4 day(s) ago 7 views
生於香港,我一定支持香港嘅經濟⋯⋯而家好流行北上搵食⋯⋯但我就一定支持香港經濟😏同埋飲食業⋯⋯老友幫我慶祝生日🎂⋯⋯我老婆就揀咗呢間老牌飯店⋯⋯包咗間房仲有電動麻雀😬🥳仲有私人廁所添⋯⋯老友好喜歡夠晒Privacy ⋯⋯🥳餐廳🤩食物質素超高,價錢又平⋯⋯最重要份量十足⋯⋯正和小炒王顏色鮮亮⋯⋯一上枱就聞出鑊氣啦⋯⋯蝦乾超大隻⋯⋯韭菜花又炒得翠綠又爽脆⋯⋯用嚟送酒一流⋯⋯XO醬蝦球蘭花蚌XO醬惹味又甘香⋯⋯帶出蝦球和蘭花蚌嘅鮮味😋⋯⋯蜜糖豆炒得剛剛好😎非常爽脆!豉椒炒蟶子王蟶子王肉質鮮嫩彈牙!非常厚肉!青紅椒爽脆清甜!醬汁非常濃郁!招牌濃湯雞煲翅用料非常重要!係用筷子夾得嘅雞煲翅!湯頭非常黏口!呈現奶黃色!係用心製作嘅!🥳鳳梨脆皮咕嚕肉外層超薄,但非常香脆!肉質非常香嫩⋯⋯充滿肉汁⋯⋯每一件咕嚕肉都掛住鳳梨嘅酸甜汁超正⋯⋯真係好好味😋👍⋯⋯餐廳有老牌式的服務⋯⋯呢個菜單係度身訂造⋯⋯可以根據自己鍾意嘅菜式同老闆提議⋯⋯超正👍👍😎😎⋯⋯
生於香港,我
一定支持香港嘅經濟⋯⋯
而家好流行北上搵食⋯⋯
但我就一定支持香港經濟😏同埋飲食業⋯⋯
老友幫我慶祝生日🎂⋯⋯
我老婆就揀咗呢間老牌飯店⋯⋯
包咗間房仲有電動麻雀😬🥳仲有私人廁所添⋯⋯
老友好喜歡夠晒Privacy ⋯⋯🥳

餐廳🤩食物質素超高,價錢又平⋯⋯
最重要份量十足⋯⋯

用嚟送酒一流⋯⋯

XO醬蝦球蘭花蚌

XO醬惹味又甘香⋯⋯
帶出蝦球和蘭花蚌嘅鮮味😋⋯⋯
蜜糖豆炒得剛剛好😎非常爽脆!

豉椒炒蟶子王

蟶子王肉質鮮嫩彈牙!非常厚肉!
青紅椒爽脆清甜!醬汁非常濃郁!

招牌濃湯雞煲

用料非常重要!係用筷子夾得嘅雞煲翅!
湯頭非常黏口!呈現奶黃色!
係用心製作嘅!🥳

鳳梨脆皮咕嚕肉

外層超薄,但非常香脆!
肉質非常香嫩⋯⋯充滿肉汁⋯⋯

• 豉椒炒聖子王
  • XO醬蝦球蘭花蚌
  • 正和小炒王
2024-05-30 10 views
老公又生日啦🥰😬⋯⋯成班老友幫佢慶祝生日🎂⋯⋯今次選咗呢間酒樓⋯⋯因為上次媽咪帶我哋去呢度試過😋超值又好味😋⋯⋯份量超大,價錢又實惠⋯⋯食物都超水準⋯⋯一行12人😘食物都食唔晒,仲可以打包返屋企添⋯⋯上湯焗澳洲龍蝦煎米粉澳洲龍蝦🦞肉質彈牙又爽口!用上湯煮帶出龍蝦嘅鮮味!米粉煎得脆口!吸收晒龍蝦嘅鮮味!搞到米粉好似係主角咁!😋🥳最重要份量真係好足!招牌濃湯雞煲翅湯頭非常香濃,而且好鮮味添!非常濃郁!雞煲翅又夠腍又軟滑!真材實料!百花炸釀蟹鉗外層鋪滿脆米口感非常香脆!口感非常特別!又彈牙又鮮甜!😋😋⋯⋯翡翠炒龍躉斑球龍躉斑球肉質肥美彈牙又鮮嫩!鮮味十足!外層煎到微微嘅焦香!帶出唔少風味!正和七味脆皮雞皮脆肉鮮!口感嫩滑!雞味十足!鮮嫩多汁!瑤柱蛋白海皇炒飯瑤柱蛋白炒飯係粵菜嘅經典炒飯!唔係間間飯店,都能找出佢嘅精髓!炒得非常出色!飯粒分明乾身!非常足料!瑤柱絲甘香!好味😋😋
老公
又生日啦🥰😬⋯⋯
成班老友幫佢慶祝生日🎂⋯⋯
今次選咗呢間酒樓⋯⋯
因為上次媽咪
帶我哋去呢度試過😋超值又好味😋⋯⋯
份量超大,價錢又實惠⋯⋯
食物都超水準⋯⋯
一行12人😘食物都食唔晒,仲可以
打包返屋企添⋯⋯

上湯焗澳洲龍蝦煎米粉

澳洲龍蝦🦞肉質彈牙又爽口!
用上湯煮帶出龍蝦嘅鮮味!
米粉煎得脆口!吸收晒龍蝦嘅鮮味!
搞到米粉好似係主角咁!😋🥳
最重要份量真係好足!

招牌濃湯雞煲

湯頭非常香濃,而且好鮮味添!
非常濃郁!雞煲翅又夠腍又軟滑!
真材實料!

百花炸釀蟹鉗

外層鋪滿脆米口感非常香脆!
口感非常特別!
又彈牙又鮮甜!😋😋⋯⋯

翡翠炒龍躉斑球

龍躉斑球肉質肥美彈牙又鮮嫩!
鮮味十足!
外層煎到微微嘅焦香!帶出唔少風味!

正和七味脆皮雞

皮脆肉鮮!口感嫩滑!
雞味十足!鮮嫩多汁!

瑤柱蛋白海皇炒飯

瑤柱蛋白炒飯係粵菜嘅經典炒飯!
唔係間間
飯店,都能找出佢嘅精髓!
炒得非常出色!飯粒分明乾身!
非常足料!瑤柱絲甘香!好味😋😋
  • 上湯澳洲龍蝦煎米粉
  • 招牌濃湯雞煲翅
  • 百花炸羊蟹鉗
  • 正和七味脆皮雞
  • 瑤柱蛋白海皇炒飯
2024-05-08 45 views
5月8日一家大細帶媽媽去慶祝母親節,你一道菜都非常味美,菜膽雞煲翅 ~ 大家爭相飲多碗,千絲百花球 ~外表香脆內裏蝦肉新鮮,班頭腩兩味 ~ 新鲜, 蔥油雞 ~ 大大隻, 帶子福建炒飯 ~ 好大碟。總結: 價錢$2880-超抵食😋,足12位份量,座位寬敞冇壓迫感,招呼好,全五星,值得推介👍🏻👍🏻👍🏻。* 由於食物上枱時太吸引,掛住食, 菜膽翅及龍蝦伊麵影唔切。😄😋😋😋
2024-05-08
Type of Meal
Dinner
Celebration
Mother's Day
今日去飲下午茶、4個人去到、坐低冼埋碗杯、都無人比下午茶紙😑要問先有、好la 比左張紙、但無筆….. 又要再問、問佢 佢回我地:本簿咪有筆囉…. !就走左去、等佢行過黎再佢講 入面無筆(其實未拎張紙已經知道入面無筆)佢先拎筆比我地(之後直接收起左本野、驚死我地會偷佢支筆甘、D行為同服務真係好x到尼🙄)好la! 食到差唔多、就好快收晒野啲、得返隻杯同個無水既茶壺😂👍(望下個鐘3點頭左右、已經準備收工甘、佢下午茶到3:45既)重點係 望下隔離其他枱只有我地D野係甘、又收得快、又無人理甘(可能其他係熟客掛 🤷‍♂️)最後走啦、只係眼望望甘😒真係無講多謝晒或拜拜 都算(D眼神好似想講:走啦、阻住我哋收工阿)佢哋野係ok既但服務真係差到爆🙄!

佢哋野係ok既但服務真係差到爆🙄!
2024-03-08
$61 (Tea)
我住40年筲箕灣好耐冇去這家酒樓飲茶,大約2點幾下午茶一家人去,服務員黑口黑面下午茶紙又冇筆又冇,點8種食物來得6種冇不會問,食一會就話要埋單先,見你食完水壺都收埋驚你加水,趕我地走。服務態度差到這樣一定不會再去。
2024-03-08
$60 (Tea)
2023-01-25 1448 views
年初一晚,搵食艱難,好彩屋企附近仲有食肆開門。嗌咗羊肚菌紅燒豆腐加白飯,一味菜已經顯出呢間酒家個大㕑嘅功力,個芡汁香濃鮮味,夠杰身包住尐菇菌同豆腐,非常入味。單一味餸可能會有啲鹹,有白飯就啱晒,送飯嘅時候個芡唔會話俾啲飯朔晒尐汁浸住晒,雖則個飯麻麻哋,唔新鮮又乾又硬,但係個芡汁靚到將啲飯嘅旱味完美掩蓋,一餸一飯,完美配搭。特別鳴謝大年初一仲辛勤工作嘅所有員工,即是冇利是(要自己行去櫃檯俾錢)服務態度都非常好,謝謝大家?恭喜發財!
2023-01-22
黑衫服務員態度差到極致,已經係熟客,態度一如既往的差,開開心心過去飲餐茶,食到一肚氣返黎,絕對無下次,等佐40分鐘才上第一個點心,問佢就話等就等,唔等可以走。如果無改善,就等趕曬啲客喇。
2023-01-18
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$50 (Breakfast)
2021-08-15 2204 views
今日同屋企人黎到正和飲茶已經黎過好多次 因為好近屋企佢位於西灣河同筲箕灣中間 所以都需要行一段路程我就大概一點半到達酒樓 好爭地唔洗等位就要位員工都幾好服務 客客氣氣 我地四個人就叫左五樣食物👍🏻食物質素不過不失 叫做唔錯 環境又唔會太嘈吵 可以靜靜地飲下茶送餐速度就大概15分鐘左右就黎齊✌🏻👍🏻
今日同屋企人黎到正和飲茶

食物質素不過不失 叫做唔錯
環境又唔會太嘈吵 可以靜靜地飲下茶
送餐速度就大概15分鐘左右就黎齊✌🏻👍🏻
2020-11-15 1836 views
味道還可以,但係樓面黑衫服務對答不友善,落單25分鐘返餸菜未到,因為有小朋友肚餓,問聲有没有漏單,居然可以說成,今日人多,等到就等, 等唔倒,可以取消埋單。其他對答亦非常不友善。
其他對答亦非常不友善。
2020-11-15
2020-10-03 1513 views
想幫佢刺激經濟 小菜選擇不多 味道和份量都一般旁邊的食客雖然分檯。但是隔檯大聲說話 口水橫飛 大佬啊 你不要玩火好嗎 好彩係和自己家人吃飯 否則掉臉 由於不是熟客 沒有人換骨碟 或加水結語: 不會回頭
想幫佢刺激經濟 小菜選擇不多 味道和份量都一般

好彩係和自己家人吃飯 否則掉臉

由於不是熟客 沒有人換骨碟 或加水

結語: 不會回頭

2020-10-03
Type of Meal
Dinner
2019-07-15 3084 views
正和 -又正又和味有家庭小菜,又有特色菜式。可以感受到老板及廚師的用心。 話說我有一天想買點東西給我媽媽吃,見到前身係太湖的位置開了間生的酒家,猶豫佐一陣入去睇睇,點了聖瓜豆付班片又要加薑又要少鹽少油(覺得自己好麻煩),但招乎我的老板真好服務,一一安排又推介話廚師係某某酒店的大廚,又跟我分享他創業選址這洒樓頂手的過程。我想我下次一定來吃飯。食佐兩次真有分享一下感受的動力!舊瓶新酒,菜式跟之前的酒樓有很大的區別。我們剛剛吃了風沙豬首,男生很喜歡這菜式又飲又食!又點了黑醋骨,但像生炒骨多點因黑醋味太啖。我喜歡節瓜粉絲㷛,啫啫棠生菜煲。真的太高興西灣多一間有水準的酒樓。keep it up!
正和 -又正又和味
有家庭小菜,又有特色菜式。
可以感受到老板及廚師的用心。
我想我下次一定來吃飯。食佐兩次真有分享一下感受的動力!
舊瓶新酒,菜式跟之前的酒樓有很大的區別。
我們剛剛吃了風沙豬首,男生很喜歡這菜式又飲又食!
又點了黑醋骨,但像生炒骨多點因黑醋味太啖。
我喜歡節瓜粉絲㷛,啫啫棠生菜煲。
真的太高興西灣多一間有水準的酒樓
keep it up!
酒家開咗咁多年改埋名都未試過,今日去開附近揼骨,就嚟試下啦!一樓攞位個阿姐好惡,大聲,對個個都呼呼喝喝;相反二樓的伙記好好多,有笑容又有禮貌。 好彩我地上二樓食晏。點心紙的點心款式比較少,但唔可以食咁飽, 只係隨便叫咗幾個點心和小食。正和蝦餃皇 蝦餃唔算大粒,不過個皮唔會散,入面仲會有汁。黃金流沙包可能放凍咗,冇流沙,流沙係奶黃餡,感覺一般。鮑汁炆鳳爪鮑汁味道不錯,鳳爪炆得唔夠腍。黑醋一口骨 炸得似咕嚕肉,不過係配咗黑醋汁。龍蝦湯灌湯餃呢個係後加,所以都等咗一段時間,湯夠熱,有蟹柳做材料有啲行。

好彩我地上二樓食晏。

正和蝦餃皇
蝦餃唔算大粒,不過個皮唔會散,入面仲會有汁。

黃金流沙包
可能放凍咗,冇流沙,流沙係奶黃餡,感覺一般。

鮑汁炆鳳爪
鮑汁味道不錯,鳳爪炆得唔夠腍。

黑醋一口骨
炸得似咕嚕肉,不過係配咗黑醋汁。

龍蝦湯灌湯餃
2019-07-01 1573 views
琴晚同家人去食晚飯,簡直唔得呀,態度差,又唔衛生...特別係個樓面姐姐,我地食到尾聲,有一個餸未黎,咁我地就話cancel,佢話煮緊....黎緊嫁啦...我地話唔要啦,我地都食完所有野啦(因為連之後第2轉order既餸都黎埋食完啦)跟住,個姐姐就即刻黑面同差態度講: 咁係咪E家埋單呀??? 我媽媽就行出去埋單啦,同姐姐講係漏左單,姐姐話唔係啦,都出緊黎啦........係你地唔食咋馬....所以,食物唔得都算啦,但態度咁樣......真係冇下次......
琴晚同家人去食晚飯,簡直唔得呀,態度差,又唔衛生...

這叫黑醋骨😭😭😭😭
豆腐茄子煲
魚雲煲
紅燒豆腐
Other Info. : 賣相唔得.............服務唔得................衛生唔得
2019-06-30
2019-06-21 1396 views
成家人出去食中菜,決定試下正和,見到佢半席都幾抵就叫咗,個翅同埋雞轉咗做冬瓜盅同炸子雞。半席黎講佢啲野碟頭都份量夠,而且上臺道道菜都熱辣辣岩岩整起,好有鑊氣,出奇地好食,而且$998全包真係抵到爛!仲要有鮑魚食,鮑魚炆得都幾淋幾入味,而最後佢個飯係好有特色的大澳海鮮籠仔飯。出面好少見,但個人認為口味有啲重,不過佢就好足料。好多海鮮係面!啲服務態度很好。姐姐主動問我有無興趣將個翅轉做冬瓜盅。值得再去!
2019-06-21