟度剛好,米粉炒得鬆化,米粉本身十分柔軟幼細,佩想炒蛋簡單美味。
已經飽到要捧住個肚嘅時候竟然唔記得左有個甜品啦,甜品拼盤有千層糕、榴槤綿綿冰及芒果黑白糯米飯,呢一度嘅榴槤面面冰之前我已經同大家介紹過好食到不得了,榴槤味香濃頭冰軟綿綿,再配上少少榴槤肉絕對係榴槤愛好者嘅飛佛,喺冇榴槤嘅季節我要嚟泰園食榴槤綿綿冰系過吓癮,
至於千層糕想枱嘅時候仲暖咖,暖暖地嘅千層糕十分煙韌,清甜嘅椰汁味亦都十分之吸引
,至於芒果黑白糯米飯,都十分之正芒果肉好甜而且生熟到剛好配上椰汁糯米飯糯米飯煙韌可口,呢個拼盤絕對用心。
總括叫左咁多野,每一個都十分之出色,如果兩個人嘅話呢主菜同埋粉面飯真係未必食至各兩份,大家唔好眼闊肚窄叫幾多食幾多,尤其係前菜嘅柚子沙律,同埋咖喱大蝦真係十分出色,二百零蚊嘅價錢食到咁豐富同埋咁高質素嘅美食,絕都係抵!有機會都要再同屋企人嚟食過
$250 (Lunch)
  • 蠔仔炒米粉
  • 泰式咖喱蝦配薄餅
  • 蝦丸皮蛋
  • 泰式柚子蝦沙律
2015-10-22 616 views
泰式brunch,感覺新奇有趣,便進去試試餐飲點了菠蘿冰,濃厚且新鮮的菠蘿味,酸酸甜甜的,開胃解渴。自選頭盤 泰式燒牛肉沙津 厚厚的牛肉片,帶微微的酸辣,蠻醒胃蒜蓉牛油雞翼 舖滿蒜蓉粒,濃濃牛油味,香口不油膩泰式炸蝦丸皮蛋彈牙蝦丸,要沾泰式甜酸醬才好吃,與皮蛋味道搭配刺身 - 生蠔、生蝦、三文魚、帶子與日式刺身感覺截然不同,不同地方在於這裡點的並非醬油芥末,而是兩款特色泰醬, 令整件事變成清新泰式風味。三文魚厚切大條,帶子大大粒生蝦本身味道較淡,上面放有辣椒及蒜蓉,蠻特別的。生蠔保留海水味,帶鹹而不腥。冬蔭公海鮮湯配合香港人口味,辣度較低椰奶香濃厚,微酸醒胃主菜(四選一)泰式海南雞 配 油飯油飯弄成圓圓飯團狀,小巧的骰可能前面吃的較濃味,這碟就顯得較淡粉/飯(四選一)豬頸肉清湯河吃到這裡,已覺非常飽肚河粉及豬頸肉質感爽滑, 也是不錯吃的甜品拼盤賣相精美芒果黑白糯米飯芒果鮮甜,糯米飯暖暖的椰汁西米糕香濃椰漿裡盡是西米及粟米粒, 是我百吃不厭的泰式甜品
泰式brunch,
感覺新奇有趣,便進去試試
餐飲點了菠蘿冰,
濃厚且新鮮的菠蘿味,
酸酸甜甜的,開胃解渴。
自選頭盤

泰式燒牛肉沙津
厚厚的牛肉片,帶微微的酸辣,蠻醒胃

蒜蓉牛油雞翼
舖滿蒜蓉粒,濃濃牛油味,香口不油膩

泰式炸蝦丸皮蛋
彈牙蝦丸,要沾泰式甜酸醬才好吃,與皮蛋味道搭配
刺身 - 生蠔、生蝦、三文魚、帶子

與日式刺身感覺截然不同,
不同地方在於這裡點的並非醬油芥末,
而是兩款特色泰醬, 令整件事變成清新泰式風味。

三文魚厚切大條,帶子大大粒
生蝦本身味道較淡,上面放有辣椒及蒜蓉,
蠻特別的。生蠔保留海水味,帶鹹而不腥。
冬蔭公海鮮湯

配合香港人口味,辣度較低
椰奶香濃厚,微酸醒胃
主菜(四選一)

泰式海南雞 配 油飯
油飯弄成圓圓飯團狀,小巧的骰
可能前面吃的較濃味,這碟就顯得較淡
粉/飯(四選一)

豬頸肉清湯河
吃到這裡,已覺非常飽肚
河粉及豬頸肉質感爽滑, 也是不錯吃的
甜品拼盤
賣相精美

芒果黑白糯米飯
芒果鮮甜,糯米飯暖暖的

椰汁西米糕
香濃椰漿裡盡是西米及粟米粒,
是我百吃不厭的泰式甜品

2015-10-21 577 views
見咁多好評,又同食力派同事出黎食餐勁嘅先。放題食得多嘞,但泰國菜任食又真係第一次,主菜只可選一款,但頭盤可以任叫,正呀,有好多都好想食呀!泰式生菜包先叫個生菜包先,基本上食泰野都會叫,肉末辣椒香料炒起,再用生菜包住食,香口又清新,爽脆生菜正呀。泰式燒牛肉沙律呢個野真心唔應該叫沙律,第一次食個陣以為有菜架,原來得燒牛肉同少少芹菜蕃茄咁。牛肉外層微微燒熟,入面仲係生嘅,肉汁多又肉味濃,加上酸酸嘅汁特別開胃。泰式青芒果絲沙律唔係青木瓜係青芒果,是日芒果有點過熟失了口感,而且太辣了,食唔到咁辣只試了少許咋。泰式炸蝦丸皮蛋至愛皮蛋!蝦丸彈牙,炸得香口又唔油,最正係糖心皮蛋,入口溶化正呀!一個人食哂四件都得呀!!蒜蓉牛油雞翼蒜香肉滑,呢味又係食親泰野都會點嘅。泰式柚子蝦沙律是日柚子頗苦欠了點酸甜味,而且太碎有點難夾黎食囉。刺身四點~生蠔、生蝦、三文魚、帶子呢個無得任叫,依返人數比數量,帶子鮮甜,三文魚肥美,生蝦爽甜。生蠔幾正,大大隻又有蠔味架,加少少檸檬汁已經夠正。冬蔭功海鮮湯奶味重,飲落起濃海鮮味,入面除左大蝦,仲有唔少菇,香茅等,好飲呀。泰園特製豬手主菜只能選一款,朋友點左呢樣,食落好有台灣菜
泰式生菜包
泰式青芒果絲沙律
蒜蓉牛油雞翼
蒜香肉滑,呢味又係食親泰野都會點嘅。
泰式柚子蝦沙律
是日柚子頗苦欠了點酸甜味,而且太碎有點難夾黎食囉。
刺身四點~生蠔、生蝦、三文魚、帶子
生蠔幾正,大大隻又有蠔味架,加少少檸檬汁已經夠正。
泰園特製豬手
主菜只能選一款,朋友點左呢樣,食落好有台灣菜嘅感覺,唔似泰國菜嘅?豬手軟腍,豬皮起膠食落一口骨膠原,哈哈。仲有咸酸菜同滷蛋伴碟,真係好好味喎。
泰式咖喱蝦配薄餅
薄餅勁香,油酥有口感,點咖哩汁食超正。咖哩汁好重椰香,香甜唔辣,好易入口。
芒果炒牛肉
仲叫左芒果炒牛肉,牛肉食落似乾炒牛河味,但略鹹,芒果亦過熟太軟瀨瀨了。
蠔仔炒米粉
用上新鮮蠔仔嘅炒米粉,炒得乾身夠鑊氣,條條米粉夠味又有咬口,蠔仔雖然細粒但都好肥美㗎。
豬頸肉清湯河
豬頸肉燒得外脆內軟,入口油脂甘香,點少少醬汁食一流。湯河湯底有鹹香,粉亦有米香又沒過淋,唔錯吃。
泰式雜丸清湯河
最後還點了另一個湯河,雜丸份量勁多,滿滿一碗,肉丸爽口,湯底味濃,同樣出色呢。
芒果黑白糯米飯、千層糕
最後甜品作結,甜椰醬淋在糯米飯上,又香又甜又煙韌,大滿足。
2015-10-11
$250 (Lunch)
2015-10-21 809 views
自從上次去吃過泰園,就覺得這邊環境及食物質素也可以的。近期我媽又再自己覓食,列出了多家餐廳,問我有沒有到訪經歷,其中一家就是泰園。每當有人問我有關食的推薦,或是餐廳的用餐經驗。我都一定補上一句--「這只是我那次的食後感.不一定可以作準」。對方總會說沒關係,但其實對我來說很有關係。萬一推薦的不合其心意,也許又會影響自己談食方面的可信程度。久而久之,變得婉轉,模稜兩可,不像往昔的重重批判。  既然我媽想一試,那就讓自己去陪她,起碼中伏都只是我們圍內的事情。星期日當然想訓耐啲,起床梳洗再出門,去到尖沙咀都下午一時多。本來想看看有沒有假日午餐,怎料原來泰園推出了Brunch。由中午十二時至下午三時,兩小時間可任食頭盤。另外還有非任食的刺身、湯、主菜、粉或飯、甜品及飲品,這樣已經有六道菜。價錢每位$239,任飲意大利Prosecco DOC Extra Dry Sparkling Wine $338,好似試得過。  以泰式燒牛肉沙律為我們的頭盤任食部分打響頭炮。上次來泰園吃晚餐時已有嚐過,味道不俗,所以對我來說這是必點的一款。份量當然比單點少,只是之前的四分一左右,不過燒牛肉佔量多,夠大方。燒牛
  既然我媽想一試,那就讓自己去陪她,起碼中伏都只是我們圍內的事情。星期日當然想訓耐啲,起床梳洗再出門,去到尖沙咀都下午一時多。本來想看看有沒有假日午餐,怎料原來泰園推出了Brunch。由中午十二時至下午三時兩小時間可任食頭盤。另外還有非任食的刺身、湯、主菜、粉或飯、甜品及飲品,這樣已經有六道菜。價錢每位$239,任飲意大利Prosecco DOC Extra Dry Sparkling Wine $338,好似試得過。
泰式燒牛肉沙律
  以泰式燒牛肉沙律為我們的頭盤任食部分打響頭炮。上次來泰園吃晚餐時已有嚐過,味道不俗,所以對我來說這是必點的一款。份量當然比單點少,只是之前的四分一左右,不過燒牛肉佔量多,夠大方。燒牛肉香稔嫩口,略略帶有嚼感,牛肉香味濃郁豐足,沒有腥臊。醒胃酸辣汁配上爽脆清新的蔬菜條,去掉凍食牛肉時結油脂的點點膩感。
泰式扎肉沙律
  然後就當然是我媽十分喜歡的泰式扎肉沙律,平時點粉麵都愛配扎肉來吃。這邊的扎肉不會油膩過頭,味道未會調得太濃,恰到好處的鹹度。扎肉份量其實頗足,不過不時有蔬菜清味,又有酸辣汁坐陣。同時扎肉切得薄身,入口時不會豐盛過頭,種種之下感覺不錯。
泰式柚子蝦沙律
  若嫌前兩者均是肉,那麼就來份泰式柚子蝦沙律好了。柚子肉飽滿帶亮澤,果汁豐盈,一咬下去只可稱「爽」。蝦肉又不會霉淋,沒有討人厭的雪味腥味,算是彈牙,整體清新順口。
泰式青芒絲沙律
  泰式青芒絲沙律份量不少的,不過全是青芒絲及蝦乾,未會太油膩。青芒絲稔軟好嚼,酸酸的味道清怡自然,加上蝦乾的陣陣鹹香添味。可是我媽就不喜此道,認為太過酸,而青芒絲的青味遇上蝦乾的鹹鮮,倒成了一點腥。
泰式炸蝦丸皮蛋
  泰式炸蝦丸皮蛋為我是日最喜愛的菜式,一開四的金黃炸丸皮蛋賣相整齊。重點是那皮蛋還是溏心的,看著其輕輕流淌的蛋黃部分,怎會忍得住?炸蝦丸外層不會過油,未算韌口,爽彈的蝦丸鹹中帶甜,可口親民。皮蛋部分中心稠濃香口,細嫩緻密,沒有乸口的感覺,沾上雞醬更是讓人一口接一口。
泰式炸魚餅
  泰式炸魚餅對半切分,點一碟到來分了四小件,另附酸、辣及甜三味齊全的泰式雞醬。魚餅炸得香口,肉量飽滿充足,不是乾扁滲油的那種。調味得宜,不會有重重腥味,但就有點油油膩膩的說。
  蒜蓉牛油雞翼
上桌未食都已能聞香,感覺蒜香及牛油香合作無間。說實話雞翼有點油膩,外皮也未及理想的香口帶焦脆,反而有少許稔身變軟。雞肉有少許鹹香,不能說非常入味,調味還是只流於表面。
泰式生菜包
  難以置信的是泰式生菜包竟也是任食的頭盤。老老實實一盤雖然份量會少於單點,但肉碎多,又要包菜,都易飽肚。肉碎沒有加入大量脂肪粒去提升油香豐潤感,肉味不腥無雪味。未有過份調味,不怕鹹得驚人,以爽脆生菜包起就剛剛好。
刺身
  刺身四點不是任食的,以冰盤盛起,豐豐盛盛頗大堆頭的。另外會送上醬汁供蘸點,不過老實說我自己連檸檬汁也不會擠。如果是好料,大概都不用多多加工,只食原味才是王道。
  生蠔杯身算高,不怕會漏掉惹味的鹹水滋味,同時方便一口吃下。飽滿蠔肉富有亮澤,不是置放過久乾又變色那些。嫩滑可口,鹹香海水味之間滲出點點蠔肉甘甜,不錯的開始。生蝦部分以蒜片及辣椒調味點綴,但老實說我不太好這些,唯有撥開再食。蝦肉晶瑩剔透,已完全去腸,爽嫩帶脆,不會淋爛過分。
  三文魚加入點點泰式元素,在魚肉之上點上少許帶青檸及檸檬草香的醬料。魚肉本就脂肪不算多,入口非豐腴,不過稔香嫩口。那酸香開胃的醬汁去掉三文魚的膩感及魚油微腥,吃下去更是惹味。帶子厚薄適中,算是鮮甜軟稔,個人建議不沾任何醬汁,以免破壞其本味。
冬蔭功海鮮湯
  冬蔭功海鮮湯足料滿分,大概湯中有三分一或以上都是食材來著。湯底酸辣點到即止,未會嗆得過份,椰香清清幽幽不會太搶太膩口。食材不只有名中所提的海鮮大蝦,也有少許菇菌作伴。湯品油份未算過火,略略帶鮮,喝下去涮嘴又平易近人。
泰園特製豬手
  喜愛豬手的兩人,主菜又怎會不嚐嚐泰園特製豬手呢?泰式豬手香滷入味,連外皮也全然變色,微微五香香氣清淡不濁。豬手肉實則不算多,倒是香稔入味,易嚼不韌,未會過於老柴。
芒果炒牛肉
  再來份肉感滿滿的芒果炒牛肉,牛肉量超多,而芒果塊也不少。芒果香甜稔綿,一抿即化,果香濃郁突出得很。牛肉嚼感豐富,不能說是韌,肉味則是普普,反而未有沙律的燒牛肉那麼香。
蠔仔炒米粉
  每位可選粉或飯一款,蠔仔炒米粉就是我們的首選。用上大量雞蛋及芽菜伴炒,單看賣相就已經覺得非常足料,叫人垂涎三尺。米粉連著雞蛋的部分稔香得過份,兩者相輔相成之下一碟絕對不夠。炒得比較大塊的雞蛋中心仍是略帶蛋汁,配上稔鮮的蠔仔,不會重腥味又沒有沙石。
泰式火車頭炒飯
  飯款就來個泰式火車頭炒飯,雜肉加上蛋及蔬菜等等而製成。肉件切得頗為厚身,幸好肉味尚存,不會單有雪味。蛋香十足,飯粒粒粒飽滿,夠香口且略帶金黃,就是油膩了點。
榴槤綿綿冰
  我本來就對榴槤沒有深厚感情,不討厭,但不特別喜歡。甜品中的榴槤綿綿冰其實只打算吃一口嚐嚐,之後推給喜歡榴槤的母親品嚐。一上桌時,榴槤香氣已經陣陣飄至,不用捧到面前也能聞到。看著那堆朱古力針,心想:「又是這些破壞味道的裝飾……」。綿綿冰細緻不過,綿密得入口即溶,不太冰凍但不會以光速溶化。榴槤味香甜自然,不是人工香精調出的感覺,而且有真榴槤肉加成,唯獨敗於朱古力彩針。
椰汁西米糕
芒果糯米飯
  甜品部分不是任食的,但款式種類算係咁。除了剛才的榴槤綿綿冰外,還有椰汁西米糕及芒果糯米飯。椰汁糕不是平時以香葉包起的樣子,倒是以大匙盛起,不同左拆右拆那麼狼狽。椰香層濃郁滑溜,香口不過,底部也不會太黏口,甜度得宜。芒果糯米飯有黑白兩款,店方一次過混合兩味,堆成同一球。吃時可以嚐到黏糯感重,嚼勁豐富的白糯米飯,亦可嚐到香氣突出,鬆綿可口的黑糯米。加上濃稠香甜的椰汁以及清甜多汁的芒果塊,膩嗎?毫不。
  這次不是坐窗邊那頭,不過內攏都不會焗促。燈光足而樓底高,坐得舒適,店方更安排我們一張四人枱,不會好似平時放題咁逼。但順帶一提,我們覺得這邊服務只是一般,跟態度有相關。
其實大部分員工也算盡職又親和,可是有員工有點粗聲粗氣。老老實實我不會要求店方當客人神咁拜,但至少我落個單你都唔好無啦啦黑我面囉。不知道是否突然心情不好,不爽,還是更年期好了-___>-
$265 (Lunch)
刺身
榴槤綿綿冰
芒果糯米飯
2015-10-20 438 views
泰式海鮮入饌的菜式一直是在下的最愛,是晚約了幾位好友前去位於尖沙咀金馬倫廣場的泰園試試他們的泰式海鮮菜式。由於提前預定,因此一到步也不用等候,店員馬上便為我們安排。看一看餐牌,也聽取店員的推介,最終選擇了泰式古魚柚子沙律、芭提雅芝士焗大頭蝦以及泰園爆炸辣蟹來作為是晚泰式鮮嚐之旅。泰式古魚柚子沙律選用的是鳳尾魚,炸得香脆的鳳尾魚本身魚鮮味已很突出,再加上鮮柚子的酸甜襯托,微微的薄荷味點綴以及泰式醬汁的酸辣提升整體口味,讓人愛不釋口,一發不可收拾,整碟魚瞬間被KO。偌大體積的大頭蝦,把背部破開,釀入芝士再焗,芝士味濃郁芬香,與清甜的大頭蝦肉意外地極為配合,肥碩的蝦肉足以塞滿在下口腔之內,好有滿足感。當晚戲肉就非泰園爆炸辣蟹莫屬啦,以香茅、腰豆、川椒、辣椒干、胡椒粒等爆炸過的辣蟹,非常惹味,蟹肉飽滿鮮甜,蒜香勁辣的口感,這種味蕾上的刺激,十分過癮,是一款值得推介的菜式。
由於提前預定,因此一到步也不用等候,店員馬上便為我們安排。
芭提雅芝士焗大頭蝦
泰園爆炸辣蟹
2015-10-06
芭提雅芝士焗大頭蝦
泰園爆炸辣蟹
2015-10-19 370 views
在尖沙咀辦完事之後,想說祭一祭“勞損”了一整天的五臟廟大神,便與同事隨便逛一逛,尋找心水餐廳。途經金馬倫廣場,突然被眼前的泰式餐廳橫幅所吸引,當下我們也隨著意念,乘搭電梯直上2樓的泰園泰國餐廳。以綠色為主的餐廳主題顏色,多增添了一份怡然的舒適感,被職員安排坐在靠落地窗的位置,超愛落地窗的我,當然卻之不恭啦~先來一客泰式冬陰功海鮮湯,鮮蝦、魷魚、青口及一些菇類等配料,完全吸收濃郁湯底的酸辣,吃起來特別酸辣鮮甜,香溢的椰漿味中和了刺激性強的酸辣,促使湯底濃郁之餘,也不會顯得過於酸辣。聽職員推介說這道泰園豆腐煲是最新推出菜式,因此我們也姑且一試,外形與一般中菜的豆腐煲沒什差別,以雜菜豆,肉碎等拌炒的肉碎醬汁,如果沒仔細品嘗,的確稍難發覺其微辣的口感,豆腐粉嫩滑溜,這樣的配搭,總令人有股衝動想要添碗白飯呢!個人認為此菜式並無絲毫不好,只是總覺得太過於中式仿佛有點偏離主題之感。
2015-09-29
2015-10-19 323 views
先前雜誌報導過泰園嘅泰式生醃蟹,一直想前去試下,可惜一直都未有志同道合之友陪同,今次終於約到一位友人一起前去試試。由於前兩日已提早預訂一客泰式奄仔蟹,因此只需向餐廳職員確認後,不消10分鐘即上桌。想不到今次嘅奄仔蟹,竟然膏多肉鮮,蟹肉完全吸收以魚露、泰式豉油、辣椒、檸檬、蒜的調配而成的特製泰式醬汁的精華,又酸又辣又鮮嫩多汁,輕輕一啜,啖啖鮮甜滋味隨著舌尖沒入咽喉,久久未散的酸辣鮮味,令人齒頰留香。
2015-10-19 314 views
天氣突然轉凍,今晚同朋友最後一分鐘約嘅晚餐,想BOOK打邊爐但係全部FULL BOOKING,最後開OPENRICE睇吓泰菜有邊間可以選擇,朋友有小朋友所以地點&座位都好緊要。睇完OPENRICE入面環境相同地點,最後選擇泰園。地點都方便,朋友架BB車由地鐵站一路都係平路到餐廳樓下,餐廳有足夠空間擺放BB車,非常舒適。泰式刺身盤(中),眼見每一抬都會點選,入面有象拔蚌,生蝦,聖子,帶子,配一種特製刺身汁,偏酸帶少少辣。刺身夠鮮,帶淡淡海水味。價錢唔算貴,有4種款式刺身,適合貪心嘅我!鮮蝦春卷,春卷皮夠香脆,蝦係鮮海蝦,夠彈牙,配青咖喱汁,減少油膩感。生醃牛肉沙律,只用檸檬醃熟牛肉,牛肉肉質鮮嫩,仲係粉紅色,證明真係生醃成,調味有洋蔥,香芹菜,魚露,檸檬,辣椒。糯米釀雞翼,去骨雞翼,裡面嘅糯米香軟,食落皮香肉嫩,裡面又有咬口。泰式爆炸波士頓龍蝦,辣味都幾強勁,波士頓龍蝦走油都做得幾好,好乾身。唔食得辣,就要小心喇!餐廳環境都幾熱鬧,好適合一家大細聚餐,特別係有小朋友嘅家庭,唔使驚噪到其他人。

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2K
2015-10-19 629 views
星期六, 回到公司看過業務之後, 便交由長女打理, 我們兩公婆便逛街去了 ~在 金馬倫道 看到 泰園 在路邊的 banner 寫著Brunch, 逢星期六及星期日, 下午12時至3時 (入座起計兩小時) 基本的 $239/位、$338/位 (任飲意大利香檳)無需多說, 立即上樓 .... 吃!Brunch 有八款頭盤, 頭盤是任吃的 (每次只可以點三款), 我個人比較喜歡吃以下的 ....泰式柚子蝦沙律蝦肉大大粒爽口鮮甜, 柚子酸甜細緻, 內裏夾雜椰絲, 味道清新, 酸味適中不會太重, 開胃又醒神 ~ 蒜蓉牛油雞翼雞翼炸的非常脆口, 夾住炸蒜蓉、青蔥一起吃, 更覺惹味, 略嫌雞翼的肉質乾了些許 ~ 泰式炸蝦丸皮蛋是蝦膠肉包著皮蛋炸的, 外在的蝦肉彈牙爽口, 皮蛋沒有澀味, 皮蛋黃結晶有膠質感, 風味獨特, 好吃 ~刺身四點 (只可點一份)帶子 -- 肉厚, 味道鮮甜細緻 ~泰式生蝦 -- 肉質清幽, 爽口鮮美, 蝦味細緻 ~生蠔 -- 蠔肉肥厚滑嫩, 蠔味香濃, 很是好吃 ~三文魚 -- 三文魚不是泰式應有的食品, 然而加上了泰式香茅醬, 又倍增風味了 ~冬蔭功海鮮湯 (只可點一份)湯
在 金馬倫道 看到 泰園 在路邊的 banner 寫著
基本的 $239/位、$338/位 (任飲意大利香檳)
無需多說, 立即上樓 .... 吃!

泰式炸蝦丸皮蛋
刺身四點 (只可點一份)
帶子 -- 肉厚, 味道鮮甜細緻 ~
泰式生蝦 -- 肉質清幽, 爽口鮮美, 蝦味細緻 ~
生蠔 -- 蠔肉肥厚滑嫩, 蠔味香濃, 很是好吃 ~
冬蔭功海鮮湯 (只可點一份)
湯料豐富, 香茅、檸檬葉的味重, 蝦膏味道濃厚, 酸度辣度也十分平均, 是極好喝的一個冬蔭功湯 ~

主菜 -- 有四款可供選擇 (只可點一款)
海南雞飯
雞肉嫩滑入味, 雞味濃, 皮爽少肥, 肉質白嫩, 飯是球型的, 飯有油香 ~

粉、飯 -- 有四款可供選擇 (只可點一款)
泰式火車頭炒飯
飯算是炒得均勻, 炒得香口又略有鑊氣, 味道鹹香, 豬肉爽嫩 ~

甜品拼盤 (一份)
芒果黑糯米飯、芒果白糯米飯、千層糕、榴槤綿綿冰

餐飲一杯
青檸梳打
青檸味道酸香, 清新又夠汽, 酸甜度適中 ~

這個泰式 Brunch 的確選擇多, 價錢平, 確是不錯 .... 下星期再來吃多次 ~

本篇完 ~

$260 (Lunch)
前言: 我收到openrice email 通知: "請避免重覆﹑濫發或利用不同食家身份對同一食肆刊登相似或相同內容的食評", 之後叫我修改是咁的, 本村姑我是曾經有另一account, 不過因為忘記pw已經無用多時(好似有年幾無用過, 當時是幫男人開的,嚴格來說都不是我的), 也沒有分身出文刊登之類, 所以不知如何改文, 於是我打了這段告知大家,我無出double文! 不信可以roll 下去看一下飲料那張相, 那個娃娃真是我的,那天我也有出instagram share 我吃了這個(包括娃娃), 如有需要, 可以cap圖証明此account 真是我的! 如果還是覺得我濫發, 煩請登供懷疑是我另一account 的link, 我樂意對質!10.1 過後, 內地客人一回來就把我玩弄得半死不活, 好想shopping, 好想吃好東西! 什麼? 泰式brunch? 泰式???你沒騙我? 而且在尖沙咀?(即是食完可以shopping!!!!)於是就被朋友釣了去泰園(笑)裝潢很清新!我們兩人不飲酒, 就點了兩個239的set, 單睇239 不算很平, 不過當你睇完餐牌, 就覺得收費很合理來杯飲品

於是就被朋友釣了去泰園(笑)
裝潢很清新!
來杯飲品, 我的是青檸梳打, 朋友要了龍眼冰但熱上(?????), 竟然可以熱上, 真是客人至上, 加你分!!!!
刺生:
有無人可以解釋下為什麼吃過brunch 都要刺生? 是不是豐富得太過份啦?
帶子很大隻!
很喜歡那個酸辣汁, 完全提升了刺生的鮮味! 畢竟是泰國店, 最好味, 令我最
喜歡的是生蝦! 那個辣椒完全是重點,夠辣夠嗆, 蝦夠新鮮彈牙, 於是一起咬下時又鮮又辣很有層次!!!!
燒牛肉沙津
燒牛肉燒得微燶, 有點脆, 不過不是我最愛
它風頭被清爽的沙津搶了
但是如硬要比, 我比較喜歡柚子沙津
酸酸甜甜, 有少少甘, 很開胃, 如吃這個set Rei覺得是必點之選! 這個份糧原是一人,但我真心認為兩個人就剛好了, 因為這個set 還有很多美食!
蝦餅
可能上菜太快了, 吃不切, 輪到吃它時已冷了一點, 但依然很香, 下次我一定會先吃你的
泰式咖哩蝦配薄餅
隻蝦很大隻!!! 而且肉是實的,一點都不散, 感覺那蝦一定是常常做運動! 而且是先炸過的, 加上綿綿的咖哩汁(有蛋), 很不錯! 而且不辣, 小朋友也可以吃, 加上香軟薄餅, 真是夾得要命
泰國特製豬手
是我堅持要點的,女生就是要吸收骨膠原!!!!!
整個豬手很香. 肉同皮分量似是研究過.,不會太肥, 但又很滑口! 而且味濃而不咸, 是很好的一道菜
主食出場了
泰式火車頭炒飯
炒得很好, 很香,很均勻, 每一粒飯都是淡啡色, 而且看得出來起碼有兩種米, 廚師是有鑽研過溝米溝出它的獨家配方吧!
肉片也是神來之筆, 很易咬, 送飯一流
蠔仔炒米粉
好多蠔仔, 很香,而且米粉乾身而滑. 入口”sir”, 聲已滑入喉嚨
最後是甜品拼盤和榴槤綿綿冰
其實早在隔壁那桌人吃時已嗅到榴槤芳香, 我絕對是一邊吃主菜一邊期待!
榴槤冰非常夠榴槤味, 而且不漏, 粒粒朱古力碎增加口感!
就此, 多謝收看(鞠躬)
Type of Meal
Lunch