2010-05-07 139 views
2010-05-06
馬拉盞炒通菜: 炒得好香, 一上枱就聞到有虾醬味, 好有鑊氣, 菜又夠嫩.
菠蘿炒飯: 好味, 炒得夠爽, 唔會太濕.
豬頸肉
串燒
  • 菠蘿炒飯
  • 馬拉盞炒通菜
2009-11-23 76 views
今日中午公司部門食飯, 由我帶隊落呢度首先, 付近車位好多 - 後邊有多層停車場, 對面有水邊圍村可以泊入去又得另一樣低讚係佢上個月換左新枱椅, 以前既摺枱摺椅真係一個令我唔想帶女同事去既主因一行 8 人坐好, 一人叫一個 lunch - 一個海南雞飯, 一個紅架哩海鮮炒飯, 三個要泰式仔飯, 三個要金不換海鮮炒金邊粉海南雞飯 - 雞嫩, 飯香, 冇偷雞用黃姜飯, 女同事搶食紅架哩海鮮炒飯 - 真係唔辣, 唔食得辣既同事都 ok, 不過價錢所限, 所謂海鮮只有蝦, 尤魚同蟹柳金不換海鮮炒金邊粉 - 所謂既海鮮同上, 不過金不換都好重手, 油醬都唔輕手, 成為所謂既 "重口味" 一般女同事都唔多岩泰式仔飯 - 今日最冇得批評既, 香, 滑, 新鮮; 點少少泰國魚露就完美啦同場都點左泰式拼盤, 一打串燒 (本來想要糯米雞翼, 不過要夜晚先有, 全部女同事一齊扁哂嘴), 馬拉盞炒椰菜苗

今日中午公司部門食飯, 由我帶隊落呢度

海南雞飯 - 雞嫩, 飯香, 冇偷雞用黃姜飯, 女同事搶食

泰式 虫毫 仔飯
紅架啡海鮮炒飯
2009-11-23
$50 (Lunch)
泰式 虫毫 仔飯
紅架啡海鮮炒飯
  • 海南雞飯 泰式仔飯 (午餐) 炸蝦餅 (拼盤其中一樣)
2009-11-16 14 views
nov 11, 09,7人嚟lunch,叫咗 : 1) 套餐d (hk$448)i) 燒豬頸肉-外都燒得合格-不過肉質未見鬆軟-醬汁少辣,收其惹味效果 ii) 馬拉盞炒雜菜-合格 iii) 咖喱海鮮焗麵包 (大)-1條麵包磚,挖空-外面白雪雪,唯獨頂部有似樣d焗過嘅顏色-所以近頂部份都鬆脆-咖喱汁幾有椰香味,唔辣-料我就無嘜點食,有菜,青口,車厘茄等 iv) 菠蘿炒飯-本來想將個菠蘿炒飯轉成1個海南雞飯同炒河,最多+差價,不過店員話只可以1個轉1個-店員覺得咁樣我哋會唔抵,所以建議我哋保留呢個飯,仲話個炒飯都幾好食添-有肉鬆,腰果,菠蘿,蝦,魷魚,扎肉同提子乾-可以咁啦 v) 鐵板蠔仔 (+hk$10)-本來喺泰式生蝦,但友人本唔想食生蝦,所以+$10升格做鐵板蠔仔-上枱時熱氣大量冒上,又多-味道不錯呢 vi) 柚子蝦球沙律-本來喺泰式拼盤-見到牆上嘅相片,有大大隻蝦同柚子-所以改咗呢個同價嘅炒律-可惜上枱時同張相都有幾大距離-不過論味道是可以的,只是柚子又唔酸又唔甜,純帶來不同的口感而已-蝦就無"霉",但無鮮味 vii) 薄餅 (4件)-正常 viii) 明爐烏頭-店員建議跟冬蔭功底
nov 11, 09,7人嚟lunch,叫咗 :

1) 套餐d (hk$448)
i) 燒豬頸肉
-外都燒得合格
-不過肉質未見鬆軟
-醬汁少辣,收其惹味效果

ii) 馬拉盞炒雜菜
-合格

iii) 咖喱海鮮焗麵包 (大)
-1條麵包磚,挖空
-外面白雪雪,唯獨頂部有似樣d焗過嘅顏色
-所以近頂部份都鬆脆
-咖喱汁幾有椰香味,唔辣
-料我就無嘜點食,有菜,青口,車厘茄等

iv) 菠蘿炒飯
-有肉鬆,腰果,菠蘿,蝦,魷魚,扎肉同提子乾
-可以咁啦

v) 鐵板蠔仔 (+hk$10)
-上枱時熱氣大量冒上,又多
-味道不錯呢

vi) 柚子蝦球沙律
-本來喺泰式拼盤
-見到牆上嘅相片,有大大隻蝦同柚子
-所以改咗呢個同價嘅炒律
-可惜上枱時同張相都有幾大距離
-蝦就無"霉",但無鮮味

vii) 薄餅 (4件)
-正常

viii) 明爐烏頭
-店員建議跟冬蔭功底,因比較惹味
-1碗冬蔭功是另上的,正如店員所講,唔辣的
-沒有強烈的酸度,味道中庸溫和
-魚肉亦算得過去
-可以的

ix) 甜品拼盤
-最後跟來7條綠色魚仔
-白色喺椰青肉
-質感喺比較有彈口嘅大菜糕
-食得出有點香料

2) 海南雞- 1/2隻 (hk$45)
-1/2隻都唔太少
-肉滑,但都喺無嘜雞味
-友人話應該喺雪雞,不過就食唔到雪味

* 本來d餐嘅菜式..........大約夠6-8人食............不過可以隨便改,貴咗就補差價

* 因為枱唔大,但要上嘅菜式都多.........為咗清埋隻碟,騰出空位..........友人就不斷你瘦呀......就喺咁挾埋d雞皮,雞肉比我食...........我同另1友人講,我個荷包瘦d喎.........."咁你打開佢.........等友人挾d比佢"..........hahaha

* 之後多謝友人又帶來近10本嘅精神食糧

* 高興最後有6個友人嚟共餐,尤其有1友人很難得終於可以join到.............大家有成4個月無見了
2009-11-11
$71 (Lunch)
2009-10-14 6 views
星期一晚同朋友及朋友的家人去左呢間泰國菜食晚飯,我第一次嚟呢間食,朋友他們說呢間好味過之前食的另一間,我們叫左一個套餐,都好多野食呀.生蝦刺身-好好味,一隻生蝦上面有一片蒜片,一小辣椒絲,夾埋一齊加一些特式醬汁食,配撘好好,辣辣地但係好爽口,套餐包一碟,我們另再加多一碟燒豬頸肉-都好味喎,燒都好和口,力一些醬汁一齊食,好彈牙泰式拼盤-有蝦餅,春卷,魚餅等.....配一些甜酸醬食,都好多及大件,好味菠蘿炒飯-不是用原個菠蘿裝,但係都有好多粒喎,飯都算幾乾身,好味泰式炒雜菜-都有一些菇,黑木耳,都幾好味通菜-好青綠,都好新鮮,好味明爐魚-好味呀,成個爐上,夠晒熱及d魚肉都好新鮮入味呀另喱飽-嘩,好大個,麵包好軟好味,個飽入面好多料,有魚塊,蝦,青椒,洋蔥等等.....好味薄餅-有好重牛油味,加些咖喱汁一齊食,好味呀甜品-有一些火龍果味道的啫喱,一些西米糕我雖然唔知幾錢,但係聽他們說也不貴的,份量都好足夠,味道又好.值得推介的地方.

燒豬頸肉-都好味喎,燒都好和口,力一些醬汁一齊食,好彈牙
泰式炒雜菜-都有一些菇,黑木耳,都幾好味
通菜-好青綠,都好新鮮,好味
明爐魚-好味呀,成個爐上,夠晒熱及d魚肉都好新鮮入味呀
薄餅-有好重牛油味,加些咖喱汁一齊食,好味呀
甜品-有一些火龍果味道的啫喱,一些西米糕

2009-10-12
2009-09-25 16 views
女友之前在元朗工作,被她發現間正野,吃泰國菜,但它的海南雞飯簡直一絕,所以一到就叫了海南雞飯…賣相一流,雞肉都十舊,配上瓜番茄,一口含雞,雞的香味散發在口中,雞無骨,好滑,有BB肌膚咁滑,見到都想吃哂,雞肉河粉…雞肉鞋些,不過河粉味道好些。我見其色都好吸引,下次會再來。價錢合理,員工有泰國人,可以放心,能操流利廣東話。唔會雞同鴨講。

雞肉河粉…雞肉鞋些,不過河粉味道好些。

我見其色都好吸引,下次會再來。

2009-09-22
2008-12-03
而家經濟唔好,出年仲話大簫條,而家真係慳得就慳。此店係泰國人開,每日有超過7款lunch set,大大碟,配熱/凍飲只需25蚊,真係物超所值。所以小小的店, 長期坐滿。 雖然lunch set唔會轉款, 但我就食極唔厭。金不換海鮮抄金邊粉,lee 度用豉油炒,非常有獲氣,有少少似干抄牛河,加上金不換,不但增加香氣,亦賣相更靚,但一點也不油膩,且都用料不俗,有蝦, 魷魚等,煙煙韌韌的金邊粉令人一食再食。 青咖喱雞脾飯,我不太嗜辣,所以青咖喱較適合我。青咖喱煮得好香,大大增加食慾, 大雞脾已切件, 泰式茄子索滿青咖喱, 非常好吃。
而家經濟唔好,出年仲話大簫條,而家真係慳得就慳。

$25 (Lunch)
  • 金不換海鮮抄金邊粉
  • 青咖喱雞脾飯
2008-07-18 2 views
很少會主動建議食泰菜,一晚特別想念泰式生蝦刺身,於是同媽咪&龍去食媽廟路泰菜店。餐廳招牌不明顯,當晚才知餐廳叫泰國味館。人氣是極旺了,不過食物只是一般: 龍眼冰-味道較淡,有欠甜香泰式生蝦刺身-醬汁辣辣地很開胃,可惜主角生蝦不夠新鮮,因而口感不夠爽脆彈牙,幾失望的泰式肉碎生菜包-味道可以,但肥肉比例過多,超標指數爆燈,龍又不好此味,搞到我食了很多...青咖哩牛腩煲-容器頗有心思,落足香料烹調的咖哩很香,但味道較淡,或者多煮片刻乾水後會好點吧;牛腩煮得十分稔,而且又夠肥美,可惜沒有濃香咖哩帶出肉味薄餅-媽咪必吃的一味,惜不夠鬆化,同咖哩亦夾唔埋,我們要改點白飯送咖哩汁  價錢倒是不貴,三個人食$200都有找,不過應該不會再來了。

龍眼冰-味道較淡,有欠甜香

價錢倒是不貴,三個人食$200都有找,不過應該不會再來了。
生蝦刺身不夠新鮮
生菜包爆多肥肉!
青咖哩太淡口
薄餅不夠鬆化