2016-04-21 2414 views
呢間係同女友煩緊食lunch食咩既時候,無意中發現,多得佢肯係樓下擺個架有餐牌,如果唔係真係唔知...Lunch嚟講,算合理既!有加一服務!有湯有野飲!今次係我第4次食,第一次叫左個炒飯,一碟炒飯已經可以睇到間餐廳掂唔掂,即炒,調味,夠唔夠火喉係關鍵!不過泰式野,會有啲辣,我唔算好頂到!但必食!今次同同事食,佢叫左個豬脾肉飯,我痴左兩塊嚟食,入口接近即溶,雖然都幾多汁,但唔算漏,啲肉肥唔肥,就睇個人喇!我所自己就叫左個波子雞飯,有名你叫,啲飯係一個波咁,先講雞肉,雞肉幾柔嫩,無骨,不過有啲肥,但整體好味啲,再講個飯,係凍的,有啲啲硬,不過都算好味!其實呢間野我係覺得好食的,食客角度,去襯唔駛等兼有位,其實正的,不過對於餐廳就唔係好事喇!

2016-03-06 3487 views
星期五晚和朋友慶祝食生日飯,一行4人準時6半進入店內,限時2個鐘交枱,朋友們先叫了椰青..朋友話椰青底部好實,難以刮到椰肉,椰肉唔清甜,感覺椰青雪左好耐,麻麻地炸蝦餅馬拉盞通菜豬頸肉生菜包,味道偏咸,最後都食剩沙嗲串燒(豬牛雞),沙嗲醬好惹味咸魚炒椰菜苗,份量少,但夠鑊氣,味道剛好咖喱牛腩,牛腩好林,薯仔蕃茄配菜都好入味,值得推介

炸蝦餅
馬拉盞通菜
豬頸肉生菜包,味道偏咸,最後都食剩
沙嗲串燒(豬牛雞),沙嗲醬好惹味
咸魚炒椰菜苗,份量少,但夠鑊氣,味道剛好
咖喱牛腩,牛腩好林,薯仔蕃茄配菜都好入味,值得推介
2016-03-04
2016-01-18 4365 views
再次黎到呢度食Lunch喇~特別推介香葉肉碎粉飯,肉碎惹味、即炒配料同飯好均勻,香辣味道在喉嚨徘徊(*如唔食得辣的你,可以試試泰式炒河粉,河粉較乾身、配料足!)附送例湯,都唔使$60,係尖沙咀黎講都幾抵食呀~另外泰式波子雞飯都見好多人客點,下次再黎試試!
再次黎到呢度食Lunch喇~
附送例湯,都唔使$60,係尖沙咀黎講都幾抵食呀~

另外泰式波子雞飯都見好多人客點,下次再黎試試!
美食 ♥ 泰園創意泰式 Brunch好耐冇見好姊妹,相約在尖沙咀聚聚記得上次去泰園吃晚餐,覺得味道很不錯, 所以就提議下午都係泰園吃上到去才知道現在正在推行泰式 Brunch, 既然來到就試試先點「泰式柚子蝦沙律」, 柚子味道清甜吃後醒胃「泰式炸蝦丸皮蛋」外層以蝦肉包裹着皮蛋彈牙的蝦肉配合粉嫩的皮蛋口感不錯「蒜蓉牛油雞翼」一客有兩隻,沒有太多牛油香味,雞翼煮得乾身了點「刺身四點」包括生蠔、帶子、生蝦、三文魚夏沫不吃生蠔所以沒有吃,生蝦新鮮鮮甜, 爽口彈牙, 配埋生蒜味道好特別~帶子沒有雪藏味,新鮮美味,新鮮三文魚, 四塊唔夠喉~^^~「冬蔭公海鮮湯」比較酸一點沒有半點辣「芒果炒牛肉」芒果鮮甜,可惜牛肉太鹹「泰式海南雞配兩粒油飯」上次試過已經覺得很好味,兩粒雞油飯充滿雞油香味,所以也想朋友試試朋友也說很好味,海南雞肉非常嫩滑,不過份量比較少,可惜這份主菜只可以叫一次不過其實食食吓都已經有點飽「豬頸肉清湯河」湯底很清沒有太多油, 豬頸肉彈牙爽口最期待的其實是「甜品拼盤」包括芒果黑糯米飯、芒果白糯米飯、千層糕黑色和白色的糯米飯都很好味,軟硬適中帶甜芒果也很鮮甜,千層糕味道剛剛好不算很甜整個B
「冬蔭公海鮮湯」比較酸一點沒有半點辣
「泰式炸蝦丸皮蛋」外層以蝦肉包裹着皮蛋
凍檸茶只有茶味,而且茶的味道很苦沒有半點檸檬味, 叫可樂就最安全~^^~
「泰式海南雞配兩粒油飯」上次試過已經覺得很好味
「芒果炒牛肉」芒果鮮甜,可惜牛肉太鹹
「豬頸肉清湯河」湯底很清沒有太多油, 豬頸肉彈牙爽口
美食 ♥ 泰園創意泰式 Brunch
好耐冇見好姊妹,相約在尖沙咀聚聚
先點「泰式柚子蝦沙律」, 柚子味道清甜吃後醒胃
彈牙的蝦肉配合粉嫩的皮蛋口感不錯
刺身四點」包括生蠔、帶子、生蝦、三文魚
帶子沒有雪藏味,新鮮美味,新鮮三文魚, 四塊唔夠喉~^^~
「冬蔭公海鮮湯」比較酸一點沒有半點辣
「芒果炒牛肉」芒果鮮甜,可惜牛肉太鹹
「泰式海南雞配兩粒油飯」上次試過已經覺得很好味,
兩粒雞油飯充滿雞油香味,所以也想朋友試試
不過其實食食吓都已經有點飽
「豬頸肉清湯河」湯底很清沒有太多油, 豬頸肉彈牙爽口
最期待的其實是「甜品拼盤」
包括芒果黑糯米飯、芒果白糯米飯、千層糕
黑色和白色的糯米飯都很好味,軟硬適中帶甜
芒果也很鮮甜,千層糕味道剛剛好不算很甜
整個Brunch其實都算飽肚,對女生來說分量是比較多的
不過唯一需要改善的是飲品質素比較差
可以靜靜的和友人享受一個寧靜的下午
Other Info. : 但夏沫覺得和朋友下午在這裏享用午餐很不錯,餐廳環境樓底高,枱與枱之間有距離 可以靜靜的和友人享受一個寧靜的下午
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
「泰式海南雞配兩粒油飯」上次試過已經覺得很好味
  • 刺身四點
  • 泰式海南雞配兩粒油飯
  • 甜品拼盤
由於10月係我的生日月朋友就自費請我食飯她特意帶我來食呢個全新的泰式早午餐就係因為呢個餐令我愛上呢度既泰菜,點解可以咁好食呢??價錢??相片?食左咩??睇下我以下的分享啦^^其實頭盤任食,每次落單可選3款不過我倆都十分細食所以只點了一次下面的只是想分享其味道因為沒有依次序介紹刺身四點刺身好新鮮好岩我鮮味十足,毋須醬汁都夠鮮味生蠔有我愛的海水鹹味嘩!鮮鮮鮮泰式特製豬手夠入味豬手肉唔會咬到牙崩泰式燒牛肉沙律酸酸辣辣燒牛肉夠入味好味道爆燈豬頸肉清湯河豬頸肉不過不失相反湯河的湯完全滲透河粉夠曬滑小心滑落口喉呢冬蔭功海鮮湯個人愛飲冬蔭功湯當然讚而且有海鮮味道完全地跟湯溶和喝一碗精神一振蒜蓉牛油雞翼好香外煎炸得香脆內雞肉仍保留嫩甜品應該係每個女士至愛芒果黑白糯米飯千層糕榴槤綿綿冰全部都好好食椰醬不會太'杰'身,糯米飯唔會太硬太軟黏黏的,十分煙韌芒果夠甜唔會酸千層糕則滲出微微椰香軟滑榴槤味綿綿冰好獨特個人好愛那股榴槤味,加上綿冰涼涼的十分好吃但唔愛榴槤的朋友就免試了,因榴槤味好重呢呢度食物質素不錯,值得再試
由於10月係我的生日月

朋友就自費請我食飯

她特意帶我來食呢個全新的泰式早午餐

就係因為呢個餐令我愛上呢度既泰菜,點解可以咁好食呢??

價錢??相片?食左咩??

睇下我以下的分享啦^^
其實頭盤任食,每次落單可選3款

不過我倆都十分細食

所以只點了一次

下面的只是想分享其味道

因為沒有依次序介紹

刺身好新鮮

好岩我

鮮味十足,毋須醬汁都夠鮮味
生蠔有我愛的海水鹹味

甜品應該係每個女士至愛

芒果黑白糯米飯

千層糕

全部都好好食

椰醬不會太'杰'身,糯米飯唔會太硬太軟

黏黏的,十分煙韌

芒果夠甜唔會酸

千層糕則滲出微微椰香

軟滑
榴槤味綿綿冰好獨特

個人好愛那股榴槤味,加上綿冰涼涼的

十分好吃

但唔愛榴槤的朋友就免試了,因榴槤味好重呢

呢度食物質素不錯,值得再試

2015-10-11
$250 (Other)
  • 榴槤綿綿冰
2015-12-14 3802 views
上星期日約左個幾個月無見的朋友出尖沙咀行街,首先下午就約出黎食個午餐醫下肚傾下偈,然後再去shopping,而我地就心血來潮想食泰國野,所以就近近地選左位於金巴利道的泰園。店內裝潢簡約,座位寬敞,環境光猛,縱使星期日稍稍多人也坐得很舒適。而我地2個女仔就選左泰園最新推出泰園泰式 brunch ,逢星期六、日下午 12 時至 3 時,每位$239,想任飲意大利香檳可選 每位$338,而當中有頭盤、刺身、湯、主菜、粉或飯、甜品等多樣選擇冬蔭功海鮮湯這款是我其中一樣喜歡的菜式,味道配合得好好,酸、辣、椰奶、香茅等味道都很平均,而且材料非常豐富,蝦肉彈牙,朋友也覺得很喜歡,真的喝完再喝。泰式生菜包肉碎中有紅蔥頭、芫茜、蔥、辣椒,其實我個人覺得係好香口好味既,食完d辣味係慢慢滲出黎,幾過癮,奉勸唔食得辣的朋友要諗諗。泰式柚子蝦沙律食泰式野,我同朋友都出奇地一定要選這個柚子蝦沙律,因為原來我地都好喜歡食柚子,呢個沙律柚子肉多,而且蝦肉爽彈,清清地其實已經好好味。蒜蓉牛油雞翼剛剛炸起仲辣嘴,食落好香脆,加埋炸蒜蓉及蔥花,香上加香~~刺身四點呢個刺身拼盤一定要大讚,佢入面有三文魚、生蠔、帶子及生蝦,因
上星期日約左個幾個月無見的朋友出尖沙咀行

街,首先下午就約出黎食個午餐醫下肚傾下偈

,然後再去shopping,而我地就心血來潮想食

泰國野,所以就近近地選左位於金巴利道的泰

園。
店內裝潢簡約,座位寬敞,環境光猛,縱

使星期日稍稍多人也坐得很舒適。
而我地2個女仔就選左泰園最新推出泰園泰

式 brunch ,逢星期六、日下午 12 時至 3 時,

每位$239,想任飲意大利香檳可選 每位$338

,而當中有頭盤、刺身、湯、主菜、粉或飯、

甜品等多樣選擇
冬蔭功海鮮湯

這款是我其中一樣喜歡的菜式,味道配合得好好,

酸、辣、椰奶、香茅等味道都很平均,而且材料

非常豐富,蝦肉彈牙,朋友也覺得很喜歡,真的

喝完再喝。
泰式生菜包

肉碎中有紅蔥頭、芫茜、蔥、辣椒,其實我個

人覺得係好香口好味既,食完d辣味係慢慢

滲出黎,幾過癮,奉勸唔食得辣的朋友要諗諗。
泰式柚子蝦沙律

食泰式野,我同朋友都出奇地一定要選這個

柚子蝦沙律,因為原來我地都好喜歡食柚子

,呢個沙律柚子肉多,而且蝦肉爽彈,清清

地其實已經好好味。
蒜蓉牛油雞翼

剛剛炸起仲辣嘴,食落好香脆,加埋炸蒜蓉

及蔥花,香上加香~~
刺身四點

呢個刺身拼盤一定要大讚,佢入面有三文魚、生

蠔、帶子及生蝦,因為我本身對腥味都好敏感,

一唔新鮮有腥味我都一定食得出,但呢盤全部都

好新鮮,一D腥味都無,三文魚不過不失,帶子

肉厚鮮甜,生蠔蠔味香濃,而全盤最愛一定是生

蝦,肉質好爽彈鮮甜,朋友都話好味!!!
泰式咖喱蝦配泰式薄餅

咖喱味道不夠濃,略為淡了一點,而且一點辣味

都沒有,失準了。
泰式雜丸湯清河

清清地湯底味道不錯,但覺得河粉比起平

時食的較厚身及粉粉地,朋友有點食唔慣

,但我本身幾鍾意食河粉,又覺得無咩

問題,口味既野人人唔同既。
最後又到女仔最喜歡的甜品時間,分別有芒果黑白

糯米飯及榴槤綿綿冰,兩款我都勁鍾意,芒果黑白

糯米飯D糯米飯煙煙韌韌芒果好香好甜,榴槤綿

綿冰入口即溶,仲有好香榴槤味,喜歡榴槤的朋

友一定唔會失望。

2015-10-11
$260 (Lunch)
  • 冬蔭功海鮮湯
  • 榴槤綿綿冰
  • 泰式柚子蝦沙律
  • 泰式生菜包
  • 芒果黑白糯米飯
2015-12-12 3385 views
星期六的下午,走到尖沙咀的泰園,原來有個 Brunch,逄星期六及日推出,於是走來吃番一餐吧。Brunch 餐牌只有一個,從中每項揀選,每位盛惠二百三十九個大洋起。當中包括前菜及湯,主菜及粉麵飯,亦有甜品和飲品。泰式柚子蝦沙律為了打開胃納,故點來沙律。沙律有原隻蝦仁和柚子,蝦仁彈牙,柚子富清甜有咬口,整個沙律律頗為清新。泰式生菜包生菜包分為兩碟,分別為肉碎及生菜。先把菜碎放在生菜上,包好後可以進食。肉碎味道有辛辣,程度可以接受的,生菜頗為爽脆,不錯。泰式炸蝦丸皮蛋皮蛋放在炸蝦丸之上,形成了一個近似皮蛋的外層。炸蝦丸煙靭富嚼勁,晶瑩的皮蛋富柔糯及黏糯,兩者一起入口,層次豐富。泰式炸魚餅用新鮮的魚肉製作,加上了一些碎骨,口感柔軟,與平時吃到的不同。泰園特製豬手雖然並不常吃豬手,但今次點來,也想嚐試一下不做法的滋味。豬手皮與肉相當軟腍,豬皮雖有巴脂在內,卻又不感到肥膩;肉質柔軟。而豬手亦有半隻雞蛋,作為伴碟。泰式火車頭炒飯炒飯有蕃茄蛋及香草,米飯飯粒粒分明,也炒口得香口。甜品併盤盤共有四款,包括芒果黑糯米飯,芒果白糯米飯,千層糕及榴槤綿綿冰。其中黑白糯米飯柔糯,榴槤亦具濃郁的味道。點來一杯龍
泰式生菜包
泰式炸蝦丸皮蛋
泰式炸魚餅
泰式火車頭炒飯
炒飯有蕃茄蛋及香草,米飯飯粒粒分明,也炒口得香口。
甜品併盤
點來一杯龍眼冰以作總結,飲品頗為清新不錯。
之前也曾到訪過,故對其水準都有信心。
2015-10-10
$263 (Lunch)
Aminn是泰菜fans絕對不會隱藏喜歡吃泰菜的酸中帶辣 辣中帶酸 還有最愛椰青水年初朋友帶路到尖沙咀的泰園下午茶今趟由Aminn帶頭過去Friday Dinner~頭盤先來個泰園海鮮冷盤 即是刺身拼盤象拔蚌、聖子、帶子、生蝦、三文魚、立魚配上泰園特式醬汁 令刺身即時變泰式風味而且一盤份量不少 一班朋友到來叫一盤就好抵食架~溫馨提示泰園這個特式醬汁 配所有生的海鮮會有另一番的鮮味惹味~還有Aminn來到泰園最期待的生醃膏蟹用上泰式醬油、魚露、蒜粒及泰國香料來醃製一碟有兩隻size都不小的膏蟹 第2次食蟹膏依然有貨!非常喜歡醃蟹肉蟹膏滑滑的口感 而且鮮味十足Aminn喜歡泰菜其中一個必定是冬蔭公不過今次店員建議這個椰汁雞湯 就也是酸酸辣辣的 下?白色的湯係椰汁雞湯 內有雞肉、草菇、車厘茄和泰式配料味道反而不重椰奶味但有椰奶香 還有酸酸辣辣的味道夏天喝好開胃 冬天趁最喝就好暖胃 喝不到冬蔭公的朋友可以試這個這裡的泰式海南雞雞肉非常嫩滑 不點醬汁也好好味配上特製泰式醬即時少惹味加分由於有同行朋友戒海鮮 所以點了泰園豆腐煲雜菜粒加肉碎和脆皮玉子豆腐很家常小菜 不過好適合不太喜歡泰菜私朋友和小朋
Aminn是泰菜fans絕對不會隱藏
喜歡吃泰菜的酸中帶辣 辣中帶酸 還有最愛椰青水
年初朋友帶路到尖沙咀的泰園下午茶
今趟由Aminn帶頭過去Friday Dinner~

頭盤先來個泰園海鮮冷盤 即是刺身拼盤
象拔蚌、聖子、帶子、生蝦、三文魚、立魚
配上泰園特式醬汁 令刺身即時變泰式風味
而且一盤份量不少 一班朋友到來叫一盤就好抵食架~

溫馨提示
泰園這個特式醬汁 配所有生的海鮮會有另一番的鮮味惹味~

還有Aminn來到泰園最期待的生醃膏蟹
用上泰式醬油、魚露、蒜粒及泰國香料來醃製
一碟有兩隻size都不小的膏蟹 第2次食蟹膏依然有貨!
非常喜歡醃蟹肉蟹膏滑滑的口感 而且鮮味十足

Aminn喜歡泰菜其中一個必定是冬蔭公
不過今次店員建議這個椰汁雞湯 就也是酸酸辣辣的 下?
白色的湯係椰汁雞湯 內有雞肉、草菇、車厘茄和泰式配料
味道反而不重椰奶味但有椰奶香 還有酸酸辣辣的味道

店員會將大蝦剪開兩邊方便大家食

來到泰園最後當然要點棉棉冰
大熱重口味榴槤就不合口味啦~ Aminn推介豆腐棉棉冰
豆味濃 而且口感棉 真的像飲豆漿般
配上迷你西瓜做裝飾 外層鋪了粒粒西瓜波 特別消透心涼~~
Other Info. : 泰園的泰菜款式多而且有特別之處 他們現在還推出了Brunch時段 價錢實惠大家可以去試試菜
2015-11-30
Type of Meal
Dinner
  • 生醃膏蟹
  • 椰汁雞湯
  • 棉棉冰
2015-12-08 2511 views
有人覺得星期日要早起身,好好運用這天假期,做想做的事情; 對於長期睡眠不足的我,只想睡到自然醒,然後去食個brunch,再坐下hea下, 懶洋洋過一天。這天睡醒後, 就去了泰園食brunch, 無錯, brunch 不是酒店的專利, 這裡都有。價錢食物種類如圖, 頭盤可無限任點, 不過我吃了三款已好飽, 未能全部試晒!泰式青芒絲沙律, 青芒/木瓜等都是泰式沙律的始祖, 我認為必點這個,酸酸辣辣的好開胃。泰式柚子蝦沙律,大顆又清甜的柚子,連小朋友也可吃到。泰式炸蝦丸皮蛋, 厚彈蝦丸包著溏心皮蛋,上枱後,兩者沒有分離, 既不油膩又有咬口。刺身四點, 按人頭份量, 這盤是四人份量來的!生蠔是日本蠔, 蠔味重, 而且黏液較多;大粒又軟滑的帶子最吸睛,加點檸檬汁提昇鮮味便可;生蝦大隻彈身,我喜歡把牠浸沒在泰式醬裡,刺激一下味蕾。冬蔭功海鮮湯, 是香港人的冬蔭功, 辣度適中,至少不會喝到冒汗, 若香茅味加重一點會更地道。泰園特製豬手,甜甜的醬油, 滑溜的豬皮,軟腍的豬手肉,送飯一流, 這個自家製出品有驚喜。朋友的泰式海南雞配油飯, 雞肉與雞皮同樣滑嫩,平日不吃雞皮的我,也照單全收, 唯油飯粒略乾身

泰式柚子蝦沙律,大顆又清甜的柚子,連小朋友也可吃到。
刺身四點, 按人頭份量, 這盤是四人份量來的!
朋友的泰式海南雞配油飯, 雞肉與雞皮同樣滑嫩,平日不吃雞皮的我,也照單全收, 唯油飯粒略乾身,少了飯香。
蠔仔炒米粉, 肥美蠔仔剛好熟透,滑嫩帶少許蠔味, 而米粉亦炒得乾身不油膩, 是泰式炒粉中,屬於頗清淡的一類。
甜品拼盤最吸睛, 軟綿千層糕, 好香的斑蘭椰汁味, 芒果夠熟又夠甜蜜, 椰汁黑糯米好香又有咬口。
榴槤綿綿冰, 冰上加點榴槤肉,味道更濃郁,不過溶得較快。
最後,來杯泰式青檸梳打, 沒有像汽水的甜,又有微微青檸味,是我喜歡喝到的。
Type of Meal
Lunch
2015-12-06 2240 views
又嚟到女仕之夜,約左班朋友仔出嚟傾吹吹水,等我又充充電。由於有朋友仔話想試下泰式海鮮,所以就帶左我地嚟尖沙咀嘅「泰園」啦~泰國菜我都成日去食,不過都只限係啲熟食,原來泰國菜都有海鮮,唔係朋友帶路,我依個大鄉理都唔知呀!首先就係魚生拼盤~望到第一眼,真係嘩左一聲,因係好大盤剌生呀,除左一般嘅三文魚..帶子之外,仲有象拔蚌同埋蟶子,依兩樣我都係第一次以剌生方式食,估唔到咁鮮甜。配埋兩個泰式汁,更加好味呀~泰式古魚柚子沙律~柚子沙律再配上少少辣嘅醬汁,食落酸酸辣辣都好醒胃。而底層嘅魚都唔錯,肉質好滑,同埋冇咩魚骨,真係方便又放心。嚟到我地今日主打,就係生醃奄仔蟹同埋生醃瀨尿蝦~依兩樣我都食得多,不過生食都係第一次。估唔到用泰國醬油再配以新鮮醃製方式,再加少少辣,又真係好味道,肉質又好鮮甜,而且蟹膏我唔講得少,份量好足,真係食唔停口。食左幾樣生嘢,係時候飲碗椰汁雞湯,暖暖胃先啦~其實個味道都算唔錯,不過可能我自己比較鐘意椰汁味,就覺得個椰味唔算太濃,如果可以重多少少,咁就應該仲好食。泰園特製豬手~平日食開黑椒豬手,以滷水形式都係第一次,不過滷得又幾入味,唔算太濃味,而且又好稔,等我都返屋企試下

首先就係魚生拼盤~

配埋兩個泰式汁,更加好味呀~
泰式古魚柚子沙律~

嚟到我地今日主打,就係生醃奄仔蟹同埋生醃瀨尿蝦~

食左幾樣生嘢,係時候飲碗椰汁雞湯,暖暖胃先啦~

泰園特製豬手~
平日食開黑椒豬手,以滷水形式都係第一次,不過滷得又幾入味,唔算太濃味,而且又好稔,等我都返屋企試下先整先得。

泰式海南雞~
雞肉都算好滑,配埋個醬汁一齊食,都好好味呀!

泰式芝士焗大頭蝦~
大大隻嘅大頭蝦加上厚厚嘅芝士,真係未食就已經聞到嗰一陣勁芝嘅芝士味,再加埋彈牙嘅蝦肉,真係滋味極了!

食飽飽又點少得甜品呢,我地叫左豆腐綿綿冰~
超香濃嘅豆腐味,滑滑嘅綿綿冰,再加上清甜多汁嘅西瓜,真係超級解辣之選。

今日依餐真係可以話超額完成,大家都飽飽咁離開。不過,又真係估唔到餐廳位於尖沙咀地區,份量都算大份,而且收費又真係唔算好貴,我地平均每人都係四百蚊左右,又有魚生又海鮮,其實都算OK,最緊要係大家食得開心又滿足嘛!

2015-12-02 2017 views
初嘗生醃瀨尿蝦@泰園早陣子和朋友到尖沙咀的泰園食飯,當日晚上7點左右,人流不太多,餐廳環境光猛舒適,空間感大,裝潢似西餐廳多過泰餐館~飲料當然是椰青啦,是解辣的perfect match朋友發板,點了一系列的食物,食泰國菜不食辣的不如不食,幸好朋友都是嘗辣之人,先來一客冬蔭功海鮮湯(大$188)份量好大,我們一行8人,點了客大的也飲不完,下次還是點個小的好我喜歡這個冬蔭功加入了濃香的椰奶,令味道不太酸而帶點椰奶香氣,是我喜歡的味道~而且很足料,有四只有如手掌大小的大頭蝦,而且夠辣,很醒胃主角來了~生醃瀨尿蝦~生蝦就食得多,生醃瀨尿蝦倒是第一次食,我沒有想過瀨尿蝦可以生食的有如一只碟般大小,肉質爽口彈牙,食得出是新鮮的味道,而且加入了蒜泥辣椒,味濃但又不會遮掩了食物的原味,口感豐富,令人回味~不過這裡的生醃瀨尿蝦要二天前預定,要食必須先來生醃瀨尿蝦朋友點的泰園海鮮冷盤(大) - $458,十分足料象拔蚌、聖子、帶子、生蝦、三文魚、立魚可一次過品嚐多款魚生,份量也相當大方,令我難忘的是聖子和象拔蚌,爽口又無腥味,可沾泰式辣汁同食,嘩最後一片的象拔蚌被我搶到啦~食得出是上品,牙力不好的我也輕

份量也相當大方,令我難忘的是聖子和象拔蚌,

爽口又無腥味,可沾泰式辣汁同食,嘩最後一片的象拔蚌被我搶到啦~食得出是上品,牙力不好的我也輕易進食三文魚也夠肥美,想不到點泰式辣汁同食也十分合拍,是泰式的新食法啦
生醃奄仔蟹$238,看見也令人興奮~爆羔呀!啖啖鮮味~最開心的是同桌友人怕寒涼,只食了一小口,那我就不客氣,包底啦~可加入一點點泰式辣汁同食,就可以把濃烈的蟹黃味道減低,不過我倒是好喜歡那CREAMY蟹黃,什麼都不加,是最美味的~也需要二天前預定~炭燒豬頸肉($88)

烤得外脆內軟,份量也是很大,那肉質鮮嫩,肉質是偏廋的那種,吃來不失美味

女士們都會喜歡~

2015-12-02 1679 views
星期六睡到自然醒, 便相約好友去泰園, 吃的是泰式brunch啊~ 很創新吧! 看過menu, 選擇甚多, 尤其是頭盤, 有8款任點任食, 差點就有吃頭盤便夠飽的感覺. 足足吃了兩小時, 超滿足的棒著大肚腩.頭盤有4款沙律及4款熱食, 每次落單都要點3款, 就選泰式柚子蝦沙律、泰式青芒絲沙律及泰式炸蝦丸皮蛋試試. 三者之中我較喜歡蝦丸皮蛋, 特別是那流心、黏口的蛋黃, 皮蛋沒有討厭的 'up'臭味, 以手打蝦膠包裹著, 同時感受彈牙蝦丸及爽口皮蛋, 口感錯綜複雜~特別想讚蝦丸跟皮蛋是緊緊的貼著, 沒有出現分離情況, 吃時絕不狼狽, 沾些少泰式辣醬, 美味可口!個人很喜歡吃柚子, 可惜這款泰式柚子蝦沙律有點失色, 說的是柚子水份夠但清甜度略有不足, 或許不是時節吧, 而蝦則還可以吧.泰式青芒絲沙律幾有水準, 酸酸甜甜的青芒非常醒胃!! 酸味令口腔製造大量口水, 所以只需吃兩口, 我就投降了~刺身四點, 有生蠔、生蝦、三文魚及帶子. 一大盤份量不小, 十分有睇頭. 每款看起來也挺吸引. 我不吃三文魚, 所以不評論, 生蠔是日本貨, 口感是滑和黏, 視乎每人的口味及喜好啦, 我自己較喜歡吃些

刺身四點, 有生蠔、生蝦、三文魚及帶子. 一大盤份量不小, 十分有睇頭. 每款看起來也挺吸引. 我不吃三文魚, 所以不評論, 生蠔是日本貨, 口感是滑和黏, 視乎每人的口味及喜好啦, 我自己較喜歡吃些creamy得來又鮮甜的.
生蝦好大隻, 口感亦選彈牙, 但味道就差一點點, 所以吃時必須加入辣椒和蒜片以增強味道. 帶子是海鮮當中最好吃的, 沾上泰式辣醬是無得輸.
冬蔭功海鮮湯是我最期待而又沒有令我失望的, 只是認為辣度可以加大力度些, 材料充足, 蝦、魷魚及青口都不缺, 整體來說很不錯~
主菜方面是4選1, 我跟朋友二人可選2款啦~ 先來泰式咖喱蝦配薄餅. 今餐吃了很多蝦, HAHAHA, 每份有完整一隻蝦, 還有甜椒. 薄餅是較乾身脆口, 配咖喱吃是一絕, 不過只得4塊, 要就住來吃.
最喜歡咖喱內的蛋花, 十分嫩滑, 即使不以薄餅沾來吃, 單吃都已很誘人. 咖喱是甜多於辣, 單是這個汁都足夠點一碗飯來拌著吃飽, 不過, brunch內還有很多美味食物, 還是留肚吧.
泰園特製豬手是絕不能錯過的主菜, 會去吃brunch的你們一定要吃這份豬手!! 賣相或許很一般, 但我就是喜歡有酸菜及芥蘭伴碟, 豬手連皮吃不肥膩, 皮夠滑嘟嘟而肉又夠腍, 加上醬汁帶少甜, 叫人怎抵拒!! 吃完幾件豬手, 吃點酸菜來平衡口腔的甜度後再吃豬手, 同樣美味.
粉飯亦是4選1, 以上吃的菜式味道上都是較覆雜的, 來到這項, 就簡簡單單地點一碗豬頸肉清湯河, 湯十分清澈清甜, 河粉不需多說也知是直滑入喉的啦~
brunch還包括一杯飲品及甜品拼盤. coffee, tea or....汽水, 我都無興趣, 就喝青檸梳打啦~ 我自己對梳打都有點要求, 就是那種氣不能太強、味道不能太澀, 泰園的沖得剛剛好~
最後以甜品拼盤作結, 芒果黑白糯米飯及千層糕. 千層糕是熱和軟的, 煙韌的口感超讚, 而且熱食味道更香.
黑白糯米是放在一起的, 個人喜歡黑糯米多於白糯米, 因為貪其夠香甜.
2015-11-07
$263 (Lunch)
  • 冬蔭功湯
  • 蝦丸皮蛋
  • 青檸梳打
  • 豬頸肉河粉
噢,泰園放變成了我和朋友間的飯堂了椰青 HK$48清甜又多水,解辣之選魚生拼盤 HK$458有6款剌生,象拔蚌、帶子、三文魚、𩶘魚、蟶子、生蝦配合泰園特製的醬汁,很鮮甜美味泰式古魚柚子沙律 HK$238泰式柚子蝦沙律就常常吃,配魚就第一次吃雖然嫻不吃魚,但也有嚐到柚子味道比一般吃到的柚子沙律清甜不太酸生醃膏蟹 HK$388這次叫了另一款生醃蟹,比較大隻,和配有糯米飯的膏蟹同樣地用上魚露,蒜粒,泰國香料及泰國醬油來新鮮醃製迢天的膏蟹夠大隻,可惜不算太多膏,糯米飯可減淡辣味椰汁雞湯 HK$158這湯和平常喝到的泰式湯不太一樣入口帶有重重的甜味(是椰香的甜),之後才有一點點酸辣出來,很特別泰園豆腐煲 HK$128豆腐煲和想像中的白豆腐有點出入,因為這個是玉子豆腐來的豆腐煲內有粟米、什豆、肉碎、洋蔥等配料,用來配飯很不錯泰式生菜包(豬肉) HK$78肉只帶一點點微辣,不吃辣的人應該也可以接受而生菜很新鮮泰園特制豬手 HK$128這是邪惡的食物,可是會讓人忍不住一吃再吃豬手的膠質夠,吃上口又不油膩配上酸菜又很開胃泰園豆腐棉棉冰 HK$88雖然入秋了,還是叫了個棉棉冰來吃豆腐香味還是一樣濃郁
噢,泰園放變成了我和朋友間的飯堂了

椰青 HK$48
清甜又多水,解辣之選
魚生拼盤 HK$458
有6款剌生,象拔蚌、帶子、三文魚、𩶘魚、蟶子、生蝦
配合泰園特製的醬汁,很鮮甜美味
泰式古魚柚子沙律 HK$238
泰式柚子蝦沙律就常常吃,配魚就第一次吃
雖然嫻不吃魚,但也有嚐到柚子
味道比一般吃到的柚子沙律清甜不太酸
生醃膏蟹 HK$388
這次叫了另一款生醃蟹,比較大隻,和配有糯米飯的
膏蟹同樣地用上魚露,蒜粒,泰國香料及泰國醬油來新鮮醃製
迢天的膏蟹夠大隻,可惜不算太多膏,糯米飯可減淡辣味
椰汁雞湯 HK$158
這湯和平常喝到的泰式湯不太一樣
泰園豆腐煲 HK$128
豆腐煲和想像中的白豆腐有點出入,因為這個是玉子豆腐來的
豆腐煲內有粟米、什豆、肉碎、洋蔥等配料,用來配飯很不錯
泰式生菜包(豬肉) HK$78
肉只帶一點點微辣,不吃辣的人應該也可以接受
而生菜很新鮮
泰園特制豬手 HK$128
這是邪惡的食物,可是會讓人忍不住一吃再吃
豬手的膠質夠,吃上口又不油膩
配上酸菜又很開胃
泰園豆腐棉棉冰 HK$88
雖然入秋了,還是叫了個棉棉冰來吃
豆腐香味還是一樣濃郁

Other Info. : 生醃膏蟹要預訂哦
2015-10-13
(圖片來源:泰園Facebook)泰園這家餐廳,我已經食過兩次了,今次見到其官方Facebook稱有全新推出的Brunch Set,饞嘴的我又怎會錯過呢,Brunch Set內的Menu就從官網下載了供大家參考。由於今次的份量真的極多,所以我決定隨便挑一些來寫寫看=3=泰式炸魚餅這是不能不點的泰式小食,魚餅的味道相當濃郁,咬落有點彈牙的啦~泰式燒牛肉沙律這碟大扣分啦。燒牛肉很韌的啦=3=泰式柚子沙律眾多款沙律之中,這個是我印象比較深的。因為它十分清新,把其他相對濃味的沙律味從口腔中清去,好為下一碟菜來臨以前重新叫醒味蕾~刺身四點這是來泰園吃飯必點的啦。生蠔肥美且味道濃郁;帶子加幾滴檸檬汁以後,鮮味更突出;三文魚相當肥美;要是在生蝦刺身下加生苦瓜的話,味道定必更佳。冬蔭功海鮮湯味道好像是重新調節似的,嗯,個人來說,我覺得湯可以再酸一點的,貼近泰國的口味會更好,至於海鮮的份量還好吧。這邊的海鮮,吃過以後感覺蠻不錯啦。芒果炒牛肉芒果真的甜到一個點啦,牛肉呢...不過不失啦,也算是十分稔身的啦....泰式海南雞配油飯2粒泰式海南雞是蠻滑的啦,雞味也算香。至於油飯嘛,跟平日吃的油飯一點也不似..
(圖片來源:泰園Facebook)

泰式炸魚餅

這碟大扣分啦。燒牛肉很韌的啦=3=
泰式柚子沙律

芒果炒牛肉

泰式海南雞配油飯2粒

泰式海南雞是蠻滑的啦,雞味也算香。至於油飯嘛,跟平日吃的油飯一點也不似....感覺黏得有點似糯米的,而且不夠香,要蘸醬料才夠味啦=3=
芒果黑白糯米飯、千層糕

這邊的芒果黑白糯米飯之前也吃過啦,水準一直都可以保持得到。今次也不例外,選用甜的芒果,令整個糯米飯甜上加甜啦;千層糕煙煙韌韌的,點點椰香跟斑蘭香(該沒錯吧=3=),味道不錯的~
榴槤棉棉冰

呀,上一次吃過點點榴槤棉棉冰以後,本來不吃榴槤的我,今次忍不住要再點來吃吃看,但..今次的榴槤棉棉冰比之前的沒那麼香啦,嗯...味道還是可接受範圍內的。下一次要再挑戰一下.....看來要慢慢學習接受榴槤這東東啦....

Other Info. : 泰園這家餐廳吃了兩次,今次因為Brunch再來,水準嘛,相對有點飄忽的。基於個人口味,今次的確有讚有彈的,我明白「$239很難吃得$500的美食」,對於這個價錢來說,在尖沙咀區是十分超值的啦,嗯,今次總是覺得有進步的空間,但我相信,總會再來這邊吃吃的~原因?方便嘛,加上之前食過也是有信心的啦~
$239 (Lunch)
  • 芒果黑白糯米飯
  • 千層糕
  • 冬蔭功海鮮湯
  • 刺身四點
  • 泰式柚子沙律
2015-11-25 1259 views
之前已來過這間食晚飯,泰式食物非常正宗、惹味是日來到尖沙咀,朋友午飯時間想食泰菜,這間食過有水準保證,一於來試試它的午飯上到去發現有新推出的Brunch set,$239/位 便可有頭盤 (任食的!!!)、刺身、湯、主菜、粉飯、甜品說真的這個價錢以午飯來說不是特別便宜,但是之後有事做,晚飯可能要10點多才有時間食叫上這個Brunch set絕對可以食到飽飽才開工!!頭盤可以任食,每次落單選三款,本來打算叫完第一輪後再續叫,但整個set實在太太太豐富,肚子完全沒有任何空間可以再食進任何食物了!這款「蒜蓉牛油雞翼」絕對要點!!外皮炸得超脆,十級香口而內裡的雞肉則鮮嫰多汁如果不是最後已經十分飽,其實非常想encore這個小食「泰式柚子蝦沙律」柚子酸酸甜甜、大蝦很巨形,很開胃的一道頭盤「泰式燒牛肉沙律」牛肉燒得恰到好處,不會過老變得很韌,也不會太生而血淋淋,很不錯.泰園食店也可有高水準的刺身,除了常見的泰式生蝦外,還有大大件的三文魚、巨形的帶子、肥美的蠔刺身都很甜鮮,很新鮮「冬蔭功海鮮湯」上次夜飯也有喝過了,仍然保持水準,辣得來有很香的香料味,搭配很非常好主菜選了「泰園特製豬手」,因為之前去泰
之前已來過這間食晚飯,泰式食物非常正宗、惹味
叫上這個Brunch set絕對可以食到飽飽才開工!!
蒜蓉牛油雞翼
這款「蒜蓉牛油雞翼」絕對要點!!
外皮炸得超脆,十級香口
而內裡的雞肉則鮮嫰多汁
如果不是最後已經十分飽,其實非常想encore這個小食
泰式柚子蝦沙律
「泰式柚子蝦沙律」
柚子酸酸甜甜、大蝦很巨形,很開胃的一道頭盤
泰式燒牛肉沙律
「泰式燒牛肉沙律」
刺身四點
刺身都很甜鮮,很新鮮
冬蔭功海鮮湯
「冬蔭功海鮮湯」
泰園特製豬手
主菜選了「泰園特製豬手」,因為之前去泰園沒有機會食到豬手
這款也是個人大力推薦必試的佳作
豬手煮得超級軟熟,輕輕用筷子夾起已骨肉分離
豬皮及底下的肥膏更是有入口即化的感覺
食完感覺骨膠原滿滿
豬頸肉清湯河
粉飯選了「豬頸肉清湯河」,因為食到這裡已感到飽飽地了
所以選擇了較為清淡的清湯河
豬頸肉很爽口,河粉亦很滑溜,非常不錯
芒果黑/ 白糯米飯、千層糕
在2個人都一直說很飽的情況下,來到了甜品的時間
雖然口裡說著很飽,但還是把甜品一口接一口送進口裡
(果然,女生都有另外一個甜品胃 = =)
不過糯米飯實在足足有一碗飯那么多,當然不可能食得完
不夠配著香甜濃郁的芒果,也吃了一大半
個人特別喜歡黑糯米,口感煙韌得來又有很香的糯米味
千層糕也是很煙韌,有很香的椰奶味
榴槤綿綿冰
雖然本人不太食榴槤,但遇到這個榴槤綿綿冰還是忍不住要食幾口
榴槤味十級濃郁,綿綿冰入口即化,喜愛的榴槤的人必試!!

2015-10-11
$240 (Lunch)
芒果黑/ 白糯米飯、千層糕