2024-04-06 28 views
已經係老顧客,今日媽咪生日,嚟食吓海鮮,一共叫咗10個餸,好飽飽落樓。龍蝦伊麵:龍蝦好肥,無諗到一隻好大份,細路有麵食,大人有蝦食!豉油王大蝦、砵酒焗蝦頭:大蝦2食,呢個係我至愛,豉油味好香,同外面做嘅唔一樣,砵酒蝦頭味道特別,唔係周圍都有得食,成雙蝦都無浪費。薑蔥蠔:叫咗份例牌,但份量好多,無出水,火候夠,薑蔥夠,薑蔥都食埋清蒸大大隻瀨尿蝦:d細路鐘意食,所以先清蒸,又肥又甜,d細路食雞脾咁食🤣蒸深海泥鯭:夠晒大條,蒸得啱啱好,水準貨。油鹽水大蜆:咁煮先夠鮮甜,有粉絲底,正🤭奄仔蒸蟹糯米飯:唔係食蟹季節,但味道都好好, 唯一comment,油可以少返d,啱港人口味油鹽水菜心、生炒骨:小朋友餸,正常水準菜。已經幫襯咗好多年,服務都係好,都係其中一個會變成老顧客嘅原因👍
龍蝦伊麵:
龍蝦好肥,無諗到一隻好大份,細路有麵食,大人有蝦食!
豉油王大蝦、砵酒焗蝦頭:
薑蔥蠔:
叫咗份例牌,但份量好多,無出水,火候夠,薑蔥夠,薑蔥都食埋
清蒸大大隻瀨尿蝦:
d細路鐘意食,所以先清蒸,又肥又甜,d細路食雞脾咁食🤣
蒸深海泥鯭:
夠晒大條,蒸得啱啱好,水準貨。
油鹽水大蜆:
咁煮先夠鮮甜,有粉絲底,正🤭
奄仔蒸蟹糯米飯:
油鹽水菜心、生炒骨:
小朋友餸,正常水準菜。
2024-04-06
  • 食神炒飯
  • 油鹽焗奄仔蟹
2024-03-17 84 views
臨近清明,做個孝順仔同兩老去祭祀仙人拜祭。先人拜祭完,後人都梗係要慰勞吓。自己一家人齊齊整整梗係食好啲。今次約埋阿爸阿媽去流浮山食海鮮。大家懶行一落車就揀咗對正呢間歡樂酒家。有四人餐唔使買海鮮,啱晒我哋呢啲懶人。個四人餐有芝士焗龍蝦,乾煎瀨尿蝦,粉絲蒸貴妃蚌,黃金蟹,菜丸同埋食神炒飯。呢間歡樂以前好出名,食物質素都唔錯,但有一輪跌咗watt,今次諗住再試試!耐冇試過質素返返嚟,碟頭唔單止夠大,海鮮亦新鮮,招呼都唔錯,臨尾仲送個雪耳糖水,加埋汽水都係二千零蚊落樓,五個人好抵食。
2023-11-13 391 views
去完上白泥睇日落,坐小巴去流浮山食晚飯。幾年前去過歡樂海鮮酒家覺得正,今晚再嚟,點咗個二人世界海鮮餐,水準依然,樣樣菜式都好新鮮,食得非常之開心,價錢亦都合理。

2023-11-13
Dinner
2023-04-14 1056 views
4個人食完4個都肚柯,蟹又唔新鮮,有酸臭味湯又難飲,d海鮮又貴又唔新鮮。服務態度仲要差,3000幾一餐,比d咁嘅貨仔我,唔收貨啊,下次打死唔會再黎,俾錢買難受啊
4個人食完4個都肚柯,蟹又唔新鮮,有酸臭味

2023-04-14
今日老友飯聚,又嚟流浮山食海鮮,自己買海鮮,再去歡樂加工。蒜蓉粉絲蒸扇貝:扇貝大大粒,蒜蓉味道配粉絲一流。豉油王大蝦:海蝦夠新鮮彈牙,味道咸香鮮甜,食到舐手指。油鹽水蚌仔:火喉剛好,蚌仔不會過韌;湯底有淡淡胡椒味,加上海鮮鮮味,十分清甜,粉絲索了湯水,精華所在。豉椒炒蜆:味道濃郁,咸香惹味,但蜆有少少沙,美中不足。至愛魚炆骨:味道不錯,但略嫌不夠乾身。薑葱鮑魚煲:鮑魚彈牙,味道好,就算配料薑葱亦成搶手貨。薑葱炒蟹:食了多味海鮮,已很飽了,只嘗了一小件蟹肉仍爽口,味道正常。鹽焗花螺:火喉剛好,味道正常。炸子雞:老友說一定要試,皮脆肉嫩,不錯。炒飯:最後加個炒飯,豐富滿足的一餐。
今日老友飯聚,又嚟流浮山食海鮮,自己買海鮮,再去歡樂加工。

蒜蓉粉絲蒸扇貝:扇貝大大粒,蒜蓉味道配粉絲一流。
豉油王大蝦:海蝦夠新鮮彈牙,味道咸香鮮甜,食到舐手指。
豉椒炒蜆:味道濃郁,咸香惹味,但蜆有少少沙,美中不足。
至愛魚炆骨:味道不錯,但略嫌不夠乾身。
薑葱鮑魚煲:鮑魚彈牙,味道好,就算配料薑葱亦成搶手貨。
鹽焗花螺:火喉剛好,味道正常。
炸子雞:老友說一定要試,皮脆肉嫩,不錯。
炒飯:最後加個炒飯,豐富滿足的一餐。
2022-10-30
Dinner
2022-09-08 1399 views
和屋企人去吃生日飯,埋單連貼士接近一萬,大家都好盡興。黎呢度緊係食海鮮,呢間對正馬路 今次唔洗行咁入去搵食喇~率先黎左石頭魚冬瓜盅,湯幾甜,但瓜有草青,材料仲有菇同好易食到有骨既魚,一人夠分到一碗。再黎兩隻西澳龍蝦🦞隻碟好巨型,大啖又彈牙,不過芝士汁奶味多,家人話係用大6芝士,伊面無特別,志在醫下肚。蒜蓉粉絲蒸象拔蚌幾鮮味既,調味少少已顯鮮味。員工強推既貴妃蚌蒸水旦幾滑,不過本身普通食水旦,所以無話好特別欣賞。阿拉斯加長腳蟹幾貴下,仲要事先去訂好先有得食,清蒸已好清甜鮮味,我哋一人分到兩隻腳咁上下。蟶子皇用豉汁整就好好,又大又無細殼,入味肉彈,汁濃厚又唔過咸。龍躉多肉,一魚兩食,份量幾勁,整得幾靚,食剩打包最多係呢樣。奄仔蟹勁多膏之餘仲有肉食下,呢碟都接近一千,突燈揀大隻啲既黎整,可能因為家人期待最耐,所以話特別好食。
和屋企人去吃生日飯,埋單連貼士接近一萬,大家都好盡興。

黎呢度緊係食海鮮,呢間對正馬路 今次唔洗行咁入去搵食喇~

蒜蓉粉絲蒸象拔蚌幾鮮味既,調味少少已顯鮮味。

2022-07-01 1279 views
這裡的炸生蠔好鮮好美味,最緊要大隻又香脆。白灼生蝦有鮮味,用醬油與否都可。金針雲耳蒸雞有在家吃的味道,雞件都幾滑又入味。灼生菜用雞汁會更好味。蒸魚入口滑溜值得讚。
2022-06-14 953 views
咁啱係大西北做嘢,同同事講起不如去流浮山食海鮮,當下真係好開心!食海鮮做lunch真係好奢侈哈哈!!🤤🤤🤤餐廳隔離有錶位,都幾方便揸車嘅朋友~ 個日係星期六下午,附近一帶人頭湧湧,好彩咁啱有位,如果唔係就要等好耐👍🏻❤️我地嗌咗魚同蝦飯,好好食!又熱又香又多!加埋蒜頭、粉絲同豉油!真係配飯一流!!!而家諗返起都有啲流口水🤤🤤🤤特別係蝦飯,開咗邊之後都唔細隻,同埋睇落好多咁,食起上嚟都好方便👍🏻👍🏻👍🏻不過可能因為好多人,所以我地都等咗15-20分鐘到先有得食🥺

2022-05-07
$60 (Lunch)
踩單車到流浮山,一眼就望到依間歡樂海鮮酒家,有套餐,五餸一糖水。菠蘿咕嚕肉火腿,冬菇,蒜炒菜心大蝦蒜蓉粉絲蒸帶子清蒸奄仔蟹南北杏紅棗木瓜雪耳糖水📌歡樂海鮮酒家☎️2472 3450📍流浮山山東街12號#food #foodie #手機食先 #相機食先 #美食 #好味 #吃貨 #cook #delicious #tasty #oichiii #iger #youtuber #health #心心物語

菠蘿咕嚕肉

火腿,冬菇,蒜炒菜心

大蝦

📍流浮山山東街12號

• 蒜蓉粉絲蒸帶子
  • 奄仔蟹
2021-11-07 925 views
柱皇醬汁焗龍蝦炸麵底(炸麵脆卜卜)椒鹽瀨尿蝦 蔴香大蝦(出色必食)薑蔥鮑魚煲 酥炸生蠔配生菜(無咁油膩)蒜蓉粉絲蒸元貝 西蘭花炒鏡貝大班兩味 炒球 炆骨鹽油水菜心自來海鮮加工11人飯聚 (流浮山歡樂海鮮酒家)
柱皇醬汁焗龍蝦炸麵底 椒鹽瀨尿蝦 麻香大蝦 薑蔥鮑魚煲 酥炸生蠔 蒜蓉粉絲蒸元貝 西蘭花炒鏡貝 大班兩味 炒球 炆骨 鹽油水菜心 自來海鮮加工
2021-10-17 848 views
講起歡樂海鮮酒家少東少年廚神嘅故事不免令人唏噓,不過講真食物仍然係冇得輸,海鮮新鮮之餘,瀨尿蝦係當晚我最愛,現在諗起都想食多件,奄仔蟹多膏,鮑魚超級大隻,想肥兩磅…得咗!而個食神炒飯有許多蟹子,個飯炒得夠乾身之餘,仲因為蟹子嘅彈牙而大大提升口感,真系色香味美👍。而個九節蝦雖然系白灼,味道都唔錯喎,酥炸生蠔雖然好熱氣,但系好味忍唔到口。。食完可以去隔離海鮮街買d乾貨,小朋友仲食咗麥芽餅,大豐收❤。

2021-09-07 888 views
流浮山家庭海鮮聚,搬左黎宜家度先知我屋企的士過去都係唔洗15分鐘!平時食另兩間呢次家姐話不如試新店! 兩家人一齊食,補番媽咪7月餐生日飯🤭🤭🤭🤭龍蝦脆麵做得唔錯,分量大個麵脆左無咁漏!斑球同蒸頭腩兩食都相當唔錯,唔食魚既周生都有食幾俾面!個瀨尿蝦相當惹味又入味,食得滿意!蒸象拔蚌仔火侯都唔錯!至於咕嚕肉汁做得好,用肥肉食落軟熟但個粉漿好厚,可惜!炒飯好足料🍛好大盤係食唔晒既😂呢度真係有N咁多間唔同可以慢慢試,不過食海鮮都係識人好過識字!感謝家姐安排晚餐,再謝謝家姐囝囝幫手車爸媽番屋企。唔知係咪太入腦,一邊食我不停loop緊Serrini <我在流浮山滴眼水.jpg> 😂😂😂過幾日我地又會再黎流浮山再食晚餐🤭會同埋🐼食😙另一間🤭🤭🤭

龍蝦脆麵做得唔錯,分量大個麵脆左無咁漏!
龍蝦脆麵

斑球同蒸頭腩兩食都相當唔錯,唔食魚既周生都有食幾俾面!
炒斑球
蒸頭腩

個瀨尿蝦相當惹味又入味,食得滿意!
瀨尿蝦

蒸象拔蚌仔火侯都唔錯!
象拔蚌

至於咕嚕肉汁做得好,用肥肉食落軟熟但個粉漿好厚,可惜!
咕嚕肉

炒飯好足料🍛好大盤係食唔晒既😂

過幾日我地又會再黎流浮山再食晚餐🤭會同埋🐼食😙另一間🤭🤭🤭
2021-09-05
  • 麻香瀨尿蝦
今日家人生日,她提議要食流浮山「歡樂海鮮酒家」。呢間酒家不是第一次食,上次食的體驗唔好,服務差。但因為家人堅持來呢度,所以姑且比多次機會佢地啦。坐k65到流浮山,一到總站已經見到間舖頭,都好易認。門口有寫上一些二人餐、四人餐,我地就決定左要個價錢$1680的四人餐。入到餐廳,裡面大約六成滿吧(當時係12點正午),環境大致乾淨,一來到,就遞上一些小食。有酸蘿蔔片和花生,花生無咩特別,但酸蘿蔔片就好好食,我地成餐飯食左4碟也放上比我地洗手的茶水。我地最後決定除左叫$1680的四人餐之外,再要多個椒鹽鮑魚,隻鮑魚都幾貴,要$68隻,不過因為家人想食,就照叫了。第一碟食物來的是「蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌」,呢個好好食,貴妃蚌好新鮮,豉油唔太多亦唔太鹹,剛剛好,粉絲亦蒸得好好味。以第一碟餸來講,會對呢間舖頭加上好感。之後來的是芝士牛油焗龍蝦伊面底。呢個的芝士係好味,但偏鹹。而我亦覺得個伊面有啲過淋。不過個龍蝦好好食,加埋有4隻開邊龍蝦,啲肉都好新鮮同實淨,同埋都幾大隻。之後來的是麻香江煎瀨尿蝦,呢個又係好好食,個餐總共有2隻瀨尿蝦,前後斬開。瀨尿蝦好大隻,大約有前臂咁長,瀨尿蝦好重麻香,好好味,個肉好實

坐k65到流浮山,一到總站已經見到間舖頭,都好易認。

酸蘿蔔片

也放上比我地洗手的茶水。

芝士牛油焗龍蝦伊面底

之後來的是麻香江煎瀨尿蝦,呢個又係好好食,個餐總共有2隻瀨尿蝦,前後斬開。瀨尿蝦好大隻,大約有前臂咁長,瀨尿蝦好重麻香,好好味,個肉好實淨,感覺好新鮮,唯一可惜的是2隻瀨尿蝦都見唔到有蝦膏。

麻香江煎瀨尿蝦

跟住再來左歡樂黃金蟹,呢個又係好好食,蟹殼好脆,咸蛋味唔算太重,剛剛好,而隻蟹亦好新鮮。
歡樂黃金蟹

再來就是我地另外要的椒鹽鮑魚。反而今日覺得咁多海鮮中,呢個一般般,唔係咁好食。個煮法無乜問題,粉漿亦唔鹹唔太厚,問題出現在係隻鮑魚。隻鮑魚唔算細,大約6至7cm 左右長。但呢隻鮑魚是沒有鮑魚味的,似係一個稍為有咬口的魚蛋(但無魚蛋味),總括來說,唔值$68一隻。
椒鹽鮑魚
椒鹽鮑魚

再來就到佢地的,上次來食個陣,佢比的是菜心,菜是新鮮的,但太大條。今次我們要求轉做筧菜,筧菜屬於是菜笛個種,又係好新鮮,好好味。上面亦有一些菇係面。
炒筧菜

跟住到佢地好出名的「食神炒飯」。呢個飯都食左好多次了,熱辣辣上菜,好食,水準能夠保持到。
食神炒飯

最後包埋個水果盤,水果盤就有西瓜和橙,正正常常,都算好味。

最後,埋單大約是$ 2275 ,講真以中午來講都真係唔平,但係海鮮水準係好穩定的,而且今次比上次來,服務態度亦進步左好多。今日係家人生日,都算係一家人一齊食,食得開心的。

最後加入一張流浮山碼頭的一張相,個鴨仔好得意。
2021-07-25
$570 (Lunch)
酸蘿蔔片
歡樂黃金蟹
炒筧菜
食神炒飯
  • 蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌,
  • 麻香江煎瀨尿蝦,
  • 歡樂黃金蟹,
2021-06-14 737 views
午饍團友們食剩很多食物不想浪費,各自問伙記拿盒子外帶,回應說老闆規定團餐不能帶走食物! 續問原因何在? 回應道這個沒有解釋!反問哪剩下整條魚和整碟豬扒怎辦?沒有回應下伙記行開了!整枱團友各思不得其解,但我已心中有數!
2021-06-13
Lunch
2021-04-11 1104 views
下午茶時間,我本身唔打算食海鮮,唔係想入去。老板娘開門拉左我個老人家入去,咁就照坐低。佢口口聲聲話可以叫炒粉炒麵,但當我叫左一碟排骨炒麵,小炒王,生炒骨,佢地立即變臉。甘就$428, 細碟又非常之麻麻都算!一上完三碟嘢,佢熄燈熄冷氣😤!咁唔想做,做咩要拉人入去!?冇下次行入少少大把選擇,唔使比人亂拉入去,使埋啲無謂錢,態度差到極點。30幾度熄冷氣,熄燈食嘢,好似後街偷食甘。侍應又掛住落馬,冇招呼可言。

2021-04-11
$200 (Tea)