2022-09-05 673 views
今次慕名而來,試下呢間出名既大大粒糯米糍😍 全部都係$6粒,糯米糍皮薄爆餡🥹糯米糍有三款味道,紅豆🫘、花生🥜同芝麻☺️本身最期待食芝麻,雖然入面真係爆曬陷,不過芝麻食落有啲苦,炒得有d燶🤥紅豆幾好食,入面唔會係一粒粒紅豆,而係豆沙蓉,唔會太甜😙😙花生🥜食落幾有驚喜😯入面既花生餡係幼粒花生,甜甜地,連唔太好食花生既我都接受🤤

紅豆幾好食,入面唔會係一粒粒紅豆,而係豆沙蓉,唔會太甜😙😙

2022-08-26 567 views
荃灣嘅街坊應該都好熟悉呢一間野,呢一間絕對係老店之中嘅老店,最出名嘅就應該係佢嘅麵粉類,例如糯米糍,餃子等等。而我一直都好鍾意食佢嘅花生糯米糍,真係拳頭咁大,咁超級抵食

而我一直都好鍾意食佢嘅花生糯米糍,真係拳頭咁大,咁超級抵食
TakeAway
今日行經荃灣,見到好多人排隊,一於試下,點知中大伏。今日買咗韮菜餅,白菜豬肉水餃同鴛鴦湯圓。先講白菜豬肉水餃,皮好厚,第一次買生餃咁厚皮,食嘅時候,肉仲有陣怪味,我會形容為有小小梘定清潔劑味,唯一讚賞係白菜都脆嘅,口感幾好。友人評價,皮厚肉爛,唔好食。鴛鴦湯圓絕對係大伏!鴛鴦湯圓係芝麻同花生湯圓各一半。芝麻湯圓完全無芝麻香!無芝麻香!無芝麻香而且都係有怪味,朋友話喺燶味。花生湯圓最恐怖😱😱😱我形容係有生豬肉嘅味,我估計係用動物油,導致有殘餘嘅怪味,超難食。總括嚟講,求其買一包包裝湯圓都好食過佢!絕對係食過最難食嘅湯圓,5分最高分,會比負分。韮菜餅皮厚,韮菜味正常,14蚊一個,不太推薦。總結,無下次,想挑戰下限建議一試。
今日行經荃灣,見到好多人排隊,一於試下,點知中大伏。

今日買咗韮菜餅,白菜豬肉水餃同鴛鴦湯圓。

先講白菜豬肉水餃,皮好厚,第一次買生餃咁

鴛鴦湯圓絕對係大伏!

鴛鴦湯圓係芝麻同花生湯圓各一半。

總括嚟講,求其買一包包裝湯圓都好食過佢!
絕對係食過最難食嘅湯圓,5分最高分,會比負分。

韮菜餅皮厚,韮菜味正常,14蚊一個,不太推薦。

總結,無下次,想挑戰下限建議一試。
#ftf_荃灣大不如前 發生咩事?按最新一次食物質素同味道評分花生糯米糍 $6⭐️⭐️芝麻糯米糍 $6⭐️民豐行 真係俾咗三次機會你啦!第一次食係驚艷!皮薄餡靚又煙韌之後嗰三次完全係震驚!越嚟越細粒都算你自己睇吓張相!啲皮真係成尺厚~ 口感仲要淋啤啤想問啲餡係咪俾人偷食左?定係轉咗手?食落去簡直浪費quota⋯⋯*最尾嗰張相係第一次食嘅情況,嗰陣食係有幸福嘅感覺,但近呢幾次,越食越嬲,好失望!回頭率❌性價比🤰🏻🤰🏻#吃到孩子都夭折
#ftf_荃灣

大不如前 發生咩事?

按最新一次食物質素同味道評分
花生糯米糍 $6
⭐️⭐️

芝麻糯米糍 $6
⭐️

民豐行 真係俾咗三次機會你啦!
第一次食係驚艷!皮薄餡靚又煙韌

之後嗰三次完全係震驚!
越嚟越細粒都算
你自己睇吓張相!
啲皮真係成尺厚~ 口感仲要淋啤啤
想問啲餡係咪俾人偷食左?定係轉咗手?
食落去簡直浪費quota⋯⋯

回頭率❌
性價比🤰🏻🤰🏻

#吃到孩子都夭折
2022-07-31 709 views
荃灣人絕對聽過呢間傳統老店擁有60多年歷史— 民豐粉麵行主要賣: 糯米糍、菜肉雲吞、韭菜餅、水餃、粉麵⋯⋯每日人龍滔滔不絕 今次我地去買都要等左近30min去到一定必買:①糯米糍皮薄餡靚,滿滿花生、芝麻一咬落去 餡料湧出 滿口餡料仲要係$6 係$6 係$6!!!重要嘅 講三次!!!②韭菜餅包滿韭菜餡煎至金黃色咬下外表香脆 內裏爆汁味道:🤪🤪🤪🤪🤪/5服務:👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳/5CP:💞💞💞💞💞/5
荃灣人絕對聽過呢間傳統老店
擁有60多年歷史
— 民豐粉麵行
主要賣: 糯米糍、菜肉雲吞、韭菜餅、水餃、粉麵⋯⋯

每日人龍滔滔不絕
今次我地去買都要等左近30min
去到一定必買:
①糯米糍
皮薄餡靚,滿滿花生、芝麻
一咬落去 餡料湧出 滿口餡料
仲要係$6 係$6 係$6!!!
重要嘅 講三次!!!

②韭菜餅

味道:🤪🤪🤪🤪🤪/5
服務:👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳/5
CP:💞💞💞💞💞/5
2022-07-23 699 views
好耐之前食過哩間嘅芝麻糯米糍,記得好好食,皮薄餡又多🥺🥺點知隔咗咁耐再食就差咗咁多🫠裸買咗三粒糯米糍:分別係芝麻、花生、紅豆咬開已經聞到燶味,食落好苦,唔會諗到一間開得算耐嘅舖頭會比啲咁嘅質素我囉🥲🥲🥲包糯米糍嗰陣聞唔到㗎咩餡料分佈唔平均,大部份位置都好厚皮,餡好少,啲餡集中晒去同一個位,嗰個位嘅皮同餡分佈先正常返。入面係無椰絲嘅,不過味道都ok紅豆嘅餡料分佈都係唔平均。味道方面,紅豆蓉唔太甜,好順滑,我唔鍾意食紅豆蓉都覺得佢ok三個糯米糍應該都唔會回購🤣🤣因爲無咩特別

裸買咗三粒糯米糍:分別係芝麻、花生、紅豆

燶芝麻糯米糍

花生糯米糍

紅豆糯米糍

三個糯米糍應該都唔會回購🤣🤣因爲無咩特別
❤️ 世一花生糯米糍 ❤️ 足料爆餡 🥜 已回購無數次 😋🐭 米奇老豬Vol. 235 🐷[民豐粉麵行]花生糯米糍係老豬其中一樣最最最鍾意食嘅野所以老豬已經試過好多街坊/連鎖麵包舖、糕點唐餅舖民豐行真係永遠嘅一位 🏆🥈元朗驊記 🥉大埔滑嘟嘟其他都幾推薦嘅仲有西營盤嘅卓越同大澳嘅華利利🈸:老豬不愛椰絲 所以有椰絲嘅花生糯米糍一律不採購🤭.🐖🐖《花生糯米糍》🐖🐖💰$6💰➡️ 份量首先每一粒都係大大粒 大胃王表示呢個份量先攝牙罅 🦷➡️ 糯米皮糯米皮係極軟糯 ☁️ 微煙韌 🤤而且食得出糯米嘅甜香味至於厚薄程度就要睇彩數 😂😂通常都係好似相中咁薄嘅有d位會薄透到睇到入面個餡但有幾次就厚身dd 老豬更愛 💓因為個皮真係好掂!美中不足嘅係面頭有好多粉會食到成塊面都係 唔小心仲可能會濁親😮‍💨➡️ 花生餡係由磨到好似沙咁細嘅花生碎溝砂糖組成加上d糖好似輕微溶溶地口感有d似花生湯丸嘅餡🤤🤤不過因為砂糖唔洗錢 🤫所以留意返 ⚠️🐜人適用⚠️雖然佢唔係好似元朗驊記咁有大大粒花生碎🥜 (我鍾意果個嘅crunchy口感)但呢個起沙嘅口感同埋甜度真係完美 💯🙋🏻‍♀️ 題外話:之前都試過佢地嘅芝麻糯米糍係天然嘅黑芝麻味道 🖤不過
❤️ 世一花生糯米糍 ❤️ 足料爆餡 🥜 已回購無數次 😋
🐭 米奇老豬Vol. 235 🐷
[民豐粉麵行]
花生糯米糍係老豬其中一樣最最最鍾意食嘅野
所以老豬已經試過好多街坊/連鎖麵包舖、糕點唐餅舖
民豐行真係永遠嘅一位 🏆

至於厚薄程度就要睇彩數 😂😂
通常都係好似相中咁薄嘅
有d位會薄透到睇到入面個餡
但有幾次就厚身dd 老豬更愛 💓
因為個皮真係好掂!
美中不足嘅係面頭有好多粉

#米奇老豬_糕點
#米奇老豬_麻糬
#米奇老豬_花生
#米奇老豬_荃灣區

#民豐粉麵行 #荃灣美食 #花生糯米糍 #糯米糍 #紅豆糯米糍 #花生控 #花生麻糬 #麻糬 #麻糬控 #煙韌控 #糖不甩 #花生酥 #花生醬 #花生醬控 #花生糖 #花生軟糖 #芝麻花生 #花生芝麻 #唐餅 #包控 #香港麵包 #香港餅店 #hkbakeryshop #懷舊小食

花生糯米糍
  • 花生糯米糍
2022-07-14 553 views
用手守護住一班女子一到店見住不同既上左年紀既女人見到個個都好勤力互相補位網上見 推介有糯米糍,餃子韮菜餅現場即整皮真係好脆入面既韮菜好香重好有汁👍🏻煎雲吞➕餃子吳知呢2種係咪放左係到一陣相對D料無咁新鮮雲吞相對好D但2種都無 韮菜餅般好糯米糍(只有芝麻,花生)糯米皮好軟好琳相對其他店做得出色芝麻 甜多過味道花生 細粒但味道濃#韮菜餅 #煎餃子雲吞#糯米糍 #民豐粉麵行
用手守護住一班女子
一到店見住不同既上左年紀既女人
見到個個都好勤力
互相補位
網上見 推介有糯米糍,餃子

韮菜餅

吳知呢2種係咪放左係到一陣
相對D料無咁新鮮
雲吞相對好D
但2種都無 韮菜餅般好

糯米糍(只有芝麻,花生)
糯米皮好軟好琳相對其他店做得出色

#民豐粉麵行
  • 糯米糍
  • 韮菜餅
2022-07-07 627 views
每次經過民豐,無論幾點,門口都會有人龍,好誇張之前食開民豐糯米糍,花生味同芝麻味真係好好食,皮薄餡又多又好食,係真正既爆餡!但最近再食,餡份量超級少,搞到唔知係皮厚左定係因為少餡而覺得皮相對厚...但一場黎到所以試下個茶粿先,佢有3隻味:豆沙、眉豆、蘿蔔,取捨唔到所以全部買哂先食蘿蔔味,佢係咸食,但一食好有驚喜!個皮咸咸地,煙煙韌韌。內餡蘿蔔爽脆但好甜好多汁。整體口感同味道都好豐富,超級好食然後再食豆沙味同眉豆味,相對之下普普通通,係預期既味道同口感。建議試下蘿蔔味!買埋粢飯黎試都係預期既味道,冇咩特別但餡偏少。下次再黎會試下勁多人排隊買既湯圓同韮菜餅。
每次經過民豐,無論幾點,門口都會有人龍,好誇張

買埋粢飯黎試都係預期既味道,冇咩特別但餡偏少。

下次再黎會試下勁多人排隊買既湯圓同韮菜餅。

2022-06-11 604 views
.📍民豐粉麵行📍#饅頭去荃灣 #饅頭食中式菜 #饅頭的掃街系列------------------------------1️⃣ 韮菜餅 ($14)民豐除咗糯米糍之外,其實韮菜餅都做得唔差,小編有時候路過嗰陣如果咁啱有阿姨煎緊餅,都會買一個過下口癮。啱啱用高溫油半煎炸過嘅韮荽餅真係熱到辣手又辣口,餅皮麵粉香雖然唔算出色,但我好鐘意佢嗰種厚厚哋,外皮卜卜脆,內裡煙韌有咬口嘅口感🙈❤️;一啖咬落去仲feel到韮菜肉餡濃濃嘅香氣,充滿肉汁同油香😆。不過其實呢塊餅都幾大塊,食到最後真係會覺得又膩又濟,最好都係同人share。------------------------------◾餅底:3.9/5◾餡料:3.8/5🔸整體評分:7.7/10🔸小編回頭率:7/10
1️⃣ 韮菜餅 ($14)

◾餅底:3.9/5
◾餡料:3.8/5
🔸整體評分:7.7/10
🔸小編回頭率:7/10
2022-06-03 574 views
民豐粉麵行主打全部人手製作,無論系餃子雲吞、韭菜餅、麵類等。基本上每次經開荃灣,都會見到尼間舖頭大排長龍,人流勁多⋯我今次黎主要系買佢地舖頭都叫出名既糯米糍。下次可以再試佢地其他產品⋯ ⦁糯米糍 $6/1粒每粒糯米糍都好大粒,有分三隻口味(花生、黑芝麻、紅豆)因為天氣太熱,我就冇揀到紅豆,最後揀左花生、黑芝麻各一粒。糯米糍既皮好軟糯,皮唔算厚,但餡料好多。花生同黑芝麻都好香口,個人比較喜歡花生餡,可能我比較喜歡傳統。🤣

⦁糯米糍 $6/1粒

糯米糍

2022-05-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
糯米糍
2022-06-02 629 views
🕖時段-星期一傍晚買生料只需排幾個人就得 但過時過節前幾日呢間老字號真係見到排勁長龍去到街尾買湯圓雲吞粉麵等等😱 _▫️上海韮菜肉雲吞-大 (30隻) $62生餃大約可keep半個月(以橙色盒上建議日期為準) 盒上亦寫左貯存方法同煮法 我按照佢煮法 超香韮菜味 係房食完夜晚訓覺仲聞到🤣大家係廳食好d😂😂雲吞皮唔厚 帶點煙韌 煮完夾起唔易爛 涵料有滿滿既菜肉🥰我唔洗點醬油都覺得好夠味!_🍽環境一邊排隊可以望到收銀後玻璃房內努力不停包餃子/雲吞 真係新鮮製造
🕖時段-星期一傍晚

_
▫️上海韮菜肉雲吞-大 (30隻) $62

_
🍽環境
2022-05-29 414 views
荃灣民豐人來人往,因為雲吞、餃子、韮菜餅等都出名,買個軟綿綿糯米糍食先~點解同回憶差咁遠既🥲⋯⋯🥢黑芝麻糯米糍:糯米皮好軟林林,仲皮薄多餡添!但黑芝麻味道欠奉,應該係芝麻餡配方唔同左。如果個餡正常返,就very gd la!味道:🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

味道:🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
行完山路過民豐,見人潮還是可以。排隊了20分鐘購買了一盒32元15隻的韭菜豬肉餃急不及待回家煮了簡單湯底。雲吞脹卜卜浮在湯中,只是用了日本麵豉醬和青蔥做湯底,很簡單也很好味。韭菜味很出色
行完山路過民豐,見人潮還是可以。
排隊了20分鐘購買了一盒32元15隻的韭菜豬肉餃

急不及待回家煮了簡單湯底。

韭菜味很出色
韭菜豬肉餃
2022-05-21
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$32 (Lunch)
韭菜豬肉餃
  • 韭菜水餃
2022-05-02 690 views
每次經過這店都有人排隊買東西,大時大節就更厲害,要分流入店。今天見人龍不太長,應該不用等太久。想試一試雲吞味道如何,也就加入排隊隊列中。橙色的價目表上列出各款雲吞和水餃的價錢和隻數,小盒15隻,大盒30隻。價錢由32元至90元。收錢櫃檯後面是一大片透明玻璃窗,可以清楚看到工作人員在不停包著餃子和水餃,真是新鮮製作。今天鮮蝦餡是賣完了,所以我選了菜肉雲吞,付款時因為櫃台沒大盒裝了,還得站到旁邊等工場出貨。一大盒30隻雲吞拿到手,也是橙色的包裝盒,感覺很沉,材料應該不少。回家打開看,雲吞每隻都是漲滿的,雲吞沾有生粉,以免各自黏住。開鍋煮雲吞,今天先煮15隻。剩下的放冰箱儲存。水熱了就放雲吞,不多久就好了。煮好的雲吞,皮沒有散掉,餡料的形態突現皮面。吃時發覺餃皮有點厚,不過肉錎的味道不錯,白菜粒爽口,口感豐富。吃幾個已經很飽肚。我還是喜歡吃皮簿的雲吞,這一家試過就是了。口味各有所好,今次慕名買來嚐一嚐,味道也是可以的。

菜肉雲吞
煮好了的菜肉雲吞