5K
傳統基礎上加入新意
JessicaFung2742
2025-09-04
Follow
踏入這間港式串燒店,立刻被餐牌上的「維他奶芝士系列」吸引了目光。作為一個從小喝維他奶長大的香港人,這個創意搭配確實令人好奇,不禁想試試看。整體而言,這頓飯的體驗頗為愉快,尤其是幾道特色菜令人留下不錯印象。我們先點了幾款經典串燒,水準都保持得不錯。「汁燒牛胸爽」確實口感爽脆,咀嚼起來很有滿足感;「陀地正燒豬頸肉」烤得香口,邊緣微焦、帶出炭燒風味,肉質彈牙而不乾;而「燒菠蘿」清甜多汁,正好平衡了串燒的油膩感。重頭戲「維他奶芝士系列」比預期中更有趣。醬汁質地細膩順滑,比傳統芝士醬來得輕盈,入口不會過於黏膩。維他奶的豆香首先浮現,隨後芝士的咸香慢慢滲透,兩種味道交織得恰到好處,甜中帶咸,風味有層次。特別喜歡的是維他奶芝士免治雞肉條,豆乳香氣和雞肉頗搭配,熱食風味更佳;維他奶芝士豆卜和翠玉瓜也值得一贊,豆卜吸滿醬汁入口滋味豐富,翠玉瓜則清甜多汁,讓整體口感更加清爽。此外,維他奶芝士獅子狗、小甜薯和芝士年糕也各有特色,小甜薯的自然甜味與醬汁很合拍,年糕則是雙重口感體驗。主食方面同樣有亮點。「和牛炒飯」炒得乾爽有鑊氣,牛肉粒分布均勻;而名字有趣的「唔L同沙嗲牛面」也做得不錯,沙嗲汁濃郁入味,牛肉嫩滑,麵條掛汁能力佳,頗有港式風味。我們還點了半打蒜蓉燒蠔,蠔的大小適中,燒得剛好保留肉汁,蒜蓉調味香濃而不嗆,吃起來頗為惹味。最後以兩杯特飲作結。「維他奶奶凍紅豆冰」用維他奶代替傳統花奶,感覺更加清爽,紅豆煮得軟糯起沙;「維他奶奶凍黑芝麻冰」香濃醇厚,甜度控制得宜,不會過於甜膩。這間串燒店在傳統基礎上加入新意,尤其是維他奶芝士醬的配搭有驚喜,整體食物質量不錯,是次體驗頗為滿意。Read More
chiuhoiming
銅鑼灣隱世美食
chiuhoiming
Level 2
2025-09-03
Follow
人氣食譜推介銅鑼灣,特色串燒店🔥毫無分串😍未夠7:30已經座滿曬客人,今次我就揀咗A餐,港式古早味,腐乳配多士幾特別喎🤤🌟個咁懷舊嘅小食,超正😍😍串燒惹味香口🔥沙嗲牛肉麵係必選,牛肉,厚薄均勻,口感好,肉味足🤤🤤串燒超多芝士🧀非常惹味🤤我自己就好鍾意食芝士,真係要俾個like👍👍自家制芝士雞肉棒🤩賣相吸引🤩勁好食😋生蠔隻隻肥嘟嘟,入口非常爽而不膩,滿口海洋鮮味🤭嚟到銅鑼灣一定要過嚟試吓呀😁Read More
foodstalkers_hk
銅鑼灣大熱串燒港式店 🇭🇰
foodstalkers_hk
2025-09-01
Follow
🧀 維他奶芝士串燒係好特別!! 唔會好漏,而且充滿豆香味!!環境富有港式風味,仲播住經典金曲🎶 維他奶芝士 免治雞肉條維他奶芝士 翠玉瓜維他奶芝士 獅子狗維他奶芝士 豆卜維他奶芝士 小甜薯維他奶芝士 芝士年糕串燒:🦪蒜蓉燒蠔 肥美爆汁鹽燒牛舌芯: 質感爽脆🥰 老銅牛叉燒五花肉唔L同沙嗲牛麵: 佢哋嘅招牌沙嗲牛肉麵真係名不虛傳🥹 沙嗲湯底有花生味,而且有少少甜味! 令公仔麵可給晒啲沙嗲湯汁😆 牛肉份量都唔少和牛炒飯: 炒得粒粒分明 飯粒仲有少少焦脆! 最犀利係唔油😇維他奶奶凍紅豆冰維他奶奶凍黑芝麻冰Read More
+ 6
Zoe_c
名過於實 食完即晚肚痾
Zoe_c
Level 1
2025-08-31
Follow
先讚吓啲裝修幾靚有港式情懷,但食物質素相當麻麻,仲要肚痾。當晚加咗$68叫咗呢碟殼肉分離嘅燒蠔,入口極腥。當晚食完就肚痾,懷疑呢碟係元兇。餐廳有維他奶系列嘅食物,叫咗維他奶芝士西多、維他奶紅豆冰。維他奶芝士西多士食落同平時茶記啲西多士一樣,冇咩芝士/維他奶味。維他奶紅豆冰就如其名,純粹係碎冰+維他奶+紅豆蓉。維他奶份量都好少,無咩誠意。另外我哋仲叫咗杯類似羅漢果水嘅嘢飲,但飲落同凍水無咩分別。串燒類我哋都叫咗少少嚟試,整體無咩特別,唔香口,求其搵間串燒舖都好食過呢間。唯一正常啲嘅係沙嗲牛麵。甜甜地,唔辣嘅。結論係覺得間餐廳overrated。埋單都五百幾蚊,唔飽之餘仲要唔好食,真係慳返啲錢食其他嘢好過。Read More
+ 1
睇返呢間wet9野全部假食評,唔怪之得
2025-09-13
Hahakellylifestyle
香港銅鑼灣 - 創新維他奶🥛芝士味🧀串燒🍡·毫無分串🙈🉐😂
Hahakellylifestyle
2025-08-30
Follow
這晚我們來到銅鑼灣這間叫毫無分串的串燒店,🔥🇭🇰這間店舖名很有趣,很容易就讓人有記憶點,💟毫無分串,無厘搭霎,不負責任⋯⋯🙈😂我們吃了蒜蓉燒蠔半打、維他奶芝士免治雞肉條、維他奶芝士翠玉瓜、維他奶芝士芝士獅子狗、維他奶芝士豆卜、維他奶芝士小甜薯、維他奶芝士芝士年糕等;主食有和牛炒飯、唔L同沙嗲牛肉麵。💯以下是我較喜歡的食物,❤️唔L同沙嗲牛肉麵,🍜沙嗲牛肉麵是香港茶餐廳名物,這碗沙嗲牛肉麵比平時吃的沙嗲醬汁和湯底要濃,十分惹味,滿滿牛肉好足料,值得一吃!🉐維他奶芝士芝士竹輪,本來以為這是原味的獅子狗,但原來是我喜歡吃的芝士竹輪,😍咬開芝士都溢出來了~維他奶芝士芝士年糕,維他奶芝士味道比平時的芝士特別,👅芝士年糕裡的芝士滿滿的,口感軟糯,煙煙韌韌~🤩創意 可以創造一切可能知識 可以改變命運Info店名:毫無分串陀地串燒酒場 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣謝斐道526號地舖Read More
+ 6
Chloechancc
玩味港式串燒店
Chloechancc
2025-08-29
Follow
同朋友諗緊晚飯食咩嘅時候,路過這間串燒店好有懷舊感覺,貪得意入去食晚飯😂位於銅鑼灣的「毫無分串陀地串燒酒場」店內裝潢玩味十足,一踏入串燒店就見到牆上掛有霓虹燈牌💡仲有貼滿寫上不同祝福句的特式小巴膠牌🖼及麻將膠牌🀄,餐桌椅則是舊式茶餐廳的款式。串燒店主打港式創意串燒🍢,菜式如維他奶醬燒、老銅牛叉燒等充滿驚喜🤩。店員介紹晚市餐牌的同時,亦有介紹午市優惠,原來惠顧午市就可以+$0.5轉加加大勁量凍飲🥤,足足有1L🤩睇下我同朋友食咗啲咩啦😁唔L同沙嗲牛肉麵 名字很地道,店家自己將沙嗲牛肉麵加以改良🍜,牛肉份量不少🐮,牛肉片厚薄適中,肉質唔會過份軟腍有嚼勁,味道偏甜,仲有少少麻辣味🌶,加入了沙嗲醬汁的湯底,味道香濃不膩🤭。維他奶醬燒維他維奶醬燒系列 係今次最大亮點之一,將港式懷舊飲品融入串燒🍢,玩味十足🤍🔹️免治雞肉條肉質嫩滑,入口可以吃到粒粒的雞軟骨🐔,帶少少焦香。🔹️獅子狗口感煙韌,維他奶醬添加層次感。🔹️豆卜燒得外皮香脆,內裡口感嫰滑,加上面頭的維他奶醬,口感豐富❣️🔹️翠玉瓜 烤過後仍保持水份💦,而且好清甜。🔹️日本小甜薯外脆內綿,甜度剛好。🔹️芝士年糕煙韌年糕加上拉絲芝士🧀,邪惡得嚟又好食。維他奶奶凍特維維他奶奶凍飲 是港式懷舊凍飲回憶🧊🔹️紅豆冰紅豆煮得夠腍🫘,甜度適中,奶味濃郁🥛。🔹️黑芝麻冰 芝麻味道濃郁,加入奶凍,口感滑順又豐富。蒜蓉燒蠔 燒燒燒蠔 (半打) Follow餐廳FB或IG,每一枱只要叫夠10串串燒🍢就可以以+$68 叫半打蒜蓉燒蠔🧄🦪 (原價$145),還可以追加人頭一份。蠔肉肉肥美,蒜香撲鼻🧄,火喉控制得好,唔會過熟,抵食又鮮味。其他串燒🍢🤭老銅牛叉燒🐮店員介紹必食串燒,外層微焦,肉質有嚼勁,甜中帶鹹,好有港式燒味風味。鹽燒牛舌鹽鹽鹽燒牛舌芯 牛舌芯切得厚薄適中🐮,口感軟腍,鹽味提升牛舌本身的味道。惹味雞腎惹惹惹味雞腎雞腎無腥味,醬汁惹味帶微辣🌶,食落爽脆,口感有嚼勁😋腐乳多士腐腐腐乳多士 腐乳味濃而不嗆,配上香脆多士🍞,估唔到咁夾。Read More
唔L同沙嗲牛肉麵
⭐️銅鑼灣串燒店⭐️
ManheyChan
2025-08-29
Follow
呢間串燒店裝修好特別,有霓紅燈又有麻雀裝飾宜家有維他奶醬燒系列,佢個唔L同既沙嗲牛肉麵嘅晚市價係$58係佢地自己覺得唔夠重口味 ,自己研發出黎最正係午市加五毫子可以轉加加大1L勁量凍飲呢排天氣KEEP住熱飲超大凍飲啱晒串燒有好多種類,揀極都仲有野想食🤎維他奶芝士系列免治雞肉條、翠玉瓜、獅子狗維他奶芝士好特別,中和左芝士唔會食到好漏免治雞肉條啖啖肉,翠玉瓜好甜,獅子狗仲有少少蜜糖味🤎維他奶芝士系列豆卜、小甜薯、 芝士年糕原來豆卜加維他奶芝士係幾特別架喎小甜薯真係甜架,芝士年糕熱辣辣好味🤎惹味辣雞腎、鹽燒牛舌芯、老銅牛叉燒牛舌芯都好厚,好入味老銅牛叉燒真係超讚,唔韌,仲好香蜜糖味🤎蒜蓉燒蠔 半打抵食又唔細隻,一送到黎勁香🤎和牛炒飯唔好睇佢細細碗咁,份量都好多將和牛切粒炒飯好香🤎唔L同沙嗲牛麵佢嘅牛肉係淋,唔會韌沙嗲味香濃,啲麵質感又好好🤎維他奶奶凍紅豆冰、維他奶奶凍黑芝麻冰維他奶奶凍大細啱啱好,用粗飲管一飲就飲到紅豆冰超多紅豆,黑芝麻都好夠味Read More
BBW0323
燒雞扒飯好柴 唔好食
BBW0323
2025-08-21
Follow
見到社交平台有人打卡,點知真係有點伏。本身見佢有介紹西多士,點知佢所有包類嘅嘢只係晏晝兩點起先會供應。咁唔緊要啦,諗住食個晏嗌佢嘅飯啦,點知佢個雞扒飯,個賣相都可以嘅,普通茶記咁樣囉。點知啲雞扒簡直係"鞋"到一個點,都不只係"鞋",係極度柴囉,你見到相入邊睇落去係煎到過晒火,唔知係因為佢啲肉實在太唔新鮮,定係佢哋唔識煮我本身唔想食太多飯,侍應又話唔緊要啦,咁最尾都係嘥左啲飯跟住朋友想嗌佢招牌嘅沙嗲牛肉麵,又話冇,所以一個星期四嘅平日去食個晏,咩都冇,唔係好明呢個咩操作。Read More
szsukilam
維他奶醬系列串燒
szsukilam
2025-08-21
Follow
最近愛上食串燒,今次就去左間超有港式風味既串燒店,裝修好有特色,有好多唔同嘅霓虹燈、港式標語、麻雀背景等等,好岩打卡~依家餐廳仲同維他奶合作,推出維他奶醬串燒同特飲,幾有創意幾特別.🐔惹味辣雞腎雞腎燒到焦脆,調味微辣,幾好食😋.🐮鹽燒牛舌芯牛舌芯軟嫩juicy有口感,簡單鹽燒已經好食.🐮老銅牛叉燒通常叉燒都係豬肉為主,牛叉燒第一次食,表皮燒到微焦、鹹香夠味,試過就知好食!.🐚蒜蓉燒蠔半打生蠔肥美蒜味濃郁,超惹味.而維他奶醬系列就係用上維他豆奶加入芝士做成,然後鋪係串燒上面,食落去就會帶有淡淡豆奶味,又幾夾.-🐔維他奶芝士 免治雞肉條免治雞肉軟嫩,入面仲有少少雞軟骨,口感一流!-🥒維他奶芝士 翠玉瓜翠玉瓜夠Juicy,一啲都唔乾!-🦁維他奶芝士 獅子狗獅子狗除咗面頭有維他奶芝士醬外,中間都有芝士夾心,邪惡又好味(´▽`)-🧀維他奶芝士 豆卜豆卜加維他奶芝士醬呢個配搭又唔錯!-🍠維他奶芝士 小甜薯小甜薯燒完口感軟腍香甜-🧀維他奶芝士 芝士年糕芝士年糕入面係流心,面頭再鋪上一層維他奶醬,芝士味道勁豐富,超正!.和牛炒飯炒飯粒粒分明充滿和牛既油香味,唔洗講都知好食.唔L同既沙嗲牛肉麵 (晚市價) $58Local既年輕人好難挨!山窮水盡,日日食沙嗲牛肉麵!食食下覺得唔夠 *重口味* ,自己研發左唔L同既沙嗲牛肉麵~既然個名甘巴閉一定要試下!沙嗲牛醬超濃郁,每條麵都吸唒湯汁,牛肉軟腍入味,真係同其他地方食嘅唔L同😆.維他奶奶凍紅豆冰維他奶配紅豆再加左奶凍增加口感,味道又唔錯喎.維他奶奶凍黑芝麻冰黑芝麻味超濃郁,兩隻配搭好好飲,朋友勁鐘意飲.依家午市加五毫子可以轉加加大勁量凍飲(1L),勁抵!Read More
bettytws
維他奶芝士串燒夠特色
bettytws
2025-08-19
Follow
好友話銅鑼灣開左間以維他奶主題、芝士串燒《毫無分串陀地串燒酒場》餐廳掛滿霓虹光管懷舊氣氛濃有特色。我們點左串燒:老銅牛叉燒:味濃肉香。鹽燒牛舌心:軟腍肉嫩滑好食。蒜蓉燒蠔$68(半打):蠔肉脹卜卜肥嘟嘟,蒜蓉牛油味濃香。唔L同沙嗲牛麵:沙嗲醬味濃牛肉厚切,公仔麵煮得剛好。和牛炒飯$58:和牛粒牛味香濃,飯炒得粒粒分明夠爽口好食。維他奶芝士系列串燒:🥢芝士翠玉瓜 :外焦內軟加芝士提升美味感。🥢芝士小甜薯 :軟糯香甜加鹹香芝士更香甜好食。🥢芝士免治雞肉條 :雞肉加左雞軟骨超有口感豐富味雷。🥢芝士獅子狗:味香彈牙好食。 🥢芝士豆卜:外脆內軟滑豆味濃,索芝士汁濃香可口。🥢芝士年糕:年糕煙韌中間夾芝士,外層舖滿芝士,真是芝士二重奏。飲品:維他奶奶凍紅豆冰&維他奶奶凍黑芝麻冰,甜度剛好。註:午市加五毫子可以轉加加大勁量凍飲(1L)Read More
蒜蓉燒蠔
和牛炒飯
唔L同沙嗲牛麵
鹽燒牛舌心
芝士免治雞肉條
Wing111187
銅鑼灣 高質串燒店 必食燒蠔、維他奶醬燒系列
Wing111187
2025-08-15
Follow
早排收工同朋友去左銅鑼灣行街,搵左間串燒店食Dinner傾下計Menu選擇多,平時好鐘意飲維他奶既我見到佢地仲有個維他奶醬燒系列,午市加五毫子可以轉加加大勁量凍飲(1L)!好抵食又高質🦪蒜蓉燒蠔 半打大大隻好肥美,蠔肉一咬多汁,面頭加上蒜蓉同辣椒香口惹味🐷厚豬五花肉豬五花肉肥瘦相間,外焦肉嫩鹵水牛舌牛舌爽口彈牙,幾鐘意個鹵水汁好入味,下酒一流原條蒜香燒茄子大愛燒茄子,啖啖肉好綿滑,配上蒜香香口滋味維他奶同芝士又幾夾,今次呢個維他奶醬燒系列都好好味,有維他奶的奶香和醬燒鹹香,必食之選今次叫左維他奶芝士 免治雞肉條、翠玉瓜、獅子狗、豆卜、小甜薯同芝士年糕芝士年糕口感軟糯,好有驚喜和牛炒飯上枱熱辣辣,粒粒和牛充滿肉香,帶鹹香好惹味唔L同沙嗲牛麵同出面平時食既沙嗲牛肉麵有少少唔同,醬香味濃,更重口味,牛肉份量都好多,值得一試 飲品叫左維他奶奶凍黑芝麻冰同支裝維他奶,奶味香濃帶黑芝麻香,甜而不膩Read More
+ 2
小女子露媚
本地滋味,串住人情味
小女子露媚
2025-08-15
Follow
銅鑼灣搵串燒,最近試咗呢間「毫無分串陀地串燒酒場」,小店裝修有種舊香港feel,歌List更加係兒時回憶。呢度主打港式創意串燒,啱晒放工想chill一chill或者朋友聚會。先講下佢哋嘅串燒,推介「惹味辣雞腎」同「鹽燒牛舌芯」,雞腎辣得帶勁又彈牙,牛舌芯則厚切鹹香,燒得啱啱好,好有咬口。老銅牛叉燒都值得一試,惹味而且帶微微焦香,風味十足。另外,蒜蓉燒蠔一上枱香氣四溢,半打燒蠔新鮮飽滿,蒜香同蠔味互相提升,燒烤控一定唔可以錯過。最有趣一定係維他奶醬燒系列。維他奶唔單止飲,仲可以做醬料!例如「維他奶芝士免治雞肉條」、「維他奶芝士小甜薯」「維他奶芝士翠玉瓜」 「維他奶芝士獅子狗」「維他奶芝士豆卜」同「維他奶芝士年糕」,每款都有淡淡奶香,芝士味突出,創意滿分,食落仲有啲意外驚喜。午市加五毫子,更可以轉加加大1L勁量凍飲,抵飲又夠過癮。「腐乳多士」包你向出面食唔到,腐乳再加少少砂糖吊味配埋脆卜卜多士,配搭好夾好特別。最後唔可以唔提「唔L同沙嗲牛肉麵」,湯底比坊間更香濃,沙嗲味重口味,夜晚食返碗夠晒安慰。甜品推介「維他奶奶凍紅豆冰」同「凍黑芝麻冰」,奶香濃郁,甜度適中,為串燒之夜完美收尾。Read More
food_pooh_pooh
沙嗲牛幾正😍
food_pooh_pooh
2025-08-14
Follow
估唔到會有人為咗碗唔L同沙嗲牛麵嚟呢間舖頭🌝 嚟到的確超級香,佢啲沙嗲味超濃郁,難怪會有人嚟特登嚟食碗麵🍜 不過的確『製作需時,咪嗱吹』,佢啲沙嗲牛超正🤩我自己覺得惹味辣雞腎、鹽燒牛舌芯、老銅牛叉燒都超級正,佢用料都高質嘅,絕對可以一試,三樣比較最吸引係牛舌芯,勁爽口!佢依家同維他奶做咗嗰crossover,全部加芝士同維他奶,維他奶味唔算出,不過邪惡嘅芝士年糕超級正,豆卜都好有驚喜!不過其實最開心係飲到熱維他奶😍 係懷念嘅味道😍Read More
+ 7
agape777
銅鑼灣燒烤美食:毫無分串
agape777
2025-08-14
Follow
銅鑼灣「毫無分串」:維他奶芝士暴擊×沙嗲牛麵的靈魂暴擊串燒驚豔度爆表 厚燒五花肉:外層焦脆,咬下時油脂在舌尖炸開; 鹵水牛舌:厚切得犯規,軟嫩中帶彈性; 原條燒茄子:鋪滿蒜蓉,綿密多汁~ 維他奶芝士醬的魔性魅力芝士醬料沾免治雞肉條和芝士年糕,鹹甜奶香攻陷味蕾! 蒜蓉燒蠔 $68肥嫩蠔肉淋滿金銀蒜,鮮味直衝天靈蓋! 和牛炒飯鑊氣十足,米粒分明~ 唔L同既沙嗲牛肉麵 $58(晚市價)绝对系独家秘创既沙嗲牛肉麵,沙嗲濃稠度堪稱教科書級,掛滿彈牙泡麵。牛肉片嫩滑入味,瞬間理解店名「毫無分串」的真諦! 飲品 維他奶紅豆冰:甜度剛好; 黑芝麻冰:濃濃的芝麻香味! 優惠:午市加五毫子可以轉加加大勁量凍飲(1L)!推薦指數:★★★★★ 📍 記得mark低:地址:銅鑼灣謝斐道526號地下電話:2661 6880「餓底們快啲來挑戰串燒美食!記得預早訂位~」Read More
+ 7
Polpolly18
芝士控 x 維他奶必食串燒
Polpolly18
2025-08-12
Follow
銅鑼灣呢間毫無分串,唔止鋪名盞鬼menu都一樣咁有創意,有同維他奶合作系列於是就叫左個維他奶醬全套😏包6款串燒、流心維他奶芝士、2杯維他奶凍特飲另外再散叫左唔同款串燒~個維他奶系列全部全部‼️全部都係重量級芝士!!!!!🤩🤩作為芝士愛好者既我當然滿分高興🤭老銅牛叉燒味道好特別,未見過用牛肉做叉燒😎估唔到係work架啵~蒜蓉燒蠔好香好好味,唔會一大堆蒜食完勁口臭🥺蠔肉又大大粒好飽滿😆腐乳多士估你唔到咁鬼馬,我本身係唔好腐乳但佢搽左係多士到又接受到啵~🫣呢間串燒無論裝修定食物都好有香港情懷作為香港人會希望佢可以紅出亞洲~🥰Read More
唔L同沙嗲牛肉麵
蒜蓉燒蠔